Kuchnia grecka i kreteńska

Wracając z wakacji na Krecie przywozimy ze sobą opaleniznę, wiele zdjęć oraz bagaż pięknych wspomnień związanych ze zwiedzaniem tego urokliwego zakątka Grecji. Jednak wakacje na Krecie to nie tylko zapierające dech w piersi krajobrazy, słońce czy też zabytki, ale również uczta dla podniebienia. Grecy wiedzą jak docenić mnogość świeżych warzyw i owoców, dlatego nawet najprostsze danie smakuje tam wyśmienicie. Grecka kuchnia pokazuje, że niewiele trzeba by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne jedzenie. Warto również pamiętać, że w wielu opracowaniach naukowych tamtejsza dieta została uznana za jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych na świecie. Grecka kuchnia potrafi sprawić, że jedzenie warzyw jest przyjemnością. Jedno jest pewne, nasze kubki smakowe chyba urodziły się na Krecie, ponieważ tamtejsza kuchnia podbiła nasze serca a raczej żołądki.

Sałatki

Najbardziej znaną sałatką, która chyba wszystkim kojarzy się z Grecją, jest Horiatiki salata znana raczej jako ‘grecka’. Naszym zdaniem warto jednak poznawać inne wyśmienite sałatki jakie są przyrządzane w Grecji, bowiem połączenia składników i smaków mogą okazać się zaskakująco dobre.

Sałata z grillowanym haloumi i cukinią
Sałatka z kalafiora
Horiatiki salata - Greek salad
Sałatka z bobu
Patatosalata - grecka sałatka ziemniaczana
Sałatka z fasoli czarne oczko

Desery i słodycze

Wśród greckich słodkości nie znajdziemy propozycji dietetycznych. Według Greków słodycze przynoszą szczęście więc w deserach i ciastach cukru jest pod dostatkiem. Oprócz tradycyjnych ciast Grecy często przyrządzają także pyszne desery oparte na cieście filo.

Marmolada z mandarynek
Ciasteczka mastyksowe
Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi
Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa
Czereśnie w syropie
Vasilopita - greckie ciasto noworoczne
Słodka pita z dynią
Wiśnie w syropie
Karydopita - ciasto orzechowe
Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe
Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą
Kourabiedes
Galaktoboureko
Bougatsa
Rizogalo (Ρυζόγαλο)
Baklava (Μπακλαβάς)
Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Meze

Grecja to prawdziwe królestwo meze, czyli małych dań i przekąsek podawanych na początku głównego posiłku, a niejednokrotnie zamiast niego. Grecy często rozpoczynają posiłek na zakąskach i na nich kończą bowiem niejednym meze można najeść się niczym głównym daniem. Grecką specjalnością jest długie delektowanie się rozmaitymi meze w towarzystwie szklaneczki ouzo. To częsty obrazek w greckich tawernach.

Tirokafteri z pieczoną papryką
Pasta z młodego bobu
Ser saganaki
Pasta z oliwek
Pasta z suszonego bobu
Dolmades - nadziewane liście winogron
Szparagi z fetą
Kalitsounia z serem i miodem
Tirokafteri - pikantny dip z fety
Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita
Feta zapiekana z filo
Dakos
Melitzanosalata - pasta z bakłażanów
Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes
Fava - pasta z łuskanego grochu
Tzatziki
Grillowany ser halloumi (Χαλούμι)
Grillowane papryki z fetą
Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą
FETA Z PIECA (Φέτα ψητή)

Dania główne z mięsem

Grecy podczas przyrządzania dań mięsnych wzbogacają ich smak na dwa sposoby. Pierwszy to rozmaite przyprawy oraz zioła, drugi sposób to dodatek wina, które pojawia się często jako ważny składnik tych dań. Ten wachlarz smaków i aromatów uzupełnia bogactwo warzyw, które są niezbędnym dodatkiem tych dań.

Wołowina duszona w sosie pomidorowym z makaronem
Spetzofai
Keftedes w sosie pomidorowym
Greckie kotleciki keftedes
Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany
Moussaka
Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Dania główne - wegetariańskie

Wyspy greckie to wegetariański raj, bowiem warzywa są tu dostępne przez cały rok, zaś Grecy do mistrzostwa opanowali sztukę ich przyrządzania. Zapomnijcie o nudnych i mdłych warzywach, gdyż łagodny klimat oraz duże nasłonecznienie wydobywają z nich najlepszy smak i aromat nie mający sobie równych. Obowiązkowa oliwa z oliwek i częsty dodatek w postaci fety powodują że wegetariańskie dania greckie smakują wyśmienicie.

Chaniotiko boureki
Klasyczne briam
Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem
Briam z Paleochory
Fasola w pomidorach
Bakłażany z Xinochondros
Arakas laderos - grecki przepis na groszek
Okra zapiekana w oliwie
Bakłażan z fetą
Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii
Okra w pomidorach
Ladenia
Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha
Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi
Pitta z kopru włoskiego
Spanakorizo
Omlet ze szparagami i fetą
Prasopita - zapiekanka z pora
Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki
Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach
Pieczone ziemniaki z oregano i cytryną
Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama
Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków
Briam
Grecki pilaw pomidorowy
Grecka pizza z fetą
Gigantes Plaki
Faszerowana papryka i pomidory
SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)
KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

Ryby i owoce morza

Świeże ryby i owoce morza na wyspach greckich są zawsze dostępne i powszechnie spożywane. Bogactwo Morza Śródziemnego powoduje że można skosztować tu wielu różnych gatunków ryb przyrządzonych na rozmaite sposoby, zaś kalmary czy ośmiornice należą do najczęściej spożywanych owoców morza i zaliczane są do standardów domowej kuchni.

Papryki nadziewane kalmarami
Garides saganaki
Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem
Dorsz smażony w cieście
Ryba smażona z cytryną
Kalmary smażone w głębokim oleju
Pieczona ryba z wyspy Spetse
Ryba w cieście

Sosy i zupy

Każdy kto choć raz był w Grecji zna najbardziej popularny grecki sos - tzatziki, który jest częstym gościem na greckich stołach i znakomitym dodatkiem do wielu dań. Odżywcze zupy są zazwyczaj podawane zimą i stanowią raczej samodzielne danie główne.

Zupa jarzynowa z xinochondros
Pomidorowa z xinochondros
Fakes - zupa z soczewicy
Fasolada - zupa idealna na zimę
Spaghetti z sosem pomidorowym i mastyksem
Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Chleby i pieczywo

Chleb w Grecji to ważny składnik posiłków i pojawia się przy okazji większości z nich. Oprócz typowych razowych czy pełnoziarnistych spotkamy w Grecji chleby z dodatkami takimi jak feta czy oliwki, lub chleby pieczone na specjalne okazje.

Chleb pita
Chleb z oliwkami
Chleb z fetą
Chleb lagana

Napoje i alkohole

Każda wyspa i region Grecji słynie ze swoich lokalnych wyrobów alkoholowych. Na Krecie najczęściej spotkamy ouzo, cykudię czyli raki, retisnę czy rodzinne wytwory typu rakomelo. Raki Kreteńczycy produkują także sami na swoje potrzeby, podobnie jak wino. Będąc w Grecji koniecznie trzeba spróbować greckiej kawy (elli̱niká kafé i frappe), podobnie jak świeżo wyciskanego soku ze znakomitych pomarańczy.

Retsina, krok ku przyszłości
Tsikoudia - raki na Krecie
Nalewka z czystka kreteńskiego
Frappe -  słodka z mlekiem (glykó me gála)

Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej

Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej

Wpływ sposobu przechowywania oliwy na jej właściwości
Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji
Eliama Gold - kreteńskie złoto
Oliwy Eliama
Xinochondros
Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację
Wpływ metody przetwarzania oliwek na zawartość przeciwutleniaczy
Oliwy polifenolowe
O kreteńskim miodzie i jego jakości
Czym nie jest dieta śródziemnomorska?
Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety
Atrapos - suszone śliwki oraz oliwki Amfissa suszone w piecu
Dieta śródziemnomorska - sposób na dobre życie po 70-tce
Oliwki w soli z Paleochory
Nowe obiecujące badania właściwości zdrowotnych<br/> oliwy z oliwek
Herbata dictamus
Pomidory w diecie śródziemnomorskiej
Malotira, górska herbata
Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej
Mastyks (masticha)
Karob - zapomniany skarb Krety
Czystek kreteński, czyli moc Labdanum
Glyka tou koutaliou - łyżeczkowe degustacje
Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw
Kreteńskie winobranie
Śródziemnomorska nitro dieta
Grecka oliwa kontra reszta świata
Ograniczenia w zbiorze ziół na Krecie
Świeże zioła w kuchni greckiej
Historia i zalety Frappe
Suszone zioła z Krety
Oliwy Biolea - neratzio i lemonio
Górskie oregano z Krety
Feta, czyli jak ugryźć ten ser
Feta (Φέτα)
Przepisy kuchni greckiej

Indeks wszystkich stron

Poniżej znajdziecie listę miejsc takich w których byliśmy i które zostały już przez nas opisane. Oczywiście, lista ta nie odzwierciedla w pełni tego, co widzieliśmy na Krecie, więc z pewnością na naszej stronie będą pojawiać się kolejne artykuły.

A
B
C
D
E
F
G
I
K
L
M
N
O
P
R
S
V
W
X
  • Xinochondros
    (Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
Z

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Piotr Matulewicz: Super+
Dana Gołowacz: Zaamer jest nieoceniony
gość PiotrWie : Na lotnisku w Chanii są przeprowadzane ankiety z pewną ilością pasażerów i te dane są na ich podstawie. Raz byliśmy proszeni o wzięcie udziału - na kilkadziesiąt startów i lądowań.
Patrycja Kazimieruk Strycharska: Byłam jest cudownie jak większość twierdzę że jeden raz to za mało ale warto chodź nie próżnowałam w zwiedzaniu
Michał Stankiewicz: Skąd te dane? Nas nikt nie pytał o wykształcenie czy o cokolwiek.
Tomasz Lipowski: Od Balos po Vai w 6 lat i wciąż mnie zaskakuje
Lukasz Beata SK: 5 miesięcy , zjeździliśmy własnym domem na 4 kółkach . Kreta jest cudowna
Dana Gołowacz: Od Chanii po Kissamos, Balos I Falasarne po Paleochore i Sougie
Jola Ostraszewska: W zeszlym roku 3x, w sumie 28 dni. Małe apartamenty w kilku miejscach wyspy. Raz tez nocka w samochodzie
Aleksandra PM: Byłam z dziećmi tydzień w czerwcu. Ponieważ to był nasz 2 wspólny pobyt na wyspie, ale mój 5, to Elounda z widokiem (i rejsem) na Spinalongę. Auto na 2 dni. Biuro podróży, hotel ze śniadaniami i kolacjami.
Gosia | crete.pl : Raczej nie, bo Aptera leży przy bocznych drogach.
gość ewawien: Jak dojechac komunikacja miejska? Busem?
gość PiotrWie: Większość hippiesów z Dytiko też się wyprowadziła - nie każdy lubi być oglądany jak małpa w klatce. Gdzie - nie napiszę, zebu znowu nie musieli szukać nowego miejsca na Krecie. Jak ktoś jest bardzo ciekawy - niech sam poszuka.
Maciej Gie: Lentas https://maps.app.goo.gl/4GUkeCY84NawBX6L6
Maria Dziekan: Jeszcze taka ciekawostka: kiedy z Matali pogoniono hippisów, przenieśli się właśnie w okolice Lentas. Raz widzieliśmy gościa w wieku emerytalnym, który nam pasował do tej historii, ale mógł to być po prostu miejscowy luzaczek :)
gość PiotrWie : Bez przesady, oba razy przyjechaliśmy bez rezerwacji i było po kilka opcji do wyboru .
Maria Dziekan: Bardzo lubimy Lentas. Zawsze tam zaglądamy, chociaż trzeba zboczyć ze szlaku. Mamy swoją ulubioną knajpkę, gdzie Maria z mężem codziennie coś ciekawego gotują. Plaża jest malutka, kameralna, jak cała miejscowość. Są tam pensjonaty i malutkie hoteliki, jednak chyba ciężko o miejsca.
gość PiotrWie: To jedno z naszych ulubionych miejsc na Krecie - bez hoteli z tłumem turystów, byliśmy tam w 2014r przez kilkanaście dni, zwiedzając zachodnią część gór Asterousia i w 2017 - zatrzymaliśmy się tam na kilka dni gdy szliśmy z Tris Ekklisies do Matali - wzdłuż morza za górami Asterousia śpiąc głównie na plażach - bo miejscowości są tam oddalone o 2 - 3 dni drogi. Dla nas to jest prawdziwa Kreta.
Barbara Arciszewska: Pięknie, jeszcze tam niedotarłam
Basia Skye: Lentas jest super!
KSI Media - Strony WWW i oprogramowanie dla Biur Podróży: 
Mariola Dudzinska: Τέλεια
Kasia Chrobry: Zaliczona.
gość PiotrWie : W przebiegu górskiej wersji E4 jest mitato Levadi, pomiędzy Askifou a Katsiveli. Warto wiedzieć o tym miejscu bo jest to jedyne miejsce w Górach Białych gdzie jest stale źródło wody - pozostałe źródła wysychają najczęściej w maju, w cysternach też woda potrafi się skończyć późną wiosną. W 2018 spaliśmy w Mitato Levadi w drodze z Askifou przez Katsiveli na Pachnes i dalej do Anopoli.
gość PiotrWie: Jest też mitato w przebiegu górskiej wersji E4 - pomiędzy przełęczą Seli i Katsiveli, jest to jedyne miejsce ze stałym źródłem wody w Górach Białych, spaliśmy tam w 2018 idąc z Askifou przez Katsiveli na Pachnes i dalej do Anopoli.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera