Kuchnia grecka i kreteńska
Wracając z wakacji na Krecie przywozimy ze sobą opaleniznę, wiele zdjęć oraz bagaż pięknych wspomnień związanych ze zwiedzaniem tego urokliwego zakątka Grecji. Jednak wakacje na Krecie to nie tylko zapierające dech w piersi krajobrazy, słońce czy też zabytki, ale również uczta dla podniebienia. Grecy wiedzą jak docenić mnogość świeżych warzyw i owoców, dlatego nawet najprostsze danie smakuje tam wyśmienicie. Grecka kuchnia pokazuje, że niewiele trzeba by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne jedzenie. Warto również pamiętać, że w wielu opracowaniach naukowych tamtejsza dieta została uznana za jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych na świecie. Grecka kuchnia potrafi sprawić, że jedzenie warzyw jest przyjemnością. Jedno jest pewne, nasze kubki smakowe chyba urodziły się na Krecie, ponieważ tamtejsza kuchnia podbiła nasze serca a raczej żołądki.
Najbardziej znaną sałatką, która chyba wszystkim kojarzy się z Grecją, jest Horiatiki salata znana raczej jako ‘grecka’. Naszym zdaniem warto jednak poznawać inne wyśmienite sałatki jakie są przyrządzane w Grecji, bowiem połączenia składników i smaków mogą okazać się zaskakująco dobre.
Wśród greckich słodkości nie znajdziemy propozycji dietetycznych. Według Greków słodycze przynoszą szczęście więc w deserach i ciastach cukru jest pod dostatkiem. Oprócz tradycyjnych ciast Grecy często przyrządzają także pyszne desery oparte na cieście filo.
Grecja to prawdziwe królestwo meze, czyli małych dań i przekąsek podawanych na początku głównego posiłku, a niejednokrotnie zamiast niego. Grecy często rozpoczynają posiłek na zakąskach i na nich kończą bowiem niejednym meze można najeść się niczym głównym daniem. Grecką specjalnością jest długie delektowanie się rozmaitymi meze w towarzystwie szklaneczki ouzo. To częsty obrazek w greckich tawernach.
Grecy podczas przyrządzania dań mięsnych wzbogacają ich smak na dwa sposoby. Pierwszy to rozmaite przyprawy oraz zioła, drugi sposób to dodatek wina, które pojawia się często jako ważny składnik tych dań. Ten wachlarz smaków i aromatów uzupełnia bogactwo warzyw, które są niezbędnym dodatkiem tych dań.
Wyspy greckie to wegetariański raj, bowiem warzywa są tu dostępne przez cały rok, zaś Grecy do mistrzostwa opanowali sztukę ich przyrządzania. Zapomnijcie o nudnych i mdłych warzywach, gdyż łagodny klimat oraz duże nasłonecznienie wydobywają z nich najlepszy smak i aromat nie mający sobie równych. Obowiązkowa oliwa z oliwek i częsty dodatek w postaci fety powodują że wegetariańskie dania greckie smakują wyśmienicie.
Świeże ryby i owoce morza na wyspach greckich są zawsze dostępne i powszechnie spożywane. Bogactwo Morza Śródziemnego powoduje że można skosztować tu wielu różnych gatunków ryb przyrządzonych na rozmaite sposoby, zaś kalmary czy ośmiornice należą do najczęściej spożywanych owoców morza i zaliczane są do standardów domowej kuchni.
Każdy kto choć raz był w Grecji zna najbardziej popularny grecki sos - tzatziki, który jest częstym gościem na greckich stołach i znakomitym dodatkiem do wielu dań. Odżywcze zupy są zazwyczaj podawane zimą i stanowią raczej samodzielne danie główne.
Chleb w Grecji to ważny składnik posiłków i pojawia się przy okazji większości z nich. Oprócz typowych razowych czy pełnoziarnistych spotkamy w Grecji chleby z dodatkami takimi jak feta czy oliwki, lub chleby pieczone na specjalne okazje.
Każda wyspa i region Grecji słynie ze swoich lokalnych wyrobów alkoholowych. Na Krecie najczęściej spotkamy ouzo, cykudię czyli raki, retisnę czy rodzinne wytwory typu rakomelo. Raki Kreteńczycy produkują także sami na swoje potrzeby, podobnie jak wino. Będąc w Grecji koniecznie trzeba spróbować greckiej kawy (elli̱niká kafé i frappe), podobnie jak świeżo wyciskanego soku ze znakomitych pomarańczy.
Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej
Indeks wszystkich stron
Poniżej znajdziecie listę miejsc takich w których byliśmy i które zostały już przez nas opisane. Oczywiście, lista ta nie odzwierciedla w pełni tego, co widzieliśmy na Krecie, więc z pewnością na naszej stronie będą pojawiać się kolejne artykuły.
A
-
Arakas laderos
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Atrapos - suszone śliwki i oliwki
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
B
-
Baklava
(Desery i słodycze)
-
Bakłażan z fetą
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Bakłażany z Xinochondros
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Bougatsa
(Desery i słodycze)
-
Boureki (chaniotiko)
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Briam
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Briam w wersji klasycznej
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Briam z Paleochory
(Dania główne - wegetariańskie)
C
-
Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa
(Desery i słodycze)
-
Chleb lagana
(Chleby i pieczywo)
-
Chleb z fetą
(Chleby i pieczywo)
-
Chleb z oliwkami
(Chleby i pieczywo)
-
Chlebki pita
(Chleby i pieczywo)
-
Ciasteczka mastyksowe
(Desery i słodycze)
-
Cukinia faszerowana (Kolokithía gemistá)
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Cukinia w panierce (Kolokithakia tiganit
(Meze)
-
Czereśnie w syropie
(Desery i słodycze)
-
Czym nie jest dieta śródziemnomorska?
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Czystek kreteński - Labdanum
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
D
-
Dakosy
(Meze)
-
Dictamus (Origanum dictamnus)
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Dieta śródziemnomorska - sposób na dobre życie po 70-tce
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Dieta śródziemnomorska zagrożona
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Dolmades
(Meze)
-
Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem
(Ryby i owoce morza)
-
Dorsz smażony w cieście
(Ryby i owoce morza)
-
Dynia zapiekana w cieście filo
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Działanie antyrakowe oliwy z oliwek
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
E
-
Eliama - opis oliw
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Eliama-Gold-kretenskie-zloto
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
F
-
Fakes - zupa z soczewicy
(Sosy i zupy)
-
Fasola mavromatika ze szpinakiem
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Fasola w pomidorach
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Fasolada
(Sosy i zupy)
-
Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidor
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Faszerowana papryka i pomidory
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Fava - pasta z łuskanego grochu
(Meze)
-
Feta z pieca
(Meze)
-
Feta zapiekana w filo
(Meze)
-
Frappe
(Napoje i alkohole)
-
Frappe - historia napoju
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
G
-
Galaktoboureko
(Desery i słodycze)
-
Garides saganaki
(Ryby i owoce morza)
-
Gigantes Plaki
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Giouvetsi z kurczakiem
(Dania główne z mięsem)
-
Glyka tou koutaliou
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Glykia kolokythopita - słodka pita z dynią
(Desery i słodycze)
-
Grecka oliwa kontra reszta świata
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Grillowane papryki z fetą
(Meze)
-
Grillowany ser halloumi
(Meze)
I
-
Imam Bayildi
(Dania główne - wegetariańskie)
K
-
Kalamarakia
(Ryby i owoce morza)
-
Kalitsounia z serem i miodem
(Meze)
-
Karob
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Karydopita - ciasto orzechowe
(Desery i słodycze)
-
Keftedes
(Dania główne z mięsem)
-
Keftedes w sosie pomidorowym
(Dania główne z mięsem)
-
Keik portokali (ciasto pomarańczowe)
(Desery i słodycze)
-
Klasyfikacja typów oliw
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Kolokithokeftedes
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Kolokithokeftedes (wersja 2)
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Kolokithopita
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Koulourakia - maślane ciasteczka
(Desery i słodycze)
-
Kourabiedes - maślane ciasteczka
(Desery i słodycze)
L
-
Ladenia
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Lista składników diety śródziemnomorskiej
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
M
-
Malotira, górska herbata
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Marathopita - pitta z kopru włoskiego
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Marmolada z mandarynek
(Desery i słodycze)
-
Mastyks
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Melitzanosalata
(Meze)
-
Melomakarona
(Desery i słodycze)
-
Moshari kokkinisto
(Dania główne z mięsem)
-
Moussaka
(Dania główne z mięsem)
O
-
O kreteńskim miodzie i jego jakości
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Ograniczenia w zbiorze ziół
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Okra (bamie) w pomidorach
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Okra zapiekana w oliwie
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Oliwa - wpływ sposobu przechowywania na jej właściwości
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Oliwki w soli z Paleochory
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Oliwy Biolea
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Oliwy polifenolowe
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Omlet ze szparagami i z fetą
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Oregano
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
S
-
Sałata z grillowanym haloumi i cukinią
(Sałatki)
-
Sałatka z bobu
(Sałatki)
-
Sałatka z fasoli czarne oczko
(Sałatki)
-
Sałatka z kalafiora
(Sałatki)
-
Ser Feta - zastosowanie
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Ser feta
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Ser saganaki
(Meze)
-
Sos pomidorowy
(Sosy i zupy)
-
Sos pomidorowy z mastyksem
(Sosy i zupy)
-
Spanakopita
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Spanakorizo
(Dania główne - wegetariańskie)
-
Spetzofai
(Dania główne z mięsem)
-
Sposób przetwarzania oliwek a ich jakość
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Stamnagathi
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Suszone zioła z Krety
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Szparagi z fetą
(Meze)
V
-
Vasilopita
(Desery i słodycze)
W
-
Winobranie na Krecie
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Wiśnie w syropie
(Desery i słodycze)
X
-
Xinochondros
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
Z
-
Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Zioła w kuchni greckiej
(Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
-
Zupa jarzynowa z xinochondros
(Sosy i zupy)
Polecamy:
Najnowsze komentarze:
Decyzje zapadały zapewne w Atenach ?
Niech podwyższają dalej ceny i opłaty wprowadzają nowe jak np. od biletów na promy na Santorini… Turysta nie jest idiotą i też potrafi liczyć .
W tym roku na jednej z plaż Naksos wołali 80 euro za komplet leżaków z parasolem. Jest jednak pewna granica, przynajmniej dla mnie
Christian Arnidis - Moja Grecja Ale to samo mówili właściciele sklepów czy restauracji . Turysta nie wydaje .
Christian Arnidis - Moja Grecja Ciekawe dlaczego . Przecież tam zamożny turysta lata
Dlaczego mnie to nie dziwi.. w turystyce już dawno zapomniano czym jest i z czym się wiąże krzywa popytu..
Tak samo jak alerty pogodowe u nas, wstrzymujące tatrzańskich przewodników a potem idealna pogoda, 10% skuteczności prognozy.
gość PiotrWie Jak czekaliście prawie cały dzień na prom w Aghia Roumeli będąc przygotowani do chodzenia to trzeba było iść E4 do Chora Sfakion albo przynajmniej do Loutro - ładny szlak, jak na nadmorską wersję E4 względnie nietrudny.
Ciekawe kiedy wpadną na pomysł noszenia kasków, kiedy poprawią kładki, które są wielką prowizorką.
Za każdą grupą powinien iść przewodnik zamykający grupę, który byłby kumaty w udzielaniu podstawowej pomocy medycznej.
To jest obiekt zamknięty, biorą za to kasę, więc powinni podejść do tematu odpowiedzialnie.
Ale Grekom często brak wyobraźni i chęci. Siga siga.
Christian Arnidis - Moja Grecja Po katastrofie kolejowej w Tembi , zawieszono kursy pociągów na ponad miesiąc a
Przez stronę kolei można było kupować bilety na niekursujace pociągi