Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Spanakorizo

spanakorizo

Składniki

  • 750g świeżego posiekanego szpinaku
  • 1 duża posiekana cebula
  • posiekany pęczek koperek
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szklanka ryżu
  • oliwa z oliwek

σπανακόρυζο

Spanakorizo to bardzo klasyczne wegetariańskie danie kuchni greckiej. Ryż połączony ze szpinakiem oraz z sokiem z cytryny to prosta i zdrowa potrawa, którą warto przygotować gdy dostępny jest świeży szpinak. Można ją podawać zarówno jako przystawkę lub samodzielną potrawę. Spanakorizo warto też posypać pokruszoną fetą.

Niektórzy skład spanakorizo wzbogacają przez dodanie 1-2 ząbków czosnku, jednak nie jest to konieczne. Naszym zdaniem danie bez tego dodatku smakuje nawet lepiej. Do klasycznego składu można opcjonalnie dodać także posiekane pomidory, choć oczywiście na początek warto przygotować to danie w wersji najbardziej podstawowej.

Smak spanakorizo powinien być dość kwaśny, jednak naszym zdaniem ilość soku z cytryny lepiej dostosować do swojego smaku.

1. Po dokładnym umyciu, szpinak siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy ją do zeszklenia, po czym dodajemy szpinak, wlewamy około pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy przez około 10 minut.

2. Po tym czasie dodajemy ryż, wlewamy około 2,5 szklanki wody, dodajemy sól, pieprz i dusimy kolejne 15 minut. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny.

3. Jeśli danie ta ma być samodzielne to po wyłożeniu na talerz można posypać je pokruszoną fetą.

Καλή όρεξη!

spanakorizo

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Jacek Odoszewski
Jacek Odoszewski
2015-07-05 21:03:59

...mniamm...:-)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-07-06 04:35:58

Tak, to jest na serio dobre.

 Anna Smętek
Anna Smętek
2015-07-06 15:49:18

Na upalne dni! Koniecznie z serem feta,doskonale podnosi walory smakowe tego dania! Pozdrawiam!☺

1
 Paulina Blaszka
Paulina Blaszka
2015-07-07 16:56:58

Pyszne ;)

1
 Anna Evelyn
Anna Evelyn
2017-09-13 21:08:54

Nie jadłam z cytryna , zawsze daje czosnek ...

1
 Gisele Sisco Criscuolo
Gisele Sisco Criscuolo
2017-09-14 06:16:26

Ma Grand Mère nous le faisait et ma Maman aussi

1
 Lubica Fafráková
Lubica Fafráková
2017-09-14 11:41:15

Je vynikajúca

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153009279632551,10154831720727551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia w kuchni greckiej występuje bardzo często. Można ją odnaleźć jako składnik w pitach (kolokithopita), kotlecikach (kolokithokeftedes), w zapiekance warzywnej briam, w postaci smażonej w cieście (kolokithakia tiganita) lub po prostu ugotowanej bądź też zgrillowanej. Kolejnym smacznym sposobem na to warzywo jest przyrządzenie go w postaci faszerowanej. My wybraliśmy farsz bez mięsa, oparty głównie na fecie i orzechach włoskich.

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita to kolejna grecka zapiekanka z ciasta filo, jednak tym razem w roli głównej w farszu występują ser Kefalograviera oraz pory, więc przypadnie danie to przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tych warzyw. Prasopitę trzeba porządnie doprawić inaczej będzie mało wyrazista w smaku.

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Małgorzata Lipiec: Tak, to rejon, na "WOW"
Bogdan Ligęza: Wąwoz Samaria, kto nie był, a planuje, to zapraszam na szczegółowy film, co i jak ;) https://youtu.be/UVBXSJUXTNE
Mariola Dudzinska: Cudowne miejsce☺
Barbara Jarzyna: Wąwóz Samaria to niesamowite miejsce, byłam tam parę lat temu we wrześniu i pogoda dopisała! Mam nadzieję jeszcze odwiedzić Wąwóz.
Maria Konieczny: W lipcu będę na Krecie. Czy wtedy są dobre warunki do przejścia wąwozu?
Małgorzata Lipiec: Ja chcę na Kretę
Ludwik Ludwik: Przydałyby się jeszcze do tego warzywa z Grecji,smak jest nie porównywalny do tych które kupujemy w naszych sklepach
Kinga Schultz: 
Wieska Kedzierska: Super plaża
Małgorzata Malik: Cudowne miejsce....
Małgorzata Nobis: Byłam, coś pięknego ❤
Margo Wa: Kocham Grecję
Monika Ziółek: Sierpień 2020. Najpiekniejsza
Adam Marciniec: Bylem w tym roku. Swietne miejsce szczegolnie przy tak malej liczbie osob na Krecie.
gość Piterek: Miejsce magiczne i zdecydowanie warte odwiedzenia, skłaniające do zadumy, warto zejść że ścieżki biegnącej wokół wyspy i trochę się powspinać. Mimo że każdy wie z czego wyspa jest znana to dopiero wgłębienie się w temat pozwala na inne spojrzenie, a nie tylko "odhaczenie" kolejnej atrakcji. Oprócz książki Hislop jest też nasza warta przeczytania, Szepty z wyspy samotności Magdy Knedler, polecam. (...)
Artur Nowak: Mnie to miejsce zawsze ściska za gardło jak sobie zrobię wizualizację i pomyślę, co czuli Ci Ludzie. Zwiedzałem Spinalongę, jak misterne miejsce w spokoju i szacunku oraz ze smutkiem w sercu. Nawet dziś jak oglądam swoje zdjęcia z tego miejsca, to myślę o cierpieniu tych ludzi. Miejsce magiczne i smutne
Artur Nowak: Mam info z miejsca czyli z samej Krety, sprzed dwóch tygodni. Większość Kreteńczyków mówiło, że on był psychiczny całe życie i przejawiał dewiacje od początku, niestety nikt z tym nic nie robił. Pochodził też z tzw. dobrej rodziny, prawdopodobnie jego ojciec był Popem. tak więc widzimy do czego doprowadza, życie na sznurku i w ciemnocie. to morderstwo, to plama na duszy wszystkich mieszkańców Krety. (...)
Paweł Bodkowski: Mega smutna i przerażająca sytuacja oraz jej finał. Najważniejsze, że sku ....n jest złapany, osądzony i skazany. Serce krwawi jak czyta się nawet pobieżnie szczegóły zbrodni
Katarzyna Marzec: Byłam z początkiem września tego roku... bardzo urocze miejsce
Ewa Skrzypińska: Myślę, że książka Hislop "Wyspa" przyczyniła się również do większego zainteresowana Spinalongą.
Mira Wittke: Fajny rejs z Agios Nicolas, wyspa z tragiczną ale ciekawą historią
Dorota Loboda: Robi wrażenie
Daria Tosta: 
Daria Tosta: Byłam tam!
Artur Krzyżaniak: 
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera