Atrapos - suszone śliwki oraz oliwki Amfissa suszone w piecu

W czasie naszych kulinarnych eksperymentów oraz w czasie przygotowania naszych codziennych posiłków staramy się jak najczęściej sięgać po unikalne produkty pochodzące z Krety lub Grecji. Wiele spośród nich na stałe wpisuje się do naszego jadłospisu i systematycznie trafiają na nasze listy zakupów. Od jakiegoś czasu do grona tego typu produktów dołączyły suszone śliwki oraz czarne oliwki greckiej firmy Atrapos. Na wstępie warto podkreślić, że oba produkty znajdują się praktycznie w stałej ofercie internetowego sklepu kreta24.pl, więc jeśli zaciekawi Was nasz opis to bez problemu będziecie mogli samodzielnie zapoznać się z ich smakiem. A naszym zdaniem naprawdę warto.

Suszone śliwki Atrapos

Suszone śliwki

Na początek chcielibyśmy napisać kilka słów o suszonych śliwkach, których smak ciężko porównywać do odpowiedników dostępnych na polskim rynku. Delikatna słodycz, która jest zdecydowanie mniejsza niż w śliwkach typu kalifornijskiego, nie dominuje i nie stanowi ich głównej nuty. Podsuszony miąższ, ściśle przyczepiony do pestki kryje w sobie wyraźny winny smak mieszający się ze smakiem owoców.

Osobiście bardzo chętnie sięgamy po te śliwki jako po samodzielną przekąskę, tym bardziej że są one sporych rozmiarów. Jeśli dbacie o linie to nie musicie się martwić, gdyż dzięki relatywnie niedużej zawartości cukru, średniej wielkości owoc to tylko 20 kcal. Co ważne stanowią one również doskonałe źródło błonnika. Na koniec warto wspomnieć, że śliwki zbierane w sadach firmy Atrapos uprawiane są zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, więc z pewnością są one zdrowym składnikiem codziennej diety pozbawionym nadmiernej ilości chemii.

Suszone oliwki

Oliwki suszone w piecu

W jednym z naszych poprzednich artykułów opisywaliśmy Wam bardzo pyszne oliwki suszone w soli, które kupiliśmy w Paleochorze. Obecnie nie są one dostępne na polskim rynku, więc chcielibyśmy zaprezentować Wam inny podobny produkt, który również zdobył nasze podniebienia. Są to czarne oliwki suszone w piecu, czyli kolejny produkt firmy Atraps.

Chociaż odróżniają się one swoim smakiem od tych z Paleochory to jednak podobnie jak tamte stanowią równie doskonałe uzupełnienie gorących dań. W ostatnim czasie testowaliśmy je w greckiej zupie fasolada i musimy przyznać, że sprawdzały się w tej roli wyśmienicie.

Zdecydowanie większe owoce z drzew oliwnych typu Amfissa w pierwszej kolejności budzą nieodłączne skojarzenie z opisywanymi wcześniej suszonymi śliwkami. Mają dość duży miękki miąższ, a w ich smaku daje się wyczuć delikatny dymny aromat, który oliwki nabierają podczas suszenia w piecu. Dzięki takiej obróbce owoce te nie muszą być trzymane w soli i co za tym idzie cechują się zdecydowanie delikatniejszym smakiem.

Warto dodać, że oliwki te doskonale znoszą dłuższe przechowywanie. Po otwarciu wystarczy przełożyć je do niewielkiego słoiczka, a następnie zalać oliwą tak aby każdy z owoców był w niej w pełni zanurzony. W ten sposób suszone oliwki mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej bez konieczności chowania ich do lodówki.

Na stronie kreta24.pl znajdziecie także wiele innych rodzajów oliwek tego producenta. My z czystym sumieniem możemy polecić produkty firmy Atrapos każdy z nich będzie równie wysokiej jakości.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Homeleadercrete Ltd
Homeleadercrete Ltd
2016-03-16 12:30:10

IMO anything about Greece is fantastic who agrees?

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153469485792551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Historia i zalety Frappe

Historia i zalety Frappe

Po frappe (φραπές) szczególnie chętnie sięgamy w upalne dni, o które na południu Europy nie trudno. Wiele osób we Frappe ceni sobie możliwość połączenia zamiłowania do kawy z orzeźwiającym działaniem zimnej wody oraz lodu. Mrożona kawa to również doskonały sposób na pobudzenie organizmu, gdyż typowa szklanka tego napoju zawiera od 65 do około 100mg kofeiny.

Oliwy polifenolowe

Oliwy polifenolowe

Dziś przygotowaliśmy dla Was artykuł o polifenolowych oliwach, które na naszym rynku są jeszcze stosunkowo mało znanymi produktami. Znajdziecie tam również recenzje dwóch znakomitych oliw tego typu: Bio Green oraz Korona.

Oliwki w soli z Paleochory

Oliwki w soli z Paleochory

Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam czarne podsuszane oliwki z soli, które odkryliśmy w Paleochorze w czasie naszych ostatnich wakacji. Ich niesamowity słony i zarazem bardzo wyrazisty smak sprawia, że są znakomitym dodatkiem do różnych dań, ale także fantastycznie smakują w postaci samodzielnej przekąski. Niestety nie wiemy czy uda Wam się dostać je gdzieś w Polsce ponieważ jest to stosunkowo rzadki produkt.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Dokładnie tak właśnie spędzam kwietniowy urlop na Krecie i jest cudnie
https://youtu.be/nkUFqIvmrEE?si=fiJ2H8A7GvPCG44Y ❤️
gość PiotrWie: Od kilkunastu lat unikamy czerwca, lipca i sierpnia, ale jak zrobi się to popularne to chyba przestawimy się na kwiecień i październik 
gość dodekanezowiec: W Grecji (a mam tu na myśli swoje ulubione wyspy czyli Kos, Kreta, Rodos) jednak bym preferował sezon (15 czerwca - 15 września). (...)
Kto by się spodziewał, że zmiana klimatu na coś się przyda?
Gosia | crete.pl : Bardzo się cieszymy :) Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D
Czerwiec to wg mnie najlepszy czas na wakacje np. w Grecji czy Chorwacji. Ze względu na bombelki, staramy się wyjeżdżać w ostatnim tygodniu czerwca. Choć byłem na Krecie w 2021r. w drugim tygodniu lipca to pogoda była idealna, a spotkałem naszych rodaków, którzy będąc w czerwcu mieli wówczas straszne upały.
Upały to też ale ogromna ilość turystów sprawiają, że w sezonie to nie jest wypoczynek tylko walka: o miejsce na plaży, o dobre miejsce podczas zwiedzania aby zrobić zdjęcie. To podwójnie męczące.
Też byliśmy, mega miejsce!
gość Marcin: Od mojego pierwszego pobytu w Grecji w 2010r robię musake z tego przepisu, parokrotnie na Rodos i Korfu , dopiero dzisiaj na Krecie i właśnie zjadłem musake z lokalu w chani i jestem zawiedziony smakiem , robię lepszą ;) 
Patryk Czerniak
Byliśmy, super
5,06 kierunek kreta.
O mój ulubiony hotel na zdjęciu
Jot Kaa :)
Czy można je grillować ?
Takich było sporo pod koniec marca w Turcji a w końcu Rodos niedaleko
Będziemy musieli uważać
Dziękujemy za ciekawy artykuł .
Prawie całą Bulgarka też zapyliona,zolta
Polskie Pomorze odczuwa również
Uuu jak miło
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera