Atrapos - suszone śliwki oraz oliwki Amfissa suszone w piecu

W czasie naszych kulinarnych eksperymentów oraz w czasie przygotowania naszych codziennych posiłków staramy się jak najczęściej sięgać po unikalne produkty pochodzące z Krety lub Grecji. Wiele spośród nich na stałe wpisuje się do naszego jadłospisu i systematycznie trafiają na nasze listy zakupów. Od jakiegoś czasu do grona tego typu produktów dołączyły suszone śliwki oraz czarne oliwki greckiej firmy Atrapos. Na wstępie warto podkreślić, że oba produkty znajdują się praktycznie w stałej ofercie internetowego sklepu kreta24.pl, więc jeśli zaciekawi Was nasz opis to bez problemu będziecie mogli samodzielnie zapoznać się z ich smakiem. A naszym zdaniem naprawdę warto.

Suszone śliwki Atrapos

Suszone śliwki

Na początek chcielibyśmy napisać kilka słów o suszonych śliwkach, których smak ciężko porównywać do odpowiedników dostępnych na polskim rynku. Delikatna słodycz, która jest zdecydowanie mniejsza niż w śliwkach typu kalifornijskiego, nie dominuje i nie stanowi ich głównej nuty. Podsuszony miąższ, ściśle przyczepiony do pestki kryje w sobie wyraźny winny smak mieszający się ze smakiem owoców.

Osobiście bardzo chętnie sięgamy po te śliwki jako po samodzielną przekąskę, tym bardziej że są one sporych rozmiarów. Jeśli dbacie o linie to nie musicie się martwić, gdyż dzięki relatywnie niedużej zawartości cukru, średniej wielkości owoc to tylko 20 kcal. Co ważne stanowią one również doskonałe źródło błonnika. Na koniec warto wspomnieć, że śliwki zbierane w sadach firmy Atrapos uprawiane są zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, więc z pewnością są one zdrowym składnikiem codziennej diety pozbawionym nadmiernej ilości chemii.

Suszone oliwki

Oliwki suszone w piecu

W jednym z naszych poprzednich artykułów opisywaliśmy Wam bardzo pyszne oliwki suszone w soli, które kupiliśmy w Paleochorze. Obecnie nie są one dostępne na polskim rynku, więc chcielibyśmy zaprezentować Wam inny podobny produkt, który również zdobył nasze podniebienia. Są to czarne oliwki suszone w piecu, czyli kolejny produkt firmy Atraps.

Chociaż odróżniają się one swoim smakiem od tych z Paleochory to jednak podobnie jak tamte stanowią równie doskonałe uzupełnienie gorących dań. W ostatnim czasie testowaliśmy je w greckiej zupie fasolada i musimy przyznać, że sprawdzały się w tej roli wyśmienicie.

Zdecydowanie większe owoce z drzew oliwnych typu Amfissa w pierwszej kolejności budzą nieodłączne skojarzenie z opisywanymi wcześniej suszonymi śliwkami. Mają dość duży miękki miąższ, a w ich smaku daje się wyczuć delikatny dymny aromat, który oliwki nabierają podczas suszenia w piecu. Dzięki takiej obróbce owoce te nie muszą być trzymane w soli i co za tym idzie cechują się zdecydowanie delikatniejszym smakiem.

Warto dodać, że oliwki te doskonale znoszą dłuższe przechowywanie. Po otwarciu wystarczy przełożyć je do niewielkiego słoiczka, a następnie zalać oliwą tak aby każdy z owoców był w niej w pełni zanurzony. W ten sposób suszone oliwki mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej bez konieczności chowania ich do lodówki.

Na stronie kreta24.pl znajdziecie także wiele innych rodzajów oliwek tego producenta. My z czystym sumieniem możemy polecić produkty firmy Atrapos każdy z nich będzie równie wysokiej jakości.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Homeleadercrete Ltd
2016-03-16 12:30:10

IMO anything about Greece is fantastic who agrees?

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153469485792551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek należy do grupy roślin, które czasem bywają również zwane skalnymi różami. Zazwyczaj to niewielkie zimozielone krzewy, które w okresie kwitnienia są intensywnie pokryte kwiatami. Obszar występowania tych roślin to południowa część Europy, charakteryzująca się umiarkowanym klimatem - głównie obszar basenu morza Śródziemnego oraz Czarnego. Wiele spośród 120 gatunków tych roślin spotykanych jest również na obszarze obu Ameryk.

Feta (Φέτα)

Feta (Φέτα)

Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Nie dziwi nas już to, że wiele roślin rosnących na Krecie ma właściwości lecznicze. Na łamach naszej strony pisaliśmy już wiele razy o niezwykłych właściwościach malotiry, dictamusa, czystka czy też oregano. Tym razem przeczytaliśmy, że naukowcy wzięli pod lupę kolejną kreteńską endemiczną roślinę. Stamnagathi to odmiana cykorii porastająca dziko rejony płaskowyżu Omalos oraz Gór Białych. Obecnie jest też uprawiana przez niektóre gospodarstwa ogrodnicze.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość dodekanezowiec  Na Sardynii to wycieczki, promy czy wypożyczenie auta ze 2-3 razy drożej.  Prom Sycylia  Malta jest droższy niż czasem lot z Polski na którąś z tych wysp.  Promy greckie są dużo bezpieczniejsze niż statki gdzieś w Egipcie na przykład. 
 Piekna wyspa szkoda by bylo stracic cos tak pieknego
Christian Arnidis - Moja Grecja  Szczerze to bym się zdziwił gdyby na Santorini nie bylo trzęsień ziemi . Wyspa leży na tzw łuku wulkanicznym jaki się może wytworzyć kilkadziesiąt lub kilkaset kilometrów za linią subdukcji czyli obszarem gdzie jedna płyta tektoniczna się wciska pod drugą . To działa tak że najsilniejsze wstrząsy są w obszarze subdukcji , słabsze na łuku wulkanicznym . Kilkadziesiąt lub kilkaset metrów za . (...)
gość PiotrWie  My na szczęście na razie jedziemy na Gran Canarię, na Cyklady dopiero 10 kwietnia, mam nadzieję że do tego czasu się uspokoi bo mamy w planach między innymi Amorgos.
 kiedyś ten świat musi się skończyć …
 Wartość 7700, to jakaś gruba kaczka dziennikarska. Uniwersytet Ateński raportuje niecałe 1200 zdarzeń od 26.01.2025, EuroMediterranean Seismological Centre z kolei prezentuje dane o 1375 zdarzeniach. W tym 137 powyżej 4 magnitudo i 4 powyżej 5 magnitudo. Nie zmienia to faktu, że skala zjawiska jest gigantyczna i wielu specjalistów ostrzega, że może to być wstęp do zjawiska o większej skali. Oby się tym razem mylili.
 Oby się Kolumbo nie obudził, wtedy to już będzie pozamiatane
 Trzeba mieć nadzieję, że na tym się zakończy
 Mamy nadzieję że wszystko się skończy dobrze trzęsienia są odczuwane na Krecie
gość dodekanezowiec  Balos/Gramvousa wywarły na mnie największe wrażenie, Falassarna niedoceniana, Elafonissi przeceniana. Ale tak poza tym Kreta nie ma za wiele pięknych plaż.  Cypr, Majorka, Sardynia - tam przy hotelach są od razu piękne plaże.    

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera