Bakłażan z fetą

Bakłażan z fetą

Składniki

  • 1 spory bakłażan
  • 200 g fety
  • puszka pomidorów lub 5-6 świeżych
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonego oregano
  • pęczek natki pietruszki

Bakłażany są popularnym składnikiem greckich dań i można je odnaleźć w sztandarowych daniach takich jak moussaka czy briam. Główną rolę bakłażany grają także w papoutsakia, imam bayildi oraz melitzanosalata. Do tych smacznych potraw trzeba dopisać kolejny grecki sposób na przyrządzenie tego warzywa, czyli bakłażana z fetą.

1. Bakłażany należy przekroić wzdłuż, posypać porządnie solą i odstawić na pół godziny. Po tym czasie, gdy warzywa puszczą sok, opłukujemy je pod bieżącą wodą i dobrze osuszamy papierowymi ręcznikami.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy połówki bakłażana. Każdą z nich podsmażamy z obu stron do momentu aż skórka stanie się lekko brązowa.

3. W czasie kiedy bakłażan się smaży, na osobnej patelni przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy go nie dłużej niż minutę. Następnie dodajemy albo pomidory z puszki, albo świeże starte na tarce do warzyw. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano i smażymy do momentu aż odparuje część wody, a sam sos stanie się dość gęsty.

4. Chwilę przed zakończeniem smażenia dodajemy do pomidorów posiekaną natkę pietruszki oraz część pokruszonej fety i mieszamy składniki.

5. Podsmażone bakłażany przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego skropionego oliwą, układając je przekrojoną częścią do góry. Wielkość naczynia powinna być dobrana tak, aby bakłażany nie przewracały się.

6. Na każdą połówkę bakłażana nakładamy sos i na koniec posypujemy resztą pokruszonej fety.

7. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy do momentu aż bakłażan będzie miękki. Na ogół zajmuje to około 30-40 minut.

Danie podajemy na gorąco.

Καλή όρεξη!

Bakłażan z fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.96
Liczba ocen: 12
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.96 na 5 (0) liczba ocen 12
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2017-10-27 19:53:09

Uwielbiam

1
2017-10-27 21:54:30

2017-10-28 05:44:52

2017-10-30 21:45:16

są też na Krecie miejsca gdzie karmią tak...

2019-11-25 20:18:16

Jak nazywa sie to danie po grecku?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-11-25 21:01:20

Μελιτζάνες στο φούρνο με φέτα albo po prostu Μελιτζάνα με φέτα.

2019-11-25 22:56:40

Dziękuje

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154928666107551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

Cukinia w kuchni greckiej jest wszechobecna. Kolokithopita to w Polsce mniej znany sposób na zastosowanie tego popularnego warzywa. Kolokithopita w smaku jest bardzo subtelna i delikatna, więc połączenie jej np. z sosem tzatziki spowoduje, że czosnek zawarty w sosie zdominuje jej walory smakowe.

Omlet ze szparagami i fetą

Omlet ze szparagami i fetą

Omlety w Grecji są przygotowywane z dodatkiem różnego rodzaju warzyw. My jednak chcielibyśmy zaproponować Wam nieco autorski przepis nawiązujący do greckich omletów, w którym główne dodatki to szparagi, cebula dymka oraz feta.

Klasyczne briam

Klasyczne briam

Briam to jedno z najbardziej popularnych warzywnych dań w Grecji. To klasyczna zapiekanka, w której ziemniaki, bakłażan, cukinia i cebula przyprawione ziołami oraz oliwą przenikają się wzajemnie swoimi smakami i aromatami.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Piekne miejsce...marzenie :)
 
 Trzeba chronić to miejsce za wszelką cenę. Wschodu słońca na tej plaży nie zapomnę nigdy
 Super,bo to unikalne miejsce.
 Χρόνια πολλά
 Cóż jeżdżą jak wariaci, nie przestrzegają przepisów, a ci co jeżdżą poprawnie to tylko poganiają, trąbią i stresują
 To co widziałem na wyspie tylko w ubiegłym roku, nie nadaje się do opisywania tutaj. Kreteńskie drogi, to dramat a BOAK jest osobną kategorią szaleństwa.
 Kto w tym roku rezydował w Voukolies?
 Szczęśliwego Nowego Roku
 

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera