Bakłażan z fetą

Bakłażan z fetą

Składniki

  • 1 spory bakłażan
  • 200 g fety
  • puszka pomidorów lub 5-6 świeżych
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonego oregano
  • pęczek natki pietruszki

Bakłażany są popularnym składnikiem greckich dań i można je odnaleźć w sztandarowych daniach takich jak moussaka czy briam. Główną rolę bakłażany grają także w papoutsakia, imam bayildi oraz melitzanosalata. Do tych smacznych potraw trzeba dopisać kolejny grecki sposób na przyrządzenie tego warzywa, czyli bakłażana z fetą.

1. Bakłażany należy przekroić wzdłuż, posypać porządnie solą i odstawić na pół godziny. Po tym czasie, gdy warzywa puszczą sok, opłukujemy je pod bieżącą wodą i dobrze osuszamy papierowymi ręcznikami.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy połówki bakłażana. Każdą z nich podsmażamy z obu stron do momentu aż skórka stanie się lekko brązowa.

3. W czasie kiedy bakłażan się smaży, na osobnej patelni przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy go nie dłużej niż minutę. Następnie dodajemy albo pomidory z puszki, albo świeże starte na tarce do warzyw. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano i smażymy do momentu aż odparuje część wody, a sam sos stanie się dość gęsty.

4. Chwilę przed zakończeniem smażenia dodajemy do pomidorów posiekaną natkę pietruszki oraz część pokruszonej fety i mieszamy składniki.

5. Podsmażone bakłażany przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego skropionego oliwą, układając je przekrojoną częścią do góry. Wielkość naczynia powinna być dobrana tak, aby bakłażany nie przewracały się.

6. Na każdą połówkę bakłażana nakładamy sos i na koniec posypujemy resztą pokruszonej fety.

7. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy do momentu aż bakłażan będzie miękki. Na ogół zajmuje to około 30-40 minut.

Danie podajemy na gorąco.

Καλή όρεξη!

Bakłażan z fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.5
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.5 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2017-10-27 19:53:09

Uwielbiam

1
2017-10-27 21:54:30

2017-10-28 05:44:52

2017-10-30 21:45:16

są też na Krecie miejsca gdzie karmią tak...

2019-11-25 20:18:16

Jak nazywa sie to danie po grecku?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-11-25 21:01:20

Μελιτζάνες στο φούρνο με φέτα albo po prostu Μελιτζάνα με φέτα.

2019-11-25 22:56:40

Dziękuje

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154928666107551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chaniotiko boureki

Chaniotiko boureki

Boureki to bardzo klasyczna kreteńska zapiekana potrawa składająca się przede wszystkim z dwóch składników: ziemniaków i cukinii. W kreteńskich tawernach można spotkać ją w dwóch wersjach: w cieście oraz bez ciasta.

Briam

Briam

Briam to prosta grecka warzywna zapiekanka przygotowana wg tradycyjnych receptur na bazie ziemniaków, bakłażanów i cukinii z dodatkiem pomidorów, czosnku i natki, podlana dość mocno oliwą z oliwek. Przepis ten ma wiele modyfikacji, które różnią się między sobą dodawanymi składnikami lub sposobem przyrządzenia.

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Szpinak połączony z fetą podany w cieście filo może wystąpić w formie dużej zapiekanki (Spanakopita Σπανακόπιτα) lub w postaci małych rogalików (Tiropites Τυροπιτες). Spanakopita to popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Po pobieżnym obejrzeniu tego filmu widzę ze słusznie unikamy tamtych okolic - to Kreta "nie z naszej bajki"
gość dodekanezowiec: Dlategoż jakem Dodekanezowiec - wspomnę, iż lato na Dodekanezie jest dłuższe, a październik słoneczniejszy. Tylko Ierapetra walczy z Rodos jak równy z równym :) Ale Cypr wymiata - 9 godzin słońca w październiku i 7 w listopadzie.  
Czy ktoś jutro jedzie przez lub z Rethymno samochodem i ma 2 wolne miejsca?
gość Kk: Dziękuję bardzo za informację.
Wygląda na to że jutro jest otwarte ☺️
My też jutro się wybieramy i czekamy na info
Dzień dobry, czy jutro 24.09 wąwóz będzie otwarty? Z góry dziękuję :)
Gosia | crete.pl : Kurs ten jest w najnowszym rozkładzie jazdy KTELa, ale to trzeba śledzić na bieżąco. Gdyby zdarzyło się tak że z jakiegoś powodu zamkną Samarię to połączenie KTEL też zawieszą.
gość Kk: Czy po 26 09. nadal będzie możliwy przejazd  z Sougia do Omalos o 18:15 autobusem KTEL?
Gosia | crete.pl : Dzień dobry, bardzo żałuję ale nie mam takiej możliwości pośredniczenia w wynajęciu domu. Ale jeśli szuka Pan czegoś w prawdziwym kreteńskim stylu to takie miejsca są już chyba tylko w górach. W okolicach morza na ogół są apartamenty "turystyczne". (...)
Też widziałam, teraz początek września.... piękny
Też mieliśmy przyjemność spotkać :)
Też widzieliśmy go z całą rodziną i mamy nagranie ❤️
Kasia Hopa zobacz
Byłam, widziałam
Lepiej dla niego żeby tak ludziom nie ufal ,niestety
gość Wojtek: Witam, Pani Małgorzato, czy może Pani pomóc w wynajęciu domu, apartamentu w spokojnym, prawdziwie "Kreteńskim" miejscu, chętnie ze śniadaniami,  będziemy z żoną 3-10.2021, mamy już wynajęte auto.
Gosia | crete.pl : Nawet z odprawami wychodziło to korzystnie czasowo szczególnie w porównaniu do promów. Czas przeszły bo to news z 2016 roku.....
gość asia: Wszystko ok, niby krótsza podróż, ale czy ktoś doliczył czas na odprawę biletową, kontrolę bezpieczeństwa itp? 
Gosia | crete.pl : Podobno jest możliwość kupienia biletów okresowych ale nie znamy szczegółów. Z rozkładu jazdy autobusów miejskich wynika do Ammoudary dojedziesz linią 06.
Przeżyłam takie lądowanie i takowyż start . Wrażenie niesamowite!
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera