Poza obszarem wysokich gór oraz terenami ścisłej miejskiej zabudowy, drzewa oliwne będą tym co zawsze odnajdziecie w zasięgu waszego wzroku i to niezależnie od tego, czy znajdujecie się we wschodniej, południowej czy też zachodniej części wyspy. Od wieków jest to jedna z podstawowych i najważniejszych roślin uprawianych przez kreteńskich rolników. Chociaż obecnie gaje oliwne dosyć często przestają być podstawowym źródłem utrzymania rolników to jednak Kreta wciąż pozostaje miejscem, gdzie produkuje się oliwy uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Potwierdzeniem tego są liczne nagrody przyznawane na różnego rodzaju wystawach i konkursach.
Grecja to po Hiszpanii i Włoszech trzeci największy producent oliwy na świecie posiadający kilkunasto-procentowy udział w globalnym rynku. Widząc liczne oliwne gaje na Krecie pewnie nie zdziwi Was, że niespełna 1/3 całkowitej produkcji greckiej oliwy pochodzi właśnie z tej wyspy. Podobnie wysoki, bo blisko 27% udział posiadają jedynie gaje oliwne położone na Peloponezie. Korzystając z prostego rachunku matematycznego łatwo można wyliczyć, że oliwa pozyskana tylko na Krecie stanowi kilka procent całkowitej światowej produkcji.
Z roku na rok konkurencja wśród krajów produkujących oliwę jest coraz większa. Od dłuższego czasu zdecydowanym liderem jeśli chodzi o skalę produkcji jest Hiszpania oraz Włochy. Stosowane są tam bardzo ekstensywne przemysłowe metody uprawy. Na przestrzeni ostatnich kilku lat coraz wyraźniejszy jest również udział krajów północnej części Afryki. Nowym graczem na rynku oliwy są również amerykańscy rolnicy z rejonu południowego wybrzeża. Całkiem możliwe, że w niedługim czasie tamtejsza oliwa będzie w naszych sklepach równie łatwo dostępna jak popularne kalifornijskie wina.
Konkurencja cenowa na rynku sprzedaży oliwy jest bardzo zażarta a intensyfikacja uprawy oliwek oraz dążenie do obniżenia kosztów wytworzenia wydaje się być nieuniknionym kierunkiem, w jakim będą podążać wiodący światowi producenci. Oczywiście zupełnie inną kwestią w stosunku do ceny pozostaje jakość oliw pozyskiwanych w poszczególnych krajach.
Zdecydowana większość Kreteńskich oraz Greckich producentów już dawno zauważyła, że dalsze ograniczenie kosztów produkcji, a co za tym idzie obniżanie ceny jest mocno ograniczone. Konkurowanie pod tymi względami z wytwórcami z innych krajów jest trudne lub wręcz niemożliwe. Zdecydowana większość greckich producentów, wybrała wysoką jakość jako cechę wyróżniającą ich produkty na tle konkurencji. Wiele spośród oferowanych oliw posiada różnego rodzaju certyfikaty Bio oraz inne oznaczenia międzynarodowych organizacji potwierdzających najwyższą jakość produktów. O wysokiej jakości greckich oliw niech świadczą również dane podawane przez Grecki Urząd Statystyczny (EL. STAT) na podstawie których wyraźnie widać, że w ostatnich latach prawie 2/3 zagranicznych odbiorców stanowią firmy z Włoch. Dla przypomnienia jest to kraj będący drugim największym producentem oliwy na świecie. Jak widać Włosi wolą sprzedać swoja własną oliwę na północ Europy, a w domowym zaciszu chętnie sięgają po tę pochodzącą z Grecji.
Warto także wspomnieć o tym, że znaczna część greckich oliw to produkty z chronioną nazwą pochodzenia. Jest to równoznaczne ze ścisłym określeniem geograficznego obszaru pochodzenia owoców oraz miejscem wytwarzania produktu. Oznaczenie to jest także potwierdzeniem tego, że oliwa posiada właściwości organoleptyczne charakterystyczne dla danego regionu Europy. W Grecji zarejestrowanych jest 14 rejonów produkcji oliwy z chronioną nazwą pochodzenia, z czego na Krecie wyróżnione zostały następujące obszary: Heraklion, Rethymno, Archanes, Kolimbari, Sitia, Chania, Thrapsano.
Wiek niektórych kreteńskich drzew oliwnych liczony jest w tysiącach lat
Wiele oliw pochodzących z Krety to bardzo unikane produkty zazwyczaj trudno dostępne na naszym rynku. Odwiedzając sklepy w Grecji szczególną uwagę zwróćcie na te cechuje się bardzo niską kwasowością sięgającą nawet poniżej poziomu 0,2%. Ciekawymi produktami są również oliwy, które tłoczone są wraz z różnego rodzaju owocami. Warto wspomnieć choćby o oliwach Biolea - neratzio i lemonio, które możecie kupić w sklepie kreta24.pl.
Ze swojej strony dodamy jeszcze, że obecnie nie wyobrażamy sobie by w naszej kuchni nie gościła grecka oliwa. To jeden z obowiązkowych produktów, który stanowi dodatek do większości dań, jakie przygotowujemy w domu. Jeśli do tej pory jeszcze nie próbowaliście greckich i kreteńskich oliw to gorąco namawiamy Was do degustacji.
W kolejnym artykule poświęconym oliwie postaramy się przybliżyć Wam zagadnienia związane z jakością, klasyfikacją oraz sposobami jej wytwarzania.
Karob to inaczej szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua L.) lub drzewo karobowe występujące między innymi w krajach Basenu Morza Śródziemnego, Indiach, Bliskim Wschodzie, czy Australii. To wiecznie zielone i odporne na upały drzewo rośnie zarówno dziko, jak i w uprawie. Zanim zostały rozpowszechnione trzcina i buraki cukrowe, owoce karoba ze względu na blisko 50% zawartość cukru stanowiły główne jego źródło.
Od wielu lat kuchnia kreteńska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie, co jest uznane oficjalnie przez naukową społeczność. Obfituje ona w dania składające się z dużej ilości warzyw, owoców, ryb i owoców morza oraz oliwy z oliwek i ziół. Mało w niej jest czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych. Czy zatem jej właściwości zdrowotne wynikają z jakości i bogactwa tych produktów?
Klienci sklepu kreta24.pl wiedzą, że mogą znaleźć tu doskonałej jakości kreteńskie i greckie oliwy oraz wiele innych ekologicznych produktów. O bardzo wysokiej jakości asortymencie tego sklepu pisaliśmy już wielokrotnie. Tym razem chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę na bardzo wysokiej jakości oliwy Eliama produkowane przez Elli’s farm w Agia Barbara na Krecie.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz