Grecka oliwa kontra reszta świata

Poza obszarem wysokich gór oraz terenami ścisłej miejskiej zabudowy, drzewa oliwne będą tym co zawsze odnajdziecie w zasięgu waszego wzroku i to niezależnie od tego, czy znajdujecie się we wschodniej, południowej czy też zachodniej części wyspy. Od wieków jest to jedna z podstawowych i najważniejszych roślin uprawianych przez kreteńskich rolników. Chociaż obecnie gaje oliwne dosyć często przestają być podstawowym źródłem utrzymania rolników to jednak Kreta wciąż pozostaje miejscem, gdzie produkuje się oliwy uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Potwierdzeniem tego są liczne nagrody przyznawane na różnego rodzaju wystawach i konkursach.

Oliwki z bliska

Produkcja w liczbach

Grecja to po Hiszpanii i Włoszech trzeci największy producent oliwy na świecie posiadający kilkunasto-procentowy udział w globalnym rynku. Widząc liczne oliwne gaje na Krecie pewnie nie zdziwi Was, że niespełna 1/3 całkowitej produkcji greckiej oliwy pochodzi właśnie z tej wyspy. Podobnie wysoki, bo blisko 27% udział posiadają jedynie gaje oliwne położone na Peloponezie. Korzystając z prostego rachunku matematycznego łatwo można wyliczyć, że oliwa pozyskana tylko na Krecie stanowi kilka procent całkowitej światowej produkcji.

Światowa masowa produkcja oliwy

Z roku na rok konkurencja wśród krajów produkujących oliwę jest coraz większa. Od dłuższego czasu zdecydowanym liderem jeśli chodzi o skalę produkcji jest Hiszpania oraz Włochy. Stosowane są tam bardzo ekstensywne przemysłowe metody uprawy. Na przestrzeni ostatnich kilku lat coraz wyraźniejszy jest również udział krajów północnej części Afryki. Nowym graczem na rynku oliwy są również amerykańscy rolnicy z rejonu południowego wybrzeża. Całkiem możliwe, że w niedługim czasie tamtejsza oliwa będzie w naszych sklepach równie łatwo dostępna jak popularne kalifornijskie wina.

Konkurencja cenowa na rynku sprzedaży oliwy jest bardzo zażarta a intensyfikacja uprawy oliwek oraz dążenie do obniżenia kosztów wytworzenia wydaje się być nieuniknionym kierunkiem, w jakim będą podążać wiodący światowi producenci. Oczywiście zupełnie inną kwestią w stosunku do ceny pozostaje jakość oliw pozyskiwanych w poszczególnych krajach.

Karafka z oliwą

Grecka droga ku najwyższej jakości

Zdecydowana większość Kreteńskich oraz Greckich producentów już dawno zauważyła, że dalsze ograniczenie kosztów produkcji, a co za tym idzie obniżanie ceny jest mocno ograniczone. Konkurowanie pod tymi względami z wytwórcami z innych krajów jest trudne lub wręcz niemożliwe. Zdecydowana większość greckich producentów, wybrała wysoką jakość jako cechę wyróżniającą ich produkty na tle konkurencji. Wiele spośród oferowanych oliw posiada różnego rodzaju certyfikaty Bio oraz inne oznaczenia międzynarodowych organizacji potwierdzających najwyższą jakość produktów. O wysokiej jakości greckich oliw niech świadczą również dane podawane przez Grecki Urząd Statystyczny (EL. STAT)  na podstawie których wyraźnie widać, że w ostatnich latach prawie 2/3 zagranicznych odbiorców stanowią firmy z Włoch. Dla przypomnienia jest to kraj będący drugim największym producentem oliwy na świecie. Jak widać Włosi wolą sprzedać swoja własną oliwę na północ Europy, a w domowym zaciszu chętnie sięgają po tę pochodzącą z Grecji.

Warto także wspomnieć o tym, że znaczna część greckich oliw to produkty z chronioną nazwą pochodzenia. Jest to równoznaczne ze ścisłym określeniem geograficznego obszaru pochodzenia owoców oraz miejscem wytwarzania produktu. Oznaczenie to jest także potwierdzeniem tego, że oliwa posiada właściwości organoleptyczne charakterystyczne dla danego regionu Europy. W Grecji zarejestrowanych jest 14 rejonów produkcji oliwy z chronioną nazwą pochodzenia, z czego na Krecie wyróżnione zostały następujące obszary: Heraklion, Rethymno, Archanes, Kolimbari, Sitia, Chania, Thrapsano.

Stara kreteńska oliwka
Wiek niektórych kreteńskich drzew oliwnych liczony jest w tysiącach lat

Wiele oliw pochodzących z Krety to bardzo unikane produkty zazwyczaj trudno dostępne na naszym rynku. Odwiedzając sklepy w Grecji szczególną uwagę zwróćcie na te cechuje się bardzo niską kwasowością sięgającą nawet poniżej poziomu 0,2%. Ciekawymi produktami są również oliwy, które tłoczone są wraz z różnego rodzaju owocami. Warto wspomnieć choćby o oliwach Biolea - neratzio i lemonio, które możecie kupić w sklepie kreta24.pl.

Ze swojej strony dodamy jeszcze, że obecnie nie wyobrażamy sobie by w naszej kuchni nie gościła grecka oliwa. To jeden z obowiązkowych produktów, który stanowi dodatek do większości dań, jakie przygotowujemy w domu. Jeśli do tej pory jeszcze nie próbowaliście greckich i kreteńskich oliw to gorąco namawiamy Was do degustacji.

W kolejnym artykule poświęconym oliwie postaramy się przybliżyć Wam zagadnienia związane z jakością, klasyfikacją oraz sposobami jej wytwarzania.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.8
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.8 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Xinochondros

Xinochondros

Xinochondros (Ξινόχοντρος) to jeden z najbardziej tradycyjnych spożywczych produktów Krety, który był wytwarzany już w czasach starożytnych.

Dieta śródziemnomorska - sposób na dobre życie po 70-tce

Dieta śródziemnomorska - sposób na dobre życie po 70-tce

O zdrowotnych właściwościach stosowania diety śródziemnomorskiej pisaliśmy na łamach naszej strony już wielokrotnie. Jak dotąd różnego rodzaju opracowania naukowe wskazywały głównie na powiązania diety śródziemnomorskiej z mniejszym zachorowaniem na konkretne schorzenia. Jednak wyniki badań, które ostatnio opublikował Annals of Internal Medicine pokazują również dobroczynny wpływ tej diety na lepszą jakość zdrowia także po 70. roku życia.

Mastyks (masticha)

Mastyks (masticha)

Mastyks to bardzo aromatyczna miękka naturalna żywica, pozyskiwana tylko na jednej greckiej wyspie. Jest swego rodzaju przyprawą, a jednocześnie dodatkiem do kosmetyków oraz chemii wykorzystywanej w konserwatorstwie.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Nikt nie uświadamia turystom skali trudności i wymaganego czasu, aby dotrzeć do zatoki. Panie w sandałkach. Dzieci. Money. Money. Money. Zapełnić autobus. Mam nadzieję, że w końcu ktoś rozsądny zapanuje nad tym procederem
Gosia | crete.pl  Zamiast zabierania tablic częściej zabierać będą prawo jazdy. Wprowadzili system coraz wyższych kar za popełnianie tych samych wykroczeń oraz możliwość wytoczenia sprawy karnej. Sama wysokość mandatów też robi wrażenie.... 1000, 2000 czy 4000 euro... Mają to połączyć z automatycznym wysyłaniem mandatów na podstawie wykroczenia zarejestrowanego przez urządzenie. (...)
gość PiotrWie  Ale tylko zwiększyli wysokość mandatów czy zmienili coś jeszcze w przepisach - oprócz praktycznego zakazu kamperów - według nowych przepisów można zatrzymać się tylko na kampingach których jest mało i głównie w lipcu-sierpniu lub na terenie prywatnym ale tylko jeden kamper. Jak to będą egzekwować - się okaże.
 Super miejsce
gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera