Dorsz smażony w cieście

dorsz

Składniki

  • dorsz bez skóry (np. polędwica) - tyle ile potrzebujemy
  • 1 szklanka piwa
  • 1 jajko
  • filiżanka mąki - lub więcej jeśli ciasto ma być gęstsze
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι

Dorsz smażony w cieście podawany ze skordalią - czosnkową pastą - to danie zwyczajowo podawane w Grecji w Dzień Niepodległości. Tradycyjnie przyrządzane jest z solonego dorsza, ponieważ dawniej w głębi greckiego lądu trudno było o surowe świeże ryby. W Polsce raczej nie kupicie tej ryby w takiej postaci, więc będzie musiał wystarczyć zwykły świeży dorsz atlantycki. Do przyrządzenia tej potrawy najlepsze będą grube kawałki mięsa. Dodatkową zaletą dorsza jest jego niska kaloryczność, a także niewielka zawartość tłuszczu, która powoduje że ryba ta doskonale nadaje się do smażenia.

Podawanie dorsza z czosnkowym dipem da się wytłumaczyć ludową mądrością - czosnek bowiem obniża ciśnienie, które po spożyciu większej ilości soli w solonym dorszu niewątpliwie się podnosi.
Naszym zdaniem niezależnie od tradycji ryba podawana w takiej postaci jest na tyle pyszna, że warto ją przyrządzać niezależnie od okazji. Zachęcamy więc gorąco do wypróbowania tego przepisu.

1. Jeśli będziecie przygotowywać to danie z solonego dorsza najpierw należy pokroić go na kawałki, a następnie umieścić na 12-24 godzin w misce wypełnionej dużą ilością wody, która co mniej więcej 3-4 godziny powinna być wymieniana. Na koniec dorsza należy osuszyć papierowymi ręcznikami.
Jeśli danie to będziecie przyrządzać ze świeżej ryby to oczywiście nie ma potrzeby wstępnego moczenia. Wystarczy tylko porządnie ją osuszyć i pokroić na kawałki oraz posolić.

2. W średniej wielkości misce przygotowujemy ciasto: ubijamy jajko z piwem, solą i pieprzem. Stopniowo dodajemy mąkę, jeśli ciasto ma być gęstsze wystarczy użyć nieco więcej mąki. Po dokładnym wymieszaniu należy wstawić je do lodówki na czas około 30 minut. W przypadku użycia solonego dorsza należy użyć małej ilości soli w cieście, gdyż ryba i tak będzie słona. Przy surowej świeżej rybie ciasto musi być odpowiednio posolone.

3. Dorsza smażymy w głębokim, bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Kawałki ryby zanurzamy w cieście, a następnie przekładamy do gorącego oleju. Do smażenia najlepiej wykorzystać średniej wielkości rondelek, w którym zmieści się jednocześnie około czterech kawałków ryby. Smażymy je aż do uzyskania złotego koloru, a po wyjęciu nadmiar oleju odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy ze skordalią i ewentualnie z sałatką z buraków.

Καλή όρεξη!

dorsz

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152810822757551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada to pyszna ryba popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego w tym również w kuchni greckiej. Niezwykły smak jej soczystego ale zwartego mięsa sprawia, że im prostszy sposób przyrządzenia wybierzemy tym bardziej będziemy mogli cieszyć się jej walorami. Inspiracji jak zawsze dostarczyła nam kuchnia grecka. Południowcy doskonale wiedzą, że świeża ryba nie potrzebuje zbyt wielu zabiegów aby smakować wspaniale.

Kalmary smażone w głębokim oleju

Kalmary smażone w głębokim oleju

W greckich tawernach jedną z najbardziej popularnych przystawek są smażone kalmary. Najsmaczniejsze i najbardziej miękkie będą małe osobniki, więc jeśli jest okazja to właśnie takie najlepiej zamówić. Warto jednak pamiętać aby na ucztę z owoców morza wybrac się do dobrej tawerny a nie do jednej z “knajpek” zlokalizowanych przy okolicznym turystycznym deptaku, bo wtedy rosną szanse na otrzymanie gumowatych i niesmacznych kalmarów.

Ryba smażona z cytryną

Ryba smażona z cytryną

Kuchnia grecka kojarzy nam się z prostotą. Składników których Grecy potrzebują do przygotowania smacznego posiłku zawsze jest tylko tyle ile potrzeba. Właśnie taki jest ten przepis na smażone ryby w cytrynowej marynacie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Byłam i potwierdzam . Jest cudowna.
dla mnie Falasarna też jest najlepsza i najładniejsza i chętnie tam pojadę może kiedyś:)
Piękna jest, dla mnie również nr.1
Dla mnie numer 1
Zawsze mówię, że to królowa!!!
Vivement les vacances
To dobra prognoza dla polskich rolników...ceny rzepaku pójdą w górę. Tak szczerze to nie lubię smaku oliwy, wolę oleje - rzepakowy, słonecznikowy
Jakich obszarach? Przecież Kreta to w większości łyse góry a na wąskich pasemkach wybrzeża niewiele jest upraw
gość dodekanezowiec: """Najmniejsze straty zanotowali rolnicy ekologiczni""" Najmniejsze straty może dlatego że produkują mniej i mają większe marże.   
Niestety jest masakra , u wszystkich moich partnerów w całej Grecji jest podobnie, część nie ma w ogóle oliwy spełniającej kryterium jakości. Ceny tydzień w tydzień lecą w górę. Najmniejsze straty zanotowali rolnicy ekologiczni.
Kreta ponosi jedną z najdotkliwszych „cen” szybkich zmian klimatu
Życie. Wszystko się kiedyś kończy.
gość PiotrWie : Nie jest to niemożliwe, po kilku pożarach moi sąsiedzi odzwyczaili się od wypalania traw więc i Grecy mogą się odzwyczaić od marnowania wody
Gosia | crete.pl : No cóż, z tradycją nie wygrasz. Pozostaje mieć nadzieję, że będzie nadal solidnie padać.
gość PiotrWie : Jak im zwiększą dostawy wody to z powrotem zaczną polewać chodniki i schody dwa razy dziennie i znowu zabraknie. Jakby ograniczenia były przez kilka lat to może by się odzwyczaili od marnowania wody.
Ruine à aller visiter absolument ❤️❤️❤️❤️
W tych czasach mają czym się bronić. Kreteńczycy to waleczny naród.
Warto i trzeba tam być !!!
Kreta cudo wyspa
Piękne, prawdziwe, jeszcze w miarę puste miejsca - oby tak pozostało jak najdłużej
Zakros
Byliśmy tam i poznaliśmy ten rejon. Bazowaliśmy w Kato Zakros, zwiedzając, obchodząc i objeżdżając okolice bliższe i dalsze. Ciekawe tereny, dzikie dosyć bezludne. W Zakros robiliśmy zakupy i siadywaliśmy w kafeneio w umownym centrum wioski, czyli miejscu, gdzie zatrzymujà się - niczym dawne dyliżanse - autobusy K-tel. ( ledwie 1-3 dziennie. (...)
Wszędzie w mocno turystycznych miejscowościach są takie zapomniane miejsca ,dla niektórych brzydkie, a dla mnie są fascynujące , bo pokazują kawał historii
Super , wolni ludzie.❤
Kreta z Sołtysową: A ja miałam taką historię
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera