Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Dorsz smażony w cieście

dorsz

Składniki

  • dorsz bez skóry (np. polędwica) - tyle ile potrzebujemy
  • 1 szklanka piwa
  • 1 jajko
  • filiżanka mąki - lub więcej jeśli ciasto ma być gęstsze
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι

Dorsz smażony w cieście podawany ze skordalią - czosnkową pastą - to danie zwyczajowo podawane w Grecji w Dzień Niepodległości. Tradycyjnie przyrządzane jest z solonego dorsza, ponieważ dawniej w głębi greckiego lądu trudno było o surowe świeże ryby. W Polsce raczej nie kupicie tej ryby w takiej postaci więc wystarczy zwykły świeży dorsz atlantycki. Do przyrządzenia tej potrawy najlepsze będą grube kawałki mięsa. Dodatkową zaletą dorsza jest jego niska kaloryczność, a także niewielka zawartość tłuszczu, która powoduje że ryba ta doskonale nadaje się do smażenia.

Podawanie dorsza z czosnkowym dipem da się wytłumaczyć ludową mądrością - czosnek bowiem obniża ciśnienie, które po spożyciu większej ilości soli w solonym dorszu niewątpliwie się podnosi.
Naszym zdaniem niezależnie od tradycji ryba podawana w takiej postaci jest na tyle pyszna, że warto ją przyrządzać niezależnie od okazji. Zachęcamy więc gorąco do wypróbowania tego przepisu.

1. Jeśli będziecie przygotowywać to danie z solonego dorsza najpierw należy pokroić go na kawałki, a następnie umieścić na 12-24 godzin w misce wypełnionej dużą ilością wody, która co mniej więcej 3-4 godziny powinna być wymieniana. Na koniec dorsza należy osuszyć papierowymi ręcznikami.
Jeśli danie to będziecie przyrządzać ze świeżej ryby to oczywiście nie ma potrzeby wstępnego moczenia. Wystarczy tylko porządnie ją osuszyć i pokroić na kawałki oraz posolić.

2. W średniej wielkości misce przygotowujemy ciasto: ubijamy jajko z piwem, solą i pieprzem. Stopniowo dodajemy mąkę, jeśli ciasto ma być gęstsze wystarczy użyć nieco więcej mąki. Po dokładnym wymieszaniu należy wstawić je do lodówki na czas około 30 minut. W przypadku użycia solonego dorsza należy użyć małej ilości soli w cieście, gdyż ryba i tak będzie słona. Przy surowej świeżej rybie ciasto musi być odpowiednio posolone.

3. Dorsza smażymy w głębokim, bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Kawałki ryby zanurzamy w cieście, a następnie przekładamy do gorącego oleju. Do smażenia najlepiej wykorzystać średniej wielkości rondelek, w którym zmieści się jednocześnie około czterech kawałków ryby. Smażymy je aż do uzyskania złotego koloru, a po wyjęciu nadmiar oleju odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy ze skordalią i ewentualnie z sałatką z buraków.

Καλή όρεξη!

dorsz

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152810822757551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Garides saganaki

Garides saganaki

Garides saganaki czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Szczególnie przypadnie ono do smaku miłośnikom tych skorupiaków. Gęsty pomidorowy sos z zatopionymi krewetkami, posypany serem feta i natką pietruszki podaje się z dobrym pieczywem, którym doskonale wygarniemy resztki sosu. Choć danie jest proste do wykonania to jednak do jego przygotowania trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Spora jego cześć zostanie poświęcona na oczyszczenie krewetek.

Ryba w cieście

Ryba w cieście

Małe kawałki ryby obtoczone w cieście i smażone w głębokim oleju to pyszny i szybki sposób na przyrządzenie ryby w nietypowy w naszym kraju sposób. W Grecji danie to jest bardzo popularne i podawane na przykład ze skordalią - greckim sosem czosnkowym. Ciasto wyciąga z ryby wszelkie zapachy i podkreśla delikatność mięsa. Najlepiej nadadzą się do takiego smażenia ryby o białym grubym mięsie takie jak żabnica, dorsz czy zwykła miruna.

Kalmary smażone w głębokim oleju

Kalmary smażone w głębokim oleju

W greckich tawernach jedną z najbardziej popularnych przystawek są smażone kalmary. Najsmaczniejsze i najbardziej miękkie będą małe osobniki, więc jeśli jest okazja to właśnie takie najlepiej zamówić. Warto jednak pamiętać aby na ucztę z owoców morza wybrac się do dobrej tawerny a nie do jednej z “knajpek” zlokalizowanych przy okolicznym turystycznym deptaku, bo wtedy rosną szanse na otrzymanie gumowatych i niesmacznych kalmarów.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Artur Iwański: My w połowie września jak się nic nie zmieni ☀️☀️☀️
Gosia | crete.pl : Proponuję abyś prześledził przy ilu nowych chorych Grecja zamknęła furtkę dla Albanii, Czarnogóry czy Macedonii. A teraz spójrz ile zachorowań dziennie jest w Polsce. Przy takich wartościach jakie są obecnie u nas trzeba się cieszyć że jeszcze pozwalają lądować samolotom z Polski....a nie marzyć o ściąganiu Polaków do siebie.
gość dodekanezowiec : Miałeś złoty róg. Można było ściągnąć Niemców i Polaków tloczących się na plażach Bałtyku. Ale Grecy nie mieli pomysłu. Testy, kwarantanny, durne formularze, dezinformacja. Tu by się przydał Szpakowski ze swoimi komentarzami na koniec ostatniego meczu w jakichś eliminacjach przegranego z jakimś srednakiem 0:3. Że same dobre chęci nie wystarcza. 
gość dodekanezowiec: Skoro się nie odniosło do komentarza zamieszczonego na opiniotwórczym portalu, to gość mógł pisać prawdę. Że nie miał testu, ale po 24 h go zwinęli na kwarantannę bo gdzieś siedział blisko "pozytywa". Zero bliższych informacji ze strony Grecji, ze strony biur, do poopy (sorry ale to chyba łagodne określenie) informacja i organizacja. A Grecja trochę pomysow miała jak obłożenie 65 proc. Ale miała też gorsze. (...)
Anna Zalewska: Czy to Agia Galini na zdjęciu?
Paulina Pawłowska: Mam nadzieję, że dotrę 16 tego..
Mariusz Rygiel: Sami sobie strzelili w kolano z tymi wybiorczymi testami gdyby nie ten chory pomysl mieli by wiecej turystow
Roma Socha: My w środę meldujemy się na Krecie❤️
Monique Dert: Heb reservatie gedaan in hersonissos voor 11 september maar nog geen bericht gehad of mijn hotel open is
Małgorzata Pierzak: jeszcze będzie przepięknie
Mariola Dyka: Uwielbiam Kretę!
Jan Gubiec: Sam planowałem w tym roku wyjazd na początku czerwca na Kretę i niestety... może uda się w przyszłym roku?
Joanna Chmielewska: Melduję się w środę
Łukasz Szulc: Może gdybyśmy mieli lecieć sami, to byśmy kolejny rok z rzędu byli na Krecie. No ale, że jest jeszcze córka 6-cio letnia na pokładzie, to nie ryzykowaliśmy i wrócimy w 2021 roku
gość Anna: Polecam wwww.autoway-polska.com Zawsze niezawodni i bez karty kredytowej.
Marek Wozniak: Ja w niedzielę melduję się na Krecie. Mam nadzieję będzie ok.
Izabela Wlaźlak: My właśnie wróciliśmy, było super, ale faktycznie mało turystów, plaże, bary puste...
Tatiana Dąbrowska: My za miesiąc. Oby do tego czasu nic się nie zmieniło:)
Piotr Paweł PG: Ja w czwartek zobaczę jak toczy się życie na Cyprze w PAFOS
Monika Lukácsová: we are going ❤️
Monika Szulejewska: W niedzielę choć troszkę im pomogę rozpoczynając tygodniowy urlop na Krecie, uważam że wakacje zagranicą są równie bezpieczne jak nie bezpieczniejsze jak w Polsce.
gość dodekanezowiec: Kwarantanna po przylocie ma być z wyprzedzeniem i dotyczyłaby innych krajów, raczej Hiszpanii. No ale jest jakiś strach o kwarantannę na miejscu, o jakiś problem w hotelu, o to że mniej atrakcji będzie "działać". Zamiast śpiewać sobie np. "Kos czy Rodos to jedyne czym żyję" - oby nie trzeba byłoby wrócić do oryginału: "Plus czy minus to jedyne czym żyję". 
Eveline Schmitt: Habe ich mir gekauft
Justyna Miłoszewska-Marchlewicz: A ja byłam na Rodos. Bezpiecznie każdy pilnuje się. Wróciłam cała i zdrowa.
Michał Michał: Ludzie.wlasnie wrocilem z Chani.maski w autobusach /tu koniecznie /i w sklepach /tu nie za bardzo wiekszosc ludzi nosi/ Poza tym luzik jak rok temu.nie panikujcie tylko korzystajcie z zycia :)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera