Dorsz smażony w cieście

dorsz

Składniki

  • dorsz bez skóry (np. polędwica) - tyle ile potrzebujemy
  • 1 szklanka piwa
  • 1 jajko
  • filiżanka mąki - lub więcej jeśli ciasto ma być gęstsze
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι

Dorsz smażony w cieście podawany ze skordalią - czosnkową pastą - to danie zwyczajowo podawane w Grecji w Dzień Niepodległości. Tradycyjnie przyrządzane jest z solonego dorsza, ponieważ dawniej w głębi greckiego lądu trudno było o surowe świeże ryby. W Polsce raczej nie kupicie tej ryby w takiej postaci, więc będzie musiał wystarczyć zwykły świeży dorsz atlantycki. Do przyrządzenia tej potrawy najlepsze będą grube kawałki mięsa. Dodatkową zaletą dorsza jest jego niska kaloryczność, a także niewielka zawartość tłuszczu, która powoduje że ryba ta doskonale nadaje się do smażenia.

Podawanie dorsza z czosnkowym dipem da się wytłumaczyć ludową mądrością - czosnek bowiem obniża ciśnienie, które po spożyciu większej ilości soli w solonym dorszu niewątpliwie się podnosi.
Naszym zdaniem niezależnie od tradycji ryba podawana w takiej postaci jest na tyle pyszna, że warto ją przyrządzać niezależnie od okazji. Zachęcamy więc gorąco do wypróbowania tego przepisu.

1. Jeśli będziecie przygotowywać to danie z solonego dorsza najpierw należy pokroić go na kawałki, a następnie umieścić na 12-24 godzin w misce wypełnionej dużą ilością wody, która co mniej więcej 3-4 godziny powinna być wymieniana. Na koniec dorsza należy osuszyć papierowymi ręcznikami.
Jeśli danie to będziecie przyrządzać ze świeżej ryby to oczywiście nie ma potrzeby wstępnego moczenia. Wystarczy tylko porządnie ją osuszyć i pokroić na kawałki oraz posolić.

2. W średniej wielkości misce przygotowujemy ciasto: ubijamy jajko z piwem, solą i pieprzem. Stopniowo dodajemy mąkę, jeśli ciasto ma być gęstsze wystarczy użyć nieco więcej mąki. Po dokładnym wymieszaniu należy wstawić je do lodówki na czas około 30 minut. W przypadku użycia solonego dorsza należy użyć małej ilości soli w cieście, gdyż ryba i tak będzie słona. Przy surowej świeżej rybie ciasto musi być odpowiednio posolone.

3. Dorsza smażymy w głębokim, bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Kawałki ryby zanurzamy w cieście, a następnie przekładamy do gorącego oleju. Do smażenia najlepiej wykorzystać średniej wielkości rondelek, w którym zmieści się jednocześnie około czterech kawałków ryby. Smażymy je aż do uzyskania złotego koloru, a po wyjęciu nadmiar oleju odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy ze skordalią i ewentualnie z sałatką z buraków.

Καλή όρεξη!

dorsz

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152810822757551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kalmary smażone w głębokim oleju

Kalmary smażone w głębokim oleju

W greckich tawernach jedną z najbardziej popularnych przystawek są smażone kalmary. Najsmaczniejsze i najbardziej miękkie będą małe osobniki, więc jeśli jest okazja to właśnie takie najlepiej zamówić. Warto jednak pamiętać aby na ucztę z owoców morza wybrac się do dobrej tawerny a nie do jednej z “knajpek” zlokalizowanych przy okolicznym turystycznym deptaku, bo wtedy rosną szanse na otrzymanie gumowatych i niesmacznych kalmarów.

Garides saganaki

Garides saganaki

Garides saganaki czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Szczególnie przypadnie ono do smaku miłośnikom tych skorupiaków. Gęsty pomidorowy sos z zatopionymi krewetkami, posypany serem feta i natką pietruszki podaje się z dobrym pieczywem, którym doskonale wygarniemy resztki sosu. Choć danie jest proste do wykonania to jednak do jego przygotowania trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Spora jego cześć zostanie poświęcona na oczyszczenie krewetek.

Ryba smażona z cytryną

Ryba smażona z cytryną

Kuchnia grecka kojarzy nam się z prostotą. Składników których Grecy potrzebują do przygotowania smacznego posiłku zawsze jest tylko tyle ile potrzeba. Właśnie taki jest ten przepis na smażone ryby w cytrynowej marynacie.

 

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Nawet nie wiem jak to skomentować. Sam dzięki pomocy przyjaciół z wielkim trudem tam dotarłem i wróciłem na statek. Gdybym wiedział, że tam na Balos są takie problemy z wejściem na ląd, to nigdy bym się nie zdecydował. Koszt tej wyprawy też nie jest mały. Zraziłem sie bardzo do Krety. Wybierajcie Elafonisi. Tam jest cywilizowane przejście, dojazd.
A czym władze tłumaczyły taki zakaz? Bo to totalny nonsens... Rozumiem żeby był zakaz że tak powiem od czoła laguny ale większe statki i tak podpływały "od tyłu" i tam wysadzały ludzi (chyba że się coś zmieniło) i żadnego zagrożenia nie było dla nikogo i niczego....
Bardzo dobrze. Byliśmy w tym roku świadkami wielu przykrych zdarzeń przy schodzeniu na ląd::stłuczone kolana, skręcone kostki itp.
gość dodekanezowiec: Lubię wyspy greckie za wiatr. Uważam pod tym względem - choć bardziej Rodos i Kos - za przypominające nieco Wyspy Kanaryjskie. Różnicę widać nawet jak się popłynie z Kos do Bodrum czy z Rodos do Marmaris.  Piszę natomiast o tym, że mimo wysokich temperatur łatwiej się je znosi jak jest wiaterek. Alanya czy Cypr to duchota przy wyspach greckich.   Zmiany klimatu są, np. w Heraklionie średnia roczna bywała w XX w. (...)
Gosia | crete.pl : Tak, to prawda. 
gość Tomek: czy to prawda że statki wycieczkowe desantują turystów  prosto do wody ?  w sumie też jakaś atrakcja. ;)  
Dommage on a raté cette festivité......
Pokazy będą odbywały się do końca sierpnia czy do końca września?
gość PiotrWie: Prognoza pogody na tydzień dla Samos:  38/28, 38/27,  36/26, 34/26,  35/25, 36/26. ( dzień/ noc ) Wiatr 15- 20 km/ h. Powodzenia!!!
Gosia | crete.pl : W dwóch punktach na trzy powołujesz się na przypadkowe pojedyncze dane sprzed 18 i 15 lat. My też możemy powiedzieć że w 2008 roku w Stalidzie przez dwa tygodnie fajnie wiało i nie potrzebna była klima. Naukowcy z Obserwatorium w Atenach analizują jednak dużo więcej danych i podają średnie odnotowanych temperatur oraz trend.
Joanna Radziwiłowicz wracajcie
gość dodekanezowiec: 1. W 2006 r. Rodos w sierpniu (30 stopni z wietrzykiem) był odpoczynkiem od polskiego lipcowego upału (35 nierzadko w duzym mieście)  2. Trzecia dekada sierpnia 2009 r. - Kreta - hotel przy plaży i niepotrzebna klima  3. Lipiec 2022 r. - Kos - upał ale na plązy wiaterek  Wszystko zasługą meltemi.   
gość PiotrWie : Pierwszy raz byliśmy na Krecie w 2008 - we wrześniu. Było przyjemnie - ale po 20 września zaczęły się chmury i deszcz. Po roku postanowiliśmy pojechać w czerwcu - w drugim i trzecim tygodniu. Drugi był przyjemny śle w trzecim jak powiało z południa zrobiło się za gorąco. Od tego czasu zaczęliśmy jeździć na przełomie maja i czerwca i we wrześniu - nasze dzieci były już na tyle duże że jeździły same. (...)
Za to lipiec pogoda bajka, okolice Milatos ok 30 stopni. Tymczasem wczoraj w Trójmieście temperatura późnym wieczorem była niemalże identyczna jak tu
Gosia | crete.pl : Dzięki za podrzucenie swoich propozycji :) Każde z tych miejsc zasługuje na uwagę.
Hej jak sytuacja pożarowa dzisiaj na Krecie? Okolice Chanii i Hersonissos bezpieczne? Ciężko przewidzieć, co będzie się działo pod koniec lipca i z początkiem sierpnia?
gość Piterek: Jak dla mnie całkiem ciekawe są wioski powyżej Chersonissos, w szczególności wieczorem, tj. od zachodu: Stare Chersonissos, Piskopiano, Koutouloufari, z Chersonissos można spokojnie zajść piechotką. Brakuje mi też uroczej wioski Sisi z całkiem fotogieniczną zatoczką. Wg. mnie jedna z ładniejszych plaż na północnej Krecie jest Voulisma w Istro (trochę za Agios Nicolas).
Tak pomijając pożary to chyba ziemia sie delikatnie zatrzęsła właśnie...
Czyli kupować na wynos do swojego kubka.Widzę, ze niektórzy juz to praktykują.
Jak obecnie wygląda sytuacja pożarowa na Krecie?
Będą rozruchy
Ale musze przyznac ze ta kawa z lodem to jest petarda
A może ktoś może powiedzieć jaka sytuacja jest w Heraklionie?
Jak obecnie wygląda sytuacja? Czy dojazd Paralia Preveli jest bezpieczny czy lepiej odpuścić zwiedzanie tych rejonów?
gość Kowalyc: pali się jeszcze? Które obszary są zamknięte?
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera