Booking.com

Dorsz smażony w cieście

dorsz

Składniki

  • dorsz bez skóry (np. polędwica) - tyle ile potrzebujemy
  • 1 szklanka piwa
  • 1 jajko
  • filiżanka mąki - lub więcej jeśli ciasto ma być gęstsze
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι

Dorsz smażony w cieście podawany ze skordalią - czosnkową pastą - to danie zwyczajowo podawane w Grecji w Dzień Niepodległości. Tradycyjnie przyrządzane jest z solonego dorsza, ponieważ dawniej w głębi greckiego lądu trudno było o surowe świeże ryby. W Polsce raczej nie kupicie tej ryby w takiej postaci, więc będzie musiał wystarczyć zwykły świeży dorsz atlantycki. Do przyrządzenia tej potrawy najlepsze będą grube kawałki mięsa. Dodatkową zaletą dorsza jest jego niska kaloryczność, a także niewielka zawartość tłuszczu, która powoduje że ryba ta doskonale nadaje się do smażenia.

Podawanie dorsza z czosnkowym dipem da się wytłumaczyć ludową mądrością - czosnek bowiem obniża ciśnienie, które po spożyciu większej ilości soli w solonym dorszu niewątpliwie się podnosi.
Naszym zdaniem niezależnie od tradycji ryba podawana w takiej postaci jest na tyle pyszna, że warto ją przyrządzać niezależnie od okazji. Zachęcamy więc gorąco do wypróbowania tego przepisu.

1. Jeśli będziecie przygotowywać to danie z solonego dorsza najpierw należy pokroić go na kawałki, a następnie umieścić na 12-24 godzin w misce wypełnionej dużą ilością wody, która co mniej więcej 3-4 godziny powinna być wymieniana. Na koniec dorsza należy osuszyć papierowymi ręcznikami.
Jeśli danie to będziecie przyrządzać ze świeżej ryby to oczywiście nie ma potrzeby wstępnego moczenia. Wystarczy tylko porządnie ją osuszyć i pokroić na kawałki oraz posolić.

2. W średniej wielkości misce przygotowujemy ciasto: ubijamy jajko z piwem, solą i pieprzem. Stopniowo dodajemy mąkę, jeśli ciasto ma być gęstsze wystarczy użyć nieco więcej mąki. Po dokładnym wymieszaniu należy wstawić je do lodówki na czas około 30 minut. W przypadku użycia solonego dorsza należy użyć małej ilości soli w cieście, gdyż ryba i tak będzie słona. Przy surowej świeżej rybie ciasto musi być odpowiednio posolone.

3. Dorsza smażymy w głębokim, bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Kawałki ryby zanurzamy w cieście, a następnie przekładamy do gorącego oleju. Do smażenia najlepiej wykorzystać średniej wielkości rondelek, w którym zmieści się jednocześnie około czterech kawałków ryby. Smażymy je aż do uzyskania złotego koloru, a po wyjęciu nadmiar oleju odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy ze skordalią i ewentualnie z sałatką z buraków.

Καλή όρεξη!

dorsz

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152810822757551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Ryba smażona z cytryną

Ryba smażona z cytryną

Kuchnia grecka kojarzy nam się z prostotą. Składników których Grecy potrzebują do przygotowania smacznego posiłku zawsze jest tylko tyle ile potrzeba. Właśnie taki jest ten przepis na smażone ryby w cytrynowej marynacie.

Ryba w cieście

Ryba w cieście

Małe kawałki ryby obtoczone w cieście i smażone w głębokim oleju to pyszny i szybki sposób na przyrządzenie ryby w nietypowy w naszym kraju sposób. W Grecji danie to jest bardzo popularne i podawane na przykład ze skordalią - greckim sosem czosnkowym. Ciasto wyciąga z ryby wszelkie zapachy i podkreśla delikatność mięsa. Najlepiej nadadzą się do takiego smażenia ryby o białym grubym mięsie takie jak żabnica, dorsz czy zwykła miruna.

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Pieczona ryba z wyspy Spetse

To jeden z naszych ulubionych przepisów na greckie dania z ryb. Pochodzi z maleńkiej wyspy Spetse położonej przy półwyspie Chalkidiki. To wyjątkowo pyszne i dość proste danie nie wymagające dodawania wyszukanych składników. Oryginalnie Grecy pod koniec pieczenia posypują rybę tartą bułką. Ja tego jednak nie robię, za to dodaje do sosu kreteńską mieszkankę ziół do ryb oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Sposobów przyrządzania tego dania jest całkiem sporo, więc sądzę że ta drobna modyfikacja nie zaszkodzi, a ja nie popełniam barbarzyństwa wobec tego przepisu.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Czas na Grecję  Ale to chyba nie dotyczy regularnych rejsów promami jak np Blue Star Ferries? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji
Christian Arnidis - Moja Grecja  Dla wysp dobrze, bo tłumy z wycieczkowców odstraszają turystów, którzy pojechali na wakacje. Nie zostawiają grosza, a robią tłok. Wiele osób rezygnuje z wycieczki na Santorini, bo wyspa jest zapchana przez gości z wielkich wycieczkowców.
 A co na lotniskach ?
gość PiotrWie  Nie niestety a na szczęście bo by tłumy były cały rok. My byliśmy na Cykladach od 10 kwietnia do 4 czerwca na koniec maja wyraźnie zaczęło ludzi przybywać. Pojedziemy z powrotem we wrześniu - jako emeryci mamy czas. Tym razem chcemy jechać samochodem - porównanie kosztów samolot+ wypożyczenie samochodu vs dojazd samochodem do miesiąca jest na korzyść pierwszej wersji, potem - już drugiej. (...)
 Samolot tanich linii, samochód z greckiej wypożyczalni, kwatery wynajęte od lokalsów, wszelkie wycieczki samodzielnie wymyślone i zorganizowane. Unikamy wszelkiej maści pośredników. Wyjazdy nigdy w sezonie. Nawet nie chodzi o oszczędności, tak nam pasuje. W tawernach za to nie oszczędzamy ani trochę. A w temacie wejściówek do "atrakcji", to bardzo wybiórczo traktuję temat. (...)
 Turysta zmieni kierunek, zarobi Turek
 Ceny wejściówek mocno podrożały w tym roku, znieśli wiele zniżek (choćby bilet combo w Atenach). Cóż nie każdy zapłaci 10 czy 20 EUR za wejściówkę, która rok temu kosztowala 3-8eur. Różnica mocno odczuwalna, zwłaszcza przy rodzinnym zwiedzaniu.
Christian Arnidis - Moja Grecja  Reasonable Price to clue wydatków .
 Może już zostawmy reklamowanie spokojnych zakątków na Krecie, bo już niedługo ich nie będzie
 Brawo

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera