Historia i zalety Frappe

Nim przybliżymy Wam zalety frappe warto opisać również pokrótce historię powstania tego bardzo popularnego napoju. W tym celu musimy cofnąć się w czasie aż do 1957 roku  do dnia kiedy odbywały się Miedzynarodowe Targi w Salonikach, w których jednym z uczestników było przedsiębiorstwo Giannis Dritsas prezentujące nowe produkty firmy Nestle. Jednym z nich był czekoladowy napój instant dla dzieci, który wymieszany z zimnym mlekiem miał być tegorocznym hitem sezonu.

Frappe

Dla Dimitriosa Vakondiosa, jednego z pracowników tego przedsiębiorstwa, podobnie jak dla większości Greków, przerwa w pracy była równoznaczna z wypiciem choć jednej filiżanki kawy. Niestety jednak dzisiejszy dzień zdecydowanie odbiegał od typowej codziennej rutyny. W tamtych czasach popularność automatów do kawy była znikoma, a zdobycie w czasie targów wrzątku niezbędnego do sporządzenia kawy było niemożliwe.

Dimitrios nie poddawał się jednak zbyt szybko i dysponując tym co miał pod ręką postanowił przygotować napój kawowy dla dorosłych. Korzystając z szejkera sporządził mieszankę składającą się z zimnej wody, kostek lodu oraz kawy instant. To był właśnie ten moment kiedy zrodziło się frappe.

Zalety frappe

Dziś po kilkudziesięciu latach napój ten jest popularny nie tylko w Grecji, ale również i na całym świecie. Po frappe (φραπές) szczególnie chętnie sięgamy w upalne dni, o które na południu Europy nie trudno. Wiele osób we frappe ceni sobie  możliwość połączenia zamiłowania do kawy z orzeźwiającym działaniem zimnej wody oraz lodu. Mrożona kawa to również doskonały sposób na pobudzenie organizmu, gdyż typowa szklanka tego napoju zawiera od 65 do około 100mg kofeiny. Substancja ta pozwala zmniejszyć uczucie zmęczenia oraz zwiększa naszą gotowość do wzmożonego wysiłku. Kawa, podobnie jak zielona herbata, to również doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które powstrzymują procesy starzenia się oraz zwalczają wolne rodniki.

W odróżnieniu od innych kaw, frappe doskonale sprawdza się w roli napoju uzupełniającego płyny. Typowa porcja mrożonej kawy to około 200-240 ml wody. Klasyczna wersja frappe nie wymaga dodawania mleka, śmietanki ani tym bardziej lodów, więc z pewnością może zostać dopisana do grona napoi dietetycznych.

Sięgając po frappe pamiętajcie jednak, aby nie przekraczać zalecanych dziennych dawek kofeiny. Większość organizacji zajmujących się zdrowiem i odżywaniem uznaje, że dzienne użycie kofeiny nie powinno przekraczać 400 mg.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2021-06-06 20:43:04

Za każdym razem gdy jesteśmy na jakiejś wyspie pijemy kawę

1
2021-06-06 22:30:15

Piję ją latrm jest superr !!!!!

1
2021-06-09 08:43:19

Frappe pyszna ale ostatnio Fredo Cappuccino :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2021-06-09 19:40:48

Baśka Wodarz Nam Fredo jakoś nie podchodzi. Ale wiadomo - każdemu smakuje coś innego :)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158004236957551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Oliwy polifenolowe

Oliwy polifenolowe

Dziś przygotowaliśmy dla Was artykuł o polifenolowych oliwach, które na naszym rynku są jeszcze stosunkowo mało znanymi produktami. Znajdziecie tam również recenzje dwóch znakomitych oliw tego typu: Bio Green oraz Korona.

Pomidory w diecie śródziemnomorskiej

Pomidory w diecie śródziemnomorskiej

Pomidory to jeden z nadzwyczaj popularnych składników występujących w codziennej diecie Greków. Są one bogate w witaminę C oraz likopen - przeciwutleniacz, który przyczynia się do zachowania dobrego stanu zdrowia. Jak wykazują badania pomidory mają fenomenalne zdolności ochrony przez rakiem.

Suszone zioła z Krety

Suszone zioła z Krety

Jeśli pierwszy raz jedziecie na Kretę to lepiej przygotujcie się na eksplozję prawdziwych smaków i zapachów. Kreteńskie warzywa i owoce są świeże i pełne smaku, zaś dziko rosnące zioła, których zapach daje się wyczuć w powietrzu, podkreślają smak prostych dań swoim intensywnym aromatem.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Serio?
Uwielbiam oliwki i oliwę z nich
Kreta z Sołtysową: Wczoraj w Falasarna
Bardzo ładnie
Patrząc okiem turysty nie podoba mi się ten plan.To miejsce historyczne i w takim klimacie powinno zostać. Napewno są powody dla których prąd jest tam potrzebny .Nie wyobrażam sobie jednak ,,podświetlonej,,Spinalongi tak jak Akropol w Atenach.
Ładnie to wygląda
Włączajcie ogrzewanie?
Det ved vi godt
To że nie otworzą w ciągu 2 lat było oczywiste, ale to że odkopano archeolo dopiero przedłuży remont Agory. Poczekamy
A nie mówiłam
Opiszę Wam jak to wygląda w mojej wiosce(zachodnia część Krety). Groby rodzinne są wykupione na własność(nie płacimy rocznego,,czynszu"). Kości w skrzyneczkach pozostają w grobie. Na Krecie pochówek jest inny niż w pozostałej części Grecji, groby są obudowane, mają cementowe ściany, na dnie jest ziemia. Trumna w grobie nie jest przykrywana wiekiem, bo nie jest zasypywana ziemią, tylko zakryta betonowymi płytami.
Pięknie tam
Χρόνια πολλά Ελλάδα
Czyli zmiany klimatu to nie jakaś fikcja, tylko smutna rzeczywistość
Fajnie jest korzystać tak długo z pogody. Sezon się wydłuża. No ale podstawą do życia czyli woda znika w coraz szybszym tempie. Co nas czeka za 10-20 lat?
Ale kraść nie ładnie. Nieraz jedyne utrzymanie ludzi, którzy ją produkują
Przywiozłem jak zawsze. Najlepsza
Z moich rozmów z producentami wynika (a współpracuje z ponad 30 z Grecji) najbardziej podrożeje ( i podrożała ) oliwa kulinarna od dużych masowych producentów. Mniejsi , mający swoje własne plantacje i produkujący wyłącznie oliwę "single estate" klasy premium pod swoją marką nie zwiększają drastycznie cen. (...)
Tak, ceny poszybowały w górę. To są ceny, które obecnie dostaje rolnik za oliwę z zeszłorocznych zbiorów, bo na nowe zbiory jeszcze trochę poczekamy. Pamiętajcie, że rolnik jest najniższym szczeblem w tej drabinie zanim oliwa trafia w wasze ręce.
Zo lekker
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera