Nim przybliżymy Wam zalety frappe warto opisać również pokrótce historię powstania tego bardzo popularnego napoju. W tym celu musimy cofnąć się w czasie aż do 1957 roku do dnia kiedy odbywały się Miedzynarodowe Targi w Salonikach, w których jednym z uczestników było przedsiębiorstwo Giannis Dritsas prezentujące nowe produkty firmy Nestle. Jednym z nich był czekoladowy napój instant dla dzieci, który wymieszany z zimnym mlekiem miał być tegorocznym hitem sezonu.
Dla Dimitriosa Vakondiosa, jednego z pracowników tego przedsiębiorstwa, podobnie jak dla większości Greków, przerwa w pracy była równoznaczna z wypiciem choć jednej filiżanki kawy. Niestety jednak dzisiejszy dzień zdecydowanie odbiegał od typowej codziennej rutyny. W tamtych czasach popularność automatów do kawy była znikoma, a zdobycie w czasie targów wrzątku niezbędnego do sporządzenia kawy było niemożliwe.
Dimitrios nie poddawał się jednak zbyt szybko i dysponując tym co miał pod ręką postanowił przygotować napój kawowy dla dorosłych. Korzystając z szejkera sporządził mieszankę składającą się z zimnej wody, kostek lodu oraz kawy instant. To był właśnie ten moment kiedy zrodziło się frappe.
Dziś po kilkudziesięciu latach napój ten jest popularny nie tylko w Grecji, ale również i na całym świecie. Po frappe (φραπές) szczególnie chętnie sięgamy w upalne dni, o które na południu Europy nie trudno. Wiele osób we frappe ceni sobie możliwość połączenia zamiłowania do kawy z orzeźwiającym działaniem zimnej wody oraz lodu. Mrożona kawa to również doskonały sposób na pobudzenie organizmu, gdyż typowa szklanka tego napoju zawiera od 65 do około 100mg kofeiny. Substancja ta pozwala zmniejszyć uczucie zmęczenia oraz zwiększa naszą gotowość do wzmożonego wysiłku. Kawa, podobnie jak zielona herbata, to również doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które powstrzymują procesy starzenia się oraz zwalczają wolne rodniki.
W odróżnieniu od innych kaw, frappe doskonale sprawdza się w roli napoju uzupełniającego płyny. Typowa porcja mrożonej kawy to około 200-240 ml wody. Klasyczna wersja frappe nie wymaga dodawania mleka, śmietanki ani tym bardziej lodów, więc z pewnością może zostać dopisana do grona napoi dietetycznych.
Sięgając po frappe pamiętajcie jednak, aby nie przekraczać zalecanych dziennych dawek kofeiny. Większość organizacji zajmujących się zdrowiem i odżywaniem uznaje, że dzienne użycie kofeiny nie powinno przekraczać 400 mg.
Czystek należy do grupy roślin, które czasem bywają również zwane skalnymi różami. Zazwyczaj to niewielkie zimozielone krzewy, które w okresie kwitnienia są intensywnie pokryte kwiatami. Obszar występowania tych roślin to południowa część Europy, charakteryzująca się umiarkowanym klimatem - głównie obszar basenu morza Śródziemnego oraz Czarnego. Wiele spośród 120 gatunków tych roślin spotykanych jest również na obszarze obu Ameryk.
Pod nazwą Glyka tou koutaliou kryją się owoce w bardzo słodkim syropie przygotowywane w tradycyjny sposób w greckich domach. Dobrze wykonane pozwalają zachować kształt, kolor, zapach i smak owoców. Obecnie jednak tradycja przygotowywania tych słodkości powoli zanika, bowiem można je kupić gotowe co pozwala zaoszczędzić czas potrzebny na ich przygotowanie.
Mastyks to bardzo aromatyczna miękka naturalna żywica, pozyskiwana tylko na jednej greckiej wyspie. Jest swego rodzaju przyprawą, a jednocześnie dodatkiem do kosmetyków oraz chemii wykorzystywanej w konserwatorstwie.
Komentarze
komentarz z
Za każdym razem gdy jesteśmy na jakiejś wyspie pijemy kawę
komentarz z
Piję ją latrm jest superr !!!!!
komentarz z
Frappe pyszna ale ostatnio Fredo Cappuccino :)
komentarz z
Baśka Wodarz Nam Fredo jakoś nie podchodzi. Ale wiadomo - każdemu smakuje coś innego :)
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158004236957551