Czereśnie w syropie

Czereśnie w syropie

Składniki

  • 1 kg czereśni
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 większa filiżanka wody
  • Wanilia (opcjonalnie)

Κεράσι γλυκό του κουταλιού

Glyka tou koutaliou to grecki przysmak oznaczający owoce (zazwyczaj) przyrządzone w bardzo słodkim syropie. Takie przysmaki czasem oferują tawerny na zakończenie głównego posiłku, jest to też popularny dodatek do deserów. Ich próbowanie może być prawdziwym testem odporności na grecką definicję słodyczy.

Grecy potrafią przyrządzić w syropie prawie każde owoce, a także niektóre z warzyw. Obecnie tego typu gotowe przetwory wykonane z różnego rodzaju owoców są również dostępne w greckich sklepach. Można oczywiście spróbować takich produktów, jednak naszym zdaniem nic tak dobrze nie smakuje jak te domowej roboty. Trzeba też pamiętać, że słodycz glyka tou koutaliou przekłada się także na stosownie dużą liczbę kalorii. Przyjmuje się, że jedna niewielka łyżeczka tego specjału zawiera minimum 100 kcal.

Na naszej stronie podaliśmy już sposób na wiśnie w syropie, a dziś dorzucamy przepis na przygotowanie czereśni. Wybraliśmy jeden z prostszych i mniej czasochłonnych przepisów, który stosujemy z powodzeniem od kilku lat. Warto spróbować swoich sił i pokusić się o zrobienie własnego glyka tou koutaliou właśnie z czereśni. W jesienne i zimowe miesiące owoce te doskonale przypomną nam o lecie

1. Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą i gotujemy ciągle mieszając, uważając aby cukier nie przypalił się. Gdy cukier rozpuści się a syrop zagotuje, zestawiamy garnek z ognia i nieco studzimy.

2. W czasie gdy syrop stygnie, myjemy czereśnie i usuwamy z nich pestki. Owoce powinny być twarde i dojrzałe.

3. Do garnka z syropem przekładamy wydrylowane czereśnie i zaczynamy gotować na dość mocnym ogniu. W początkowym etapie pojawi się piana, którą należy delikatnie ściągnąć. W razie potrzeby zmniejszamy ogień do średniego.

4. Kiedy syrop nieco zgęstnieje dodajemy sok z cytryny i ewentualnie szczyptę wanilii.

5. Trzeba pamiętać aby nie przekraczać 15-20 minut gotowania. Czereśnie po tym czasie zaczną się kurczyć, a ich smak nie będzie już tak dobry. Z naszego doświadczenia wiemy, że owoce te najlepiej znoszą dość krótkie i mocne gotowanie. Zachowują wtedy swój smak oraz jędrność.

6. My nasze glyka tou koutaliou wekujemy w słoikach. Po ugotowaniu przekładamy owoce do mniejszych słoików i zalewamy powstałym syropem. W słoikach warto czereśniom zostawić trochę luzu i nie upychać ich na siłę starając się zmieścić jak największej ilości owoców. Później wekujemy w hermetycznych słoikach i studzimy.


Czereśnie w syropie

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156378608187551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Marmolada z mandarynek

Marmolada z mandarynek

Marmolada z mandarynek to dla nas kwintesencja słońca i wakacji. To jedna z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych marmolad cytrusowych. Skondensowany smak cytrusów doprawiony solidną porcją cukru sprawia, że zwykła kanapka z taką marmoladą staje się wyjątkowa i na chwilę przypomina południowe smaki.

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava jest chyba najsłynniejszym greckim deserem. Genezę jej powstania jednak odłóżmy na bok, ponieważ do wynalezienia baklavy przyznają się także Turcy, Bułgarzy i kilka innych krajów bałkańskich. Niemniej jednak skoro Grecy wynaleźli prawie wszystko to baklavę pewnie także ;-)

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Jutro na morzu Egejskim ma być bardzo silny wiatr. My mieliśmy przepływać z Amorgos na Koufonissię ale odwołano prom - ma być 8 w skali Beauforta, mamy nadzieję na prom w sobotę. Ciekawe jakie wiatry zapowiadają na Krecie. 
 W wąwozie od dawna są ostrzeżenia i myślę, że ta zmiana regulaminu nie była aż tak potrzebna. To się może zawsze zdarzyć. Zwłaszcza, że ostatnio było trzęsienie ziemi. Bardziej mnie ciekawi dlaczego nikt nie zwraca uwagi na wejściu na obuwie. Sama byłam świadkiem jak dwie panie, Polki zresztą, przeszły szlak w klapeczkach. Wycieczka zorganizowana to była. Udało im się. (...)
gość rask  Chyba chodzi o milion pasażerów a nie milion przylotów?
 Liczę na kolejne, już trzecie przejście już niebawem
gość PiotrWie  My jesteśmy na Cykladach ( aktualnie na Amorgos) i jest na zmianę - jeden dzień upału że tylko da się przeżyć w wodzie i na plaży, drugi ciepły z lekkimi chmurkami a trzeci z wiatrem który łeb urywa.
 Jednak nie w całej Grecji taka pogoda, od 3 dni jesteśmy pod Olimpem na Rivierze i jest coraz chłodniej, ciepło ale nie upalnie. W nocy padało.
 W takim razie Malia teraz odbija sobie majówkowe chmury - i jak na Malię raportowaną wówczas ("chłód", długie rękawy i wiatr) -> z końcówki stawki - wysuwa się na czoło (temperaturowego) peletonu
 I zaraz będzie wysyp komentarzy: „świetnie, kocham ciepełko” :/
 A w majówkę 16 st .
 Παρά πολύ ζέστη και έχει σκόνη πολύ

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera