Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Czereśnie w syropie

Czereśnie w syropie

Składniki

  • 1 kg czereśni
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 większa filiżanka wody
  • Wanilia (opcjonalnie)

Κεράσι γλυκό του κουταλιού

Glyka tou koutaliou to grecki przysmak oznaczający owoce (zazwyczaj) przyrządzone w bardzo słodkim syropie. Takie przysmaki czasem oferują tawerny na zakończenie głównego posiłku, jest to też popularny dodatek do deserów. Ich próbowanie może być prawdziwym testem odporności na grecką definicję słodyczy.

Grecy potrafią przyrządzić w syropie prawie każde owoce, a także niektóre z warzyw. Obecnie tego typu gotowe przetwory wykonane z różnego rodzaju owoców są również dostępne w greckich sklepach. Można oczywiście spróbować takich produktów, jednak naszym zdaniem nic tak dobrze nie smakuje jak te domowej roboty. Trzeba też pamiętać, że słodycz glyka tou koutaliou przekłada się także na stosownie dużą liczbę kalorii. Przyjmuje się, że jedna niewielka łyżeczka tego specjału zawiera minimum 100 kcal.

Na naszej stronie podaliśmy już sposób na wiśnie w syropie, a dziś dorzucamy przepis na przygotowanie czereśni. Wybraliśmy jeden z prostszych i mniej czasochłonnych przepisów, który stosujemy z powodzeniem od kilku lat. Warto spróbować swoich sił i pokusić się o zrobienie własnego glyka tou koutaliou właśnie z czereśni. W jesienne i zimowe miesiące owoce te doskonale przypomną nam o lecie

1. Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą i gotujemy ciągle mieszając, uważając aby cukier nie przypalił się. Gdy cukier rozpuści się a syrop zagotuje, zestawiamy garnek z ognia i nieco studzimy.

2. W czasie gdy syrop stygnie, myjemy czereśnie i usuwamy z nich pestki. Owoce powinny być twarde i dojrzałe.

3. Do garnka z syropem przekładamy wydrylowane czereśnie i zaczynamy gotować na dość mocnym ogniu. W początkowym etapie pojawi się piana, którą należy delikatnie ściągnąć. W razie potrzeby zmniejszamy ogień do średniego.

4. Kiedy syrop nieco zgęstnieje dodajemy sok z cytryny i ewentualnie szczyptę wanilii.

5. Trzeba pamiętać aby nie przekraczać 15-20 minut gotowania. Czereśnie po tym czasie zaczną się kurczyć, a ich smak nie będzie już tak dobry. Z naszego doświadczenia wiemy, że owoce te najlepiej znoszą dość krótkie i mocne gotowanie. Zachowują wtedy swój smak oraz jędrność.

6. My nasze glyka tou koutaliou wekujemy w słoikach. Po ugotowaniu przekładamy owoce do mniejszych słoików i zalewamy powstałym syropem. W słoikach warto czereśniom zostawić trochę luzu i nie upychać ich na siłę starając się zmieścić jak największej ilości owoców. Później wekujemy w hermetycznych słoikach i studzimy.


Czereśnie w syropie

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156378608187551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Słodka pita z dynią

Słodka pita z dynią

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie. Wersja którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Artur Iwański: My w połowie września jak się nic nie zmieni ☀️☀️☀️
Gosia | crete.pl : Proponuję abyś prześledził przy ilu nowych chorych Grecja zamknęła furtkę dla Albanii, Czarnogóry czy Macedonii. A teraz spójrz ile zachorowań dziennie jest w Polsce. Przy takich wartościach jakie są obecnie u nas trzeba się cieszyć że jeszcze pozwalają lądować samolotom z Polski....a nie marzyć o ściąganiu Polaków do siebie.
gość dodekanezowiec : Miałeś złoty róg. Można było ściągnąć Niemców i Polaków tloczących się na plażach Bałtyku. Ale Grecy nie mieli pomysłu. Testy, kwarantanny, durne formularze, dezinformacja. Tu by się przydał Szpakowski ze swoimi komentarzami na koniec ostatniego meczu w jakichś eliminacjach przegranego z jakimś srednakiem 0:3. Że same dobre chęci nie wystarcza. 
gość dodekanezowiec: Skoro się nie odniosło do komentarza zamieszczonego na opiniotwórczym portalu, to gość mógł pisać prawdę. Że nie miał testu, ale po 24 h go zwinęli na kwarantannę bo gdzieś siedział blisko "pozytywa". Zero bliższych informacji ze strony Grecji, ze strony biur, do poopy (sorry ale to chyba łagodne określenie) informacja i organizacja. A Grecja trochę pomysow miała jak obłożenie 65 proc. Ale miała też gorsze. (...)
Anna Zalewska: Czy to Agia Galini na zdjęciu?
Paulina Pawłowska: Mam nadzieję, że dotrę 16 tego..
Mariusz Rygiel: Sami sobie strzelili w kolano z tymi wybiorczymi testami gdyby nie ten chory pomysl mieli by wiecej turystow
Roma Socha: My w środę meldujemy się na Krecie❤️
Monique Dert: Heb reservatie gedaan in hersonissos voor 11 september maar nog geen bericht gehad of mijn hotel open is
Małgorzata Pierzak: jeszcze będzie przepięknie
Mariola Dyka: Uwielbiam Kretę!
Jan Gubiec: Sam planowałem w tym roku wyjazd na początku czerwca na Kretę i niestety... może uda się w przyszłym roku?
Joanna Chmielewska: Melduję się w środę
Łukasz Szulc: Może gdybyśmy mieli lecieć sami, to byśmy kolejny rok z rzędu byli na Krecie. No ale, że jest jeszcze córka 6-cio letnia na pokładzie, to nie ryzykowaliśmy i wrócimy w 2021 roku
gość Anna: Polecam wwww.autoway-polska.com Zawsze niezawodni i bez karty kredytowej.
Marek Wozniak: Ja w niedzielę melduję się na Krecie. Mam nadzieję będzie ok.
Izabela Wlaźlak: My właśnie wróciliśmy, było super, ale faktycznie mało turystów, plaże, bary puste...
Tatiana Dąbrowska: My za miesiąc. Oby do tego czasu nic się nie zmieniło:)
Piotr Paweł PG: Ja w czwartek zobaczę jak toczy się życie na Cyprze w PAFOS
Monika Lukácsová: we are going ❤️
Monika Szulejewska: W niedzielę choć troszkę im pomogę rozpoczynając tygodniowy urlop na Krecie, uważam że wakacje zagranicą są równie bezpieczne jak nie bezpieczniejsze jak w Polsce.
gość dodekanezowiec: Kwarantanna po przylocie ma być z wyprzedzeniem i dotyczyłaby innych krajów, raczej Hiszpanii. No ale jest jakiś strach o kwarantannę na miejscu, o jakiś problem w hotelu, o to że mniej atrakcji będzie "działać". Zamiast śpiewać sobie np. "Kos czy Rodos to jedyne czym żyję" - oby nie trzeba byłoby wrócić do oryginału: "Plus czy minus to jedyne czym żyję". 
Eveline Schmitt: Habe ich mir gekauft
Justyna Miłoszewska-Marchlewicz: A ja byłam na Rodos. Bezpiecznie każdy pilnuje się. Wróciłam cała i zdrowa.
Michał Michał: Ludzie.wlasnie wrocilem z Chani.maski w autobusach /tu koniecznie /i w sklepach /tu nie za bardzo wiekszosc ludzi nosi/ Poza tym luzik jak rok temu.nie panikujcie tylko korzystajcie z zycia :)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera