Faszerowana papryka i pomidory

Faszerowana papryka

Składniki

  • 2duże czerwone papryki
  • 2 pomidory (opcjonalnie zapasowe)
  • 2 łyżki stołowe orzeszków piniowych
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 100 g ryżu do risotto
  • 1 łyżeczka suszonego górskiego oregano
  • 1 świeża papryczka chilli, drobno posiekana, pozbawiona nasion
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 200 g greckiej fety
  • drobno posiekany pęczek świeżej natki pietruszki
  • drobno posiekany mały pęczek świeżej mięty (tylko listki)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 500 ml warzywnego bulionu
  • dość głębokie naczynie żaroodporne, folia aluminiowa

Na temat faszerowanych warzyw nigdy nie miałam dobrego zdania. Zawsze kojarzyłam je z mdłym i niezbyt smacznym daniem. Do czasu aż trafiłam na grecki sposób przygotowania farszu. Proporcje oraz jego składniki są wręcz doskonałe, więc faszerowana papryka na dobre zagościła na naszym stole. Grecy po raz kolejny udowodnili, że wiedzą jak fantastycznie można przyrządzać warzywa.
Danie to potrzebuje sporej liczby składników jednak ich kompilacja smakuje wyśmienicie, więc nie powinno się żadnego eliminować. W przypadku gdy zostanie nam trochę farszu, można użyć go do faszerowania pomidorów. Też będą dobre, aczkolwiek papryka lepiej się sprawdza ze względu na specyficzny, wyrazisty smak. Tak jak i w przypadku innych dań, w których występuje feta nie należy używać jej polskich bądź niemieckich zamienników, gdyż sery te smakują zupełnie inaczej niż oryginalna grecka feta, która połączona ze sporą ilością ziół wyraźnie ożywia smak dania.

1. Zaczynamy od przygotowania papryk. Należy je przekroić wzdłuż nie odcinając łodyżek i usunąć gniazda nasienne. Połówki papryk należy dość ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozciętą stroną do góry.

2. Na niewielką patelnię należy wsypać orzeszki piniowe i podprażyć je mieszając raz na jakiś czas, tak by nie przypaliły się. Orzeszki muszą wyraźnie zmienić kolor na brązowy i stać się chrupkie.

3. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, które smażymy do momentu aż zmiękną, pilnując jednak aby nie zaczęły brązowieć. Następnie wsypujemy na patelnię ryż, posiekaną papryczkę chili, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Całość mieszamy, wlewamy połowę przygotowanej porcji bulionu i gotujemy przez około 8-10 minut systematycznie mieszając tak, aby ryż nie zaczął przywierać do dna. Po tym czasie patelnię z farszem należy zdjąć z ognia i dodać resztę składników: pokruszoną fetę, zrumienione orzeszki pinii i posiekane zioła. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać.

4. Połówki papryk napełniamy po brzegi przygotowanym nadzieniem. Nie należy nakładać więcej farszu, gdyż ryż jeszcze będzie zwiększać swoją objętość. Jeśli zostanie nam nieco farszu możemy napełnić nim pomidory. W pomidorach należy odciąć górną część i delikatnie za pomocą łyżeczki wydrążyć je z miąższu.

5. Po nałożeniu do środka farszu polewamy połówki papryk oraz pomidory oliwą z oliwek. Nie można tego pominąć, ponieważ farsz po upieczeniu będzie zbyt suchy. Pomidory przykrywamy odciętymi wierzchami.

6. W osobnym pojemniku do pozostałego bulionu warzywnego dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, dokładnie mieszamy i wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, w którym leżą papryki lub/i pomidory.

7. Naczynie koniecznie należy szczelnie przykryć folią aluminiową i następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 75 minut. Po upieczeniu podajemy gorące warzywa najlepiej w towarzystwie lampki białego wina.



Faszerowana Papryka

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.63
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.63 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość hanna
2015-01-25 20:38:48

faszerowane pomidory

Najpyszniejsze faszerowane pomidory jadłam w tawernie przy elafonisi, byly po prostu doskonale przyprawione i połączone z ziołami, mega aromatyczne, gdzie indziej nie były już takie dobre. 

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Okra zapiekana w oliwie

Okra zapiekana w oliwie

Ostatnio udało się nam kupić okrę, która na Krecie jest bardzo popularnym i tanim warzywem. W Polsce w świeżej postaci spotkaliśmy ją po raz pierwszy i niestety jej cena była dużo wyższa niż ta którą płacimy w Grecji. Okrę tym razem przyrządziliśmy w piekarniku ze sporą ilością oliwy i sosu pomidorowego. Zamieszczamy przepis na wypadek gdyby ktoś z Was też kupił okrę i nie wiedział co z nią zrobić ;-)

KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

Cukinia w kuchni greckiej jest wszechobecna. Kolokithopita to w Polsce mniej znany sposób na zastosowanie tego popularnego warzywa. Kolokithopita w smaku jest bardzo subtelna i delikatna, więc połączenie jej np. z sosem tzatziki spowoduje, że czosnek zawarty w sosie zdominuje jej walory smakowe.

Bakłażan z fetą

Bakłażan z fetą

Bakłażany są popularnym składnikiem greckich dań i można je odnaleźć w sztandarowych daniach takich jak moussaka czy briam. Główną rolę bakłażany grają także w papoutsakia, imam bayildi oraz melitzanosalata. Do tych smacznych potraw trzeba dopisać kolejny grecki sposób na przyrządzenie tego warzywa, czyli bakłażan z fetą.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość @Kajdowy: Kwietniowy i króciutki wypad do Georgioupolis to był świetny pomysł. Miejscowość bardzo klimatyczna i urocza. Restauracje i tawerny w świetnym klimacie a regionalne jedzenie przepyszne. Długa plaża, fajna zabudowa, ciekawi ludzie i rewelacyjny barman w hotelu. (...)
Alimony Zaheio: Jolanta Cieślak Kasia Franielczyk Edyta Godlewicz Mirela Sz Iwona Adamiec Sylwia Krajewska Magdalena Wygoda Jacek Maciek Alicja Zaremba Pamela La Marca Beata Niedźwiedź Please check it Out Your confirm T-shirt Mug Hoodie Order
gość PiotrWie : Dziś jest niesamowita widoczność - po zewnętrznej stronie wyspy widzieliśmy większość Cyklady, a teraz z brzegu kaldery w Oi widać Kretę - z dużą plamą śniegu w masywie Gór Idajskich.
Artur Kiwa: Byłem. Raz. I to wystarczy. Duży lokal, głośny, pełno ludzi, bo popularność robi swoje. Personel zabiegany i, szczerze mówiąc, chyba zestresowany, bo nie ma mowy o sympatycznej pogawędce. Mało w tym typowo greckiej gościnności i sympatycznej atmosfery. Miejsce z typowymi chorobami dużego lokalu z dużą ilością klientów. Jedzenie - górna strefa stanów średnich, nic mnie nie powaliło na kolana. (...)
Wojtek Arciszewski: Za duża …
Joanna Gadomska: Nie,ale jest szansa ,że niedługo bede⛱️
gość PiotrWie: Patrząc na film wygląda że na wysokości Lakkos Mygreu jest śnieg, więc przynajmniej do końca kwietnia powyżej 1800 warunki będą zimowe.
Wacław Karpiński: Startujemy z Krakowa..
gość Fidelisu: Witam. Czy obecna pogoda na najwyższym szczycie Krety umożliwia względnie bezpieczne i suche przejście szlaku na początku kwietnia? Dzięki z góry za odp. 
Mariola Dudzinska: Za tydzień do Polski
Marek A. Jarzębski: Szczęściarze
Anita Wasilke: 
Iwona Struzynska: 
Marzena Bubiak: Oki Oki będę za tydzień
Grzegorz Jagus: To bardzo dobry kierunek
gość PiotrWie: My jesteśmy aktualnie na Cyklach, tu jest cena 2,2; 2,15  - więc ceny jakie podajesz na Krecie są i tak zachęcające. Tyle że tu trudno dużo zużyć - odległości są małe, nie jak na Krecie.
Wojciech Halota: Hmm w sierpniu płaciłem 2,18 euro za benzynę 95 to i tak jest taniej
Agnes Mokros: Moja ulubiona
Tomek Kawowski: Vai jest lepsze troche ;)
Marcin Nadstawski: Szkoda, że Knossos to szkaradek w stylu hollywoodzkiego kiczu.
gość PiotrWie: My dotarliśmy już wczoraj na Sifnos - ale do Aten Wizzair, a dalej promem. Na razie słońce na zmianę z chmurami, ale jest kilkanaście stopni i chodzić się da spokojnie. Pełne słońce w prognozach od niedzieli. Mamy nadzieję że 5 kwietnia kontrolerzy nie będą strajkować bo mamy wracać Olympic z Santorini do Aten.
gość Często gotuję jest pyszna nauczyłam się będąc w Grecji : Zupa z soczewicy
Monika Rzemek: Przepiękny wąwóz, aż szkoda ….
Marc-Antonio Ventura: 
Magdalena Stępień: My też lecimy
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera