Faszerowana papryka i pomidory

Faszerowana papryka

Składniki

  • 2duże czerwone papryki
  • 2 pomidory (opcjonalnie zapasowe)
  • 2 łyżki stołowe orzeszków piniowych
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 100 g ryżu do risotto
  • 1 łyżeczka suszonego górskiego oregano
  • 1 świeża papryczka chilli, drobno posiekana, pozbawiona nasion
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 200 g greckiej fety
  • drobno posiekany pęczek świeżej natki pietruszki
  • drobno posiekany mały pęczek świeżej mięty (tylko listki)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 500 ml warzywnego bulionu
  • dość głębokie naczynie żaroodporne, folia aluminiowa

Na temat faszerowanych warzyw nigdy nie miałam dobrego zdania. Zawsze kojarzyłam je z mdłym i niezbyt smacznym daniem. Do czasu aż trafiłam na grecki sposób przygotowania farszu. Proporcje oraz jego składniki są wręcz doskonałe, więc faszerowana papryka na dobre zagościła na naszym stole. Grecy po raz kolejny udowodnili, że wiedzą jak fantastycznie można przyrządzać warzywa.
Danie to potrzebuje sporej liczby składników jednak ich kompilacja smakuje wyśmienicie, więc nie powinno się żadnego eliminować. W przypadku gdy zostanie nam trochę farszu, można użyć go do faszerowania pomidorów. Też będą dobre, aczkolwiek papryka lepiej się sprawdza ze względu na specyficzny, wyrazisty smak. Tak jak i w przypadku innych dań, w których występuje feta nie należy używać jej polskich bądź niemieckich zamienników, gdyż sery te smakują zupełnie inaczej niż oryginalna grecka feta, która połączona ze sporą ilością ziół wyraźnie ożywia smak dania.

1. Zaczynamy od przygotowania papryk. Należy je przekroić wzdłuż nie odcinając łodyżek i usunąć gniazda nasienne. Połówki papryk należy dość ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozciętą stroną do góry.

2. Na niewielką patelnię należy wsypać orzeszki piniowe i podprażyć je mieszając raz na jakiś czas, tak by nie przypaliły się. Orzeszki muszą wyraźnie zmienić kolor na brązowy i stać się chrupkie.

3. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, które smażymy do momentu aż zmiękną, pilnując jednak aby nie zaczęły brązowieć. Następnie wsypujemy na patelnię ryż, posiekaną papryczkę chili, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Całość mieszamy, wlewamy połowę przygotowanej porcji bulionu i gotujemy przez około 8-10 minut systematycznie mieszając tak, aby ryż nie zaczął przywierać do dna. Po tym czasie patelnię z farszem należy zdjąć z ognia i dodać resztę składników: pokruszoną fetę, zrumienione orzeszki pinii i posiekane zioła. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać.

4. Połówki papryk napełniamy po brzegi przygotowanym nadzieniem. Nie należy nakładać więcej farszu, gdyż ryż jeszcze będzie zwiększać swoją objętość. Jeśli zostanie nam nieco farszu możemy napełnić nim pomidory. W pomidorach należy odciąć górną część i delikatnie za pomocą łyżeczki wydrążyć je z miąższu.

5. Po nałożeniu do środka farszu polewamy połówki papryk oraz pomidory oliwą z oliwek. Nie można tego pominąć, ponieważ farsz po upieczeniu będzie zbyt suchy. Pomidory przykrywamy odciętymi wierzchami.

6. W osobnym pojemniku do pozostałego bulionu warzywnego dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, dokładnie mieszamy i wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, w którym leżą papryki lub/i pomidory.

7. Naczynie koniecznie należy szczelnie przykryć folią aluminiową i następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 75 minut. Po upieczeniu podajemy gorące warzywa najlepiej w towarzystwie lampki białego wina.



Faszerowana Papryka

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.63
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.63 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość hanna
2015-01-25 20:38:48

faszerowane pomidory

Najpyszniejsze faszerowane pomidory jadłam w tawernie przy elafonisi, byly po prostu doskonale przyprawione i połączone z ziołami, mega aromatyczne, gdzie indziej nie były już takie dobre. 

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów.

Grecki pilaw pomidorowy

Grecki pilaw pomidorowy

Pilaw z pomidorami jest prostym i lekkim daniem, które warto zrobić zwłaszcza, gdy są świeże dojrzałe pomidory. Jednak gdy jeszcze lub już nie ma na nie sezonu, można sięgnąć po pomidory z puszki. Jeśli uznacie, że smak tego dania jest zbyt delikatny to można wzbogacić go i dodać kilka opcjonalnych przypraw.

Spanakorizo

Spanakorizo

Spanakorizo to bardzo klasyczne wegetariańskie danie kuchni greckiej. Ryż połączony ze szpinakiem oraz z sokiem z cytryny to prosta i zdrowa potrawa, którą warto przygotować gdy dostępny jest świeży szpinak. Można ją podawać zarówno jako przystawkę lub samodzielną potrawę. Spanakorizo warto też posypać pokruszoną fetą.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Gosia | crete.pl : Tak, niestety wiemy o tym. Planujemy artykuł o tej podwyżce.
gość Ceny: Wakacje w Grecji od 2024 roku będą droższe. Winne temu są wyższe podatki za pobyt w hotelu. Opłaty szczególnie mocno zabolą gości, którzy wybiorą nocleg w 5-gwiazdkowym obiekcie. Dlaczego władze podjęły decyzję o zwiększeniu opłat dla turystów? Odpowiedź na to pytanie związana jest z kataklizmami, które nawiedziły Grecję w tym sezonie. (...)
gość PiotrWie: PS. Dodekanez to kilkanaście wysp, nie tylko Rodos i Kos.
gość PiotrWie : Na Balos, Elafonisi czy Vai jeżdżą obecnie ci, którzy lubią plaże zastawione łóżkami, z barami z agresywną muzyką i tłumem ludzi, na Majorkę czy Fuerteventurę też . Na Krecie jak się chce poszukać to można jeszcze znaleźć plaże puste, bez infrastruktury i ryczących skuterów wodnych o co trudno np na Majorce. (...)
Gosia | crete.pl : Nie tylko o plaże chodzi, raczej o całokształt. Kwestia gustu? Może. Co tam komu w duszy gra.
gość dodekanezowiec: @ zaryzykujemy nawet twierdzenie, że nie ma tak pięknego drugiego kraju.treść pochodzi z: http://www.crete.plwww.CRETE.pl Jeśli chodzi o piękne plaże, to na Majorce, Fuerteventurze, Cyprze, Sardynii czy Kos bez problemu znajdzie się hotel i miasteczko z piękną zjawiskową piaszczystą plażą. Na Krecie trzeba specjalnie jechac na Elafonissi, Balos, Vai.    (...)
Zobaczę za parę dni i ciekawa jestem czy mnie też tak zauroczy...
Gosia | crete.pl : Patrycja, ale nie zawsze były linki, których można się trzymać. Zauważ że komentujesz artykuł sprzed trzech lat. Wówczas nie było żadnych zabezpieczeń, a wypadków (w tym bardzo poważnych) całe mnóstwo. Świetnie że w końcu ktoś pomyślał i pojawiły się jakiekolwiek ułatwienia, bo niejeden wracał z tej plaży z nogą w gipsie, ze szwami, a i bywało że w trumnie.
Chłopak był niepełnosprawny i kursował w celu uzyskania renty.Komentarze z piwkiem są kiepskie.Jak są w ruchu turbiny to nawet delfin nie ma szans przeżycia w tym miejscu!To był człowiek...nawet jakby sam wpadł to nie udzielono mu pomocy.Popychnieto go,więc co tu dalej komentować?
gość PiotrWie : Przez długi czas nie było żadnych linek ani znaków. Po serii mniej lub bardziej niebezpiecznych wypadków ktoś powiesił linki. Zamiast krytykować trzeba było napisać zgodnie z prawdą że wreszcie powiesili linki i szlak przestał być niebezpieczny.
https://pomagam.pl/drogadosamodzielnosci
i was there during august .... good value for your holyday money !
gość PiotrWie : Teraz jesteśmy na Siros, w następny wtorek płyniemy na Serifos. Do chodzenia polecam Sifnos, do chodzenia i kąpieli Donoussę i Kimolos, MacOS też nam się podobała - trochę więcej ludzi, ale plaże ładne i jest gdzie pochodzić - tylko trochę słabo znakowane trasy. Miłość też ma ładne plaże - ale trasy do chodzenia praktycznie nie istnieją. (...)
Nawet gdyby chciał na gapę , kimkolwiek by był , tak nie postępuje człowiek , tylko bestia
Gosia | crete.pl : Piotrze, która wyspa tym razem? Co polecasz z Cyklad?
gość PiotrWie: My właśnie jesteśmy trzeci raz , ponownie na Cykladach i znowu ponad trzy tygodnie
gość dodekanezowiec: Hiszpania droga (za dziecko dużo sobie życzą), Riwiera Turecka tańsza ale nie tak ładna jak Turcja Egejska (ta ostatnia nie jest juz tańsza od Grecji), do Egiptu czy Albanii nie ciągnie, Włochy drogie i hotele na odludziach.  
gość Patrycja: Weszliśmy i zeszliśmy z 5 letni dzieckiem bez żadnych problemów. Trzeba iść powoli i rozważnie. Są linki, których można się trzymać. Takie negatywne komentarze odstraszają turystów - może i dobrze, bo jest ich tam mało. Miejsce cudowne! Trzeba tam być i nie bać się zejścia. Polecam 
Grecja najlepsza
DZIKUSY… wystarczy popatrzec jak żyją .. syf brud i zacofanie.
Jaka dziwna sprawa? Pasażer na gapę w wbiega na zamykająca się furtę rufową. Nie wiadomo kim jest. Może uchodźca, może terrorysta, może spóźnialski. Marynarze bronią się przed intruzem. Intruz robi to na własną odpowiedzialność. Na własne życzenie umiera. Tyle.
Było widać mnóstwo turystów z Polski na każdym zakręcie i w każdej tawernie. Grecja jest poprostu piękna. Będę tam wracał nie raz. Ludzie są wyluzowani mimo drożyzny mają luźne podejście do życia. Najchętniej bym się tam przeprowadził.
Co roku to lepiej
Cholera, podbuduję im statystyki, bo wybieram się po raz drugi w tym sezonie ;)
Nie zadzierać z matrosami.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera