Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Oliwy Biolea - neratzio i lemonio

Oliwa to jeden z największych skarbów Krety, który często zwany jest kreteńskim płynnym złotem. Dziś chcemy Was zaprosić na Biobazar, który odbędzie się w tę sobotę w Katowicach przy ul. Brackiej 20 w Katowicach. Dzięki internetowemu sklepowi www.kreta24.pl, którego asortyment stanowią różnego rodzaju greckie produkty, można będzie skosztować na tej imprezie oliwę Biolea. To wyjątkowy produkt, który można zaliczyć do grupy oliw o najwyższej próbie.

Biolea

Oliwa Biolea jest pozyskiwana z owoców drzew odmiany Koroneiki, które uznawane są za oliwki najlepiej dopasowane do warunków klimatycznych panujących na Krecie. Cechy tych roślin pozwalają uniknąć stosowania intensywnego nawadniania pól. Gaje oliwne Astrika, w odróżnieniu od większości kreteńskich upraw, nie są pokrywane gęstą siecią czarnych rur pcv, którymi dostarczana jest woda. Taka dbałość o czystość środowiska nie pozostaje bez wpływu na skalę produkcji. Znacznie mniejsza intensyfikacja uprawy sprawia, że zbiory są mniej pokaźne niż w typowych gospodarstwach.

Uprawa oliwek to nie jedyna cecha wyróżniająca Biolea na tle innych producentów. Drugą ważną cechą która sprawia, że oliwa ta jest tak unikalnym produktem, to sposób jej tłoczenia i pozyskiwania. Od momentu zbioru oliwek, aż do finalnego rozlania gotowego oleju do butelek, cała produkcja oparta jest na rozwiązaniach jak najbardziej zbliżonych do tradycyjnych metod. Stosowanie oryginalnych historycznych technologii pozwoliło uniknąć dodawania wody w procesie pozyskiwania oliwy. Dzięki temu w oliwie Biolea pozostaje znacznie więcej antyoksydantów oraz witamin niż w innych porównywalnych ekologicznych produktach. Biolea jest jedynym z nielicznych producentów tłoczących oliwę na zimno za pomocą kamieni, zgodnie z przepisami zalecanymi przez normy dla rynku oliwy z oliwek (EC) Nr 1019/2002 z 13 czerwca 2002 roku.

Oliwa Biolea nie jest poddawana procesowi filtrowana. Do butelek przelewana jest dopiero gdy osad w naturalny sposób osiądzie na dnie specjalnych zbiorników. W oliwie w dalszym ciągu pozostają małe drobiny owoców, które powodują że ciecz jest delikatnie mętna. Każda z rozlanych butelek przechodzi przez ręce wnikliwych kontrolerów, którzy nanoszą na nie kolejne indywidualne numery. Na powyższym filmie możecie zobaczyć jak wygląda proces produkcji oliwy Biolea.

Oliwa biolea - neratzio

Poza klasyczną oliwą pod marką Biolea producent Astrika oferuje również dwie unikalne odmiany swoich produktów, które są tłoczone z dodatkiem lokalnych cytrusów. Jeden z nich, występujący pod nazwą Nerantzio, jest oliwą tłoczoną wraz z gorzkimi pomarańczami. To wyjątkowo aksamitna oliwa o idealnym lekko pieprzowym smaku, która odznacza się wyczuwalnym aromatem owoców. Zapach pomarańczy oraz ich smak stanowi doskonałe uzupełnienie dla pozytywnych cech tej wysokiej jakości oliwy.

Oliwy bioleaLemonio to drugi gatunek oliwy Biolea, w której dodatkiem zgodnie z nazwą są cytryny. W przypadku tej oliwy, aromat owoców jest odrobinę bardziej skryty w oliwnej bazie. Wystarczy jednak rozprowadzić kroplę Lemonio na skórze i pozwolić by ciepło uwolniło świeży zapach cytryn. Próbując tę oliwę poczujecie złożony smak, który z upływem czasu będzie ujawniać swoją złożoną kompozycję składników tego produktu. Przechodzi on od delikatnego aromatu cytrusów stopniowo zastępowanego przez smak oliwy mieszający się z delikatną goryczą cytrynowej skórki, by ostatecznie przejść w wyraźnie wyczuwalny pikantny smak.

Oliwę Lemonio można stosować jako dodatek do grillowanych warzyw, sos do sałatek oraz do wypieku ciast i greckich słodkości. Oliwa Nerantzio może być wykorzystywana jako marynata do grillowanego mięsa, drobiu oraz dziczyzny. Jej pomarańczowy aromat doskonale sprawdzi się we wszelkiego rodzaju ciastach i ciasteczkach .

Obie oliwy bardzo nam smakowały i na pewno zagoszczą na stałe w naszej kuchni. Jeśli mieszkacie w aglomeracji śląskiej to zdecydowanie polecamy Wam spróbowanie tych oliw na Biobazarze. Jeśli jednak nie możecie być tam osobiście to produkty te są dostępne na stronie www.kreta24.pl, nie zapomnijcie przy tym skorzystać z rabatu do jakiego uprawnia specjalny kupon przygotowany dla czytelników naszej strony. Kod tego kuponu to www.crete.pl, uprawnia on do 10% zniżki na wszystkie produkty z wyłączeniem tych, które objęte są bieżącą promocją.

Gorąco polecamy!

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Edyta Gajek
Edyta Gajek
2015-11-14 11:17:21

Cytrynowa z bagietka smakuje rewelacyjnie ❤

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-14 11:20:18

Oj tak obie są doskonałe. Świetnie nadają się również do sałatek wiejskich (greckich) - delikatnie podkręcają i urozmaicają ich smak :). Z własnego kulinarnego doświadczenia POLECAMY :)

 Przemek Gierchatowski
Przemek Gierchatowski
2015-11-14 13:22:41

Każda jedna cudna nawet ba sam chleb.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153250663952551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Wpływ sposobu przechowywania oliwy na jej właściwości

Wpływ sposobu przechowywania oliwy na jej właściwości

W świecie produktów kulinarnych jest niezbyt liczna grupa takich, w przypadku których czas przechowywania to korzystny czynnik pozwalający na uzyskanie większej szlachetności smaku. Jako dobry przykład można wspomnieć wina, które dojrzewając przez dziesięciolecia cieszą podniebienia zamożnych koneserów. Niestety reguła ta nie dotyczy oliwy, której właściwości oraz walory smakowe praktycznie od momentu uzyskania gotowego produktu ulegają powolnej degradacji. Warto więc zadać sobie pytanie: jak przechowywać oliwę aby spowolnić ten proces starzenia?

Mastyks (masticha)

Mastyks (masticha)

Mastyks to bardzo aromatyczna miękka naturalna żywica, pozyskiwana tylko na jednej greckiej wyspie. Jest swego rodzaju przyprawą, a jednocześnie dodatkiem do kosmetyków oraz chemii wykorzystywanej w konserwatorstwie.

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Nim rozpocznie się wszelkie dyskusję o jakości oliwy warto zapoznać się z klasyfikacją przyjętą na rynku europejskim. Lista ta obejmuje obejmuje cztery podstawowe typy: extra virgin olive oil, virgin olive, oliwa rafinowana (pure olive oil), oliwa z wytłoczyn.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Kamil Pawelec: Pracowalem w Loutro przez 3 sezony. Ucieczka od swiata gwarantowana, po sezonie robi sie nudno ale mimo wszystko wrocil bym tam z mila checia na dluzej ❤️
gość dodekanezowiec: W ogóle pod wieloma względami te Włochy to jakieś przereklamowane, piszę to jako Italofil zresztą:) 
gość PiotrWie: To chyba ostatnia miejscowość na Krecie do której nie da się dojechać asfaltem. Przed kilku laty wyasfaltowali nawet drgę do Tris Ekklisies. Mam nadzieję że nikt nie wpadnie na pomysł wyasfaltowania drogi przez Livanianę ( prawie) do Loutro. Choć przypomniałem sobie -jeszcze nie wyasfaltowali drogi z Kapetaniany do Agios Joanis - i mam nadzieję że tak zostanie.
Basia Dąbrowska: Cisza, spokój i przepiekne widoki... Tęsknić...
Małgorzata Lipiec: Bajka. Wygląda na odcięte od świata. I chyba to jest najlepsze
gość dodekanezowiec: Zresztą Lampedusa to jedno z niewielu miejsc we Włoszech które urokiem i klimatem może konkurować z wyspami greckimi... Ale zważywszy na inny "klimat" tego miejsca to ja już wolę np. Chrissi...  
Oc Morin: Floriane Brd est ce que tu te rappelles ????
Mariusz Bart: U mnie, mimo przeolbrzymiej miłości do Krety, wygrywają pomidory na Sycylii ;)
gość Andy: O rany!jak tam pusto i smutno! i jeszcze ta muzyka pogrzebowa.....To było takie cudne miejsce....
Janina Korejwo: Wspaniałe, a jeszcze bardzo lubiłam pierożki z dziką borta i szpanakopita, pozdrawiam.
Małgorzata Kobyłka: Cudne miasteczko.
Wojciech Halota: Rethymno jest piękne. Niestety mnóstwo restauracyjnych "wciągaczy" - koniecznie musisz u nas zjeść. Irytujące. Uwaga na restaurację La Piazza Pizzeria. Oszustwo przez wielkie O. Choć jedzenie dobre.
Małgorzata Baranowska-Mika: Pięknie tam
Sylwia Chechelska: Piękne miejsce a kawa nad morzem smakuje wyśmiecie
Magdalena Majchrzak: Super miejsce
Grzegorz Zawistowski: Bylem pięknie
Ewelina Kaniecka: Ania Pińczykowska chyba kiedyś tam byłyśmy
Odd Tom Rodlie: Beklager jeg mente jo selvfølgelig raki
Odd Tom Rodlie: Jeg savner en real skål med faki med nicos
Katarzyna Biel: Cudowne miejsce
Åse Klevjer Rodlie: Savner Nicos☺
Jola Czarnocka: Tęskno mi...
Marianne Stonor Nielsen: Skønne fotos
gość PiotrWie: Ciekawe skąd jest zasilane źródło które jest na ulicy w Zaros
Krystyna Rembisz: Bardzo smaczna woda
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera