Oliwa to jeden z największych skarbów Krety, który często zwany jest kreteńskim płynnym złotem. Dziś chcemy Was zaprosić na Biobazar, który odbędzie się w tę sobotę w Katowicach przy ul. Brackiej 20 w Katowicach. Dzięki internetowemu sklepowi www.kreta24.pl, którego asortyment stanowią różnego rodzaju greckie produkty, można będzie skosztować na tej imprezie oliwę Biolea. To wyjątkowy produkt, który można zaliczyć do grupy oliw o najwyższej próbie.
Oliwa Biolea jest pozyskiwana z owoców drzew odmiany Koroneiki, które uznawane są za oliwki najlepiej dopasowane do warunków klimatycznych panujących na Krecie. Cechy tych roślin pozwalają uniknąć stosowania intensywnego nawadniania pól. Gaje oliwne Astrika, w odróżnieniu od większości kreteńskich upraw, nie są pokrywane gęstą siecią czarnych rur pcv, którymi dostarczana jest woda. Taka dbałość o czystość środowiska nie pozostaje bez wpływu na skalę produkcji. Znacznie mniejsza intensyfikacja uprawy sprawia, że zbiory są mniej pokaźne niż w typowych gospodarstwach.
Uprawa oliwek to nie jedyna cecha wyróżniająca Biolea na tle innych producentów. Drugą ważną cechą która sprawia, że oliwa ta jest tak unikalnym produktem, to sposób jej tłoczenia i pozyskiwania. Od momentu zbioru oliwek, aż do finalnego rozlania gotowego oleju do butelek, cała produkcja oparta jest na rozwiązaniach jak najbardziej zbliżonych do tradycyjnych metod. Stosowanie oryginalnych historycznych technologii pozwoliło uniknąć dodawania wody w procesie pozyskiwania oliwy. Dzięki temu w oliwie Biolea pozostaje znacznie więcej antyoksydantów oraz witamin niż w innych porównywalnych ekologicznych produktach. Biolea jest jedynym z nielicznych producentów tłoczących oliwę na zimno za pomocą kamieni, zgodnie z przepisami zalecanymi przez normy dla rynku oliwy z oliwek (EC) Nr 1019/2002 z 13 czerwca 2002 roku.
Oliwa Biolea nie jest poddawana procesowi filtrowana. Do butelek przelewana jest dopiero gdy osad w naturalny sposób osiądzie na dnie specjalnych zbiorników. W oliwie w dalszym ciągu pozostają małe drobiny owoców, które powodują że ciecz jest delikatnie mętna. Każda z rozlanych butelek przechodzi przez ręce wnikliwych kontrolerów, którzy nanoszą na nie kolejne indywidualne numery. Na powyższym filmie możecie zobaczyć jak wygląda proces produkcji oliwy Biolea.
Poza klasyczną oliwą pod marką Biolea producent Astrika oferuje również dwie unikalne odmiany swoich produktów, które są tłoczone z dodatkiem lokalnych cytrusów. Jeden z nich, występujący pod nazwą Nerantzio, jest oliwą tłoczoną wraz z gorzkimi pomarańczami. To wyjątkowo aksamitna oliwa o idealnym lekko pieprzowym smaku, która odznacza się wyczuwalnym aromatem owoców. Zapach pomarańczy oraz ich smak stanowi doskonałe uzupełnienie dla pozytywnych cech tej wysokiej jakości oliwy.
Lemonio to drugi gatunek oliwy Biolea, w której dodatkiem zgodnie z nazwą są cytryny. W przypadku tej oliwy, aromat owoców jest odrobinę bardziej skryty w oliwnej bazie. Wystarczy jednak rozprowadzić kroplę Lemonio na skórze i pozwolić by ciepło uwolniło świeży zapach cytryn. Próbując tę oliwę poczujecie złożony smak, który z upływem czasu będzie ujawniać swoją złożoną kompozycję składników tego produktu. Przechodzi on od delikatnego aromatu cytrusów stopniowo zastępowanego przez smak oliwy mieszający się z delikatną goryczą cytrynowej skórki, by ostatecznie przejść w wyraźnie wyczuwalny pikantny smak.
Oliwę Lemonio można stosować jako dodatek do grillowanych warzyw, sos do sałatek oraz do wypieku ciast i greckich słodkości. Oliwa Nerantzio może być wykorzystywana jako marynata do grillowanego mięsa, drobiu oraz dziczyzny. Jej pomarańczowy aromat doskonale sprawdzi się we wszelkiego rodzaju ciastach i ciasteczkach .
Obie oliwy bardzo nam smakowały i na pewno zagoszczą na stałe w naszej kuchni. Jeśli mieszkacie w aglomeracji śląskiej to zdecydowanie polecamy Wam spróbowanie tych oliw na Biobazarze. Jeśli jednak nie możecie być tam osobiście to produkty te są dostępne na stronie www.kreta24.pl, nie zapomnijcie przy tym skorzystać z rabatu do jakiego uprawnia specjalny kupon przygotowany dla czytelników naszej strony. Kod tego kuponu to www.crete.pl, uprawnia on do 10% zniżki na wszystkie produkty z wyłączeniem tych, które objęte są bieżącą promocją.
Gorąco polecamy!
Jedną z największych nowości, które w ostatnich dwóch latach pojawiły się na polskim rynku, są oliwy polifenolowe pochodzące z Krety i Grecji. W ubiegłym roku pisaliśmy o nich dwukrotnie, jednak nadal są to produkty mało znane i rozpoznawalne w Polsce. Dla nas temat ten stał się bardzo interesujący, więc postanowiliśmy przyjrzeć mu się jeszcze bliżej. Publikujemy zatem kolejne informacje na temat oliw polifenolowych, koncentrując się w tym artykule przede wszystkim na doskonałej oliwie Eliama Gold wyprodukowanej przez firmę Elli’s Farm na Krecie.
Pod nazwą Glyka tou koutaliou kryją się owoce w bardzo słodkim syropie przygotowywane w tradycyjny sposób w greckich domach. Dobrze wykonane pozwalają zachować kształt, kolor, zapach i smak owoców. Obecnie jednak tradycja przygotowywania tych słodkości powoli zanika, bowiem można je kupić gotowe co pozwala zaoszczędzić czas potrzebny na ich przygotowanie.
Grecka dieta kojarzona jest ze zdrowym sposobem odżywiania się opartym przede wszystkim na dużej ilości warzyw i owoców. Zdrowotne korzyści z jej stosowania były przedmiotem wielu badań naukowych, które potwierdzają bardzo korzystny wpływ spożywanych w ramach tej diety składników na ogólny stan zdrowia. Mogłoby się wydawać zatem, że Grecy w takim razie są bardzo zdrowym narodem. Nic bardziej mylnego, gdyż wielu spośród nich zasadniczo zmieniło swoje zwyczaje i zachowania żywieniowe.
Komentarze
komentarz z
Cytrynowa z bagietka smakuje rewelacyjnie ❤
komentarz z
Oj tak obie są doskonałe. Świetnie nadają się również do sałatek wiejskich (greckich) - delikatnie podkręcają i urozmaicają ich smak :). Z własnego kulinarnego doświadczenia POLECAMY :)
komentarz z
Każda jedna cudna nawet ba sam chleb.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153250663952551