Oliwy Biolea - neratzio i lemonio

Oliwa to jeden z największych skarbów Krety, który często zwany jest kreteńskim płynnym złotem. Dziś chcemy Was zaprosić na Biobazar, który odbędzie się w tę sobotę w Katowicach przy ul. Brackiej 20 w Katowicach. Dzięki internetowemu sklepowi www.kreta24.pl, którego asortyment stanowią różnego rodzaju greckie produkty, można będzie skosztować na tej imprezie oliwę Biolea. To wyjątkowy produkt, który można zaliczyć do grupy oliw o najwyższej próbie.

Biolea

Oliwa Biolea jest pozyskiwana z owoców drzew odmiany Koroneiki, które uznawane są za oliwki najlepiej dopasowane do warunków klimatycznych panujących na Krecie. Cechy tych roślin pozwalają uniknąć stosowania intensywnego nawadniania pól. Gaje oliwne Astrika, w odróżnieniu od większości kreteńskich upraw, nie są pokrywane gęstą siecią czarnych rur pcv, którymi dostarczana jest woda. Taka dbałość o czystość środowiska nie pozostaje bez wpływu na skalę produkcji. Znacznie mniejsza intensyfikacja uprawy sprawia, że zbiory są mniej pokaźne niż w typowych gospodarstwach.

Uprawa oliwek to nie jedyna cecha wyróżniająca Biolea na tle innych producentów. Drugą ważną cechą która sprawia, że oliwa ta jest tak unikalnym produktem, to sposób jej tłoczenia i pozyskiwania. Od momentu zbioru oliwek, aż do finalnego rozlania gotowego oleju do butelek, cała produkcja oparta jest na rozwiązaniach jak najbardziej zbliżonych do tradycyjnych metod. Stosowanie oryginalnych historycznych technologii pozwoliło uniknąć dodawania wody w procesie pozyskiwania oliwy. Dzięki temu w oliwie Biolea pozostaje znacznie więcej antyoksydantów oraz witamin niż w innych porównywalnych ekologicznych produktach. Biolea jest jedynym z nielicznych producentów tłoczących oliwę na zimno za pomocą kamieni, zgodnie z przepisami zalecanymi przez normy dla rynku oliwy z oliwek (EC) Nr 1019/2002 z 13 czerwca 2002 roku.

Oliwa Biolea nie jest poddawana procesowi filtrowana. Do butelek przelewana jest dopiero gdy osad w naturalny sposób osiądzie na dnie specjalnych zbiorników. W oliwie w dalszym ciągu pozostają małe drobiny owoców, które powodują że ciecz jest delikatnie mętna. Każda z rozlanych butelek przechodzi przez ręce wnikliwych kontrolerów, którzy nanoszą na nie kolejne indywidualne numery. Na powyższym filmie możecie zobaczyć jak wygląda proces produkcji oliwy Biolea.

Oliwa biolea - neratzio

Poza klasyczną oliwą pod marką Biolea producent Astrika oferuje również dwie unikalne odmiany swoich produktów, które są tłoczone z dodatkiem lokalnych cytrusów. Jeden z nich, występujący pod nazwą Nerantzio, jest oliwą tłoczoną wraz z gorzkimi pomarańczami. To wyjątkowo aksamitna oliwa o idealnym lekko pieprzowym smaku, która odznacza się wyczuwalnym aromatem owoców. Zapach pomarańczy oraz ich smak stanowi doskonałe uzupełnienie dla pozytywnych cech tej wysokiej jakości oliwy.

Oliwy bioleaLemonio to drugi gatunek oliwy Biolea, w której dodatkiem zgodnie z nazwą są cytryny. W przypadku tej oliwy, aromat owoców jest odrobinę bardziej skryty w oliwnej bazie. Wystarczy jednak rozprowadzić kroplę Lemonio na skórze i pozwolić by ciepło uwolniło świeży zapach cytryn. Próbując tę oliwę poczujecie złożony smak, który z upływem czasu będzie ujawniać swoją złożoną kompozycję składników tego produktu. Przechodzi on od delikatnego aromatu cytrusów stopniowo zastępowanego przez smak oliwy mieszający się z delikatną goryczą cytrynowej skórki, by ostatecznie przejść w wyraźnie wyczuwalny pikantny smak.

Oliwę Lemonio można stosować jako dodatek do grillowanych warzyw, sos do sałatek oraz do wypieku ciast i greckich słodkości. Oliwa Nerantzio może być wykorzystywana jako marynata do grillowanego mięsa, drobiu oraz dziczyzny. Jej pomarańczowy aromat doskonale sprawdzi się we wszelkiego rodzaju ciastach i ciasteczkach .

Obie oliwy bardzo nam smakowały i na pewno zagoszczą na stałe w naszej kuchni. Jeśli mieszkacie w aglomeracji śląskiej to zdecydowanie polecamy Wam spróbowanie tych oliw na Biobazarze. Jeśli jednak nie możecie być tam osobiście to produkty te są dostępne na stronie www.kreta24.pl, nie zapomnijcie przy tym skorzystać z rabatu do jakiego uprawnia specjalny kupon przygotowany dla czytelników naszej strony. Kod tego kuponu to www.crete.pl, uprawnia on do 10% zniżki na wszystkie produkty z wyłączeniem tych, które objęte są bieżącą promocją.

Gorąco polecamy!

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Edyta Gajek
Edyta Gajek
2015-11-14 11:17:21

Cytrynowa z bagietka smakuje rewelacyjnie ❤

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-14 11:20:18

Oj tak obie są doskonałe. Świetnie nadają się również do sałatek wiejskich (greckich) - delikatnie podkręcają i urozmaicają ich smak :). Z własnego kulinarnego doświadczenia POLECAMY :)

 Przemek Gierchatowski
Przemek Gierchatowski
2015-11-14 13:22:41

Każda jedna cudna nawet ba sam chleb.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153250663952551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Grecka oliwa kontra reszta świata

Grecka oliwa kontra reszta świata

Grecja to po Hiszpanii i Włoszech trzeci największy producent oliwy na świecie posiadający kilkunasto-procentowy udział w globalnym rynku. Widząc liczne oliwne gaje na Krecie pewnie nie zdziwi Was, że niespełna 1/3 całkowitej produkcji greckiej oliwy pochodzi właśnie z tej wyspy. Podobnie wysoki, bo blisko 27% udział posiadają jedynie gaje oliwne położone na Peloponezie.

O kreteńskim miodzie i jego jakości

O kreteńskim miodzie i jego jakości

Od 2000 roku w Instytucie Rolnictwa Śródziemnomorskiego w Chanii prowadzone są cykliczne badania, których głównym celem jest określenie jakości miodu produkowanego na Krecie. Obecnie ilość badanego miodu została zwiększona do około 500 próbek, których zdecydowana większość pochodzi z Krety.

Kreteńskie winobranie

Kreteńskie winobranie

Przełom sierpnia i września to tradycyjny okres, kiedy na Krecie rozpoczynany jest zbiór winogron przeznaczonych do wyrobu wina. Jedną z istotniejszych decyzji wpływających na jakość przyszłego trunku jest ustalenie najkorzystniejszego momentu zbioru.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Serio?
Uwielbiam oliwki i oliwę z nich
Kreta z Sołtysową: Wczoraj w Falasarna
Bardzo ładnie
Patrząc okiem turysty nie podoba mi się ten plan.To miejsce historyczne i w takim klimacie powinno zostać. Napewno są powody dla których prąd jest tam potrzebny .Nie wyobrażam sobie jednak ,,podświetlonej,,Spinalongi tak jak Akropol w Atenach.
Ładnie to wygląda
Włączajcie ogrzewanie?
Det ved vi godt
To że nie otworzą w ciągu 2 lat było oczywiste, ale to że odkopano archeolo dopiero przedłuży remont Agory. Poczekamy
A nie mówiłam
Opiszę Wam jak to wygląda w mojej wiosce(zachodnia część Krety). Groby rodzinne są wykupione na własność(nie płacimy rocznego,,czynszu"). Kości w skrzyneczkach pozostają w grobie. Na Krecie pochówek jest inny niż w pozostałej części Grecji, groby są obudowane, mają cementowe ściany, na dnie jest ziemia. Trumna w grobie nie jest przykrywana wiekiem, bo nie jest zasypywana ziemią, tylko zakryta betonowymi płytami.
Pięknie tam
Χρόνια πολλά Ελλάδα
Czyli zmiany klimatu to nie jakaś fikcja, tylko smutna rzeczywistość
Fajnie jest korzystać tak długo z pogody. Sezon się wydłuża. No ale podstawą do życia czyli woda znika w coraz szybszym tempie. Co nas czeka za 10-20 lat?
Ale kraść nie ładnie. Nieraz jedyne utrzymanie ludzi, którzy ją produkują
Przywiozłem jak zawsze. Najlepsza
Z moich rozmów z producentami wynika (a współpracuje z ponad 30 z Grecji) najbardziej podrożeje ( i podrożała ) oliwa kulinarna od dużych masowych producentów. Mniejsi , mający swoje własne plantacje i produkujący wyłącznie oliwę "single estate" klasy premium pod swoją marką nie zwiększają drastycznie cen. (...)
Tak, ceny poszybowały w górę. To są ceny, które obecnie dostaje rolnik za oliwę z zeszłorocznych zbiorów, bo na nowe zbiory jeszcze trochę poczekamy. Pamiętajcie, że rolnik jest najniższym szczeblem w tej drabinie zanim oliwa trafia w wasze ręce.
Zo lekker
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera