Słodka pita z dynią

Glykia kolokythopita

Składniki

  • około 1-1,2 kg dyni
  • oliwa z oliwek do smarowania ciasta filo
  • około ½ szklanki białego cukru
  • około ⅓ szklanki cukru brązowego bądź trzcinowego
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • 1-2 łyżeczki mielonego imbiru
  • opcjonalnie ½ szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich
  • cukier puder
  • opakowanie rozmrożonego ciasta filo

Γλυκιά Κολοκυθόπιτα

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To uniwersalne greckie ciasto znajduje zastosowanie zarówno w wypiekach słonych, jak na przykład spanakopita, ale także w słodkich jak choćby bardzo popularna baklava. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczny zestaw.

Dynia w greckiej kuchni występuje właśnie w postaci nadzienia - słonego bądź słodkiego - w pitach. Wersja, którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni, jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Do nadzienia możecie dodać także pokruszone orzechy ale nie jest to składnik niezbędny. Bez nich też będzie pysznie! Gorąco namawiamy do wypróbowania tego przepisu zwłaszcza jesienią, kiedy można kupić dynię. Z naszych eksperymentów wynika że do tego dania znakomicie nadają się te odmiany, które są słodkawe i dość delikatne w smaku (np. dynia melonowa albo piżmowa).

Proporcje składników są dość orientacyjne, ilość cukru i korzennych przypraw dobrze jest dostosować do własnego smaku. Nadzienie powinno być dość słodkie i mocno aromatyczne.

1. Dynię oczyszczamy z pestek i kroimy na mniejsze kawałki, nie usuwając skóry. Miąższ smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez 40-50 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od tego w jak duże kawałki pokroimy dynię. Po upieczeniu powinna ona być miękka.

2. Następnie oddzielamy miąższ od skóry i miksujemy go. Dodajemy cukier, korzenne przyprawy oraz opcjonalnie orzechy i dokładnie mieszamy.

3. Ciasto filo rozmrażamy nieco wcześniej (wystarczą dwie godziny). Następnie kroimy je na pół aby powstały węższe kawałki (15-20 cm). Na każdy rulonik będą potrzebne 4 płaty ciasta. Każdy z nich smarujemy osobno oliwą z oliwek i nakładamy jeden na drugi. Do smarowania można użyć także roztopionego masła - wybór pozostawiamy Wam. Na wierzch czwartego płata nakładamy około 3-4 łyżek nadzienia i rozsmarowujemy je po całej powierzchni. Nie może go być zbyt mało, ani zbyt dużo bo płaty mogą popękać w trakcie pieczenia a nadzienie wydostanie się na zewnątrz. Następnie ostrożnie zaczynamy zwijać płaty ciasta aby powstał rulon. W ten sposób postępujemy z każdą następną porcją filo.

4. Gdy już mamy gotowe wszystkie ruloniki układamy je na blasze i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto powinno zmienić kolor na złoty.

5. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je przez kilka minut po czym posypujemy całość cukrem pudrem.

Καλή όρεξη!

Glykia kolokythopita

Glykia kolokythopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153302069652551,10154869273897551,10157461213367551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa z semoliny to tradycyjny grecki deser popularny szczególnie w okresie postu. Jest on bardzo słodki, tuczący i dość ciężki, więc nie należy przesadzać z wielkością porcji. Taka chałwa nie wymaga pieczenia, a po przygotowaniu należy ją przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas to tradycyjny kreteński deser z semoliny, obecny na stołach najczęściej w okresie postu. Nam zdarzało się jednak otrzymywać halvas w tawernach jako “gratis” dodawany do rachunku w czasie zupełnie nie postnym :) Trzeba przyznać, że lekki cytrynowy smak, pomimo dodatku dużej ilości cukru sprawia, że deser ten jest przyjemnie orzeźwiający nawet w upalne dni. Smaczku dodają też wiórki kokosowe, które są tu idealnym uzupełnieniem.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Nikt nie uświadamia turystom skali trudności i wymaganego czasu, aby dotrzeć do zatoki. Panie w sandałkach. Dzieci. Money. Money. Money. Zapełnić autobus. Mam nadzieję, że w końcu ktoś rozsądny zapanuje nad tym procederem
Gosia | crete.pl  Zamiast zabierania tablic częściej zabierać będą prawo jazdy. Wprowadzili system coraz wyższych kar za popełnianie tych samych wykroczeń oraz możliwość wytoczenia sprawy karnej. Sama wysokość mandatów też robi wrażenie.... 1000, 2000 czy 4000 euro... Mają to połączyć z automatycznym wysyłaniem mandatów na podstawie wykroczenia zarejestrowanego przez urządzenie. (...)
gość PiotrWie  Ale tylko zwiększyli wysokość mandatów czy zmienili coś jeszcze w przepisach - oprócz praktycznego zakazu kamperów - według nowych przepisów można zatrzymać się tylko na kampingach których jest mało i głównie w lipcu-sierpniu lub na terenie prywatnym ale tylko jeden kamper. Jak to będą egzekwować - się okaże.
 Super miejsce
gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera