Słodka pita z dynią

Glykia kolokythopita

Składniki

  • około 1-1,2 kg dyni
  • oliwa z oliwek do smarowania ciasta filo
  • około ½ szklanki białego cukru
  • około ⅓ szklanki cukru brązowego bądź trzcinowego
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • 1-2 łyżeczki mielonego imbiru
  • opcjonalnie ½ szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich
  • cukier puder
  • opakowanie rozmrożonego ciasta filo

Γλυκιά Κολοκυθόπιτα

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To uniwersalne greckie ciasto znajduje zastosowanie zarówno w wypiekach słonych, jak na przykład spanakopita, ale także w słodkich jak choćby bardzo popularna baklava. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczny zestaw.

Dynia w greckiej kuchni występuje właśnie w postaci nadzienia - słonego bądź słodkiego - w pitach. Wersja, którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni, jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Do nadzienia możecie dodać także pokruszone orzechy ale nie jest to składnik niezbędny. Bez nich też będzie pysznie! Gorąco namawiamy do wypróbowania tego przepisu zwłaszcza jesienią, kiedy można kupić dynię. Z naszych eksperymentów wynika że do tego dania znakomicie nadają się te odmiany, które są słodkawe i dość delikatne w smaku (np. dynia melonowa albo piżmowa).

Proporcje składników są dość orientacyjne, ilość cukru i korzennych przypraw dobrze jest dostosować do własnego smaku. Nadzienie powinno być dość słodkie i mocno aromatyczne.

1. Dynię oczyszczamy z pestek i kroimy na mniejsze kawałki, nie usuwając skóry. Miąższ smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez 40-50 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od tego w jak duże kawałki pokroimy dynię. Po upieczeniu powinna ona być miękka.

2. Następnie oddzielamy miąższ od skóry i miksujemy go. Dodajemy cukier, korzenne przyprawy oraz opcjonalnie orzechy i dokładnie mieszamy.

3. Ciasto filo rozmrażamy nieco wcześniej (wystarczą dwie godziny). Następnie kroimy je na pół aby powstały węższe kawałki (15-20 cm). Na każdy rulonik będą potrzebne 4 płaty ciasta. Każdy z nich smarujemy osobno oliwą z oliwek i nakładamy jeden na drugi. Do smarowania można użyć także roztopionego masła - wybór pozostawiamy Wam. Na wierzch czwartego płata nakładamy około 3-4 łyżek nadzienia i rozsmarowujemy je po całej powierzchni. Nie może go być zbyt mało, ani zbyt dużo bo płaty mogą popękać w trakcie pieczenia a nadzienie wydostanie się na zewnątrz. Następnie ostrożnie zaczynamy zwijać płaty ciasta aby powstał rulon. W ten sposób postępujemy z każdą następną porcją filo.

4. Gdy już mamy gotowe wszystkie ruloniki układamy je na blasze i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto powinno zmienić kolor na złoty.

5. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je przez kilka minut po czym posypujemy całość cukrem pudrem.

Καλή όρεξη!

Glykia kolokythopita

Glykia kolokythopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153302069652551,10154869273897551,10157461213367551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Ciasteczka mastyksowe

Ciasteczka mastyksowe

Spory zapas mastyksu, jaki posiadamy w swoich zapasach kuchennych, skłonił nas ostatnio do upieczenia ciastek z wykorzystaniem tej charakterystycznej żywicy. Inspirowaliśmy się przepisem z książki Vefa kitchen autorstwa Vefa Alexiadou. Mastiha nadaje ciastkom specyficzny nieco żywiczny zapach oraz lekko gorzkawy smak. Lubimy jego smak, więc ciastka bardzo nam przypadły do gustu. Jest to dobry dodatek do porannej kawy. W zupełności wystarczy zjeść jedno takie ciasto :D

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas to tradycyjny kreteński deser z semoliny, obecny na stołach najczęściej w okresie postu. Nam zdarzało się jednak otrzymywać halvas w tawernach jako “gratis” dodawany do rachunku w czasie zupełnie nie postnym :) Trzeba przyznać, że lekki cytrynowy smak, pomimo dodatku dużej ilości cukru sprawia, że deser ten jest przyjemnie orzeźwiający nawet w upalne dni. Smaczku dodają też wiórki kokosowe, które są tu idealnym uzupełnieniem.

Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie

W Grecji można kupić gotowe takie przetwory, czasem można ich skosztować w tawernie. Jednak warto spróbować swoich sił i przygotować własne słoiczki z takimi pysznościami. Jednym z bardziej znanych i popularnych przepisów jest ten, w którym bazę stanowią wiśnie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Muzeum posiada największe na świecie zbiory kultury minojskiej. Spędziłem w nim kilka godzin, a i tak miałem niedosyt.
gość Majk: Hala dalej zamknięta ? Ech robiliśmy tam zakupy 10 lt temu  :)
Akurat jestem na Krecie id wczoraj. Pogoda cudna. Niecale 30C
Dla wczasowiczów super
Strach pomyśleć co się bedzie działo w lipcu i sierpniu.
Niestety nie tylko tam nie dba się o zwierzęta jest wiele takich państw, byłam niedawno w Egipcie i serce mi pękało na widok tych wszystkich biednych chudych zaniedbanych zwierząt, niby turystyka rozwinięta w tych krajach a Ciemnogród Totalny
To nie wydarzyło się w rejonie Rethymno na Krecie ,a na wyspie Paros .Najważniejsze że piesek został uratowany
Nie odnoszę się do tego konkretnego przypadku ale to smutne, na Krecie nie szanuje się psów i kotów. Pomimo, że widzimy je wszędzie (koty), są karmione odpadkami, zarobaczone z ropiejącymi oczami, zaniedbane. Wiem o czym piszę, mam koty w domu od kilkunastu lat. Osobiście widziałem jak zabito psa łopatą i zakopano, tylko dlatego, że przychodził na teren hotelu. Tym bardziej szacunek dla tego Pana o dużym sercu. (...)
Piękne .Wróciliśmy tam po kilkunastu latach i wydało nam się jeszcze piękniejsze.M.
Cudowne miasteczko
gość PiotrWie : Kolejne rekordy to obraz coraz większego overtourismu Krety. Na szczęście są jeszcze miejsca w Grecji gdzie można znaleźć spokój - obecnie jesteśmy na Ikarii gdzie jest mniej więcej tak jak 15 lat temu na południu i w interiorze Krety - na plażach i górskich szlakach spotykasz pojedyncze osoby.
I bardzo dobrze, Ci wspaniali ludzie zasługują na prosperite.
Są pyszne
Χρόνια πολλά
gość PiotrWie: Okazuje się że wersja "easy to Loutro" jest zaznaczona na Google Maps, polecam szczególnie osobom z dużym plecakiem lub tym z lękiem wysokości. 
Spędzamy ten czas na Krecie w Agios Marinie
Gosia | crete.pl : O tutaj: https://anendyk.gr/routes/
gość Iwona: Gdzie można sprawdzić aktualne połączenia łódkami pomiędzy Agia Roumeli a Loutro? Chcemy teraz zrobić fragment E4 przepływając z Chora Sfakjon do Agia Roumeli (via Loutro) i wracać szlakiem do Loutro. Ale kluczowe są wodne połączenia. 
W Jeorjopouli montowali parasole kilka dni temu. No jestem ciekawa czy teraz będą demontować.
gość PiotrWie : Nam się podoba - może znowu da się jeździć na Kretę. Miłośników leżaków zapraszamy z powrotem na północne wybrzeże.
Bardzo się cieszę. Mnie to odpowiada, bo nie znoszę głośnej muzyki na plaży i coraz trudniej było znaleźć miejsce bez leżaków. Jak ktoś chce leżaki to zapewne znajdzie odpowiednie miejsce.
W Falasarnie byłam ostatnio jakieś 2-3 lata temu. Leżak na leżaku, głośna muzyka z baru, co najmniej dwa kłady, kursujące tam i z powrotem co kilka minut, generujace niesamowity hałas i smród.... a pamiętam jeszcze czasy, jak można było na tej plaży rozłożyć się z kocykiem w ciszy i spokoju, eh... no cóż może i szkoda miejsc pracy, ale ludzie wszystko potrafią zniszczyć i nie znają umiaru jeśli chodzi o kasę, ... (...)
Bardzo dobrze. Jak ktoś nie chce wypożyczać leżaka, to miejsca musi szukać na drugim końcu wyspy i w najbrzydszej okolicy.
Małe sprostowanie. Określenie "Fałszywe plaże" jest błędne. Chodzi tu o "Niezadeptane plaże" (gr. Απάτητες παραλίες) ;)
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera