Chleby i pieczywo

Chleb w Grecji to ważny składnik posiłków i pojawia się przy okazji większości z nich. Oprócz typowych razowych czy pełnoziarnistych spotkamy w Grecji chleby z dodatkami takimi jak feta czy oliwki, lub chleby pieczone na specjalne okazje.

Chleb pita

Chleb pita

Wszyscy znamy pyszne chlebki pita, które świeżo zrobione i wciąż ciepłe, stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Chociaż zazwyczaj kojarzone są przede wszystkim z kuchnią arabską, to jednak dosyć często występują także w Grecji. Najłatwiej znaleźć je w miejscach, gdzie sprzedawane jest jedzenie typu street food. Chlebki pita są szczególnie popularne jako dodatek do gyrosa, czy też falafli znanych w Grecji pod nazwą Revithokeftedes.

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Dziś zaproponujemy Wam samodzielne upieczenie chleba Eliopsomo, w którym jako jedne z głównych dodatków stosowane są oliwki. W chlebie, który zobaczycie na poniższych zdjęciach, użyliśmy zielonych oliwek. Oczywiście wymiennie można stosować czarne oliwki, wybierzcie po prostu te które smakują wam bardziej.

Chleb z fetą

Chleb z fetą

Patrząc z perspektywy tego jakie pieczywo można kupić w naszych sklepach, rosnąca popularność samodzielnego wypieku chleba przestaje zadziwiać i być traktowana jako chwilowa moda. Właśnie dla tych osób mamy dziś niespodziankę w postaci przepisu na grecki chleb z dodatkiem sera feta. Jest to bardzo smaczne i delikatne pieczywo nadające się do codziennych śniadań.

Chleb lagana

Chleb lagana

Tradycja wypieku chleba lagana jest wciąż silnie kultywowana na terenie Grecji oraz Cypru. Chociaż wiele gospodyń domowych nadal samodzielnie przygotowuje pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach, które produkcje tego chleba rozpoczynają w wieczór poprzedzający Czysty Poniedziałek. Chociaż w większych miastach sprzedaż tego pieczywa rozpoczyna jeszcze w nocy, to nikogo nie dziwią gigantyczne kolejki, jakie rano ustawiają się pod najlepszymi piekarniami.


Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 W końcu popadała
 A chociaż popadało więcej deszczu
gość PiotrWie  No to widać cały czas chodzą niezbyt odpowiedzialnie ( choć u nas też się to często zdarza, pewnie bardziej jest to związane z wiekiem niż z narodowością. Kreteńczy są bardzo sympatyczni i uczynni, ale często widywałem grupki z niewielkimi zapasami wody za to z raki. (...)
Gosia | crete.pl  To byli Kreteńczycy. Pewnie gdyby to byli turyści to w mediach zostałoby to wyraźnie zaznaczone ;)
gość PiotrWie  Wiecie może czy to byli miejscowi czy ktoś z zagranicy? Bo lokalsi chodzą często dość nieodpowiedzialnie, na wprost zamiast po szlakach. Ale nigdy nie widziałem jak chodzą w okresie zimowym - może trochę bardziej odpowiedzialnie niż jesienią i wiosną.
 Nie wierzę, zwyczajnie nie wierzę.
 rozum nie dogonił mózgu...ech
 Byłam. Kilka razy przejazdem, i od kilku lat planuję zostać tam na dłużej. Może w końcu się uda
 Cudowna wioska piękne widoki wspaniała kuchnia brawo Anogia
 W planach ba przyszły rok ;)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera