Śródziemnomorska nitro dieta

Od wielu lat kuchnia kreteńska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie, co jest uznane oficjalnie przez naukową społeczność. Obfituje ona  w dania składające się z dużej ilości warzyw, owoców, ryb i owoców morza oraz oliwy z oliwek i ziół. Mało w niej jest czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych. Czy zatem jej właściwości zdrowotne wynikają z jakości i bogactwa tych produktów?

Owszem, na pewno jest to warunek konieczny ale niewystarczający. Sekretem kuchni kreteńskiej jest łączenie tych składników z oliwą z oliwek, która występuje w większości potraw.
Nowe badania naukowe, które przeprowadzili ostatnio Brytyjczycy dowodzą, że to właśnie chemiczne połączenie właściwości oliwy z oliwek z warzywami stanowi wyjaśnienie zdrowotnych właściwości diety śródziemnomorskiej. Wyniki ich badań, zostały przedstawione w majowym wydaniu czasopisma Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). O tym iż naukowcy pokładają wielkie nadzieje związane z tymi badaniami niech świadczy fakt, że finansowało je wiele organizacji w tym British Heart Foundation oraz Medical Research Council UK.

Nienasycone tłuszcze z oliwy z oliwek wchodzą w reakcję z azotynami i azotanami zawartymi w warzywach, w efekcie czego tworzą kategorię korzystnych kwasów tłuszczowych typu nitro. Kwasy te pomagają obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi poprzez ograniczenie działalności enzymu znanego pod nazwą hydrolaza epoksydowa. Naukowcy przeprowadzający te badania podkreślają, że ich wcześniejsze opracowania także wskazywały na to zjawisko.

Naukowcy przeprowadzili eksperymenty na myszach, u których najpierw wywołano wysokie ciśnienie krwi, które doprowadziło do przerostu mięśnia sercowego, a następnie podali kwasy typu nitro uzyskane z diety śródziemnomorskiej. Wynik eksperymentu okazał się bardzo obiecujący bowiem w tej grupie myszek ciśnienie krwi spadło i zaobserwowano także redukcję  rozmiarów serca. Grupa kontrolna, którą stanowiły myszy ze zmodyfikowaną genetycznie odpornością na działanie hydrolazy, nie zareagowała na kwasy typu nitro. Ich działaniu poddały się tylko “normalne” gryzonie.

Obecne wyniki w pełni potwierdzają wnioski z długoletnich badań nad dietą śródziemnomorską prowadzone od 1957 do 2014 roku, które mówią iż dieta ta jest skuteczna jeśli chodzi o zmniejszanie ryzyka chorób układu krwionośnego oraz jest najbardziej zrównoważona.

Według słów prof. Philipa Eatona z King’s College London, przeprowadzone badania dają szansę na zrozumienie oraz redukcję problemów z układem krwionośnym. Prawdopodobnie teraz nadejdzie pora na przeprowadzanie badań klinicznych na ludziach, które będą stanowić kolejne źródło informacji na temat diety śródziemnomorskiej.

Link do artykułu PNAS:
http://www.pnas.org/gca?submit=Go&gca=pnas%3B1402965111v1&allch=

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Xinochondros

Xinochondros

Xinochondros (Ξινόχοντρος) to jeden z najbardziej tradycyjnych spożywczych produktów Krety, który był wytwarzany już w czasach starożytnych.

Oliwki w soli z Paleochory

Oliwki w soli z Paleochory

Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam czarne podsuszane oliwki z soli, które odkryliśmy w Paleochorze w czasie naszych ostatnich wakacji. Ich niesamowity słony i zarazem bardzo wyrazisty smak sprawia, że są znakomitym dodatkiem do różnych dań, ale także fantastycznie smakują w postaci samodzielnej przekąski. Niestety nie wiemy czy uda Wam się dostać je gdzieś w Polsce ponieważ jest to stosunkowo rzadki produkt.

Wpływ metody przetwarzania oliwek na zawartość przeciwutleniaczy

Wpływ metody przetwarzania oliwek na zawartość przeciwutleniaczy

W internecie znajdziecie dużo artykułów na temat jakości oliwy oraz jej zdrowotnych właściwości. Jest to temat który został bardzo dobrze opracowany przez wielu badaczy. Ostatnio jednak greccy i amerykańscy naukowcy postanowili poświęcić więcej uwagi samym oliwkom, czyli owocom drzewa Olea europea. Wyniki ich badań pokazują, że w zależności od stosowanego sposobu przetwarzania oliwki zachowują różny poziom cennych przeciwutleniaczy.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Nikt nie uświadamia turystom skali trudności i wymaganego czasu, aby dotrzeć do zatoki. Panie w sandałkach. Dzieci. Money. Money. Money. Zapełnić autobus. Mam nadzieję, że w końcu ktoś rozsądny zapanuje nad tym procederem
Gosia | crete.pl  Zamiast zabierania tablic częściej zabierać będą prawo jazdy. Wprowadzili system coraz wyższych kar za popełnianie tych samych wykroczeń oraz możliwość wytoczenia sprawy karnej. Sama wysokość mandatów też robi wrażenie.... 1000, 2000 czy 4000 euro... Mają to połączyć z automatycznym wysyłaniem mandatów na podstawie wykroczenia zarejestrowanego przez urządzenie. (...)
gość PiotrWie  Ale tylko zwiększyli wysokość mandatów czy zmienili coś jeszcze w przepisach - oprócz praktycznego zakazu kamperów - według nowych przepisów można zatrzymać się tylko na kampingach których jest mało i głównie w lipcu-sierpniu lub na terenie prywatnym ale tylko jeden kamper. Jak to będą egzekwować - się okaże.
 Super miejsce
gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera