Śródziemnomorska nitro dieta

Od wielu lat kuchnia kreteńska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie, co jest uznane oficjalnie przez naukową społeczność. Obfituje ona  w dania składające się z dużej ilości warzyw, owoców, ryb i owoców morza oraz oliwy z oliwek i ziół. Mało w niej jest czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych. Czy zatem jej właściwości zdrowotne wynikają z jakości i bogactwa tych produktów?

Owszem, na pewno jest to warunek konieczny ale niewystarczający. Sekretem kuchni kreteńskiej jest łączenie tych składników z oliwą z oliwek, która występuje w większości potraw.
Nowe badania naukowe, które przeprowadzili ostatnio Brytyjczycy dowodzą, że to właśnie chemiczne połączenie właściwości oliwy z oliwek z warzywami stanowi wyjaśnienie zdrowotnych właściwości diety śródziemnomorskiej. Wyniki ich badań, zostały przedstawione w majowym wydaniu czasopisma Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). O tym iż naukowcy pokładają wielkie nadzieje związane z tymi badaniami niech świadczy fakt, że finansowało je wiele organizacji w tym British Heart Foundation oraz Medical Research Council UK.

Nienasycone tłuszcze z oliwy z oliwek wchodzą w reakcję z azotynami i azotanami zawartymi w warzywach, w efekcie czego tworzą kategorię korzystnych kwasów tłuszczowych typu nitro. Kwasy te pomagają obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi poprzez ograniczenie działalności enzymu znanego pod nazwą hydrolaza epoksydowa. Naukowcy przeprowadzający te badania podkreślają, że ich wcześniejsze opracowania także wskazywały na to zjawisko.

Naukowcy przeprowadzili eksperymenty na myszach, u których najpierw wywołano wysokie ciśnienie krwi, które doprowadziło do przerostu mięśnia sercowego, a następnie podali kwasy typu nitro uzyskane z diety śródziemnomorskiej. Wynik eksperymentu okazał się bardzo obiecujący bowiem w tej grupie myszek ciśnienie krwi spadło i zaobserwowano także redukcję  rozmiarów serca. Grupa kontrolna, którą stanowiły myszy ze zmodyfikowaną genetycznie odpornością na działanie hydrolazy, nie zareagowała na kwasy typu nitro. Ich działaniu poddały się tylko “normalne” gryzonie.

Obecne wyniki w pełni potwierdzają wnioski z długoletnich badań nad dietą śródziemnomorską prowadzone od 1957 do 2014 roku, które mówią iż dieta ta jest skuteczna jeśli chodzi o zmniejszanie ryzyka chorób układu krwionośnego oraz jest najbardziej zrównoważona.

Według słów prof. Philipa Eatona z King’s College London, przeprowadzone badania dają szansę na zrozumienie oraz redukcję problemów z układem krwionośnym. Prawdopodobnie teraz nadejdzie pora na przeprowadzanie badań klinicznych na ludziach, które będą stanowić kolejne źródło informacji na temat diety śródziemnomorskiej.

Link do artykułu PNAS:
http://www.pnas.org/gca?submit=Go&gca=pnas%3B1402965111v1&allch=

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

O kreteńskim miodzie i jego jakości

O kreteńskim miodzie i jego jakości

Od 2000 roku w Instytucie Rolnictwa Śródziemnomorskiego w Chanii prowadzone są cykliczne badania, których głównym celem jest określenie jakości miodu produkowanego na Krecie. Obecnie ilość badanego miodu została zwiększona do około 500 próbek, których zdecydowana większość pochodzi z Krety.

Wpływ sposobu przechowywania oliwy na jej właściwości

Wpływ sposobu przechowywania oliwy na jej właściwości

W świecie produktów kulinarnych jest niezbyt liczna grupa takich, w przypadku których czas przechowywania to korzystny czynnik pozwalający na uzyskanie większej szlachetności smaku. Jako dobry przykład można wspomnieć wina, które dojrzewając przez dziesięciolecia cieszą podniebienia zamożnych koneserów. Niestety reguła ta nie dotyczy oliwy, której właściwości oraz walory smakowe praktycznie od momentu uzyskania gotowego produktu ulegają powolnej degradacji. Warto więc zadać sobie pytanie: jak przechowywać oliwę aby spowolnić ten proces starzenia?

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Nie dziwi nas już to, że wiele roślin rosnących na Krecie ma właściwości lecznicze. Na łamach naszej strony pisaliśmy już wiele razy o niezwykłych właściwościach malotiry, dictamusa, czystka czy też oregano. Tym razem przeczytaliśmy, że naukowcy wzięli pod lupę kolejną kreteńską endemiczną roślinę. Stamnagathi to odmiana cykorii porastająca dziko rejony płaskowyżu Omalos oraz Gór Białych. Obecnie jest też uprawiana przez niektóre gospodarstwa ogrodnicze.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Czas na Grecję  Ale to chyba nie dotyczy regularnych rejsów promami jak np Blue Star Ferries? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji
Christian Arnidis - Moja Grecja  Dla wysp dobrze, bo tłumy z wycieczkowców odstraszają turystów, którzy pojechali na wakacje. Nie zostawiają grosza, a robią tłok. Wiele osób rezygnuje z wycieczki na Santorini, bo wyspa jest zapchana przez gości z wielkich wycieczkowców.
 A co na lotniskach ?
gość PiotrWie  Nie niestety a na szczęście bo by tłumy były cały rok. My byliśmy na Cykladach od 10 kwietnia do 4 czerwca na koniec maja wyraźnie zaczęło ludzi przybywać. Pojedziemy z powrotem we wrześniu - jako emeryci mamy czas. Tym razem chcemy jechać samochodem - porównanie kosztów samolot+ wypożyczenie samochodu vs dojazd samochodem do miesiąca jest na korzyść pierwszej wersji, potem - już drugiej. (...)
 Samolot tanich linii, samochód z greckiej wypożyczalni, kwatery wynajęte od lokalsów, wszelkie wycieczki samodzielnie wymyślone i zorganizowane. Unikamy wszelkiej maści pośredników. Wyjazdy nigdy w sezonie. Nawet nie chodzi o oszczędności, tak nam pasuje. W tawernach za to nie oszczędzamy ani trochę. A w temacie wejściówek do "atrakcji", to bardzo wybiórczo traktuję temat. (...)
 Turysta zmieni kierunek, zarobi Turek
 Ceny wejściówek mocno podrożały w tym roku, znieśli wiele zniżek (choćby bilet combo w Atenach). Cóż nie każdy zapłaci 10 czy 20 EUR za wejściówkę, która rok temu kosztowala 3-8eur. Różnica mocno odczuwalna, zwłaszcza przy rodzinnym zwiedzaniu.
Christian Arnidis - Moja Grecja  Reasonable Price to clue wydatków .
 Może już zostawmy reklamowanie spokojnych zakątków na Krecie, bo już niedługo ich nie będzie
 Brawo

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera