Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Feta (Φέτα)

Jeśli feta to tylko grecka

Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.

Ser feta zdobył międzynarodowe uznanie i rynki wielu państw. Jej niepowtarzalny smak jest wynikiem połączenia mleka owczego, lub owczego z kozim oraz tradycyjnych receptur produkcji: przynajmniej 3-miesięcznego dojrzewania i odsączania serwatki bez ciśnienia.

Feta

Sezonowy wypas, będący podstawą hodowli owiec i kóz, od których pochodzi mleko do produkcji sera feta, umożliwił dostosowanie do zmian klimatycznych. Doprowadziło to do powstania małych, niewymagających i bardzo odpornych miejscowych ras owiec i kóz, zdolnych przeżyć w środowisku oferującym niewiele pożywienia, ale posiadającym bardzo zróżnicowaną jakościowo, specyficzną roślinność, która nadaje gotowemu produktowi szczególny smak i aromat.

Z racji tego, że feta jest bardzo popularna i lubiana w wielu krajach producenci serów poza Grecją przez długi czas wytwarzali “fetę”. Jednak walory smakowe tych produktów pozostawiały wiele do życzenia, gdyż producenci stosowali do wyrobu sera krowie mleko i nie przestrzegali tradycyjnych receptur produkcji. Jeszcze kilka lat temu także w naszych sklepach można było kupić polską “fetę”, jednak daleko jej było do oryginalnego smaku i charakterystycznych właściwości oryginału. Czynnikiem niemożliwym do podrobienia przez producentów spoza Grecji a wpływającym bezpośrednio na smak fety były warunki życia zwierząt, od których pozyskuje się mleko. Specyficzny klimat, pożywienie i środowisko naturalne w jakich żyją zwierzęta okazały się nie do odtworzenia w innych rejonach kontynentu.

Feta



Powyżej znajdziecie kilka popularnych marek serów feta dostępnych w polskich sklepach.

Europejska bitwa o fetę

Europejski spór o fetę był zacięty bowiem ścierały się tu interesy wielu firm. Potrzeba było aż 12 lat zanim ostatecznie uznano, że nazwa “feta” jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego dla określonego gatunku serów.

Początek batalii wyznacza 1996 rok kiedy na wniosek Grecji zarejestrowano nazwę “feta” jako nazwę pochodzenia dla serów. Jej rejestracja odbyła się na podstawie “procedury uproszczonej” poprzez wydanie ogólnego rozporządzenia obejmującego listę takich nazw chronionych w krajach pochodzenia. Jednocześnie z tą listą Komisja WE sporządziła  drugą listę z niechronionymi nazwami rodzajowymi, które są powszechnie używane w obrocie “od zawsze”.

Szereg państw, które do tej pory produkowały “fetę” zgłosiło, że nazwa “feta” powinna znaleźć się właśnie na tej drugiej liście, co pozwoliłoby im kontynuować produkcję. Jednak w oparciu o badania konsumenckie Komisja przyjęła założenie, że konsumentom nazwa feta kojarzy się z serem produkowanym w Grecji, więc brakuje podstaw by nazwa ta przekształciła się w nazwę rodzajową. Stwierdzenie to wywołało protest, ponieważ jak twierdzono biały ser w solance był produkowany też na terenie szeregu państw członkowskich, więc nazwa feta powinna się odnosić do określonego gatunku sera, a nie tylko tego produkowanego w Grecji.

W 1999 roku stanowcze działania Dani, Niemiec i Francji doprowadziły  do usunięcia nazwy feta z rejestru chronionych nazw pochodzenia. Jednocześnie jednak Komisja przeprowadziła ankietę dotyczącą postrzegania nazwy feta przez konsumentów państw członkowskich. Dzięki niej upewniono się, że nazwa feta nie nosi cech nazwy rodzajowej, co w 2002 roku spowodowało ponownie wpisanie “fety” do rejestru chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych. Tym razem komisja dobrze uargumentowała swoją decyzję wskazując konkretne cechy, które jednoznacznie  identyfikują ser feta.

Mimo jasnych argumentów Niemcy i Dania nie chciały uznać tej decyzji i dalej domagały się uchylenia rozrządzenia jako przyczynę podając tym razem zarzuty formalne. Jednak w tym momencie Grecy wygrali już batalię o fetę, gdyż Europejski Trybunał Sprawiedliwości nie podzielił zarzutów merytorycznych oraz odrzucił zarzuty strony niemieckiej, która argumentowała, że jakość i cechy tego sera nie zależą od określonego środowiska geograficznego. Zdaniem Trybunału feta zawdzięcza swoją jakość i główne cechy takim czynnikom jak czas nasłonecznienia, rozpiętość temperatur, sezonowy i ekstensywny wypas wytrzymałych i odpornych ras owiec i kóz oraz zróżnicowanej roślinności stanowiącej pożywienie tych zwierząt. Jednocześnie Trybunał podkreślił iż ser feta na terenie UE jest sprzedawany z etykietami które odwołują się do greckiej kultury i tradycji. Etykiety te będące częścią strategii sprzedaży, sugerują związek między nazwą „feta” a Grecją.

W 2007 roku zakończył się 5-letni okres przejściowy, w którym było dozwolone używanie nazwy feta także dla produktów wytworzonych poza Grecją. Od tej pory ser Feta jest produkowany wyłącznie w Grecji na wyznaczonym obszarze geograficznym z mleka owczego lub owczego z maksymalnie 30% domieszką mleka koziego. Mleko to może być pozyskiwane wyłącznie od lokalnych ras owiec i kóz, które pożywiają się określoną roślinnością. Podczas produkcji sera muszą być zachowane tradycyjne receptury i metody produkcji. Producenci z innych krajów UE po tym czasie byli zobowiązani do zmiany nazw swoich wyrobów.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Oliwy Eliama

Oliwy Eliama

Klienci sklepu kreta24.pl wiedzą, że mogą znaleźć tu doskonałej jakości kreteńskie i greckie oliwy oraz wiele innych ekologicznych produktów. O bardzo wysokiej jakości asortymencie tego sklepu pisaliśmy już wielokrotnie. Tym razem chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę na bardzo wysokiej jakości oliwy Eliama produkowane przez Elli’s farm w Agia Barbara na Krecie.

Malotira, górska herbata

Malotira, górska herbata

Przeglądając stragany z lokalnymi produktami na Krecie z pewnością znajdziecie na nich Malotirę, czyli tzw. herbatę górską (Moutain Tea). Ta popularna roślina znana pod łacińską nazwą sideritis syriaca rośnie dziko na górskich obszarach Krety w masywie Lefka Ori, dzięki czemu jest pozbawiona zanieczyszczeń. Malotira jest jednym z bardzo wielu gatunków gojnika, który występuje popularnie w basenie Morza Śródziemnego, na Bałkanach, czy krajach Bliskiego Wschodu. Sideritis syriaca jest odmianą występującą wyłącznie na Krecie, zaś specyficzny zapach tej suszonej rośliny i smak naparu nieodparcie kojarzy się nam z tą wyspą.

Wpływ metody przetwarzania oliwek na zawartość przeciwutleniaczy

Wpływ metody przetwarzania oliwek na zawartość przeciwutleniaczy

W internecie znajdziecie dużo artykułów na temat jakości oliwy oraz jej zdrowotnych właściwości. Jest to temat który został bardzo dobrze opracowany przez wielu badaczy. Ostatnio jednak greccy i amerykańscy naukowcy postanowili poświęcić więcej uwagi samym oliwkom, czyli owocom drzewa Olea europea. Wyniki ich badań pokazują, że w zależności od stosowanego sposobu przetwarzania oliwki zachowują różny poziom cennych przeciwutleniaczy.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Póki co obostrzenia dotyczą pasażerów przybywających z danego kraju - niezależnie od obywatelstwa - ważny jest też okres pobytu w danym kraju. Nie będziesz ponad dwa tygodnie w Szwajcarii więc będą Cię obowiązywały ew. Zaostrzenia dla przybywających ze Szwajcarii i Polski. (...)
Grzegorz Filip: Ktoś sie doczytał co do możliwości przylotu z innych krajów dla obywateli Polski? mam lot 22 z Szwajcarii do ktorej lecę 17.
Gosia | crete.pl : Tak, na Krecie też rośnie liczba zachorowań. Nie tak drastycznie jak na przykład w Attyce ale jednak ostatnio codziennie pojawiają się nowe zachorowania. Czyli w porównaniu z lockdownem jest więcej zachorowań i są wykrywane kilkukrotnie częściej. Aktualnie na Krecie jest 33 aktywnych zachorowań i są one rozsiane po całej wyspie. (...)
gość kkckasia: W dzisiejszej prasie w Polsce przeczytałam, że w Grecji padł rekord zakażeń i są złe wieści dla turystów.... oczywiście w artykule piszą o Grecji jako całości, stąd moje pytanie - czy na Krecie coś się zmienia? czy przybyło zakażeń na wyspie?  pozdrawiam 
Patrycja Jurczyk: Zdążę do października?...
Kinga Lademann: I będzie chyba coraz trudniej ? Jeszcze chwila i będą dla nas zamykać granice.. Trzeba szybko walizki pakować
Anna Jerzmanowska: 
Anna Jerzmanowska: 
Artur Wilkos: Tak bylo na majówkę kilka lat temu
gość PiotrWie: Mniej ludzi niż w tym filmie to tylko w marcu
Agata Ab: Wczoraj tam byłam. Baaardzo dużo ludzi. Ale jak się przeszło wodę to już mniej. Przybędę tu na pewno jeszcze kiedyś ale tak żeby było mniej ludzi.
Gosia Pętlicka: Mażę o tym że by jeszcze raz tam pojechać
gość PiotrWie: Tak pusto nie było nawet kilkanaście lat temu jak zaczynaliśmy jeździć na Kretę, chociaż wtedy było tam dużo mniej parasoli i łóżek
Joanna Zielińska: Elafonisi dzisiaj
Ewelina Hryckiewicz: Piękna plaża :) mam nadzieje, ze jeszcze kiedyś ja odwiedzę :)
Bożena Kakowska: Najpiękniej jest tam raniutko, można dojść bardzo daleko, podziwiać skały i różowy piasek. A jak się zmęczysz, odpocznij w wodzie
gość Marek: Admie - co do lotu - wszystko się zgadza: piątkowy lot Ryanair do Chanii. Wniosek składaliśmy we wtorek. Na stronie travel.gov.gr zakładasz konto na swój adres e-mailowy. Potwierdzasz i wypełniasz PLF na siebie podając wszystkie swoje dane włącznie z dokumentem podróżnym. (...)
Adam Wyspiański : gość Marek - Po dacie i samolocie Ryanair chyba leciałeś z Wrocławia? Powiedz mi jak wcześnie składałeś wniosek i czy otrzymałeś maila z potwierdzeniem złożenia wniosku. Ja lecę z rodziną za tydzień 14.08. z Wrocławia. Tak samo dwie dorosłe i dwójka dzieci. (...)
gość Aga: Adam - nie wiedzieliśmy, kto z nas będzie badany (czy w ogóle). Nikt nie miał kodu z 1 czy 2, więc nie spodziewaliśmy się w sumie niczego, chociaż lecąc na Kretę trzeba było się liczyć z badaniami. Same testy szybkie (patyczek do buzi i głośne aaa ;), bez informacji co dalej - Ale co robić po teście wyczytałam na crete.pl już wcześniej. Czekaliśmy 24 godziny, nie było telefonu czyli test jest negatywny. (...)
Anna Ewelina Forys: 22 dni lecę na krete
gość Marek: Przylecieliśmy 7-go Ryainair do Chanii. PLF jeden dla całej rodziny (2 osoby dorosłe plus dwójka dzieci). Na lotnisku krajowym sprawdzany na bramce PDF ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowości danych wszystkich członków rodziny. Na Krecie błyskawiczny skan kodu QR i tyle. Nasz zaczynał się od 4, więc żadnych testów. Lotnisko jak wymarłe, błyskawiczny transfer, bagaże już na nas czekały. (...)
Urszula Margiewicz: Źle, że przekracza się ilość ludzi. Lepiej płynąć tsk żeby nie było takiego przeciążenia. Powinien kapitan statku wiedzieć ma być np. 100 osób czy 1000 a nie więcej. A nie pakować ludzi za wszelką cenę.
Roy Feuillade: Love lion square bougatsa and coffee
Adam Wyspiański : gość Aga - Fajnie, że dotarliście. Zażywajcie słońca i dobroci Krety!!! Ja mam z rodziną zaplanowany lot na 14 sierpnia też z Wrocławia. Czy wylatując już wiedzieliście, że 7 to test a 4-nie?? Co robicie, gdzie i jak spędzacie czas w oczekiwaniu na wynik??? W jakim miejscu spędzacie urlop (hotel duży czy mały, pensjonat a może prywatny dom). (...)
CRETE - Kreta: Uaktualnienie! - Stanowisko firmy ANENDYK Armator ANENDYK, doskonale znany z rejsów realizowanych zarówno wzdłuż południowego wybrzeża, jak i na wyspę Gavdos, wydał oświadczenie, w którym zdecydowanie odciął się od zaistniałej sytuacji. Zatrzymany kapitan nie jest ich pracownikiem, a przepełniony statek nie był ich własnością. (...)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera