Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Feta (Φέτα)

Jeśli feta to tylko grecka

Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.

Ser feta zdobył międzynarodowe uznanie i rynki wielu państw. Jej niepowtarzalny smak jest wynikiem połączenia mleka owczego, lub owczego z kozim oraz tradycyjnych receptur produkcji: przynajmniej 3-miesięcznego dojrzewania i odsączania serwatki bez ciśnienia.

Feta

Sezonowy wypas, będący podstawą hodowli owiec i kóz, od których pochodzi mleko do produkcji sera feta, umożliwił dostosowanie do zmian klimatycznych. Doprowadziło to do powstania małych, niewymagających i bardzo odpornych miejscowych ras owiec i kóz, zdolnych przeżyć w środowisku oferującym niewiele pożywienia, ale posiadającym bardzo zróżnicowaną jakościowo, specyficzną roślinność, która nadaje gotowemu produktowi szczególny smak i aromat.

Z racji tego, że feta jest bardzo popularna i lubiana w wielu krajach producenci serów poza Grecją przez długi czas wytwarzali “fetę”. Jednak walory smakowe tych produktów pozostawiały wiele do życzenia, gdyż producenci stosowali do wyrobu sera krowie mleko i nie przestrzegali tradycyjnych receptur produkcji. Jeszcze kilka lat temu także w naszych sklepach można było kupić polską “fetę”, jednak daleko jej było do oryginalnego smaku i charakterystycznych właściwości oryginału. Czynnikiem niemożliwym do podrobienia przez producentów spoza Grecji a wpływającym bezpośrednio na smak fety były warunki życia zwierząt, od których pozyskuje się mleko. Specyficzny klimat, pożywienie i środowisko naturalne w jakich żyją zwierzęta okazały się nie do odtworzenia w innych rejonach kontynentu.

Feta



Powyżej znajdziecie kilka popularnych marek serów feta dostępnych w polskich sklepach.

Europejska bitwa o fetę

Europejski spór o fetę był zacięty bowiem ścierały się tu interesy wielu firm. Potrzeba było aż 12 lat zanim ostatecznie uznano, że nazwa “feta” jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego dla określonego gatunku serów.

Początek batalii wyznacza 1996 rok kiedy na wniosek Grecji zarejestrowano nazwę “feta” jako nazwę pochodzenia dla serów. Jej rejestracja odbyła się na podstawie “procedury uproszczonej” poprzez wydanie ogólnego rozporządzenia obejmującego listę takich nazw chronionych w krajach pochodzenia. Jednocześnie z tą listą Komisja WE sporządziła  drugą listę z niechronionymi nazwami rodzajowymi, które są powszechnie używane w obrocie “od zawsze”.

Szereg państw, które do tej pory produkowały “fetę” zgłosiło, że nazwa “feta” powinna znaleźć się właśnie na tej drugiej liście, co pozwoliłoby im kontynuować produkcję. Jednak w oparciu o badania konsumenckie Komisja przyjęła założenie, że konsumentom nazwa feta kojarzy się z serem produkowanym w Grecji, więc brakuje podstaw by nazwa ta przekształciła się w nazwę rodzajową. Stwierdzenie to wywołało protest, ponieważ jak twierdzono biały ser w solance był produkowany też na terenie szeregu państw członkowskich, więc nazwa feta powinna się odnosić do określonego gatunku sera, a nie tylko tego produkowanego w Grecji.

W 1999 roku stanowcze działania Dani, Niemiec i Francji doprowadziły  do usunięcia nazwy feta z rejestru chronionych nazw pochodzenia. Jednocześnie jednak Komisja przeprowadziła ankietę dotyczącą postrzegania nazwy feta przez konsumentów państw członkowskich. Dzięki niej upewniono się, że nazwa feta nie nosi cech nazwy rodzajowej, co w 2002 roku spowodowało ponownie wpisanie “fety” do rejestru chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych. Tym razem komisja dobrze uargumentowała swoją decyzję wskazując konkretne cechy, które jednoznacznie  identyfikują ser feta.

Mimo jasnych argumentów Niemcy i Dania nie chciały uznać tej decyzji i dalej domagały się uchylenia rozrządzenia jako przyczynę podając tym razem zarzuty formalne. Jednak w tym momencie Grecy wygrali już batalię o fetę, gdyż Europejski Trybunał Sprawiedliwości nie podzielił zarzutów merytorycznych oraz odrzucił zarzuty strony niemieckiej, która argumentowała, że jakość i cechy tego sera nie zależą od określonego środowiska geograficznego. Zdaniem Trybunału feta zawdzięcza swoją jakość i główne cechy takim czynnikom jak czas nasłonecznienia, rozpiętość temperatur, sezonowy i ekstensywny wypas wytrzymałych i odpornych ras owiec i kóz oraz zróżnicowanej roślinności stanowiącej pożywienie tych zwierząt. Jednocześnie Trybunał podkreślił iż ser feta na terenie UE jest sprzedawany z etykietami które odwołują się do greckiej kultury i tradycji. Etykiety te będące częścią strategii sprzedaży, sugerują związek między nazwą „feta” a Grecją.

W 2007 roku zakończył się 5-letni okres przejściowy, w którym było dozwolone używanie nazwy feta także dla produktów wytworzonych poza Grecją. Od tej pory ser Feta jest produkowany wyłącznie w Grecji na wyznaczonym obszarze geograficznym z mleka owczego lub owczego z maksymalnie 30% domieszką mleka koziego. Mleko to może być pozyskiwane wyłącznie od lokalnych ras owiec i kóz, które pożywiają się określoną roślinnością. Podczas produkcji sera muszą być zachowane tradycyjne receptury i metody produkcji. Producenci z innych krajów UE po tym czasie byli zobowiązani do zmiany nazw swoich wyrobów.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Xinochondros

Xinochondros

Xinochondros (Ξινόχοντρος) to jeden z najbardziej tradycyjnych spożywczych produktów Krety, który był wytwarzany już w czasach starożytnych.

Świeże zioła w kuchni greckiej

Świeże zioła w kuchni greckiej

To właśnie zioła dodawane w pojedynkę lub w kompozycjach dodają tego niepowtarzalnego akcentu prostym greckim potrawom. Te rosnące w Grecji są wyjątkowe ze względu na niepowtarzalny klimat: dużą liczbę słonecznych dni w ciągu roku, glebę, morski klimat.

Oliwy polifenolowe

Oliwy polifenolowe

Dziś przygotowaliśmy dla Was artykuł o polifenolowych oliwach, które na naszym rynku są jeszcze stosunkowo mało znanymi produktami. Znajdziecie tam również recenzje dwóch znakomitych oliw tego typu: Bio Green oraz Korona.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Adam Wyspiański : gość Marek - Po dacie i samolocie Ryanair chyba leciałeś z Wrocławia? Powiedz mi jak wcześnie składałeś wniosek i czy otrzymałeś maila z potwierdzeniem złożenia wniosku. Ja lecę z rodziną za tydzień 14.08. z Wrocławia. Tak samo dwie dorosłe i dwójka dzieci. (...)
gość Aga: Adam - nie wiedzieliśmy, kto z nas będzie badany (czy w ogóle). Nikt nie miał kodu z 1 czy 2, więc nie spodziewaliśmy się w sumie niczego, chociaż lecąc na Kretę trzeba było się liczyć z badaniami. Same testy szybkie (patyczek do buzi i głośne aaa ;), bez informacji co dalej - Ale co robić po teście wyczytałam na crete.pl już wcześniej. Czekaliśmy 24 godziny, nie było telefonu czyli test jest negatywny. (...)
gość Marek: Przylecieliśmy 7-go Ryainair do Chanii. PLF jeden dla całej rodziny (2 osoby dorosłe plus dwójka dzieci). Na lotnisku krajowym sprawdzany na bramce PDF ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowości danych wszystkich członków rodziny. Na Krecie błyskawiczny skan kodu QR i tyle. Nasz zaczynał się od 4, więc żadnych testów. Lotnisko jak wymarłe, błyskawiczny transfer, bagaże już na nas czekały. (...)
Urszula Margiewicz: Źle, że przekracza się ilość ludzi. Lepiej płynąć tsk żeby nie było takiego przeciążenia. Powinien kapitan statku wiedzieć ma być np. 100 osób czy 1000 a nie więcej. A nie pakować ludzi za wszelką cenę.
Roy Feuillade: Love lion square bougatsa and coffee
Adam Wyspiański : gość Aga - Fajnie, że dotarliście. Zażywajcie słońca i dobroci Krety!!! Ja mam z rodziną zaplanowany lot na 14 sierpnia też z Wrocławia. Czy wylatując już wiedzieliście, że 7 to test a 4-nie?? Co robicie, gdzie i jak spędzacie czas w oczekiwaniu na wynik??? W jakim miejscu spędzacie urlop (hotel duży czy mały, pensjonat a może prywatny dom). (...)
CRETE - Kreta: Uaktualnienie! - Stanowisko firmy ANENDYK Armator ANENDYK, doskonale znany z rejsów realizowanych zarówno wzdłuż południowego wybrzeża, jak i na wyspę Gavdos, wydał oświadczenie, w którym zdecydowanie odciął się od zaistniałej sytuacji. Zatrzymany kapitan nie jest ich pracownikiem, a przepełniony statek nie był ich własnością. (...)
gość Aga: Wczoraj wylądowaliśmy w Chanii, każdy miał osobny kod, w tym dzieci również. Ja i dzieci mieliśmy kod zaczynający się od 7 I poszliśmy na badania. Mąż miał kod zawierający się od 4 i nie miał badania. Dużo osób było badanych z naszego samolotu. Wylot LOTem z Wrocławia.
gość PiotrWie: Podejrzewam że pierwotną przyczyną było to że zamiast pływającego tam normalnego promu który mieści kilkaset osób przysłali ten mały. Nie jest wykluczone że ci wszyscy pasażerowie mieli już wcześniej kupione bilety na ten dzień. Jadąc na Gavdos trzeba mieć przynajmniej cztery dni zapasu by jak nie wejdziesz na jeden prom móc popłynąć następnym.
Kaśko Anosowicz: Parę dni temu byłam dokładnie na tym samym speedboacie, sytuacja identyczna, ludzie na stojąco, stłoczeni, wyglądało to bardzo średnio i zero, dosłownie zero maseczek, podczas gdy na wszystkich łodziach w innych kierunkach dookoła bez maski nie wejdzie się na pokład. Musiało się tak to skończyć.
Gosia | crete.pl : χώρα σφακίων w wolnym tłumaczeniu to kraj kul, więc tego....
gość dodekanezowiec: Tak tylko pytam :)
Wojtek Arciszewski: Przypominam, że statki nie są z gumy. Mają określoną nośność, czyli dopuszczalną masę ładunku. W przypadku statków pasażerskich ładunkiem są ludzie. Tutaj nie ma żartów.Co jakiś czas dowiadujemy się o zatonięciach przeciążonych promów np. w Bangladeszu, czy Indonezji .
Adam Wyspiański : CRETE - Czy wystarczy jeden kod QR dla całej rodziny?? Mam wylot 14 sierpnia do Chania. Lecę z żoną i dwójką dzieci. (...)
Gosia | crete.pl : Generalnie Grecy zalecają korzystanie z masek bawełnianych albo zwykłych chirurgicznych. Te z filtrem są niezbyt dobrze widziane, bo trzeba umieć z nich korzystać, więc Grecy uznali że są zbyt niebezpieczne dla zwykłych użytkowników. W przyłbicach to widzieliśmy tylko obsługę w tawernach. Generalnie za brak masek codziennie wlepiają kary więc lepiej nie ryzykować.
Anna Mielin: Chciał dobrze, przecież pływają stamtąd rzadko, a komuś musiało się to nie spodobać i doniósł komu NIE trzeba...
Karolina H-r: Wczoraj wróciłam ❤️
Daniel Sobieśniewski: Jest pięknie
Adam Chmielnik: Jest pięknie
Marcelina Gnieciak: Wlasnie jestesmy jest pieknie❤
Andrzej Mamak: Czy mieliście robione testy wyrywkowe ? jeżeli tak to jak długo trwało oczekiwanie w hotelu na rezultat ? Drugie pytanie : czy macie jakieś rekomendacje co do rent a car w Heraklionie , jest dużo , w której macie pozytywne doświadczenia ?
Aneta Skraba-Gerber: Pozdrawiam Was serdecznie. Mi już udało się być w te wakacje w Grecji. Akumulatory naladowane. Można pracować.
Iza Napierała: Myśle, ze jak dołożymy lotnisko w Chanii to będziemy w pierwszej trójce.
Maja Szewczyk: Czy były robione jakieś testy po wylądowaniu? Mam zaplanowany wylot na 23 września i nie wiem co robić, rezygnować?
Dorota Ziółkowska: Byłam pierwszy raz na Krecie od 19 lipca do 26 lipca / było fajnie , nie było tłoku wręcz mało turystów, ale właśnie bardzo dużo Polaków i Francuzow

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera