Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Feta (Φέτα)

Jeśli feta to tylko grecka

Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.

Ser feta zdobył międzynarodowe uznanie i rynki wielu państw. Jej niepowtarzalny smak jest wynikiem połączenia mleka owczego, lub owczego z kozim oraz tradycyjnych receptur produkcji: przynajmniej 3-miesięcznego dojrzewania i odsączania serwatki bez ciśnienia.

Feta

Sezonowy wypas, będący podstawą hodowli owiec i kóz, od których pochodzi mleko do produkcji sera feta, umożliwił dostosowanie do zmian klimatycznych. Doprowadziło to do powstania małych, niewymagających i bardzo odpornych miejscowych ras owiec i kóz, zdolnych przeżyć w środowisku oferującym niewiele pożywienia, ale posiadającym bardzo zróżnicowaną jakościowo, specyficzną roślinność, która nadaje gotowemu produktowi szczególny smak i aromat.

Z racji tego, że feta jest bardzo popularna i lubiana w wielu krajach producenci serów poza Grecją przez długi czas wytwarzali “fetę”. Jednak walory smakowe tych produktów pozostawiały wiele do życzenia, gdyż producenci stosowali do wyrobu sera krowie mleko i nie przestrzegali tradycyjnych receptur produkcji. Jeszcze kilka lat temu także w naszych sklepach można było kupić polską “fetę”, jednak daleko jej było do oryginalnego smaku i charakterystycznych właściwości oryginału. Czynnikiem niemożliwym do podrobienia przez producentów spoza Grecji a wpływającym bezpośrednio na smak fety były warunki życia zwierząt, od których pozyskuje się mleko. Specyficzny klimat, pożywienie i środowisko naturalne w jakich żyją zwierzęta okazały się nie do odtworzenia w innych rejonach kontynentu.

Feta



Powyżej znajdziecie kilka popularnych marek serów feta dostępnych w polskich sklepach.

Europejska bitwa o fetę

Europejski spór o fetę był zacięty bowiem ścierały się tu interesy wielu firm. Potrzeba było aż 12 lat zanim ostatecznie uznano, że nazwa “feta” jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego dla określonego gatunku serów.

Początek batalii wyznacza 1996 rok kiedy na wniosek Grecji zarejestrowano nazwę “feta” jako nazwę pochodzenia dla serów. Jej rejestracja odbyła się na podstawie “procedury uproszczonej” poprzez wydanie ogólnego rozporządzenia obejmującego listę takich nazw chronionych w krajach pochodzenia. Jednocześnie z tą listą Komisja WE sporządziła  drugą listę z niechronionymi nazwami rodzajowymi, które są powszechnie używane w obrocie “od zawsze”.

Szereg państw, które do tej pory produkowały “fetę” zgłosiło, że nazwa “feta” powinna znaleźć się właśnie na tej drugiej liście, co pozwoliłoby im kontynuować produkcję. Jednak w oparciu o badania konsumenckie Komisja przyjęła założenie, że konsumentom nazwa feta kojarzy się z serem produkowanym w Grecji, więc brakuje podstaw by nazwa ta przekształciła się w nazwę rodzajową. Stwierdzenie to wywołało protest, ponieważ jak twierdzono biały ser w solance był produkowany też na terenie szeregu państw członkowskich, więc nazwa feta powinna się odnosić do określonego gatunku sera, a nie tylko tego produkowanego w Grecji.

W 1999 roku stanowcze działania Dani, Niemiec i Francji doprowadziły  do usunięcia nazwy feta z rejestru chronionych nazw pochodzenia. Jednocześnie jednak Komisja przeprowadziła ankietę dotyczącą postrzegania nazwy feta przez konsumentów państw członkowskich. Dzięki niej upewniono się, że nazwa feta nie nosi cech nazwy rodzajowej, co w 2002 roku spowodowało ponownie wpisanie “fety” do rejestru chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych. Tym razem komisja dobrze uargumentowała swoją decyzję wskazując konkretne cechy, które jednoznacznie  identyfikują ser feta.

Mimo jasnych argumentów Niemcy i Dania nie chciały uznać tej decyzji i dalej domagały się uchylenia rozrządzenia jako przyczynę podając tym razem zarzuty formalne. Jednak w tym momencie Grecy wygrali już batalię o fetę, gdyż Europejski Trybunał Sprawiedliwości nie podzielił zarzutów merytorycznych oraz odrzucił zarzuty strony niemieckiej, która argumentowała, że jakość i cechy tego sera nie zależą od określonego środowiska geograficznego. Zdaniem Trybunału feta zawdzięcza swoją jakość i główne cechy takim czynnikom jak czas nasłonecznienia, rozpiętość temperatur, sezonowy i ekstensywny wypas wytrzymałych i odpornych ras owiec i kóz oraz zróżnicowanej roślinności stanowiącej pożywienie tych zwierząt. Jednocześnie Trybunał podkreślił iż ser feta na terenie UE jest sprzedawany z etykietami które odwołują się do greckiej kultury i tradycji. Etykiety te będące częścią strategii sprzedaży, sugerują związek między nazwą „feta” a Grecją.

W 2007 roku zakończył się 5-letni okres przejściowy, w którym było dozwolone używanie nazwy feta także dla produktów wytworzonych poza Grecją. Od tej pory ser Feta jest produkowany wyłącznie w Grecji na wyznaczonym obszarze geograficznym z mleka owczego lub owczego z maksymalnie 30% domieszką mleka koziego. Mleko to może być pozyskiwane wyłącznie od lokalnych ras owiec i kóz, które pożywiają się określoną roślinnością. Podczas produkcji sera muszą być zachowane tradycyjne receptury i metody produkcji. Producenci z innych krajów UE po tym czasie byli zobowiązani do zmiany nazw swoich wyrobów.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację

Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację

Kilka dni temu Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport dotyczący otyłości wśród dzieci. Co ciekawe problem ten nie jest domeną tylko krajów Europy północnej ale przede wszystkim tych będących kolebką diety śródziemnomorskiej. Nowy raport WHO przedstawiony na Europejskim Kongresie Otyłości w Wiedniu wskazał, że spośród 34 krajów regionu europejskiego Cypr, Grecja, Włochy, Malta, San Marino i Hiszpania mają najwyższy wskaźnik otyłości u dzieci od 6 do 9 lat. Zatem nadwaga staje się tu takim samym problemem jak choćby w Wielkiej Brytanii.

Oliwki w soli z Paleochory

Oliwki w soli z Paleochory

Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam czarne podsuszane oliwki z soli, które odkryliśmy w Paleochorze w czasie naszych ostatnich wakacji. Ich niesamowity słony i zarazem bardzo wyrazisty smak sprawia, że są znakomitym dodatkiem do różnych dań, ale także fantastycznie smakują w postaci samodzielnej przekąski. Niestety nie wiemy czy uda Wam się dostać je gdzieś w Polsce ponieważ jest to stosunkowo rzadki produkt.

Karob - zapomniany skarb Krety

Karob - zapomniany skarb Krety

Karob to inaczej szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua L.) lub drzewo karobowe występujące między innymi w krajach Basenu Morza Śródziemnego, Indiach, Bliskim Wschodzie, czy Australii. To wiecznie zielone i odporne na upały drzewo rośnie zarówno dziko, jak i w uprawie. Zanim zostały rozpowszechnione trzcina i buraki cukrowe, owoce karoba ze względu na blisko 50% zawartość cukru stanowiły główne jego źródło.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Małgorzata Lipiec: Wcale mnie to nie dziwi
Gosia | crete.pl : Chyba chodzi o to: Pozostałości zimy na Skinakas
gość PiotrWie: Też mi się tak wydawało. Ale pamiętasz tę zaspę z przetarta drogą?
Gosia | crete.pl : Podobno obserwatorium działa od maja do listopada, przeciętnie 6-7 miesięcy w roku. Naukowcy chyba musieliby zimą tam nocować przy takiej ilości śniegu.
Gosia | crete.pl : Nie no indywidualny to indywidualny. Sam sobie organizuje podróż, miejscówki i wyżywienie. Nie ma czegoś takiego jak turysta indywidualny All Inclusive. Jeśli ktoś jedzie do molochu hotelowego to mała szansa, że z niego wyjdzie choćby nawet na kawę poza stołówką hotelową. A nie daj boże jeszcze przepadnie mu kolacja. Zdarzają się wyjątki ale relatywnie za mało. (...)
gość PiotrWie: Molochy należą do korporacji, najczęściej międzynarodowych,  zatrudniają pracowników sezonowych spoza Krety i często spoza Grecji,  zaopatrują się w dużych hurtowniach nie lokalnie. (...)
gość Arturrro: Rezerwacje indywidualne tez są rożne, w moim przypadku zazwyczaj właściciel chciał zaliczkę. Zresztą klient indywidualny to nie tylko turysta mieszkający w apartamenciku czy małym hoteliku i jedzący "na mieście" ale i podróżujący do molochu hotelowego. (...)
gość PiotrWie: Jak kilka lat temu opublikowaliście zdjęcie wielkiej zaspy przed obserwatorium Skinakas gdzie droga była przeprowadzona przez kilkumetrową warstwę śniegu myślałem że zima tamta część drogi jest utrzymywana - a na tym filmie jak dobrze poznałem utrzymana droga kończy się zdecydowanie poniżej, nie orientujesz sie czy obserwatorium działa w zimie czy od jakiegoś miesiąca ( tamto zdjęcie było z kwietnia 2017 )
gość PiotrWie: Rezerwacji od turystów indywidualnych może być sporo bo w przeważającej większości są to rezerwacje zwrotne nie wymagające zaliczki - sam przed kilkoma tygodniami odwołałem rezerwację na marzec na Cyprze . Gorzej z imprezami zorganiowanymi- bo tam jest opłata rezerwacyjna. (...)
Gosia | crete.pl : Tak jak pisałam wyżej: czas pokaże jak te nastroje przełożą się na rzeczywistość. Wszystko zależy od decyzji poszczególnych krajów i ile z nich zdecyduje się wpuszczać bez dodatkowych wymogów. Póki co lista jest krótka. Oczywiście że ludzie czekają z nowymi rezerwacjami. Władować pieniądze jest łatwo, trudniej odzyskać. W poprzednim art. pisałam że to będzie lato lastów i chyba wszyscy się tego spodziewają. (...)
gość Arturrro: Bardziej obawiałbym się wizji bankructw przy kolejnym nieudanym sezonie, co przełoży się na wpływy do budżetu i w konsekwencji na finansowanie Służby Zdrowia w ogóle. Nie liczyłbym, że turyści z Europy Zachodniej będą aż tacy wylewni i będą wydawać na testy, szczególnie gdy trafią się kraje które tych testów wymagać nie będą. (...)
gość PiotrWie: Zgadzam się że będzie mniej turystów - ale myślę że bardziej obawiają się wizji takiej fali jak w Czechach czy Słowacji - szczególnie w kraju który ma o połowę mniej łóżek szpitalnych niż Polska.
Artur Zielnik: Jeżeli zasady wjazdu do Grecji będą takie jak powiedział minister (szczepienie lub test) to nie byłbym takim optymistą co do turystyki w roku 2021.
gość PiotrWie: Niestety w tym roku bez testów lub szczepienia prawdopodobnie tylko do Tanzanii lub na Madagaskar. Tamtejsi kacycy ogłosili że nie ma tam koronawirusa bo pomodlili się i wirus został zabrany. A ludzie umierają na zapalenie płuc - w końcu przecież zawsze umierali.
Michał Ef: Niech wprowadzą jeszcze nakaz noszenia kurtki zimowej w lecie.
Barbara B-c: Ciekawe czy będzie dużo chętnych
Irena Zygmunt Pampuch: 
Iwona Dygas: Jedno z ciekawszych, w jakich bylam.
Malgorzata Straszydlo: 
Joanna Głębicka: Byłam. Polecam
Maria Konieczny: Oj tak
gość PiotrWie: W Aghia Roumeli byliśmy wielokrotnie, kilka razy spaliśmy, najbardziej wspominamy dojście na przełomie kwietnia i maja 2012 gdy mostek na trasie od Loutro zniosła powódź i w rzeczce stały trzy krzesła z jakiejś tawerny obciążone kamieniami by nie odpłynęły. (...)
Rafał Nocuń: Ruiny zamku tureckiego na górze mają swój klimat, no i widok super. Co prawda zejście po stronie morza to raczej mało bezpieczny zjazd po kamieniach ale też ma swój urok..
Adam Marciniec: Polecam zostac na noc a najlepiej na kilka dni. Niebo noca w Agia Roumeli jest zjawiskowe
Ann Claydon: So so special
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera