Booking.com

Szparagi z fetą

Szparagi z fetą

Składniki

  • Pęczek zielonych szparagów
  • Oliwa z oliwek
  • Gruba sól morska
  • Pieprz
  • Feta opakowanie 200 g
  • Sok z cytryny

Szparagi to roślina wybitnie sezonowa i niestety dostępna dość krótko. Choćby z tego względu, kiedy się już pokaże w sprzedaży nie należy marnować czasu tylko przyrządzać, jeść i … czekać na następną wiosnę :)

Dobrze przygotowane szparagi są niezwykłe w smaku i lekko chrupiące. Białe mają dość łagodny smak, zielone nieco ostrzejszy i bardziej wyraźny. Poszukując nowych sposobów na zastosowanie tego warzywa sięgnęliśmy po inspirację do kuchni greckiej. Oczywiście szparagów nie zaliczymy do typowego kanonu kuchni tego kraju, nie mniej jednak jak można było się spodziewać współcześni Grecy jadają szparagi i mają swoje sposoby na ich przyrządzanie. Podczas ich przygotowania, podobnie jak w przypadku innych dań, króluje prostota oraz oliwa z oliwek :) My do tego zestawu dodaliśmy jeszcze fetę oraz sok z cytryny. Z tego ciekawego połączenia wyszło fantastyczne danie, więc zachęcamy fanów tego niskokalorycznego warzywa do wypróbowania tych greckich kulinarnych patentów.

Kreta jak to zwykle bywa rządzi się swoimi prawami i zwykłe szparagi nie są zbyt popularne. Przy odrobinie szczęścia wiosną można spróbować Avronies Αυρωνιές - dzikich szparagów (które są cieńsze i nieco gorzkie), przyrządzonych w formie omletów z jajkami oraz cebulą albo jako dodatek do jagnięciny lub ośmiornicy.

1. Zielonych szparagów na ogół nie obieramy, ale jeśli końce pędów są twarde to należy je albo odciąć albo usunąć z nich łykowatą zewnętrzną warstwę.

2. Następnie układamy je płasko w jednej warstwie w dość dużym naczyniu żaroodpornym i polewamy obficie oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do około 200 stopni. Szparagi, w zależności od grubości pędów, pieczemy do miękkości przez około 20-25 minut. Powinny one być na tyle miękkie, aby można było bez problemu wbić w nie widelec.

3. Po upieczeniu szparagi przekładamy na talerz, posypujmy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Następnie skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny oraz posypujemy pokruszoną fetą. Tak przygotowane szparagi są znakomitym dodatkiem do innych dań albo nadają się na przekąskę czy lekką kolację.

Καλή όρεξη!

Szparagi z fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Artur Nowak
2015-05-28 18:47:33

Mi wystarczy aby sama oliwa z oliwek, która jest najlepsza na świecieł

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152946007162551,10156198496637551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Tym daniem pierwszy raz zajadaliśmy się w Rethymno w jednej ze skromnych rodzinnych tawern znajdujących się poza głównym szlakiem turystycznym. Zastanowił nas nieco inny smak panierki, który chcieliśmy odtworzyć w naszej kuchni. Jak nam się udało ustalić u zaprzyjaźnionych Greków to właśnie dodatek piwa odpowiada za ten charakterystyczny smak.

Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą

Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą

Chociaż wiele osób unika ulicznego jedzenia to my jednak ze swojej strony zachęcamy Was do korzystania z tego typu przybytków w Grecji. Szczególne Wasze zainteresowanie powinny budzić te miejsca, w których roi się od miejscowych Greków. I nie przejmujcie się tym jak to miejsce wygląda, cerata na stolikach oraz zbieranina krzeseł nie do pary, mogą być zapowiedzią smakowitego (aczkolwiek nie zawsze taniego) jedzenia. Oczywiście wyboru dokonujcie z głową i rozsądnie, raczej odradzamy Wam różnego rodzaju hamburgerownie, lodziarnie oraz małą gastronomię opierającą się na kontynentalnych szybkich przysmakach. Jednak miejsca oferujące wytwory opierające się na odłamach lokalnej kuchni mogą okazać się naprawdę ciekawymi odkryciami. Właśnie tym sposobem odkryliśmy naleśniki faszerowane szpinakiem oraz serem feta.

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych sosów greckich, który znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Choć na ogół podawany jest do gyrosa w plackach pita, to równie znakomicie sprawdzi się z grillowanymi i smażonymi warzywami czy też jako dodatek do mięs.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość dodekanezowiec  ...na Majorce czy Cyprze..  Elafonissi Balos Falassarna - tam trzeba dojechać..
Tanie Wakacje w Ciepłych Krajach - all inclusive, last minute i inne  3 razy byłem i zawsze super
 Też mnie denerwują smieci, ale najbardziej podejście do zwierząt.
 9razy byłam na Krecie, jest super, jeździmy na nawigacji po polsku i jeszcze nas nie zawiodła. Pozatym jeżdżą autobusy, co prawda nie zawsze punktualnie, ale przecież na urlopie nigdzie mi się nie spieszy
 mnie denerwuje brak problemów
 Aegean Airlines together with SAS ruined our family. We have all 4 gotten ptsd and anciety
 Wij hebben helemaal geen probleem met Kreta en helemaal niet met de wegbewijzering daar. Trouwens tegenwoordig heb je ook navigatie zo niet dan rij je gewoon op gevoel je komt altijd wel op een mooi plekje uit en je komt vanzelf wel op een weg met wegbewijzering tegen. Maar wat kan het je schelen je hebt vakantie
 Geen problemen ondervonden Komen er al 14 jaar
 Urocze miejsce
gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera