Szparagi to roślina wybitnie sezonowa i niestety dostępna dość krótko. Choćby z tego względu, kiedy się już pokaże w sprzedaży nie należy marnować czasu tylko przyrządzać, jeść i … czekać na następną wiosnę :)
Dobrze przygotowane szparagi są niezwykłe w smaku i lekko chrupiące. Białe mają dość łagodny smak, zielone nieco ostrzejszy i bardziej wyraźny. Poszukując nowych sposobów na zastosowanie tego warzywa sięgnęliśmy po inspirację do kuchni greckiej. Oczywiście szparagów nie zaliczymy do typowego kanonu kuchni tego kraju, nie mniej jednak jak można było się spodziewać współcześni Grecy jadają szparagi i mają swoje sposoby na ich przyrządzanie. Podczas ich przygotowania, podobnie jak w przypadku innych dań, króluje prostota oraz oliwa z oliwek :) My do tego zestawu dodaliśmy jeszcze fetę oraz sok z cytryny. Z tego ciekawego połączenia wyszło fantastyczne danie, więc zachęcamy fanów tego niskokalorycznego warzywa do wypróbowania tych greckich kulinarnych patentów.
Kreta jak to zwykle bywa rządzi się swoimi prawami i zwykłe szparagi nie są zbyt popularne. Przy odrobinie szczęścia wiosną można spróbować Avronies Αυρωνιές - dzikich szparagów (które są cieńsze i nieco gorzkie), przyrządzonych w formie omletów z jajkami oraz cebulą albo jako dodatek do jagnięciny lub ośmiornicy.
1. Zielonych szparagów na ogół nie obieramy, ale jeśli końce pędów są twarde to należy je albo odciąć albo usunąć z nich łykowatą zewnętrzną warstwę.
2. Następnie układamy je płasko w jednej warstwie w dość dużym naczyniu żaroodpornym i polewamy obficie oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do około 200 stopni. Szparagi, w zależności od grubości pędów, pieczemy do miękkości przez około 20-25 minut. Powinny one być na tyle miękkie, aby można było bez problemu wbić w nie widelec.
3. Po upieczeniu szparagi przekładamy na talerz, posypujmy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Następnie skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny oraz posypujemy pokruszoną fetą. Tak przygotowane szparagi są znakomitym dodatkiem do innych dań albo nadają się na przekąskę czy lekką kolację.
Καλή όρεξη!
Tirokafteri to grecki dip przyrządzany na bazie fety, znakomity do chleba, czy grillowanych warzyw. Sposób jego doprawienia różni się w zależności od rejonu Grecji. Można spotkać wersje z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, ostrej papryki czy oregano. W najbardziej ortodoksyjnej wersji składa się tylko z fety, oliwy z oliwek i ostrej papryki.
Najlepsze do przygotowania będą duże mięsiste czarne greckie oliwki zwane throubes. Zamiennie można użyć bardziej popularnej odmiany kalamata. Jeśli jednak nie możecie użyć całych oliwek to można użyć gotowej pasty tak jak pisaliśmy wyżej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to aby lista składników była jak najkrótsza i pozbawiona E-chemii.
Komentarze
komentarz z
Mi wystarczy aby sama oliwa z oliwek, która jest najlepsza na świecieł
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152946007162551,10156198496637551