Ladenia

Ladenia

Składniki

Ciasto:
  • 1½ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • około 30 ml oliwy z oliwek
  • 1½ łyżeczki suchych drożdży
  • około ½ łyżeczki soli
  • 3½ szklanki mąki
na wierzch:
  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule, pokrojone w półplasterki
  • 2-3 pomidory (w zależności od wielkości)
  • gruba sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • suszone oregano, ewentualnie mięta i sezam

Λαδένια

Ladenia to tradycyjne ciasto oliwne popularne na wyspie Kimolos oraz sąsiedniej Milos, choć nam zdarzyło się ją kiedyś jeść na Krecie. Wyglądem przypomina ona włoską pizzę, jednak ladenia to raczej chlebowy placek z oliwą, cebulą i pomidorami. Nie ma tu sera, a samo ciasto nie powinno być cienkie.

Ladenia jest prosta do wykonania. W modyfikacjach tego dania różnice polegają na tym, że posypywana jest ona suszonym oregano, albo suszoną miętą i sezamem.

1. Wodę, drożdże i cukier wymieszać dobrze w dużej misce i zostawić na około 10 minut aż drożdże się spienią.

2. Po tym czasie dodać oliwę z oliwek, sól i połowę mąki. Wymieszać dokładnie i po trochu dodawać pozostałą część mąki za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec przekładamy ciasto na blat posypany mąką i wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Ciasto formujemy w kształt podobny do blachy, w której będziemy je piec.

3. Blachę smarujemy dokładnie oliwą i przekładamy do niej ciasto. Rozciągamy je tak aby zajęło całą powierzchnię i pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.

4. Po tym czasie placek polewamy oliwą, którą należy dość równomiernie rozprowadzić. Na wierzch ciasta kładziemy cebulę, której półplasterki rozdzielamy na pojedyncze pióra. Następnie pomidory pokrojone w grubsze plastry (lub półplastry gdy są duże). Całość posypujemy gruboziarnistą solą morską oraz suszonym oregano. Wierzch można także skropić oliwą.

5. Ladenię pieczemy w 200 stopniach przez około 35-45 minut. Brzegi placka powinny być zrumienione, a pomidory lekko przypieczone.

Na koniec mała uwaga dotycząca pomidorów. Gdy pomidory, których chcemy użyć do ladenii, są bardzo soczyste i dojrzałe można je po pokrojeniu nieco nasolić i pozostawić na kilkanaście minut aż sok odcieknie. Dzięki temu nie wsiąknie on w ciasto podczas pieczenia.

Καλή όρεξη!


Ladenia

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.9
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.9 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2016-03-04 22:12:28

a ja wraz z moją rodziną jadłam ladenię tego lata na Kefalonii; na początku zdziwił nas brak brak sera, ale moje dzieci zachwyciły się tym ciastem i nazywały grecką pizzą

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 09:51:12

Całkiem słuszne skojarzenie, ladenia jest właśnie uznawana za odpowiednik pizzy.

1
2016-03-05 09:59:38

na początku było zainteresowanie ladenią jako pizzą, a potem ze względu na jej walory smakowe; często stanowiła pyszną przekąskę, gdyż w przeciwieństwie do tradycyjnej pizzy ladenia jest krojona na małe kawałki - małe kostki, świetnie mieszczące się w dłoni :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 10:09:02

Tak dokładnie. Można ją jeść właśnie jako przekąskę, albo jako danie główne z jakąś sałatą. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, choć my raczej preferujemy ją na ciepło.

 Homeleadercrete Ltd
Homeleadercrete Ltd
2016-03-05 14:00:06

Yes!

2016-03-05 10:12:47

Też woleliśmy w opcji na ciepło, zwłaszcza z kleksem pysznego, przecieranego sosu pomidorowego, ale na zimno też nam smakowała, czasem tak było prościej ją zjeść podczas jazdy samochodem czy rejsu

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 10:19:05

Można też spróbować z pokruszoną fetą. Też fajne :)

1
2016-03-05 10:37:18

tak nie próbowaliśmy, dziękuję za podpowiedź :) a jakiś sprawdzony przepis na ladenię byłby możliwy?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 11:05:12

Oczywiście. W artykule podlinkowanym pod zdjęciem znajdziesz nasz sprawdzony przepis :)

2016-03-05 11:08:09

świetnie, dziękuję! pozdrawiam :)

1
 Homeleadercrete Ltd
Homeleadercrete Ltd
2016-03-05 14:00:10

Worlds best Crete super fan

2021-07-15 19:13:12

Moje smaki

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153441017262551,10158074946382551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów.

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Popularnym na Krecie warzywem jest okra, którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie np na podstawie poniższego przepisu.

Okra zapiekana w oliwie

Okra zapiekana w oliwie

Ostatnio udało się nam kupić okrę, która na Krecie jest bardzo popularnym i tanim warzywem. W Polsce w świeżej postaci spotkaliśmy ją po raz pierwszy i niestety jej cena była dużo wyższa niż ta którą płacimy w Grecji. Okrę tym razem przyrządziliśmy w piekarniku ze sporą ilością oliwy i sosu pomidorowego. Zamieszczamy przepis na wypadek gdyby ktoś z Was też kupił okrę i nie wiedział co z nią zrobić ;-)

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Rok temu byłam w czerwcu, południu wyspy wypalone, silny gorący wiatr powodujący burze piaskową. Podziwiam ludzi tam mieszkających, duży szacunek. Ja bym nie dała rady tam żyć
gość Alicja rainka : A jaki to Grek użyje masła, oliwa i jeszcze raz oliwa.Zadnego masła. 1199
Będzie się jarać to na bank
Mam ogromny sentyment do Krety i jego mieszkańców. Zawsze cudowne wakacje :) jednak po tygodniu w maju horror. Ogromne temperatury, zimne morze i baseny.
Ciekawi mnie, skąd Kretenczycy mają slodką wodę? Czy są tu jakies zrodla gruntowe? Własciciel naszego miejsca urlopowego pobytu nie wiedzial, ale mowil, że deszcz tej zimy padal dwa razy.
Kreta ogranicza dostęp do wielu innych atrakcji-Balos ,Chrisi, Elafonisi, Samaria itd.To fakt że trzeba chronić te miejsca, tylko czym zainteresują się turyści chcący poznać wszystkie zakątki tej cudowniej wyspy. Wielu z nich będzie zmieniać kierunek wakacji, a za tym idzie odpływ finansów dla tubylców,
Tak: już 5 lat temu mowili ze wchodzi limit odwiedzających: wolno im to idzie;)
Ta patoturysyyka zabiła Santorini jako miejsce do życia. Stała się wyspą na której mogą mieszkać bogacze, których stać na wyśrubowane ceny lub wycieczki statkiem do sklepu. Poza sezonem to martwe miejsce. Tak umierają miasteczka wszędzie tam, gdzie drożyzną goli się turystów jak owce. Mają w powarzaniu, że dla Ciebie mała butelka wody za dwa euro to majątek. Przypłynie stonka i wszystko wykupi. (...)
Trzeba zacząć od tego, że te wycieczki 1 dniowe na Santorini mijają się z celem... są kosztowne, kilka godzin spędza się na transferze. Ludzie wyrzucani są w najgorszy upał i tłumy na Santo...wyścig do najbardziej fotogenicznych miejscówek i tyle... strata pieniędzy i czasu. Santorini zasługuje na dłuższą eksploracje, spokój chwilę zadumy... (...)
gość PiotrWie: A ja zdecydowanie polecam korzystanie z traserów - nie jak zauważyliśmy u większości z Google Maps a typowy h do turystyki pieszej - np Mapy.cz lub LocusMap. Ponadto jest aplikacją Avenza Map w której można kupić za kilka euro dokładne mapy turystyczne z wydawnictw Anavasi czy Terrain, w wersji cyfrowej pokazujące dokładnie położenie. Szlaki w Grecji są znakowane kiepsko, a im dalej od miejscowości tym gorzej. (...)
Gosia | crete.pl : Cześć, dziękujemy za informację. Artykuł pisaliśmy kilka lat temu ale świat się zmienia jak widać. Pozdrawiamy serdecznie :)
gość eizo: Cześć. Informuję, że od tego roku TUI organizuje wczasy prznajmniej w 2 hotelach w Matali: Matala Bay Hotel i Zafiria. Byliśmy tydzień w czerwcu br w Zafirii. Hotel czasy świetności ma już za sobą ale jest czysty z super obsługą. (...)
gość Rigilkent: Kreta oddzieliła się od kontynentu europejskiego już ok. 15 mln lat temu. Natomiast ok. 6 mln lat temu faktycznie nie była wyspą, mając nie tylko połączenie z Peoponezem, ale praktycznie z każdym zakątkiem ląduów otaczającch morze Śródniemne, gdyż tego wtedy... (...)
najlepsza jest droga do tego obserwatorium, niezapomniane widoki i totalne pustkowie
Byłam I polecam. Fantastyczna droga z szczyptą adrenaliny i ten widok I wiatr we włosach
Tomek : wybieram się do Agia Marina w połowie lipca 2024, jak działa Ktel i połączenia do Chania i Kissamos ? A komunikacja na południe wyspy?  
gość Slawek: Witam.  W jakim zakresie przewodnik był niedokładny / nierzetelny / nieaktualny? Informacje praktyczne np. hotele, atrakcje turystyczne, dojazdy, mapy itd? Pozdrawiam 
Top ,is zo mooi dat mensen ze markeren
Potwierdzam. Wspaniałe, spokojne miejsce.
Popieram
Jak najbardziej❤️ piękne miejsce, byliśmy w drodze na elafonissi
I dobrze. Piękne miejsce I niech tak zostanie
Mam wrażenie, że wody jest mniej niż kilka lat wstecz.
Muzeum posiada największe na świecie zbiory kultury minojskiej. Spędziłem w nim kilka godzin, a i tak miałem niedosyt.
gość Majk: Hala dalej zamknięta ? Ech robiliśmy tam zakupy 10 lt temu  :)
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera