Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Ladenia

Ladenia

Składniki

Ciasto:
  • 1½ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • około 30 ml oliwy z oliwek
  • 1½ łyżeczki suchych drożdży
  • około ½ łyżeczki soli
  • 3½ szklanki mąki
na wierzch:
  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule, pokrojone w półplasterki
  • 2-3 pomidory (w zależności od wielkości)
  • gruba sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • suszone oregano, ewentualnie mięta i sezam

Λαδένια

Ladenia to tradycyjne ciasto oliwne popularne na wyspie Kimolos oraz sąsiedniej Milos, choć nam zdarzyło się ją kiedyś jeść na Krecie. Wyglądem przypomina ona włoską pizzę, jednak ladenia to raczej chlebowy placek z oliwą, cebulą i pomidorami. Nie ma tu sera, a samo ciasto nie powinno być cienkie.

Ladenia jest prosta do wykonania. W modyfikacjach tego dania różnice polegają na tym, że posypywana jest ona suszonym oregano, albo suszoną miętą i sezamem.

1. Wodę, drożdże i cukier wymieszać dobrze w dużej misce i zostawić na około 10 minut aż drożdże się spienią.

2. Po tym czasie dodać oliwę z oliwek, sól i połowę mąki. Wymieszać dokładnie i po trochu dodawać pozostałą część mąki za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec przekładamy ciasto na blat posypany mąką i wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Ciasto formujemy w kształt podobny do blachy, w której będziemy je piec.

3. Blachę smarujemy dokładnie oliwą i przekładamy do niej ciasto. Rozciągamy je tak aby zajęło całą powierzchnię i pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.

4. Po tym czasie placek polewamy oliwą, którą należy dość równomiernie rozprowadzić. Na wierzch ciasta kładziemy cebulę, której półplasterki rozdzielamy na pojedyncze pióra. Następnie pomidory pokrojone w grubsze plastry (lub półplastry gdy są duże). Całość posypujemy gruboziarnistą solą morską oraz suszonym oregano. Wierzch można także skropić oliwą.

5. Ladenię pieczemy w 200 stopniach przez około 35-45 minut. Brzegi placka powinny być zrumienione, a pomidory lekko przypieczone.

Na koniec mała uwaga dotycząca pomidorów. Gdy pomidory, których chcemy użyć do ladenii, są bardzo soczyste i dojrzałe można je po pokrojeniu nieco nasolić i pozostawić na kilkanaście minut aż sok odcieknie. Dzięki temu nie wsiąknie on w ciasto podczas pieczenia.

Καλή όρεξη!


Ladenia

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.64
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.64 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Anna Podemska-Kałuża
Anna Podemska-Kałuża
2016-03-04 22:12:28

a ja wraz z moją rodziną jadłam ladenię tego lata na Kefalonii; na początku zdziwił nas brak brak sera, ale moje dzieci zachwyciły się tym ciastem i nazywały grecką pizzą

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 09:51:12

Całkiem słuszne skojarzenie, ladenia jest właśnie uznawana za odpowiednik pizzy.

1
 Anna Podemska-Kałuża
Anna Podemska-Kałuża
2016-03-05 09:59:38

na początku było zainteresowanie ladenią jako pizzą, a potem ze względu na jej walory smakowe; często stanowiła pyszną przekąskę, gdyż w przeciwieństwie do tradycyjnej pizzy ladenia jest krojona na małe kawałki - małe kostki, świetnie mieszczące się w dłoni :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 10:09:02

Tak dokładnie. Można ją jeść właśnie jako przekąskę, albo jako danie główne z jakąś sałatą. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, choć my raczej preferujemy ją na ciepło.

 Homeleadercrete Ltd
Homeleadercrete Ltd
2016-03-05 14:00:06

Yes!

 Anna Podemska-Kałuża
Anna Podemska-Kałuża
2016-03-05 10:12:47

Też woleliśmy w opcji na ciepło, zwłaszcza z kleksem pysznego, przecieranego sosu pomidorowego, ale na zimno też nam smakowała, czasem tak było prościej ją zjeść podczas jazdy samochodem czy rejsu

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 10:19:05

Można też spróbować z pokruszoną fetą. Też fajne :)

1
 Anna Podemska-Kałuża
Anna Podemska-Kałuża
2016-03-05 10:37:18

tak nie próbowaliśmy, dziękuję za podpowiedź :) a jakiś sprawdzony przepis na ladenię byłby możliwy?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 11:05:12

Oczywiście. W artykule podlinkowanym pod zdjęciem znajdziesz nasz sprawdzony przepis :)

 Anna Podemska-Kałuża
Anna Podemska-Kałuża
2016-03-05 11:08:09

świetnie, dziękuję! pozdrawiam :)

1
 Homeleadercrete Ltd
Homeleadercrete Ltd
2016-03-05 14:00:10

Worlds best Crete super fan

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153441017262551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Popularnym na Krecie warzywem jest okra, którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie np na podstawie poniższego przepisu.

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.

Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii

Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii

Mimo że na naszej stronie jest już od dawna przepis na kolokithokeftedes, to zdecydowaliśmy się na opublikowanie także drugiej wersji przepisu. Kolokithokeftedes w takim wykonaniu jedliśmy ostatnio u naszych kreteńskich przyjaciół. Placki przygotowane w ten sposób zasmakowały nam tak bardzo, że poprosiliśmy o sposób przyrządzenia :)

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Kamil Pawelec: Pracowalem w Loutro przez 3 sezony. Ucieczka od swiata gwarantowana, po sezonie robi sie nudno ale mimo wszystko wrocil bym tam z mila checia na dluzej ❤️
gość dodekanezowiec: W ogóle pod wieloma względami te Włochy to jakieś przereklamowane, piszę to jako Italofil zresztą:) 
gość PiotrWie: To chyba ostatnia miejscowość na Krecie do której nie da się dojechać asfaltem. Przed kilku laty wyasfaltowali nawet drgę do Tris Ekklisies. Mam nadzieję że nikt nie wpadnie na pomysł wyasfaltowania drogi przez Livanianę ( prawie) do Loutro. Choć przypomniałem sobie -jeszcze nie wyasfaltowali drogi z Kapetaniany do Agios Joanis - i mam nadzieję że tak zostanie.
Basia Dąbrowska: Cisza, spokój i przepiekne widoki... Tęsknić...
Małgorzata Lipiec: Bajka. Wygląda na odcięte od świata. I chyba to jest najlepsze
gość dodekanezowiec: Zresztą Lampedusa to jedno z niewielu miejsc we Włoszech które urokiem i klimatem może konkurować z wyspami greckimi... Ale zważywszy na inny "klimat" tego miejsca to ja już wolę np. Chrissi...  
Oc Morin: Floriane Brd est ce que tu te rappelles ????
Mariusz Bart: U mnie, mimo przeolbrzymiej miłości do Krety, wygrywają pomidory na Sycylii ;)
gość Andy: O rany!jak tam pusto i smutno! i jeszcze ta muzyka pogrzebowa.....To było takie cudne miejsce....
Janina Korejwo: Wspaniałe, a jeszcze bardzo lubiłam pierożki z dziką borta i szpanakopita, pozdrawiam.
Małgorzata Kobyłka: Cudne miasteczko.
Wojciech Halota: Rethymno jest piękne. Niestety mnóstwo restauracyjnych "wciągaczy" - koniecznie musisz u nas zjeść. Irytujące. Uwaga na restaurację La Piazza Pizzeria. Oszustwo przez wielkie O. Choć jedzenie dobre.
Małgorzata Baranowska-Mika: Pięknie tam
Sylwia Chechelska: Piękne miejsce a kawa nad morzem smakuje wyśmiecie
Magdalena Majchrzak: Super miejsce
Grzegorz Zawistowski: Bylem pięknie
Ewelina Kaniecka: Ania Pińczykowska chyba kiedyś tam byłyśmy
Odd Tom Rodlie: Beklager jeg mente jo selvfølgelig raki
Odd Tom Rodlie: Jeg savner en real skål med faki med nicos
Katarzyna Biel: Cudowne miejsce
Åse Klevjer Rodlie: Savner Nicos☺
Jola Czarnocka: Tęskno mi...
Marianne Stonor Nielsen: Skønne fotos
gość PiotrWie: Ciekawe skąd jest zasilane źródło które jest na ulicy w Zaros
Krystyna Rembisz: Bardzo smaczna woda
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera