Ladenia to tradycyjne ciasto oliwne popularne na wyspie Kimolos oraz sąsiedniej Milos, choć nam zdarzyło się ją kiedyś jeść na Krecie. Wyglądem przypomina ona włoską pizzę, jednak ladenia to raczej chlebowy placek z oliwą, cebulą i pomidorami. Nie ma tu sera, a samo ciasto nie powinno być cienkie.
Ladenia jest prosta do wykonania. W modyfikacjach tego dania różnice polegają na tym, że posypywana jest ona suszonym oregano, albo suszoną miętą i sezamem.
1. Wodę, drożdże i cukier wymieszać dobrze w dużej misce i zostawić na około 10 minut aż drożdże się spienią.
2. Po tym czasie dodać oliwę z oliwek, sól i połowę mąki. Wymieszać dokładnie i po trochu dodawać pozostałą część mąki za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec przekładamy ciasto na blat posypany mąką i wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Ciasto formujemy w kształt podobny do blachy, w której będziemy je piec.
3. Blachę smarujemy dokładnie oliwą i przekładamy do niej ciasto. Rozciągamy je tak aby zajęło całą powierzchnię i pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie placek polewamy oliwą, którą należy dość równomiernie rozprowadzić. Na wierzch ciasta kładziemy cebulę, której półplasterki rozdzielamy na pojedyncze pióra. Następnie pomidory pokrojone w grubsze plastry (lub półplastry gdy są duże). Całość posypujemy gruboziarnistą solą morską oraz suszonym oregano. Wierzch można także skropić oliwą.
5. Ladenię pieczemy w 200 stopniach przez około 35-45 minut. Brzegi placka powinny być zrumienione, a pomidory lekko przypieczone.
Na koniec mała uwaga dotycząca pomidorów. Gdy pomidory, których chcemy użyć do ladenii, są bardzo soczyste i dojrzałe można je po pokrojeniu nieco nasolić i pozostawić na kilkanaście minut aż sok odcieknie. Dzięki temu nie wsiąknie on w ciasto podczas pieczenia.
Καλή όρεξη!
Mimo że na naszej stronie jest już od dawna przepis na kolokithokeftedes, to zdecydowaliśmy się na opublikowanie także drugiej wersji przepisu. Kolokithokeftedes w takim wykonaniu jedliśmy ostatnio u naszych kreteńskich przyjaciół. Placki przygotowane w ten sposób zasmakowały nam tak bardzo, że poprosiliśmy o sposób przyrządzenia :)
Popularnym na Krecie warzywem jest okra, którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie np na podstawie poniższego przepisu.
Boureki to bardzo klasyczna kreteńska zapiekana potrawa składająca się przede wszystkim z dwóch składników: ziemniaków i cukinii. W kreteńskich tawernach można spotkać ją w dwóch wersjach: w cieście oraz bez ciasta.
Komentarze
komentarz z![facebook](/_gfx/fb_icon/fb-f.png)
a ja wraz z moją rodziną jadłam ladenię tego lata na Kefalonii; na początku zdziwił nas brak brak sera, ale moje dzieci zachwyciły się tym ciastem i nazywały grecką pizzą
komentarz z![facebook](/_gfx/fb_icon/fb-f.png)
Całkiem słuszne skojarzenie, ladenia jest właśnie uznawana za odpowiednik pizzy.
komentarz z![facebook](/_gfx/fb_icon/fb-f.png)
na początku było zainteresowanie ladenią jako pizzą, a potem ze względu na jej walory smakowe; często stanowiła pyszną przekąskę, gdyż w przeciwieństwie do tradycyjnej pizzy ladenia jest krojona na małe kawałki - małe kostki, świetnie mieszczące się w dłoni :)
komentarz z![facebook](/_gfx/fb_icon/fb-f.png)
Tak dokładnie. Można ją jeść właśnie jako przekąskę, albo jako danie główne z jakąś sałatą. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, choć my raczej preferujemy ją na ciepło.
komentarz z![facebook](/_gfx/fb_icon/fb-f.png)
Yes!
komentarz z![facebook](/_gfx/fb_icon/fb-f.png)
Też woleliśmy w opcji na ciepło, zwłaszcza z kleksem pysznego, przecieranego sosu pomidorowego, ale na zimno też nam smakowała, czasem tak było prościej ją zjeść podczas jazdy samochodem czy rejsu
komentarz z![facebook](/_gfx/fb_icon/fb-f.png)
Można też spróbować z pokruszoną fetą. Też fajne :)
komentarz z![facebook](/_gfx/fb_icon/fb-f.png)
tak nie próbowaliśmy, dziękuję za podpowiedź :) a jakiś sprawdzony przepis na ladenię byłby możliwy?
komentarz z![facebook](/_gfx/fb_icon/fb-f.png)
Oczywiście. W artykule podlinkowanym pod zdjęciem znajdziesz nasz sprawdzony przepis :)
komentarz z![facebook](/_gfx/fb_icon/fb-f.png)
świetnie, dziękuję! pozdrawiam :)
komentarz z![facebook](/_gfx/fb_icon/fb-f.png)
Worlds best Crete super fan
komentarz z![facebook](/_gfx/fb_icon/fb-f.png)
Moje smaki
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153441017262551,10158074946382551