Chleb pita

pita

Składniki na
15-16 niewielkich sztuk:


Zaczyn:
  • 2 szklanki chłodnej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
Ciasto właściwe
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5-3 szklanek mąki pszennej

Πίτα

Wszyscy znamy pyszne chlebki pita, które świeżo zrobione i wciąż ciepłe, stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Chociaż zazwyczaj kojarzone są przede wszystkim z kuchnią arabską, to jednak dosyć często występują także w Grecji. Najłatwiej znaleźć je w miejscach, gdzie sprzedawane jest jedzenie typu street food. Chlebki pita są szczególnie popularne jako dodatek do gyrosa, czy też falafli znanych w Grecji pod nazwą Revithokeftedes.

Niektórzy Grecy wykorzystują pitę również jako podstawę do przyrządzenia różnego rodzaju przekąsek z warzywami, dodatek do sałatek czy też do podawania past typu fava, hummus oraz melitzanosalata.

Korzystanie ze sprawdzonego przepisu jest jednym z podstawowych czynników decydujących o tym, czy uda Wam się przygotować dobre chlebki pita. My dość długo testowaliśmy różne sposoby, jakie można znaleźć w internecie oraz książkach kucharskich, zanim znaleźliśmy ten najbardziej pewny i niezawodny. Poniższy przepis z bardzo dobrymi efektami, stosujemy od dobrych kilku lat. Mimo tego iż jest on czaso- i pracochłonny to jednak możecie liczyć na prawie stu procentową pewność, że przygotowane chlebki będą miały odpowiednio dużą kieszonkę oraz cienką ściankę.

1. Przygotowanie ciasta na pity należy rozpocząć dzień wcześniej zaczynając od przyrządzenia zaczynu.
W dość dużej misce mieszamy wodę z drożdżami, a następnie stopniowo dodajemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż składniki połączą się w gładką ale płynną masę, której gęstość będzie nieco większa niż ciasta na naleśniki. Miskę przykrywamy szczelnie folią do żywności i odstawiamy w chłodne miejsce na czas około 12-14 godzin.

2. W okresie tym warto raz na jakiś czas zajrzeć do miski aby sprawdzić, czy drożdże pracują. Jeśli zdarzy się, że użyjecie zbyt ciepłej wody drożdże mogą nie wyrosnąć, a cały zaczyn będzie nadawał się do wylania. Z tego względu warto więc sprawdzać to wcześniej.

3. Na drugi dzień (po upływie 12-14 godzin) do miski z zaczynem należy dodać pozostałe składniki właściwego ciasta: sól, oliwę oraz mąkę. Tą ostatnią dodajemy oczywiście w niewielkich porcjach, tak aby w wyrabianym cieście nie powstały grudki.

4. Powstałą masę wyrabiamy przez 8-10 minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta, a następnie odkładamy je do dużej miski wysmarowanej uprzednio oliwą. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie do czterech godzin tak, aby ciasto zwiększyło swoją objętość 2-3 krotnie.

5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, po czym ugniatamy je tak, aby pozbyć się powietrza. Ciasto dobrze znosi przechowywanie w lodówce, więc jego część można wykorzystać po kilku dniach.

6. Gotowe ciasto dzielimy na 15-16 niewielkich części, z których formujemy kulki, które na koniec przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15-30 minut.

7. Po tym czasie każdą kulkę należy rozwałkować na niewielki płaski placek. Nie wolno układać rozwałkowanych placków na sobie. Warto więc zaplanować pracę w taki sposób, aby w trakcie gdy smaży się jedna pita rozwałkować szybko następną porcję.

8. Sposób smażenia decyduje o tym, czy w pitach wytworzą się kieszonki. Suchą patelnię należy rozgrzać bardzo mocno. Warto posypać ją odrobiną mąki i obserwować jej kolor. Kiedy mąka zacznie brązowieć lub dymić możemy przystąpić do smażenia chlebków.

pita

9. Po ułożeniu placka na rozgrzanej patelni, pierwszą stronę pieczemy przez około 12-15 sekund. Po tym czasie placek przewracamy na drugą stronę, a następnie smażymy przez około minutę, cały czas bacznie obserwując ciasto. Jeśli w tym okresie ciasto nie ma “ochoty” rosnąć lub robi to zbyt leniwie ponownie przewracamy je na drugą stronę. Natomiast jeśli zacznie się nadymać to trzymamy je do momentu aż całe wypełni się powietrzem i dopiero wtedy przewracamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejnych kilkanaście sekund.

10. Jeśli placki przypiekają się zbyt szybko to należy nieco zmniejszyć ogień, pamiętając jednak aby patelnia wciąż była odpowiednio gorąca.

11. Poprawne wykonanie chlebków pita wymaga odrobiny cierpliwości i nieco praktyki, więc jeśli pierwsze chlebki nie wypełnią się powietrzem to nie należy się zrażać zbyt szybko tylko próbować do skutku. Po uzyskaniu odpowiedniej praktyki będziecie wiedzieć, czy patelnia jest odpowiednio rozgrzana oraz kiedy dokładnie placek wymaga przewrócenia na drugą stronę.

Καλή όρεξη!

pita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Danuta Helena Tracz-kniolek
Danuta Helena Tracz-kniolek
2015-03-15 06:09:28

??? Revitokeftedes to kotleciki z cieciorki- czy naprawdę to danie jest takie popularne w Grecji- ja nigdy nie jadłam w greckim fast foodzie.Pitty z fotografii nie mają nic wspólnego z pittą arabską z kieszonką. Ciasto jest zagniatane z olejem ,placki są mniejsze, nie nadziewa się ich-tylko okręca nadzienie--polecam.Na Krecie do girosa z pittą dodaje się jogurt ,a nie tzatzyki jak w innych częściach Krety

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-03-15 17:04:06

Książki kucharskie i internet są pełne przepisów na chlebki pita. Zachęcamy do znalezienia swojego ulubionego.

 MK Di
MK Di
2015-03-15 12:23:49

Pysznee:p

 Danuta Helena Tracz-kniolek
Danuta Helena Tracz-kniolek
2015-03-15 18:21:07

Ja mieszkam na stałe w Grecji- teraz na Krecie ponad 20 lat i pewnie o tych pittach wystarczająco wiem bez książek kucharskich

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-03-15 18:46:30

W takim razie tylko pozazdrościć :>

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152789661427551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Dziś zaproponujemy Wam samodzielne upieczenie chleba Eliopsomo, w którym jako jedne z głównych dodatków stosowane są oliwki. W chlebie, który zobaczycie na poniższych zdjęciach, użyliśmy zielonych oliwek. Oczywiście wymiennie można stosować czarne oliwki, wybierzcie po prostu te które smakują wam bardziej.

Chleb z fetą

Chleb z fetą

Patrząc z perspektywy tego jakie pieczywo można kupić w naszych sklepach, rosnąca popularność samodzielnego wypieku chleba przestaje zadziwiać i być traktowana jako chwilowa moda. Właśnie dla tych osób mamy dziś niespodziankę w postaci przepisu na grecki chleb z dodatkiem sera feta. Jest to bardzo smaczne i delikatne pieczywo nadające się do codziennych śniadań.

Chleb lagana

Chleb lagana

Tradycja wypieku chleba lagana jest wciąż silnie kultywowana na terenie Grecji oraz Cypru. Chociaż wiele gospodyń domowych nadal samodzielnie przygotowuje pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach, które produkcje tego chleba rozpoczynają w wieczór poprzedzający Czysty Poniedziałek. Chociaż w większych miastach sprzedaż tego pieczywa rozpoczyna jeszcze w nocy, to nikogo nie dziwią gigantyczne kolejki, jakie rano ustawiają się pod najlepszymi piekarniami.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Marjo Blom: Barbara Westerhof je wordt op Kreta verwacht
Lukasz Beata SK: Już w zeszłym roku mieli atak zimny
Mariola Dudzinska: 
Piotr Matulewicz: Super+
Dana Gołowacz: Zaamer jest nieoceniony
gość PiotrWie : Na lotnisku w Chanii są przeprowadzane ankiety z pewną ilością pasażerów i te dane są na ich podstawie. Raz byliśmy proszeni o wzięcie udziału - na kilkadziesiąt startów i lądowań.
Patrycja Kazimieruk Strycharska: Byłam jest cudownie jak większość twierdzę że jeden raz to za mało ale warto chodź nie próżnowałam w zwiedzaniu
Michał Stankiewicz: Skąd te dane? Nas nikt nie pytał o wykształcenie czy o cokolwiek.
Tomasz Lipowski: Od Balos po Vai w 6 lat i wciąż mnie zaskakuje
Lukasz Beata SK: 5 miesięcy , zjeździliśmy własnym domem na 4 kółkach . Kreta jest cudowna
Dana Gołowacz: Od Chanii po Kissamos, Balos I Falasarne po Paleochore i Sougie
Jola Ostraszewska: W zeszlym roku 3x, w sumie 28 dni. Małe apartamenty w kilku miejscach wyspy. Raz tez nocka w samochodzie
Aleksandra PM: Byłam z dziećmi tydzień w czerwcu. Ponieważ to był nasz 2 wspólny pobyt na wyspie, ale mój 5, to Elounda z widokiem (i rejsem) na Spinalongę. Auto na 2 dni. Biuro podróży, hotel ze śniadaniami i kolacjami.
Gosia | crete.pl : Raczej nie, bo Aptera leży przy bocznych drogach.
gość ewawien: Jak dojechac komunikacja miejska? Busem?
gość PiotrWie: Większość hippiesów z Dytiko też się wyprowadziła - nie każdy lubi być oglądany jak małpa w klatce. Gdzie - nie napiszę, zebu znowu nie musieli szukać nowego miejsca na Krecie. Jak ktoś jest bardzo ciekawy - niech sam poszuka.
Maciej Gie: Lentas https://maps.app.goo.gl/4GUkeCY84NawBX6L6
Maria Dziekan: Jeszcze taka ciekawostka: kiedy z Matali pogoniono hippisów, przenieśli się właśnie w okolice Lentas. Raz widzieliśmy gościa w wieku emerytalnym, który nam pasował do tej historii, ale mógł to być po prostu miejscowy luzaczek :)
gość PiotrWie : Bez przesady, oba razy przyjechaliśmy bez rezerwacji i było po kilka opcji do wyboru .
Maria Dziekan: Bardzo lubimy Lentas. Zawsze tam zaglądamy, chociaż trzeba zboczyć ze szlaku. Mamy swoją ulubioną knajpkę, gdzie Maria z mężem codziennie coś ciekawego gotują. Plaża jest malutka, kameralna, jak cała miejscowość. Są tam pensjonaty i malutkie hoteliki, jednak chyba ciężko o miejsca.
gość PiotrWie: To jedno z naszych ulubionych miejsc na Krecie - bez hoteli z tłumem turystów, byliśmy tam w 2014r przez kilkanaście dni, zwiedzając zachodnią część gór Asterousia i w 2017 - zatrzymaliśmy się tam na kilka dni gdy szliśmy z Tris Ekklisies do Matali - wzdłuż morza za górami Asterousia śpiąc głównie na plażach - bo miejscowości są tam oddalone o 2 - 3 dni drogi. Dla nas to jest prawdziwa Kreta.
Barbara Arciszewska: Pięknie, jeszcze tam niedotarłam
Basia Skye: Lentas jest super!
KSI Media - Strony WWW i oprogramowanie dla Biur Podróży: 
Mariola Dudzinska: Τέλεια
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera