Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Chleb pita

pita

Składniki na
15-16 niewielkich sztuk:


Zaczyn:
  • 2 szklanki chłodnej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
Ciasto właściwe
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5-3 szklanek mąki pszennej

Πίτα

Wszyscy znamy pyszne chlebki pita, które świeżo zrobione i wciąż ciepłe, stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Chociaż zazwyczaj kojarzone są przede wszystkim z kuchnią arabską, to jednak dosyć często występują także w Grecji. Najłatwiej znaleźć je w miejscach, gdzie sprzedawane jest jedzenie typu street food. Chlebki pita są szczególnie popularne jako dodatek do gyrosa, czy też falafli znanych w Grecji pod nazwą Revithokeftedes.

Niektórzy Grecy wykorzystują pitę również jako podstawę do przyrządzenia różnego rodzaju przekąsek z warzywami, dodatek do sałatek czy też do podawania past typu fava, hummus oraz melitzanosalata.

Korzystanie ze sprawdzonego przepisu jest jednym z podstawowych czynników decydujących o tym, czy uda Wam się przygotować dobre chlebki pita. My dość długo testowaliśmy różne sposoby, jakie można znaleźć w internecie oraz książkach kucharskich, zanim znaleźliśmy ten najbardziej pewny i niezawodny. Poniższy przepis z bardzo dobrymi efektami, stosujemy od dobrych kilku lat. Mimo tego iż jest on czaso- i pracochłonny to jednak możecie liczyć na prawie stu procentową pewność, że przygotowane chlebki będą miały odpowiednio dużą kieszonkę oraz cienką ściankę.

1. Przygotowanie ciasta na pity należy rozpocząć dzień wcześniej zaczynając od przyrządzenia zaczynu.
W dość dużej misce mieszamy wodę z drożdżami, a następnie stopniowo dodajemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż składniki połączą się w gładką ale płynną masę, której gęstość będzie nieco większa niż ciasta na naleśniki. Miskę przykrywamy szczelnie folią do żywności i odstawiamy w chłodne miejsce na czas około 12-14 godzin.

2. W okresie tym warto raz na jakiś czas zajrzeć do miski aby sprawdzić, czy drożdże pracują. Jeśli zdarzy się, że użyjecie zbyt ciepłej wody drożdże mogą nie wyrosnąć, a cały zaczyn będzie nadawał się do wylania. Z tego względu warto więc sprawdzać to wcześniej.

3. Na drugi dzień (po upływie 12-14 godzin) do miski z zaczynem należy dodać pozostałe składniki właściwego ciasta: sól, oliwę oraz mąkę. Tą ostatnią dodajemy oczywiście w niewielkich porcjach, tak aby w wyrabianym cieście nie powstały grudki.

4. Powstałą masę wyrabiamy przez 8-10 minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta, a następnie odkładamy je do dużej miski wysmarowanej uprzednio oliwą. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie do czterech godzin tak, aby ciasto zwiększyło swoją objętość 2-3 krotnie.

5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, po czym ugniatamy je tak, aby pozbyć się powietrza. Ciasto dobrze znosi przechowywanie w lodówce, więc jego część można wykorzystać po kilku dniach.

6. Gotowe ciasto dzielimy na 15-16 niewielkich części, z których formujemy kulki, które na koniec przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15-30 minut.

7. Po tym czasie każdą kulkę należy rozwałkować na niewielki płaski placek. Nie wolno układać rozwałkowanych placków na sobie. Warto więc zaplanować pracę w taki sposób, aby w trakcie gdy smaży się jedna pita rozwałkować szybko następną porcję.

8. Sposób smażenia decyduje o tym, czy w pitach wytworzą się kieszonki. Suchą patelnię należy rozgrzać bardzo mocno. Warto posypać ją odrobiną mąki i obserwować jej kolor. Kiedy mąka zacznie brązowieć lub dymić możemy przystąpić do smażenia chlebków.

pita

9. Po ułożeniu placka na rozgrzanej patelni, pierwszą stronę pieczemy przez około 12-15 sekund. Po tym czasie placek przewracamy na drugą stronę, a następnie smażymy przez około minutę, cały czas bacznie obserwując ciasto. Jeśli w tym okresie ciasto nie ma “ochoty” rosnąć lub robi to zbyt leniwie ponownie przewracamy je na drugą stronę. Natomiast jeśli zacznie się nadymać to trzymamy je do momentu aż całe wypełni się powietrzem i dopiero wtedy przewracamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejnych kilkanaście sekund.

10. Jeśli placki przypiekają się zbyt szybko to należy nieco zmniejszyć ogień, pamiętając jednak aby patelnia wciąż była odpowiednio gorąca.

11. Poprawne wykonanie chlebków pita wymaga odrobiny cierpliwości i nieco praktyki, więc jeśli pierwsze chlebki nie wypełnią się powietrzem to nie należy się zrażać zbyt szybko tylko próbować do skutku. Po uzyskaniu odpowiedniej praktyki będziecie wiedzieć, czy patelnia jest odpowiednio rozgrzana oraz kiedy dokładnie placek wymaga przewrócenia na drugą stronę.

Καλή όρεξη!

pita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Danuta Helena Tracz-kniolek
Danuta Helena Tracz-kniolek
2015-03-15 06:09:28

??? Revitokeftedes to kotleciki z cieciorki- czy naprawdę to danie jest takie popularne w Grecji- ja nigdy nie jadłam w greckim fast foodzie.Pitty z fotografii nie mają nic wspólnego z pittą arabską z kieszonką. Ciasto jest zagniatane z olejem ,placki są mniejsze, nie nadziewa się ich-tylko okręca nadzienie--polecam.Na Krecie do girosa z pittą dodaje się jogurt ,a nie tzatzyki jak w innych częściach Krety

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-03-15 17:04:06

Książki kucharskie i internet są pełne przepisów na chlebki pita. Zachęcamy do znalezienia swojego ulubionego.

 MK Di
MK Di
2015-03-15 12:23:49

Pysznee:p

 Danuta Helena Tracz-kniolek
Danuta Helena Tracz-kniolek
2015-03-15 18:21:07

Ja mieszkam na stałe w Grecji- teraz na Krecie ponad 20 lat i pewnie o tych pittach wystarczająco wiem bez książek kucharskich

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-03-15 18:46:30

W takim razie tylko pozazdrościć :>

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152789661427551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Dziś zaproponujemy Wam samodzielne upieczenie chleba Eliopsomo, w którym jako jedne z głównych dodatków stosowane są oliwki. W chlebie, który zobaczycie na poniższych zdjęciach, użyliśmy zielonych oliwek. Oczywiście wymiennie można stosować czarne oliwki, wybierzcie po prostu te które smakują wam bardziej.

Chleb lagana

Chleb lagana

Tradycja wypieku chleba lagana jest wciąż silnie kultywowana na terenie Grecji oraz Cypru. Chociaż wiele gospodyń domowych nadal samodzielnie przygotowuje pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach, które produkcje tego chleba rozpoczynają w wieczór poprzedzający Czysty Poniedziałek. Chociaż w większych miastach sprzedaż tego pieczywa rozpoczyna jeszcze w nocy, to nikogo nie dziwią gigantyczne kolejki, jakie rano ustawiają się pod najlepszymi piekarniami.

Chleb z fetą

Chleb z fetą

Patrząc z perspektywy tego jakie pieczywo można kupić w naszych sklepach, rosnąca popularność samodzielnego wypieku chleba przestaje zadziwiać i być traktowana jako chwilowa moda. Właśnie dla tych osób mamy dziś niespodziankę w postaci przepisu na grecki chleb z dodatkiem sera feta. Jest to bardzo smaczne i delikatne pieczywo nadające się do codziennych śniadań.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Gisele Sisco Criscuolo: Ma Grand-mère le faisait et je fait comme elle
gość Arturrro: Aspri Limni, piękne miejsce, polecam każdemu.
Halina Grala: 
gość Arturrro: Pamietam jak śmiałem się z tych co mówili o czipach no i czytam na kilku portalach że USA testują właśnie czipa który będzie wykrywał covida
Dobi Gralinska: Przepychota
Gosia | crete.pl : Swoje teorie publikuj sobie w swojej przestrzeni internetowej. Nasza strona to nie miejsce na rozpowszechnianie tego typu tekstów.
gość Perun: Do Crete Creta! Teorie spiskowe? Przecież wszystkie stały się faktem. Trzeba być ślepym żeby tego nie widzieć. Polecam książkę Orwela "Folwark zwierzęcy" z 1984r i porównać do tego co mamy teraz. Włącz myślenie wyłącz TV. Pozdrawiam
gość Arturrro: Albania była od dawna w planach ale jako drugi kraj do odwiedzenia w danym roku (zazwyczaj krótszy wypad). Jeśli chodzi o wybrzeże Turcji to zgadzam się. Jest średnio. Natomiast w głąb lądu jest co pozwiedzać. Parę już ładnych lat temu trochę  pojeździliśmy. Polecam Majorkę aczkolwiek są też miejsca gdzie mamy piękna plażę a za plecami paskudny moloch. Na szczęście to nie zasada. (...)
Barbara B-c: i co z tego, segregacja sie zaczyna bez testu i zastrzyku nie wjedziesz.
Baśka Wodarz: Edyta ✈
Małgorzata Malińska: Krzysztof
Irena Zygmunt Pampuch: 
gość PiotrWie: Albania jest całkiem ciekawa, jest co zwiedzać, góry do pochodzenia, tam bym pojechał. Turcja - wczoraj oglądałem specjalnie Tour of Turkey ba jechali wzdłuż wybrzeża. mi nie pasuje - wygląda jak większość śródziemnomorskiego wybrzeża Hiszpanii kontynentalnej - plaża, za nią wielkie hoteliszcza, potem szosa a za nią kolejne wieżowce. (...)
gość Arturrro: Mi głównie nie pasują testy na lotnisku. Na Majorce konieczny jest obecnie test przed wylotem  i żadne drugie testy wyrywkowe. Na plaży nie trzeba mieć maski(chcieli to wprowadzić ale Baleary się nie zgodziły), do pływania tym bardziej bo tam maska nie była konieczna do uprawiania sportu np. bieganie. Oprócz Zanzibaru, Dominikany(tutaj chyba wyrywkowe) i Meksyku testy nie są wymagane w Albanii. (...)
gość PiotrWie: Sprawdziłem wymagania innych krajów - Hiszpanii, Francji, Włoch czy Chorwacji - wymagają testów przed wyjazdem, kwarantanny po przybyciu i noszenia masek na świeżym powietrzu. Ostatnio Hiszpania poluzowała i pozwala pływać bez maski - ale podejść do wody musisz w masce. (...)
gość PiotrWie: Nie twierdzę że mi pasują testy - ale póki co bez testów to tylko Zanzibar. Jak będzie latem - zobaczymy. Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. I tyle.
gość Arturrro: Piotrze, oczywiście możemy się dostosować ale tez wybrać inna destynacje. To nie jest narzekanie przed klawiatura tylko wyrażenie swojej opinii, tak samo jak to Ty robisz. Tobie pasują testy w Polsce, później testy na lotnisku i ewentualna kwarantanna. Mi nie. Porównanie do tego, ze kiedyś to było drożej jest całkowicie bezzasadne. (...)
gość PiotrWie: To kraje boją się o bezpieczeństwo swoich obywateli - ja wiem jak unikać zakażenia i przez rok pracy z pacjentami udało mi się uniknąć. Podróżowanie bez żadnych ograniczeń w dobrych układach wróci za co najmniej kilka lat - a więc albo możemy się dostosować albo siedzieć przed klawiatura i narzekać. (...)
gość Arturrro: Kazdy ma swoje wymagania. Ja nie rozumiem testów wyrywkowych. Nie po to wydaje kasę na PCR żeby jeszcze mieć test na lotnisku a co te testy są w ogole warte najlepiej pokazują przykłady sportowców którzy są testowani kilka razy i wynika mają różne. (...)
gość PiotrWie: My preferujemy wyjazdy indywidualne więc nasz plan wygląda tak- ponieważ rejs na Kretę jest w piątek to w środę rano testy, w czwartek rano wynik jak ujemny to kupić bilety, odprawić się, zamówić samochód na lotnisku, zarezerwować przynajmniej pierwszy nocleg, po czym spakować się i jechać. Realne - wypróbowane w zeszłym roku.
gość dodekanezowiec: Po prostu trza będzie zrobić 2 testy po 340, dziecko do 6 lat nie musi. Itaka daje taka cene, a jak wyjdzie pozytywny test to daje możliwość przełożenia terminu. 
Gosia | crete.pl : I to jest paradoks bo Mitsotakis już w styczniu proponował w KE stworzenie paszportów szczepionkowych, które pozwoliłyby na swobodne przemieszczanie się osobom zaszczepionym. Zakładam że była w tym idea jednolitej europejskiej bazy szczepień. Został zlekceważony przez polityków UE i wyśmiany przez obywateli m.in. polskich, że o zarzutach o dyskryminację nie wspomnę. A teraz robi się już krucho z czasem.
gość PiotrWie: Problem ze szczepieniami jest taki że dopóki nie powstanie ogólnoeuropejska baza danych o szczepieniach to one dają tyle że przy powrocie nie musisz mieć PCR. Jak na razie inne kraje nie mają możliwości sprawdzenia czy moje zaświadczenie jest prawdziwe - my jesteśmy zaszczepieni jako pierwsi - z racji zawodu w grupie 0. (...)
Gosia | crete.pl : Nasz świat zmienił się rok temu, czego część społeczeństwa nie potrafi albo nie chce zaakceptować. Zmieniły się zasady podróżowania ale przecież nie bez przyczyny. Kraje przyjmujące pod swój dach turystów i przejmujące odpowiedzialność nad nimi mają prawo określać wymagania wjazdowe. Wyobraź sobie, że taka mała Grecja wpuszcza wszystkich jak leci i ludzie zaczynają tam masowo chorować. (...)
gość PiotrWie: Osobiście spokojnie zaakceptuję zeszłoroczne zasady - na lotnisku i w samolocie w masce nie jest jakimś strasznym wysiłkiem, jak szliśmy raz na kilka dni do sklepu maskę tez da się ubrać. Jedzenie w tawernie tylko na dworze - no cóż jak przemyślę nasze wielokrotne wyjazdy to tylko raz pamiętam że jedliśmy w budynku - jak byliśmy w kwietniu w Anogii. W zamian - puste plaże, spokój, nawet w Samarii nie było tłumów. (...)
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera