Galaktoboureko

galaktoboureko

Składniki

    (na blachę o wymiarach co najmniej około 20x30 cm)
  • 200-250 g ciasta filo
  • około 110-120 g masła

nadzienie:

  • 170 g drobnej semoliny
  • 250 g cukru
  • 1l mleka
  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

syrop:

  • 450 ml wody
  • 400 gr cukru
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • laska cynamonu

Γαλακτομπούρεκο

Galaktoboureko to jeden z najsłodszych tradycyjnych greckich deserów. Połączenie kremu opartego na semolinie, ciasta filo oraz słodkiego cytrusowo-cynamonowego syropu przypadnie do serca wielbicielom słodyczy, bowiem całość jest naprawdę pyszna. Syrop jakim nasączany jest ten deser może być zrobiony z cytryny, pomarańczy lub z dodatkiem wody różanej. Ważne aby był on słodki i bardzo aromatyczny. Wykonanie Galaktoboureko jest dość pracochłonne, więc należy zarezerwować sobie odpowiednią ilość czasu na jego przygotowanie.

1. Przygotowanie tego deseru należy rozpocząć od syropu. Do niewielkiego garnuszka dodajemy wodę, cukier, startą skórkę z cytryny (lub i pomarańczy) oraz laskę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i następnie gotujemy przez około 5 minut, aż cukier rozpuści się całkowicie. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy miód i po wymieszaniu zostawiamy syrop do całkowitego ostygnięcia.

2. Aby nadzienie było bardziej puszyste, żółtka należy oddzielić od białek zamiast dodawać jajka w całości. Białka razem z 50 g cukru ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. W drugiej misce ubijamy żółtka z 50 g cukru przez około 5 minut. Masa ta powinna być gęsta i spieniona.

3. Do mieszaniny żółtek i cukru stopniowo przekładamy ubitą pianę z białek i każdorazowo delikatnie mieszamy łopatką.

4. Do rondla wlewamy mleko, resztę cukru i doprowadzamy do wrzenia. Tuż przed zagotowaniem się mleka zmniejszamy ogień, dodajemy powoli semolinę oraz ekstrakt z wanilii. Stale mieszamy trzepaczką, aby masa była kremowa i bez grudek. Na koniec zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy łyżkę masła i ponownie mieszamy.

5. Łączymy ze sobą dwie mieszanki przygotowane powyżej: mleko z semoliną oraz wymieszaną wcześniej pianę z białek z pianą z żółtek. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

6. Topimy masło i zaczynamy przygotowanie ciasta filo. Dno oraz boki blachy wykładamy 5 warstwami ciasta, każdą warstwę smarując osobno roztopionym masłem. Na ciasto wykładamy przygotowaną wcześniej masę, wygładzamy jej powierzchnię i składamy brzegi ciasta filo do środka. Na wierzchu kładziemy kolejne cztery warstwy filo każdą z nich smarując masłem.



7. Wierzchnie warstwy filo można delikatnie naciąć ostrym nożem w kwadraty dzięki czemu łatwiej będzie pokroić galaktoboureko po upieczeniu. Nie jest to jednak niezbędne, ponieważ po nasączeniu syropem chrupkie filo nasiąka i staje się dość miękkie.

8. Galaktoboureko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez około godzinę. Ważne, aby filo było złote. W razie potrzeby można nieco przedłużyć czas pieczenia.

9. Po upieczeniu gorące jeszcze galaktoboureko należy nasączyć powoli przygotowanym wcześniej i ostudzonym syropem. Po polaniu deser należy pozostawić najlepiej na noc, tak aby syrop został dobrze wchłonięty. Galaktoboureko można przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Καλή όρεξη!


Galaktoboureko3

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.4
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.4 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Bogusia Kyrcz
Bogusia Kyrcz
2016-04-10 17:44:19

Uwielbiam :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-04-10 17:45:24

Tak jak my.... :)

1
 Walentyna Swietochowska
Walentyna Swietochowska
2016-04-10 18:23:12

Jadłam,rzeczywiście bardzo slodkie

1
 Emilia ZW
Emilia ZW
2016-04-10 19:01:50

Patryk coś 4u

 Izabela Bijak
Izabela Bijak
2016-04-10 19:35:39

Ja też uwielbiam-nie potrafiłam sobie odmówić nigdy tego słodkiego dodatku :((

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-04-10 19:41:10

Oj tak ciężko jest sobie odmówić, szczególnie będąc w na miejscu w Grecji.

1
 Karolina Wąsiewicz
Karolina Wąsiewicz
2016-04-10 19:43:30

Przepyszne! Uwielbiam wszystkie te słodkości, spanakpoite♡ baklave♡ kateifi♡ coś jak spanakopita ale z jabłkami albo ze szpinakiem ale w rulonikach♡
Piękny talerzyk♡♡

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-04-10 19:50:21

My też uwielbiamy greckie słodkości. Lata wprawy spowodowały, że nawet już nie czujemy nadmiaru słodkości. A talerzyk dziękujemy :) długo polowaliśmy na taką "skorupkę" :D

1
 gość}
gość Paula
2020-07-15 20:56:08

Cóż...

Zrobiłam, jak na przepisie ale nie smakuje ono tak, jak prawdziwe galaktoboureko powinno.... Przykro mi, ale to byl przepis wyłącznie na jeden raz 

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153541398537551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie często pojawia się w Grecji w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Smakołyk ten jednak nie jest serwowany tylko w czasie świąt, lecz dosyć często gości na greckich stołach zupełnie bez okazji. Ciasteczka są najczęściej podawane jako dodatek do kawy i właśnie w takiej formie sprawdzają się wyśmienicie. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa z semoliny to tradycyjny grecki deser popularny szczególnie w okresie postu. Jest on bardzo słodki, tuczący i dość ciężki, więc nie należy przesadzać z wielkością porcji. Taka chałwa nie wymaga pieczenia, a po przygotowaniu należy ją przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.

Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie

W Grecji można kupić gotowe takie przetwory, czasem można ich skosztować w tawernie. Jednak warto spróbować swoich sił i przygotować własne słoiczki z takimi pysznościami. Jednym z bardziej znanych i popularnych przepisów jest ten, w którym bazę stanowią wiśnie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Zgubić się w wąwozie Kourtaliko to sztuka. Trzeba przekroczyć wybetonowane obrzeże ścieżki i pójść poza wyznaczona trasą  Ale ludzie mają różne dziwne pomysły - wczoraj widzieliśmy dwie osoby uparcie próbujące zejść ze stromego klifu ścieżką zamkniętą płotem i wyraźnie oznakowaną zakaz wstępu, niebezpieczeństwo wypadku.
Love seeing them in flight, supreem fliers!
Bliskie spotkania :)
Byłam w ostatni wtorek i zastanawiałam się, co to za piękne, drapieżne ptaki latają nad Lassithi! Możliwe, że właśnie wtedy zostały wypuszczone?
gość PiotrWie: Dziś byliśmy na plaży Sarakiniko. Tragedii nie było - tylko dwa autobusy i 23 samochody osobowe. Ponieważ teren jest dość rozległy to się rozeszli i nie przeszkadzało. Ale nie wyobrażam sobie co tu się dzieje w lipcu i sierpniu.
Och nie miałam wielką nadzieję że do tego nie dojdzie.
Super jak ja byłam to był szlak zamkniety
Super miejsce. Kto wybiera się na Kretę, to powinien mieć w planach ten wąwóz. Polecam
jeszcze tylko 2.5 miesiąca :)
Podobne plany w Komiža na Wyspie Vis w Chorwacji. Żal.
Koszmar. Plakias to takie piękne miejsce, a klif niesamowity.
W 2020 było cudownie, pusto, czysto i cicho. Zalety pandemi....
Poza fajną laską nic ciekawego
Byłem pierwszy raz na Balos w 2012 roku, w szczycie sezonu i pamiętam, że zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Ludzi było wtedy mniej, dało się zaparkować na szczycie bez problemu. Kolejny raz w zeszłym roku. Również w sezonie. Miałem wrażenie, że droga zrobiła się jakaś węższa i bardziej niebezpieczna. Samochodów multum, było naprawdę ciężko się dostać na szczyt. (...)
Piękna i niezwykla
gość CreteYourLife: Prace już trwają. Usypali drogę i kopary rozjeżdżają klif. 
Smrodek, wiatr taki, że w oczy sypie piachem, mnóstwo ludzi, jako plaża skała posypana piachem. Za to Gramvousa Super
gość PiotrWie: Tu jest sporo szlaków pieszych, prowadzących z Chorio od odludnych plaż. Oczywiście nie jest to wyspa na 3  tygodnie, w czwartek przenosimy się na Milos Po powrocie napiszę więcej.  
Gosia | crete.pl : Kimolos wydaje się być wyspą na krótki wypad. Jest dość mała. Po urlopie napiszesz coś więcej na jej temat?
gość PiotrWie: My byśmy na Balos na początku czerwca 2009 i już wtedy stwierdziliśmy że jest za dużo ludzi. Nie potrafię sobie wyobrazić co się dzieje w lipcu i sierpniu - nigdy nie byliśmy w tym okresie pomimo 17 pobytów na Krecie. Obecnie jesteśmy na Kimolos, turystów można policzyć na palcach jednej ręki. Plaże mamy tylko dla siebie. (...)
Przepiękne miejsce. Miałam przyjemność być, gdy było mało osób.
Zmarnowany dzień wakacji
Balos
Cudowne miejsce
Jadzia Piszczek
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera