Galaktoboureko

galaktoboureko

Składniki

    (na blachę o wymiarach co najmniej około 20x30 cm)
  • 200-250 g ciasta filo
  • około 110-120 g masła

nadzienie:

  • 170 g drobnej semoliny
  • 250 g cukru
  • 1l mleka
  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

syrop:

  • 450 ml wody
  • 400 gr cukru
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • laska cynamonu

Γαλακτομπούρεκο

Galaktoboureko to jeden z najsłodszych tradycyjnych greckich deserów. Połączenie kremu opartego na semolinie, ciasta filo oraz słodkiego cytrusowo-cynamonowego syropu przypadnie do serca wielbicielom słodyczy, bowiem całość jest naprawdę pyszna. Syrop jakim nasączany jest ten deser może być zrobiony z cytryny, pomarańczy lub z dodatkiem wody różanej. Ważne aby był on słodki i bardzo aromatyczny. Wykonanie Galaktoboureko jest dość pracochłonne, więc należy zarezerwować sobie odpowiednią ilość czasu na jego przygotowanie.

1. Przygotowanie tego deseru należy rozpocząć od syropu. Do niewielkiego garnuszka dodajemy wodę, cukier, startą skórkę z cytryny (lub i pomarańczy) oraz laskę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i następnie gotujemy przez około 5 minut, aż cukier rozpuści się całkowicie. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy miód i po wymieszaniu zostawiamy syrop do całkowitego ostygnięcia.

2. Aby nadzienie było bardziej puszyste, żółtka należy oddzielić od białek zamiast dodawać jajka w całości. Białka razem z 50 g cukru ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. W drugiej misce ubijamy żółtka z 50 g cukru przez około 5 minut. Masa ta powinna być gęsta i spieniona.

3. Do mieszaniny żółtek i cukru stopniowo przekładamy ubitą pianę z białek i każdorazowo delikatnie mieszamy łopatką.

4. Do rondla wlewamy mleko, resztę cukru i doprowadzamy do wrzenia. Tuż przed zagotowaniem się mleka zmniejszamy ogień, dodajemy powoli semolinę oraz ekstrakt z wanilii. Stale mieszamy trzepaczką, aby masa była kremowa i bez grudek. Na koniec zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy łyżkę masła i ponownie mieszamy.

5. Łączymy ze sobą dwie mieszanki przygotowane powyżej: mleko z semoliną oraz wymieszaną wcześniej pianę z białek z pianą z żółtek. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

6. Topimy masło i zaczynamy przygotowanie ciasta filo. Dno oraz boki blachy wykładamy 5 warstwami ciasta, każdą warstwę smarując osobno roztopionym masłem. Na ciasto wykładamy przygotowaną wcześniej masę, wygładzamy jej powierzchnię i składamy brzegi ciasta filo do środka. Na wierzchu kładziemy kolejne cztery warstwy filo każdą z nich smarując masłem.



7. Wierzchnie warstwy filo można delikatnie naciąć ostrym nożem w kwadraty dzięki czemu łatwiej będzie pokroić galaktoboureko po upieczeniu. Nie jest to jednak niezbędne, ponieważ po nasączeniu syropem chrupkie filo nasiąka i staje się dość miękkie.

8. Galaktoboureko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez około godzinę. Ważne, aby filo było złote. W razie potrzeby można nieco przedłużyć czas pieczenia.

9. Po upieczeniu gorące jeszcze galaktoboureko należy nasączyć powoli przygotowanym wcześniej i ostudzonym syropem. Po polaniu deser należy pozostawić najlepiej na noc, tak aby syrop został dobrze wchłonięty. Galaktoboureko można przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Καλή όρεξη!


Galaktoboureko3

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.4
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.4 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Bogusia Kyrcz
Bogusia Kyrcz
2016-04-10 17:44:19

Uwielbiam :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-04-10 17:45:24

Tak jak my.... :)

1
 Walentyna Swietochowska
Walentyna Swietochowska
2016-04-10 18:23:12

Jadłam,rzeczywiście bardzo slodkie

1
 Emilia ZW
Emilia ZW
2016-04-10 19:01:50

Patryk coś 4u

 Izabela Bijak
Izabela Bijak
2016-04-10 19:35:39

Ja też uwielbiam-nie potrafiłam sobie odmówić nigdy tego słodkiego dodatku :((

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-04-10 19:41:10

Oj tak ciężko jest sobie odmówić, szczególnie będąc w na miejscu w Grecji.

1
 Karolina Wąsiewicz
Karolina Wąsiewicz
2016-04-10 19:43:30

Przepyszne! Uwielbiam wszystkie te słodkości, spanakpoite♡ baklave♡ kateifi♡ coś jak spanakopita ale z jabłkami albo ze szpinakiem ale w rulonikach♡
Piękny talerzyk♡♡

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-04-10 19:50:21

My też uwielbiamy greckie słodkości. Lata wprawy spowodowały, że nawet już nie czujemy nadmiaru słodkości. A talerzyk dziękujemy :) długo polowaliśmy na taką "skorupkę" :D

1
 gość}
gość Paula
2020-07-15 20:56:08

Cóż...

Zrobiłam, jak na przepisie ale nie smakuje ono tak, jak prawdziwe galaktoboureko powinno.... Przykro mi, ale to byl przepis wyłącznie na jeden raz 

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153541398537551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Marmolada z mandarynek

Marmolada z mandarynek

Marmolada z mandarynek to dla nas kwintesencja słońca i wakacji. To jedna z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych marmolad cytrusowych. Skondensowany smak cytrusów doprawiony solidną porcją cukru sprawia, że zwykła kanapka z taką marmoladą staje się wyjątkowa i na chwilę przypomina południowe smaki.

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Słodka pita z dynią

Słodka pita z dynią

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie. Wersja którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Jak tam dojechać z lyttos beach np.? Jeżdżą tam jakieś autobusy? Ktoś może pomóc :)
Ile kosztuje wypiżyczenie skutera na dzień? Macie może jakies dobre sprawdzone wypożyczalnie?
Adam Wyspiański : Czy ktoś ma wiedzę na temat wyrywkowych testów po przylocie do Chanii i jaki kod QR do nich obliguje w czerwcu??? Czy ktoś już wracał do Wrocławia niezaszczepiony. Czy wystarczy zrobić po wylądowaniu we Wrocławiu test antygenowy??? Jakie są wymagania przy powrocie.. Pozdrawiam.
Gosia | crete.pl : Nie sądzę aby w Samarii w tym roku były tłumy jak w trakcie normalnego sezonu. Prognozy pokazują, że przyjedzie max 40% tego co w 2019 roku, co przełoży się na mniejszą liczbę odwiedzających ten wąwóz. Ale nawet jeśli poziom odwiedzających byłby zbliżony do obłożenia takiego jak w zwykłym sezonie, to na szlaku nie ma problemu z zachowaniem bezpiecznych odległości. (...)
gość PiotrWie: Jak to jest - są tacy co potrafią pięciosetowy mecz siatkarski grać w maseczce a niektórzy duszą się na śmieć jak mają ją założyć na 5 min w sklepie? Czy na pewno reprezentują ten sam gatunek? Jak w Samarii będą w tym roku takie same wściekłe tłumy jak dotychczas to rzeczywiście niestety maski maja sens - nie da się utrzymać odpowiedniego dystansu od innych. (...)
Gosia | crete.pl : Tak, będzie bus. Pierwszy kurs o 7 rano, drugi o 18.15, a w zasadzie po przypłynięciu promu z Agia Roumeli.
gość patryk4193222: pozdrowienia Grecja
Jaka pogoda obecnie na Krecie?☺ czy jest szansa na kąpiele w morzu?
gość gregor: A będzie kursował bus z Sougia do Oumalos?
Pójdę pewnie jutro, ale będę miał cały czas butelkę z wodą w ręce, wtedy bez maski.
gość PiotrWie: Jak się zaszczepisz J&J to na początku lipca już Cię wpuszczą, a Moderna i Pfizer maja teraz odstęp 21 dni, więc na sierpień zdążysz.
bzdury, których nikt nawet nie zamierza egzekwować
Już lecę w 40 stopniowym upale na 6 godzinny marsz po skałach w masce, ludzie powariowali.
A jak się zaszczepie to mnie wpuszczą w sierpniu na Krete ?:D
Frappe pyszna ale ostatnio Fredo Cappuccino :)
Taki mało inteligentny ten rząd Grecki, zawsze żyli z turystyki, teraz nie wycofując całkowicie obowiązku testów robią sobie strzał w kolano i na własne życzenie zmniejszają dochody i robią sobie kryzys, tak jak i wiele innych rządów na świecie…
gość Maxfly: Dziękuję za tak wiele przydatnych informacji
Czy jest ktoś kto podróżował do Grecji na podstawie testu na przeciwciała? Historia zapewne jakich wiele, tylko u mnie pozytywny test, dzien później rozłożyło żonę więc wiedzieliśmy co się dzieje i nie robiliśmy jej kolejnego testu, więc oficjalnie tylko ja jestem w systemie jako ozdrowieniec, u niej nie ma śladu po chorobie.
gość Julia: Denerwują mnie dewotki, które argumentują, że czegoś nie lubią, bo podróżują z dziecmi, ja na plaże naturystów chodzę od dziecka i nie wyobrażam sobie pływania i opalania się w stroju, spotykam na plaży dużo rodzin z dziećmi i wszyscy są nago, jak komuś nie odpowiada naturyzm, to niech siedzi z dziećmi w domu. (...)
Co do testu to dalej tylko PCR czy mozna robić antygenowy żeby dostać się na Kretę?
Spodziewałam się podniesienia wieku dzieci do 12 lat. Pobieranie wymazu to nie jest przyjemne badanie i szkoda mi narażać syna na takie "doznania". Czekamy dalej.
Podaruje sobie podróże do momentu kiedy będę mógł jak człowiek podróżować po UE i Schengen jak człowiek. Bez testów, kodów, zaświadczeń.
Gosia | crete.pl : Tak, podnieśli granicę wieku dla dzieci - PCR obowiązkowy powyżej 6 roku życia.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera