Kourabiedes

kourabiades

Składniki

  • 225 g miękkiego masła
  • 55 g cukru pudru
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka stołowa ouzo
  • 350 g pszennej maki
  • 115 g mielonych prażonych migdałów
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżka stołowa wody różanej (opcjonalnie)

Κουραμπιέδες

Kourabiedes to greckie maślane ciasteczka tradycyjnie pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz większych rodzinnych uroczystości. Jak głosi legenda ich charakterystyczny półksiężycowy kształt zaczęto stosować podczas tureckiej okupacji jako nawiązanie do flagi tureckiej. Po odzyskaniu niepodległości przez Grecję ciastka te zaczęły być formowane także w inne kształty, najczęściej okrągłe i płaskie.

Obficie obsypane cukrem pudrem Kourabiedes są pełne migdałowego smaku. Ciastka te można także aromatyzować przez dodatek wody różanej, mastichato (likieru mastyksowego), wanilii lub wody z kwiatów pomarańczy.

Nadchodzące święta to dobra okazja do wypróbowania tego przepisu, tym bardziej że ciasteczka te świetnie znoszą przechowywanie więc można cieszyć się ich smakiem dość długo, o ile przygotujecie ich odpowiednio więcej. Jeśli ich smak przypadnie Wam do gustu to nic nie stoi na przeszkodzie aby piec je również bez okazji.

1. Masło ucieramy z cukrem pudrem aż do otrzymania jasnej puszystej masy. Następnie wciąż mieszając dodajemy żółtko jajka oraz ouzo. Gdy składniki połączą się w jednolitą masę dodajemy odważoną ilość mąki oraz mielonych migdałów. Opcjonalnie można dodać łyżkę stołową wody różanej.

2. Powstałe ciasto wyrabiamy ręcznie aż będzie miękkie i sprężyste.

3. Ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z których formujemy podłużne wałki. O ile jest taka potrzeba (wałek jest zbyt długi) to dzielimy go na około 7-8 centymetrowe odcinki. Zaginając ich końce nadajemy im kształt zbliżony co półksiężyca. Drugim typowym kształtem tych ciastek jest spłaszczona kula.

4. Uformowane ciastka kładziemy na blasze do pieczenia pamiętając, aby pozostawić im odpowiednio dużo miejsca na wyrośnięcie.

5. Ciastka należy piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Kourabiedes powinny stać się twardawe i lekko brązowe.

6. Po upieczeniu przekładamy je na kratkę i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Na osobną blachę przesiewamy warstwę cukru pudru, na której wciąż gorące ciastka układamy ciasno obok siebie. Można je również skropić odrobiną wody różanej (ale nie jest to konieczne), dzięki czemu cukier puder lepiej pokryje ciasteczka.

7. Na koniec Kourabiedes bardzo obficie posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sito. Ważne jest aby pamiętać o tym, że posypywane ciastka wciąż muszą być gorące.

8. Pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekładamy do szczelnego pojemnika.

Καλή όρεξη!

kourabiades

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.75
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.75 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153316928412551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto Kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.

Słodka pita z dynią

Słodka pita z dynią

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie. Wersja którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Czereśnie w syropie

Czereśnie w syropie

Glyka tou koutaliou to grecki przysmak oznaczający owoce (zazwyczaj) przyrządzone w bardzo słodkim syropie. Takie przysmaki czasem oferują tawerny na zakończenie głównego posiłku, jest to też popularny dodatek do deserów. Ich próbowanie może być prawdziwym testem odporności na grecką definicję słodyczy. Na naszej stronie podaliśmy już sposób na wiśnie w syropie, a dziś dorzucamy przepis na przygotowanie czereśni. Wybraliśmy jeden z prostszych i mniej czasochłonnych przepisów, który stosujemy z powodzeniem od kilku lat.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Gosia | crete.pl  Zamiast zabierania tablic częściej zabierać będą prawo jazdy. Wprowadzili system coraz wyższych kar za popełnianie tych samych wykroczeń oraz możliwość wytoczenia sprawy karnej. Sama wysokość mandatów też robi wrażenie.... 1000, 2000 czy 4000 euro... Mają to połączyć z automatycznym wysyłaniem mandatów na podstawie wykroczenia zarejestrowanego przez urządzenie. (...)
gość PiotrWie  Ale tylko zwiększyli wysokość mandatów czy zmienili coś jeszcze w przepisach - oprócz praktycznego zakazu kamperów - według nowych przepisów można zatrzymać się tylko na kampingach których jest mało i głównie w lipcu-sierpniu lub na terenie prywatnym ale tylko jeden kamper. Jak to będą egzekwować - się okaże.
 Super miejsce
gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek
 Byliśmy we wtorek. Na szczęście się udało przed zmianą pogody. Pierwszy raz przylecieliśmy na Kretę właśnie po to, żeby przejść ten wąwóz. To było we wrześniu 2015r. Też po intensywnych opadach był zamknięty. Przeszliśmy w ostatni dzień przed powrotem do Polski. Ale niestety różnie to może być

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera