Kourabiedes

kourabiades

Składniki

  • 225 g miękkiego masła
  • 55 g cukru pudru
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka stołowa ouzo
  • 350 g pszennej maki
  • 115 g mielonych prażonych migdałów
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżka stołowa wody różanej (opcjonalnie)

Κουραμπιέδες

Kourabiedes to greckie maślane ciasteczka tradycyjnie pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz większych rodzinnych uroczystości. Jak głosi legenda ich charakterystyczny półksiężycowy kształt zaczęto stosować podczas tureckiej okupacji jako nawiązanie do flagi tureckiej. Po odzyskaniu niepodległości przez Grecję ciastka te zaczęły być formowane także w inne kształty, najczęściej okrągłe i płaskie.

Obficie obsypane cukrem pudrem Kourabiedes są pełne migdałowego smaku. Ciastka te można także aromatyzować przez dodatek wody różanej, mastichato (likieru mastyksowego), wanilii lub wody z kwiatów pomarańczy.

Nadchodzące święta to dobra okazja do wypróbowania tego przepisu, tym bardziej że ciasteczka te świetnie znoszą przechowywanie więc można cieszyć się ich smakiem dość długo, o ile przygotujecie ich odpowiednio więcej. Jeśli ich smak przypadnie Wam do gustu to nic nie stoi na przeszkodzie aby piec je również bez okazji.

1. Masło ucieramy z cukrem pudrem aż do otrzymania jasnej puszystej masy. Następnie wciąż mieszając dodajemy żółtko jajka oraz ouzo. Gdy składniki połączą się w jednolitą masę dodajemy odważoną ilość mąki oraz mielonych migdałów. Opcjonalnie można dodać łyżkę stołową wody różanej.

2. Powstałe ciasto wyrabiamy ręcznie aż będzie miękkie i sprężyste.

3. Ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z których formujemy podłużne wałki. O ile jest taka potrzeba (wałek jest zbyt długi) to dzielimy go na około 7-8 centymetrowe odcinki. Zaginając ich końce nadajemy im kształt zbliżony co półksiężyca. Drugim typowym kształtem tych ciastek jest spłaszczona kula.

4. Uformowane ciastka kładziemy na blasze do pieczenia pamiętając, aby pozostawić im odpowiednio dużo miejsca na wyrośnięcie.

5. Ciastka należy piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Kourabiedes powinny stać się twardawe i lekko brązowe.

6. Po upieczeniu przekładamy je na kratkę i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Na osobną blachę przesiewamy warstwę cukru pudru, na której wciąż gorące ciastka układamy ciasno obok siebie. Można je również skropić odrobiną wody różanej (ale nie jest to konieczne), dzięki czemu cukier puder lepiej pokryje ciasteczka.

7. Na koniec Kourabiedes bardzo obficie posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sito. Ważne jest aby pamiętać o tym, że posypywane ciastka wciąż muszą być gorące.

8. Pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekładamy do szczelnego pojemnika.

Καλή όρεξη!

kourabiades

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.75
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.75 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153316928412551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Ciasteczka mastyksowe

Ciasteczka mastyksowe

Spory zapas mastyksu, jaki posiadamy w swoich zapasach kuchennych, skłonił nas ostatnio do upieczenia ciastek z wykorzystaniem tej charakterystycznej żywicy. Inspirowaliśmy się przepisem z książki Vefa kitchen autorstwa Vefa Alexiadou. Mastiha nadaje ciastkom specyficzny nieco żywiczny zapach oraz lekko gorzkawy smak. Lubimy jego smak, więc ciastka bardzo nam przypadły do gustu. Jest to dobry dodatek do porannej kawy. W zupełności wystarczy zjeść jedno takie ciasto :D

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa z semoliny to tradycyjny grecki deser popularny szczególnie w okresie postu. Jest on bardzo słodki, tuczący i dość ciężki, więc nie należy przesadzać z wielkością porcji. Taka chałwa nie wymaga pieczenia, a po przygotowaniu należy ją przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Tawerna Grecka: Będziemy
Gosia | crete.pl : Tak, są takie biura które organizują wycieczki do Sfendoni. Zwiedzanie jaskini jest zazwyczaj połączone ze wizytą w  okolicznych wioskach.
gość Marek: Witam, ja też właśnie jestem w Agios, delektuje się capucino,widokami oraz niesamowitymi skokami do wody. A pogoda to poprostu bajka, błękitne niebo i słoneczko, poprostu super:)
gość Angie: Właśnie popijamy kawkę z widokiem na jezioro i skaczących. Pełen relaks i pogoda wspaniała. Do tego cudowne widoki.
Film nie dostępny
O, dziś widzieliśmy jak skaczą :-)
gość karmin: Czy są wycieczki z Heraklionu? Do jaskinie można dotrzeć tylko samochodem a nie mam. Na stronach greckich biur podróży nie znajduje tej jaskini.
Pojadę jeszcze we wrześniu Taka reklama. Wąwóz!!!
Przepiękne i trudne miejsce w sierpniowym skwarze. Niezapomniane godziny uroczych widoków i potu
Jest i Elafonisi...
Jest w planach na niedzielę :)
Polecam!
Byłam 2 lata temu
O a od kiedy sa leżaki? Bylem parę lat temu to nie było i jeden tojtoj z kilometrową kolejką.
Nasza podróż poślubna, magiczne miejsca ❤️
Pięknie miejsce ❤️
Najpiękniejsza plaża na jakiej byłam
Byłam pięknie
Cudnie tam… jeszcze kiedyś wrócę …❤️❤️
Byłam, widziałam i też w tłumie leżałam
Elafonisi to raj! Cudowne miejsce ❤
Piękne miejsce
A powiedźcie mi proszę serdeczna grupo
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera