Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Fasola w pomidorach

Fasola w pomidorach

Składniki

  • 400-500 g fasoli
  • 1 duża cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3-4 pokrojone pomidory lub 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Potrawy z fasoli oraz innych roślin strączkowych stanowią ważną część greckiej diety. W przeszłości, gdy mięso było luksusem, to właśnie fasola często była źródłem białka w tamtejszej diecie. Stąd właśnie w kuchni greckiej mamy całe bogactwo potraw opartych na roślinach strączkowych. Najbardziej znanymi przykładami takich greckich dań są gigantes plaki, fasolada, czy też fava. Choć dziś dostępność mięsa jest nieporównywalnie większa to jednak Grecy wciąż często sięgają po tradycyjne dania z roślinami strączkowymi, które serwowane są w roli głównego posiłku.

Dziś przedstawiamy przepis na fasolę w pomidorach, czyli kolejne tego typu danie. Jej przygotowanie jest łatwe i mniej pracochłonne niż np. gigantes plaki. Warto je wypróbować bo jest smaczne i zdrowe.

1. Przygotowanie tego dania należy rozpocząć od namoczenia fasoli. Najlepiej zrobić to wieczorem i pozostawić fasolę w wodzie przez całą noc. Wtedy następnego dnia rano można przygotować już właściwe danie.

2. Po namoczeniu i odsączeniu z wody nasion fasoli należy je opłukać. Następnie po przesypaniu do garnka, zalewamy je wodą tak aby jej poziom sięgał 2-3 cm ponad fasolę.

3. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie odlewamy wodę. Ponownie napełniamy garnek zimną wodą, kolejny raz doprowadzamy do wrzenia i po zmniejszeniu ognia gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut do godziny.

4. W oddzielnym garnku na oliwie podsmażamy do zeszklenia posiekaną cebulę. Następnie dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy dalej przez około minutę.

5. W następnej kolejności do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowaną i uprzednio odsączoną z wody fasolę. Całość dokładnie mieszamy aby cała fasola pokryła się dokładnie oliwą.


6. Dodajemy następnie pokrojone pomidory oraz około ½ szklanki gorącej wody. Doprawiamy potrawę pieprzem i solą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie obniżamy temperaturę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż fasola będzie całkowicie miękka. Czas przygotowania tej potrawy jest uzależniony od wielkości użytej fasoli. Mniejszej wystarczy około 25 minut, większa będzie wymagała 45-60 minut gotowania. W tym czasie fasola wchłonie nadmiar wody i osiągnie właściwą miękkość. W razie potrzeby podczas gotowania należy dolać trochę wody aby fasola nie przypaliła się.

7. Do gotowego już dania dodajemy posiekaną natkę i mieszamy. Danie podajemy z pokruszoną fetą.

Fasola w pomidorach

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Aleksander Ryszka
Aleksander Ryszka
2019-01-28 15:03:23

Z pewnością wypróbuję ten przepis, bo własnie niedawno robiłem Fasoladę wg Waszej instrukcji i wyszła rewelacyjnie.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-01-29 07:32:25

Bardzo się cieszymy że smakowała Ci fasolada :) Mamy nadzieję ze fasola w pomidorach też będzie kulinarnym sukcesem ;-)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155982677617551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bakłażany z Xinochondros

Bakłażany z Xinochondros

Dziś proponujemy bakłażany duszone z sosie z tym dodatkiem. Zamiast xinochondros można ewentualnie dodać równie popularne trahanas, ale naszym zdaniem wtedy potrawa robi się zbyt mdła i wymaga mocniejszego doprawienia. Według nas Xinochondros pasuje o wiele bardziej do tej potrawy. Zarówno xinochondros jaki i trahanas można oczywiście kupić na Krecie w typowych sklepach spożywczych.

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów.

Arakas laderos - grecki przepis na groszek

Arakas laderos - grecki przepis na groszek

Gdy zapytacie lokalnego mieszkańca w Grecji jakie pyszne danie można zrobić z zielonego groszku to odpowiedzią pewnie będzie: Αράκας Λαδερος! Ta potrawa od pierwszej chwili stała się także jedną z naszych ulubionych. Na wstępie warto podkreślić, że aby ją przyrządzić nie potrzeba wielu produktów oraz czasochłonnych przygotowań. Oprócz świeżego lub mrożonego groszku niezbędna będzie tylko cebula, marchewka, ziemniaki, dobry domowy przecier pomidorowy (albo starte świeże pomidory) oraz koperek.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Małgorzata Lipiec: Tak, to rejon, na "WOW"
Bogdan Ligęza: Wąwoz Samaria, kto nie był, a planuje, to zapraszam na szczegółowy film, co i jak ;) https://youtu.be/UVBXSJUXTNE
Mariola Dudzinska: Cudowne miejsce☺
Barbara Jarzyna: Wąwóz Samaria to niesamowite miejsce, byłam tam parę lat temu we wrześniu i pogoda dopisała! Mam nadzieję jeszcze odwiedzić Wąwóz.
Maria Konieczny: W lipcu będę na Krecie. Czy wtedy są dobre warunki do przejścia wąwozu?
Małgorzata Lipiec: Ja chcę na Kretę
Ludwik Ludwik: Przydałyby się jeszcze do tego warzywa z Grecji,smak jest nie porównywalny do tych które kupujemy w naszych sklepach
Kinga Schultz: 
Wieska Kedzierska: Super plaża
Małgorzata Malik: Cudowne miejsce....
Małgorzata Nobis: Byłam, coś pięknego ❤
Margo Wa: Kocham Grecję
Monika Ziółek: Sierpień 2020. Najpiekniejsza
Adam Marciniec: Bylem w tym roku. Swietne miejsce szczegolnie przy tak malej liczbie osob na Krecie.
gość Piterek: Miejsce magiczne i zdecydowanie warte odwiedzenia, skłaniające do zadumy, warto zejść że ścieżki biegnącej wokół wyspy i trochę się powspinać. Mimo że każdy wie z czego wyspa jest znana to dopiero wgłębienie się w temat pozwala na inne spojrzenie, a nie tylko "odhaczenie" kolejnej atrakcji. Oprócz książki Hislop jest też nasza warta przeczytania, Szepty z wyspy samotności Magdy Knedler, polecam. (...)
Artur Nowak: Mnie to miejsce zawsze ściska za gardło jak sobie zrobię wizualizację i pomyślę, co czuli Ci Ludzie. Zwiedzałem Spinalongę, jak misterne miejsce w spokoju i szacunku oraz ze smutkiem w sercu. Nawet dziś jak oglądam swoje zdjęcia z tego miejsca, to myślę o cierpieniu tych ludzi. Miejsce magiczne i smutne
Artur Nowak: Mam info z miejsca czyli z samej Krety, sprzed dwóch tygodni. Większość Kreteńczyków mówiło, że on był psychiczny całe życie i przejawiał dewiacje od początku, niestety nikt z tym nic nie robił. Pochodził też z tzw. dobrej rodziny, prawdopodobnie jego ojciec był Popem. tak więc widzimy do czego doprowadza, życie na sznurku i w ciemnocie. to morderstwo, to plama na duszy wszystkich mieszkańców Krety. (...)
Paweł Bodkowski: Mega smutna i przerażająca sytuacja oraz jej finał. Najważniejsze, że sku ....n jest złapany, osądzony i skazany. Serce krwawi jak czyta się nawet pobieżnie szczegóły zbrodni
Katarzyna Marzec: Byłam z początkiem września tego roku... bardzo urocze miejsce
Ewa Skrzypińska: Myślę, że książka Hislop "Wyspa" przyczyniła się również do większego zainteresowana Spinalongą.
Mira Wittke: Fajny rejs z Agios Nicolas, wyspa z tragiczną ale ciekawą historią
Dorota Loboda: Robi wrażenie
Daria Tosta: 
Daria Tosta: Byłam tam!
Artur Krzyżaniak: 
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera