Potrawy z fasoli oraz innych roślin strączkowych stanowią ważną część greckiej diety. W przeszłości, gdy mięso było luksusem, to właśnie fasola często była źródłem białka w tamtejszej diecie. Stąd właśnie w kuchni greckiej mamy całe bogactwo potraw opartych na roślinach strączkowych. Najbardziej znanymi przykładami takich greckich dań są gigantes plaki, fasolada, czy też fava. Choć dziś dostępność mięsa jest nieporównywalnie większa to jednak Grecy wciąż często sięgają po tradycyjne dania z roślinami strączkowymi, które serwowane są w roli głównego posiłku.
Dziś przedstawiamy przepis na fasolę w pomidorach, czyli kolejne tego typu danie. Jej przygotowanie jest łatwe i mniej pracochłonne niż np. gigantes plaki. Warto je wypróbować bo jest smaczne i zdrowe.
1. Przygotowanie tego dania należy rozpocząć od namoczenia fasoli. Najlepiej zrobić to wieczorem i pozostawić fasolę w wodzie przez całą noc. Wtedy następnego dnia rano można przygotować już właściwe danie.
2. Po namoczeniu i odsączeniu z wody nasion fasoli należy je opłukać. Następnie po przesypaniu do garnka, zalewamy je wodą tak aby jej poziom sięgał 2-3 cm ponad fasolę.
3. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie odlewamy wodę. Ponownie napełniamy garnek zimną wodą, kolejny raz doprowadzamy do wrzenia i po zmniejszeniu ognia gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut do godziny.
4. W oddzielnym garnku na oliwie podsmażamy do zeszklenia posiekaną cebulę. Następnie dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy dalej przez około minutę.
5. W następnej kolejności do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowaną i uprzednio odsączoną z wody fasolę. Całość dokładnie mieszamy aby cała fasola pokryła się dokładnie oliwą.
6. Dodajemy następnie pokrojone pomidory oraz około ½ szklanki gorącej wody. Doprawiamy potrawę pieprzem i solą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie obniżamy temperaturę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż fasola będzie całkowicie miękka. Czas przygotowania tej potrawy jest uzależniony od wielkości użytej fasoli. Mniejszej wystarczy około 25 minut, większa będzie wymagała 45-60 minut gotowania. W tym czasie fasola wchłonie nadmiar wody i osiągnie właściwą miękkość. W razie potrzeby podczas gotowania należy dolać trochę wody aby fasola nie przypaliła się.
7. Do gotowego już dania dodajemy posiekaną natkę i mieszamy. Danie podajemy z pokruszoną fetą.
Popularnym na Krecie warzywem jest okra, którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie np na podstawie poniższego przepisu.
Omlety w Grecji są przygotowywane z dodatkiem różnego rodzaju warzyw. My jednak chcielibyśmy zaproponować Wam nieco autorski przepis nawiązujący do greckich omletów, w którym główne dodatki to szparagi, cebula dymka oraz feta.
Cukinia w kuchni greckiej jest wszechobecna. Kolokithopita to w Polsce mniej znany sposób na zastosowanie tego popularnego warzywa. Kolokithopita w smaku jest bardzo subtelna i delikatna, więc połączenie jej np. z sosem tzatziki spowoduje, że czosnek zawarty w sosie zdominuje jej walory smakowe.
Komentarze
komentarz z
Z pewnością wypróbuję ten przepis, bo własnie niedawno robiłem Fasoladę wg Waszej instrukcji i wyszła rewelacyjnie.
komentarz z
Bardzo się cieszymy że smakowała Ci fasolada :) Mamy nadzieję ze fasola w pomidorach też będzie kulinarnym sukcesem ;-)
komentarz z
komentarz z
Barbara Arciszewska Uwielbiamy tę ich fasolkę ♥️
komentarz z
CRETE - Kreta ja też
komentarz z
CRETE - Kreta czy można gdzieś znaleźć przepis?
komentarz z
Monika Zyser Możesz spróbować ten: https://www.crete.pl/kuchnia-grecka-dania-glowne-wegetarianskie/fasolakia-fasolka-szparagowa-w-pomidorach.html
Tylko nie wiem czy w Polsce jest dostępna taka płaska zielona fasolka. Szparagowa też jest ok, chociaż będzie inna w smaku.
komentarz z
Uwielbiam!
komentarz z
komentarz z
Uwielbiam
komentarz z
Uwielbiam
komentarz z
Dominika Kornel Durkowscy Kornel pamiętasz tę fasolkę na Krecie :)
komentarz z
Weronika Sajnaj pamiętam, tylko szkoda ze na ostatni dzień
komentarz z
Dominika Kornel Durkowscy no właśnie to mi się przypomniało:)
komentarz z
Zo lekker
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155982677617551,10158289353182551,704256848415249