Spaghetti z sosem pomidorowym i mastyksem

Μακαρονια με σαλτσα ντοματασ και μαστιχασ

Sos pomidorowy z mastyksem

Sos pomidorowy z mastyksem

Składniki

  • 1/3 kubka oliwy z oliwek
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 kg pomidorów
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka mastyksu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 5 łyżeczek świeżego oregano
  • spaghetti
  • twardy dojrzewający ser

Jakiś czas temu pisaliśmy o zastosowaniach mastyksu (masticha) we współczesnych daniach greckiej kuchni. Przykładem niech będzie zwykły pomidorowy sos do spaghetti, który poprzez dodanie mastyksu nabiera innego smaku. Nie jest to oczywiście tradycyjna potrawa grecka, dodatek modnego ostatnio mastyksu sprawia, że danie to zaliczane jest do kanonu współczesnej kuchni greckiej. Oczywiście aby je przyrządzić niezbędne jest posiadanie kilku kryształków tej żywicy, gdyż bez tego dodatku będzie to zwykły sos pomidorowy. Jeśli do tej pory nie kupowaliście mastyksu w Grecji to gorąco zachęcamy, aby przy okazji kolejnych wakacji poszukać tego nietypowego składnika. Mastyks oraz produkty z nim są też od jakiegoś czasu dostępne w sklepie kreta24.pl

Przy doprawianiu potraw mastyksem najlepiej jest zdać się na własne podniebienie. Lepiej jest zacząć od dodania niewielkiej jego ilości i ewentualnie stopniowo zwiększać zawartość, niż dodać od razu za dużo. Zbyt wiele mastyksu spowoduje, że potrawa stanie się gorzkawa.

Mastyks można kupić albo w formie sproszkowanej albo w kryształkach. Ta druga postać sprawdzi się w kuchni o wiele lepiej, bowiem aromat utrzymuje się w nich o wiele dłużej. Przed dodaniem do potrawy kryształy należy najpierw rozdrobnić w moździerzu z małą ilością soli bądź cukru.

1. Na rozgrzanej oliwie podsmażany przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili dodajemy cebulę. Smażymy ją do miękkości na średnim ogniu.

2. Do tak przygotowanej cebuli dodajemy wino i smażymy dalej. Gdy wino odparuje dodajemy obrane ze skóry i posiekane pomidory. Całość dusimy na małym ogniu aż pomidory rozpadną się, a nadmiar wody odparuje. W międzyczasie dodajemy mastyks, sól oraz świeżo zmielony pieprz.

3. Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekane świeże oregano i zdejmujemy z ognia.

4. W trakcie gdy sos się dusi gotujemy makaron i odlewamym gdy jest al dente. Podajemy z sosem i startym serem.

Καλή όρεξη!

Sos pomidorowy z mastyksem

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2019-06-18 09:55:03

Ja przywiozłem, ale taką w butelce z procentami

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156270183122551,10157537299782551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Każda kuchnia świata ma swój własny sposób na sos pomidorowy, najważniejsza jednak różnica w zasadzie tkwi w przyprawach, którymi poszczególne narody doprawiają ten najprostszy i najlepszy z sosów. Rozmaitość różnych przypraw, które są popularne w danym rejonie świata na co dzień ląduje właśnie także w pomidorowym sosie. My sami uwielbiamy pomidory w każdej absolutnie postaci, więc na co dzień wykonany z nich sos króluje u nas pod różnymi postaciami.

Fakes - zupa z soczewicy

Fakes - zupa z soczewicy

Fakes to popularna grecka zupa przygotowywana na bazie soczewicy. Jest ona dość zawiesista i sycąca toteż szczególnie chętnie jest podawana w czasie postu poprzedzającego greckie święta. W naszym klimacie na pewno sprawdzi się w trakcie zimowych i jesiennych miesięcy.

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasoláda to grecka zupa fasolowa uznawana za jedną z najpopularniejszych zup tego kraju. Fantastycznie sprawdza się w zimowe dni, gdyż jest gęsta, rozgrzewająca i sycąca. Mimo tego że nie jest gotowana na mięsie, a jej głównymi składnikami są wyłącznie warzywa to zupa ta jest pyszna, pełna smaku i aromatu. W naszym domu na stałe weszła do kanonu ulubionych zup.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Doświadczyliśmy na własnej skórze.
Ale od Soboty to wyglada na to ze caly tydzien calkiem sloneczyny ☀️
W tym roku będąc w Sztokholmie w maju miałem wyższe temperatury niż na Krecie.
gość PiotrWie : Może przynajmniej nauczą się trochę oszczędzać wodę - bo jak widzieliśmy jak leją hektolitrami chodniki przed domami to stwierdzaliśmy że woda w Grecji musi być bardzo tania i marnują ją w sposób tragiczny.
Gosia | crete.pl : Dzięki za spostrzegawczość :) Faktycznie nie uaktualniliśmy tej informacji.
gość Waldek: Bilet łączony uprawniający do wejścia na teren muzeum oraz na wykopaliska w maju 2023 to koszt” 20 € 
Zmiana klimatu W tym roku było bardzo mało opadów deszczu
Super miejsce piękne widoki
Ale super.
Polka na Kretowisku: Pogoda taka że nic tylko pić
Czu gdzieś jest dostępna lista winiarni na zachodniej części wyspy?
Jak jest jakaś dobra impreza, to albo przed moim urlopem, albo chwilę po.
CRETE - Kreta: We wtorek 23 maja wąwóz Samaria będzie udostępniony na całej długości. Otwarte będą również oba wejścia: Xyloskalo oraz Agia Roumeli.
Mikor ott jártunk nem volt nyitva, de így is nagy élményt jelentett számukra.
Skinakas Observatory +30 281 039 4200 https://maps.app.goo.gl/QdgsHYpMJHDcPQKw7
Katarzyna Czekierda Agnieszka Opalińska
Byłam i polecam. Fantastyczny widok na okolice i droga fantastyczna .
kto był tam i podziwiał ten wie ! bardzo warto ! polecam i ja
gość PiotrWie: Jak widać na mniejszych wyspach zawsze jest drożej,  ale zwykle robisz mniej kilometrów - ma Astipalei czy Santorini o ile dobrze pamiętam tankowałem Pandę raz, ale na Naxos da się zrobić pewnie sporo kilometrów.
Gosia | crete.pl : Między 1,82-1,84 €/litr Pb 95
gość PiotrWie : Dziś na Naxos płaciłem 1,99 za litr Pb 95, to taniej niż w marcu. A ile kosztuje na Krecie?
gość PiotrWie: Tyle że w tym roku jak na razie maj jest zimny - my jesteśmy na Cykladach i nie dość ze jest kilkanaście stopni to wieje zimny wiatr z północy, wczoraj musieliśmy iść wieczorem do tawerny w kurtkach. Morze jest też zimne - 15 stopni a portal z temperaturą mórz podaje że jest to 3 stopnie poniżej normy wieloletniej. (...)
Co roku nowe rekordy turystyczne
Uwielbiam! Nie ma wyjazdu bez kosztowania dakos
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera