Górskie oregano z Krety

Górskie oregano

W każdej greckiej kuchni znajdziemy duże słoiki z suszonym oregano. Bywa ono nazywane przyprawą ale oregano jest ziołem będącym ważnym składnikiem greckiej diety. Grecy dodają je prawie do wszystkiego: do sałatek, fety, mięs, ryb, ziemniaków i roślin strączkowych.
Naukowe badania dowodzą, że dodanie oregano do mięsa przed obróbką termiczną drastycznie obniża powstawanie rakotwórczych związków zwanych aminami heterocyklicznymi, jakie powstają podczas grillowania, pieczenia i smażenia mięsa.  Oregano jest też bogate w antyoksydanty, które chronią komórki, spowalniając procesy starzenia i redukując ryzyko wystąpienia wielu chorób - w tym nowotworów.  Ponadto ma także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Górskie oreganoGórskie oregano

Już podczas jednego z pierwszych wyjazdów na Kretę odkryliśmy górskie oregano, które różni się od zwykłego oregano, które jest wszystkim znane. Inaczej pachnie, wygląda i smakuje. Rośnie wysoko w górach na skałach bogatych w wapń i inne ważne minerały. Nie ma tam dróg, więc mieszkańcy ścinają je ręcznie i znoszą w dół. Ten rodzaj dzikiego oregano czerpie z gleby szereg substancji dzięki czemu zawiera w sobie cały wachlarz minerałów i innych korzystnie działających substancji. Dzikie oregano to bogate źródło wapnia, magnezu, oraz śladowych ilości żelaza, cynku, potasu, witamin. To  także zapomniany lek z przeszłości będący jedną z najdawniej znanych roślin leczniczych. Właściwości oregano znał już Hipokrates i Arystoteles.

Starożytni Grecy stosowali je jako zioło lecznicze a nie jako typową przyprawę kuchenną. Nawet dziś skuteczność dzikiego górskiego oregano zaskakuje naukowców. Początkowo próbowali oni bezskutecznie udowodnić, że oregano nie ma właściwości leczniczych. Okazało się jednak, że działa ono jako bardzo skuteczny przeciwutleniacz i antyseptyk. Doprawiając potrawy tym typem  oregano nie potrzeba go wiele, gdyż jest ono bardzo aromatyczne a roztarte w palcach ususzone pędy wydzielają bardzo silny zapach.

Górskie oregano nie jest dostępne w każdym sklepie z przyprawami. Warto jednak poświęcić trochę czasu, aby znaleźć stoisko sprzedawcy oferującego to ziółko. Jego cena też jest wyższa niż cena zwykłego oregano, jednak długotrwały zapach oraz intensywny smak, sprawią że można je przechowywać dość długo, co znakomicie rekompensuje jego wyższy koszt.

Gorąco polecamy!

Górskie oregano

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 3
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Tomasz Stopa
2016-09-13 18:52:20

tego nie znam, ale diktamos i górską piję codziennie na zmianę od ponad roku. szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie poranka bez takiego naparu. Zioła są tak autentyczne w smaku, tak aromatyczne, że piję je nie dlatego, że są zdrowe, ale dlatego, że po prostu są bardzo smaczne ;)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-09-13 18:58:33

W pełni Cię rozumiemy. My też używamy dużej ilości ziół z Krety. Zupełnie inna klasa w stosunku do tych dostępnych w naszych sklepach. Gdyby w przyszłości zabrakło Ci w Polsce Malotiry to też znajdziesz ją w sklepie kreta24.pl

1
 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-09-13 19:04:00

nie ma co nawet porównywać. Herbatki już wkrótce przywiozę sobie w ilościach hurtowych prosto z Krety, tym niemniej dziękuję za info ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-09-13 19:10:13

Zawsze warto mieć odpowiedni zapas takich ziół :). My nasze ulubione także staramy się przywozić w ilościach gwarantujących "przetrwanie" do kolejnego wyjazdu na Kretę lub do Grecji :)

2016-09-13 19:30:44

Mam górskie oregano z Krety,niesamowity zapach!

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-09-13 20:05:33

Różni się od zwykłego oregano prawda?

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153882392752551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Malotira, górska herbata

Malotira, górska herbata

Przeglądając stragany z lokalnymi produktami na Krecie z pewnością znajdziecie na nich Malotirę, czyli tzw. herbatę górską (Moutain Tea). Ta popularna roślina znana pod łacińską nazwą sideritis syriaca rośnie dziko na górskich obszarach Krety w masywie Lefka Ori, dzięki czemu jest pozbawiona zanieczyszczeń. Malotira jest jednym z bardzo wielu gatunków gojnika, który występuje popularnie w basenie Morza Śródziemnego, na Bałkanach, czy krajach Bliskiego Wschodu. Sideritis syriaca jest odmianą występującą wyłącznie na Krecie, zaś specyficzny zapach tej suszonej rośliny i smak naparu nieodparcie kojarzy się nam z tą wyspą.

Śródziemnomorska nitro dieta

Śródziemnomorska nitro dieta

Od wielu lat kuchnia kreteńska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie, co jest uznane oficjalnie przez naukową społeczność. Obfituje ona w dania składające się z dużej ilości warzyw, owoców, ryb i owoców morza oraz oliwy z oliwek i ziół. Mało w niej jest czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych. Czy zatem jej właściwości zdrowotne wynikają z jakości i bogactwa tych produktów?

Feta, czyli jak ugryźć ten ser

Feta, czyli jak ugryźć ten ser

Feta to miękki ser o około 40% zawartości tłuszczu. Jest jednocześnie kruchy i dobrze się topi. Dzięki przechowywaniu w solance długo zachowuje świeżość.Warunki w jakich dojrzewa feta wpływają na jej smak. Może być ona ostra, łagodna, czy bardziej słona. Grecy mają na ogół swoje ulubione rodzaje i właśnie takie kupują.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Piekna wyspa szkoda by bylo stracic cos tak pieknego
Christian Arnidis - Moja Grecja  Szczerze to bym się zdziwił gdyby na Santorini nie bylo trzęsień ziemi . Wyspa leży na tzw łuku wulkanicznym jaki się może wytworzyć kilkadziesiąt lub kilkaset kilometrów za linią subdukcji czyli obszarem gdzie jedna płyta tektoniczna się wciska pod drugą . To działa tak że najsilniejsze wstrząsy są w obszarze subdukcji , słabsze na łuku wulkanicznym . Kilkadziesiąt lub kilkaset metrów za . (...)
gość PiotrWie  My na szczęście na razie jedziemy na Gran Canarię, na Cyklady dopiero 10 kwietnia, mam nadzieję że do tego czasu się uspokoi bo mamy w planach między innymi Amorgos.
 kiedyś ten świat musi się skończyć …
 Wartość 7700, to jakaś gruba kaczka dziennikarska. Uniwersytet Ateński raportuje niecałe 1200 zdarzeń od 26.01.2025, EuroMediterranean Seismological Centre z kolei prezentuje dane o 1375 zdarzeniach. W tym 137 powyżej 4 magnitudo i 4 powyżej 5 magnitudo. Nie zmienia to faktu, że skala zjawiska jest gigantyczna i wielu specjalistów ostrzega, że może to być wstęp do zjawiska o większej skali. Oby się tym razem mylili.
 Oby się Kolumbo nie obudził, wtedy to już będzie pozamiatane
 Trzeba mieć nadzieję, że na tym się zakończy
 Mamy nadzieję że wszystko się skończy dobrze trzęsienia są odczuwane na Krecie
gość dodekanezowiec  Balos/Gramvousa wywarły na mnie największe wrażenie, Falassarna niedoceniana, Elafonissi przeceniana. Ale tak poza tym Kreta nie ma za wiele pięknych plaż.  Cypr, Majorka, Sardynia - tam przy hotelach są od razu piękne plaże.    
gość dodekanezowiec  „Widocznymi i bardziej wymiernymi wyznacznikami tych zmian jest stale powiększająca się baza noclegowa nie tylko w postaci niezliczonych hoteli na północy wyspy i coraz szerszej ofercie południowego wybrzeża” Ale Grecję cenię za to, że nie ma takiego przegięcia jak w Hiszpanii (50-piętrowy hotel w Benidorm mówi wszystko), ani takiego niedorozwoju (uzasadnione słowo, należy im się) jak we włoskiej Kalabrii. (...)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera