Górskie oregano z Krety

Górskie oregano

W każdej greckiej kuchni znajdziemy duże słoiki z suszonym oregano. Bywa ono nazywane przyprawą ale oregano jest ziołem będącym ważnym składnikiem greckiej diety. Grecy dodają je prawie do wszystkiego: do sałatek, fety, mięs, ryb, ziemniaków i roślin strączkowych.
Naukowe badania dowodzą, że dodanie oregano do mięsa przed obróbką termiczną drastycznie obniża powstawanie rakotwórczych związków zwanych aminami heterocyklicznymi, jakie powstają podczas grillowania, pieczenia i smażenia mięsa.  Oregano jest też bogate w antyoksydanty, które chronią komórki, spowalniając procesy starzenia i redukując ryzyko wystąpienia wielu chorób - w tym nowotworów.  Ponadto ma także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Górskie oreganoGórskie oregano

Już podczas jednego z pierwszych wyjazdów na Kretę odkryliśmy górskie oregano, które różni się od zwykłego oregano, które jest wszystkim znane. Inaczej pachnie, wygląda i smakuje. Rośnie wysoko w górach na skałach bogatych w wapń i inne ważne minerały. Nie ma tam dróg, więc mieszkańcy ścinają je ręcznie i znoszą w dół. Ten rodzaj dzikiego oregano czerpie z gleby szereg substancji dzięki czemu zawiera w sobie cały wachlarz minerałów i innych korzystnie działających substancji. Dzikie oregano to bogate źródło wapnia, magnezu, oraz śladowych ilości żelaza, cynku, potasu, witamin. To  także zapomniany lek z przeszłości będący jedną z najdawniej znanych roślin leczniczych. Właściwości oregano znał już Hipokrates i Arystoteles.

Starożytni Grecy stosowali je jako zioło lecznicze a nie jako typową przyprawę kuchenną. Nawet dziś skuteczność dzikiego górskiego oregano zaskakuje naukowców. Początkowo próbowali oni bezskutecznie udowodnić, że oregano nie ma właściwości leczniczych. Okazało się jednak, że działa ono jako bardzo skuteczny przeciwutleniacz i antyseptyk. Doprawiając potrawy tym typem  oregano nie potrzeba go wiele, gdyż jest ono bardzo aromatyczne a roztarte w palcach ususzone pędy wydzielają bardzo silny zapach.

Górskie oregano nie jest dostępne w każdym sklepie z przyprawami. Warto jednak poświęcić trochę czasu, aby znaleźć stoisko sprzedawcy oferującego to ziółko. Jego cena też jest wyższa niż cena zwykłego oregano, jednak długotrwały zapach oraz intensywny smak, sprawią że można je przechowywać dość długo, co znakomicie rekompensuje jego wyższy koszt.

Gorąco polecamy!

Górskie oregano

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 3
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Tomasz Stopa
2016-09-13 18:52:20

tego nie znam, ale diktamos i górską piję codziennie na zmianę od ponad roku. szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie poranka bez takiego naparu. Zioła są tak autentyczne w smaku, tak aromatyczne, że piję je nie dlatego, że są zdrowe, ale dlatego, że po prostu są bardzo smaczne ;)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-09-13 18:58:33

W pełni Cię rozumiemy. My też używamy dużej ilości ziół z Krety. Zupełnie inna klasa w stosunku do tych dostępnych w naszych sklepach. Gdyby w przyszłości zabrakło Ci w Polsce Malotiry to też znajdziesz ją w sklepie kreta24.pl

1
 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-09-13 19:04:00

nie ma co nawet porównywać. Herbatki już wkrótce przywiozę sobie w ilościach hurtowych prosto z Krety, tym niemniej dziękuję za info ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-09-13 19:10:13

Zawsze warto mieć odpowiedni zapas takich ziół :). My nasze ulubione także staramy się przywozić w ilościach gwarantujących "przetrwanie" do kolejnego wyjazdu na Kretę lub do Grecji :)

2016-09-13 19:30:44

Mam górskie oregano z Krety,niesamowity zapach!

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-09-13 20:05:33

Różni się od zwykłego oregano prawda?

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153882392752551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Ograniczenia w zbiorze ziół na Krecie

Ograniczenia w zbiorze ziół na Krecie

Obowiązujące regulacje prawne wprowadzają ograniczenia maksymalnej wagi suszonych roślin zebranych przez pojedynczą osobę. Dyrektywa (D.A.D. ΒΛ45ΟΡ1Θ-ΥΡ9) wydana przez Urząd Leśnictwa i ważna do 2018 roku określa tę wartość jako 500 gr suszu na użytek indywidualny. Takie ograniczenia mają przede wszystkim przeciwdziałać nadmiernej eksploatacji naturalnej roślinności, która już obecnie w wielu miejscach jest zdecydowanie zbyt mocno przetrzebiona.

Mastyks (masticha)

Mastyks (masticha)

Mastyks to bardzo aromatyczna miękka naturalna żywica, pozyskiwana tylko na jednej greckiej wyspie. Jest swego rodzaju przyprawą, a jednocześnie dodatkiem do kosmetyków oraz chemii wykorzystywanej w konserwatorstwie.

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Nim rozpocznie się wszelkie dyskusję o jakości oliwy warto zapoznać się z klasyfikacją przyjętą na rynku europejskim. Lista ta obejmuje obejmuje cztery podstawowe typy: extra virgin olive oil, virgin olive, oliwa rafinowana (pure olive oil), oliwa z wytłoczyn.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość dodekanezowiec  Gdzie w Polsce wejdziesz za 5 euro (21 zł)? Niedługo to do toalety :)
 To prawda. Ceny w tym roku oszalały
 Powinien być jeden podatek, a nie w zależności gdzie się zatrzymasz... Jeśli już w ogóle
 Mitsis Cretan Village nie wiecie jak tam ???
 Przerażające
gość PiotrWie  Nikt nie przewidział takiej eksplozji turystyki po pandemii. Myślę że wszystkie kraje będą systematycznie podnosić koszty turystyki by z jednej strony utrzymać poziom wpływów ale też by utrzymać wydolność infrastruktury - inaczej wpływy nie wystarczą na koszty rozbudowy infrastruktury. (...)
 Jak była pandemia to się prosili aby przyjechać i ratować ich biznesy a jak stanęli na nogi to zaczęli łupić jak nad polskim morzem . Mimo , iż lubię Kretę to chyba dam sobie spokój i to na długo .
 Serce pęka
 Takiego wiatru jak dzis w nocy to jeszcze nie przeżyłam
 

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera