Wołowina duszona w sosie pomidorowym z makaronem

Wołowina z makaronem

Składniki:

  • około 1 kg wołowiny do duszenia
  • 2 spore czerwone cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory albo puszka pomidorów bez skóry
  • 3-4 łyżki domowego przecieru pomidorowego
  • spory kieliszek czerwonego wina
  • filiżanka oliwy
  • większa szczypta cynamonu
  • opcjonalnie: szczypta mielonych goździków lub startej gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • sól, pieprz
  • porcja makarony bucatini albo pasticio, ewentualnie grubsze spaghetti
  • porcja startego sera kefalotiri, parmezan, grana padano itp.

Μοσχάρι Κοκκινιστό

W naszej szerokości geograficznej połączenie duszonej wołowiny z makaronem podobnym do grubszego spaghetti jest bardzo nietypowe. A sam pomysł dodania pomidorów do duszenia mięsa też jest daleki od polskich zwyczajów kulinarnych.
Będąc w Grecji warto porzucić jednak swoje osobiste uprzedzenia dotyczące jedzenia i dać się zaskoczyć odmiennej kuchni i innym połączeniom smaków.
Dobrym przykładem takiego nietypowego dania, które może się pojawić na naszym talerzu, jest Μοσχάρι Κοκκινιστό (moshari kokkinisto), czyli wołowina uduszona w sosie pomidorowym z wyczuwalną nutą cynamonu. Całość podawana jest z makaronem typu bucatini, który jest posypany tartym twardym serem typu kefalotiri. Jest to bardzo smaczny zestaw i co najważniejsze możliwy do przyrządzenia bez większych przeszkód w Polsce. Zamiast kefalotiri możecie użyć innego twardego dojrzewającego sera typu parmezan, grana padano. W poszperać jednak w polskich sklepach, gdyż coraz częściej można kupić greckie sery typu graviera, kefalotiri.

Μοσχάρι Κοκκινιστό to bardzo tradycyjne danie, które dawniej ze względu na małą dostępność mięsa, pojawiało się na greckich stołach raczej odświętnie. Współcześnie jest jednak przygotowywane znacznie częściej.

1. Przygotowanie dania rozpoczynamy od umycia i dokładnego osuszenia mięsa przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie wołowinę kroimy w większe kawałki (około 4 cm).

2. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej wołowinę. Po zrumienieniu jednej strony przekładamy mięso na drugą i powtarzamy proces. Postarajcie się nie przepełniać dna naczynia i nie mieszać mięsa podczas smażenia.

3. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy dalsze 2-3 minuty po czym dodajemy wino. Gdy wino odparuje dokładamy pomidory oraz przecier pomidorowy. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je obrać ze skórki i posiekać. W przypadku pomidorów z puszki wystarczy je tylko pokroić.

4. Całość przyprawiamy cynamonem, opcjonalnie gałką/goździkami, cukrem (pomidory mogą być kwaśne!), pieprzem. Dolewamy także gorącą wodę tak aby mięso było przykryte. Sól dodajemy dopiero pod koniec duszenia.

5. Tak przygotowane mięso dusimy do miękkości na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu. Duszenie na ogół zajmuje od 1,5 do 2 godzin. Jeśli w czasie duszenia woda znacznie odparuje warto dodać nieco ciepłej wody.

6. Gdy mięso jest już miękkie, gotujemy tyle makaronu ile potrzebujemy.
Ugotowany i odcedzony makaron wykładamy na talerz, układamy na nim porcje mięsa,  dodajemy sos a następnie posypujemy makaron tartym serem. Na koniec można polać danie oliwą.

7. Danie podajemy na gorąco i wypijamy resztę wina, które nam zostało po otwarciu butelki ;-)

Wołowina z makaronem

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2020-10-08 19:03:03

wołowina, cynamon i pomidor - bierę w ciemno ;)

3
2020-10-08 19:26:19

Zamiast mielonego cynamonu lepiej dać kawał kory w całości. Odda smak w trakcie duszenia.

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-10-08 19:45:50

Tak, jak najbardziej jeśli jest pod ręką.

2020-10-09 09:24:27

Ogromnym zaskoczeniem bylo dla mnie odkrycie cynamonu w spagetti Bolonese, niebo w buzi i pełen surprise, powtórzyłam już w domu i rewelacja

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157473767232551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Keftedes w sosie pomidorowym

Keftedes w sosie pomidorowym

Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.

Moussaka

Moussaka

To bardzo znane mięsne danie składa się przede wszystkim z bakłażanów, mielonego mięsa z pomidorami i sosu beszamelowego. W Grecji najlepszą moussakę można zjeść w tradycyjnych rodzinnych tawernach, gdzie danie to jest dopracowane, pełne aromatu i bardzo smaczne.

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Nikt nie uświadamia turystom skali trudności i wymaganego czasu, aby dotrzeć do zatoki. Panie w sandałkach. Dzieci. Money. Money. Money. Zapełnić autobus. Mam nadzieję, że w końcu ktoś rozsądny zapanuje nad tym procederem
Gosia | crete.pl  Zamiast zabierania tablic częściej zabierać będą prawo jazdy. Wprowadzili system coraz wyższych kar za popełnianie tych samych wykroczeń oraz możliwość wytoczenia sprawy karnej. Sama wysokość mandatów też robi wrażenie.... 1000, 2000 czy 4000 euro... Mają to połączyć z automatycznym wysyłaniem mandatów na podstawie wykroczenia zarejestrowanego przez urządzenie. (...)
gość PiotrWie  Ale tylko zwiększyli wysokość mandatów czy zmienili coś jeszcze w przepisach - oprócz praktycznego zakazu kamperów - według nowych przepisów można zatrzymać się tylko na kampingach których jest mało i głównie w lipcu-sierpniu lub na terenie prywatnym ale tylko jeden kamper. Jak to będą egzekwować - się okaże.
 Super miejsce
gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera