Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Wołowina duszona w sosie pomidorowym z makaronem

Wołowina z makaronem

Składniki:

  • około 1 kg wołowiny do duszenia
  • 2 spore czerwone cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory albo puszka pomidorów bez skóry
  • 3-4 łyżki domowego przecieru pomidorowego
  • spory kieliszek czerwonego wina
  • filiżanka oliwy
  • większa szczypta cynamonu
  • opcjonalnie: szczypta mielonych goździków lub startej gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • sól, pieprz
  • porcja makarony bucatini albo pasticio, ewentualnie grubsze spaghetti
  • porcja startego sera kefalotiri, parmezan, grana padano itp.

Μοσχάρι Κοκκινιστό

W naszej szerokości geograficznej połączenie duszonej wołowiny z makaronem podobnym do grubszego spaghetti jest bardzo nietypowe. A sam pomysł dodania pomidorów do duszenia mięsa też jest daleki od polskich zwyczajów kulinarnych.
Będąc w Grecji warto porzucić jednak swoje osobiste uprzedzenia dotyczące jedzenia i dać się zaskoczyć odmiennej kuchni i innym połączeniom smaków.
Dobrym przykładem takiego nietypowego dania, które może się pojawić na naszym talerzu, jest Μοσχάρι Κοκκινιστό (moshari kokkinisto), czyli wołowina uduszona w sosie pomidorowym z wyczuwalną nutą cynamonu. Całość podawana jest z makaronem typu bucatini, który jest posypany tartym twardym serem typu kefalotiri. Jest to bardzo smaczny zestaw i co najważniejsze możliwy do przyrządzenia bez większych przeszkód w Polsce. Zamiast kefalotiri możecie użyć innego twardego dojrzewającego sera typu parmezan, grana padano. W poszperać jednak w polskich sklepach, gdyż coraz częściej można kupić greckie sery typu graviera, kefalotiri.

Μοσχάρι Κοκκινιστό to bardzo tradycyjne danie, które dawniej ze względu na małą dostępność mięsa, pojawiało się na greckich stołach raczej odświętnie. Współcześnie jest jednak przygotowywane znacznie częściej.

1. Przygotowanie dania rozpoczynamy od umycia i dokładnego osuszenia mięsa przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie wołowinę kroimy w większe kawałki (około 4 cm).

2. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej wołowinę. Po zrumienieniu jednej strony przekładamy mięso na drugą i powtarzamy proces. Postarajcie się nie przepełniać dna naczynia i nie mieszać mięsa podczas smażenia.

3. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy dalsze 2-3 minuty po czym dodajemy wino. Gdy wino odparuje dokładamy pomidory oraz przecier pomidorowy. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je obrać ze skórki i posiekać. W przypadku pomidorów z puszki wystarczy je tylko pokroić.

4. Całość przyprawiamy cynamonem, opcjonalnie gałką/goździkami, cukrem (pomidory mogą być kwaśne!), pieprzem. Dolewamy także gorącą wodę tak aby mięso było przykryte. Sól dodajemy dopiero pod koniec duszenia.

5. Tak przygotowane mięso dusimy do miękkości na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu. Duszenie na ogół zajmuje od 1,5 do 2 godzin. Jeśli w czasie duszenia woda znacznie odparuje warto dodać nieco ciepłej wody.

6. Gdy mięso jest już miękkie, gotujemy tyle makaronu ile potrzebujemy.
Ugotowany i odcedzony makaron wykładamy na talerz, układamy na nim porcje mięsa,  dodajemy sos a następnie posypujemy makaron tartym serem. Na koniec można polać danie oliwą.

7. Danie podajemy na gorąco i wypijamy resztę wina, które nam zostało po otwarciu butelki ;-)

Wołowina z makaronem

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Mariusz Bart
Mariusz Bart
2020-10-08 19:03:03

wołowina, cynamon i pomidor - bierę w ciemno ;)

3
 Krzysztof Adamiec
Krzysztof Adamiec
2020-10-08 19:26:19

Zamiast mielonego cynamonu lepiej dać kawał kory w całości. Odda smak w trakcie duszenia.

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-10-08 19:45:50

Tak, jak najbardziej jeśli jest pod ręką.

 Malgorzata Straszydlo
Malgorzata Straszydlo
2020-10-09 09:24:27

Ogromnym zaskoczeniem bylo dla mnie odkrycie cynamonu w spagetti Bolonese, niebo w buzi i pełen surprise, powtórzyłam już w domu i rewelacja

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157473767232551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Greckie kotleciki keftedes

Greckie kotleciki keftedes

Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób.

Moussaka

Moussaka

To bardzo znane mięsne danie składa się przede wszystkim z bakłażanów, mielonego mięsa z pomidorami i sosu beszamelowego. W Grecji najlepszą moussakę można zjeść w tradycyjnych rodzinnych tawernach, gdzie danie to jest dopracowane, pełne aromatu i bardzo smaczne.

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Kamil Pawelec: Pracowalem w Loutro przez 3 sezony. Ucieczka od swiata gwarantowana, po sezonie robi sie nudno ale mimo wszystko wrocil bym tam z mila checia na dluzej ❤️
gość dodekanezowiec: W ogóle pod wieloma względami te Włochy to jakieś przereklamowane, piszę to jako Italofil zresztą:) 
gość PiotrWie: To chyba ostatnia miejscowość na Krecie do której nie da się dojechać asfaltem. Przed kilku laty wyasfaltowali nawet drgę do Tris Ekklisies. Mam nadzieję że nikt nie wpadnie na pomysł wyasfaltowania drogi przez Livanianę ( prawie) do Loutro. Choć przypomniałem sobie -jeszcze nie wyasfaltowali drogi z Kapetaniany do Agios Joanis - i mam nadzieję że tak zostanie.
Basia Dąbrowska: Cisza, spokój i przepiekne widoki... Tęsknić...
Małgorzata Lipiec: Bajka. Wygląda na odcięte od świata. I chyba to jest najlepsze
gość dodekanezowiec: Zresztą Lampedusa to jedno z niewielu miejsc we Włoszech które urokiem i klimatem może konkurować z wyspami greckimi... Ale zważywszy na inny "klimat" tego miejsca to ja już wolę np. Chrissi...  
Oc Morin: Floriane Brd est ce que tu te rappelles ????
Mariusz Bart: U mnie, mimo przeolbrzymiej miłości do Krety, wygrywają pomidory na Sycylii ;)
gość Andy: O rany!jak tam pusto i smutno! i jeszcze ta muzyka pogrzebowa.....To było takie cudne miejsce....
Janina Korejwo: Wspaniałe, a jeszcze bardzo lubiłam pierożki z dziką borta i szpanakopita, pozdrawiam.
Małgorzata Kobyłka: Cudne miasteczko.
Wojciech Halota: Rethymno jest piękne. Niestety mnóstwo restauracyjnych "wciągaczy" - koniecznie musisz u nas zjeść. Irytujące. Uwaga na restaurację La Piazza Pizzeria. Oszustwo przez wielkie O. Choć jedzenie dobre.
Małgorzata Baranowska-Mika: Pięknie tam
Sylwia Chechelska: Piękne miejsce a kawa nad morzem smakuje wyśmiecie
Magdalena Majchrzak: Super miejsce
Grzegorz Zawistowski: Bylem pięknie
Ewelina Kaniecka: Ania Pińczykowska chyba kiedyś tam byłyśmy
Odd Tom Rodlie: Beklager jeg mente jo selvfølgelig raki
Odd Tom Rodlie: Jeg savner en real skål med faki med nicos
Katarzyna Biel: Cudowne miejsce
Åse Klevjer Rodlie: Savner Nicos☺
Jola Czarnocka: Tęskno mi...
Marianne Stonor Nielsen: Skønne fotos
gość PiotrWie: Ciekawe skąd jest zasilane źródło które jest na ulicy w Zaros
Krystyna Rembisz: Bardzo smaczna woda
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera