Wołowina duszona w sosie pomidorowym z makaronem

Wołowina z makaronem

Składniki:

  • około 1 kg wołowiny do duszenia
  • 2 spore czerwone cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory albo puszka pomidorów bez skóry
  • 3-4 łyżki domowego przecieru pomidorowego
  • spory kieliszek czerwonego wina
  • filiżanka oliwy
  • większa szczypta cynamonu
  • opcjonalnie: szczypta mielonych goździków lub startej gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • sól, pieprz
  • porcja makarony bucatini albo pasticio, ewentualnie grubsze spaghetti
  • porcja startego sera kefalotiri, parmezan, grana padano itp.

Μοσχάρι Κοκκινιστό

W naszej szerokości geograficznej połączenie duszonej wołowiny z makaronem podobnym do grubszego spaghetti jest bardzo nietypowe. A sam pomysł dodania pomidorów do duszenia mięsa też jest daleki od polskich zwyczajów kulinarnych.
Będąc w Grecji warto porzucić jednak swoje osobiste uprzedzenia dotyczące jedzenia i dać się zaskoczyć odmiennej kuchni i innym połączeniom smaków.
Dobrym przykładem takiego nietypowego dania, które może się pojawić na naszym talerzu, jest Μοσχάρι Κοκκινιστό (moshari kokkinisto), czyli wołowina uduszona w sosie pomidorowym z wyczuwalną nutą cynamonu. Całość podawana jest z makaronem typu bucatini, który jest posypany tartym twardym serem typu kefalotiri. Jest to bardzo smaczny zestaw i co najważniejsze możliwy do przyrządzenia bez większych przeszkód w Polsce. Zamiast kefalotiri możecie użyć innego twardego dojrzewającego sera typu parmezan, grana padano. W poszperać jednak w polskich sklepach, gdyż coraz częściej można kupić greckie sery typu graviera, kefalotiri.

Μοσχάρι Κοκκινιστό to bardzo tradycyjne danie, które dawniej ze względu na małą dostępność mięsa, pojawiało się na greckich stołach raczej odświętnie. Współcześnie jest jednak przygotowywane znacznie częściej.

1. Przygotowanie dania rozpoczynamy od umycia i dokładnego osuszenia mięsa przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie wołowinę kroimy w większe kawałki (około 4 cm).

2. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej wołowinę. Po zrumienieniu jednej strony przekładamy mięso na drugą i powtarzamy proces. Postarajcie się nie przepełniać dna naczynia i nie mieszać mięsa podczas smażenia.

3. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy dalsze 2-3 minuty po czym dodajemy wino. Gdy wino odparuje dokładamy pomidory oraz przecier pomidorowy. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je obrać ze skórki i posiekać. W przypadku pomidorów z puszki wystarczy je tylko pokroić.

4. Całość przyprawiamy cynamonem, opcjonalnie gałką/goździkami, cukrem (pomidory mogą być kwaśne!), pieprzem. Dolewamy także gorącą wodę tak aby mięso było przykryte. Sól dodajemy dopiero pod koniec duszenia.

5. Tak przygotowane mięso dusimy do miękkości na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu. Duszenie na ogół zajmuje od 1,5 do 2 godzin. Jeśli w czasie duszenia woda znacznie odparuje warto dodać nieco ciepłej wody.

6. Gdy mięso jest już miękkie, gotujemy tyle makaronu ile potrzebujemy.
Ugotowany i odcedzony makaron wykładamy na talerz, układamy na nim porcje mięsa,  dodajemy sos a następnie posypujemy makaron tartym serem. Na koniec można polać danie oliwą.

7. Danie podajemy na gorąco i wypijamy resztę wina, które nam zostało po otwarciu butelki ;-)

Wołowina z makaronem

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2020-10-08 19:03:03

wołowina, cynamon i pomidor - bierę w ciemno ;)

3
2020-10-08 19:26:19

Zamiast mielonego cynamonu lepiej dać kawał kory w całości. Odda smak w trakcie duszenia.

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-10-08 19:45:50

Tak, jak najbardziej jeśli jest pod ręką.

2020-10-09 09:24:27

Ogromnym zaskoczeniem bylo dla mnie odkrycie cynamonu w spagetti Bolonese, niebo w buzi i pełen surprise, powtórzyłam już w domu i rewelacja

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157473767232551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku.

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna.

Keftedes w sosie pomidorowym

Keftedes w sosie pomidorowym

Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Byłam I braków nie widziałam, ale jeżeli jest jak mówisz, to ktoś powinien szybko ten stan zmienić
gość PiotrWie : W czwartek to samo zjawisko oglądaliśmy na Astipalei 
W Norwegii na wybrzeżu, najczęściej latem gdy zapowiadana jest słoneczna pogoda mamy podobne mgły, ale to mgły adwekcyjne, gdzie jest odwrotnie, chłodne morze i ciepłe powietrze. Potrafi takie dziadostwo przyjść z morza na cały dzień, a kilometrów dalej w głąb lądu świeci słoneczko
gość PiotrWie : Nie trzeba iść eksponowanym klifem. Jest inna droga, która jeszcze jakieś 8 lat temu była opisana na kamieniu jako Easy to Loutro, nie rozumiem czemu ktoś ten napis zamalował. Jakieś kilkaset metrów od plaży Marmara odchodzi prosto w górę dróga do Livaniany, krętymi naturalnymi schodami. Dochodzi do drogi Loutro - Livaniany i jest zdecydowanie łatwiejszy od oficjalnego szlaku. (...)
Zawsze doradzamy osobom wybierajacym się na Kretę: - Bądź realistą. Oceniaj swoje możliwości. Zerknij w swoją metrykę urodzenia i kartę zdrowia. Wąwóz Samaria i niektóre piesze trasy są groźne ( szczególnie w upale), strome, kamieniste.
Tawerna Grecka: Będziemy
Gosia | crete.pl : Tak, są takie biura które organizują wycieczki do Sfendoni. Zwiedzanie jaskini jest zazwyczaj połączone ze wizytą w  okolicznych wioskach.
gość Marek: Witam, ja też właśnie jestem w Agios, delektuje się capucino,widokami oraz niesamowitymi skokami do wody. A pogoda to poprostu bajka, błękitne niebo i słoneczko, poprostu super:)
gość Angie: Właśnie popijamy kawkę z widokiem na jezioro i skaczących. Pełen relaks i pogoda wspaniała. Do tego cudowne widoki.
Film nie dostępny
O, dziś widzieliśmy jak skaczą :-)
gość karmin: Czy są wycieczki z Heraklionu? Do jaskinie można dotrzeć tylko samochodem a nie mam. Na stronach greckich biur podróży nie znajduje tej jaskini.
Pojadę jeszcze we wrześniu Taka reklama. Wąwóz!!!
Przepiękne i trudne miejsce w sierpniowym skwarze. Niezapomniane godziny uroczych widoków i potu
Jest i Elafonisi...
Jest w planach na niedzielę :)
Polecam!
Byłam 2 lata temu
O a od kiedy sa leżaki? Bylem parę lat temu to nie było i jeden tojtoj z kilometrową kolejką.
Nasza podróż poślubna, magiczne miejsca ❤️
Pięknie miejsce ❤️
Najpiękniejsza plaża na jakiej byłam
Byłam pięknie
Cudnie tam… jeszcze kiedyś wrócę …❤️❤️
Byłam, widziałam i też w tłumie leżałam
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera