Wołowina duszona w sosie pomidorowym z makaronem

Wołowina z makaronem

Składniki:

  • około 1 kg wołowiny do duszenia
  • 2 spore czerwone cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory albo puszka pomidorów bez skóry
  • 3-4 łyżki domowego przecieru pomidorowego
  • spory kieliszek czerwonego wina
  • filiżanka oliwy
  • większa szczypta cynamonu
  • opcjonalnie: szczypta mielonych goździków lub startej gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • sól, pieprz
  • porcja makarony bucatini albo pasticio, ewentualnie grubsze spaghetti
  • porcja startego sera kefalotiri, parmezan, grana padano itp.

Μοσχάρι Κοκκινιστό

W naszej szerokości geograficznej połączenie duszonej wołowiny z makaronem podobnym do grubszego spaghetti jest bardzo nietypowe. A sam pomysł dodania pomidorów do duszenia mięsa też jest daleki od polskich zwyczajów kulinarnych.
Będąc w Grecji warto porzucić jednak swoje osobiste uprzedzenia dotyczące jedzenia i dać się zaskoczyć odmiennej kuchni i innym połączeniom smaków.
Dobrym przykładem takiego nietypowego dania, które może się pojawić na naszym talerzu, jest Μοσχάρι Κοκκινιστό (moshari kokkinisto), czyli wołowina uduszona w sosie pomidorowym z wyczuwalną nutą cynamonu. Całość podawana jest z makaronem typu bucatini, który jest posypany tartym twardym serem typu kefalotiri. Jest to bardzo smaczny zestaw i co najważniejsze możliwy do przyrządzenia bez większych przeszkód w Polsce. Zamiast kefalotiri możecie użyć innego twardego dojrzewającego sera typu parmezan, grana padano. W poszperać jednak w polskich sklepach, gdyż coraz częściej można kupić greckie sery typu graviera, kefalotiri.

Μοσχάρι Κοκκινιστό to bardzo tradycyjne danie, które dawniej ze względu na małą dostępność mięsa, pojawiało się na greckich stołach raczej odświętnie. Współcześnie jest jednak przygotowywane znacznie częściej.

1. Przygotowanie dania rozpoczynamy od umycia i dokładnego osuszenia mięsa przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie wołowinę kroimy w większe kawałki (około 4 cm).

2. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej wołowinę. Po zrumienieniu jednej strony przekładamy mięso na drugą i powtarzamy proces. Postarajcie się nie przepełniać dna naczynia i nie mieszać mięsa podczas smażenia.

3. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy dalsze 2-3 minuty po czym dodajemy wino. Gdy wino odparuje dokładamy pomidory oraz przecier pomidorowy. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je obrać ze skórki i posiekać. W przypadku pomidorów z puszki wystarczy je tylko pokroić.

4. Całość przyprawiamy cynamonem, opcjonalnie gałką/goździkami, cukrem (pomidory mogą być kwaśne!), pieprzem. Dolewamy także gorącą wodę tak aby mięso było przykryte. Sól dodajemy dopiero pod koniec duszenia.

5. Tak przygotowane mięso dusimy do miękkości na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu. Duszenie na ogół zajmuje od 1,5 do 2 godzin. Jeśli w czasie duszenia woda znacznie odparuje warto dodać nieco ciepłej wody.

6. Gdy mięso jest już miękkie, gotujemy tyle makaronu ile potrzebujemy.
Ugotowany i odcedzony makaron wykładamy na talerz, układamy na nim porcje mięsa,  dodajemy sos a następnie posypujemy makaron tartym serem. Na koniec można polać danie oliwą.

7. Danie podajemy na gorąco i wypijamy resztę wina, które nam zostało po otwarciu butelki ;-)

Wołowina z makaronem

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2020-10-08 19:03:03

wołowina, cynamon i pomidor - bierę w ciemno ;)

3
2020-10-08 19:26:19

Zamiast mielonego cynamonu lepiej dać kawał kory w całości. Odda smak w trakcie duszenia.

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-10-08 19:45:50

Tak, jak najbardziej jeśli jest pod ręką.

2020-10-09 09:24:27

Ogromnym zaskoczeniem bylo dla mnie odkrycie cynamonu w spagetti Bolonese, niebo w buzi i pełen surprise, powtórzyłam już w domu i rewelacja

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157473767232551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku.

Greckie kotleciki keftedes

Greckie kotleciki keftedes

Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób.

Keftedes w sosie pomidorowym

Keftedes w sosie pomidorowym

Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Przy takich ruchawkach pogodowych trzeba się cieszyć z tej turystyki, która była w maju. Ciekawe, ilu turystów ten maj wystraszy w czerwcu
Calypso
Calypso
Byłam i pyszny miód kupiłam
Byłam w Chanii, pysznosci
Niestety połowa straganów to szmaty i śmiecie jak w każdym polskim targowisku. A wieśniacy oszukują i windują ceny. Byłem 2 razy na placu w Retymno i jest coraz gorzej. Nie wiem jak teraz ale większość kupujących to były tłuste i chamskie Rosjanki. Bez euforii zatem
Ambasadorki Piękna: Za każdym razem jak jesteśmy na Krecie odwiedzamy Laiki i zawsze wychodzimy z pelnymi siatkami owoców i warzyw
gość Marek: No i rzeczywiście, prognozy się sprawdziły. Wczoraj pogoda fatalna na całej Krecie ale za to dziś, już ponownie przepiękna pogoda i cudownie świeci słoneczko. Pozdrowienia z Jerapetry
Jestem od niedzieli na Thasos, pogoda słoneczna, temperatury 22-26 stopni. Sprawdzając prognozy przed wylotem, byłam przerażona, ale na szczęście jest zupełnie odwrotnie
A kwiecień był super
Już jest czerwiec :o o matulu. Turcja też zimna w tym roku
gość PiotrWie: My byliśmy od 7 do 31 maja na Cykladach, było rzeczywiście zimniej niż zwykle ( od 2012 roku jeździmy corocznie w maju do Grecji) ale myślę że pomimo tego że kol. w Sztokholmie miał kilka stopni więcej w dzień niż w Grecji to w nocy miał ich zdecydowanie mniej więc w sumie było zimniej.
gość Waldek: W tej chwili dostępny jest tylko parking płatny. Dalszy wjazd bliżej plaży i parkowanie pod drzewami jest niemożliwe bo zagrodzili drogę. Koszt parkingu to 5E za cały dzień.Parkng najbliżej wejście jest naprzeciwko resortu Elafonisi.
Doświadczyliśmy na własnej skórze.
Ale od Soboty to wyglada na to ze caly tydzien calkiem sloneczyny ☀️
W tym roku będąc w Sztokholmie w maju miałem wyższe temperatury niż na Krecie.
gość PiotrWie : Może przynajmniej nauczą się trochę oszczędzać wodę - bo jak widzieliśmy jak leją hektolitrami chodniki przed domami to stwierdzaliśmy że woda w Grecji musi być bardzo tania i marnują ją w sposób tragiczny.
Gosia | crete.pl : Dzięki za spostrzegawczość :) Faktycznie nie uaktualniliśmy tej informacji.
gość Waldek: Bilet łączony uprawniający do wejścia na teren muzeum oraz na wykopaliska w maju 2023 to koszt” 20 € 
Zmiana klimatu W tym roku było bardzo mało opadów deszczu
Super miejsce piękne widoki
Ale super.
Polka na Kretowisku: Pogoda taka że nic tylko pić
Czu gdzieś jest dostępna lista winiarni na zachodniej części wyspy?
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera