Wyspy greckie to kulinarny raj dla osób lubiących potrawy z owoców morza. Świeże, doskonale przyrządzone w najprostszy z możliwych sposobów aby poczuć można było ich właściwy smak. Te osoby które za owocami morza nie przepadają warto by spróbowały tych specjałów, gdyż na wyspach greckich są one po prostu świeże i smakują inaczej niż te mrożone. W greckich tawernach jedną z najbardziej popularnych przystawek są smażone kalmary. Najsmaczniejsze i najbardziej miękkie będą małe osobniki, więc jeśli jest okazja to właśnie takie najlepiej zamówić. Warto jednak pamiętać aby na ucztę z owoców morza wybrać się do dobrej tawerny a nie do jednej z “knajpek” zlokalizowanych przy okolicznym turystycznym deptaku, bo wtedy rosną szanse na otrzymanie gumowatych i niesmacznych kalmarów.
1. Kalmary należy opłukać i porządnie osuszyć. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Kawałki kalmarów obtaczamy w mące tak aby równomiernie pokryła ona mięso. Nadmiar mąki należy otrząsnąć.
2. Olej rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Do głębokiego smażenia najlepiej nadaje się nieduży rondel o wysokich ściankach. Temperaturę oleju można sprawdzić wrzucając do niego okruszek chleba. Jeśli zrumieni się on w ciągu 1 minuty będzie to oznaczało, że olej osiągnął właściwą temperaturę.
3. Kalmary należy smażyć w niewielkich porcjach około 1 minuty. Poprawnie usmażone powinny być złotej barwy i chrupkie.
4. Usmażone kalmary wyjmujemy z rondla łyżką cedzakową i odsączamy ze zbędnego oleju na papierowych ręcznikach. Po odsączeniu posypujemy nieco solą i podajemy gorące razem z ósemkami cytryny.
Kuchnia grecka kojarzy nam się z prostotą. Składników których Grecy potrzebują do przygotowania smacznego posiłku zawsze jest tylko tyle ile potrzeba. Właśnie taki jest ten przepis na smażone ryby w cytrynowej marynacie.
Garides saganaki czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Szczególnie przypadnie ono do smaku miłośnikom tych skorupiaków. Gęsty pomidorowy sos z zatopionymi krewetkami, posypany serem feta i natką pietruszki podaje się z dobrym pieczywem, którym doskonale wygarniemy resztki sosu. Choć danie jest proste do wykonania to jednak do jego przygotowania trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Spora jego cześć zostanie poświęcona na oczyszczenie krewetek.
To jeden z naszych ulubionych przepisów na greckie dania z ryb. Pochodzi z maleńkiej wyspy Spetse położonej przy półwyspie Chalkidiki. To wyjątkowo pyszne i dość proste danie nie wymagające dodawania wyszukanych składników. Oryginalnie Grecy pod koniec pieczenia posypują rybę tartą bułką. Ja tego jednak nie robię, za to dodaje do sosu kreteńską mieszkankę ziół do ryb oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Sposobów przyrządzania tego dania jest całkiem sporo, więc sądzę że ta drobna modyfikacja nie zaszkodzi, a ja nie popełniam barbarzyństwa wobec tego przepisu.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157966497592551