Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Kalmary smażone w głębokim oleju

Kalamarakia

Składniki

  • korpusy kałamarnic pokrojone w krążki
  • około 100 g pszennej mąki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki

Καλαμαρακια

Wyspy greckie to kulinarny raj dla osób lubiących potrawy z owoców morza. Świeże, doskonale przyrządzone w najprostszy z możliwych sposobów aby poczuć można było ich właściwy smak. Te osoby które za owocami morza nie przepadają warto by spróbowały tych specjałów, gdyż na wyspach greckich są one po prostu świeże i smakują inaczej niż te mrożone. W greckich tawernach jedną z najbardziej popularnych przystawek są smażone kalmary. Najsmaczniejsze i najbardziej miękkie będą małe osobniki, więc jeśli jest okazja to właśnie takie najlepiej zamówić. Warto jednak pamiętać aby na ucztę z owoców morza wybrać się do dobrej tawerny a nie do jednej z “knajpek” zlokalizowanych przy okolicznym turystycznym deptaku, bo wtedy rosną szanse na otrzymanie gumowatych i niesmacznych kalmarów.

1. Kalmary należy opłukać i porządnie osuszyć. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Kawałki kalmarów obtaczamy w mące tak aby równomiernie pokryła ona mięso. Nadmiar mąki należy otrząsnąć.

2. Olej rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Do głębokiego smażenia najlepiej nadaje się nieduży rondel o wysokich ściankach. Temperaturę oleju można sprawdzić wrzucając do niego okruszek chleba. Jeśli zrumieni się on w ciągu 1 minuty będzie to oznaczało, że olej osiągnął właściwą temperaturę.

3. Kalmary należy smażyć w niewielkich porcjach około 1 minuty. Poprawnie usmażone powinny być złotej barwy i chrupkie.

4. Usmażone kalmary wyjmujemy z rondla łyżką cedzakową i odsączamy ze zbędnego oleju na papierowych ręcznikach. Po odsączeniu posypujemy nieco solą i podajemy gorące razem z ósemkami cytryny.


Kalamarakia

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Garides saganaki

Garides saganaki

Garides saganaki czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Szczególnie przypadnie ono do smaku miłośnikom tych skorupiaków. Gęsty pomidorowy sos z zatopionymi krewetkami, posypany serem feta i natką pietruszki podaje się z dobrym pieczywem, którym doskonale wygarniemy resztki sosu. Choć danie jest proste do wykonania to jednak do jego przygotowania trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Spora jego cześć zostanie poświęcona na oczyszczenie krewetek.

Ryba smażona z cytryną

Ryba smażona z cytryną

Kuchnia grecka kojarzy nam się z prostotą. Składników których Grecy potrzebują do przygotowania smacznego posiłku zawsze jest tylko tyle ile potrzeba. Właśnie taki jest ten przepis na smażone ryby w cytrynowej marynacie.

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada to pyszna ryba popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego w tym również w kuchni greckiej. Niezwykły smak jej soczystego ale zwartego mięsa sprawia, że im prostszy sposób przyrządzenia wybierzemy tym bardziej będziemy mogli cieszyć się jej walorami. Inspiracji jak zawsze dostarczyła nam kuchnia grecka. Południowcy doskonale wiedzą, że świeża ryba nie potrzebuje zbyt wielu zabiegów aby smakować wspaniale.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Bogdan Ligęza: https://youtu.be/UVBXSJUXTNE
Piotrek | www.crete.pl : Poniżej znajdziesz link do źródłowego artykułu:https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20190401-1Pamiętaj tylko, że są to dane z 2017 roku. Możliwe, że jest jakieś nowsze opracowanie.
gość marietta19.: Czy można prosić o link do wyników badań EUROSTATU?
Beata Popek: Piękne miejsce,pyszna woda, polecam ,polecam przekąsić coś na Platii pod wiekowym platanem.I❤️Crete
Rafał Kiljan: Byliśmy w 2017. Eh żeby tak bez przeszkód móc tam pojechać w 2021.
Basia Gajda Matczak: klimatyczne miejsce
Roy Feuillade: Have visited here
Daniel Fik: A tam na górze jest genialna restauracja z przepysznym jedzeniem :)
Dimitra Mavraki: Ο κύριος πέτσας και ο κουλής ,καθώς επίσης Χαρδαλιάς & ΣΙΑ ..καλα θα κάνουν να μην μας βάζουν όλους σε ένα σακί....ας κάνουν άνοιγμα με βάση τα νούμερα στην κάθε περιοχή και όχι όλοι ίσα κι όμοια... (...)
Ann Claydon: Of course ❤️
Monique Dert: Heel mooi ben er geweest met mijn echtgenoot een aanrader
Magda Biłka: 
Małgorzata Stańczak: 
gość PiotrWie: Tylko że jest to możliwość tylko dla freelancerów pracujących w oparciu o umowę o dzieło. Przy zatrudnieniu etatowym czy umowie - zleceniu praca zdalna za granicą jest traktowana jak oddelegowanie - co łączy się a wieloma obowiązkami dla pracodawcy, już całkiem sporo pracodawców zakazuje pracy zdalnej za granicą.
Agnieszka Paśnik-Noremberg: Bajka
Katarzyna Mania: Czekam z niecierpliwością :-)
Kinga M. Modlińska: Już się pakuję.
Łukasz Średziński: Marta Średzińska
Małgorzata Lipiec: Te z naszych zdjęć są jeszcze inne- długie, pokręcone rogi
Barbara Jarzyna: Kri-kri widziałam w Górach Białych w Wąwozie Samaria! Chodziły po wiosce Samaria.
Basia Skye: a tu ładnie widać buzię i czarną pręgę na grzbiecie
Anne Passera: L hiver est là en montagne
Sune Holm: 
Irena Zygmunt Pampuch: 
Małgorzata Lipiec: Piękne ❤️
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera