Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

melomakarona

Składniki

  • 400 g mąki
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 75 g cukru pudru
  • drobno otarta skórka i sok z dużej pomarańczy
  • 2 łyżki stołowe raki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

do posypania

  • 25 g orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)

do syropu

  • 175 g greckiego miodu
  • 125 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • sok z 1 małej pomarańczy
  • sok z 1 małej cytryny
  • 3 łyżki cukru

Mελομακάρονα - φοινίκια

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Wraz z kourabiedes i kolourakia są obecne na greckich stołach w święta Bożego Narodzenia. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Melomakarona, najpopularniejsza nazwa tych ciastek, składa się ze zbitki dwóch słów: meli (μέλι) oznaczającego miód, oraz grecko-łacińskiego makarona, które może być tłumaczone jako ugniatanie lub znacznie lepiej pasujące macerowanie. Jak widać nazwa ta zawiera w sobie kwintesencję smaku i sposobu przygotowania tych greckich słodkości.

Całkiem możliwe, że drugi człon nazwy może być również wynikiem wpływów weneckich oraz włoskich. Macarone to niewielkie ciasteczka, które są na tyle popularne w tym kraju, że każdy z regionów Włoch posiada swój własny unikalny przepis. Bazę do ich przygotowania mogą stanowić bardzo różne składniki. Znane są one już od XIII wieku, a w dawnych czasach stanowiły pokarm biedaków, który z biegiem lat trafił również na królewskie salony.

Wedle jeszcze innych źródeł tłumaczenie słowa makarona nawiązuje do tradycyjnej przekąski makaria, która była podawana podczas pogrzebowej kolacji. Z biegiem lat, greckie gospodynie dodawały do tych ciastek coraz większe ilości syropu, tworząc tym samym ich współczesną wersję.

Przepis na te greckie świąteczne ciasteczka najprawdopodobniej ma swoje korzenie w dosyć odległych czasach sięgających starożytności. Świadczyć o tym może druga nazwa, pod którą ciastka te występują również współcześnie. Słowo foinikia (φοινίκια) wskazuje, że receptura na ich przygotowanie została przywieziona do Grecji przez fenickich żeglarzy oraz kupców podróżujących do Azji Mniejszej.

Niezależnie od tego, które tłumaczenie genezy pochodzenia tych ciastek przemawia do Was bardziej, warto mieć na uwadze, że w starożytnej Grecji miód był symbolem dobrobytu. Zgodnie z tym informacjami oraz grecką kulinarną filozofią, zjedzenie odpowiedniej ilości tych słodkości (przymykając oko na ich gigantyczną kaloryczność) zapewnia pomyślność w nadchodzącym Nowym Roku.

1. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową oraz sól.

2. W osobnej misce dokładnie mieszamy oliwę z cukrem, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Gdy składniki połączą się stopniowo dodajemy przesianą wcześniej mąkę z dodatkami.

3. Gdy ciasto osiągnie gęstość przypominającą miód, przekładamy je na stolnicę oprószoną wcześniej mąką. Zagniatamy do momentu aż nie będzie lepiło się do dłoni i było gładkie.

4. Z kawałków ciasta formujemy ciasteczka o okrągłym lub owalnym kształcie wielkości włoskiego orzecha i układamy dość luźno na blasze do pieczenia pozostawiając przestrzeń niezbędną do wyrośnięcia. Na koniec każdą kulkę nieco rozpłaszczamy za pomocą płaskiej części widelca.

5. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu przekładamy je na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

6. W czasie gdy ciastka stygną przygotowujemy posypkę oraz syrop, w którym będziemy nasączać ciasteczka.

7. Posypka może się składać z orzechów włoskich lub laskowych, które drobno posiekane wymieszane są z dodatkiem niewielkiej ilości cynamonu oraz opcjonalnie mielonych goździków.

8. W celu przygotowania syropu, miód, wodę i cukier wlewamy do rondla, a następnie gotujemy doprowadzając do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez następne 5 minut. Po tym czasie dodajemy sok pomarańczowy i cytrynowy, a następnie rondel pozostawiamy wciąż na bardzo małym ogniu, tak aby syrop wciąż był prawie wrzący.

9. Prawie zimne ciastka zanurzamy na chwilę w gorącym syropie, a następnie przekładamy na blachę do pieczenia. Na koniec posypujemy je orzechowo-cynamonową posypką i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Καλή όρεξη!

melomakarona

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Sylwia Jokiel
Sylwia Jokiel
2015-12-22 19:00:46

Ja bede je robic jutro ;)

1
 CRETE
CRETE
2015-12-22 19:15:23

My dziś za to robimy inne greckie ciasto. A jak jutro zrobisz swoje to zachęcamy do podzielenia się zdjęciami gotowych Melomakarona :)

1
 Ewa Piotrowska
Ewa Piotrowska
2015-12-23 10:00:01

Jejku jakie to było dobre

2
 Sylwia Jokiel
Sylwia Jokiel
2015-12-23 21:57:02

Zatem chwalę sie moimi melomakarona ;)

1
 CRETE
CRETE
2015-12-24 10:30:22

Super! Piękny zestaw :) Mamy nadzieję że te greckie ciasteczka smakują Tobie oraz twoim bliskim :).

1
 Sylwia Jokiel
Sylwia Jokiel
2015-12-24 13:08:51

Dziękuje:) Robiłam je pierwszy raz ;) Są pyszne ;)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153311574252551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava jest chyba najsłynniejszym greckim deserem. Genezę jej powstania jednak odłóżmy na bok, ponieważ do wynalezienia baklavy przyznają się także Turcy, Bułgarzy i kilka innych krajów bałkańskich. Niemniej jednak skoro Grecy wynaleźli prawie wszystko to baklavę pewnie także ;-)

Rizogalo (Ρυζόγαλο)

Rizogalo (Ρυζόγαλο)

Rizogalo to kremowy grecki pudding przygotowany na bazie ryżu oraz mleka. Od tych dwóch składników wzięła się nazwa tego dania: ρυζι - ryzi - ryż; γάλα - gála - mleko. Dodatkiem, który wzbogaci smak może być skórka pomarańczowa lub cytrynowa, którą dodajemy w trakcie gotowania. Rizogalo doskonale sprawdzi się w formie deseru, przekąski w ciągu dnia lub jako dodatek do śniadania.

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość Arturrro: No właśnie a przydałoby się pokazać ilu turystów wylądowało w szpitalu i w jakim stanie. W większości ciężki przebieg i zgony dotyczą osób starszych a nie 30-40 latków. Zresztą to nie dziwne, ze młodzi się częściej zarażają bo w końcu mają dzieci, chodzą do pracy czy prowadzą bardziej aktywne życie niż osoby starsze. Jednak zarażenie to nie choroba. (...)
Małgorzata Lipiec: Najlepsza plaża w okolicy Hersonissos. Faktycznie malutka, ale jest tam za to cudowny, delikatny piasek
Aga-ta Koziol: Byłam, widziałam i potwierdzam jest urocza ⛱️
gość PiotrWie: My te spaliśmy na plaży Tripiti mimo że nie jesteśmy Grekami. A tawerny są dwie, jak przyszliśmy na śniadanie to prowadząca pytała się co nam na nie zrobić. Gości było tak mało że nie mieli przygotowanych dań, wszystko robili na zamówienie. (...)
Hanna Marciniak: Rakomelo to jest to ale rzeczywiście znam tylko na zimno
CRETE - Kreta: Film znajdziecie na naszej stronie: https://www.crete.pl/news_2351_Gorace_rakomelo_-_najlepsze_na_mroz.html
gość PiotrWie: Osobiście wątpię. Jesienią test był wymagany wcześniej niż do Grecji - wtedy gdy w Grecji jeszcze testowano wybrane osoby na lotnisku.
gość dodekanezowiec: Wy, Grecy utrudnicie - o to chodziło. 
Gosia | crete.pl : My utrudnimy? :D Serio sądzisz że to nasza robota?
gość dodekanezowiec: Mam nadzieję zatem, że Kanary będą łaskawsze. Nie jestem 70+ więc szczepionki do lata nie doczekam. Bo jak nie szczepienie, to pewnie test. Dla Niemca 50 euro, dla Polaka 500 pln. Danke szyn. 
Gosia | crete.pl : Coś w tym jest Piotrze. Kilka dni temu czytałam że w Grecji bardzo spadła średnia wieku zachorowań. To już nie 70-80 latki ale średnia jest w okolicy 30-40-tki.
gość PiotrWie: Mój kolega który został w jeden dzień przerobiony z endokrynologa na leczącego Covidy powiedział że w jego szpitalu przeważają rodzice dzieci szkolnych w wieku trzydzieści kilka - czterdzieści kilka, wcale nie stojący nad grobem. I tacy też przeważają w zgonach. (...)
Violetta Ludwiczak: Byłam, niestety wykopaliska były zamknięte :-(
Malgorzata Straszydlo: Dziękuję za tą ciekawa informacje, podczas ostatniego pobytu na Krecie byliśmy przejazdem w Falassarna
Mariola Dudzinska: Smaczne proste do zrobienia
Gosia | crete.pl : Oprócz szczepionki (bo i tak nie każdy chętny będzie miał możliwość zaszczepienia) pewnie trzeba spodziewać się innej weryfikacji. Prawdopodobnie będzie to uzależnione od sytuacji ogólnej na świecie. Raczej nie należy spodziewać się że Grecy przyjmą inną strategię po tym jak ledwo co udało im się nieco przydusić epidemię, nawet kosztem mniejszego zysku z turystyki. (...)
gość Arturrro: Po pierwsze dlatego że to ogranicza napływ turystów a to przełoży się na niższy przychód. Po drugie ilu klientów w 2020r było chorych i musieli spędzić wakacje w szpitalu? Po trzecie ilu klientów było chorych w latach wcześniejszych. Po czwarte 90% osób przechodzi Covid albo bezobjawowo albo skapoobjawowo, szczególnie osoby młode. Najgorzej jest z osobami 70+ a oni raczej stanowią niewielki procent turystów .    (...)
Paulina Pawłowska: Boskoooo☺️☺️☺️
Gosia | crete.pl : Czemu? Klient zaszczepiony to pewny klient. I bezpieczny.
gość Arturrro: No to jeżeli chcą uzależnić turystykę od szczepionek to ciemno widzę rok 2021 w Grecji. Nie chodzi tu tylko, że ktoś może nie chcieć się szczepić czy innych kwestii związanych z tą szczepionką ale chodzi nawet o tempo tych szczepień. Cóż zobaczymy co wykombinują. Natomiast trochę zaskoczony jestem, ze sama branża chce powiązanie rynku turystycznego ze szczepieniami.  
Gosia | crete.pl : Na razie nie wiadomo nic na temat rządowych planów. Z dotychczasowych wywiadów z branżą hotelarską jednak przebija nadzieja na powiązanie rynku turystycznego ze szczepieniami.
gość Arturrro: Czy może posiadacie wiedze co do ewentualnych planów rządu Grecji na rok 2021? Tj. czy planują uzależniać w jakikolwiek sposób przekraczanie granicy od szczepień? Będą wymagać ponownie testów a jeśli tak to jakich? Od tych pytań zależy ilu turystów przyleci. Wiele osób przeniosło rezerwacje z 2020r na 2021r. z nadzieja, ze będzie normalnie. Obserwując zachowania rządów różnych krajów mam co do tego duże obawy. (...)
Ewelina Krężel: Bardzo chętnie pojechałabym tam jeszcze raz
Ingunn Kile: Kenneth Kile , jeg vil tilbake og bli der
Daria Tosta: Wow
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera