Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

melomakarona

Składniki

  • 400 g mąki
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 75 g cukru pudru
  • drobno otarta skórka i sok z dużej pomarańczy
  • 2 łyżki stołowe raki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

do posypania

  • 25 g orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)

do syropu

  • 175 g greckiego miodu
  • 125 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • sok z 1 małej pomarańczy
  • sok z 1 małej cytryny
  • 3 łyżki cukru

Mελομακάρονα - φοινίκια

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Wraz z kourabiedes i kolourakia są obecne na greckich stołach w święta Bożego Narodzenia. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Melomakarona, najpopularniejsza nazwa tych ciastek, składa się ze zbitki dwóch słów: meli (μέλι) oznaczającego miód, oraz grecko-łacińskiego makarona, które może być tłumaczone jako ugniatanie lub znacznie lepiej pasujące macerowanie. Jak widać nazwa ta zawiera w sobie kwintesencję smaku i sposobu przygotowania tych greckich słodkości.

Całkiem możliwe, że drugi człon nazwy może być również wynikiem wpływów weneckich oraz włoskich. Macarone to niewielkie ciasteczka, które są na tyle popularne w tym kraju, że każdy z regionów Włoch posiada swój własny unikalny przepis. Bazę do ich przygotowania mogą stanowić bardzo różne składniki. Znane są one już od XIII wieku, a w dawnych czasach stanowiły pokarm biedaków, który z biegiem lat trafił również na królewskie salony.

Wedle jeszcze innych źródeł tłumaczenie słowa makarona nawiązuje do tradycyjnej przekąski makaria, która była podawana podczas pogrzebowej kolacji. Z biegiem lat, greckie gospodynie dodawały do tych ciastek coraz większe ilości syropu, tworząc tym samym ich współczesną wersję.

Przepis na te greckie świąteczne ciasteczka najprawdopodobniej ma swoje korzenie w dosyć odległych czasach sięgających starożytności. Świadczyć o tym może druga nazwa, pod którą ciastka te występują również współcześnie. Słowo foinikia (φοινίκια) wskazuje, że receptura na ich przygotowanie została przywieziona do Grecji przez fenickich żeglarzy oraz kupców podróżujących do Azji Mniejszej.

Niezależnie od tego, które tłumaczenie genezy pochodzenia tych ciastek przemawia do Was bardziej, warto mieć na uwadze, że w starożytnej Grecji miód był symbolem dobrobytu. Zgodnie z tym informacjami oraz grecką kulinarną filozofią, zjedzenie odpowiedniej ilości tych słodkości (przymykając oko na ich gigantyczną kaloryczność) zapewnia pomyślność w nadchodzącym Nowym Roku.

1. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową oraz sól.

2. W osobnej misce dokładnie mieszamy oliwę z cukrem, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Gdy składniki połączą się stopniowo dodajemy przesianą wcześniej mąkę z dodatkami.

3. Gdy ciasto osiągnie gęstość przypominającą miód, przekładamy je na stolnicę oprószoną wcześniej mąką. Zagniatamy do momentu aż nie będzie lepiło się do dłoni i było gładkie.

4. Z kawałków ciasta formujemy ciasteczka o okrągłym lub owalnym kształcie wielkości włoskiego orzecha i układamy dość luźno na blasze do pieczenia pozostawiając przestrzeń niezbędną do wyrośnięcia. Na koniec każdą kulkę nieco rozpłaszczamy za pomocą płaskiej części widelca.

5. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu przekładamy je na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

6. W czasie gdy ciastka stygną przygotowujemy posypkę oraz syrop, w którym będziemy nasączać ciasteczka.

7. Posypka może się składać z orzechów włoskich lub laskowych, które drobno posiekane wymieszane są z dodatkiem niewielkiej ilości cynamonu oraz opcjonalnie mielonych goździków.

8. W celu przygotowania syropu, miód, wodę i cukier wlewamy do rondla, a następnie gotujemy doprowadzając do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez następne 5 minut. Po tym czasie dodajemy sok pomarańczowy i cytrynowy, a następnie rondel pozostawiamy wciąż na bardzo małym ogniu, tak aby syrop wciąż był prawie wrzący.

9. Prawie zimne ciastka zanurzamy na chwilę w gorącym syropie, a następnie przekładamy na blachę do pieczenia. Na koniec posypujemy je orzechowo-cynamonową posypką i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Καλή όρεξη!

melomakarona

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Sylwia Jokiel
Sylwia Jokiel
2015-12-22 19:00:46

Ja bede je robic jutro ;)

1
 CRETE
CRETE
2015-12-22 19:15:23

My dziś za to robimy inne greckie ciasto. A jak jutro zrobisz swoje to zachęcamy do podzielenia się zdjęciami gotowych Melomakarona :)

1
 Ewa Piotrowska
Ewa Piotrowska
2015-12-23 10:00:01

Jejku jakie to było dobre

2
 Sylwia Jokiel
Sylwia Jokiel
2015-12-23 21:57:02

Zatem chwalę sie moimi melomakarona ;)

1
 CRETE
CRETE
2015-12-24 10:30:22

Super! Piękny zestaw :) Mamy nadzieję że te greckie ciasteczka smakują Tobie oraz twoim bliskim :).

1
 Sylwia Jokiel
Sylwia Jokiel
2015-12-24 13:08:51

Dziękuje:) Robiłam je pierwszy raz ;) Są pyszne ;)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153311574252551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Kourabiedes

Kourabiedes

Kourabiedes to greckie maślane ciasteczka tradycyjnie pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz większych rodzinnych uroczystości. Jak głosi legenda ich charakterystyczny półksiężycowy kształt zaczęto stosować podczas tureckiej okupacji jako nawiązanie do flagi tureckiej. Po odzyskaniu niepodległości przez Grecję ciastka te zaczęły być formowane także w inne kształty, najczęściej okrągłe i płaskie.

Czereśnie w syropie

Czereśnie w syropie

Glyka tou koutaliou to grecki przysmak oznaczający owoce (zazwyczaj) przyrządzone w bardzo słodkim syropie. Takie przysmaki czasem oferują tawerny na zakończenie głównego posiłku, jest to też popularny dodatek do deserów. Ich próbowanie może być prawdziwym testem odporności na grecką definicję słodyczy. Na naszej stronie podaliśmy już sposób na wiśnie w syropie, a dziś dorzucamy przepis na przygotowanie czereśni. Wybraliśmy jeden z prostszych i mniej czasochłonnych przepisów, który stosujemy z powodzeniem od kilku lat.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Anna Jerzmanowska: 
Anna Jerzmanowska: 
Artur Wilkos: Tak bylo na majówkę kilka lat temu
Agata Ab: Wczoraj tam byłam. Baaardzo dużo ludzi. Ale jak się przeszło wodę to już mniej. Przybędę tu na pewno jeszcze kiedyś ale tak żeby było mniej ludzi.
Gosia Pętlicka: Mażę o tym że by jeszcze raz tam pojechać
Joanna Zielińska: Elafonisi dzisiaj
Ewelina Hryckiewicz: Piękna plaża :) mam nadzieje, ze jeszcze kiedyś ja odwiedzę :)
Bożena Kakowska: Najpiękniej jest tam raniutko, można dojść bardzo daleko, podziwiać skały i różowy piasek. A jak się zmęczysz, odpocznij w wodzie
gość Marek: Admie - co do lotu - wszystko się zgadza: piątkowy lot Ryanair do Chanii. Wniosek składaliśmy we wtorek. Na stronie travel.gov.gr zakładasz konto na swój adres e-mailowy. Potwierdzasz i wypełniasz PLF na siebie podając wszystkie swoje dane włącznie z dokumentem podróżnym. (...)
Adam Wyspiański : gość Marek - Po dacie i samolocie Ryanair chyba leciałeś z Wrocławia? Powiedz mi jak wcześnie składałeś wniosek i czy otrzymałeś maila z potwierdzeniem złożenia wniosku. Ja lecę z rodziną za tydzień 14.08. z Wrocławia. Tak samo dwie dorosłe i dwójka dzieci. (...)
gość Aga: Adam - nie wiedzieliśmy, kto z nas będzie badany (czy w ogóle). Nikt nie miał kodu z 1 czy 2, więc nie spodziewaliśmy się w sumie niczego, chociaż lecąc na Kretę trzeba było się liczyć z badaniami. Same testy szybkie (patyczek do buzi i głośne aaa ;), bez informacji co dalej - Ale co robić po teście wyczytałam na crete.pl już wcześniej. Czekaliśmy 24 godziny, nie było telefonu czyli test jest negatywny. (...)
Anna Ewelina Forys: 22 dni lecę na krete
gość Marek: Przylecieliśmy 7-go Ryainair do Chanii. PLF jeden dla całej rodziny (2 osoby dorosłe plus dwójka dzieci). Na lotnisku krajowym sprawdzany na bramce PDF ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowości danych wszystkich członków rodziny. Na Krecie błyskawiczny skan kodu QR i tyle. Nasz zaczynał się od 4, więc żadnych testów. Lotnisko jak wymarłe, błyskawiczny transfer, bagaże już na nas czekały. (...)
Urszula Margiewicz: Źle, że przekracza się ilość ludzi. Lepiej płynąć tsk żeby nie było takiego przeciążenia. Powinien kapitan statku wiedzieć ma być np. 100 osób czy 1000 a nie więcej. A nie pakować ludzi za wszelką cenę.
Roy Feuillade: Love lion square bougatsa and coffee
Adam Wyspiański : gość Aga - Fajnie, że dotarliście. Zażywajcie słońca i dobroci Krety!!! Ja mam z rodziną zaplanowany lot na 14 sierpnia też z Wrocławia. Czy wylatując już wiedzieliście, że 7 to test a 4-nie?? Co robicie, gdzie i jak spędzacie czas w oczekiwaniu na wynik??? W jakim miejscu spędzacie urlop (hotel duży czy mały, pensjonat a może prywatny dom). (...)
CRETE - Kreta: Uaktualnienie! - Stanowisko firmy ANENDYK Armator ANENDYK, doskonale znany z rejsów realizowanych zarówno wzdłuż południowego wybrzeża, jak i na wyspę Gavdos, wydał oświadczenie, w którym zdecydowanie odciął się od zaistniałej sytuacji. Zatrzymany kapitan nie jest ich pracownikiem, a przepełniony statek nie był ich własnością. (...)
gość Aga: Wczoraj wylądowaliśmy w Chanii, każdy miał osobny kod, w tym dzieci również. Ja i dzieci mieliśmy kod zaczynający się od 7 I poszliśmy na badania. Mąż miał kod zawierający się od 4 i nie miał badania. Dużo osób było badanych z naszego samolotu. Wylot LOTem z Wrocławia.
gość PiotrWie: Podejrzewam że pierwotną przyczyną było to że zamiast pływającego tam normalnego promu który mieści kilkaset osób przysłali ten mały. Nie jest wykluczone że ci wszyscy pasażerowie mieli już wcześniej kupione bilety na ten dzień. Jadąc na Gavdos trzeba mieć przynajmniej cztery dni zapasu by jak nie wejdziesz na jeden prom móc popłynąć następnym.
Kaśko Anosowicz: Parę dni temu byłam dokładnie na tym samym speedboacie, sytuacja identyczna, ludzie na stojąco, stłoczeni, wyglądało to bardzo średnio i zero, dosłownie zero maseczek, podczas gdy na wszystkich łodziach w innych kierunkach dookoła bez maski nie wejdzie się na pokład. Musiało się tak to skończyć.
Gosia | crete.pl : χώρα σφακίων w wolnym tłumaczeniu to kraj kul, więc tego....
gość dodekanezowiec: Tak tylko pytam :)
Wojtek Arciszewski: Przypominam, że statki nie są z gumy. Mają określoną nośność, czyli dopuszczalną masę ładunku. W przypadku statków pasażerskich ładunkiem są ludzie. Tutaj nie ma żartów.Co jakiś czas dowiadujemy się o zatonięciach przeciążonych promów np. w Bangladeszu, czy Indonezji .
Adam Wyspiański : CRETE - Czy wystarczy jeden kod QR dla całej rodziny?? Mam wylot 14 sierpnia do Chania. Lecę z żoną i dwójką dzieci. (...)
Gosia | crete.pl : Generalnie Grecy zalecają korzystanie z masek bawełnianych albo zwykłych chirurgicznych. Te z filtrem są niezbyt dobrze widziane, bo trzeba umieć z nich korzystać, więc Grecy uznali że są zbyt niebezpieczne dla zwykłych użytkowników. W przyłbicach to widzieliśmy tylko obsługę w tawernach. Generalnie za brak masek codziennie wlepiają kary więc lepiej nie ryzykować.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera