Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

melomakarona

Składniki

  • 400 g mąki
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 75 g cukru pudru
  • drobno otarta skórka i sok z dużej pomarańczy
  • 2 łyżki stołowe raki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

do posypania

  • 25 g orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)

do syropu

  • 175 g greckiego miodu
  • 125 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • sok z 1 małej pomarańczy
  • sok z 1 małej cytryny
  • 3 łyżki cukru

Mελομακάρονα - φοινίκια

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Wraz z kourabiedes i kolourakia są obecne na greckich stołach w święta Bożego Narodzenia. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Melomakarona, najpopularniejsza nazwa tych ciastek, składa się ze zbitki dwóch słów: meli (μέλι) oznaczającego miód, oraz grecko-łacińskiego makarona, które może być tłumaczone jako ugniatanie lub znacznie lepiej pasujące macerowanie. Jak widać nazwa ta zawiera w sobie kwintesencję smaku i sposobu przygotowania tych greckich słodkości.

Całkiem możliwe, że drugi człon nazwy może być również wynikiem wpływów weneckich oraz włoskich. Macarone to niewielkie ciasteczka, które są na tyle popularne w tym kraju, że każdy z regionów Włoch posiada swój własny unikalny przepis. Bazę do ich przygotowania mogą stanowić bardzo różne składniki. Znane są one już od XIII wieku, a w dawnych czasach stanowiły pokarm biedaków, który z biegiem lat trafił również na królewskie salony.

Wedle jeszcze innych źródeł tłumaczenie słowa makarona nawiązuje do tradycyjnej przekąski makaria, która była podawana podczas pogrzebowej kolacji. Z biegiem lat, greckie gospodynie dodawały do tych ciastek coraz większe ilości syropu, tworząc tym samym ich współczesną wersję.

Przepis na te greckie świąteczne ciasteczka najprawdopodobniej ma swoje korzenie w dosyć odległych czasach sięgających starożytności. Świadczyć o tym może druga nazwa, pod którą ciastka te występują również współcześnie. Słowo foinikia (φοινίκια) wskazuje, że receptura na ich przygotowanie została przywieziona do Grecji przez fenickich żeglarzy oraz kupców podróżujących do Azji Mniejszej.

Niezależnie od tego, które tłumaczenie genezy pochodzenia tych ciastek przemawia do Was bardziej, warto mieć na uwadze, że w starożytnej Grecji miód był symbolem dobrobytu. Zgodnie z tym informacjami oraz grecką kulinarną filozofią, zjedzenie odpowiedniej ilości tych słodkości (przymykając oko na ich gigantyczną kaloryczność) zapewnia pomyślność w nadchodzącym Nowym Roku.

1. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową oraz sól.

2. W osobnej misce dokładnie mieszamy oliwę z cukrem, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Gdy składniki połączą się stopniowo dodajemy przesianą wcześniej mąkę z dodatkami.

3. Gdy ciasto osiągnie gęstość przypominającą miód, przekładamy je na stolnicę oprószoną wcześniej mąką. Zagniatamy do momentu aż nie będzie lepiło się do dłoni i było gładkie.

4. Z kawałków ciasta formujemy ciasteczka o okrągłym lub owalnym kształcie wielkości włoskiego orzecha i układamy dość luźno na blasze do pieczenia pozostawiając przestrzeń niezbędną do wyrośnięcia. Na koniec każdą kulkę nieco rozpłaszczamy za pomocą płaskiej części widelca.

5. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu przekładamy je na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

6. W czasie gdy ciastka stygną przygotowujemy posypkę oraz syrop, w którym będziemy nasączać ciasteczka.

7. Posypka może się składać z orzechów włoskich lub laskowych, które drobno posiekane wymieszane są z dodatkiem niewielkiej ilości cynamonu oraz opcjonalnie mielonych goździków.

8. W celu przygotowania syropu, miód, wodę i cukier wlewamy do rondla, a następnie gotujemy doprowadzając do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez następne 5 minut. Po tym czasie dodajemy sok pomarańczowy i cytrynowy, a następnie rondel pozostawiamy wciąż na bardzo małym ogniu, tak aby syrop wciąż był prawie wrzący.

9. Prawie zimne ciastka zanurzamy na chwilę w gorącym syropie, a następnie przekładamy na blachę do pieczenia. Na koniec posypujemy je orzechowo-cynamonową posypką i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Καλή όρεξη!

melomakarona

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.13
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.13 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Sylwia Jokiel
Sylwia Jokiel
2015-12-22 19:00:46

Ja bede je robic jutro ;)

1
 CRETE
CRETE
2015-12-22 19:15:23

My dziś za to robimy inne greckie ciasto. A jak jutro zrobisz swoje to zachęcamy do podzielenia się zdjęciami gotowych Melomakarona :)

1
2015-12-23 10:00:01

Jejku jakie to było dobre

2
 Sylwia Jokiel
Sylwia Jokiel
2015-12-23 21:57:02

Zatem chwalę sie moimi melomakarona ;)

1
 CRETE
CRETE
2015-12-24 10:30:22

Super! Piękny zestaw :) Mamy nadzieję że te greckie ciasteczka smakują Tobie oraz twoim bliskim :).

1
 Sylwia Jokiel
Sylwia Jokiel
2015-12-24 13:08:51

Dziękuje:) Robiłam je pierwszy raz ;) Są pyszne ;)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153311574252551,10158317119407551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Słodka pita z dynią

Słodka pita z dynią

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie. Wersja którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa z semoliny to tradycyjny grecki deser popularny szczególnie w okresie postu. Jest on bardzo słodki, tuczący i dość ciężki, więc nie należy przesadzać z wielkością porcji. Taka chałwa nie wymaga pieczenia, a po przygotowaniu należy ją przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Zgubić się w wąwozie Kourtaliko to sztuka. Trzeba przekroczyć wybetonowane obrzeże ścieżki i pójść poza wyznaczona trasą  Ale ludzie mają różne dziwne pomysły - wczoraj widzieliśmy dwie osoby uparcie próbujące zejść ze stromego klifu ścieżką zamkniętą płotem i wyraźnie oznakowaną zakaz wstępu, niebezpieczeństwo wypadku.
Love seeing them in flight, supreem fliers!
Bliskie spotkania :)
Byłam w ostatni wtorek i zastanawiałam się, co to za piękne, drapieżne ptaki latają nad Lassithi! Możliwe, że właśnie wtedy zostały wypuszczone?
gość PiotrWie: Dziś byliśmy na plaży Sarakiniko. Tragedii nie było - tylko dwa autobusy i 23 samochody osobowe. Ponieważ teren jest dość rozległy to się rozeszli i nie przeszkadzało. Ale nie wyobrażam sobie co tu się dzieje w lipcu i sierpniu.
Och nie miałam wielką nadzieję że do tego nie dojdzie.
Super jak ja byłam to był szlak zamkniety
Super miejsce. Kto wybiera się na Kretę, to powinien mieć w planach ten wąwóz. Polecam
jeszcze tylko 2.5 miesiąca :)
Podobne plany w Komiža na Wyspie Vis w Chorwacji. Żal.
Koszmar. Plakias to takie piękne miejsce, a klif niesamowity.
W 2020 było cudownie, pusto, czysto i cicho. Zalety pandemi....
Poza fajną laską nic ciekawego
Byłem pierwszy raz na Balos w 2012 roku, w szczycie sezonu i pamiętam, że zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Ludzi było wtedy mniej, dało się zaparkować na szczycie bez problemu. Kolejny raz w zeszłym roku. Również w sezonie. Miałem wrażenie, że droga zrobiła się jakaś węższa i bardziej niebezpieczna. Samochodów multum, było naprawdę ciężko się dostać na szczyt. (...)
Piękna i niezwykla
gość CreteYourLife: Prace już trwają. Usypali drogę i kopary rozjeżdżają klif. 
Smrodek, wiatr taki, że w oczy sypie piachem, mnóstwo ludzi, jako plaża skała posypana piachem. Za to Gramvousa Super
gość PiotrWie: Tu jest sporo szlaków pieszych, prowadzących z Chorio od odludnych plaż. Oczywiście nie jest to wyspa na 3  tygodnie, w czwartek przenosimy się na Milos Po powrocie napiszę więcej.  
Gosia | crete.pl : Kimolos wydaje się być wyspą na krótki wypad. Jest dość mała. Po urlopie napiszesz coś więcej na jej temat?
gość PiotrWie: My byśmy na Balos na początku czerwca 2009 i już wtedy stwierdziliśmy że jest za dużo ludzi. Nie potrafię sobie wyobrazić co się dzieje w lipcu i sierpniu - nigdy nie byliśmy w tym okresie pomimo 17 pobytów na Krecie. Obecnie jesteśmy na Kimolos, turystów można policzyć na palcach jednej ręki. Plaże mamy tylko dla siebie. (...)
Przepiękne miejsce. Miałam przyjemność być, gdy było mało osób.
Zmarnowany dzień wakacji
Balos
Cudowne miejsce
Jadzia Piszczek
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera