Sałata z grillowanym haloumi i cukinią

Sałata z grillowanym haloumi i cukinią

Składniki

  • niewielka cukinia
  • ser halloumi
  • świeże liście mięty
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • rukola, radicchio, rzymska sałata

Dressing

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

ψητά κολοκύθια με χαλούμι

Ser halloumi to jeden z naszych ulubionych greckich produktów. Po zgrillowaniu stanowi doskonałą przekąskę oraz dodatek do innych meze. Ostatnio w trakcie studiowania naszego nowego nabytku, obłędnej książki o kuchni greckiej Vefa's Kitchen - Vefa Alexiadou, znaleźliśmy nowy sposób zaserwowania sera halloumi. Ser ten podany z grillowaną cukinią oraz sałatami, polany sosem na bazie oliwy, miodu i octu balsamicznego smakuje nam tak bardzo, że postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na wykonanie tej sałaty.

1. Zacznij rozgrzewać grill lub patelnię grillową.

2. Cukinię pokrój na dość cienki plasterki, polej je oliwą, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

3. Gdy patelnia już się mocno rozgrzeje, grilluj plastry cukinii z obu stron, po czym odłóż do miseczki. Następnie pokrój ser halloumi w plastry o grubości około 1 cm i grilluj je z każdej strony. Po zgrillowaniu możesz pokroić je na nieco mniejsze kawałki.

4. Sałatę rozłóż na talerzu, na to połóż plasterki zgrillowanej cukinii i sera halloumi. Posyp całość pokrojonymi listkami mięty.

5. W osobnym słoiczku przygotuj dressing. Wymieszaj ocet balsamiczny z solą i pieprzem, dodaj oliwę i miód. Porządnie wymieszaj ze sobą składniki i polej sałatę tak przygotowanym sosem.

Καλή όρεξη!

Sałata z grillowanym haloumi i cukinią

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Izabella Iwańska
2017-03-16 18:47:55

Ser jest pyszny!

1
Jola Knaś
2017-03-16 18:53:47

Brzmi...pysznie

2
Markéta El-jot
2017-03-16 19:03:54

byle do lata...:)

1
Izabela Bijak
2017-03-16 20:26:45

Uwielbiam ten ser

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-03-16 20:42:24

Na stałe jest w sprzedaży w Kuchniach Świata. Często też pojawia się w Lidlu podczas tygodnia greckiego. Jeden i drugi jest produkowany na Cyprze, więc jest dobry. Warto też zajrzeć do sklepów z żywnością turecką. Czasem w marketach też jest halloumi ale produkcji niemieckiej. Tego nie polecamy bo zamiast pięknie się grillować rozpuszcza się.

1
 gość}
gość Iwona Michalak
2017-03-23 15:12:01

sałatka

Czy w składzie tej sałatki są jakieś ziarenka albo musztarda z całą gorczycą?? To co widać na zdjęciu na plasterku cukinii to pieprz?

W ubiegłym roku tydzień grecki rozpoczął się w połowie kwietnia, może w tym roku będzie podobnie:)

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2017-03-23 15:21:53

Początkowo do dressingu dodawaliśmy łyżeczkę musztardy francuskiej (tak jest w przepisie Vefy). Jednak zrezygnowaliśmy później z tego dodatku, bo sałata bardziej nam smakuje bez gorczycy.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154366059727551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

Jest to jedna z naszych ulubionych sałatek greckiej kuchni. Wraz z chwilą pojawienia się w sprzedaży młodego bobu pochłaniamy jej spore ilości. Aby sałatka wyszła smaczna bób musi być młody, więc w naszej szerokości geograficznej możemy cieszyć się nią przez bardzo krótki czas.

Sałatka z fasoli czarne oczko

Sałatka z fasoli czarne oczko

Z tą bardzo prostą i smaczną sałatką spotkaliśmy się pierwszy raz w rejonie Sfakii na Krecie. Do jej przygotowania potrzeba niewielkiej ilości składników, a efekt jest świetny. Podstawowym składnikiem jest tu pewien gatunek fasoli zwany czarne oczko (black eye) o bardzo charakterystycznym wyglądzie.

Sałatka z kalafiora

Sałatka z kalafiora

Niedawno mieliśmy okazję jeść kalafiora w postaci sałatki przyrządzonej na kreteński sposób. Cebula dodana do gotowania zneutralizowała nieco jego zapach i smak przez co stał się on bardziej łagodny. Kreteńska oliwa z oliwek, natka pietruszki oraz cytryna dopełniły smaku.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Byłam. W zależności od wielkości fal, przejście nie zawsze jest takie łatwe. Bardzo ślisko może być. Ale warto. I stamtąd obowiązkowo jeździmy na jezioro Kournas.
 Heerlijk plekje
 W Georgioupoli jest bardz pyszny chleb i pasmadia
gość dodekanezowiec  Wybierając różne kraje pod kątem pogody, to wiem że np. w czerwcu lepiej Grecję niż Kanary (cieplejsza woda), a w listopadzie lepiej Kanary (cieplej i słoneczniej).  Z innej beczki - u nas ten listopad też za ciepły nie był. 
 W końcu popadała
 A chociaż popadało więcej deszczu
gość PiotrWie  No to widać cały czas chodzą niezbyt odpowiedzialnie ( choć u nas też się to często zdarza, pewnie bardziej jest to związane z wiekiem niż z narodowością. Kreteńczy są bardzo sympatyczni i uczynni, ale często widywałem grupki z niewielkimi zapasami wody za to z raki. (...)
Gosia | crete.pl  To byli Kreteńczycy. Pewnie gdyby to byli turyści to w mediach zostałoby to wyraźnie zaznaczone ;)
gość PiotrWie  Wiecie może czy to byli miejscowi czy ktoś z zagranicy? Bo lokalsi chodzą często dość nieodpowiedzialnie, na wprost zamiast po szlakach. Ale nigdy nie widziałem jak chodzą w okresie zimowym - może trochę bardziej odpowiedzialnie niż jesienią i wiosną.
 Nie wierzę, zwyczajnie nie wierzę.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera