Ser halloumi to jeden z naszych ulubionych greckich produktów. Po zgrillowaniu stanowi doskonałą przekąskę oraz dodatek do innych meze. Ostatnio w trakcie studiowania naszego nowego nabytku, obłędnej książki o kuchni greckiej Vefa's Kitchen - Vefa Alexiadou, znaleźliśmy nowy sposób zaserwowania sera halloumi. Ser ten podany z grillowaną cukinią oraz sałatami, polany sosem na bazie oliwy, miodu i octu balsamicznego smakuje nam tak bardzo, że postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na wykonanie tej sałaty.
1. Zacznij rozgrzewać grill lub patelnię grillową.
2. Cukinię pokrój na dość cienki plasterki, polej je oliwą, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
3. Gdy patelnia już się mocno rozgrzeje, grilluj plastry cukinii z obu stron, po czym odłóż do miseczki. Następnie pokrój ser halloumi w plastry o grubości około 1 cm i grilluj je z każdej strony. Po zgrillowaniu możesz pokroić je na nieco mniejsze kawałki.
4. Sałatę rozłóż na talerzu, na to połóż plasterki zgrillowanej cukinii i sera halloumi. Posyp całość pokrojonymi listkami mięty.
5. W osobnym słoiczku przygotuj dressing. Wymieszaj ocet balsamiczny z solą i pieprzem, dodaj oliwę i miód. Porządnie wymieszaj ze sobą składniki i polej sałatę tak przygotowanym sosem.
Καλή όρεξη!
Jest to jedna z naszych ulubionych sałatek greckiej kuchni. Wraz z chwilą pojawienia się w sprzedaży młodego bobu pochłaniamy jej spore ilości. Aby sałatka wyszła smaczna bób musi być młody, więc w naszej szerokości geograficznej możemy cieszyć się nią przez bardzo krótki czas.
Z tą bardzo prostą i smaczną sałatką spotkaliśmy się pierwszy raz w rejonie Sfakii na Krecie. Do jej przygotowania potrzeba niewielkiej ilości składników, a efekt jest świetny. Podstawowym składnikiem jest tu pewien gatunek fasoli zwany czarne oczko (black eye) o bardzo charakterystycznym wyglądzie.
Niedawno mieliśmy okazję jeść kalafiora w postaci sałatki przyrządzonej na kreteński sposób. Cebula dodana do gotowania zneutralizowała nieco jego zapach i smak przez co stał się on bardziej łagodny. Kreteńska oliwa z oliwek, natka pietruszki oraz cytryna dopełniły smaku.
Komentarze
komentarz z
Ser jest pyszny!
komentarz z
Brzmi...pysznie
komentarz z
byle do lata...:)
komentarz z
Uwielbiam ten ser
komentarz z
Na stałe jest w sprzedaży w Kuchniach Świata. Często też pojawia się w Lidlu podczas tygodnia greckiego. Jeden i drugi jest produkowany na Cyprze, więc jest dobry. Warto też zajrzeć do sklepów z żywnością turecką. Czasem w marketach też jest halloumi ale produkcji niemieckiej. Tego nie polecamy bo zamiast pięknie się grillować rozpuszcza się.
sałatka
Czy w składzie tej sałatki są jakieś ziarenka albo musztarda z całą gorczycą?? To co widać na zdjęciu na plasterku cukinii to pieprz?
W ubiegłym roku tydzień grecki rozpoczął się w połowie kwietnia, może w tym roku będzie podobnie:)
Początkowo do dressingu dodawaliśmy łyżeczkę musztardy francuskiej (tak jest w przepisie Vefy). Jednak zrezygnowaliśmy później z tego dodatku, bo sałata bardziej nam smakuje bez gorczycy.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154366059727551