Tzatziki

Tzatziki

Składniki

  • jogurt grecki 200 ml
  • 1 nieduży ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
    (do smaku)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • koperek lub mięta (opcjonalnie)

τζατζίκι

Tzatziki to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych sosów greckich, który znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Na ogół podawany jest do pita gyrosa, ale sprawdzi się także z grillowanymi i smażonymi warzywami, plackami warzywnymi czy też jako dodatek do mięs. Tzatziki zjadane w rozsądnych ilościach są zdrowe, gdyż czosnek i sok z cytryny to źródło przeciwutleniaczy, a białko, wapń i przyjazne bakterie zawarte w jogurcie greckim mają także ważne znaczenie dla organizmu.

Produkty do jego przygotowania są ogólnodostępne choć w naszym kraju raczej nie kupimy podstawowego składnika, czyli oryginalnego jogurtu greckiego. Przygotowując tzatziki w Polsce trzeba zadowolić się jogurtem typu greckiego, który niestety nieco odbiega smakiem od oryginału. Tradycyjny grecki jogurt powstaje z mleka owczego i ma charakterystyczną gęstą i kremową konsystencję, a jego smak jest w zasadzie nie do podrobienia - kto próbował ten wie. Kupując polski zamiennik trzeba zwrócić uwagę, aby w jego składzie nie znalazło się mleko w proszku, żelatyna, białka, stabilizatory czy też inne chemiczne “polepszacze”. Prawidłowy skład to mleko i żywe kultury bakterii.

Jeżeli nosicie się z zamiarem przygotowania tzatzików w domu to omijajcie też szerokim łukiem wszelkiego rodzaju gotowe mieszanki przypraw dostępne w naszych sklepach. Znajdziecie w nich różne dziwne składniki i trochę chemii, które absolutnie nie powinny znaleźć się w tym sosie. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie sporządzenie tzatzików ze świeżych składników.

Mimo że w tzatzikach nie ma długiej listy składników i wydawać by się mogło, że nie ma tu pola do modyfikacji to jednak spotkaliśmy się z różnymi dodatkami jakimi Grecy ulepszają ich smak. Jako opcjonalne dodatki stosowane są posiekany koperek lub świeże listki mięty.

tzatziki

1. Nieobrany ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na około 20 minut.

2. Po tym czasie porządnie odciskamy sok i przekładamy ogórek do jogurtu.

3. Czosnek ucieramy z solą i dodajemy do jogurtu a następnie mieszając dodajemy sok z cytryny oraz oliwę.

4. Do sosu można dodać kilka łodyżek posiekanego koperku lub listków mięty. Całość mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę.

tzatziki

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 3.55
Liczba ocen: 10
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.55 na 5 (0) liczba ocen 10
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-06-27 18:12:39

Jak ja lubię ;)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-27 18:35:31

Z pewnością to jeden z bardziej znanych i za razem jeden z bardziej smakowitych przepisów kuchni greckiej :)

1
2015-06-27 18:42:15

Grecy by się przewrócili gdyby widzieli z czym potrafię go zjeść

2015-06-27 18:17:55

te przyjazne baterie to paluszki

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-27 18:24:20

Dzięki poprawione :)

2015-06-27 18:32:45

Bon appetit!

1
2015-06-27 19:07:49

Ja uwielbiam:))

2
2015-06-27 20:12:53

I najsmaczniejsze. Codziennie na śniadanko zaliczany :) podczas pobytu w Hersonissos

1
2015-06-27 20:35:58

Moja Kasia opanowała rządzili do perfekcji. Jest taki jak na Krecie. Niebo w gębie!

1
2015-06-27 21:23:07

Ja det smaker herlig !

1
2015-06-28 05:25:09

Do sosu podaje się sok z cytryny??

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-28 06:53:45

Tak, Grecy dodają.

2015-06-28 07:20:27

To ja poproszę oryginalny przepis

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-28 09:22:57

Pełny przepis jest na stronie. Został zaczerpnięty z greckiej książki kucharskiej z tradycyjnymi sposobami.

2018-04-29 17:51:25

Ale tylko w Grecji smakują rewelacyjnie.

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-04-29 17:54:09

Tak, bo są robione na bazie oryginalnego greckiego jogurtu. W Polsce trzeba się zadowolić jogurtem w stylu greckim. A to są zupełnie inne smaki.

2
2018-04-29 18:09:56

CRETE - Kreta dokładnie

2018-04-29 18:10:05

CRETE - Kreta da się kupić w Polsce grecki jogurt, także owczy:)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-04-29 18:10:57

Maia Bańska Gdzie?

2018-04-29 18:24:36

CRETE - Kreta w Warszawie w Deli&winebar Siga-siga na Dzielnej, tzatziki na tym wychodzą godne :)

1
2018-04-29 18:58:27

Podobna jogurt ma byc z mleka kozy!!!!

2018-04-29 19:29:18

Dokładnie! tylko w Grecji smakuje najlepiej!

1
Agata Aga
2018-04-29 19:31:19

Zgadza sie w Grecji idealne

1
2018-04-30 13:22:37

Nieprawda. Mamy najpyszniejsze tzatziki na świecie w Restauracja Kalamata" w Świeradowie! Z greckiego jogurtu 10% i oliwy Creta gold. W Grecji mało które tzatziki smakują mi tak jak nasze.Grecy, naród przedsiębiorczy maja własną, grecką podróbę greckiego jogurtu,z tłuszczami roślinnymi, i w wielu restauracjach jest on używany, a w Polsce na palcach jednej ręki można policzyć restauracje które używają prawdziwego droższego oczywiście greckiego jogurtu.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-04-30 19:19:11

Faktycznie, w Grecji też można trafić różnie w tawernach. Jeśli wiadomo jak smakuje oryginalny grecki jogurt to podrabiane tzatziki czuć od razu. W sklepach natomiast jak wszędzie trzeba czytać składy.

2
2018-04-30 19:21:10

dokładnie tak,prawdziwego jogurtu nic nie zastąpi:)

2
2018-04-30 13:24:42

Prawdziwy jogurt sprowadza hurtownia Afrodyta ze Szczepanowa k/Świdnicy

2
2022-02-12 18:35:59

Jak ostatnio byliśmy na Krecie kelner, nakładając mi tzatziki, obiecywał, że dzięki temu komary mnie nie pogryzą

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2022-02-12 19:51:26

Małgorzata Lipiec Ciekawa teoria :D

2022-02-12 18:45:56

Tzatziki i pomidory krojone w wielkie kawałki. W życiu mi tak pomidory nie smakowały jak na Krecie

1
2022-02-12 19:02:58

Nam też smakowały pomidory i pomarańcze

2022-02-12 19:16:08

Irena Zygmunt Pampuch o tak, pomarańcze z Krety

1
2022-02-12 19:28:11

Małgorzata Lipiec

2022-02-13 12:22:43

Irena Zygmunt Pampuch a wiedzieliście że na Krete są sprowadzane do marketów pomidory z Polski

2022-02-12 19:03:34

1
2022-02-12 21:56:15

Tam wszystko smakuje lepiej

1
2022-02-15 09:03:02

Super przystawka

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153004651497551,10155368107472551,10158404370957551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pasta z oliwek

Pasta z oliwek

Najlepsze do przygotowania będą duże mięsiste czarne greckie oliwki zwane throubes. Zamiennie można użyć bardziej popularnej odmiany kalamata. Jeśli jednak nie możecie użyć całych oliwek to można użyć gotowej pasty tak jak pisaliśmy wyżej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to aby lista składników była jak najkrótsza i pozbawiona E-chemii.

Tirokafteri - pikantny dip z fety

Tirokafteri - pikantny dip z fety

Tirokafteri to grecki dip przyrządzany na bazie fety, znakomity do chleba, czy grillowanych warzyw. Sposób jego doprawienia różni się w zależności od rejonu Grecji. Można spotkać wersje z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, ostrej papryki czy oregano. W najbardziej ortodoksyjnej wersji składa się tylko z fety, oliwy z oliwek i ostrej papryki.

Grillowany ser halloumi (Χαλούμι)

Grillowany ser halloumi (Χαλούμι)

Ser Halloumi pochodzi z Cypru, gdzie jego przeciętne spożycie przez jednego mieszkańca wynosi 8 kg rocznie. Jest to biały, półtwardy ser wytwarzany z niepasteryzowanego mleka owczego, z mieszanki owczego oraz koziego, ewentualnie z dodatkiem mleka krowiego. Smak halloumi jest czasem wzbogacany dodatkiem mięty.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Piekna wyspa szkoda by bylo stracic cos tak pieknego
Christian Arnidis - Moja Grecja  Szczerze to bym się zdziwił gdyby na Santorini nie bylo trzęsień ziemi . Wyspa leży na tzw łuku wulkanicznym jaki się może wytworzyć kilkadziesiąt lub kilkaset kilometrów za linią subdukcji czyli obszarem gdzie jedna płyta tektoniczna się wciska pod drugą . To działa tak że najsilniejsze wstrząsy są w obszarze subdukcji , słabsze na łuku wulkanicznym . Kilkadziesiąt lub kilkaset metrów za . (...)
gość PiotrWie  My na szczęście na razie jedziemy na Gran Canarię, na Cyklady dopiero 10 kwietnia, mam nadzieję że do tego czasu się uspokoi bo mamy w planach między innymi Amorgos.
 kiedyś ten świat musi się skończyć …
 Wartość 7700, to jakaś gruba kaczka dziennikarska. Uniwersytet Ateński raportuje niecałe 1200 zdarzeń od 26.01.2025, EuroMediterranean Seismological Centre z kolei prezentuje dane o 1375 zdarzeniach. W tym 137 powyżej 4 magnitudo i 4 powyżej 5 magnitudo. Nie zmienia to faktu, że skala zjawiska jest gigantyczna i wielu specjalistów ostrzega, że może to być wstęp do zjawiska o większej skali. Oby się tym razem mylili.
 Oby się Kolumbo nie obudził, wtedy to już będzie pozamiatane
 Trzeba mieć nadzieję, że na tym się zakończy
 Mamy nadzieję że wszystko się skończy dobrze trzęsienia są odczuwane na Krecie
gość dodekanezowiec  Balos/Gramvousa wywarły na mnie największe wrażenie, Falassarna niedoceniana, Elafonissi przeceniana. Ale tak poza tym Kreta nie ma za wiele pięknych plaż.  Cypr, Majorka, Sardynia - tam przy hotelach są od razu piękne plaże.    
gość dodekanezowiec  „Widocznymi i bardziej wymiernymi wyznacznikami tych zmian jest stale powiększająca się baza noclegowa nie tylko w postaci niezliczonych hoteli na północy wyspy i coraz szerszej ofercie południowego wybrzeża” Ale Grecję cenię za to, że nie ma takiego przegięcia jak w Hiszpanii (50-piętrowy hotel w Benidorm mówi wszystko), ani takiego niedorozwoju (uzasadnione słowo, należy im się) jak we włoskiej Kalabrii. (...)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera