Tzatziki to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych sosów greckich, który znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Na ogół podawany jest do pita gyrosa, ale sprawdzi się także z grillowanymi i smażonymi warzywami, plackami warzywnymi czy też jako dodatek do mięs. Tzatziki zjadane w rozsądnych ilościach są zdrowe, gdyż czosnek i sok z cytryny to źródło przeciwutleniaczy, a białko, wapń i przyjazne bakterie zawarte w jogurcie greckim mają także ważne znaczenie dla organizmu.
Produkty do jego przygotowania są ogólnodostępne choć w naszym kraju raczej nie kupimy podstawowego składnika, czyli oryginalnego jogurtu greckiego. Przygotowując tzatziki w Polsce trzeba zadowolić się jogurtem typu greckiego, który niestety nieco odbiega smakiem od oryginału. Tradycyjny grecki jogurt powstaje z mleka owczego i ma charakterystyczną gęstą i kremową konsystencję, a jego smak jest w zasadzie nie do podrobienia - kto próbował ten wie. Kupując polski zamiennik trzeba zwrócić uwagę, aby w jego składzie nie znalazło się mleko w proszku, żelatyna, białka, stabilizatory czy też inne chemiczne “polepszacze”. Prawidłowy skład to mleko i żywe kultury bakterii.
Jeżeli nosicie się z zamiarem przygotowania tzatzików w domu to omijajcie też szerokim łukiem wszelkiego rodzaju gotowe mieszanki przypraw dostępne w naszych sklepach. Znajdziecie w nich różne dziwne składniki i trochę chemii, które absolutnie nie powinny znaleźć się w tym sosie. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie sporządzenie tzatzików ze świeżych składników.
Mimo że w tzatzikach nie ma długiej listy składników i wydawać by się mogło, że nie ma tu pola do modyfikacji to jednak spotkaliśmy się z różnymi dodatkami jakimi Grecy ulepszają ich smak. Jako opcjonalne dodatki stosowane są posiekany koperek lub świeże listki mięty.
1. Nieobrany ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na około 20 minut.
2. Po tym czasie porządnie odciskamy sok i przekładamy ogórek do jogurtu.
3. Czosnek ucieramy z solą i dodajemy do jogurtu a następnie mieszając dodajemy sok z cytryny oraz oliwę.
4. Do sosu można dodać kilka łodyżek posiekanego koperku lub listków mięty. Całość mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Najlepsze do przygotowania będą duże mięsiste czarne greckie oliwki zwane throubes. Zamiennie można użyć bardziej popularnej odmiany kalamata. Jeśli jednak nie możecie użyć całych oliwek to można użyć gotowej pasty tak jak pisaliśmy wyżej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to aby lista składników była jak najkrótsza i pozbawiona E-chemii.
Tirokafteri to grecki dip przyrządzany na bazie fety, znakomity do chleba, czy grillowanych warzyw. Sposób jego doprawienia różni się w zależności od rejonu Grecji. Można spotkać wersje z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, ostrej papryki czy oregano. W najbardziej ortodoksyjnej wersji składa się tylko z fety, oliwy z oliwek i ostrej papryki.
Ser Halloumi pochodzi z Cypru, gdzie jego przeciętne spożycie przez jednego mieszkańca wynosi 8 kg rocznie. Jest to biały, półtwardy ser wytwarzany z niepasteryzowanego mleka owczego, z mieszanki owczego oraz koziego, ewentualnie z dodatkiem mleka krowiego. Smak halloumi jest czasem wzbogacany dodatkiem mięty.
Komentarze
komentarz z
Jak ja lubię ;)
komentarz z
Z pewnością to jeden z bardziej znanych i za razem jeden z bardziej smakowitych przepisów kuchni greckiej :)
komentarz z
Grecy by się przewrócili gdyby widzieli z czym potrafię go zjeść
komentarz z
te przyjazne baterie to paluszki
komentarz z
Dzięki poprawione :)
komentarz z
Bon appetit!
komentarz z
Ja uwielbiam:))
komentarz z
I najsmaczniejsze. Codziennie na śniadanko zaliczany :) podczas pobytu w Hersonissos
komentarz z
Moja Kasia opanowała rządzili do perfekcji. Jest taki jak na Krecie. Niebo w gębie!
komentarz z
Ja det smaker herlig !
komentarz z
Do sosu podaje się sok z cytryny??
komentarz z
Tak, Grecy dodają.
komentarz z
To ja poproszę oryginalny przepis
komentarz z
Pełny przepis jest na stronie. Został zaczerpnięty z greckiej książki kucharskiej z tradycyjnymi sposobami.
komentarz z
Ale tylko w Grecji smakują rewelacyjnie.
komentarz z
Tak, bo są robione na bazie oryginalnego greckiego jogurtu. W Polsce trzeba się zadowolić jogurtem w stylu greckim. A to są zupełnie inne smaki.
komentarz z
CRETE - Kreta dokładnie
komentarz z
CRETE - Kreta da się kupić w Polsce grecki jogurt, także owczy:)
komentarz z
Maia Bańska Gdzie?
komentarz z
CRETE - Kreta w Warszawie w Deli&winebar Siga-siga na Dzielnej, tzatziki na tym wychodzą godne :)
komentarz z
Podobna jogurt ma byc z mleka kozy!!!!
komentarz z
Dokładnie! tylko w Grecji smakuje najlepiej!
komentarz z
Zgadza sie w Grecji idealne
komentarz z
Nieprawda. Mamy najpyszniejsze tzatziki na świecie w Restauracja Kalamata" w Świeradowie! Z greckiego jogurtu 10% i oliwy Creta gold. W Grecji mało które tzatziki smakują mi tak jak nasze.Grecy, naród przedsiębiorczy maja własną, grecką podróbę greckiego jogurtu,z tłuszczami roślinnymi, i w wielu restauracjach jest on używany, a w Polsce na palcach jednej ręki można policzyć restauracje które używają prawdziwego droższego oczywiście greckiego jogurtu.
komentarz z
Faktycznie, w Grecji też można trafić różnie w tawernach. Jeśli wiadomo jak smakuje oryginalny grecki jogurt to podrabiane tzatziki czuć od razu. W sklepach natomiast jak wszędzie trzeba czytać składy.
komentarz z
dokładnie tak,prawdziwego jogurtu nic nie zastąpi:)
komentarz z
Prawdziwy jogurt sprowadza hurtownia Afrodyta ze Szczepanowa k/Świdnicy
komentarz z
Jak ostatnio byliśmy na Krecie kelner, nakładając mi tzatziki, obiecywał, że dzięki temu komary mnie nie pogryzą
komentarz z
Małgorzata Lipiec Ciekawa teoria :D
komentarz z
Tzatziki i pomidory krojone w wielkie kawałki. W życiu mi tak pomidory nie smakowały jak na Krecie
komentarz z
Nam też smakowały pomidory i pomarańcze
komentarz z
Irena Zygmunt Pampuch o tak, pomarańcze z Krety
komentarz z
Małgorzata Lipiec
komentarz z
Irena Zygmunt Pampuch a wiedzieliście że na Krete są sprowadzane do marketów pomidory z Polski
komentarz z
komentarz z
Tam wszystko smakuje lepiej
komentarz z
Super przystawka
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153004651497551,10155368107472551,10158404370957551