Tzatziki to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych sosów greckich, który znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Na ogół podawany jest do pita gyrosa, ale sprawdzi się także z grillowanymi i smażonymi warzywami, plackami warzywnymi czy też jako dodatek do mięs. Tzatziki zjadane w rozsądnych ilościach są zdrowe, gdyż czosnek i sok z cytryny to źródło przeciwutleniaczy, a białko, wapń i przyjazne bakterie zawarte w jogurcie greckim mają także ważne znaczenie dla organizmu.
Produkty do jego przygotowania są ogólnodostępne choć w naszym kraju raczej nie kupimy podstawowego składnika, czyli oryginalnego jogurtu greckiego. Przygotowując tzatziki w Polsce trzeba zadowolić się jogurtem typu greckiego, który niestety nieco odbiega smakiem od oryginału. Tradycyjny grecki jogurt powstaje z mleka owczego i ma charakterystyczną gęstą i kremową konsystencję, a jego smak jest w zasadzie nie do podrobienia - kto próbował ten wie. Kupując polski zamiennik trzeba zwrócić uwagę, aby w jego składzie nie znalazło się mleko w proszku, żelatyna, białka, stabilizatory czy też inne chemiczne “polepszacze”. Prawidłowy skład to mleko i żywe kultury bakterii.
Jeżeli nosicie się z zamiarem przygotowania tzatzików w domu to omijajcie też szerokim łukiem wszelkiego rodzaju gotowe mieszanki przypraw dostępne w naszych sklepach. Znajdziecie w nich różne dziwne składniki i trochę chemii, które absolutnie nie powinny znaleźć się w tym sosie. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie sporządzenie tzatzików ze świeżych składników.
Mimo że w tzatzikach nie ma długiej listy składników i wydawać by się mogło, że nie ma tu pola do modyfikacji to jednak spotkaliśmy się z różnymi dodatkami jakimi Grecy ulepszają ich smak. Jako opcjonalne dodatki stosowane są posiekany koperek lub świeże listki mięty.
1. Nieobrany ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na około 20 minut.
2. Po tym czasie porządnie odciskamy sok i przekładamy ogórek do jogurtu.
3. Czosnek ucieramy z solą i dodajemy do jogurtu a następnie mieszając dodajemy sok z cytryny oraz oliwę.
4. Do sosu można dodać kilka łodyżek posiekanego koperku lub listków mięty. Całość mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Feta z pieca to znakomity sposób na szybkie i bardzo smaczne danie, które przypadnie do gustu fetożercom i wielbicielom greckiej kuchni. Bezwzględnym warunkiem powodzenia jest wykorzystanie oryginalnej greckiej fety a nie polskiego zamiennika, który z prawdziwą fetą nie ma nic wspólnego. Podobnie jak w przypadku innych potraw jest kilka sposobów na przygotowanie fety z pieca. Jeśli danie ma spełnić zadanie przekąski wystarczy nam jedno opakowanie fety na 2 osoby.
Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. Pyszna pasta, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo, może być dodatkiem do dań mięsnych ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako pasta do chleba, z którym smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu i warto ją zrobić właśnie latem, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.
Grillowane warzywa często goszczą na greckich stołach jako dodatek do większych dań bądź jako samodzielna przystawka. W jednej z tawern w ubiegłym roku zasmakowała nam grillowana papryka nadziewana fetą. Pyszna i bardzo szybka do przygotowania. Smakuje genialnie połączona ze zwykłymi smażonymi ziemniakami posypanymi ziołami.
Komentarze
komentarz z
Jak ja lubię ;)
komentarz z
Z pewnością to jeden z bardziej znanych i za razem jeden z bardziej smakowitych przepisów kuchni greckiej :)
komentarz z
Grecy by się przewrócili gdyby widzieli z czym potrafię go zjeść
komentarz z
te przyjazne baterie to paluszki
komentarz z
Dzięki poprawione :)
komentarz z
Bon appetit!
komentarz z
Ja uwielbiam:))
komentarz z
I najsmaczniejsze. Codziennie na śniadanko zaliczany :) podczas pobytu w Hersonissos
komentarz z
Moja Kasia opanowała rządzili do perfekcji. Jest taki jak na Krecie. Niebo w gębie!
komentarz z
Ja det smaker herlig !
komentarz z
Do sosu podaje się sok z cytryny??
komentarz z
Tak, Grecy dodają.
komentarz z
To ja poproszę oryginalny przepis
komentarz z
Pełny przepis jest na stronie. Został zaczerpnięty z greckiej książki kucharskiej z tradycyjnymi sposobami.
komentarz z
Ale tylko w Grecji smakują rewelacyjnie.
komentarz z
Tak, bo są robione na bazie oryginalnego greckiego jogurtu. W Polsce trzeba się zadowolić jogurtem w stylu greckim. A to są zupełnie inne smaki.
komentarz z
CRETE - Kreta dokładnie
komentarz z
CRETE - Kreta da się kupić w Polsce grecki jogurt, także owczy:)
komentarz z
Maia Bańska Gdzie?
komentarz z
CRETE - Kreta w Warszawie w Deli&winebar Siga-siga na Dzielnej, tzatziki na tym wychodzą godne :)
komentarz z
Podobna jogurt ma byc z mleka kozy!!!!
komentarz z
Dokładnie! tylko w Grecji smakuje najlepiej!
komentarz z
Zgadza sie w Grecji idealne
komentarz z
Nieprawda. Mamy najpyszniejsze tzatziki na świecie w Restauracja Kalamata" w Świeradowie! Z greckiego jogurtu 10% i oliwy Creta gold. W Grecji mało które tzatziki smakują mi tak jak nasze.Grecy, naród przedsiębiorczy maja własną, grecką podróbę greckiego jogurtu,z tłuszczami roślinnymi, i w wielu restauracjach jest on używany, a w Polsce na palcach jednej ręki można policzyć restauracje które używają prawdziwego droższego oczywiście greckiego jogurtu.
komentarz z
Faktycznie, w Grecji też można trafić różnie w tawernach. Jeśli wiadomo jak smakuje oryginalny grecki jogurt to podrabiane tzatziki czuć od razu. W sklepach natomiast jak wszędzie trzeba czytać składy.
komentarz z
dokładnie tak,prawdziwego jogurtu nic nie zastąpi:)
komentarz z
Prawdziwy jogurt sprowadza hurtownia Afrodyta ze Szczepanowa k/Świdnicy
komentarz z
Jak ostatnio byliśmy na Krecie kelner, nakładając mi tzatziki, obiecywał, że dzięki temu komary mnie nie pogryzą
komentarz z
Małgorzata Lipiec Ciekawa teoria :D
komentarz z
Tzatziki i pomidory krojone w wielkie kawałki. W życiu mi tak pomidory nie smakowały jak na Krecie
komentarz z
Nam też smakowały pomidory i pomarańcze
komentarz z
Irena Zygmunt Pampuch o tak, pomarańcze z Krety
komentarz z
Małgorzata Lipiec
komentarz z
Irena Zygmunt Pampuch a wiedzieliście że na Krete są sprowadzane do marketów pomidory z Polski
komentarz z
komentarz z
Tam wszystko smakuje lepiej
komentarz z
Super przystawka
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153004651497551,10155368107472551,10158404370957551