Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi Kotopoulo

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g piersi kurczaka bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 100-150 g makaronu orzo (kritharáki)
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • puszka pomidorów
  • ⅔ szklanki przecieru pomidorowego (passata)
  • szklanka wody/span>
  • szczypta cukru
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta zmielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie sera feta, rozdrobniony (100 g)

Γιουβετσι Κοτοπουλο

Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku. Różnych wariantów tego dania nie brakuje. Jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie wołowiny w tym daniu, to do sosu można dodać nieco czerwonego wina. W przypadku użycia mięsa drobiowego wino nie będzie potrzebne. W przepisie, który prezentujemy wykorzystujemy mięso kurczaka stąd nazwa giouvetsi kotopoulo. Użycie tego rodzaju mięsa ma dodatkową zaletę - danie można przyrządzić szybko.

Główną rolę w giouvetsi gra orzo - specjalny rodzaj makaronu przypominający kształtem ziarenka ryżu. Jest to makaron bardzo popularny w krajach śródziemnomorskich, choć w Polsce zaczyna się on także pokazywać na sklepowych półkach. W Grecji jest znany pod nazwą Κριθαράκι (Kritharáki). Sprawdza się dobrze w zupach, pilawach, zapiekankach czy jako składnik farszu.

1. Na dużej patelni lub w rondlu podgrzewamy połowę oliwy z oliwek. Podsmażamy kawałki kurczaka, następnie przekładamy go do osobnego naczynia i przykrywamy.

2. Rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy na niej cebulę do miękkości. Do cebuli dodajemy makaron, pomidory, przecier pomidorowy oraz filiżankę ciepłej wody. Chwilę gotujemy, mieszamy i ponownie wrzucamy kawałki kurczaka.

3. Całość przyprawiamy szczyptą cukru, cynamonu, ziela angielskiego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i zmniejszamy ogień do średniego. Gotujemy przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż makaron będzie ugotowany. W trakcie gotowania trzeba kontrolować ilość wody w daniu. Jeśli woda wchłonie się zbyt szybko to należy dodać kolejną filiżankę gorącej wody.

4. Gotową potrawę można po przełożeniu do naczynia żaroodpornego zapiec jeszcze w piekarniku. Przed podaniem giouvetsi można także posypać pokruszonym serem feta.


Giouvetsi Kotopoulo

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 3.21
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.21 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna.

Keftedes w sosie pomidorowym

Keftedes w sosie pomidorowym

Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.

Wołowina duszona w sosie pomidorowym z makaronem

Wołowina duszona w sosie pomidorowym z makaronem

Będąc w Grecji warto porzucić jednak swoje osobiste uprzedzenia dotyczące jedzenia i dać się zaskoczyć odmiennej kuchni i innym połączeniom smaków. Dobrym przykładem takiego nietypowego dania, które może się pojawić na naszym talerzu na Krecie, jest Μοσχάρι Κοκκινιστό (moshari kokkinisto), czyli wołowina uduszona w sosie pomidorowym z wyczuwalną nutą cynamonu.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Czy ktoś jutro jedzie przez lub z Rethymno samochodem i ma 2 wolne miejsca?
Wygląda na to że jutro jest otwarte ☺️
My też jutro się wybieramy i czekamy na info
Dzień dobry, czy jutro 24.09 wąwóz będzie otwarty? Z góry dziękuję :)
Gosia | crete.pl : Kurs ten jest w najnowszym rozkładzie jazdy KTELa, ale to trzeba śledzić na bieżąco. Gdyby zdarzyło się tak że z jakiegoś powodu zamkną Samarię to połączenie KTEL też zawieszą.
gość Kk: Czy po 26 09. nadal będzie możliwy przejazd  z Sougia do Omalos o 18:15 autobusem KTEL?
Gosia | crete.pl : Dzień dobry, bardzo żałuję ale nie mam takiej możliwości pośredniczenia w wynajęciu domu. Ale jeśli szuka Pan czegoś w prawdziwym kreteńskim stylu to takie miejsca są już chyba tylko w górach. W okolicach morza na ogół są apartamenty "turystyczne". (...)
Też widziałam, teraz początek września.... piękny
Też mieliśmy przyjemność spotkać :)
Też widzieliśmy go z całą rodziną i mamy nagranie ❤️
Kasia Hopa zobacz
Byłam, widziałam
Lepiej dla niego żeby tak ludziom nie ufal ,niestety
gość Wojtek: Witam, Pani Małgorzato, czy może Pani pomóc w wynajęciu domu, apartamentu w spokojnym, prawdziwie "Kreteńskim" miejscu, chętnie ze śniadaniami,  będziemy z żoną 3-10.2021, mamy już wynajęte auto.
Gosia | crete.pl : Nawet z odprawami wychodziło to korzystnie czasowo szczególnie w porównaniu do promów. Czas przeszły bo to news z 2016 roku.....
gość asia: Wszystko ok, niby krótsza podróż, ale czy ktoś doliczył czas na odprawę biletową, kontrolę bezpieczeństwa itp? 
Gosia | crete.pl : Podobno jest możliwość kupienia biletów okresowych ale nie znamy szczegółów. Z rozkładu jazdy autobusów miejskich wynika do Ammoudary dojedziesz linią 06.
Przeżyłam takie lądowanie i takowyż start . Wrażenie niesamowite!
Widok ze startu na pożegnanie Krety
10tego to zobaczę :)
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera