Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi Kotopoulo

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g piersi kurczaka bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 100-150 g makaronu orzo (kritharáki)
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • puszka pomidorów
  • ⅔ szklanki przecieru pomidorowego (passata)
  • szklanka wody/span>
  • szczypta cukru
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta zmielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie sera feta, rozdrobniony (100 g)

Γιουβετσι Κοτοπουλο

Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku. Różnych wariantów tego dania nie brakuje. Jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie wołowiny w tym daniu, to do sosu można dodać nieco czerwonego wina. W przypadku użycia mięsa drobiowego wino nie będzie potrzebne. W przepisie, który prezentujemy wykorzystujemy mięso kurczaka stąd nazwa giouvetsi kotopoulo. Użycie tego rodzaju mięsa ma dodatkową zaletę - danie można przyrządzić szybko.

Główną rolę w giouvetsi gra orzo - specjalny rodzaj makaronu przypominający kształtem ziarenka ryżu. Jest to makaron bardzo popularny w krajach śródziemnomorskich, choć w Polsce zaczyna się on także pokazywać na sklepowych półkach. W Grecji jest znany pod nazwą Κριθαράκι (Kritharáki). Sprawdza się dobrze w zupach, pilawach, zapiekankach czy jako składnik farszu.

1. Na dużej patelni lub w rondlu podgrzewamy połowę oliwy z oliwek. Podsmażamy kawałki kurczaka, następnie przekładamy go do osobnego naczynia i przykrywamy.

2. Rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy na niej cebulę do miękkości. Do cebuli dodajemy makaron, pomidory, przecier pomidorowy oraz filiżankę ciepłej wody. Chwilę gotujemy, mieszamy i ponownie wrzucamy kawałki kurczaka.

3. Całość przyprawiamy szczyptą cukru, cynamonu, ziela angielskiego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i zmniejszamy ogień do średniego. Gotujemy przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż makaron będzie ugotowany. W trakcie gotowania trzeba kontrolować ilość wody w daniu. Jeśli woda wchłonie się zbyt szybko to należy dodać kolejną filiżankę gorącej wody.

4. Gotową potrawę można po przełożeniu do naczynia żaroodpornego zapiec jeszcze w piekarniku. Przed podaniem giouvetsi można także posypać pokruszonym serem feta.


Giouvetsi Kotopoulo

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 3.21
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.21 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Keftedes w sosie pomidorowym

Keftedes w sosie pomidorowym

Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.

Greckie kotleciki keftedes

Greckie kotleciki keftedes

Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób.

Moussaka

Moussaka

To bardzo znane mięsne danie składa się przede wszystkim z bakłażanów, mielonego mięsa z pomidorami i sosu beszamelowego. W Grecji najlepszą moussakę można zjeść w tradycyjnych rodzinnych tawernach, gdzie danie to jest dopracowane, pełne aromatu i bardzo smaczne.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Jak tam dojechać z lyttos beach np.? Jeżdżą tam jakieś autobusy? Ktoś może pomóc :)
Ile kosztuje wypiżyczenie skutera na dzień? Macie może jakies dobre sprawdzone wypożyczalnie?
Adam Wyspiański : Czy ktoś ma wiedzę na temat wyrywkowych testów po przylocie do Chanii i jaki kod QR do nich obliguje w czerwcu??? Czy ktoś już wracał do Wrocławia niezaszczepiony. Czy wystarczy zrobić po wylądowaniu we Wrocławiu test antygenowy??? Jakie są wymagania przy powrocie.. Pozdrawiam.
Gosia | crete.pl : Nie sądzę aby w Samarii w tym roku były tłumy jak w trakcie normalnego sezonu. Prognozy pokazują, że przyjedzie max 40% tego co w 2019 roku, co przełoży się na mniejszą liczbę odwiedzających ten wąwóz. Ale nawet jeśli poziom odwiedzających byłby zbliżony do obłożenia takiego jak w zwykłym sezonie, to na szlaku nie ma problemu z zachowaniem bezpiecznych odległości. (...)
gość PiotrWie: Jak to jest - są tacy co potrafią pięciosetowy mecz siatkarski grać w maseczce a niektórzy duszą się na śmieć jak mają ją założyć na 5 min w sklepie? Czy na pewno reprezentują ten sam gatunek? Jak w Samarii będą w tym roku takie same wściekłe tłumy jak dotychczas to rzeczywiście niestety maski maja sens - nie da się utrzymać odpowiedniego dystansu od innych. (...)
Gosia | crete.pl : Tak, będzie bus. Pierwszy kurs o 7 rano, drugi o 18.15, a w zasadzie po przypłynięciu promu z Agia Roumeli.
gość patryk4193222: pozdrowienia Grecja
Jaka pogoda obecnie na Krecie?☺ czy jest szansa na kąpiele w morzu?
gość gregor: A będzie kursował bus z Sougia do Oumalos?
Pójdę pewnie jutro, ale będę miał cały czas butelkę z wodą w ręce, wtedy bez maski.
gość PiotrWie: Jak się zaszczepisz J&J to na początku lipca już Cię wpuszczą, a Moderna i Pfizer maja teraz odstęp 21 dni, więc na sierpień zdążysz.
bzdury, których nikt nawet nie zamierza egzekwować
Już lecę w 40 stopniowym upale na 6 godzinny marsz po skałach w masce, ludzie powariowali.
A jak się zaszczepie to mnie wpuszczą w sierpniu na Krete ?:D
Frappe pyszna ale ostatnio Fredo Cappuccino :)
Taki mało inteligentny ten rząd Grecki, zawsze żyli z turystyki, teraz nie wycofując całkowicie obowiązku testów robią sobie strzał w kolano i na własne życzenie zmniejszają dochody i robią sobie kryzys, tak jak i wiele innych rządów na świecie…
gość Maxfly: Dziękuję za tak wiele przydatnych informacji
Czy jest ktoś kto podróżował do Grecji na podstawie testu na przeciwciała? Historia zapewne jakich wiele, tylko u mnie pozytywny test, dzien później rozłożyło żonę więc wiedzieliśmy co się dzieje i nie robiliśmy jej kolejnego testu, więc oficjalnie tylko ja jestem w systemie jako ozdrowieniec, u niej nie ma śladu po chorobie.
gość Julia: Denerwują mnie dewotki, które argumentują, że czegoś nie lubią, bo podróżują z dziecmi, ja na plaże naturystów chodzę od dziecka i nie wyobrażam sobie pływania i opalania się w stroju, spotykam na plaży dużo rodzin z dziećmi i wszyscy są nago, jak komuś nie odpowiada naturyzm, to niech siedzi z dziećmi w domu. (...)
Co do testu to dalej tylko PCR czy mozna robić antygenowy żeby dostać się na Kretę?
Spodziewałam się podniesienia wieku dzieci do 12 lat. Pobieranie wymazu to nie jest przyjemne badanie i szkoda mi narażać syna na takie "doznania". Czekamy dalej.
Podaruje sobie podróże do momentu kiedy będę mógł jak człowiek podróżować po UE i Schengen jak człowiek. Bez testów, kodów, zaświadczeń.
Gosia | crete.pl : Tak, podnieśli granicę wieku dla dzieci - PCR obowiązkowy powyżej 6 roku życia.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera