Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi Kotopoulo

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g piersi kurczaka bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 100-150 g makaronu orzo (kritharáki)
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • puszka pomidorów
  • ⅔ szklanki przecieru pomidorowego (passata)
  • szklanka wody/span>
  • szczypta cukru
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta zmielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie sera feta, rozdrobniony (100 g)

Γιουβετσι Κοτοπουλο

Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku. Różnych wariantów tego dania nie brakuje. Jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie wołowiny w tym daniu, to do sosu można dodać nieco czerwonego wina. W przypadku użycia mięsa drobiowego wino nie będzie potrzebne. W przepisie, który prezentujemy wykorzystujemy mięso kurczaka stąd nazwa giouvetsi kotopoulo. Użycie tego rodzaju mięsa ma dodatkową zaletę - danie można przyrządzić szybko.

Główną rolę w giouvetsi gra orzo - specjalny rodzaj makaronu przypominający kształtem ziarenka ryżu. Jest to makaron bardzo popularny w krajach śródziemnomorskich, choć w Polsce zaczyna się on także pokazywać na sklepowych półkach. W Grecji jest znany pod nazwą Κριθαράκι (Kritharáki). Sprawdza się dobrze w zupach, pilawach, zapiekankach czy jako składnik farszu.

1. Na dużej patelni lub w rondlu podgrzewamy połowę oliwy z oliwek. Podsmażamy kawałki kurczaka, następnie przekładamy go do osobnego naczynia i przykrywamy.

2. Rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy na niej cebulę do miękkości. Do cebuli dodajemy makaron, pomidory, przecier pomidorowy oraz filiżankę ciepłej wody. Chwilę gotujemy, mieszamy i ponownie wrzucamy kawałki kurczaka.

3. Całość przyprawiamy szczyptą cukru, cynamonu, ziela angielskiego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i zmniejszamy ogień do średniego. Gotujemy przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż makaron będzie ugotowany. W trakcie gotowania trzeba kontrolować ilość wody w daniu. Jeśli woda wchłonie się zbyt szybko to należy dodać kolejną filiżankę gorącej wody.

4. Gotową potrawę można po przełożeniu do naczynia żaroodpornego zapiec jeszcze w piekarniku. Przed podaniem giouvetsi można także posypać pokruszonym serem feta.


Giouvetsi Kotopoulo

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 3.25
Liczba ocen: 8
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.25 na 5 (0) liczba ocen 8
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Greckie kotleciki keftedes

Greckie kotleciki keftedes

Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób.

Spetzofai

Spetzofai

Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie w zeszłym roku w Chanii dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.

Moussaka

Moussaka

To bardzo znane mięsne danie składa się przede wszystkim z bakłażanów, mielonego mięsa z pomidorami i sosu beszamelowego. W Grecji najlepszą moussakę można zjeść w tradycyjnych rodzinnych tawernach, gdzie danie to jest dopracowane, pełne aromatu i bardzo smaczne.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Zgubić się w wąwozie Kourtaliko to sztuka. Trzeba przekroczyć wybetonowane obrzeże ścieżki i pójść poza wyznaczona trasą  Ale ludzie mają różne dziwne pomysły - wczoraj widzieliśmy dwie osoby uparcie próbujące zejść ze stromego klifu ścieżką zamkniętą płotem i wyraźnie oznakowaną zakaz wstępu, niebezpieczeństwo wypadku.
Love seeing them in flight, supreem fliers!
Bliskie spotkania :)
Byłam w ostatni wtorek i zastanawiałam się, co to za piękne, drapieżne ptaki latają nad Lassithi! Możliwe, że właśnie wtedy zostały wypuszczone?
gość PiotrWie: Dziś byliśmy na plaży Sarakiniko. Tragedii nie było - tylko dwa autobusy i 23 samochody osobowe. Ponieważ teren jest dość rozległy to się rozeszli i nie przeszkadzało. Ale nie wyobrażam sobie co tu się dzieje w lipcu i sierpniu.
Och nie miałam wielką nadzieję że do tego nie dojdzie.
Super jak ja byłam to był szlak zamkniety
Super miejsce. Kto wybiera się na Kretę, to powinien mieć w planach ten wąwóz. Polecam
jeszcze tylko 2.5 miesiąca :)
Podobne plany w Komiža na Wyspie Vis w Chorwacji. Żal.
Koszmar. Plakias to takie piękne miejsce, a klif niesamowity.
W 2020 było cudownie, pusto, czysto i cicho. Zalety pandemi....
Poza fajną laską nic ciekawego
Byłem pierwszy raz na Balos w 2012 roku, w szczycie sezonu i pamiętam, że zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Ludzi było wtedy mniej, dało się zaparkować na szczycie bez problemu. Kolejny raz w zeszłym roku. Również w sezonie. Miałem wrażenie, że droga zrobiła się jakaś węższa i bardziej niebezpieczna. Samochodów multum, było naprawdę ciężko się dostać na szczyt. (...)
Piękna i niezwykla
gość CreteYourLife: Prace już trwają. Usypali drogę i kopary rozjeżdżają klif. 
Smrodek, wiatr taki, że w oczy sypie piachem, mnóstwo ludzi, jako plaża skała posypana piachem. Za to Gramvousa Super
gość PiotrWie: Tu jest sporo szlaków pieszych, prowadzących z Chorio od odludnych plaż. Oczywiście nie jest to wyspa na 3  tygodnie, w czwartek przenosimy się na Milos Po powrocie napiszę więcej.  
Gosia | crete.pl : Kimolos wydaje się być wyspą na krótki wypad. Jest dość mała. Po urlopie napiszesz coś więcej na jej temat?
gość PiotrWie: My byśmy na Balos na początku czerwca 2009 i już wtedy stwierdziliśmy że jest za dużo ludzi. Nie potrafię sobie wyobrazić co się dzieje w lipcu i sierpniu - nigdy nie byliśmy w tym okresie pomimo 17 pobytów na Krecie. Obecnie jesteśmy na Kimolos, turystów można policzyć na palcach jednej ręki. Plaże mamy tylko dla siebie. (...)
Przepiękne miejsce. Miałam przyjemność być, gdy było mało osób.
Zmarnowany dzień wakacji
Balos
Cudowne miejsce
Jadzia Piszczek
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera