Feta zapiekana z filo

Feta zapiekana z filo

Składniki

  • 2 kostki 200 g sera feta
  • 2 arkusze filo (można przeciąć na pół)
  • oliwa z oliwek do smarowania filo
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka nasion prażonych nasion sezamu

Φέτα τυλιγμένη σε φύλλο κρούστας με μέλι και σουσάμι

Ostatnie dane statystyczne wskazują, że Grecy przewyższyli Francuzów, jeśli chodzi o średnie roczne spożycie serów, które aktualnie wynosi w Grecji ponad 32 kg na osobę. Ser w kuchni greckiej znajduje wiele zastosowań i chyba łatwiej wymienić dania, w których nie jest on składnikiem niż odwrotnie. Popularna feta lub mizithra znajdują się nie tylko w daniach słonych, ale także i w słodkich. Przykładem niech będzie opisywana tu przez nas feta zapiekana w filo z miodem i sezamem. Jest to szybka i bardzo prosta przekąska.

Smak fety można wzbogacić mastyksem, jednak jest on możliwy do nabycia tylko w Grecji, więc jeśli go nie posiadacie, to po prostu go pominiecie. Niektórzy dodają także do sera listki świeżego tymianku, co nadaje fecie nieco odmienny również dobry smak. My ze swojej strony zachęcamy najpierw do wypróbowania podstawowej wersji przepisu. W daniu tym najlepiej sprawdzi się delikatna w smaku feta.

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W czasie gdy rozgrzewa się do zadanej temperatury, przygotowujemy pakiety z fetą.

2. Płaty ciasta filo przecinamy na pół. Każdą kostkę fety owijamy dwoma arkuszami. Każdy płat ciasta smarujemy najpierw oliwą. Na tak przygotowane filo kładziemy ser i następnie zawijamy go. To samo robimy z drugim płatem filo.

3. Oba gotowe pakieciki kładziemy na płaską blachę i umieszczamy w piekarniku. Fetę pieczemy przez 20 minut do uzyskania złotego koloru. Gorące danie polewamy miodem i posypujemy sezamem.

Feta zapiekana z filo

Danie to można także usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie na patelni. Jednak w takim wypadku ciasta filo nie smarujemy wstępnie oliwą w trakcie przygotowywania.

Καλή όρεξη!

Feta zapiekana z filo

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Wojtek Orzech
Wojtek Orzech
2017-01-04 19:13:19

Genialna z figą

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-01-04 19:19:19

Brzmi ciekawie. A w jaki sposób serwujesz do tego figę?

 Wojtek Orzech
Wojtek Orzech
2017-01-04 19:20:46

Konfitura figowa na wierzch ciasta - zamiast sezamu ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-01-04 19:29:46

Wojtek aaa wszystko jasne. Mamy taką konfiturę więc spróbujemy przy następnej okazji :)

1
 Dariusz Gidziński
Dariusz Gidziński
2017-01-04 20:23:43

Pychota :-)

1
 Mariola Dudzinska
Mariola Dudzinska
2019-11-14 19:33:23

Pychota

1
 Agnieszka Caputa Kieluś
Agnieszka Caputa Kieluś
2019-11-14 19:45:19

Jeśli to coś podobnego do baklawy którą jadłam w tym roku na Korfu to musi być pyszne

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-11-14 20:13:49

Agnieszka Baklawa to coś innego. To mocno słodki deser choć też z filo. Tu w środku jest feta więc smak jest inny. To raczej przekąska.

1
 Agnieszka Caputa Kieluś
Agnieszka Caputa Kieluś
2019-11-14 20:16:29

CRETE - Kreta na pewno smakuje wspaniale w przyszłym roku będę na Krecie i na pewno spróbuję

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-11-14 20:18:52

Agnieszka a może zrobisz sama? Nie jest trudne ani czasochłonne

1
 Agnieszka Caputa Kieluś
Agnieszka Caputa Kieluś
2019-11-14 20:31:31

CRETE - Kreta zrobię na pewno

1
 Joanna Gumienna- Zalewska
Joanna Gumienna- Zalewska
2019-11-14 20:25:39

1
 Reszczyńska Eveline
Reszczyńska Eveline
2019-11-14 21:21:34

Pychotka. Jadłam na Korfu

2
 Aleksandra Rutkowska
Aleksandra Rutkowska
2019-11-16 13:27:21

Reszczyńska Eveline Też jadłam i też na Korfu

 Karina Szafraniec
Karina Szafraniec
2019-11-15 15:00:33

Pychotka...polecam

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154182415982551,10156613717122551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pasta z suszonego bobu

Pasta z suszonego bobu

Kuchnia grecka pokazuje że bób który jest znany również w naszym kraju, nie musi być tylko sezonowym składnikiem dań. W suszonej postaci, która jest praktycznie niedostępna w naszych sklepach, jest składnikiem ciekawych dań. Dziś proponujemy Wam jedno z nich, czyli pastę z suszonego bobu.

Kalitsounia z serem i miodem

Kalitsounia z serem i miodem

Kalitsounia to dość pracochłonne danie wyglądem zbliżone do pierożków. Podobnie jak one mogą zawierać różnego rodzaju nadzienie, zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Jednak w przeciwieństwie do pierogów kalitsounia są krótko smażone w głębokim oleju albo pieczone w piekarniku.

Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą

Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą

Chociaż wiele osób unika ulicznego jedzenia to my jednak ze swojej strony zachęcamy Was do korzystania z tego typu przybytków w Grecji. Szczególne Wasze zainteresowanie powinny budzić te miejsca, w których roi się od miejscowych Greków. I nie przejmujcie się tym jak to miejsce wygląda, cerata na stolikach oraz zbieranina krzeseł nie do pary, mogą być zapowiedzią smakowitego (aczkolwiek nie zawsze taniego) jedzenia. Oczywiście wyboru dokonujcie z głową i rozsądnie, raczej odradzamy Wam różnego rodzaju hamburgerownie, lodziarnie oraz małą gastronomię opierającą się na kontynentalnych szybkich przysmakach. Jednak miejsca oferujące wytwory opierające się na odłamach lokalnej kuchni mogą okazać się naprawdę ciekawymi odkryciami. Właśnie tym sposobem odkryliśmy naleśniki faszerowane szpinakiem oraz serem feta.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Jak tam dojechać z lyttos beach np.? Jeżdżą tam jakieś autobusy? Ktoś może pomóc :)
Ile kosztuje wypiżyczenie skutera na dzień? Macie może jakies dobre sprawdzone wypożyczalnie?
Adam Wyspiański : Czy ktoś ma wiedzę na temat wyrywkowych testów po przylocie do Chanii i jaki kod QR do nich obliguje w czerwcu??? Czy ktoś już wracał do Wrocławia niezaszczepiony. Czy wystarczy zrobić po wylądowaniu we Wrocławiu test antygenowy??? Jakie są wymagania przy powrocie.. Pozdrawiam.
Gosia | crete.pl : Nie sądzę aby w Samarii w tym roku były tłumy jak w trakcie normalnego sezonu. Prognozy pokazują, że przyjedzie max 40% tego co w 2019 roku, co przełoży się na mniejszą liczbę odwiedzających ten wąwóz. Ale nawet jeśli poziom odwiedzających byłby zbliżony do obłożenia takiego jak w zwykłym sezonie, to na szlaku nie ma problemu z zachowaniem bezpiecznych odległości. (...)
gość PiotrWie: Jak to jest - są tacy co potrafią pięciosetowy mecz siatkarski grać w maseczce a niektórzy duszą się na śmieć jak mają ją założyć na 5 min w sklepie? Czy na pewno reprezentują ten sam gatunek? Jak w Samarii będą w tym roku takie same wściekłe tłumy jak dotychczas to rzeczywiście niestety maski maja sens - nie da się utrzymać odpowiedniego dystansu od innych. (...)
Gosia | crete.pl : Tak, będzie bus. Pierwszy kurs o 7 rano, drugi o 18.15, a w zasadzie po przypłynięciu promu z Agia Roumeli.
gość patryk4193222: pozdrowienia Grecja
Jaka pogoda obecnie na Krecie?☺ czy jest szansa na kąpiele w morzu?
gość gregor: A będzie kursował bus z Sougia do Oumalos?
Pójdę pewnie jutro, ale będę miał cały czas butelkę z wodą w ręce, wtedy bez maski.
gość PiotrWie: Jak się zaszczepisz J&J to na początku lipca już Cię wpuszczą, a Moderna i Pfizer maja teraz odstęp 21 dni, więc na sierpień zdążysz.
bzdury, których nikt nawet nie zamierza egzekwować
Już lecę w 40 stopniowym upale na 6 godzinny marsz po skałach w masce, ludzie powariowali.
A jak się zaszczepie to mnie wpuszczą w sierpniu na Krete ?:D
Frappe pyszna ale ostatnio Fredo Cappuccino :)
Taki mało inteligentny ten rząd Grecki, zawsze żyli z turystyki, teraz nie wycofując całkowicie obowiązku testów robią sobie strzał w kolano i na własne życzenie zmniejszają dochody i robią sobie kryzys, tak jak i wiele innych rządów na świecie…
gość Maxfly: Dziękuję za tak wiele przydatnych informacji
Czy jest ktoś kto podróżował do Grecji na podstawie testu na przeciwciała? Historia zapewne jakich wiele, tylko u mnie pozytywny test, dzien później rozłożyło żonę więc wiedzieliśmy co się dzieje i nie robiliśmy jej kolejnego testu, więc oficjalnie tylko ja jestem w systemie jako ozdrowieniec, u niej nie ma śladu po chorobie.
gość Julia: Denerwują mnie dewotki, które argumentują, że czegoś nie lubią, bo podróżują z dziecmi, ja na plaże naturystów chodzę od dziecka i nie wyobrażam sobie pływania i opalania się w stroju, spotykam na plaży dużo rodzin z dziećmi i wszyscy są nago, jak komuś nie odpowiada naturyzm, to niech siedzi z dziećmi w domu. (...)
Co do testu to dalej tylko PCR czy mozna robić antygenowy żeby dostać się na Kretę?
Spodziewałam się podniesienia wieku dzieci do 12 lat. Pobieranie wymazu to nie jest przyjemne badanie i szkoda mi narażać syna na takie "doznania". Czekamy dalej.
Podaruje sobie podróże do momentu kiedy będę mógł jak człowiek podróżować po UE i Schengen jak człowiek. Bez testów, kodów, zaświadczeń.
Gosia | crete.pl : Tak, podnieśli granicę wieku dla dzieci - PCR obowiązkowy powyżej 6 roku życia.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera