Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Feta zapiekana z filo

Feta zapiekana z filo

Składniki

  • 2 kostki 200 g sera feta
  • 2 arkusze filo (można przeciąć na pół)
  • oliwa z oliwek do smarowania filo
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka nasion prażonych nasion sezamu

Φέτα τυλιγμένη σε φύλλο κρούστας με μέλι και σουσάμι

Ostatnie dane statystyczne wskazują, że Grecy przewyższyli Francuzów, jeśli chodzi o średnie roczne spożycie serów, które aktualnie wynosi w Grecji ponad 32 kg na osobę. Ser w kuchni greckiej znajduje wiele zastosowań i chyba łatwiej wymienić dania, w których nie jest on składnikiem niż odwrotnie. Popularna feta lub mizithra znajdują się nie tylko w daniach słonych, ale także i w słodkich. Przykładem niech będzie opisywana tu przez nas feta zapiekana w filo z miodem i sezamem. Jest to szybka i bardzo prosta przekąska.

Smak fety można wzbogacić mastyksem, jednak jest on możliwy do nabycia tylko w Grecji, więc jeśli go nie posiadacie, to po prostu go pominiecie. Niektórzy dodają także do sera listki świeżego tymianku, co nadaje fecie nieco odmienny również dobry smak. My ze swojej strony zachęcamy najpierw do wypróbowania podstawowej wersji przepisu. W daniu tym najlepiej sprawdzi się delikatna w smaku feta.

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W czasie gdy rozgrzewa się do zadanej temperatury, przygotowujemy pakiety z fetą.

2. Płaty ciasta filo przecinamy na pół. Każdą kostkę fety owijamy dwoma arkuszami. Każdy płat ciasta smarujemy najpierw oliwą. Na tak przygotowane filo kładziemy ser i następnie zawijamy go. To samo robimy z drugim płatem filo.

3. Oba gotowe pakieciki kładziemy na płaską blachę i umieszczamy w piekarniku. Fetę pieczemy przez 20 minut do uzyskania złotego koloru. Gorące danie polewamy miodem i posypujemy sezamem.

Feta zapiekana z filo

Danie to można także usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie na patelni. Jednak w takim wypadku ciasta filo nie smarujemy wstępnie oliwą w trakcie przygotowywania.

Καλή όρεξη!

Feta zapiekana z filo

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Wojtek Orzech
Wojtek Orzech
2017-01-04 19:13:19

Genialna z figą

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-01-04 19:19:19

Brzmi ciekawie. A w jaki sposób serwujesz do tego figę?

 Wojtek Orzech
Wojtek Orzech
2017-01-04 19:20:46

Konfitura figowa na wierzch ciasta - zamiast sezamu ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-01-04 19:29:46

Wojtek aaa wszystko jasne. Mamy taką konfiturę więc spróbujemy przy następnej okazji :)

1
 Dariusz Gidziński
Dariusz Gidziński
2017-01-04 20:23:43

Pychota :-)

1
 Mariola Dudzinska
Mariola Dudzinska
2019-11-14 19:33:23

Pychota

1
 Agnieszka Caputa Kieluś
Agnieszka Caputa Kieluś
2019-11-14 19:45:19

Jeśli to coś podobnego do baklawy którą jadłam w tym roku na Korfu to musi być pyszne

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-11-14 20:13:49

Agnieszka Baklawa to coś innego. To mocno słodki deser choć też z filo. Tu w środku jest feta więc smak jest inny. To raczej przekąska.

1
 Agnieszka Caputa Kieluś
Agnieszka Caputa Kieluś
2019-11-14 20:16:29

CRETE - Kreta na pewno smakuje wspaniale w przyszłym roku będę na Krecie i na pewno spróbuję

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-11-14 20:18:52

Agnieszka a może zrobisz sama? Nie jest trudne ani czasochłonne

1
 Agnieszka Caputa Kieluś
Agnieszka Caputa Kieluś
2019-11-14 20:31:31

CRETE - Kreta zrobię na pewno

1
 Joanna Gumienna- Zalewska
Joanna Gumienna- Zalewska
2019-11-14 20:25:39

1
 Reszczyńska Eveline
Reszczyńska Eveline
2019-11-14 21:21:34

Pychotka. Jadłam na Korfu

2
 Aleksandra Rutkowska
Aleksandra Rutkowska
2019-11-16 13:27:21

Reszczyńska Eveline Też jadłam i też na Korfu

 Karina Szafraniec
Karina Szafraniec
2019-11-15 15:00:33

Pychotka...polecam

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154182415982551,10156613717122551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pasta z młodego bobu

Pasta z młodego bobu

Obłędna w smaku, wesoła zieloniutka, ciesząca oko pasta z młodego bobu to jedno z prostych i szybkich w przygotowaniu meze

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava jest popularną w Grecji przystawką nieco podobną do hummusu, jednak w przeciwieństwie do niego jest przyrządzana z żółtego łuskanego grochu. Fava jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno na przykład z chlebem pita.

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych sosów greckich, który znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Choć na ogół podawany jest do gyrosa w plackach pita, to równie znakomicie sprawdzi się z grillowanymi i smażonymi warzywami czy też jako dodatek do mięs.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Ania Błaszczyk Kowalczyk: My na Rodos .jest cudnie. Ale sercem na Krecie
Artur Iwański: My w połowie września jak się nic nie zmieni ☀️☀️☀️
Gosia | crete.pl : Proponuję abyś prześledził przy ilu nowych chorych Grecja zamknęła furtkę dla Albanii, Czarnogóry czy Macedonii. A teraz spójrz ile zachorowań dziennie jest w Polsce. Przy takich wartościach jakie są obecnie u nas trzeba się cieszyć że jeszcze pozwalają lądować samolotom z Polski....a nie marzyć o ściąganiu Polaków do siebie.
gość dodekanezowiec : Miałeś złoty róg. Można było ściągnąć Niemców i Polaków tloczących się na plażach Bałtyku. Ale Grecy nie mieli pomysłu. Testy, kwarantanny, durne formularze, dezinformacja. Tu by się przydał Szpakowski ze swoimi komentarzami na koniec ostatniego meczu w jakichś eliminacjach przegranego z jakimś srednakiem 0:3. Że same dobre chęci nie wystarcza. 
gość dodekanezowiec: Skoro się nie odniosło do komentarza zamieszczonego na opiniotwórczym portalu, to gość mógł pisać prawdę. Że nie miał testu, ale po 24 h go zwinęli na kwarantannę bo gdzieś siedział blisko "pozytywa". Zero bliższych informacji ze strony Grecji, ze strony biur, do poopy (sorry ale to chyba łagodne określenie) informacja i organizacja. A Grecja trochę pomysow miała jak obłożenie 65 proc. Ale miała też gorsze. (...)
Anna Zalewska: Czy to Agia Galini na zdjęciu?
Paulina Pawłowska: Mam nadzieję, że dotrę 16 tego..
Mariusz Rygiel: Sami sobie strzelili w kolano z tymi wybiorczymi testami gdyby nie ten chory pomysl mieli by wiecej turystow
Roma Socha: My w środę meldujemy się na Krecie❤️
Monique Dert: Heb reservatie gedaan in hersonissos voor 11 september maar nog geen bericht gehad of mijn hotel open is
Małgorzata Pierzak: jeszcze będzie przepięknie
Mariola Dyka: Uwielbiam Kretę!
Jan Gubiec: Sam planowałem w tym roku wyjazd na początku czerwca na Kretę i niestety... może uda się w przyszłym roku?
Joanna Chmielewska: Melduję się w środę
Łukasz Szulc: Może gdybyśmy mieli lecieć sami, to byśmy kolejny rok z rzędu byli na Krecie. No ale, że jest jeszcze córka 6-cio letnia na pokładzie, to nie ryzykowaliśmy i wrócimy w 2021 roku
gość Anna: Polecam wwww.autoway-polska.com Zawsze niezawodni i bez karty kredytowej.
Marek Wozniak: Ja w niedzielę melduję się na Krecie. Mam nadzieję będzie ok.
Izabela Wlaźlak: My właśnie wróciliśmy, było super, ale faktycznie mało turystów, plaże, bary puste...
Tatiana Dąbrowska: My za miesiąc. Oby do tego czasu nic się nie zmieniło:)
Piotr Paweł PG: Ja w czwartek zobaczę jak toczy się życie na Cyprze w PAFOS
Monika Lukácsová: we are going ❤️
Monika Szulejewska: W niedzielę choć troszkę im pomogę rozpoczynając tygodniowy urlop na Krecie, uważam że wakacje zagranicą są równie bezpieczne jak nie bezpieczniejsze jak w Polsce.
gość dodekanezowiec: Kwarantanna po przylocie ma być z wyprzedzeniem i dotyczyłaby innych krajów, raczej Hiszpanii. No ale jest jakiś strach o kwarantannę na miejscu, o jakiś problem w hotelu, o to że mniej atrakcji będzie "działać". Zamiast śpiewać sobie np. "Kos czy Rodos to jedyne czym żyję" - oby nie trzeba byłoby wrócić do oryginału: "Plus czy minus to jedyne czym żyję". 
Eveline Schmitt: Habe ich mir gekauft
Justyna Miłoszewska-Marchlewicz: A ja byłam na Rodos. Bezpiecznie każdy pilnuje się. Wróciłam cała i zdrowa.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera