Ciasteczka mastyksowe

Ciasteczka mastyksowe

Składniki na około 20-24 ciastka


Nadzienie
  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g zblanszowanych posiekanych migdałów ewentualnie po prostu zmielonych
  • 4 łyżki stołowe rodzynek
  • pół łyżeczki roztartego mastyksu
  • 2-3 łyżki stołowe miodu
Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki roztartego mastyksu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 4 łyżki cukru

Σκαλτσούνια με μαστίχα

Spory zapas mastyksu, jaki posiadamy w swoich zapasach kuchennych, skłonił nas ostatnio do upieczenia ciastek z wykorzystaniem tej charakterystycznej żywicy. Inspirowaliśmy się przepisem z książki Vefa's kitchen autorstwa Vefa Alexiadou. Mastiha nadaje ciastkom specyficzny nieco żywiczny zapach oraz lekko gorzkawy smak. Lubimy jego smak, więc ciastka bardzo nam przypadły do gustu. Jest to dobry dodatek do porannej kawy. W zupełności wystarczy zjeść jedno takie ciasto :D

Przygotowanie tych ciasteczek jest dość czaso- i pracochłonne, jeśli więc chcielibyście je przygotować to zarezerwujcie sobie trochę czasu. Surowe ciasto sporządzone według tego przepisu jest dość nietypowe w przygotowaniu i podatne na rozerwanie, trzeba więc obchodzić się z nim z delikatnie. Całość jednak oceniamy na duży plus, więc te wypieki na pewno wchodzą do naszego standardu.

Ciasteczka mastyksowe

I jeszcze słówko na temat samego mastyksu czyli mastiha. Jest to naturalna żywica pozyskiwana na wyspie Chios. Mastyks jest sprzedawany albo w postaci całych kryształów, albo sproszkowanej. O ile proszek jest wygodniejszy w użyciu to jednak szybciej wietrzeje. Kryształki zachowują aromat dłużej ale przed jego dodaniem do wypieków należy rozetrzeć je w moździerzu. Na Krecie mastyks można kupić nawet w zwykłych marketach, powinien znajdować się wśród innych przypraw, w Chanii dostępny jest także w Hali Targowej. Jeśli jednak dotąd nie przywoziliście sobie mastyksu z wakacji to w Polsce można go kupić w sklepie kreta24.pl.

Nadzienie

1. Kryształki mastyksu rozcieramy w moździerzu na drobny pył. Utarty mastyks trzeba podzielić na dwie części z których jedna będzie dodana do ciasta, a druga do farszu.

2. Do miseczki wsypujemy posiekane orzechy włoskie, zmielone migdały, rodzynki i mastyks. Następnie dodajemy około 2 łyżek miodu i mieszamy. Jeśli składniki się nie połączą to trzeba dodać jeszcze trochę miodu.


Przygotowanie ciasta

1. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy mastyks i ćwierć łyżeczki soli. Składniki mieszamy.

2. Do blendera wlewamy olej, sok pomarańczowy i cukier. Miksujemy wszystko aż składniki połączą się w jednolitą emulsję.

3. W misce z mąką robimy na środku niewielki dołek i powoli wlewamy część przygotowanej wcześniej emulsji. Mieszamy z mąką i stopniowo dolewamy pozostałą część emulsji. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta.

4. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Ciasto dzielimy na kilka części, które rozwałkowujemy do grubości od 3 do 5 mm. Grubość placka zależy od uzyskanej konsystencji ciasta. Nie może ono być zbyt cienkie tak, aby nadzienie nie wydostało się ze środka.


5. Z tak rozwałkowanego ciasta wycinamy okrągłą foremką placuszki o średnicy 10 cm. Każdy kawałek ciasta układamy na dłoni, następnie nakładamy na niego około łyżeczkę przygotowanego wcześniej farszu. Nie polecamy nakładania farszu na stole bo ciasto jest delikatne i łatwo się rozrywa.

6. Po nałożeniu farszu składamy placuszek na pół i palcami lekko zaciskamy jego brzegi tak, aby uległy one sklejeni. W ten sposób powstają półksiężyce, które od razu układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


7. Ciastka podczas pieczenia nieco rosną więc trzeba je układać z zachowaniem odstępów.

8. Kiedy mamy już gotowe wszystkie ciastka wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciastka pieczemy przez około 25 minut do uzyskania lekko złotego koloru.

9. Po upieczeniu i delikatnym ostudzeniu jeszcze ciepłe ciasteczka spryskujemy wodą różaną. Jeśli jej nie macie to użyjcie zwykłej wody. Następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.

Ciasteczka mastyksowe

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2020-12-20 18:19:18

Gotowe są smaczne

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157623597122551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa z semoliny to tradycyjny grecki deser popularny szczególnie w okresie postu. Jest on bardzo słodki, tuczący i dość ciężki, więc nie należy przesadzać z wielkością porcji. Taka chałwa nie wymaga pieczenia, a po przygotowaniu należy ją przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava jest chyba najsłynniejszym greckim deserem. Genezę jej powstania jednak odłóżmy na bok, ponieważ do wynalezienia baklavy przyznają się także Turcy, Bułgarzy i kilka innych krajów bałkańskich. Niemniej jednak skoro Grecy wynaleźli prawie wszystko to baklavę pewnie także ;-)

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Καλή Σαρακοστή ☺
Warto zobaczyć, byliśmy jest pieknie
Piękne miejsce.
Prace wykonane przez Evansa, tak bardzo kontrowersyjne, doprowadziły jednak do tego, że Pałac w Knossos jest najchętniej odwiedzanym zabytkiem na Krecie. Pałac w Zakros czy nawet Fajstos, tak bardzo autentyczne, nie mogą się poszczycić taką popularnością. (...)
Niezapomniane wrażenia
Byłam, widziałam, poczułam moc tego miejsca
Warto zwiedzić.
Nádherná památka byla jsem tam 2x ❤️
gość PiotrWie : Już i na południu jest sporo ludzi - pamiętam puste plaże za Asterousią a w 2019 i w Tris Ekklisies i w Lentas a nawet na plażach Tripiti i Trachoulas było sporo ludzi.A na Serifos czy Kimolos byliśmy sami ewentualnie z jakąś drugą dwójką.
Zostaje mniej oblegane południe , ja pamiętam Kretę z przed 2 dekad i Balos gdzie prawie nie było ludzi :)
Taknpomyślałam, że pewnie trochę zatrzęsło... A wówczas nawet wykonane prace zabezpieczające nie dadzą 100% bezpieczeństwa. Dobrze, że nikt nie ucierpiał
gość PiotrWie : My wybieramy się w maju na Ikarię. Tam czegoś takiego nie będzie jeszcze jakiś czas. Polecam wyspy na którym nie ma lotnisk międzynarodowych - chętni na takie resorty nie uznają podróży z przesiadkami. Np Serifos, Sifnos czy Astipaleę.  
Dobrze, że są miejsca gdzie udało się odsunąć te plany. Typu Plakias , Falassarna
To już nie będzie Kreta dzika i swojska. Będą tłumy i komercja.
Masakra
Pamiętam lekki chłód w porównaniu z upałem sierpniowym poza wąwozem i taką duszącą wilgoć
Ciekawe miejsce. Idąc tam , próbowaliśmy cofnąć czas, wyobrażając sobie wioskę w pełnym rozkwicie…
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera