Ciasteczka mastyksowe

Ciasteczka mastyksowe

Składniki na około 20-24 ciastka


Nadzienie
  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g zblanszowanych posiekanych migdałów ewentualnie po prostu zmielonych
  • 4 łyżki stołowe rodzynek
  • pół łyżeczki roztartego mastyksu
  • 2-3 łyżki stołowe miodu
Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki roztartego mastyksu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 4 łyżki cukru

Σκαλτσούνια με μαστίχα

Spory zapas mastyksu, jaki posiadamy w swoich zapasach kuchennych, skłonił nas ostatnio do upieczenia ciastek z wykorzystaniem tej charakterystycznej żywicy. Inspirowaliśmy się przepisem z książki Vefa's kitchen autorstwa Vefa Alexiadou. Mastiha nadaje ciastkom specyficzny nieco żywiczny zapach oraz lekko gorzkawy smak. Lubimy jego smak, więc ciastka bardzo nam przypadły do gustu. Jest to dobry dodatek do porannej kawy. W zupełności wystarczy zjeść jedno takie ciasto :D

Przygotowanie tych ciasteczek jest dość czaso- i pracochłonne, jeśli więc chcielibyście je przygotować to zarezerwujcie sobie trochę czasu. Surowe ciasto sporządzone według tego przepisu jest dość nietypowe w przygotowaniu i podatne na rozerwanie, trzeba więc obchodzić się z nim z delikatnie. Całość jednak oceniamy na duży plus, więc te wypieki na pewno wchodzą do naszego standardu.

Ciasteczka mastyksowe

I jeszcze słówko na temat samego mastyksu czyli mastiha. Jest to naturalna żywica pozyskiwana na wyspie Chios. Mastyks jest sprzedawany albo w postaci całych kryształów, albo sproszkowanej. O ile proszek jest wygodniejszy w użyciu to jednak szybciej wietrzeje. Kryształki zachowują aromat dłużej ale przed jego dodaniem do wypieków należy rozetrzeć je w moździerzu. Na Krecie mastyks można kupić nawet w zwykłych marketach, powinien znajdować się wśród innych przypraw, w Chanii dostępny jest także w Hali Targowej. Jeśli jednak dotąd nie przywoziliście sobie mastyksu z wakacji to w Polsce można go kupić w sklepie kreta24.pl.

Nadzienie

1. Kryształki mastyksu rozcieramy w moździerzu na drobny pył. Utarty mastyks trzeba podzielić na dwie części z których jedna będzie dodana do ciasta, a druga do farszu.

2. Do miseczki wsypujemy posiekane orzechy włoskie, zmielone migdały, rodzynki i mastyks. Następnie dodajemy około 2 łyżek miodu i mieszamy. Jeśli składniki się nie połączą to trzeba dodać jeszcze trochę miodu.


Przygotowanie ciasta

1. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy mastyks i ćwierć łyżeczki soli. Składniki mieszamy.

2. Do blendera wlewamy olej, sok pomarańczowy i cukier. Miksujemy wszystko aż składniki połączą się w jednolitą emulsję.

3. W misce z mąką robimy na środku niewielki dołek i powoli wlewamy część przygotowanej wcześniej emulsji. Mieszamy z mąką i stopniowo dolewamy pozostałą część emulsji. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta.

4. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Ciasto dzielimy na kilka części, które rozwałkowujemy do grubości od 3 do 5 mm. Grubość placka zależy od uzyskanej konsystencji ciasta. Nie może ono być zbyt cienkie tak, aby nadzienie nie wydostało się ze środka.


5. Z tak rozwałkowanego ciasta wycinamy okrągłą foremką placuszki o średnicy 10 cm. Każdy kawałek ciasta układamy na dłoni, następnie nakładamy na niego około łyżeczkę przygotowanego wcześniej farszu. Nie polecamy nakładania farszu na stole bo ciasto jest delikatne i łatwo się rozrywa.

6. Po nałożeniu farszu składamy placuszek na pół i palcami lekko zaciskamy jego brzegi tak, aby uległy one sklejeni. W ten sposób powstają półksiężyce, które od razu układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


7. Ciastka podczas pieczenia nieco rosną więc trzeba je układać z zachowaniem odstępów.

8. Kiedy mamy już gotowe wszystkie ciastka wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciastka pieczemy przez około 25 minut do uzyskania lekko złotego koloru.

9. Po upieczeniu i delikatnym ostudzeniu jeszcze ciepłe ciasteczka spryskujemy wodą różaną. Jeśli jej nie macie to użyjcie zwykłej wody. Następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.

Ciasteczka mastyksowe

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2020-12-20 18:19:18

Gotowe są smaczne

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157623597122551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie

W Grecji można kupić gotowe takie przetwory, czasem można ich skosztować w tawernie. Jednak warto spróbować swoich sił i przygotować własne słoiczki z takimi pysznościami. Jednym z bardziej znanych i popularnych przepisów jest ten, w którym bazę stanowią wiśnie.

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas to tradycyjny kreteński deser z semoliny, obecny na stołach najczęściej w okresie postu. Nam zdarzało się jednak otrzymywać halvas w tawernach jako “gratis” dodawany do rachunku w czasie zupełnie nie postnym :) Trzeba przyznać, że lekki cytrynowy smak, pomimo dodatku dużej ilości cukru sprawia, że deser ten jest przyjemnie orzeźwiający nawet w upalne dni. Smaczku dodają też wiórki kokosowe, które są tu idealnym uzupełnieniem.

Rizogalo (Ρυζόγαλο)

Rizogalo (Ρυζόγαλο)

Rizogalo to kremowy grecki pudding przygotowany na bazie ryżu oraz mleka. Od tych dwóch składników wzięła się nazwa tego dania: ρυζι - ryzi - ryż; γάλα - gála - mleko. Dodatkiem, który wzbogaci smak może być skórka pomarańczowa lub cytrynowa, którą dodajemy w trakcie gotowania. Rizogalo doskonale sprawdzi się w formie deseru, przekąski w ciągu dnia lub jako dodatek do śniadania.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość gosia: witam panią,mam pytanko zawitamy na KRETĘ pod koniec SIERPNIA, stacjonować będziemy w : Kato Gouves 700 14, Grecja czy z tamtąd jest jakiś autobus do Iraklion pozdrawiam
gość @Kajdowy: Kwietniowy i króciutki wypad do Georgioupolis to był świetny pomysł. Miejscowość bardzo klimatyczna i urocza. Restauracje i tawerny w świetnym klimacie a regionalne jedzenie przepyszne. Długa plaża, fajna zabudowa, ciekawi ludzie i rewelacyjny barman w hotelu. (...)
Alimony Zaheio: Jolanta Cieślak Kasia Franielczyk Edyta Godlewicz Mirela Sz Iwona Adamiec Sylwia Krajewska Magdalena Wygoda Jacek Maciek Alicja Zaremba Pamela La Marca Beata Niedźwiedź Please check it Out Your confirm T-shirt Mug Hoodie Order
gość PiotrWie : Dziś jest niesamowita widoczność - po zewnętrznej stronie wyspy widzieliśmy większość Cyklady, a teraz z brzegu kaldery w Oi widać Kretę - z dużą plamą śniegu w masywie Gór Idajskich.
Artur Kiwa: Byłem. Raz. I to wystarczy. Duży lokal, głośny, pełno ludzi, bo popularność robi swoje. Personel zabiegany i, szczerze mówiąc, chyba zestresowany, bo nie ma mowy o sympatycznej pogawędce. Mało w tym typowo greckiej gościnności i sympatycznej atmosfery. Miejsce z typowymi chorobami dużego lokalu z dużą ilością klientów. Jedzenie - górna strefa stanów średnich, nic mnie nie powaliło na kolana. (...)
Wojtek Arciszewski: Za duża …
Joanna Gadomska: Nie,ale jest szansa ,że niedługo bede⛱️
gość PiotrWie: Patrząc na film wygląda że na wysokości Lakkos Mygreu jest śnieg, więc przynajmniej do końca kwietnia powyżej 1800 warunki będą zimowe.
Wacław Karpiński: Startujemy z Krakowa..
gość Fidelisu: Witam. Czy obecna pogoda na najwyższym szczycie Krety umożliwia względnie bezpieczne i suche przejście szlaku na początku kwietnia? Dzięki z góry za odp. 
Mariola Dudzinska: Za tydzień do Polski
Marek A. Jarzębski: Szczęściarze
Anita Wasilke: 
Iwona Struzynska: 
Marzena Bubiak: Oki Oki będę za tydzień
Grzegorz Jagus: To bardzo dobry kierunek
gość PiotrWie: My jesteśmy aktualnie na Cyklach, tu jest cena 2,2; 2,15  - więc ceny jakie podajesz na Krecie są i tak zachęcające. Tyle że tu trudno dużo zużyć - odległości są małe, nie jak na Krecie.
Wojciech Halota: Hmm w sierpniu płaciłem 2,18 euro za benzynę 95 to i tak jest taniej
Agnes Mokros: Moja ulubiona
Tomek Kawowski: Vai jest lepsze troche ;)
Marcin Nadstawski: Szkoda, że Knossos to szkaradek w stylu hollywoodzkiego kiczu.
gość PiotrWie: My dotarliśmy już wczoraj na Sifnos - ale do Aten Wizzair, a dalej promem. Na razie słońce na zmianę z chmurami, ale jest kilkanaście stopni i chodzić się da spokojnie. Pełne słońce w prognozach od niedzieli. Mamy nadzieję że 5 kwietnia kontrolerzy nie będą strajkować bo mamy wracać Olympic z Santorini do Aten.
gość Często gotuję jest pyszna nauczyłam się będąc w Grecji : Zupa z soczewicy
Monika Rzemek: Przepiękny wąwóz, aż szkoda ….
Marc-Antonio Ventura: 
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera