Ciasteczka mastyksowe

Ciasteczka mastyksowe

Składniki na około 20-24 ciastka


Nadzienie
  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g zblanszowanych posiekanych migdałów ewentualnie po prostu zmielonych
  • 4 łyżki stołowe rodzynek
  • pół łyżeczki roztartego mastyksu
  • 2-3 łyżki stołowe miodu
Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki roztartego mastyksu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 4 łyżki cukru

Σκαλτσούνια με μαστίχα

Spory zapas mastyksu, jaki posiadamy w swoich zapasach kuchennych, skłonił nas ostatnio do upieczenia ciastek z wykorzystaniem tej charakterystycznej żywicy. Inspirowaliśmy się przepisem z książki Vefa's kitchen autorstwa Vefa Alexiadou. Mastiha nadaje ciastkom specyficzny nieco żywiczny zapach oraz lekko gorzkawy smak. Lubimy jego smak, więc ciastka bardzo nam przypadły do gustu. Jest to dobry dodatek do porannej kawy. W zupełności wystarczy zjeść jedno takie ciasto :D

Przygotowanie tych ciasteczek jest dość czaso- i pracochłonne, jeśli więc chcielibyście je przygotować to zarezerwujcie sobie trochę czasu. Surowe ciasto sporządzone według tego przepisu jest dość nietypowe w przygotowaniu i podatne na rozerwanie, trzeba więc obchodzić się z nim z delikatnie. Całość jednak oceniamy na duży plus, więc te wypieki na pewno wchodzą do naszego standardu.

Ciasteczka mastyksowe

I jeszcze słówko na temat samego mastyksu czyli mastiha. Jest to naturalna żywica pozyskiwana na wyspie Chios. Mastyks jest sprzedawany albo w postaci całych kryształów, albo sproszkowanej. O ile proszek jest wygodniejszy w użyciu to jednak szybciej wietrzeje. Kryształki zachowują aromat dłużej ale przed jego dodaniem do wypieków należy rozetrzeć je w moździerzu. Na Krecie mastyks można kupić nawet w zwykłych marketach, powinien znajdować się wśród innych przypraw, w Chanii dostępny jest także w Hali Targowej. Jeśli jednak dotąd nie przywoziliście sobie mastyksu z wakacji to w Polsce można go kupić w sklepie kreta24.pl.

Nadzienie

1. Kryształki mastyksu rozcieramy w moździerzu na drobny pył. Utarty mastyks trzeba podzielić na dwie części z których jedna będzie dodana do ciasta, a druga do farszu.

2. Do miseczki wsypujemy posiekane orzechy włoskie, zmielone migdały, rodzynki i mastyks. Następnie dodajemy około 2 łyżek miodu i mieszamy. Jeśli składniki się nie połączą to trzeba dodać jeszcze trochę miodu.


Przygotowanie ciasta

1. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy mastyks i ćwierć łyżeczki soli. Składniki mieszamy.

2. Do blendera wlewamy olej, sok pomarańczowy i cukier. Miksujemy wszystko aż składniki połączą się w jednolitą emulsję.

3. W misce z mąką robimy na środku niewielki dołek i powoli wlewamy część przygotowanej wcześniej emulsji. Mieszamy z mąką i stopniowo dolewamy pozostałą część emulsji. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta.

4. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Ciasto dzielimy na kilka części, które rozwałkowujemy do grubości od 3 do 5 mm. Grubość placka zależy od uzyskanej konsystencji ciasta. Nie może ono być zbyt cienkie tak, aby nadzienie nie wydostało się ze środka.


5. Z tak rozwałkowanego ciasta wycinamy okrągłą foremką placuszki o średnicy 10 cm. Każdy kawałek ciasta układamy na dłoni, następnie nakładamy na niego około łyżeczkę przygotowanego wcześniej farszu. Nie polecamy nakładania farszu na stole bo ciasto jest delikatne i łatwo się rozrywa.

6. Po nałożeniu farszu składamy placuszek na pół i palcami lekko zaciskamy jego brzegi tak, aby uległy one sklejeni. W ten sposób powstają półksiężyce, które od razu układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


7. Ciastka podczas pieczenia nieco rosną więc trzeba je układać z zachowaniem odstępów.

8. Kiedy mamy już gotowe wszystkie ciastka wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciastka pieczemy przez około 25 minut do uzyskania lekko złotego koloru.

9. Po upieczeniu i delikatnym ostudzeniu jeszcze ciepłe ciasteczka spryskujemy wodą różaną. Jeśli jej nie macie to użyjcie zwykłej wody. Następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.

Ciasteczka mastyksowe

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2020-12-20 18:19:18

Gotowe są smaczne

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157623597122551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Marmolada z mandarynek

Marmolada z mandarynek

Marmolada z mandarynek to dla nas kwintesencja słońca i wakacji. To jedna z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych marmolad cytrusowych. Skondensowany smak cytrusów doprawiony solidną porcją cukru sprawia, że zwykła kanapka z taką marmoladą staje się wyjątkowa i na chwilę przypomina południowe smaki.

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto Kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Przestali bawić się w plandemię więc mają wzrosty. Portugalia dołączyła od lipca, stracili 2 miesiące w stosunku do Grecji.
Widać w Grecji tłumy. Po dwóch latach pandemii aż mi przeszkadza że jest tyle osób. Ale z drugiej strony może Grecy zrozumieją, że da się żyć bez rosyjskich turystów. Na forach greckich wylewała się wczesniej fala żółci na zamknięcie przestrzeni dla rosyjskich samolotów. Było to wręcz obrzydliwe i ciężko było czytać pretensje Greków i ataki na Ukraińców. (...)
Gosia | crete.pl : Wszystko co dobre się kiedyś kończy. Kreta od kilku lat przeżywa oblężenie, kiedyś może ten szał minie. A jeśli nie to tak jak piszesz - Grecja ma wiele nieodkrytych miejsc.
Gosia | crete.pl : Można dojechać tylko samochodem. Od Gouverneto do Katholiko to maksymalnie pół godziny wolnego spaceru w jedną stronę.
gość PiotrWie: Też uważam że szkoda ale tego nie odwrócimy. Dlatego postanowiliśmy zmienić kierunki - będziemy jeździć na wyspy jeszcze nie upowszechnione turystycznie choć wiemy że jest to droższe i trudniejsze, ale zdecydowanie ciekawsze. W maju byliśmy na Kimolos ( i przy okazji na Milos) a na wrzesień mamy bilety na Astipaleę. Na szczęście w ostatnich 15 latach zdążyliśmy zwiedzić sporo Krety.
maciej zyluk : Hej, Czy do klasztoru Gouverneto mozna dojechac transportem publicznym czy tylko wynajmujac samochod?  Bylbym zainteresowany dojsciem do klasztoru Catholico. Ile trzeba zaplanowac czasu na taka wyprawe? (Gouverneto - Catholico - Gouverneto?
Bardzo szkoda :/
janusz_safari: Na jeep safari mamy póki co zeszłoroczne
Gosia | crete.pl : Poprzednia podwyżka (10-12%) była pod koniec marca/początek kwietnia. Niektórzy armatorzy zapowiadali, już wtedy że będą starali się nie podnosić cen w przyszłości ale kosztem wydłużenia czasu podróży albo redukcji części połączeń. Może tak jest w przypadku który sprawdzasz. A jeśli niektórzy nie podnieśli cen to super. I tak wszystko jest wystarczająco drogie.
gość PiotrWie: A poprzednie były kiedy - bo ja też sprawdziłem na Ferries.gr i z Pireusu na Milos kosztuje nadal 74,70 jak kosztowało gdy sprawdzałem w styczniu - finalnie polecieliśmy samolotem ale cena jest dziś ta sama jak w styczniu - sprawdziłem na 5 lipiec, powrót na 13 lipiec. Może podwyżki są na wybrane trasy lub w niektórych firmach?
gość Lp: czy hotel evita mare na Rodos w Faliraki ma certyfikat EOT? Ile gwiazdek ma przyznane?
O nie. Czyli lepiej kupować bilet z wyprzedzeniem?
Bylam
Nam się bardzo tutaj podobało.
Cena benzyny w tym roku na Krecie powala. Udało się tanio wynająć samochód, bo ceny początkowo też odstraszały, a później przyszedł szok na stacji
jemod cilok : Aradena Gorge in the coming days
gość Romek: że byłem na krecie miesiąc temu, pogoda cudowna, nie kalkulowałem kilometrów i 3 tys. zł jak nie więcej zaoszczędzone. Takie wychodzą różnice między sezonem tzw. niskim a sezonem wysokim.
Tak się kończy kiepska polityka sankcji na których to de facto Europa traci
gość PiotrWie: Samochód z pełnym ubezpieczeniem bez udziału własnego wypożyczałem ostatnio z 10 lat temu, od jakiegoś czasu wszyscy ubezpieczają z udziałem własnym od 600 do 1000 euro, co jest pewnym zabezpieczeniem przed niefrasobliwym traktowaniem samochodów z wypożyczalni - typu "poszaleję sobie bo nic mi nie grozi". (...)
Ilekroć jeździlem po Krecie to zawsze odnosiłem wrażenie że te samochody, którymi przemieszczałem się palą mniej paliwa niż podaje producent. Może oni czymś chrzczą to paliwo czy co
do tego jeszcze dodać ceny wypożyczenia auta w tym roku na greckich wyspach... :(
Wróciłem tydzień temu z Krety, ceny wahają się pomiędzy €2,41,- a €2,49,- za litr. Rekordowa cena jaką widziałem to €2,57,- na New National Road między Heraklio, a Rethymno.
Cenny paliwa w Grecji są bardzo wysokie
gość Basia: Cześć byłabym wdzięczna za podpowiedź jak się najlepiej przedostać z Kissamos do Analipsi, będę jechała za tydzień, w początek lipca, z dwójką dzieci, czy da się bez przesiadek? z góry dziękuję za odpowiedz :)
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera