Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

imam-bayildi

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • około 250 ml oliwy z oliwek
  • 1 pokrojona cebula
  • dwa duże pomidory
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 250 ml przetartych pomidorów (przecier domowy lub pomidory starte na tarce)

Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί

Nie będziemy Was oszukiwać. Imam Bayildi nie jest dietetycznym daniem i takim być nie powinno. Duża ilość oliwy jest tu potrzebna do wytworzenia pysznego sosu, w którym bakłażan będzie niemalże pływać. Takiego też smakowitego “pływającego” Imama jedliśmy między innymi w Matali na Krecie i właśnie on był pierwowzorem dla naszego przepisu. Niestety większość spolszczonych przepisów na to danie próbuje go odchudzić ignorując kwestię odpowiednio dużej ilości oliwy.

Nie podejmiemy dyskusji na temat tego, na terenie którego kraju, Grecji czy Turcji zostało wymyślone to danie. Wiadomo, że przez wiele wieków obie kultury przenikały się nawzajem, zaś Imam Bayildi istnieje w kuchniach obu tych narodów do dziś dnia. W zależności od tawerny jadaliśmy imamy przygotowane na przeróżne sposoby, ale jak w większości przypadków trzeba pamiętać o tym, że nie ma czegoś takiego jak jeden "słuszny" przepis.

Pewnie wiele osób zastanowi dość nietypowa nazwa tego dania, która jest powiązana z historią jego powstania. Otóż bakłażany były ulubionym warzywem pewnego tureckiego imama. W związku z tym jego żona/kochanka/siostra/matka/gospodyni (opcja w zależności od przekazywanej historii) stale opracowywała nowe przepisy z użyciem bakłażanów. Pewnego dnia zaserwowała imamowi to danie, które po spożyciu doprowadziło go do omdlenia. Niestety nigdy nie dowiemy się, z jakiego powodu ów imam omdlał. Ale na ten temat powstało kilka spekulacji. Pierwsza z nich mówi, że omdlenie nastąpiło na skutek tak wyszukanego smaku dania. Druga iż danie było zbyt dużym obciążeniem dla żołądka biednego imama, który po prostu się przejadł. Trzecia wersja - dla skner - mówi, że skąpy imam wpadł w szok, gdy dowiedział się ile drogocennej wtedy oliwy zużyto do przygotowania tego dania. A być może wszystkie trzy powody po trosze przyczyniły się do stanu omdlenia.

Jedno jest pewne Imam Bayildi jest najlepszy ze świeżym chlebem, którym można wybrać cały pyszny sos.

1. Bakłażany nacinamy wzdłuż, a następnie dwu- lub trzykrotnie w poprzek uważając jednocześnie by nie przeciąć skóry po drugiej stronie. W nacięcia nasypujemy soli i zostawiamy na około pół godziny. Po upływie tego czasu opłukujemy bakłażany pod wodą i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i obsmażamy bakłażany z każdej strony do momentu aż zaczną mięknąć. Ich skóra powinna zmienić kolor na bardziej brązowy. Zdejmujemy je wówczas z patelni i przekładamy do głębokiego żaroodpornego naczynia.

3. Na tą samą patelnię dolewamy troszkę oliwy i smażymy cebulę oraz czosnek. Gdy cebula będzie już lekko złotawa dodajemy jednego drobno posiekanego pomidora (bez skóry), miód, natkę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy kilka minut aż odparuje nadmiar wody a smaki połączą się.

4. Nacięcia w bakłażanach napełniamy przygotowanym uprzednio farszem, zaś na wierzchu kładziemy pomidora pokrojonego w plastry. Całość skrapiamy sokiem z cytryny.

5. Do naczynia, w którym będą piekły się bakłażany wlewamy resztę oliwy jaka nam została, dodajemy przetarte pomidory i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie bakłażany powinny być już miękkie i gotowe do podania.

Καλή όρεξη!


imam-bayildi

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-08-13 18:52:35

wszystkie imamy po prostu uwielbiamy :D

1
2015-08-13 18:59:09

Julita Kulikowska-Mak, zrobiłaś już? ;-)

2015-08-13 19:56:14

Krzysztof Kania przecież byś zjadł gdybym zrobiła, obiecałam

1
2018-07-11 18:54:41

Danie to poznałam będąc w Turcji...bardzo mi smakuje i czasem je robię ☺

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-07-11 19:50:10

My najlepszego imama jedliśmy właśnie na Krecie. Tam właśnie podpatrzyliśmy ten sposób przyrządzania go.

2018-07-11 20:00:07

Podczas następnego pobytu tam,będę musiała go spróbować...jestem pewna że będzie smakować jeszcze lepiej

1
2018-07-11 20:39:49

U mnie na Krecie są fajniejsze fajniejsze dania ,a ten owoc ( podobno ) ma duzo do zaoferowania ....

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153098734027551,10155528280677551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki to popularne greckie danie, na które składa się duża fasola zapiekana w pomidorowo-ziołowym sosie. Być może niektórzy z Was podczas swoich wakacji mieli już okazję spróbować tego pysznego i sycącego dania. Jeśli nie to warto przygotować je w domu. Powinno ono przypaść do gustu także wegetarianom, bo warzywa przygotowywane według greckich receptur są pełne smaku i bardzo aromatyczne.

Grecka pizza z fetą

Grecka pizza z fetą

Geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Byłam I braków nie widziałam, ale jeżeli jest jak mówisz, to ktoś powinien szybko ten stan zmienić
gość PiotrWie : W czwartek to samo zjawisko oglądaliśmy na Astipalei 
W Norwegii na wybrzeżu, najczęściej latem gdy zapowiadana jest słoneczna pogoda mamy podobne mgły, ale to mgły adwekcyjne, gdzie jest odwrotnie, chłodne morze i ciepłe powietrze. Potrafi takie dziadostwo przyjść z morza na cały dzień, a kilometrów dalej w głąb lądu świeci słoneczko
gość PiotrWie : Nie trzeba iść eksponowanym klifem. Jest inna droga, która jeszcze jakieś 8 lat temu była opisana na kamieniu jako Easy to Loutro, nie rozumiem czemu ktoś ten napis zamalował. Jakieś kilkaset metrów od plaży Marmara odchodzi prosto w górę dróga do Livaniany, krętymi naturalnymi schodami. Dochodzi do drogi Loutro - Livaniany i jest zdecydowanie łatwiejszy od oficjalnego szlaku. (...)
Zawsze doradzamy osobom wybierajacym się na Kretę: - Bądź realistą. Oceniaj swoje możliwości. Zerknij w swoją metrykę urodzenia i kartę zdrowia. Wąwóz Samaria i niektóre piesze trasy są groźne ( szczególnie w upale), strome, kamieniste.
Tawerna Grecka: Będziemy
Gosia | crete.pl : Tak, są takie biura które organizują wycieczki do Sfendoni. Zwiedzanie jaskini jest zazwyczaj połączone ze wizytą w  okolicznych wioskach.
gość Marek: Witam, ja też właśnie jestem w Agios, delektuje się capucino,widokami oraz niesamowitymi skokami do wody. A pogoda to poprostu bajka, błękitne niebo i słoneczko, poprostu super:)
gość Angie: Właśnie popijamy kawkę z widokiem na jezioro i skaczących. Pełen relaks i pogoda wspaniała. Do tego cudowne widoki.
Film nie dostępny
O, dziś widzieliśmy jak skaczą :-)
gość karmin: Czy są wycieczki z Heraklionu? Do jaskinie można dotrzeć tylko samochodem a nie mam. Na stronach greckich biur podróży nie znajduje tej jaskini.
Pojadę jeszcze we wrześniu Taka reklama. Wąwóz!!!
Przepiękne i trudne miejsce w sierpniowym skwarze. Niezapomniane godziny uroczych widoków i potu
Jest i Elafonisi...
Jest w planach na niedzielę :)
Polecam!
Byłam 2 lata temu
O a od kiedy sa leżaki? Bylem parę lat temu to nie było i jeden tojtoj z kilometrową kolejką.
Nasza podróż poślubna, magiczne miejsca ❤️
Pięknie miejsce ❤️
Najpiękniejsza plaża na jakiej byłam
Byłam pięknie
Cudnie tam… jeszcze kiedyś wrócę …❤️❤️
Byłam, widziałam i też w tłumie leżałam
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera