Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

imam-bayildi

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • około 250 ml oliwy z oliwek
  • 1 pokrojona cebula
  • dwa duże pomidory
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 250 ml przetartych pomidorów (przecier domowy lub pomidory starte na tarce)

Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί

Nie będziemy Was oszukiwać. Imam Bayildi nie jest dietetycznym daniem i takim być nie powinno. Duża ilość oliwy jest tu potrzebna do wytworzenia pysznego sosu, w którym bakłażan będzie niemalże pływać. Takiego też smakowitego “pływającego” Imama jedliśmy między innymi w Matali na Krecie i właśnie on był pierwowzorem dla naszego przepisu. Niestety większość spolszczonych przepisów na to danie próbuje go odchudzić ignorując kwestię odpowiednio dużej ilości oliwy.

Nie podejmiemy dyskusji na temat tego, na terenie którego kraju, Grecji czy Turcji zostało wymyślone to danie. Wiadomo, że przez wiele wieków obie kultury przenikały się nawzajem, zaś Imam Bayildi istnieje w kuchniach obu tych narodów do dziś dnia. W zależności od tawerny jadaliśmy imamy przygotowane na przeróżne sposoby, ale jak w większości przypadków trzeba pamiętać o tym, że nie ma czegoś takiego jak jeden "słuszny" przepis.

Pewnie wiele osób zastanowi dość nietypowa nazwa tego dania, która jest powiązana z historią jego powstania. Otóż bakłażany były ulubionym warzywem pewnego tureckiego imama. W związku z tym jego żona/kochanka/siostra/matka/gospodyni (opcja w zależności od przekazywanej historii) stale opracowywała nowe przepisy z użyciem bakłażanów. Pewnego dnia zaserwowała imamowi to danie, które po spożyciu doprowadziło go do omdlenia. Niestety nigdy nie dowiemy się, z jakiego powodu ów imam omdlał. Ale na ten temat powstało kilka spekulacji. Pierwsza z nich mówi, że omdlenie nastąpiło na skutek tak wyszukanego smaku dania. Druga iż danie było zbyt dużym obciążeniem dla żołądka biednego imama, który po prostu się przejadł. Trzecia wersja - dla skner - mówi, że skąpy imam wpadł w szok, gdy dowiedział się ile drogocennej wtedy oliwy zużyto do przygotowania tego dania. A być może wszystkie trzy powody po trosze przyczyniły się do stanu omdlenia.

Jedno jest pewne Imam Bayildi jest najlepszy ze świeżym chlebem, którym można wybrać cały pyszny sos.

1. Bakłażany nacinamy wzdłuż, a następnie dwu- lub trzykrotnie w poprzek uważając jednocześnie by nie przeciąć skóry po drugiej stronie. W nacięcia nasypujemy soli i zostawiamy na około pół godziny. Po upływie tego czasu opłukujemy bakłażany pod wodą i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i obsmażamy bakłażany z każdej strony do momentu aż zaczną mięknąć. Ich skóra powinna zmienić kolor na bardziej brązowy. Zdejmujemy je wówczas z patelni i przekładamy do głębokiego żaroodpornego naczynia.

3. Na tą samą patelnię dolewamy troszkę oliwy i smażymy cebulę oraz czosnek. Gdy cebula będzie już lekko złotawa dodajemy jednego drobno posiekanego pomidora (bez skóry), miód, natkę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy kilka minut aż odparuje nadmiar wody a smaki połączą się.

4. Nacięcia w bakłażanach napełniamy przygotowanym uprzednio farszem, zaś na wierzchu kładziemy pomidora pokrojonego w plastry. Całość skrapiamy sokiem z cytryny.

5. Do naczynia, w którym będą piekły się bakłażany wlewamy resztę oliwy jaka nam została, dodajemy przetarte pomidory i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie bakłażany powinny być już miękkie i gotowe do podania.

Καλή όρεξη!


imam-bayildi

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-08-13 18:52:35

wszystkie imamy po prostu uwielbiamy :D

1
2015-08-13 18:59:09

Julita Kulikowska-Mak, zrobiłaś już? ;-)

2015-08-13 19:56:14

Krzysztof Kania przecież byś zjadł gdybym zrobiła, obiecałam

1
2018-07-11 18:54:41

Danie to poznałam będąc w Turcji...bardzo mi smakuje i czasem je robię ☺

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-07-11 19:50:10

My najlepszego imama jedliśmy właśnie na Krecie. Tam właśnie podpatrzyliśmy ten sposób przyrządzania go.

2018-07-11 20:00:07

Podczas następnego pobytu tam,będę musiała go spróbować...jestem pewna że będzie smakować jeszcze lepiej

1
2018-07-11 20:39:49

U mnie na Krecie są fajniejsze fajniejsze dania ,a ten owoc ( podobno ) ma duzo do zaoferowania ....

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153098734027551,10155528280677551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pitta z kopru włoskiego

Pitta z kopru włoskiego

Fenkułu włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem właśnie na pittę z fenkułem włoskim.

Briam

Briam

Briam to prosta grecka warzywna zapiekanka przygotowana wg tradycyjnych receptur na bazie ziemniaków, bakłażanów i cukinii z dodatkiem pomidorów, czosnku i natki, podlana dość mocno oliwą z oliwek. Przepis ten ma wiele modyfikacji, które różnią się między sobą dodawanymi składnikami lub sposobem przyrządzenia.

Grecki pilaw pomidorowy

Grecki pilaw pomidorowy

Pilaw z pomidorami jest prostym i lekkim daniem, które warto zrobić zwłaszcza, gdy są świeże dojrzałe pomidory. Jednak gdy jeszcze lub już nie ma na nie sezonu, można sięgnąć po pomidory z puszki. Jeśli uznacie, że smak tego dania jest zbyt delikatny to można wzbogacić go i dodać kilka opcjonalnych przypraw.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

W Jeorjopouli montowali parasole kilka dni temu. No jestem ciekawa czy teraz będą demontować.
gość PiotrWie : Nam się podoba - może znowu da się jeździć na Kretę. Miłośników leżaków zapraszamy z powrotem na północne wybrzeże.
Bardzo się cieszę. Mnie to odpowiada, bo nie znoszę głośnej muzyki na plaży i coraz trudniej było znaleźć miejsce bez leżaków. Jak ktoś chce leżaki to zapewne znajdzie odpowiednie miejsce.
W Falasarnie byłam ostatnio jakieś 2-3 lata temu. Leżak na leżaku, głośna muzyka z baru, co najmniej dwa kłady, kursujące tam i z powrotem co kilka minut, generujace niesamowity hałas i smród.... a pamiętam jeszcze czasy, jak można było na tej plaży rozłożyć się z kocykiem w ciszy i spokoju, eh... no cóż może i szkoda miejsc pracy, ale ludzie wszystko potrafią zniszczyć i nie znają umiaru jeśli chodzi o kasę, ... (...)
Bardzo dobrze. Jak ktoś nie chce wypożyczać leżaka, to miejsca musi szukać na drugim końcu wyspy i w najbrzydszej okolicy.
Małe sprostowanie. Określenie "Fałszywe plaże" jest błędne. Chodzi tu o "Niezadeptane plaże" (gr. Απάτητες παραλίες) ;)
To znaczy, że z Falasarny znikną baldachimy do leżenia? Trochę rewolucja.
Szkoda. Ale wiadomo, gdzie człowiek tam szkody. Na szczęście miałem przyjemność plażować na wyspie. Jest mega pięknie. Plaże zwłaszcza Golden beach zostaje na zawsze w pamięci.
Τέλειο
gość PiotrWie: Z 10 lat temu zamalowano taki drogowskaz, nie wiem czemu. Jak ścieżka z Marmary podejdzie do klifu trzeba szukać odgałęzienia w górę,jak się dobrze przyjrzysz znajdziesz na skale ślad po zamalowanych drogowskazach, idziesz w górę  łatwymi niewielkimi zakosami po płytach. Dochodzisz do szlaku Loutro - Livadiana. (...)
Gosia | crete.pl : Myślimy o takiej objazdówce, raczej nie będzie to ten rok, ale plany mamy. Szlak z filmu robiliśmy na przełomie sierpnia i września. Nie pamiętam aby było takie oznakowania, ludzie idą skrajem klifu, straszne miejsce dla mnie z moim lękiem wysokości.
gość PiotrWie : I mam jeszcze dwa pytania - po pierwsze w jakim miesiącu tak było i po drugie - czy oznakowali z powrotem wersję " easy to Loutro " czy dalej pomiędzy Marmarą a Finikas jest ta ścieżka samym skrajem klifu?
gość PiotrWie : Przemyślcie wyjazd na mniej oblężone wyspy - nie jest to logistycznie skomplikowane. (...)
Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
gość PiotrWie: Od kiedy plaża Marmara jest tak tragicznie zastawiona łóżkami i parasolami? Przy okazji polecam inny szlak w pobliżu - Agios Ioanis - Agios Pavlos Beach
gość PiotrWie : Tylko że wtedy trzeba będzie przełożyć pierwszy wyjazd w roku z połowy marca na połowę lutego - niestety wtedy dzień jest dość krótki.
Dokładnie tak właśnie spędzam kwietniowy urlop na Krecie i jest cudnie
https://youtu.be/nkUFqIvmrEE?si=fiJ2H8A7GvPCG44Y ❤️
gość PiotrWie: Od kilkunastu lat unikamy czerwca, lipca i sierpnia, ale jak zrobi się to popularne to chyba przestawimy się na kwiecień i październik 
gość dodekanezowiec: W Grecji (a mam tu na myśli swoje ulubione wyspy czyli Kos, Kreta, Rodos) jednak bym preferował sezon (15 czerwca - 15 września). (...)
Kto by się spodziewał, że zmiana klimatu na coś się przyda?
Gosia | crete.pl : Bardzo się cieszymy :) Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D
Czerwiec to wg mnie najlepszy czas na wakacje np. w Grecji czy Chorwacji. Ze względu na bombelki, staramy się wyjeżdżać w ostatnim tygodniu czerwca. Choć byłem na Krecie w 2021r. w drugim tygodniu lipca to pogoda była idealna, a spotkałem naszych rodaków, którzy będąc w czerwcu mieli wówczas straszne upały.
Upały to też ale ogromna ilość turystów sprawiają, że w sezonie to nie jest wypoczynek tylko walka: o miejsce na plaży, o dobre miejsce podczas zwiedzania aby zrobić zdjęcie. To podwójnie męczące.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera