Garides saganaki

Garides saganaki

Składniki (2 porcje)

  • 12 surowych dużych krewetek
  • puszka pomidorów lub/i domowy przecier pomidorowy
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa z oliwek
  • białe wino (opcjonalnie)
  • ser feta
  • posiekana natka pietruszki
  • suszone oregano

Γαρίδες σαγανάκι

Garides saganakim czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Szczególnie przypadnie ono do smaku miłośnikom tych skorupiaków. Gęsty pomidorowy sos z zatopionymi krewetkami, posypany serem feta i natką pietruszki podaje się z dobrym pieczywem, którym doskonale wygarniemy resztki sosu. Choć danie jest proste do wykonania to jednak do jego przygotowania trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Spora jego cześć zostanie poświęcona na oczyszczenie krewetek.

Chociaż na Krecie zdarzało nam się zjeść wersję tego dania przygotowaną z małych krewetek to jednak naszym zdaniem najlepiej przygotować je ze świeżych, surowych dość dużych okazów. Jeśli do tej pory nie oczyszczaliście takich krewetek i nie wiecie jak się do tego zabrać to polecamy obejrzenie jednego z wielu instruktażowych filmików, które dostępne są na YouTube.

Warto wiedzieć, że nazwa saganaki to w zasadzie rodzaj niewielkiej patelni, na której w Grecji przygotowywane jest to danie. Jeśli nią dysponujemy to nie potrzebujemy osobnego naczynia do zapiekania. Po przygotowaniu sosu patelnię po prostu umieszczamy w piekarniku. Jeśli jednak nie macie jej w swoich akcesoriach kuchennych to w zupełności wystarczy zwykła patelnia oraz naczynie żaroodporne. My do zapiekania wykorzystaliśmy greckie gliniane naczynia, które musieliśmy wstępnie namoczyć, a następnie wstawić do zimnego piekarnika, który nie był wstępnie nagrzewany.

1. Surowe krewetki najpierw należy dobrze oczyścić. Z każdej krewetki odcinamy głowę, delikatnie zdejmujemy pancerzyk razem z odnóżami i ogonkiem. Na koniec delikatnie nacinamy grzbiet oraz korpus po przeciwnej stronie i usuwamy jelita. Na ogół są one dobrze widoczne i przypominają ciemne nitki, bywają też jednak przezroczyste. Niezależnie od koloru należy usunąć je dokładnie w całości. Na koniec każdą krewetkę opłukujemy zimną wodą i odkładamy.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Krewetki smażymy z obu stron aż uzyskają lekko różowy kolor. Po usmażeniu odkładamy je na osobny talerz.

3. Na tę samą patelnię dolewamy większą ilość oliwy, rozgrzewamy ją i smażymy cebulę aż będzie złotawa. Do cebuli dorzucamy zmiażdżone ząbki czosnku a następnie chwilę smażymy. Dodajemy zmiksowane pomidory oraz/lub przecier pomidorowy. Opcjonalnie możemy dolać do sosu nieco wina. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz oregano i dusimy aż sos zagęści się.

4. Gotowy sos przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy krewetki, posypujemy pokruszoną fetą oraz oregano i pieczemy w 180-200 stopniach przez 10-15 minut.

5. Po wyjęciu z piekarnika danie posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z chlebem.

Καλή όρεξη!


Garides saganaki

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.33
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.33 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Walentyna Swietochowska
2016-03-31 18:51:39

tego nie przyszło się spróbować,ale pewnie pycha!

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-31 18:53:34

Jeśli ktoś lubi krewetki to polecamy :). Warto sięgnąć po to danie w dobrych lokalnych tawernach.

Adam Majewski
2016-03-31 20:46:08

Oczywiście jak większość dań na Krecie to jest pyszne,pozostałe są dobre,niedobrych nie jadłem jeszcze

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-31 20:58:40

To fakt, sos, spieczona feta i chleb. Mistrzowskie połączenie :)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153519400327551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Papryki nadziewane kalmarami

Papryki nadziewane kalmarami

Stali bywalcy Krety i Grecji doskonale znają danie gemista czyli faszerowane papryki, cukinie bądź pomidory. To świetne smaczne danie może być przygotowywane zarówno w wersji wegetariańskiej jak i z mięsem. W obu wypadkach jest tak samo pyszne.

Ryba smażona z cytryną

Ryba smażona z cytryną

Kuchnia grecka kojarzy nam się z prostotą. Składników których Grecy potrzebują do przygotowania smacznego posiłku zawsze jest tylko tyle ile potrzeba. Właśnie taki jest ten przepis na smażone ryby w cytrynowej marynacie.

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada to pyszna ryba popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego w tym również w kuchni greckiej. Niezwykły smak jej soczystego ale zwartego mięsa sprawia, że im prostszy sposób przyrządzenia wybierzemy tym bardziej będziemy mogli cieszyć się jej walorami. Inspiracji jak zawsze dostarczyła nam kuchnia grecka. Południowcy doskonale wiedzą, że świeża ryba nie potrzebuje zbyt wielu zabiegów aby smakować wspaniale.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek
 Byliśmy we wtorek. Na szczęście się udało przed zmianą pogody. Pierwszy raz przylecieliśmy na Kretę właśnie po to, żeby przejść ten wąwóz. To było we wrześniu 2015r. Też po intensywnych opadach był zamknięty. Przeszliśmy w ostatni dzień przed powrotem do Polski. Ale niestety różnie to może być
gość PiotrWie  Na Schinoussie w sobotę po południu i w nocy podał deszcz, rano w niedzielę stół na tarasie był żółto-brązowy zamiast biały 
gość dodekanezowiec  Żeby nie było "tylko narzekania" wczoraj widziałem ofertę biura podróży lot na Santorini z pobytem w hotelu *** śnaidanie tydzień 25.5.-1.6. (z powrotem rano na wybory :) - 1.000 zł od osoby - taki lat - cena podobna do promu Kreta - Santorini :)  I to nie jakieś szemrane biuro a jedno z TOP3 czy TOP5 
gość PiotrWie  Na Koufonissi było na tyle słabo odczuwalne że my przespaliśmy. A droga z Myrtos do Tertsy to rzeczywiście masakra - wyryta w klifie, głazy zwisające nad drogą, w 2019 próbowała nas tam zabić koza zrzucając głaz tuż przed samochód, na szczęście przeleciał przez drogę bo pomimo niewielkiej prędkości chyba bym nie wyhamował.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera