Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Garides saganaki

Garides saganaki

Składniki (2 porcje)

  • 12 surowych dużych krewetek
  • puszka pomidorów lub/i domowy przecier pomidorowy
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa z oliwek
  • białe wino (opcjonalnie)
  • ser feta
  • posiekana natka pietruszki
  • suszone oregano

Γαρίδες σαγανάκι

Garides saganakim czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Szczególnie przypadnie ono do smaku miłośnikom tych skorupiaków. Gęsty pomidorowy sos z zatopionymi krewetkami, posypany serem feta i natką pietruszki podaje się z dobrym pieczywem, którym doskonale wygarniemy resztki sosu. Choć danie jest proste do wykonania to jednak do jego przygotowania trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Spora jego cześć zostanie poświęcona na oczyszczenie krewetek.

Chociaż na Krecie zdarzało nam się zjeść wersję tego dania przygotowaną z małych krewetek to jednak naszym zdaniem najlepiej przygotować je ze świeżych, surowych dość dużych okazów. Jeśli do tej pory nie oczyszczaliście takich krewetek i nie wiecie jak się do tego zabrać to polecamy obejrzenie jednego z wielu instruktażowych filmików, które dostępne są na YouTube.

Warto wiedzieć, że nazwa saganaki to w zasadzie rodzaj niewielkiej patelni, na której w Grecji przygotowywane jest to danie. Jeśli nią dysponujemy to nie potrzebujemy osobnego naczynia do zapiekania. Po przygotowaniu sosu patelnię po prostu umieszczamy w piekarniku. Jeśli jednak nie macie jej w swoich akcesoriach kuchennych to w zupełności wystarczy zwykła patelnia oraz naczynie żaroodporne. My do zapiekania wykorzystaliśmy greckie gliniane naczynia, które musieliśmy wstępnie namoczyć, a następnie wstawić do zimnego piekarnika, który nie był wstępnie nagrzewany.

1. Surowe krewetki najpierw należy dobrze oczyścić. Z każdej krewetki odcinamy głowę, delikatnie zdejmujemy pancerzyk razem z odnóżami i ogonkiem. Na koniec delikatnie nacinamy grzbiet oraz korpus po przeciwnej stronie i usuwamy jelita. Na ogół są one dobrze widoczne i przypominają ciemne nitki, bywają też jednak przezroczyste. Niezależnie od koloru należy usunąć je dokładnie w całości. Na koniec każdą krewetkę opłukujemy zimną wodą i odkładamy.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Krewetki smażymy z obu stron aż uzyskają lekko różowy kolor. Po usmażeniu odkładamy je na osobny talerz.

3. Na tę samą patelnię dolewamy większą ilość oliwy, rozgrzewamy ją i smażymy cebulę aż będzie złotawa. Do cebuli dorzucamy zmiażdżone ząbki czosnku a następnie chwilę smażymy. Dodajemy zmiksowane pomidory oraz/lub przecier pomidorowy. Opcjonalnie możemy dolać do sosu nieco wina. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz oregano i dusimy aż sos zagęści się.

4. Gotowy sos przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy krewetki, posypujemy pokruszoną fetą oraz oregano i pieczemy w 180-200 stopniach przez 10-15 minut.

5. Po wyjęciu z piekarnika danie posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z chlebem.

Καλή όρεξη!


Garides saganaki

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Walentyna Swietochowska
Walentyna Swietochowska
2016-03-31 18:51:39

tego nie przyszło się spróbować,ale pewnie pycha!

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-31 18:53:34

Jeśli ktoś lubi krewetki to polecamy :). Warto sięgnąć po to danie w dobrych lokalnych tawernach.

 Adam Majewski
Adam Majewski
2016-03-31 20:46:08

Oczywiście jak większość dań na Krecie to jest pyszne,pozostałe są dobre,niedobrych nie jadłem jeszcze

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-31 20:58:40

To fakt, sos, spieczona feta i chleb. Mistrzowskie połączenie :)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153519400327551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada to pyszna ryba popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego w tym również w kuchni greckiej. Niezwykły smak jej soczystego ale zwartego mięsa sprawia, że im prostszy sposób przyrządzenia wybierzemy tym bardziej będziemy mogli cieszyć się jej walorami. Inspiracji jak zawsze dostarczyła nam kuchnia grecka. Południowcy doskonale wiedzą, że świeża ryba nie potrzebuje zbyt wielu zabiegów aby smakować wspaniale.

Dorsz smażony w cieście

Dorsz smażony w cieście

Dorsz smażony w cieście podawany ze skordalią - czosnkową pastą - to danie zwyczajowo podawane w Grecji w Dzień Niepodległości. Tradycyjnie przyrządzane jest z solonego dorsza, ponieważ dawniej w głębi greckiego lądu trudno było o surowe świeże ryby. W Polsce raczej nie kupicie tej ryby w takiej postaci więc wystarczy zwykły świeży dorsz atlantycki. Do przyrządzenia tej potrawy najlepsze będą grube kawałki mięsa. Dodatkową zaletą dorsza jest jego niska kaloryczność, a także niewielka zawartość tłuszczu, która powoduje że ryba ta doskonale nadaje się do smażenia.

Ryba smażona z cytryną

Ryba smażona z cytryną

Kuchnia grecka kojarzy nam się z prostotą. Składników których Grecy potrzebują do przygotowania smacznego posiłku zawsze jest tylko tyle ile potrzeba. Właśnie taki jest ten przepis na smażone ryby w cytrynowej marynacie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Kamil Pawelec: Pracowalem w Loutro przez 3 sezony. Ucieczka od swiata gwarantowana, po sezonie robi sie nudno ale mimo wszystko wrocil bym tam z mila checia na dluzej ❤️
gość dodekanezowiec: W ogóle pod wieloma względami te Włochy to jakieś przereklamowane, piszę to jako Italofil zresztą:) 
gość PiotrWie: To chyba ostatnia miejscowość na Krecie do której nie da się dojechać asfaltem. Przed kilku laty wyasfaltowali nawet drgę do Tris Ekklisies. Mam nadzieję że nikt nie wpadnie na pomysł wyasfaltowania drogi przez Livanianę ( prawie) do Loutro. Choć przypomniałem sobie -jeszcze nie wyasfaltowali drogi z Kapetaniany do Agios Joanis - i mam nadzieję że tak zostanie.
Basia Dąbrowska: Cisza, spokój i przepiekne widoki... Tęsknić...
Małgorzata Lipiec: Bajka. Wygląda na odcięte od świata. I chyba to jest najlepsze
gość dodekanezowiec: Zresztą Lampedusa to jedno z niewielu miejsc we Włoszech które urokiem i klimatem może konkurować z wyspami greckimi... Ale zważywszy na inny "klimat" tego miejsca to ja już wolę np. Chrissi...  
Oc Morin: Floriane Brd est ce que tu te rappelles ????
Mariusz Bart: U mnie, mimo przeolbrzymiej miłości do Krety, wygrywają pomidory na Sycylii ;)
gość Andy: O rany!jak tam pusto i smutno! i jeszcze ta muzyka pogrzebowa.....To było takie cudne miejsce....
Janina Korejwo: Wspaniałe, a jeszcze bardzo lubiłam pierożki z dziką borta i szpanakopita, pozdrawiam.
Małgorzata Kobyłka: Cudne miasteczko.
Wojciech Halota: Rethymno jest piękne. Niestety mnóstwo restauracyjnych "wciągaczy" - koniecznie musisz u nas zjeść. Irytujące. Uwaga na restaurację La Piazza Pizzeria. Oszustwo przez wielkie O. Choć jedzenie dobre.
Małgorzata Baranowska-Mika: Pięknie tam
Sylwia Chechelska: Piękne miejsce a kawa nad morzem smakuje wyśmiecie
Magdalena Majchrzak: Super miejsce
Grzegorz Zawistowski: Bylem pięknie
Ewelina Kaniecka: Ania Pińczykowska chyba kiedyś tam byłyśmy
Odd Tom Rodlie: Beklager jeg mente jo selvfølgelig raki
Odd Tom Rodlie: Jeg savner en real skål med faki med nicos
Katarzyna Biel: Cudowne miejsce
Åse Klevjer Rodlie: Savner Nicos☺
Jola Czarnocka: Tęskno mi...
Marianne Stonor Nielsen: Skønne fotos
gość PiotrWie: Ciekawe skąd jest zasilane źródło które jest na ulicy w Zaros
Krystyna Rembisz: Bardzo smaczna woda
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera