Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

tomatokeftedes

Składniki

  • około 2 kg dojrzałych pomidorów
  • nieduża cebula lub 2 dymki
  • około 3 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • około 3 łyżek posiekanej świeżej mięty
  • około 1 ½ - 1 ¾ szklanki mąki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Ντοματοκεφτέδες

Placki warzywne to specjalność greckiej kuchni. Mnogość warzyw dostępnych o każdej porze roku prowokuje wręcz do pomysłowego ich wykorzystania. Tomatokeftedes, czyli placki z pomidorów, to właśnie przepis, który tę teorię udowadnia. Danie to jest popularne na Cykladach oraz w tradycyjnej kuchni Syros, Andros, Tinos, czy Santorini. Najbardziej charakterystyczny smak tomatokeftedes osiągają właśnie mieszkańcy tej ostatniej wyspy ze względu na specyficzny smak rosnących tam niewielkich pomidorów. Wulkaniczne podłoże, silne nasłonecznienie oraz brak dostępu do wody gruntowej powoduje, że ich smak jest bardzo charakterystyczny i intensywny. W polskich warunkach najlepsze wychodzą z podłużnych pomidorów, które mają mało soku a dużo miąższu.

W zależności od wyspy przepis ten jest nieco inny. Są wersje z dodatkiem czosnku, koperku, oregano, czy cynamonu. My proponujemy wersję o świeżym smaku, który placki zawdzięczają sporemu dodatkowi mięty. Ich doskonałym uzupełnieniem jest zwykły grecki jogurt.

1. Pomidory należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyrzucając skórę. Starte pomidory odsączamy z nadmiaru wody, warto jednak zachować ten sok w razie gdyby ciasto wymagało rozrzedzenia.

2. Cebulę bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce i dodajemy do pomidorów. Następnie dodajemy posiekaną natkę, miętę, sól i pieprz.

3. Teraz stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję przypominającą ciasto na placki ziemniaczane. Ilość mąki zależy od tego czy pomidory mają więcej miąższu czy więcej soku. Na pewno nie warto przesadzać z jej ilością bo placki staną się nieco gumowate. Jednak jeśli dodacie jej za mało placki będą rozpadać się podczas smażenia.

4. Rozgrzewamy oliwę na dużej ciężkiej patelni a następnie dużą łyżką nakładamy porcje ciasta.. Placki smażymy na patelni z obu stron na złotawy kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Καλή όρεξη!


tomatokeftedes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.17
Liczba ocen: 9
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.17 na 5 (0) liczba ocen 9
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2020-09-24 17:58:05

Jadłam na Santorini. Pychotka

1
2020-09-24 18:47:12

Joanna Chmielewska Ja też...pyszne były

1
2020-09-24 20:42:03

Ja też

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-09-25 04:22:29

Pomidory na Santorini są bardzo specyficzne co przekłada się na smak placków. Na Krecie tomatokeftedes już takie dobre nie są, o ile w ogóle gdzieś je podadzą bo to rzadkość na tej wyspie. Ale naszym zdaniem z przepisu który zamieszczamy placki wychodzą bardzo dobre. O ile pomidory są mocno dojrzałe i mają dużo miąższu i mało soku oraz pestek.

2020-09-24 18:12:13

Niewątpliwie smaczne, ale czy te pomidorki dojrzewały w pełnym słońcu?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-09-24 18:35:41

Nie wiem jak twoje, nasze tak :)

2
2020-09-24 18:47:46

CRETE - Kreta . Jeżeli wasze dojrzewają w pełnym słońcu tak jak moje, a nie w tunelach foliowych , to zapewne są pyszne. Pozdrawiam.

2020-09-24 18:49:02

Jadłam na Santorini. Bomba

2020-09-24 18:50:59

Muszę spróbować

2020-09-24 18:57:14

Są pyszne

2020-09-24 19:21:42

Kocham grecką kuchnię

1
2020-09-25 15:32:42

Narobiliście mi smaka

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-09-25 15:36:17

Brawo! Jak smakują?

1
2020-09-25 15:59:22

CRETE - Kreta pyszne

2020-09-26 15:53:01

Jadłam na Santorini

2020-09-26 15:54:26

2021-09-12 05:42:40

Są pyszne..jadłam je na Santorini

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157444117487551,10158169169507551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Arakas laderos - grecki przepis na groszek

Arakas laderos - grecki przepis na groszek

Gdy zapytacie lokalnego mieszkańca w Grecji jakie pyszne danie można zrobić z zielonego groszku to odpowiedzią pewnie będzie: Αράκας Λαδερος! Ta potrawa od pierwszej chwili stała się także jedną z naszych ulubionych. Na wstępie warto podkreślić, że aby ją przyrządzić nie potrzeba wielu produktów oraz czasochłonnych przygotowań. Oprócz świeżego lub mrożonego groszku niezbędna będzie tylko cebula, marchewka, ziemniaki, dobry domowy przecier pomidorowy (albo starte świeże pomidory) oraz koperek.

Pieczone ziemniaki z oregano i cytryną

Pieczone ziemniaki z oregano i cytryną

Pieczone lekko chrupiące ziemniaki są bardzo popularne w greckich domach. Jest to wyśmienity dodatek do różnych potraw z mięsa, czy ryb. Do ich przyrządzenia potrzebujemy trzech podstawowych składników, jakie są dodawane do większości greckich dań: oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz oregano. Powoli pieczone ziemniaki wchłaniają cytrynowy aromat, który jest delikatnie wyczuwalny podczas jedzenia.

Briam z Paleochory

Briam z Paleochory

Briam to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. W zależności od regionu Grecji ta warzywna zapiekanka w skład której wchodzą cukinia, ziemniaki i bakłażan ma wiele wariantów. Nawet u nas na stronie znajdują się dwa przepisy na jej przygotowanie. Dziś zaś dołożymy jeszcze kolejny, który nas zdecydowanie zaskoczył. Tak przygotowanym briam zajadaliśmy się w tym roku w Paleochorze w jednej z naszych ulubionych rodzinnych tradycyjnych tawern.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  My ostatnio wynajmujemy przez booking, można też przez stronę Ryanaira. Osobiście jestem zwolennikiem wynajmu z kaucją, masz jasno wtedy powiedziane do jakiej kwoty w razie czego odpowiadasz. Te wypożyczalnie które nie blokują kaucji na karcie kredytowej wynajmują samochody z samym OC.
 A ja z innej paki: po raz 7 lecimy na Kretę, ale po raz 1 na własną rękę, czy możecie polecić jakąś sprawdzoną firmę z wynajmem auta? Chciałabym załatwić temat przed wyjazdem bo lądujemy dość późno:)
 Lepsza kontrola i szybsze przetwarzanie mogą pomóc każdemu
 Wróciłam z południa Krety i jakoś nikt nie dopłynął przez kilka dni… a wypatrywałam
gość dodekanezowiec  Gdzie w Polsce wejdziesz za 5 euro (21 zł)? Niedługo to do toalety :)
 To prawda. Ceny w tym roku oszalały
 Powinien być jeden podatek, a nie w zależności gdzie się zatrzymasz... Jeśli już w ogóle
 Mitsis Cretan Village nie wiecie jak tam ???
 Przerażające
gość PiotrWie  Nikt nie przewidział takiej eksplozji turystyki po pandemii. Myślę że wszystkie kraje będą systematycznie podnosić koszty turystyki by z jednej strony utrzymać poziom wpływów ale też by utrzymać wydolność infrastruktury - inaczej wpływy nie wystarczą na koszty rozbudowy infrastruktury. (...)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera