Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

tomatokeftedes

Składniki

  • około 2 kg dojrzałych pomidorów
  • nieduża cebula lub 2 dymki
  • około 3 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • około 3 łyżek posiekanej świeżej mięty
  • około 1 ½ - 1 ¾ szklanki mąki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Ντοματοκεφτέδες

Placki warzywne to specjalność greckiej kuchni. Mnogość warzyw dostępnych o każdej porze roku prowokuje wręcz do pomysłowego ich wykorzystania. Tomatokeftedes, czyli placki z pomidorów, to właśnie przepis, który tę teorię udowadnia. Danie to jest popularne na Cykladach oraz w tradycyjnej kuchni Syros, Andros, Tinos, czy Santorini. Najbardziej charakterystyczny smak tomatokeftedes osiągają właśnie mieszkańcy tej ostatniej wyspy ze względu na specyficzny smak rosnących tam niewielkich pomidorów. Wulkaniczne podłoże, silne nasłonecznienie oraz brak dostępu do wody gruntowej powoduje, że ich smak jest bardzo charakterystyczny i intensywny. W polskich warunkach najlepsze wychodzą z podłużnych pomidorów, które mają mało soku a dużo miąższu.

W zależności od wyspy przepis ten jest nieco inny. Są wersje z dodatkiem czosnku, koperku, oregano, czy cynamonu. My proponujemy wersję o świeżym smaku, który placki zawdzięczają sporemu dodatkowi mięty. Ich doskonałym uzupełnieniem jest zwykły grecki jogurt.

1. Pomidory należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyrzucając skórę. Starte pomidory odsączamy z nadmiaru wody, warto jednak zachować ten sok w razie gdyby ciasto wymagało rozrzedzenia.

2. Cebulę bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce i dodajemy do pomidorów. Następnie dodajemy posiekaną natkę, miętę, sól i pieprz.

3. Teraz stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję przypominającą ciasto na placki ziemniaczane. Ilość mąki zależy od tego czy pomidory mają więcej miąższu czy więcej soku. Na pewno nie warto przesadzać z jej ilością bo placki staną się nieco gumowate. Jednak jeśli dodacie jej za mało placki będą rozpadać się podczas smażenia.

4. Rozgrzewamy oliwę na dużej ciężkiej patelni a następnie dużą łyżką nakładamy porcje ciasta.. Placki smażymy na patelni z obu stron na złotawy kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Καλή όρεξη!


tomatokeftedes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.57
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.57 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2020-09-24 17:58:05

Jadłam na Santorini. Pychotka

1
2020-09-24 18:47:12

Joanna Chmielewska Ja też...pyszne były

1
2020-09-24 20:42:03

Ja też

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-09-25 04:22:29

Pomidory na Santorini są bardzo specyficzne co przekłada się na smak placków. Na Krecie tomatokeftedes już takie dobre nie są, o ile w ogóle gdzieś je podadzą bo to rzadkość na tej wyspie. Ale naszym zdaniem z przepisu który zamieszczamy placki wychodzą bardzo dobre. O ile pomidory są mocno dojrzałe i mają dużo miąższu i mało soku oraz pestek.

2020-09-24 18:12:13

Niewątpliwie smaczne, ale czy te pomidorki dojrzewały w pełnym słońcu?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-09-24 18:35:41

Nie wiem jak twoje, nasze tak :)

2
2020-09-24 18:47:46

CRETE - Kreta . Jeżeli wasze dojrzewają w pełnym słońcu tak jak moje, a nie w tunelach foliowych , to zapewne są pyszne. Pozdrawiam.

2020-09-24 18:49:02

Jadłam na Santorini. Bomba

2020-09-24 18:50:59

Muszę spróbować

2020-09-24 18:57:14

Są pyszne

2020-09-24 19:21:42

Kocham grecką kuchnię

1
2020-09-25 15:32:42

Narobiliście mi smaka

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-09-25 15:36:17

Brawo! Jak smakują?

1
2020-09-25 15:59:22

CRETE - Kreta pyszne

2020-09-26 15:53:01

Jadłam na Santorini

2020-09-26 15:54:26

2021-09-12 05:42:40

Są pyszne..jadłam je na Santorini

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157444117487551,10158169169507551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Briam

Briam

Briam to prosta grecka warzywna zapiekanka przygotowana wg tradycyjnych receptur na bazie ziemniaków, bakłażanów i cukinii z dodatkiem pomidorów, czosnku i natki, podlana dość mocno oliwą z oliwek. Przepis ten ma wiele modyfikacji, które różnią się między sobą dodawanymi składnikami lub sposobem przyrządzenia.

Pitta z kopru włoskiego

Pitta z kopru włoskiego

Fenkułu włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem właśnie na pittę z fenkułem włoskim.

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita to kolejna grecka zapiekanka z ciasta filo, jednak tym razem w roli głównej w farszu występują ser Kefalograviera oraz pory, więc przypadnie danie to przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tych warzyw. Prasopitę trzeba porządnie doprawić inaczej będzie mało wyrazista w smaku.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Zgubić się w wąwozie Kourtaliko to sztuka. Trzeba przekroczyć wybetonowane obrzeże ścieżki i pójść poza wyznaczona trasą  Ale ludzie mają różne dziwne pomysły - wczoraj widzieliśmy dwie osoby uparcie próbujące zejść ze stromego klifu ścieżką zamkniętą płotem i wyraźnie oznakowaną zakaz wstępu, niebezpieczeństwo wypadku.
Love seeing them in flight, supreem fliers!
Bliskie spotkania :)
Byłam w ostatni wtorek i zastanawiałam się, co to za piękne, drapieżne ptaki latają nad Lassithi! Możliwe, że właśnie wtedy zostały wypuszczone?
gość PiotrWie: Dziś byliśmy na plaży Sarakiniko. Tragedii nie było - tylko dwa autobusy i 23 samochody osobowe. Ponieważ teren jest dość rozległy to się rozeszli i nie przeszkadzało. Ale nie wyobrażam sobie co tu się dzieje w lipcu i sierpniu.
Och nie miałam wielką nadzieję że do tego nie dojdzie.
Super jak ja byłam to był szlak zamkniety
Super miejsce. Kto wybiera się na Kretę, to powinien mieć w planach ten wąwóz. Polecam
jeszcze tylko 2.5 miesiąca :)
Podobne plany w Komiža na Wyspie Vis w Chorwacji. Żal.
Koszmar. Plakias to takie piękne miejsce, a klif niesamowity.
W 2020 było cudownie, pusto, czysto i cicho. Zalety pandemi....
Poza fajną laską nic ciekawego
Byłem pierwszy raz na Balos w 2012 roku, w szczycie sezonu i pamiętam, że zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Ludzi było wtedy mniej, dało się zaparkować na szczycie bez problemu. Kolejny raz w zeszłym roku. Również w sezonie. Miałem wrażenie, że droga zrobiła się jakaś węższa i bardziej niebezpieczna. Samochodów multum, było naprawdę ciężko się dostać na szczyt. (...)
Piękna i niezwykla
gość CreteYourLife: Prace już trwają. Usypali drogę i kopary rozjeżdżają klif. 
Smrodek, wiatr taki, że w oczy sypie piachem, mnóstwo ludzi, jako plaża skała posypana piachem. Za to Gramvousa Super
gość PiotrWie: Tu jest sporo szlaków pieszych, prowadzących z Chorio od odludnych plaż. Oczywiście nie jest to wyspa na 3  tygodnie, w czwartek przenosimy się na Milos Po powrocie napiszę więcej.  
Gosia | crete.pl : Kimolos wydaje się być wyspą na krótki wypad. Jest dość mała. Po urlopie napiszesz coś więcej na jej temat?
gość PiotrWie: My byśmy na Balos na początku czerwca 2009 i już wtedy stwierdziliśmy że jest za dużo ludzi. Nie potrafię sobie wyobrazić co się dzieje w lipcu i sierpniu - nigdy nie byliśmy w tym okresie pomimo 17 pobytów na Krecie. Obecnie jesteśmy na Kimolos, turystów można policzyć na palcach jednej ręki. Plaże mamy tylko dla siebie. (...)
Przepiękne miejsce. Miałam przyjemność być, gdy było mało osób.
Zmarnowany dzień wakacji
Balos
Cudowne miejsce
Jadzia Piszczek
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera