Booking.com

Frappe - słodka z mlekiem (glykó me gála)

frappe

Składniki

  • 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • zimna woda
  • zimne mleko
  • kostki lodu

φραπές

Czas przygotowania:10 minut

Ostatnio pisaliśmy na temat historii oraz zalet popularnej w Grecji mrożonej kawy Frappe. Jest ona prosta w przygotowaniu i idealna na upały. Do jej przyrządzenia w domowych warunkach w zupełności wystarczy shaker, a jeszcze lepiej sprawdzi się zwykły słoik.

Jeśli chodzi o rodzaj kawy to w greckich marketach bez problemu znajdziecie specjalną Nescafé frappé. Będąc na wakacjach można sobie ją dorzucić do walizki. Jeśli jednak jej nie macie to wybierzcie po prostu taką, która ma postać bardzo drobnego pudru, bo dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie. Naszym zdaniem taka kawa jest jeszcze lepsza niż Nescafé frappé.

Gdy będziecie zamawiać frappe w Grecji, kelner z pewnością dopyta Was, jaką dokładnie kawę chcecie. Frappe bowiem można przyrządzić na kilka sposobów:

- sketo, czyli bez cukru
- metrio, czyli lekko słodzona
- glyko, czyli mocno słodka
- me gala, czyli z mlekiem

Poniższy przepis podajemy na nasz ulubiony rodzaj frappe, czyli słodką z mlekiem (glykó me gála). Jeśli ktoś woli opcję bez cukru, czy mleka po prostu należy pominąć dany składnik w trakcie przygotowywania.

1. Do shakera/słoika wsypujemy kawę, cukier oraz około 50 ml wody i intensywnie wstrząsamy do wytworzenia sztywnej piany.

2. Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, a następnie przelewamy do niej wytworzoną przed chwilą pianę.

3. Opróżniony shaker/słoik wypełniamy niewielką ilością zimnej wody. Kilkukrotnie wstrząsamy nim tak aby wypłukać pozostałości kawy oraz piany. Zawartość shakera/słoika przelewamy do szklanki z pianą.

4. Całość dopełniamy zimnym mlekiem, mieszamy i nasze frappe jest gotowe do podania.

Καλή όρεξη!

frappe

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.1
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.1 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-08-06 17:57:40

Niby nic a na krecie smakuje inaczej :) Pycha

2
2015-08-06 18:53:05

Pyszna kawa ;) :)

1
2015-08-06 19:11:25

Szkoda, ze najlepsza wychodzi z Nescafe kupionej w Grecji. W tym roku niestety nie kupię.

1
2015-08-06 19:23:05

Nescafe z Grecji rzeczywiście ma zdecydowanie lepszy smak niż nasza polska .

1
2015-08-06 19:35:27

Lubic, ale jak jestem na Krecie wybieram capucino fredo- nigdzie nie smakuje tak dobrze jak Tam

1
2015-08-06 19:52:55
1
 Bogdan Mc
Bogdan Mc
2015-08-06 19:54:50

To prawda frappe smakuje tam wybornie i nie zamawiajcie kawy po turecku bo tak naprawdę to Grecy wymyślili ten sposób parzenia ...

1
2015-08-06 20:33:46

Polecam tez kretanskie cafe fredo

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-08-06 20:37:12

Próbowaliśmy, ... ale jakoś nie mamy przekonania :)

2015-08-06 21:06:27

Na Krecie jest specjalna Nescafe Frappe, tu niestety nie ma. Ale może że zwykłej choć trochę przypomni tę prawdziwą, a za rok muszę tam być :-D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-08-07 04:32:02

Ten rodzaj nescafe jest bodajże produkowany specjalnie na grecki rynek. Ale ta zwykła sypka dostępna u nas też daje radę.

2015-08-07 06:06:45

Wszystko ok, ale i tak najlepsze frappe jest na Krecie :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-08-07 06:13:31

Polecamy spróbować przepis, dobrać własne proporcje i cieszyć się w domu odrobiną prawdziwych wspomnień z Krety.

1
2015-08-08 08:46:50

Mniamniusna

1
 gość}
gość PiotrWie
2015-09-26 20:45:55

Chyba mógłbym startować w konkursie na najoryginalniej podaną frappe

http://fotowrzut.pl/MIO4KP7PGK

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2015-10-13 13:31:15

Frappe ze słoika

Tak jak piszemy w opisie, my właśnie robimy nasze korzystając ze słoika. Moim zdaniem najwygodniejsza i zdecydowanie najszybsza metoda na zrobienie takiej kawy. I chociaż malkontenci (na FB) kręcą nosem, że frappe to smakuje tylko w Grecji to moim zdaniem to z naszego przepisu jest naprawdę dobre i wcale nie gorsze.

 gość}
gość PiotrWie
2015-10-14 19:31:36

Ale z podaniem w słoiku spotkaliśmy się tylko raz - w Selekano

2021-06-16 19:43:04

Mums

2021-06-16 20:23:48

6
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2021-06-16 20:41:46

Zofia Krajnik Wiesz w Polsce to potrafią sprzedawać frappe z bitą śmietaną i innymi wynalazkami. A to już fantazja zbyt odległa aby przypominała oryginał. Klimat urlopowy oczywiście też się liczy ale zwykła frappe zrobiona w domu naszym zdaniem w niczym nie ustępuje tej greckiej.

2
2021-06-16 21:02:11

Zofia Krajnik dokładnie, choc jak w PL robi się +30 to serwuję sobie frappe, do tego grecka muza, twarz do slonca i jakoś raźniej na duszy

4
2021-06-17 06:53:31

CRETE - Kreta myślę, że to nie chodzi o smak, tylko okoliczności. Ja też tak mam, że w Grecji coś mi smakuje fenomenalnie, a w domu już bez szału...

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2021-06-17 07:26:17

Edyta Godlewicz To też, jak najbardziej.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153082900827551,10158023944222551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Retsina, krok ku przyszłości

Retsina, krok ku przyszłości

Restsina to jeden z bardziej charakterystycznych trunków serwowanych w Grecji. Zdania na temat jej wyrazistego smaku są zazwyczaj bardzo podzielone i najczęściej wpisują się w schemat, że albo się go nienawidzi albo uwielbia. Warto wiedzieć że, od jakiegoś czasu, za sprawą części producentów, wizerunek ten ulega pewnym zmianom. Sumiennie przygotowana retsina wytworzona na bazie starannie uprawianych winogron może być winem, które jest nie tylko smaczne dla większości osób ale również stanowi doskonałe uzupełnienie greckich potraw.

Tsikoudia - raki na Krecie

Tsikoudia - raki na Krecie

Raki jest powszechnie dostępne na Krecie i nawet w najmniejszym markecie bez trudu odnajdziecie ten alkohol na półkach. Zazwyczaj są to lokalne “marki”, które były destylowane na miejscu. Kreteńczycy chętnie częstują tym trunkiem turystów i gości. W tradycyjnych tawernach kieliszki z raki pojawiają się często po zakończonym posiłku.

Nalewka z czystka kreteńskiego

Nalewka z czystka kreteńskiego

Czystek kreteński to roślina, która w ostatnim czasie uzyskała spory rozgłos i popularność. Warto jednak wspomnieć, że picie naparu z suszonych liści tej rośliny nie pozwala cieszyć się pełnią jej leczniczej mocy. Zdecydowana większość substancji, które cechują się silnym oddziaływaniem antyseptycznym oraz przeciwnowotworowym, nie rozpuszcza się w wodzie. Znacznie lepszym sposobem jest wykonanie nalewki opartej na około 60% alkoholu. Przepis jej sporządzenia znajdziecie poniżej.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Uwielbiam
Uwielbiam
Uwielbiam!
gość PiotrWie: Zakyntos jest zaćpana hotelami jak nieszczęście, na Krecie są cztery skupiska które należy omijać szerokim łukiem a da się znaleźć miejsca całkiem dzikie, ale są wyspy gdzie w ogóle nie ma hoteli - w 2019 byliśmy na Samotrace, jak ktoś chce zobaczyć wyspę bez turystyki zorganizowanej to polecam. A my mamy w planach wyspy gdzie jest całkiem pusto - np Ikarię czy Alonissos. Zobaczymy co nam z tego wyjdzie.
gość dodekanezowiec: A jak kiedyś gdzieś na forum napisałem, że Kreta bardziej "egzotyczna" od Zakynthos, to niektórzy się uczepili jak rzep psiego ogona że egzotyka to gdzieś daleko, że co tam za różnice, bo Zakynthos to Zatoka Wraku, ojej, och ach.  Dobrze - a co więcej? 
Przesłodka!
gość PiotrWie: Do klasztoru i na plażę Agios Nikitas najłatwiej dotrzec z Tsoutsouras - 40 min ścieżką do Maridaki, skąd niecała godzina do gaju palmowego, który jest nawet dalej niż klasztor. Gdy byliśmy ostatnio - 2015r. - w klasztorze mieszkał ostatni mnich, wiekowy i zgięty prawie do ziemi. Plaża była tak samo pusta - po kilku godzinach spaceru kąpiel była niesamowita.
❤Asterousia❤ mój ukochany kawałek Krety. Małe sprostowanie, Agios Nikitas to nie miejscowość nawet
Byłem i bardzo mi się podobało (-:
Gosia | crete.pl : Wbrew pozorom Polacy i Grecy mają bardzo wiele wspólnych cech.
gość dodekanezowiec: Czyli smutek i żal...
Kocham Hrakleio, to moje miejsce na ziemi ❤
gość PiotrWie: Niestety miasta na Krecie wszystkie zostały zniszczone przez trzęsienia ziemi i odbudowane mówiąc delikatnie bez stylu. Ogólnie nie jestem miłośnikiem miast, ale jeśli już to hiszpańskie jak Cordoba, Grenada czy Toledo , Włoskie - Palermo, Piza czy Florencja lub miasta pohanzeatyckie. (...)
Niestety, Heraklion nie zrobił na mnie wrażenia.
Planuję odwiedzić w lutym, bo jestem strasznie ciekawa jak wygląda miasto, gdy nie ma wielu turystów. Iraklio zimą to dobry pomysł?
Heraklion jest tętniącym życiem, prawdziwy kreteńskim miastem. Wystarczy zejść z deptaka. Uwielbiam.
Love lion square it means bougatsa and coffee with my Greek family
Wszędzie śmieci i zdemolowane rudery dookoła. Poza deptakiem i Mariną nie ma tam nic, więc nie wiem o czym mówicie
Byłam pierwszy raz we wrześniu i myślę,że nie ostatni
Mam sentyment do tego miasta. Uwielbiam wracać. Nie jest to Rethimno, nie jest to Chania, ale Iraklio też ma to coś
Byłam kilka razy. Moim sercem Heraklionie jest Muzeum Archeeologiczne
Przejechaliśmy kawał drogi aby tam dotrzeć ale było warto
Bardzo lubię Heraklion, zawsze wracamy tam chętnie, wcale nie dlatego że lotnisko blisko bo zwykle latamy do Chanii
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera