Frappe - słodka z mlekiem (glykó me gála)

frappe

Składniki

  • 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • zimna woda
  • zimne mleko
  • kostki lodu

φραπές

Czas przygotowania:10 minut

Ostatnio pisaliśmy na temat historii oraz zalet popularnej w Grecji mrożonej kawy Frappe. Jest ona prosta w przygotowaniu i idealna na upały. Do jej przyrządzenia w domowych warunkach w zupełności wystarczy shaker, a jeszcze lepiej sprawdzi się zwykły słoik.

Jeśli chodzi o rodzaj kawy to w greckich marketach bez problemu znajdziecie specjalną Nescafé frappé. Będąc na wakacjach można sobie ją dorzucić do walizki. Jeśli jednak jej nie macie to wybierzcie po prostu taką, która ma postać bardzo drobnego pudru, bo dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie. Naszym zdaniem taka kawa jest jeszcze lepsza niż Nescafé frappé.

Gdy będziecie zamawiać frappe w Grecji, kelner z pewnością dopyta Was, jaką dokładnie kawę chcecie. Frappe bowiem można przyrządzić na kilka sposobów:

- sketo, czyli bez cukru
- metrio, czyli lekko słodzona
- glyko, czyli mocno słodka
- me gala, czyli z mlekiem

Poniższy przepis podajemy na nasz ulubiony rodzaj frappe, czyli słodką z mlekiem (glykó me gála). Jeśli ktoś woli opcję bez cukru, czy mleka po prostu należy pominąć dany składnik w trakcie przygotowywania.

1. Do shakera/słoika wsypujemy kawę, cukier oraz około 50 ml wody i intensywnie wstrząsamy do wytworzenia sztywnej piany.

2. Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, a następnie przelewamy do niej wytworzoną przed chwilą pianę.

3. Opróżniony shaker/słoik wypełniamy niewielką ilością zimnej wody. Kilkukrotnie wstrząsamy nim tak aby wypłukać pozostałości kawy oraz piany. Zawartość shakera/słoika przelewamy do szklanki z pianą.

4. Całość dopełniamy zimnym mlekiem, mieszamy i nasze frappe jest gotowe do podania.

Καλή όρεξη!

frappe

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.1
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.1 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-08-06 17:57:40

Niby nic a na krecie smakuje inaczej :) Pycha

2
2015-08-06 18:53:05

Pyszna kawa ;) :)

1
2015-08-06 19:11:25

Szkoda, ze najlepsza wychodzi z Nescafe kupionej w Grecji. W tym roku niestety nie kupię.

1
2015-08-06 19:23:05

Nescafe z Grecji rzeczywiście ma zdecydowanie lepszy smak niż nasza polska .

1
2015-08-06 19:35:27

Lubic, ale jak jestem na Krecie wybieram capucino fredo- nigdzie nie smakuje tak dobrze jak Tam

1
2015-08-06 19:52:55
1
 Bogdan Mc
Bogdan Mc
2015-08-06 19:54:50

To prawda frappe smakuje tam wybornie i nie zamawiajcie kawy po turecku bo tak naprawdę to Grecy wymyślili ten sposób parzenia ...

1
2015-08-06 20:33:46

Polecam tez kretanskie cafe fredo

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-08-06 20:37:12

Próbowaliśmy, ... ale jakoś nie mamy przekonania :)

2015-08-06 21:06:27

Na Krecie jest specjalna Nescafe Frappe, tu niestety nie ma. Ale może że zwykłej choć trochę przypomni tę prawdziwą, a za rok muszę tam być :-D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-08-07 04:32:02

Ten rodzaj nescafe jest bodajże produkowany specjalnie na grecki rynek. Ale ta zwykła sypka dostępna u nas też daje radę.

2015-08-07 06:06:45

Wszystko ok, ale i tak najlepsze frappe jest na Krecie :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-08-07 06:13:31

Polecamy spróbować przepis, dobrać własne proporcje i cieszyć się w domu odrobiną prawdziwych wspomnień z Krety.

1
2015-08-08 08:46:50

Mniamniusna

1
 gość}
gość PiotrWie
2015-09-26 20:45:55

Chyba mógłbym startować w konkursie na najoryginalniej podaną frappe

http://fotowrzut.pl/MIO4KP7PGK

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2015-10-13 13:31:15

Frappe ze słoika

Tak jak piszemy w opisie, my właśnie robimy nasze korzystając ze słoika. Moim zdaniem najwygodniejsza i zdecydowanie najszybsza metoda na zrobienie takiej kawy. I chociaż malkontenci (na FB) kręcą nosem, że frappe to smakuje tylko w Grecji to moim zdaniem to z naszego przepisu jest naprawdę dobre i wcale nie gorsze.

 gość}
gość PiotrWie
2015-10-14 19:31:36

Ale z podaniem w słoiku spotkaliśmy się tylko raz - w Selekano

2021-06-16 19:43:04

Mums

2021-06-16 20:23:48

6
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2021-06-16 20:41:46

Zofia Krajnik Wiesz w Polsce to potrafią sprzedawać frappe z bitą śmietaną i innymi wynalazkami. A to już fantazja zbyt odległa aby przypominała oryginał. Klimat urlopowy oczywiście też się liczy ale zwykła frappe zrobiona w domu naszym zdaniem w niczym nie ustępuje tej greckiej.

2
2021-06-16 21:02:11

Zofia Krajnik dokładnie, choc jak w PL robi się +30 to serwuję sobie frappe, do tego grecka muza, twarz do slonca i jakoś raźniej na duszy

4
2021-06-17 06:53:31

CRETE - Kreta myślę, że to nie chodzi o smak, tylko okoliczności. Ja też tak mam, że w Grecji coś mi smakuje fenomenalnie, a w domu już bez szału...

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2021-06-17 07:26:17

Edyta Godlewicz To też, jak najbardziej.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153082900827551,10158023944222551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Retsina, krok ku przyszłości

Retsina, krok ku przyszłości

Restsina to jeden z bardziej charakterystycznych trunków serwowanych w Grecji. Zdania na temat jej wyrazistego smaku są zazwyczaj bardzo podzielone i najczęściej wpisują się w schemat, że albo się go nienawidzi albo uwielbia. Warto wiedzieć że, od jakiegoś czasu, za sprawą części producentów, wizerunek ten ulega pewnym zmianom. Sumiennie przygotowana retsina wytworzona na bazie starannie uprawianych winogron może być winem, które jest nie tylko smaczne dla większości osób ale również stanowi doskonałe uzupełnienie greckich potraw.

Nalewka z czystka kreteńskiego

Nalewka z czystka kreteńskiego

Czystek kreteński to roślina, która w ostatnim czasie uzyskała spory rozgłos i popularność. Warto jednak wspomnieć, że picie naparu z suszonych liści tej rośliny nie pozwala cieszyć się pełnią jej leczniczej mocy. Zdecydowana większość substancji, które cechują się silnym oddziaływaniem antyseptycznym oraz przeciwnowotworowym, nie rozpuszcza się w wodzie. Znacznie lepszym sposobem jest wykonanie nalewki opartej na około 60% alkoholu. Przepis jej sporządzenia znajdziecie poniżej.

Tsikoudia - raki na Krecie

Tsikoudia - raki na Krecie

Raki jest powszechnie dostępne na Krecie i nawet w najmniejszym markecie bez trudu odnajdziecie ten alkohol na półkach. Zazwyczaj są to lokalne “marki”, które były destylowane na miejscu. Kreteńczycy chętnie częstują tym trunkiem turystów i gości. W tradycyjnych tawernach kieliszki z raki pojawiają się często po zakończonym posiłku.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: I to jest zdecydowanie ciekawsza Kreta niż zbiorowiska hoteli All Inclusive.
Jedziemy za chwilkę sprawdzić
Byliśmy w sierpniu w Kavrós - upał był nie do opisania i to codziennie ☀️ ale ja to lubię
Ok. 34 stopni w okolicach Heraklionu, ale wiatr chłodzi na plaży. Jak przestanie wiać, to może być piekiełko
Lecimy za 10 dni na Kretę, liczę że będzie trochę chłodniej
Jesteśmy na południu Krety i dzięki wodzie się totalnie tego nie odczuwa
Tak. Jest bardzo gorąco tylko baseny i plażowanie
Ładnie opisane brakuje mi tylko z 3-4 klasztorów min z Półwyspu Akrotiri
gość PiotrWie: Dlaczego trzeba jeździć w połowie marca - spokojnie można było pływać, woda porównywalna do Bałtyku na początku lipca, a tak całkiem poważnie to albo do połowy maja - tylko nie w długi weekend majowy bo wtedy jest dużo Włochów i Francuzów, lub w październiku - wtedy woda jest ciepła i poza weekendem nie ma prawie łudzi.  
Dzień dobry, czy macie Państwo jakieś informacje czy we okresie 09.2021 rząd grecki planuje jakieś obostrzenia ? Tzn czy będzie utrudniony wjazd na wyspe
To teraz tłum X2
gość PiotrWie: Dopóki nie było doprowadzonej szosy było niewiele ludzi, od wyasfaltowana dojazdu ilość odwiedzających się zwielokrotniła. Teraz rzeczywiście trzeba ucywilizować miejsce do końca. Według mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie zejścia jednokierunkowego. (...)
Wielka pora, bo zejście tam to koszmar
Przecież zejście na tą plaże to sama przyjemności. Gorzej z dojazdem samochodem i pod górę z powrotem.Mega stresujące ale nawet słabym samochodzikiem na 1 lub 2 biegu da radę.
I kolejne ciekawe miejsce zostało niepotrzebnie "zurbanizowane"
Wchodzenie i schodzenie to cały urok tej plaży :) tak jak na Preveli :p
Lepiej powiedzieć ludziom aby nie jechali tam busem. Ledwo się z tamtąd wykaraskalem. Zjechać było łatwo ale z powrotem było ciężko
Wyciąg by zrobili
Jutro to obadam ;)
Zdala jestem od myślenia katastroficznego ale coś mi intuicja podpowiada ze znając „inwestowanie” Greków wszystkie pieniądze od turystów pójdą w prywatne kieszenie a nie ochronę tych pięknych miejsc, a kiedy już dojdzie do ich zniszczenia przez ludzka stopę, to postawią tam wielkie hotele z prywatna plaza, bo tylko to zostanie.
jeszcze niech za powietrze zaczną naliczać, za chlor w basenie, sól w morzu, opłatę za sterylne all inclusive etc. Grecji już i tak nie ma od dawna, mogą stawać na uszach i tak się nie dorobią Greki zapyziałe
Dobry pomysł, ale jak z tym pójdzie jakieś udogodnienia typu ubikacja z prawdziwego zdarzenia itp
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera