Czas przygotowania:10 minut
Ostatnio pisaliśmy na temat historii oraz zalet popularnej w Grecji mrożonej kawy Frappe. Jest ona prosta w przygotowaniu i idealna na upały. Do jej przyrządzenia w domowych warunkach w zupełności wystarczy shaker, a jeszcze lepiej sprawdzi się zwykły słoik.
Jeśli chodzi o rodzaj kawy to w greckich marketach bez problemu znajdziecie specjalną Nescafé frappé. Będąc na wakacjach można sobie ją dorzucić do walizki. Jeśli jednak jej nie macie to wybierzcie po prostu taką, która ma postać bardzo drobnego pudru, bo dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie. Naszym zdaniem taka kawa jest jeszcze lepsza niż Nescafé frappé.
Gdy będziecie zamawiać frappe w Grecji, kelner z pewnością dopyta Was, jaką dokładnie kawę chcecie. Frappe bowiem można przyrządzić na kilka sposobów:
- sketo, czyli bez cukru
- metrio, czyli lekko słodzona
- glyko, czyli mocno słodka
- me gala, czyli z mlekiem
Poniższy przepis podajemy na nasz ulubiony rodzaj frappe, czyli słodką z mlekiem (glykó me gála). Jeśli ktoś woli opcję bez cukru, czy mleka po prostu należy pominąć dany składnik w trakcie przygotowywania.
1. Do shakera/słoika wsypujemy kawę, cukier oraz około 50 ml wody i intensywnie wstrząsamy do wytworzenia sztywnej piany.
2. Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, a następnie przelewamy do niej wytworzoną przed chwilą pianę.
3. Opróżniony shaker/słoik wypełniamy niewielką ilością zimnej wody. Kilkukrotnie wstrząsamy nim tak aby wypłukać pozostałości kawy oraz piany. Zawartość shakera/słoika przelewamy do szklanki z pianą.
4. Całość dopełniamy zimnym mlekiem, mieszamy i nasze frappe jest gotowe do podania.
Καλή όρεξη!
Czystek kreteński to roślina, która w ostatnim czasie uzyskała spory rozgłos i popularność. Warto jednak wspomnieć, że picie naparu z suszonych liści tej rośliny nie pozwala cieszyć się pełnią jej leczniczej mocy. Zdecydowana większość substancji, które cechują się silnym oddziaływaniem antyseptycznym oraz przeciwnowotworowym, nie rozpuszcza się w wodzie. Znacznie lepszym sposobem jest wykonanie nalewki opartej na około 60% alkoholu. Przepis jej sporządzenia znajdziecie poniżej.
Restsina to jeden z bardziej charakterystycznych trunków serwowanych w Grecji. Zdania na temat jej wyrazistego smaku są zazwyczaj bardzo podzielone i najczęściej wpisują się w schemat, że albo się go nienawidzi albo uwielbia. Warto wiedzieć że, od jakiegoś czasu, za sprawą części producentów, wizerunek ten ulega pewnym zmianom. Sumiennie przygotowana retsina wytworzona na bazie starannie uprawianych winogron może być winem, które jest nie tylko smaczne dla większości osób ale również stanowi doskonałe uzupełnienie greckich potraw.
Raki jest powszechnie dostępne na Krecie i nawet w najmniejszym markecie bez trudu odnajdziecie ten alkohol na półkach. Zazwyczaj są to lokalne “marki”, które były destylowane na miejscu. Kreteńczycy chętnie częstują tym trunkiem turystów i gości. W tradycyjnych tawernach kieliszki z raki pojawiają się często po zakończonym posiłku.
Komentarze
komentarz z
Niby nic a na krecie smakuje inaczej :) Pycha
komentarz z
Pyszna kawa ;) :)
komentarz z
Szkoda, ze najlepsza wychodzi z Nescafe kupionej w Grecji. W tym roku niestety nie kupię.
komentarz z
Nescafe z Grecji rzeczywiście ma zdecydowanie lepszy smak niż nasza polska .
komentarz z
Lubic, ale jak jestem na Krecie wybieram capucino fredo- nigdzie nie smakuje tak dobrze jak Tam
komentarz z
Pycha !@
komentarz z
To prawda frappe smakuje tam wybornie i nie zamawiajcie kawy po turecku bo tak naprawdę to Grecy wymyślili ten sposób parzenia ...
komentarz z
Polecam tez kretanskie cafe fredo
komentarz z
Próbowaliśmy, ... ale jakoś nie mamy przekonania :)
komentarz z
Na Krecie jest specjalna Nescafe Frappe, tu niestety nie ma. Ale może że zwykłej choć trochę przypomni tę prawdziwą, a za rok muszę tam być :-D
komentarz z
Ten rodzaj nescafe jest bodajże produkowany specjalnie na grecki rynek. Ale ta zwykła sypka dostępna u nas też daje radę.
komentarz z
Wszystko ok, ale i tak najlepsze frappe jest na Krecie :)
komentarz z
Polecamy spróbować przepis, dobrać własne proporcje i cieszyć się w domu odrobiną prawdziwych wspomnień z Krety.
komentarz z
Mniamniusna
Chyba mógłbym startować w konkursie na najoryginalniej podaną frappe
http://fotowrzut.pl/MIO4KP7PGK
Frappe ze słoika
Tak jak piszemy w opisie, my właśnie robimy nasze korzystając ze słoika. Moim zdaniem najwygodniejsza i zdecydowanie najszybsza metoda na zrobienie takiej kawy. I chociaż malkontenci (na FB) kręcą nosem, że frappe to smakuje tylko w Grecji to moim zdaniem to z naszego przepisu jest naprawdę dobre i wcale nie gorsze.
Ale z podaniem w słoiku spotkaliśmy się tylko raz - w Selekano
komentarz z
Mums
komentarz z
komentarz z
Zofia Krajnik Wiesz w Polsce to potrafią sprzedawać frappe z bitą śmietaną i innymi wynalazkami. A to już fantazja zbyt odległa aby przypominała oryginał. Klimat urlopowy oczywiście też się liczy ale zwykła frappe zrobiona w domu naszym zdaniem w niczym nie ustępuje tej greckiej.
komentarz z
Zofia Krajnik dokładnie, choc jak w PL robi się +30 to serwuję sobie frappe, do tego grecka muza, twarz do slonca i jakoś raźniej na duszy
komentarz z
CRETE - Kreta myślę, że to nie chodzi o smak, tylko okoliczności. Ja też tak mam, że w Grecji coś mi smakuje fenomenalnie, a w domu już bez szału...
komentarz z
Edyta Godlewicz To też, jak najbardziej.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153082900827551,10158023944222551