Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita
  • 400 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 170 g roztopionego masła
  • 1 szklanka świeżego soku pomarańczowego
  • 50 ml alkoholu
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3 jajka
  • cukier puder do posypania

Βασιλόπιτα

Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.

Niezależnie od przepisu, cechą charakterystyczną dla wszystkich tych ciast jest to, że przed upieczeniem w ich wnętrzu umieszczana jest moneta. Domownik lub gość noworocznego przyjęcia, który trafi na nią w swoim kawałku ciasta, wedle tradycji w nadchodzącym roku będzie cieszyć się szczególną pomyślnością oraz szczęściem.

Wypiek Vasilopity nie jest zbyt trudny ani nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności kulinarnych. Ważne jest jednak zachowanie staranności przy odmierzaniu wag poszczególnych składników oraz dobranie odpowiedniego naczynia do pieczenia. Nasz przepis pozwalana na sporządzenie ciasta w formie tortowej o średnicy 24-25 cm.

1. Korzystając z robota kuchennego ucieramy cukier oraz masło.

2. Do uzyskanej wcześniej kremowej masy dodajemy sok pomarańczowy, alkohol, skórkę z pomarańczy oraz wanilię. Mieszamy ponownie przez około 2 minuty.

3. W międzyczasie w drugiej misce ubijamy jajka, a następnie dodajemy je do wcześniej przygotowanej masy. Całość mieszamy przez kolejne 2 minuty.

4. W oddzielnym naczyniu należy odważyć wymaganą ilość mąki a następnie dokładnie wymieszać z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia.

5. Tak przygotowaną mąkę stopniowo dodajemy do wcześniej wymieszanych "mokrych" składników ciasta. Gotowa masa powinna mieć płynną konsystencję.

6. Spód tortownicy lub formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boczne ścianki smarujemy masłem. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy ciasto, a następnie wciskamy monetę zawiniętą w folię aluminiową. Wierzch wygładzamy łopatką.


7. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 175’C. Czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta i wynosi od 45 do ponad 60 minut. Pod koniec pieczenia warto raz na jakiś czas sprawdzać czy ciasto jest już w całości upieczone. Można to wykonać nakłuwając je cienkim drewnianym patyczkiem. Po wyjęciu go z ciasta sprawdzamy czy nie jest on oblepiony surowym ciastem.

8. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia a następnie wyjmujemy z formy. Na koniec dekorujemy je przyprószając wierzch cukrem pudrem.

Καλή όρεξη!

Vasilopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2018-12-29 19:15:51

και του χρονου !!! Χρόνια Πολλά με Υγεια !!!!

2
2020-12-30 20:35:37

Jak sobie zębów nie polamie to szczęście gwarantowane ;-p

2020-12-30 21:49:34

Monika Olwert ooo tak

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155069453007551,10155922339792551,10157643614712551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa z semoliny to tradycyjny grecki deser popularny szczególnie w okresie postu. Jest on bardzo słodki, tuczący i dość ciężki, więc nie należy przesadzać z wielkością porcji. Taka chałwa nie wymaga pieczenia, a po przygotowaniu należy ją przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie często pojawia się w Grecji w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Smakołyk ten jednak nie jest serwowany tylko w czasie świąt, lecz dosyć często gości na greckich stołach zupełnie bez okazji. Ciasteczka są najczęściej podawane jako dodatek do kawy i właśnie w takiej formie sprawdzają się wyśmienicie. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.

Ciasteczka mastyksowe

Ciasteczka mastyksowe

Spory zapas mastyksu, jaki posiadamy w swoich zapasach kuchennych, skłonił nas ostatnio do upieczenia ciastek z wykorzystaniem tej charakterystycznej żywicy. Inspirowaliśmy się przepisem z książki Vefa kitchen autorstwa Vefa Alexiadou. Mastiha nadaje ciastkom specyficzny nieco żywiczny zapach oraz lekko gorzkawy smak. Lubimy jego smak, więc ciastka bardzo nam przypadły do gustu. Jest to dobry dodatek do porannej kawy. W zupełności wystarczy zjeść jedno takie ciasto :D

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Doświadczyliśmy na własnej skórze.
Ale od Soboty to wyglada na to ze caly tydzien calkiem sloneczyny ☀️
W tym roku będąc w Sztokholmie w maju miałem wyższe temperatury niż na Krecie.
gość PiotrWie : Może przynajmniej nauczą się trochę oszczędzać wodę - bo jak widzieliśmy jak leją hektolitrami chodniki przed domami to stwierdzaliśmy że woda w Grecji musi być bardzo tania i marnują ją w sposób tragiczny.
Gosia | crete.pl : Dzięki za spostrzegawczość :) Faktycznie nie uaktualniliśmy tej informacji.
gość Waldek: Bilet łączony uprawniający do wejścia na teren muzeum oraz na wykopaliska w maju 2023 to koszt” 20 € 
Zmiana klimatu W tym roku było bardzo mało opadów deszczu
Super miejsce piękne widoki
Ale super.
Polka na Kretowisku: Pogoda taka że nic tylko pić
Czu gdzieś jest dostępna lista winiarni na zachodniej części wyspy?
Jak jest jakaś dobra impreza, to albo przed moim urlopem, albo chwilę po.
CRETE - Kreta: We wtorek 23 maja wąwóz Samaria będzie udostępniony na całej długości. Otwarte będą również oba wejścia: Xyloskalo oraz Agia Roumeli.
Mikor ott jártunk nem volt nyitva, de így is nagy élményt jelentett számukra.
Skinakas Observatory +30 281 039 4200 https://maps.app.goo.gl/QdgsHYpMJHDcPQKw7
Katarzyna Czekierda Agnieszka Opalińska
Byłam i polecam. Fantastyczny widok na okolice i droga fantastyczna .
kto był tam i podziwiał ten wie ! bardzo warto ! polecam i ja
gość PiotrWie: Jak widać na mniejszych wyspach zawsze jest drożej,  ale zwykle robisz mniej kilometrów - ma Astipalei czy Santorini o ile dobrze pamiętam tankowałem Pandę raz, ale na Naxos da się zrobić pewnie sporo kilometrów.
Gosia | crete.pl : Między 1,82-1,84 €/litr Pb 95
gość PiotrWie : Dziś na Naxos płaciłem 1,99 za litr Pb 95, to taniej niż w marcu. A ile kosztuje na Krecie?
gość PiotrWie: Tyle że w tym roku jak na razie maj jest zimny - my jesteśmy na Cykladach i nie dość ze jest kilkanaście stopni to wieje zimny wiatr z północy, wczoraj musieliśmy iść wieczorem do tawerny w kurtkach. Morze jest też zimne - 15 stopni a portal z temperaturą mórz podaje że jest to 3 stopnie poniżej normy wieloletniej. (...)
Co roku nowe rekordy turystyczne
Uwielbiam! Nie ma wyjazdu bez kosztowania dakos
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera