Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita
  • 400 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 170 g roztopionego masła
  • 1 szklanka świeżego soku pomarańczowego
  • 50 ml alkoholu
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3 jajka
  • cukier puder do posypania

Βασιλόπιτα

Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.

Niezależnie od przepisu, cechą charakterystyczną dla wszystkich tych ciast jest to, że przed upieczeniem w ich wnętrzu umieszczana jest moneta. Domownik lub gość noworocznego przyjęcia, który trafi na nią w swoim kawałku ciasta, wedle tradycji w nadchodzącym roku będzie cieszyć się szczególną pomyślnością oraz szczęściem.

Wypiek Vasilopity nie jest zbyt trudny ani nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności kulinarnych. Ważne jest jednak zachowanie staranności przy odmierzaniu wag poszczególnych składników oraz dobranie odpowiedniego naczynia do pieczenia. Nasz przepis pozwalana na sporządzenie ciasta w formie tortowej o średnicy 24-25 cm.

1. Korzystając z robota kuchennego ucieramy cukier oraz masło.

2. Do uzyskanej wcześniej kremowej masy dodajemy sok pomarańczowy, alkohol, skórkę z pomarańczy oraz wanilię. Mieszamy ponownie przez około 2 minuty.

3. W międzyczasie w drugiej misce ubijamy jajka, a następnie dodajemy je do wcześniej przygotowanej masy. Całość mieszamy przez kolejne 2 minuty.

4. W oddzielnym naczyniu należy odważyć wymaganą ilość mąki a następnie dokładnie wymieszać z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia.

5. Tak przygotowaną mąkę stopniowo dodajemy do wcześniej wymieszanych "mokrych" składników ciasta. Gotowa masa powinna mieć płynną konsystencję.

6. Spód tortownicy lub formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boczne ścianki smarujemy masłem. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy ciasto, a następnie wciskamy monetę zawiniętą w folię aluminiową. Wierzch wygładzamy łopatką.


7. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 175’C. Czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta i wynosi od 45 do ponad 60 minut. Pod koniec pieczenia warto raz na jakiś czas sprawdzać czy ciasto jest już w całości upieczone. Można to wykonać nakłuwając je cienkim drewnianym patyczkiem. Po wyjęciu go z ciasta sprawdzamy czy nie jest on oblepiony surowym ciastem.

8. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia a następnie wyjmujemy z formy. Na koniec dekorujemy je przyprószając wierzch cukrem pudrem.

Καλή όρεξη!

Vasilopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2018-12-29 19:15:51

και του χρονου !!! Χρόνια Πολλά με Υγεια !!!!

2
2020-12-30 20:35:37

Jak sobie zębów nie polamie to szczęście gwarantowane ;-p

2020-12-30 21:49:34

Monika Olwert ooo tak

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155069453007551,10155922339792551,10157643614712551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Marmolada z mandarynek

Marmolada z mandarynek

Marmolada z mandarynek to dla nas kwintesencja słońca i wakacji. To jedna z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych marmolad cytrusowych. Skondensowany smak cytrusów doprawiony solidną porcją cukru sprawia, że zwykła kanapka z taką marmoladą staje się wyjątkowa i na chwilę przypomina południowe smaki.

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Po pobieżnym obejrzeniu tego filmu widzę ze słusznie unikamy tamtych okolic - to Kreta "nie z naszej bajki"
gość dodekanezowiec: Dlategoż jakem Dodekanezowiec - wspomnę, iż lato na Dodekanezie jest dłuższe, a październik słoneczniejszy. Tylko Ierapetra walczy z Rodos jak równy z równym :) Ale Cypr wymiata - 9 godzin słońca w październiku i 7 w listopadzie.  
Czy ktoś jutro jedzie przez lub z Rethymno samochodem i ma 2 wolne miejsca?
gość Kk: Dziękuję bardzo za informację.
Wygląda na to że jutro jest otwarte ☺️
My też jutro się wybieramy i czekamy na info
Dzień dobry, czy jutro 24.09 wąwóz będzie otwarty? Z góry dziękuję :)
Gosia | crete.pl : Kurs ten jest w najnowszym rozkładzie jazdy KTELa, ale to trzeba śledzić na bieżąco. Gdyby zdarzyło się tak że z jakiegoś powodu zamkną Samarię to połączenie KTEL też zawieszą.
gość Kk: Czy po 26 09. nadal będzie możliwy przejazd  z Sougia do Omalos o 18:15 autobusem KTEL?
Gosia | crete.pl : Dzień dobry, bardzo żałuję ale nie mam takiej możliwości pośredniczenia w wynajęciu domu. Ale jeśli szuka Pan czegoś w prawdziwym kreteńskim stylu to takie miejsca są już chyba tylko w górach. W okolicach morza na ogół są apartamenty "turystyczne". (...)
Też widziałam, teraz początek września.... piękny
Też mieliśmy przyjemność spotkać :)
Też widzieliśmy go z całą rodziną i mamy nagranie ❤️
Kasia Hopa zobacz
Byłam, widziałam
Lepiej dla niego żeby tak ludziom nie ufal ,niestety
gość Wojtek: Witam, Pani Małgorzato, czy może Pani pomóc w wynajęciu domu, apartamentu w spokojnym, prawdziwie "Kreteńskim" miejscu, chętnie ze śniadaniami,  będziemy z żoną 3-10.2021, mamy już wynajęte auto.
Gosia | crete.pl : Nawet z odprawami wychodziło to korzystnie czasowo szczególnie w porównaniu do promów. Czas przeszły bo to news z 2016 roku.....
gość asia: Wszystko ok, niby krótsza podróż, ale czy ktoś doliczył czas na odprawę biletową, kontrolę bezpieczeństwa itp? 
Gosia | crete.pl : Podobno jest możliwość kupienia biletów okresowych ale nie znamy szczegółów. Z rozkładu jazdy autobusów miejskich wynika do Ammoudary dojedziesz linią 06.
Przeżyłam takie lądowanie i takowyż start . Wrażenie niesamowite!
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera