Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.
Niezależnie od przepisu, cechą charakterystyczną dla wszystkich tych ciast jest to, że przed upieczeniem w ich wnętrzu umieszczana jest moneta. Domownik lub gość noworocznego przyjęcia, który trafi na nią w swoim kawałku ciasta, wedle tradycji w nadchodzącym roku będzie cieszyć się szczególną pomyślnością oraz szczęściem.
Wypiek Vasilopity nie jest zbyt trudny ani nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności kulinarnych. Ważne jest jednak zachowanie staranności przy odmierzaniu wag poszczególnych składników oraz dobranie odpowiedniego naczynia do pieczenia. Nasz przepis pozwalana na sporządzenie ciasta w formie tortowej o średnicy 24-25 cm.
1. Korzystając z robota kuchennego ucieramy cukier oraz masło.
2. Do uzyskanej wcześniej kremowej masy dodajemy sok pomarańczowy, alkohol, skórkę z pomarańczy oraz wanilię. Mieszamy ponownie przez około 2 minuty.
3. W międzyczasie w drugiej misce ubijamy jajka, a następnie dodajemy je do wcześniej przygotowanej masy. Całość mieszamy przez kolejne 2 minuty.
4. W oddzielnym naczyniu należy odważyć wymaganą ilość mąki a następnie dokładnie wymieszać z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia.
5. Tak przygotowaną mąkę stopniowo dodajemy do wcześniej wymieszanych "mokrych" składników ciasta. Gotowa masa powinna mieć płynną konsystencję.
6. Spód tortownicy lub formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boczne ścianki smarujemy masłem. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy ciasto, a następnie wciskamy monetę zawiniętą w folię aluminiową. Wierzch wygładzamy łopatką.
7. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 175’C. Czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta i wynosi od 45 do ponad 60 minut. Pod koniec pieczenia warto raz na jakiś czas sprawdzać czy ciasto jest już w całości upieczone. Można to wykonać nakłuwając je cienkim drewnianym patyczkiem. Po wyjęciu go z ciasta sprawdzamy czy nie jest on oblepiony surowym ciastem.
8. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia a następnie wyjmujemy z formy. Na koniec dekorujemy je przyprószając wierzch cukrem pudrem.
Καλή όρεξη!
Chałwa z semoliny to tradycyjny grecki deser popularny szczególnie w okresie postu. Jest on bardzo słodki, tuczący i dość ciężki, więc nie należy przesadzać z wielkością porcji. Taka chałwa nie wymaga pieczenia, a po przygotowaniu należy ją przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.
Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie często pojawia się w Grecji w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Smakołyk ten jednak nie jest serwowany tylko w czasie świąt, lecz dosyć często gości na greckich stołach zupełnie bez okazji. Ciasteczka są najczęściej podawane jako dodatek do kawy i właśnie w takiej formie sprawdzają się wyśmienicie. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.
Spory zapas mastyksu, jaki posiadamy w swoich zapasach kuchennych, skłonił nas ostatnio do upieczenia ciastek z wykorzystaniem tej charakterystycznej żywicy. Inspirowaliśmy się przepisem z książki Vefa kitchen autorstwa Vefa Alexiadou. Mastiha nadaje ciastkom specyficzny nieco żywiczny zapach oraz lekko gorzkawy smak. Lubimy jego smak, więc ciastka bardzo nam przypadły do gustu. Jest to dobry dodatek do porannej kawy. W zupełności wystarczy zjeść jedno takie ciasto :D
Komentarze
komentarz z
και του χρονου !!! Χρόνια Πολλά με Υγεια !!!!
komentarz z
Jak sobie zębów nie polamie to szczęście gwarantowane ;-p
komentarz z
Monika Olwert ooo tak
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155069453007551,10155922339792551,10157643614712551