Greckie maślane ciasteczka koulourakia

koulourakia

Składniki

  • 175 g masła
  • 140 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 280 g mąki tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka obtarta z jednej pomarańczy lub cytryny
  • 2 łyzeczki mielonych migdałów
  • płatki migdałów do dekoracji

Czas przygotowania:20 minut Czas gotowania:20 minut

Κουλουρακια

Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie często pojawia się w Grecji w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Smakołyk ten jednak nie jest serwowany tylko w czasie świąt, lecz dosyć często gości na greckich stołach zupełnie bez okazji. Ciasteczka są najczęściej podawane jako dodatek do kawy i właśnie w takiej formie sprawdzają się wyśmienicie. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.

1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od wymieszania odmierzonej ilości cukru wraz z 175g masła oraz jednym jakiem. Składniki ucieramy do momentu aż powstanie jednolita kremowa masa.

2. Po odpowiednim wymieszaniu masła i cukru dodajemy dwie łyżeczki zmielonych migdałów oraz skórkę obtartą z jednej pomarańczy. Opcjonalnie można również dodać jedna łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Składniki ponownie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Stopniowo dodajemy mąkę, dążąc do równomiernego połączenia jej z kremową masą. Dodajemy również pół łyżeczki proszku do pieczenia. Uzyskane ciasto powinno dawać się łatwo formować oraz być dosyć plastyczne.

5. Odrobinę gotowego ciasta (około jednej łyżki stołowej) przenosimy na stolnicę przyprószoną mąką, a następnie formujemy z niego wałek grubości palca. Dzielimy go na 2 lub 3 odcinki o długości około 10 cm.

6. Gotowe wałeczki przenosimy na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie formujemy w kształt luźnej litery S, której końce nie są ściśle dociśnięte do środkowej części. Grecy ciasteczka te formują na kilka różnych sposobów, jednak zazwyczaj ich kształt powinien przypominać zwiniętego lub pełzającego węża. Koulourakia można ozdobić powbijanymi płatkami migdałów.

7. W trakcie pieczenia ciasto wykazuje tendencje do rośnięcia, wiec pamiętajcie o zachowaniu odpowiedniego odstępu między kolejno układanymi ciasteczkami.

8. Blachę przygotowaną do pieczenia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Ciastka pieczemy około 15-20 minut do uzyskania złotawego koloru. W zależności od używanego piekarnika czas ten może być nieznacznie dłuższy lub krótszy, warto więc przy pierwszym pieczeniu kontrolować proces pieczenia.

9. Upieczone ciastka przekładamy na metalową kratkę i odstawiamy aż do ostygnięcia.

Koulourakia przechowujemy w szczelnym zamkniętym pojemniku w którym mogą być trzymane przez stosunkowo długi czas (o ile nie zjecie ich wcześniej).


koulourakia

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Maria Luczak
Maria Luczak
2016-03-21 10:33:53

Jak ktoś lubi,ale święta to przekazywanie polskiej tradycji

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-21 10:49:22

Te ciastka można przygotować i bez okazji. Są pyszne, maślane z cytrusową nutą i długo się przechowują.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153180902362551,10153482249232551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa z semoliny to tradycyjny grecki deser popularny szczególnie w okresie postu. Jest on bardzo słodki, tuczący i dość ciężki, więc nie należy przesadzać z wielkością porcji. Taka chałwa nie wymaga pieczenia, a po przygotowaniu należy ją przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Czy ktoś jutro jedzie przez lub z Rethymno samochodem i ma 2 wolne miejsca?
Wygląda na to że jutro jest otwarte ☺️
My też jutro się wybieramy i czekamy na info
Dzień dobry, czy jutro 24.09 wąwóz będzie otwarty? Z góry dziękuję :)
Gosia | crete.pl : Kurs ten jest w najnowszym rozkładzie jazdy KTELa, ale to trzeba śledzić na bieżąco. Gdyby zdarzyło się tak że z jakiegoś powodu zamkną Samarię to połączenie KTEL też zawieszą.
gość Kk: Czy po 26 09. nadal będzie możliwy przejazd  z Sougia do Omalos o 18:15 autobusem KTEL?
Gosia | crete.pl : Dzień dobry, bardzo żałuję ale nie mam takiej możliwości pośredniczenia w wynajęciu domu. Ale jeśli szuka Pan czegoś w prawdziwym kreteńskim stylu to takie miejsca są już chyba tylko w górach. W okolicach morza na ogół są apartamenty "turystyczne". (...)
Też widziałam, teraz początek września.... piękny
Też mieliśmy przyjemność spotkać :)
Też widzieliśmy go z całą rodziną i mamy nagranie ❤️
Kasia Hopa zobacz
Byłam, widziałam
Lepiej dla niego żeby tak ludziom nie ufal ,niestety
gość Wojtek: Witam, Pani Małgorzato, czy może Pani pomóc w wynajęciu domu, apartamentu w spokojnym, prawdziwie "Kreteńskim" miejscu, chętnie ze śniadaniami,  będziemy z żoną 3-10.2021, mamy już wynajęte auto.
Gosia | crete.pl : Nawet z odprawami wychodziło to korzystnie czasowo szczególnie w porównaniu do promów. Czas przeszły bo to news z 2016 roku.....
gość asia: Wszystko ok, niby krótsza podróż, ale czy ktoś doliczył czas na odprawę biletową, kontrolę bezpieczeństwa itp? 
Gosia | crete.pl : Podobno jest możliwość kupienia biletów okresowych ale nie znamy szczegółów. Z rozkładu jazdy autobusów miejskich wynika do Ammoudary dojedziesz linią 06.
Przeżyłam takie lądowanie i takowyż start . Wrażenie niesamowite!
Widok ze startu na pożegnanie Krety
10tego to zobaczę :)
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera