Booking.com

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

koulourakia

Składniki

  • 175 g masła
  • 140 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 280 g mąki tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka obtarta z jednej pomarańczy lub cytryny
  • 2 łyzeczki mielonych migdałów
  • płatki migdałów do dekoracji

Czas przygotowania:20 minut Czas gotowania:20 minut

Κουλουρακια

Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie często pojawia się w Grecji w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Smakołyk ten jednak nie jest serwowany tylko w czasie świąt, lecz dosyć często gości na greckich stołach zupełnie bez okazji. Ciasteczka są najczęściej podawane jako dodatek do kawy i właśnie w takiej formie sprawdzają się wyśmienicie. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.

1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od wymieszania odmierzonej ilości cukru wraz z 175g masła oraz jednym jajkiem. Składniki ucieramy do momentu aż powstanie jednolita kremowa masa.

2. Po odpowiednim wymieszaniu masła i cukru dodajemy dwie łyżeczki zmielonych migdałów oraz skórkę obtartą z jednej pomarańczy. Opcjonalnie można również dodać jedna łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Składniki ponownie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Stopniowo dodajemy mąkę, dążąc do równomiernego połączenia jej z kremową masą. Dodajemy również pół łyżeczki proszku do pieczenia. Uzyskane ciasto powinno dawać się łatwo formować oraz być dosyć plastyczne.

5. Odrobinę gotowego ciasta (około jednej łyżki stołowej) przenosimy na stolnicę przyprószoną mąką, a następnie formujemy z niego wałek grubości palca. Dzielimy go na 2 lub 3 odcinki o długości około 10 cm.

6. Gotowe wałeczki przenosimy na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie formujemy w kształt luźnej litery S, której końce nie są ściśle dociśnięte do środkowej części. Grecy ciasteczka te formują na kilka różnych sposobów, jednak zazwyczaj ich kształt powinien przypominać zwiniętego lub pełzającego węża. Koulourakia można ozdobić powbijanymi płatkami migdałów.

7. W trakcie pieczenia ciasto wykazuje tendencje do rośnięcia, wiec pamiętajcie o zachowaniu odpowiedniego odstępu między kolejno układanymi ciasteczkami.

8. Blachę przygotowaną do pieczenia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Ciastka pieczemy około 15-20 minut do uzyskania złotawego koloru. W zależności od używanego piekarnika czas ten może być nieznacznie dłuższy lub krótszy, warto więc przy pierwszym pieczeniu kontrolować proces pieczenia.

9. Upieczone ciastka przekładamy na metalową kratkę i odstawiamy aż do ostygnięcia.

Koulourakia przechowujemy w szczelnym zamkniętym pojemniku w którym mogą być trzymane przez stosunkowo długi czas (o ile nie zjecie ich wcześniej).


koulourakia

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.63
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.63 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2016-03-21 10:33:53

Jak ktoś lubi,ale święta to przekazywanie polskiej tradycji

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-21 10:49:22

Te ciastka można przygotować i bez okazji. Są pyszne, maślane z cytrusową nutą i długo się przechowują.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153180902362551,10153482249232551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas to tradycyjny kreteński deser z semoliny, obecny na stołach najczęściej w okresie postu. Nam zdarzało się jednak otrzymywać halvas w tawernach jako “gratis” dodawany do rachunku w czasie zupełnie nie postnym :) Trzeba przyznać, że lekki cytrynowy smak, pomimo dodatku dużej ilości cukru sprawia, że deser ten jest przyjemnie orzeźwiający nawet w upalne dni. Smaczku dodają też wiórki kokosowe, które są tu idealnym uzupełnieniem.

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Doświadczyliśmy na własnej skórze.
Ale od Soboty to wyglada na to ze caly tydzien calkiem sloneczyny ☀️
W tym roku będąc w Sztokholmie w maju miałem wyższe temperatury niż na Krecie.
gość PiotrWie : Może przynajmniej nauczą się trochę oszczędzać wodę - bo jak widzieliśmy jak leją hektolitrami chodniki przed domami to stwierdzaliśmy że woda w Grecji musi być bardzo tania i marnują ją w sposób tragiczny.
Gosia | crete.pl : Dzięki za spostrzegawczość :) Faktycznie nie uaktualniliśmy tej informacji.
gość Waldek: Bilet łączony uprawniający do wejścia na teren muzeum oraz na wykopaliska w maju 2023 to koszt” 20 € 
Zmiana klimatu W tym roku było bardzo mało opadów deszczu
Super miejsce piękne widoki
Ale super.
Polka na Kretowisku: Pogoda taka że nic tylko pić
Czu gdzieś jest dostępna lista winiarni na zachodniej części wyspy?
Jak jest jakaś dobra impreza, to albo przed moim urlopem, albo chwilę po.
CRETE - Kreta: We wtorek 23 maja wąwóz Samaria będzie udostępniony na całej długości. Otwarte będą również oba wejścia: Xyloskalo oraz Agia Roumeli.
Mikor ott jártunk nem volt nyitva, de így is nagy élményt jelentett számukra.
Skinakas Observatory +30 281 039 4200 https://maps.app.goo.gl/QdgsHYpMJHDcPQKw7
Katarzyna Czekierda Agnieszka Opalińska
Byłam i polecam. Fantastyczny widok na okolice i droga fantastyczna .
kto był tam i podziwiał ten wie ! bardzo warto ! polecam i ja
gość PiotrWie: Jak widać na mniejszych wyspach zawsze jest drożej,  ale zwykle robisz mniej kilometrów - ma Astipalei czy Santorini o ile dobrze pamiętam tankowałem Pandę raz, ale na Naxos da się zrobić pewnie sporo kilometrów.
Gosia | crete.pl : Między 1,82-1,84 €/litr Pb 95
gość PiotrWie : Dziś na Naxos płaciłem 1,99 za litr Pb 95, to taniej niż w marcu. A ile kosztuje na Krecie?
gość PiotrWie: Tyle że w tym roku jak na razie maj jest zimny - my jesteśmy na Cykladach i nie dość ze jest kilkanaście stopni to wieje zimny wiatr z północy, wczoraj musieliśmy iść wieczorem do tawerny w kurtkach. Morze jest też zimne - 15 stopni a portal z temperaturą mórz podaje że jest to 3 stopnie poniżej normy wieloletniej. (...)
Co roku nowe rekordy turystyczne
Uwielbiam! Nie ma wyjazdu bez kosztowania dakos
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera