Czas przygotowania:20 minut Czas gotowania:20 minut
Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie zwyczajowo pojawia się na greckich stołach w okresie świąt wielkanocnych. Te pyszne ciasteczka sprawdzą się także bez większej okazji jako dodatek do kawy bo są po prostu znakomite. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.
1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od wymieszania odmierzonej ilości cukru wraz z 175g masła oraz jednym jajkiem. Składniki ucieramy do momentu aż powstanie jednolita kremowa masa.
2. Po odpowiednim wymieszaniu masła i cukru dodajemy dwie łyżeczki zmielonych migdałów oraz skórkę obtartą z jednej pomarańczy. Opcjonalnie można również dodać jedna łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Składniki ponownie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Stopniowo dodajemy mąkę, dążąc do równomiernego połączenia jej z kremową masą. Dodajemy również pół łyżeczki proszku do pieczenia. Uzyskane ciasto powinno dawać się łatwo formować oraz być dosyć plastyczne.
5. Odrobinę gotowego ciasta (około jednej łyżki stołowej) przenosimy na stolnicę przyprószoną mąką, a następnie formujemy z niego wałek grubości palca. Dzielimy go na 2 lub 3 odcinki o długości około 10 cm.
6. Gotowe wałeczki przenosimy na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie formujemy w kształt luźnej litery S, której końce nie są ściśle dociśnięte do środkowej części. Grecy ciasteczka te formują na kilka różnych sposobów, jednak zazwyczaj ich kształt powinien przypominać zwiniętego lub pełzającego węża. Koulourakia można ozdobić powbijanymi płatkami migdałów.
7. W trakcie pieczenia ciasto wykazuje tendencje do rośnięcia, wiec pamiętajcie o zachowaniu odpowiedniego odstępu między kolejno układanymi ciasteczkami.
8. Blachę przygotowaną do pieczenia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Ciastka pieczemy około 15-20 minut do uzyskania złotawego koloru. W zależności od używanego piekarnika czas ten może być nieznacznie dłuższy lub krótszy, warto więc przy pierwszym pieczeniu kontrolować proces pieczenia.
9. Upieczone ciastka przekładamy na metalową kratkę i odstawiamy aż do ostygnięcia.
Koulourakia przechowujemy w szczelnym zamkniętym pojemniku w którym mogą być trzymane przez stosunkowo długi czas (o ile nie zjecie ich wcześniej).
Halvas to tradycyjny kreteński deser z semoliny, obecny na stołach najczęściej w okresie postu. Nam zdarzało się jednak otrzymywać halvas w tawernach jako “gratis” dodawany do rachunku w czasie zupełnie nie postnym :) Trzeba przyznać, że lekki cytrynowy smak, pomimo dodatku dużej ilości cukru sprawia, że deser ten jest przyjemnie orzeźwiający nawet w upalne dni. Smaczku dodają też wiórki kokosowe, które są tu idealnym uzupełnieniem.
Spory zapas mastyksu, jaki posiadamy w swoich zapasach kuchennych, skłonił nas ostatnio do upieczenia ciastek z wykorzystaniem tej charakterystycznej żywicy. Inspirowaliśmy się przepisem z książki Vefa kitchen autorstwa Vefa Alexiadou. Mastiha nadaje ciastkom specyficzny nieco żywiczny zapach oraz lekko gorzkawy smak. Lubimy jego smak, więc ciastka bardzo nam przypadły do gustu. Jest to dobry dodatek do porannej kawy. W zupełności wystarczy zjeść jedno takie ciasto :D
O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie. Wersja którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.
Komentarze
komentarz z
Jak ktoś lubi,ale święta to przekazywanie polskiej tradycji
komentarz z
Te ciastka można przygotować i bez okazji. Są pyszne, maślane z cytrusową nutą i długo się przechowują.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153180902362551,10153482249232551