Nowe obiecujące badania właściwości zdrowotnych
oliwy z oliwek

O tym jak korzystne dla zdrowia jest spożywanie na co dzień dużych ilości oliwy z oliwek oraz stosowanie diety śródziemnomorskiej pisaliśmy już wielokrotnie. Najnowsze badania przeprowadzone tym razem przez hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu Nawarry w Pampelunie kolejny raz potwierdzają te zdrowotne właściwości.

Oliwa z oliwek

Badania przeprowadzone były na grupie 4282 kobiet w wieku od 60 do 80 lat. Uczestniczki zostały losowo przydzielone do jednej z trzech grup, w których stosowane były: 1. dieta śródziemnomorska z dodatkiem oliwy z oliwek, 2. dieta śródziemnomorska, uzupełniona o orzechy lub 3. dieta kontrolna, w której była tylko obniżona zawartość tłuszczu.

Badania trwały 5 lat. Po tym czasie wykazano, że kobiety z grupy pierwszej, których dieta śródziemnomorska była wzbogacona o oliwę z oliwek, mają znacznie niższe ryzyko zachorowania na złośliwego raka piersi. Już cztery łyżki dodane do codziennych posiłków zmniejszają to ryzyko o około 62% w stosunku do kobiet znajdujących się w grupie kontrolnej. Ciekawe natomiast jest to, że kobiety znajdujące się w 2. grupie, których dietę śródziemnomorską wzbogacono jedynie o orzechy nie wykazały znacznej różnicy zachorowalności na raka piersi w stosunku do podstawowej grupy kontrolnej. Jak widać dopiero połączenie spożywania zwiększonej ilości oliwy oraz diety śródziemnomorskiej miało istotny wpływ na zdrowie kobiet uczestniczących w tym badaniu. Wyniki tego opracowania są na tyle znaczące dla naukowców, że obecnie są one poddawane wtórnej analizie.

Niektóre składniki oliwy z oliwek wykazują działanie przeciwzapalne i antyrakowe. Dzienna porcja spożycia oliwy z oliwek wynosząca 4 łyżki (czyli tyle ile w grupie nr 1) jest osiągana w zasadzie tylko w Grecji, bowiem w innych krajach basenu Morza Śródziemnego takich jak Włochy, czy Hiszpania dzienne spożycie oliwy stanowi zaledwie połowę tej ilości. Dla porównania w krajach takich jak np. Stany Zjednoczone ilość ta wynosi średnio około 1 łyżeczki. Podobna wielkość spożycia przypadającego na przeciętnego mieszkańca notowana jest w północnej części Europy.

Najsilniejsze właściwości zdrowotne ma oczywiście świeża oliwa. Warto więc przed zakupem sprawdzać jej datę tłoczenia, a następnie wybrać tę która została wyprodukowana w czasie ostatniego zbioru. Z własnego kuchennego doświadczenia zdecydowanie polecamy użycie greckiej oliwy, która cechuje się o wiele lepszymi walorami smakowymi oraz ma znacznie wyższą jakość.

Więcej informacji o tym badaniu znajdziecie na poniższej stronie:
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2434738

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Donata Chmielewska
Donata Chmielewska
2015-10-05 19:56:53

Najpyszniejsza !!!!!!!

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153194006892551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek należy do grupy roślin, które czasem bywają również zwane skalnymi różami. Zazwyczaj to niewielkie zimozielone krzewy, które w okresie kwitnienia są intensywnie pokryte kwiatami. Obszar występowania tych roślin to południowa część Europy, charakteryzująca się umiarkowanym klimatem - głównie obszar basenu morza Śródziemnego oraz Czarnego. Wiele spośród 120 gatunków tych roślin spotykanych jest również na obszarze obu Ameryk.

Oliwy Eliama

Oliwy Eliama

Klienci sklepu kreta24.pl wiedzą, że mogą znaleźć tu doskonałej jakości kreteńskie i greckie oliwy oraz wiele innych ekologicznych produktów. O bardzo wysokiej jakości asortymencie tego sklepu pisaliśmy już wielokrotnie. Tym razem chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę na bardzo wysokiej jakości oliwy Eliama produkowane przez Elli’s farm w Agia Barbara na Krecie.

Oliwki w soli z Paleochory

Oliwki w soli z Paleochory

Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam czarne podsuszane oliwki z soli, które odkryliśmy w Paleochorze w czasie naszych ostatnich wakacji. Ich niesamowity słony i zarazem bardzo wyrazisty smak sprawia, że są znakomitym dodatkiem do różnych dań, ale także fantastycznie smakują w postaci samodzielnej przekąski. Niestety nie wiemy czy uda Wam się dostać je gdzieś w Polsce ponieważ jest to stosunkowo rzadki produkt.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Serio?
Uwielbiam oliwki i oliwę z nich
Kreta z Sołtysową: Wczoraj w Falasarna
Bardzo ładnie
Patrząc okiem turysty nie podoba mi się ten plan.To miejsce historyczne i w takim klimacie powinno zostać. Napewno są powody dla których prąd jest tam potrzebny .Nie wyobrażam sobie jednak ,,podświetlonej,,Spinalongi tak jak Akropol w Atenach.
Ładnie to wygląda
Włączajcie ogrzewanie?
Det ved vi godt
To że nie otworzą w ciągu 2 lat było oczywiste, ale to że odkopano archeolo dopiero przedłuży remont Agory. Poczekamy
A nie mówiłam
Opiszę Wam jak to wygląda w mojej wiosce(zachodnia część Krety). Groby rodzinne są wykupione na własność(nie płacimy rocznego,,czynszu"). Kości w skrzyneczkach pozostają w grobie. Na Krecie pochówek jest inny niż w pozostałej części Grecji, groby są obudowane, mają cementowe ściany, na dnie jest ziemia. Trumna w grobie nie jest przykrywana wiekiem, bo nie jest zasypywana ziemią, tylko zakryta betonowymi płytami.
Pięknie tam
Χρόνια πολλά Ελλάδα
Czyli zmiany klimatu to nie jakaś fikcja, tylko smutna rzeczywistość
Fajnie jest korzystać tak długo z pogody. Sezon się wydłuża. No ale podstawą do życia czyli woda znika w coraz szybszym tempie. Co nas czeka za 10-20 lat?
Ale kraść nie ładnie. Nieraz jedyne utrzymanie ludzi, którzy ją produkują
Przywiozłem jak zawsze. Najlepsza
Z moich rozmów z producentami wynika (a współpracuje z ponad 30 z Grecji) najbardziej podrożeje ( i podrożała ) oliwa kulinarna od dużych masowych producentów. Mniejsi , mający swoje własne plantacje i produkujący wyłącznie oliwę "single estate" klasy premium pod swoją marką nie zwiększają drastycznie cen. (...)
Tak, ceny poszybowały w górę. To są ceny, które obecnie dostaje rolnik za oliwę z zeszłorocznych zbiorów, bo na nowe zbiory jeszcze trochę poczekamy. Pamiętajcie, że rolnik jest najniższym szczeblem w tej drabinie zanim oliwa trafia w wasze ręce.
Zo lekker
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera