Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto pomarańczowe czyli kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.
Ważne jest aby dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (najlepiej greckich), gdyż gotowy sok z kartonu zazwyczaj odtwarzany z koncentratu, zupełnie nie nadaje się do tego rodzaju wypieków.
Po upieczeniu ciasto pomarańczowe można jeszcze nasączyć słodkim syropem zrobionym także na bazie skórki pomarańczowej i cukru. Nie jest to jednak konieczne. Naszym zdaniem ciasto bez tego dodatku jest równie pyszne i szybko znika z talerzy. Najlepiej będzie jak spróbujecie obydwu wersji. Na końcu przepisu znajdziecie opis wykonania prostego syropu, którym można nasączyć to ciasto.
I drobna uwaga na koniec: w tym przepisie nie ma jajek i to nie jest pomyłka.
1. Oliwę ubijamy z cukrem i następnie dodajemy resztę składników: sok, przyprawy, alkohol, skórki z cytrusów, proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy powoli mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa.
2. Formę do pieczenia smarujemy masłem, wlewamy ciasto i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Do tego ciasta lepsza będzie forma szersza aby ciasto nie było zbyt wysokie. Najlepiej gdy gotowy wypiek uzyska formę dosyć grubego placka.
3. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto jest w zasadzie już gotowe do jedzenia. Tak jak pisaliśmy nie ma potrzeby nasączania go syropem.
Jeśli jednak planujemy nasączyć ciasto syropem to należy je najpierw ostudzić. W tym czasie przygotowujemy syrop.
4. Do niewielkiego garnuszka dodajemy wodę, cukier, startą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz laskę cynamonu.
5. Doprowadzamy do wrzenia i następnie gotujemy przez około 5 minut, aż cukier rozpuści się całkowicie.
6. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy miód i po wymieszaniu nasączamy ostudzone ciasto gorącym syropem. Najlepiej pozostawiamy je na noc, tak aby ciasto wchłonęło większą część syropu.
Καλή όρεξη!
Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.
Chałwa z semoliny to tradycyjny grecki deser popularny szczególnie w okresie postu. Jest on bardzo słodki, tuczący i dość ciężki, więc nie należy przesadzać z wielkością porcji. Taka chałwa nie wymaga pieczenia, a po przygotowaniu należy ją przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.
Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.
Komentarze
Jajco
Witam,
A gdzie jajka w przepisie?
pozdro
Jajka
W tym przepisie nie ma jajek. Składniki są dokładnie takie jak widzisz na stronie.
Oliwa
Tragedia! tysiące kalorii w tym cieście!
Oliwa
No jak zjesz je sama w całości i od razu to z pewnością będą to tysiące kalorii. :P Jeśli szukasz dietetycznego przepisu na ciasto to jednak nie w kuchni greckiej.
Zresztą polskie ciasta robione na bazie całej kostki masła też mają mnóstwo kalorii. Wszak kaloryczność tłuszczy jest zbliżona.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157698936487551