Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

portokali-keik

Składniki

ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
  • trochę koniaku, rumu albo innego alkoholu
  • starta skórka z jednej cytryny
  • starta skórka z 2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • spora szczypta cynamonu i goździków (mielonych)
syrop
  • 200 ml wody
  • 170-180 gr cukru
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • laska cynamonu

Κέικ πορτοκάλι

Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto pomarańczowe czyli kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.

Ważne jest aby dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (najlepiej greckich), gdyż gotowy sok z kartonu zazwyczaj odtwarzany z koncentratu, zupełnie nie nadaje się do tego rodzaju wypieków.

Po upieczeniu ciasto pomarańczowe można jeszcze nasączyć słodkim syropem zrobionym także na bazie skórki pomarańczowej i cukru. Nie jest to jednak konieczne. Naszym zdaniem ciasto bez tego dodatku jest równie pyszne i szybko znika z talerzy. Najlepiej będzie jak spróbujecie obydwu wersji. Na końcu przepisu znajdziecie opis wykonania prostego syropu, którym można nasączyć to ciasto.

I drobna uwaga na koniec: w tym przepisie nie ma jajek i to nie jest pomyłka.

1. Oliwę ubijamy z cukrem i następnie dodajemy resztę składników: sok, przyprawy, alkohol, skórki z cytrusów, proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy powoli mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa.

2. Formę do pieczenia smarujemy masłem, wlewamy ciasto i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Do tego ciasta lepsza będzie forma szersza aby ciasto nie było zbyt wysokie. Najlepiej gdy gotowy wypiek uzyska formę dosyć grubego placka.

3. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto jest w zasadzie już gotowe do jedzenia. Tak jak pisaliśmy nie ma potrzeby nasączania go syropem.

Jeśli jednak planujemy nasączyć ciasto syropem to należy je najpierw ostudzić. W tym czasie przygotowujemy syrop.

4. Do niewielkiego garnuszka dodajemy wodę, cukier, startą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz laskę cynamonu.

5. Doprowadzamy do wrzenia i następnie gotujemy przez około 5 minut, aż cukier rozpuści się całkowicie.

6. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy miód i po wymieszaniu nasączamy ostudzone ciasto gorącym syropem. Najlepiej pozostawiamy je na noc, tak aby ciasto wchłonęło większą część syropu.

Καλή όρεξη!



Keik portokali - ciasto pomarańczowe

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.14
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.14 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Jajco
2017-09-13 12:30:59

Jajco

Witam,

   A gdzie jajka w przepisie?

 

pozdro

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2017-09-13 12:44:31

Jajka

W tym przepisie nie ma jajek. Składniki są dokładnie takie jak widzisz na stronie.

 gość}
gość Grażyna
2019-10-13 02:14:39

Oliwa

Tragedia! tysiące kalorii w tym cieście!

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2019-10-18 11:45:38

Oliwa

No jak zjesz je sama w całości i od razu to z pewnością będą to tysiące kalorii. :P Jeśli szukasz dietetycznego przepisu na ciasto to jednak nie w kuchni greckiej.

Zresztą polskie ciasta robione na bazie całej kostki masła też mają mnóstwo kalorii. Wszak kaloryczność tłuszczy jest zbliżona.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157698936487551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa z semoliny to tradycyjny grecki deser popularny szczególnie w okresie postu. Jest on bardzo słodki, tuczący i dość ciężki, więc nie należy przesadzać z wielkością porcji. Taka chałwa nie wymaga pieczenia, a po przygotowaniu należy ją przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Byłam I braków nie widziałam, ale jeżeli jest jak mówisz, to ktoś powinien szybko ten stan zmienić
gość PiotrWie : W czwartek to samo zjawisko oglądaliśmy na Astipalei 
W Norwegii na wybrzeżu, najczęściej latem gdy zapowiadana jest słoneczna pogoda mamy podobne mgły, ale to mgły adwekcyjne, gdzie jest odwrotnie, chłodne morze i ciepłe powietrze. Potrafi takie dziadostwo przyjść z morza na cały dzień, a kilometrów dalej w głąb lądu świeci słoneczko
gość PiotrWie : Nie trzeba iść eksponowanym klifem. Jest inna droga, która jeszcze jakieś 8 lat temu była opisana na kamieniu jako Easy to Loutro, nie rozumiem czemu ktoś ten napis zamalował. Jakieś kilkaset metrów od plaży Marmara odchodzi prosto w górę dróga do Livaniany, krętymi naturalnymi schodami. Dochodzi do drogi Loutro - Livaniany i jest zdecydowanie łatwiejszy od oficjalnego szlaku. (...)
Zawsze doradzamy osobom wybierajacym się na Kretę: - Bądź realistą. Oceniaj swoje możliwości. Zerknij w swoją metrykę urodzenia i kartę zdrowia. Wąwóz Samaria i niektóre piesze trasy są groźne ( szczególnie w upale), strome, kamieniste.
Tawerna Grecka: Będziemy
Gosia | crete.pl : Tak, są takie biura które organizują wycieczki do Sfendoni. Zwiedzanie jaskini jest zazwyczaj połączone ze wizytą w  okolicznych wioskach.
gość Marek: Witam, ja też właśnie jestem w Agios, delektuje się capucino,widokami oraz niesamowitymi skokami do wody. A pogoda to poprostu bajka, błękitne niebo i słoneczko, poprostu super:)
gość Angie: Właśnie popijamy kawkę z widokiem na jezioro i skaczących. Pełen relaks i pogoda wspaniała. Do tego cudowne widoki.
Film nie dostępny
O, dziś widzieliśmy jak skaczą :-)
gość karmin: Czy są wycieczki z Heraklionu? Do jaskinie można dotrzeć tylko samochodem a nie mam. Na stronach greckich biur podróży nie znajduje tej jaskini.
Pojadę jeszcze we wrześniu Taka reklama. Wąwóz!!!
Przepiękne i trudne miejsce w sierpniowym skwarze. Niezapomniane godziny uroczych widoków i potu
Jest i Elafonisi...
Jest w planach na niedzielę :)
Polecam!
Byłam 2 lata temu
O a od kiedy sa leżaki? Bylem parę lat temu to nie było i jeden tojtoj z kilometrową kolejką.
Nasza podróż poślubna, magiczne miejsca ❤️
Pięknie miejsce ❤️
Najpiękniejsza plaża na jakiej byłam
Byłam pięknie
Cudnie tam… jeszcze kiedyś wrócę …❤️❤️
Byłam, widziałam i też w tłumie leżałam
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera