Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób. Co więcej na jego podstawie można przygotować także danie Keftedes me Saltsa Domata oraz Keftedakia Giouvetsi.
Keftedes można sporządzić zarówno z mięsa wołowego, jagnięcego lub z mieszanki tych mięs. Jeśli kotleciki te zgrillujemy nabiorą dymnego smaku, usmażone na patelni będą bardziej soczyste. Świetnym uzupełnieniem dla nich są tzatziki lub smażone ziemniaki. Niektórzy podają je z chlebem pita i sałatką.
1. Chleb należy namoczyć w wodzie i odsączyć z jej nadmiaru. W misce dokładnie mieszamy mięso, cebulę, jajka, chleb, czosnek, zioła i przyprawy. Powinna powstać gęsta masa, którą wkładamy do lodówki na około godzinę.
2. Z masy formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je w mące.
3. Smażymy na oliwie do zbrązowienia, po czym odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowych ręcznikach.
4. Podajemy na ciepło.
Καλή όρεξη!
Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie w zeszłym roku w Chanii dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.
To bardzo znane mięsne danie składa się przede wszystkim z bakłażanów, mielonego mięsa z pomidorami i sosu beszamelowego. W Grecji najlepszą moussakę można zjeść w tradycyjnych rodzinnych tawernach, gdzie danie to jest dopracowane, pełne aromatu i bardzo smaczne.
Będąc w Grecji warto porzucić jednak swoje osobiste uprzedzenia dotyczące jedzenia i dać się zaskoczyć odmiennej kuchni i innym połączeniom smaków. Dobrym przykładem takiego nietypowego dania, które może się pojawić na naszym talerzu na Krecie, jest Μοσχάρι Κοκκινιστό (moshari kokkinisto), czyli wołowina uduszona w sosie pomidorowym z wyczuwalną nutą cynamonu.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz