Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób. Co więcej na jego podstawie można przygotować także danie Keftedes me Saltsa Domata oraz Keftedakia Gemista (czyli keftedes nadziewane fetą).
Keftedes można sporządzić zarówno z mięsa wieprzo-wołowego, jagnięcego lub z mieszanki tych mięs. Jeśli kotleciki zgrillujemy nabiorą dymnego smaku, zaś usmażone na patelni będą bardziej soczyste. Świetnym uzupełnieniem dla nich są tzatziki oraz smażone ziemniaki. Niektórzy podają je z chlebem pita i sałatką. Obowiązkowym dodatkiem jest też cytryna, którą skrapiamy keftedes przed jedzeniem, zwłaszcza gdy keftedes są podane jako meze.
1. Chleb należy namoczyć w wodzie i odsączyć z jej nadmiaru. W misce dokładnie mieszamy mięso, cebulę, jajka, odciśnięty chleb, czosnek i zioła. Doprawiamy całość solą, pieprzem, kminem i kolendrą. Powinna powstać gęsta masa, którą wkładamy do lodówki na około godzinę.
2. Z masy formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je w mące.
3. Smażymy na oliwie do zbrązowienia, po czym odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowych ręcznikach.
4. Podajemy na ciepło.
Καλή όρεξη!
Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna.
Będąc w Grecji warto porzucić jednak swoje osobiste uprzedzenia dotyczące jedzenia i dać się zaskoczyć odmiennej kuchni i innym połączeniom smaków. Dobrym przykładem takiego nietypowego dania, które może się pojawić na naszym talerzu na Krecie, jest Μοσχάρι Κοκκινιστό (moshari kokkinisto), czyli wołowina uduszona w sosie pomidorowym z wyczuwalną nutą cynamonu.
Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/907537808087151