Greckie kotleciki keftedes

keftedes

Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa (wołowe, wieprzowe, ewentualnie jagnięce)
  • 1 średnia starta cebula
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżo posiekanej posiekanej mięty
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2-3 kromki czerstwego chleba (bez skórki)
  • sól i pieprz
  • zmielony kmin rzymski
  • zmielone nasiona kolendry
  • mąka do obtoczenia
  • oliwa do smażenia

κεφτέδες

Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób. Co więcej na jego podstawie można przygotować także danie Keftedes me Saltsa Domata oraz Keftedakia Gemista (czyli keftedes nadziewane fetą).

Keftedes można sporządzić zarówno z mięsa wieprzo-wołowego, jagnięcego lub z mieszanki tych mięs. Jeśli kotleciki zgrillujemy nabiorą dymnego smaku, zaś usmażone na patelni będą bardziej soczyste. Świetnym uzupełnieniem dla nich są tzatziki oraz smażone ziemniaki. Niektórzy podają je z chlebem pita i sałatką. Obowiązkowym dodatkiem jest też cytryna, którą skrapiamy keftedes przed jedzeniem, zwłaszcza gdy keftedes są podane jako meze.

1. Chleb należy namoczyć w wodzie i odsączyć z jej nadmiaru. W misce dokładnie mieszamy mięso, cebulę, jajka, odciśnięty chleb, czosnek i zioła. Doprawiamy całość solą, pieprzem, kminem i kolendrą. Powinna powstać gęsta masa, którą wkładamy do lodówki na około godzinę.

2. Z masy formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je w mące.

3. Smażymy na oliwie do zbrązowienia, po czym odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowych ręcznikach.

4. Podajemy na ciepło.

Καλή όρεξη!

keftedes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/907537808087151

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Keftedes w sosie pomidorowym

Keftedes w sosie pomidorowym

Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.

Wołowina duszona w sosie pomidorowym z makaronem

Wołowina duszona w sosie pomidorowym z makaronem

Będąc w Grecji warto porzucić jednak swoje osobiste uprzedzenia dotyczące jedzenia i dać się zaskoczyć odmiennej kuchni i innym połączeniom smaków. Dobrym przykładem takiego nietypowego dania, które może się pojawić na naszym talerzu na Krecie, jest Μοσχάρι Κοκκινιστό (moshari kokkinisto), czyli wołowina uduszona w sosie pomidorowym z wyczuwalną nutą cynamonu.

Spetzofai

Spetzofai

Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie w zeszłym roku w Chanii dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Jutro na morzu Egejskim ma być bardzo silny wiatr. My mieliśmy przepływać z Amorgos na Koufonissię ale odwołano prom - ma być 8 w skali Beauforta, mamy nadzieję na prom w sobotę. Ciekawe jakie wiatry zapowiadają na Krecie. 
 W wąwozie od dawna są ostrzeżenia i myślę, że ta zmiana regulaminu nie była aż tak potrzebna. To się może zawsze zdarzyć. Zwłaszcza, że ostatnio było trzęsienie ziemi. Bardziej mnie ciekawi dlaczego nikt nie zwraca uwagi na wejściu na obuwie. Sama byłam świadkiem jak dwie panie, Polki zresztą, przeszły szlak w klapeczkach. Wycieczka zorganizowana to była. Udało im się. (...)
gość rask  Chyba chodzi o milion pasażerów a nie milion przylotów?
 Liczę na kolejne, już trzecie przejście już niebawem
gość PiotrWie  My jesteśmy na Cykladach ( aktualnie na Amorgos) i jest na zmianę - jeden dzień upału że tylko da się przeżyć w wodzie i na plaży, drugi ciepły z lekkimi chmurkami a trzeci z wiatrem który łeb urywa.
 Jednak nie w całej Grecji taka pogoda, od 3 dni jesteśmy pod Olimpem na Rivierze i jest coraz chłodniej, ciepło ale nie upalnie. W nocy padało.
 W takim razie Malia teraz odbija sobie majówkowe chmury - i jak na Malię raportowaną wówczas ("chłód", długie rękawy i wiatr) -> z końcówki stawki - wysuwa się na czoło (temperaturowego) peletonu
 I zaraz będzie wysyp komentarzy: „świetnie, kocham ciepełko” :/
 A w majówkę 16 st .
 Παρά πολύ ζέστη και έχει σκόνη πολύ

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera