Kreteńskie winobranie

Przełom sierpnia i września to tradycyjny okres, kiedy na Krecie rozpoczynany jest zbiór winogron przeznaczonych do wyrobu wina. Jedną z istotniejszych decyzji wpływających na jakość przyszłego trunku jest ustalenie najkorzystniejszego momentu zbioru. To bardzo ryzykowany moment, w którym pogoda zaczyna odgrywać coraz większą rolę. Kilka deszczowych dni lub grad potrafią zniweczyć dotychczasową pracę włożoną w uprawę roślin. Odwlekanie zbioru wiąże się z ryzykiem zniszczenia owoców oraz coraz większą ich podatnością na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne czy też choroby. Jednak zbyt wczesny zbiór może być równoznaczny z pozyskaniem owoców, które nie będą posiadały założonych właściwości niezbędnych do produkcji dobrego wina.

Kreteńskie winnice

Jak określić dojrzałość

Dawniej ocena dojrzałości winogron była w dużej mierze oparta na doświadczeniu winiarza, który poprzez zjedzenie owocu potrafił ocenić jego kwasowość oraz zawartość cukru. W dzisiejszych czasach wysokie wymagania rynku nie pozwalają na tak subiektywne i przypadkowe oceny. Chociaż walory smakowe owoców są wciąż ważne, to jednak realnym czynnikiem decydującym o momencie zbioru jest chemiczny skład winogron. Parametry te są uzyskiwane z różnego rodzaju elektronicznych gadżetów (warto wspomnieć choćby o refraktometrach), jakie znajdują się na wyposażeniu współczesnego rolnika oraz winiarza. Coraz mniej rzeczy pozostawiony jest ludzkiej subiektywne ocenie, a tym bardziej czystej przypadkowości.

Produkcja określonego gatunku wina wymaga zastosowania owoców o założonych wcześniej właściwościach. Przed zbiorem winogrona są dokładnie weryfikowane pod względem zawartości cukru i kwasowości. W sferze oceny wykonywanej przez degustacje wciąż znajduje się testowanie jakości garbników, które mają istotny wpływ na późniejszy smak wina. Duża złożoność reakcji dojrzewania tych fenoli powoduje, że ich ocena w dalszym ciągu przysparza wielu problemów. Do tej chwili najlepszym aparatem służącym do badania ich jakości jest doświadczone podniebienie winiarza.

Kreteńskie winorośl

Zbór - mechaniczny czy ręczny

W wielu rejonach świata ręczny zbiór winogron odszedł już do historii. Owszem kosztujące fortunę wyspecjalizowane maszyny nie wykonują tej czynności tak dokładnie i tak delikatnie jak ludzkie ręce, jednak są niewspółmiernie szybsze, nie męczą się i w ogólnym rozrachunku ich eksploatacja jest tańsza niż opłacenie licznej grupy robotników.

Mimo wszystko ręczny zbiór nie odszedł zapomnienie. Część winiarni wciąż woli korzystać z usług ludzi. Warto również wspomnieć, że produkcja niektórych gatunków win wręcz wymusza stosowanie ręcznego zbioru. Ważnym czynnikiem wpływającym na sposób zbioru jest ukształtowanie terenu. Jest to szczególnie istotne w górzystych rejonach świata, takich właśnie jak np. Kreta. Stromo nachylone stoki są zbyt dużą przeszkodą nawet dla najlepszych maszyn obecnie dostępnych na rynku.

Kreteńskie winobranie

Wino na Krecie

Wino to trunek, który jest obecny na kreteńskich stołach od zamierzchłej przeszłości. Już w czasach minojskich uprawa winorośli oraz produkcja wina była jednym z ważniejszych elementów ówczesnej gospodarki oraz kultury. To historyczne dziedzictwo jest obecne w greckich domach do dnia dzisiejszego. Patrząc na typowy kreteński obiad oraz różnego rodzaju przyjęcia ciężko będzie znaleźć na nich stół, na którym nie zagości choćby jedna karafka wypełniona jednym z lokalnych win. Te serwowane w domach na wsi oraz w tawernach położonych w mniejszych miejscowościach to zazwyczaj wina własnej produkcji. Warto je próbować, bo niejednokrotnie ich smak oraz jakość potrafią zaskoczyć. Dodajmy też, że wina greckie próbują zdobywać nowe rynki także na poza UE, jak choćby w takich krajach jak USA, Chiny, Kanada, Rosja czy Szwajcaria. Ma je w tym wspierać jeden z ostatnich projektów greckiego Ministerstwa Rozwoju Obszarów Wiejskich i Żywienia opiewający na kwotę 16 mln € przeznaczonych na promocję i reklamę.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.75
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.75 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Xinochondros

Xinochondros

Xinochondros (Ξινόχοντρος) to jeden z najbardziej tradycyjnych spożywczych produktów Krety, który był wytwarzany już w czasach starożytnych.

Oliwy Biolea - neratzio i lemonio

Oliwy Biolea - neratzio i lemonio

Oliwa Biolea jest pozyskiwana z owoców drzew odmiany Koroneiki, które uznawane są za oliwki najlepiej dopasowane do warunków klimatycznych panujących na Krecie. Cechy tych roślin pozwalają uniknać stosowania intensywnego nawadniania pól.

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

O tym że dieta śródziemnomorska jest zdrowa pisano już wielokrotnie. Naukowcy systematycznie prowadzą różne badania nad wpływem tej diety na ludzkie organizmy. W ostatnich tygodniach opublikowano wyniki badań, których przedmiotem był wpływ diety śródziemnomorskiej na poziom cukru we krwi. Co takiego jedzą więc Grecy, że ich dieta działa w tak korzystny sposób?

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Byłam. W zależności od wielkości fal, przejście nie zawsze jest takie łatwe. Bardzo ślisko może być. Ale warto. I stamtąd obowiązkowo jeździmy na jezioro Kournas.
 Heerlijk plekje
 W Georgioupoli jest bardz pyszny chleb i pasmadia
gość dodekanezowiec  Wybierając różne kraje pod kątem pogody, to wiem że np. w czerwcu lepiej Grecję niż Kanary (cieplejsza woda), a w listopadzie lepiej Kanary (cieplej i słoneczniej).  Z innej beczki - u nas ten listopad też za ciepły nie był. 
 W końcu popadała
 A chociaż popadało więcej deszczu
gość PiotrWie  No to widać cały czas chodzą niezbyt odpowiedzialnie ( choć u nas też się to często zdarza, pewnie bardziej jest to związane z wiekiem niż z narodowością. Kreteńczy są bardzo sympatyczni i uczynni, ale często widywałem grupki z niewielkimi zapasami wody za to z raki. (...)
Gosia | crete.pl  To byli Kreteńczycy. Pewnie gdyby to byli turyści to w mediach zostałoby to wyraźnie zaznaczone ;)
gość PiotrWie  Wiecie może czy to byli miejscowi czy ktoś z zagranicy? Bo lokalsi chodzą często dość nieodpowiedzialnie, na wprost zamiast po szlakach. Ale nigdy nie widziałem jak chodzą w okresie zimowym - może trochę bardziej odpowiedzialnie niż jesienią i wiosną.
 Nie wierzę, zwyczajnie nie wierzę.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera