Chaniotiko boureki

Chaniotiko boureki

Składniki na 4 osoby:

  • 600 g młodej niewielkiej cukinii
  • 600 g obranych surowych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 g staka (zamiennie serek ricotta)
  • 200 g kwaśna mizithra (zamiennie feta)
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • garść listków świeżej mięty i bazylii
  • solidna szczypta suszonego oregano z Krety
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kubek oliwy
  • ½ kubka wody

χανιώτικο μπουρέκι

Boureki to bardzo klasyczna kreteńska zapiekana potrawa składająca się przede wszystkim z dwóch składników: ziemniaków i cukinii. W kreteńskich tawernach można spotkać ją w dwóch wersjach: w cieście (bouréki) oraz bez ciasta (chaniótiko bouréki). I to ciasto albo jego brak robi zasadniczą różnicę w smaku tej potrawy. Boureki w cieście spotkacie w zasadzie na całej wyspie, ale wersję bez ciasta można zjeść tylko w okolicach Chania. To właśnie tam w małej rodzinnej tawernie mieliśmy okazję zjeść najlepsze boureki wszechczasów właśnie w wersji bez ciasta. Nie bylibyśmy sobą gdybyśmy nie spytali o sposób przyrządzenia.

O ile boureki w cieście zupełnie nie podbiło naszych serc, to boureki bez ciasta po prostu przepadamy. Niestety w polskich warunkach nie da się zastosować oryginalnej receptury bo będzie problem ze znalezieniem w naszych sklepach potrzebnych dodatków. Mamy na myśli ser xinomizithra oraz staka*, które gwarantują niepowtarzalny smak dania. O ile jeszcze mizithrę być może uda się Wam dostać w jakimś sklepie z grecką żywnością, to o kupieniu staka w Polsce po prostu trzeba zapomnieć. Boureki z tymi składnikami możecie przygotować sobie na kreteńskich wakacjach, jeśli w apartamencie będziecie mieli dobrze wyposażoną kuchnię.

W polskich warunkach te dwa problematyczne składniki trzeba więc zastąpić innymi produktami. Po wielu eksperymentach uważamy, że w roli zamienników najlepiej sprawdzą się włoski ser ricotta i grecka feta. Smak boureki będzie nieco inny, ale za to konsystencja dania z tymi składnikami najbardziej przypomina oryginał.

Konsystencja to właśnie jeden z najważniejszych aspektów w tym daniu. Chaniótiko bouréki sporządzone wedle oryginalnego przepisu nie jest bowiem suchą zapiekanką tylko mocno kremową z dużą ilością oliwy. Poniżej podamy więc przepis zarówno na wersję do przygotowania na Krecie jak i w Polsce :)

W daniu tym jak zazwyczaj w kuchni greckiej bardzo ważna jest dobra jakościowo oliwa, której nie żałujemy! Jeśli nie przywieźliście jej z Krety to bardzo duży wybór znakomitych oliw znajdziecie w sklepie kreta24.pl

*Na koniec wyjaśnijmy jeszcze, że drugi z problematycznych dodatków, czyli staka to taki kreteński specjał, który powstaje podczas ogrzewania owczego mleka. Można to porównać do kożucha, który konsystencją przypomina coś pomiędzy gęstym serkiem a jogurtem. W sklepach spożywczych na Krecie dostaniecie staka bez problemu. Jest często dodawana do różnych dań z ryżem lub makaronem. Popularna jest przede wszystkim jajecznica z dodatkiem staka, która na Krecie jest w zasadzie niemal kultowym daniem.

1. Cukinię kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do większej miski, następnie solimy i zostawiamy na 5 minut. W tym czasie obrane ziemniaki, także kroimy na cienkie plasterki.

2. Cukinia po kilku minutach zacznie puszczać wodę, nie wylewamy jej jednak tylko w tym momencie dosypujemy mąkę i mieszamy. To między innymi ona zapewnia kremową konsystencję, więc nie pomijajcie tego składnika.

3. Do cukinii dokładamy pokrojone ziemniaki, posiekane zioła, ricottę i fetę (albo ser mizithra i staka). Całość solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i mieszamy dokładnie. Następnie przekładamy wszystko na blachę i rozkładamy na niej równomiernie.


4. Pomidora przekrajamy na pół i ścieramy na tarce o dużych oczkach odrzucając na koniec skórkę. Tego startego pomidora nakładamy równomiernie na wierzch warzyw. Na koniec siekamy czosnek (nie miażdżymy!) i oprószamy nim całą zapiekankę. Jeśli zmiażdżycie czosnek będzie się on kleił do rąk, dlatego siekany lepiej się sprawdzi.

5. Na koniec boureki trzeba polać obficie oliwą a na koniec dodać trochę wody. Danie pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Wierzch zapiekanki ma ładnie się zarumienić, więc podany przez nas czas jest orientacyjny. Po prostu oceńcie sami czy boureki potrzebuje jeszcze dodatkowych kilku minut w piekarniku.

Chaniotiko boureki

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.88
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.88 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.

Okra zapiekana w oliwie

Okra zapiekana w oliwie

Ostatnio udało się nam kupić okrę, która na Krecie jest bardzo popularnym i tanim warzywem. W Polsce w świeżej postaci spotkaliśmy ją po raz pierwszy i niestety jej cena była dużo wyższa niż ta którą płacimy w Grecji. Okrę tym razem przyrządziliśmy w piekarniku ze sporą ilością oliwy i sosu pomidorowego. Zamieszczamy przepis na wypadek gdyby ktoś z Was też kupił okrę i nie wiedział co z nią zrobić ;-)

Klasyczne briam

Klasyczne briam

Briam to jedno z najbardziej popularnych warzywnych dań w Grecji. To klasyczna zapiekanka, w której ziemniaki, bakłażan, cukinia i cebula przyprawione ziołami oraz oliwą przenikają się wzajemnie swoimi smakami i aromatami.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Marjo Blom: Barbara Westerhof je wordt op Kreta verwacht
Lukasz Beata SK: Już w zeszłym roku mieli atak zimny
Mariola Dudzinska: 
Piotr Matulewicz: Super+
Dana Gołowacz: Zaamer jest nieoceniony
gość PiotrWie : Na lotnisku w Chanii są przeprowadzane ankiety z pewną ilością pasażerów i te dane są na ich podstawie. Raz byliśmy proszeni o wzięcie udziału - na kilkadziesiąt startów i lądowań.
Patrycja Kazimieruk Strycharska: Byłam jest cudownie jak większość twierdzę że jeden raz to za mało ale warto chodź nie próżnowałam w zwiedzaniu
Michał Stankiewicz: Skąd te dane? Nas nikt nie pytał o wykształcenie czy o cokolwiek.
Tomasz Lipowski: Od Balos po Vai w 6 lat i wciąż mnie zaskakuje
Lukasz Beata SK: 5 miesięcy , zjeździliśmy własnym domem na 4 kółkach . Kreta jest cudowna
Dana Gołowacz: Od Chanii po Kissamos, Balos I Falasarne po Paleochore i Sougie
Jola Ostraszewska: W zeszlym roku 3x, w sumie 28 dni. Małe apartamenty w kilku miejscach wyspy. Raz tez nocka w samochodzie
Aleksandra PM: Byłam z dziećmi tydzień w czerwcu. Ponieważ to był nasz 2 wspólny pobyt na wyspie, ale mój 5, to Elounda z widokiem (i rejsem) na Spinalongę. Auto na 2 dni. Biuro podróży, hotel ze śniadaniami i kolacjami.
Gosia | crete.pl : Raczej nie, bo Aptera leży przy bocznych drogach.
gość ewawien: Jak dojechac komunikacja miejska? Busem?
gość PiotrWie: Większość hippiesów z Dytiko też się wyprowadziła - nie każdy lubi być oglądany jak małpa w klatce. Gdzie - nie napiszę, zebu znowu nie musieli szukać nowego miejsca na Krecie. Jak ktoś jest bardzo ciekawy - niech sam poszuka.
Maciej Gie: Lentas https://maps.app.goo.gl/4GUkeCY84NawBX6L6
Maria Dziekan: Jeszcze taka ciekawostka: kiedy z Matali pogoniono hippisów, przenieśli się właśnie w okolice Lentas. Raz widzieliśmy gościa w wieku emerytalnym, który nam pasował do tej historii, ale mógł to być po prostu miejscowy luzaczek :)
gość PiotrWie : Bez przesady, oba razy przyjechaliśmy bez rezerwacji i było po kilka opcji do wyboru .
Maria Dziekan: Bardzo lubimy Lentas. Zawsze tam zaglądamy, chociaż trzeba zboczyć ze szlaku. Mamy swoją ulubioną knajpkę, gdzie Maria z mężem codziennie coś ciekawego gotują. Plaża jest malutka, kameralna, jak cała miejscowość. Są tam pensjonaty i malutkie hoteliki, jednak chyba ciężko o miejsca.
gość PiotrWie: To jedno z naszych ulubionych miejsc na Krecie - bez hoteli z tłumem turystów, byliśmy tam w 2014r przez kilkanaście dni, zwiedzając zachodnią część gór Asterousia i w 2017 - zatrzymaliśmy się tam na kilka dni gdy szliśmy z Tris Ekklisies do Matali - wzdłuż morza za górami Asterousia śpiąc głównie na plażach - bo miejscowości są tam oddalone o 2 - 3 dni drogi. Dla nas to jest prawdziwa Kreta.
Barbara Arciszewska: Pięknie, jeszcze tam niedotarłam
Basia Skye: Lentas jest super!
KSI Media - Strony WWW i oprogramowanie dla Biur Podróży: 
Mariola Dudzinska: Τέλεια
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera