Oliwy Eliama

Klienci sklepu kreta24.pl wiedzą, że mogą znaleźć tu doskonałej jakości kreteńskie i greckie oliwy oraz wiele innych ekologicznych produktów. O bardzo wysokiej jakości asortymencie tego sklepu pisaliśmy już wielokrotnie. Tym razem chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę na bardzo wysokiej jakości oliwy Eliama produkowane przez Elli’s farm w Agia Barbara na Krecie.

Zanim przejdziemy do bardziej szczegółowych danych warto od razu zaznaczyć, że zarówno oliwa Eliama Gold jak i Eliama Premium są oliwami o wybitnie niskiej kwasowości wynoszącej odpowiednio 0,16% oraz 0,15%. Przypomnijmy, że wedle europejskich norm górna granica kwasowość oliwy typu extra virgin sięga aż do poziomu 0,8%. Warto wiedzieć również, że w przypadku tego wskaźnika mniej znaczy lepiej. Czyli im niższa jest kwasowość tym lepsza jest oliwa.

Oliwy Eliama

W gajach Elli’s Farm drzewa oliwne odmiany Koroneiki uprawiane są z poszanowaniem równowagi ekologicznej, bez stosowania chemicznych nawozów czy herbicydów. Producent zbiera oliwki w listopadzie, gdy nie są one jeszcze dojrzałe. Dzięki temu zachowują one wiele wartościowych składników. Ilość otrzymanej oliwy jest mniejsza niż wtedy, gdy tłoczy się ją z owoców dojrzałych ale jej jakość jest o wiele wyższa. To co jest także ważne w przechowywaniu oliwy to pakowanie jej w butelki wykonane z ciemnego szkła, które w całości są dodatkowo napylone białą farbą. Stanowi to bardzo dobrą ochronę oliwy przed działaniem promieni światła, które są jedną z przyczyn utraty jej cennych wartości.

Przyjrzyjmy się teraz bliżej właściwościom jednej i drugiej oliwy.

Eliama Gold

Oliwa Eliama Gold to oliwa zaliczana do oliw polifenolowych. O tego typu oliwach, które są nowością na naszym rynku, pisaliśmy już w kwietniu 2018 roku w tym artykule: Oliwy polifenolowe.

Przypomnimy tylko, że oliwy polifenolowe są uznawane w Unii Europejskiej za produkty przynoszące zdrowotne korzyści i wyróżniane oznaczeniem Health Claim. Zgodnie z unijną dyrektywą nr 432/2012, aby oliwa uzyskała takie oznaczenie, jej producent musi spełnić szereg wymogów. Jednym z nich jest wykonanie certyfikowanych analiz chemicznych oliwy potwierdzających zawartość odpowiedniej ilości substancji mających działanie prozdrowotne. W szczególności dotyczy to hydroksytyrozolu i jego pochodnych (np. kompleksu oleuropeiny i tyrozolu). Wedle dyrektywy 432/2012 tylko produkty zawierające więcej niż 5 mg tych substancji w 20 g oliwy mogą używać oznaczenia Health Claim. Komisja Europejska wymaga od producentów takich oliw aby oni informowali klientów o tym, że korzystne działanie polifenoli występuje jednak w przypadku regularnego spożywania 20 g takiej oliwy dziennie.

Po tej krótkiej dygresji wróćmy do oliwy Eliama Gold.

Jest ona tłoczona na zimno ze starannie wyselekcjonowanych, ręcznie zbieranych oliwek, których waga pojedynczego owocu nie może przekroczyć 1 grama. Zebrane oliwki trafiają do specjalnych pojemników posiadających certyfikat przydatności dla produktów spożywczych. W przypadku pozyskiwania oliwy bardzo istotny jest także czas dzielący zbieranie owoców od procesu tłoczenia. W tym przypadku jest on bardzo krótki, nigdy nie przekracza 4 godzin.

Po wytłoczeniu oliwa jest przechowywana w wielkich cysternach ze stali nierdzewnej. Aby przeciwdziałać procesom utleniania i zachowaniu jej wybitnych wartości pojemniki te są zabezpieczone azotem. Temperatura przechowywania waha się w granicach 12-15 stopni C.

To co jest szczególnie ważne w przypadku Eliama Gold to bardzo bogata zawartość oleocanthalu, oleoceiny i tokoferolu. Obecność polifenoli jest wyraźnie wyczuwalna w jej smaku. To właśnie ten dość gorzki i jednocześnie mocno pieprzny smak przechodzący powoli w pikantny charakteryzuje oliwy o dużej zawartości polifenoli.

Przyjrzyjmy się jak wygląda zawartość poszczególnych polifenoli w tej oliwie:

  • Oleocanthal: 296 mg/kg,
  • Oleaceina: 225 mg/kg,
  • Tokoferol alfa (witamina E): 244 mg/kg
  • Łączna suma polifenoli to 1047 mg/kg,  tokoferolu: 252 mg/kg.

Aby mieć jakiś punkt odniesienia warto porównać te wartości ze średnimi, przeciętnymi wartościami występującymi w wysokofenolowych oliwach extra virgin. Średnia zawartość oleocanthalu wynosi 135 mg/kg, a oleaceiny 105 mg/kg. Zatem gdy porównamy te wartości wyraźnie widać, że Eliama Gold zawiera ich ponad dwukrotnie więcej niż przyjęte średnie. Całkowita zawartość poszczególnych substancji jest udokumentowana w załączonej analizie chemicznej: Fenole i Tokoferole.

Medyczne badania naukowe potwierdzają, że wysoka zawartość oleokantalu, oleaceiny i tokoferoli znajdujących się w oliwie ma bardzo korzystny wpływ na wiele aspektów zdrowotnych. Przede wszystkim wpływają korzystnie na profil lipidowy, obniżają zawartość trójglicerydów we krwi, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i VLDL. Frakcja LDL jest potocznie nazywana “złym cholesterolem”. Jej nadmiar prowadzi do odkładania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i rozwoju miażdżycy. Taka oliwa zatem zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Zmniejszając agregację płytek krwi oraz regulując ciśnienie krwi przeciwdziała powstawaniu zakrzepów.

Oliwy Eliama

Kolejnym bardzo ważnym działaniem jest ochrona przed skutkami stresu oksydacyjnego. Poprzez zapobieganie tworzenia się wolnych rodników przeciwdziała procesom starzenia i oraz zmniejsza ryzyko mutacji DNA, które może prowadzić do rozwoju choroby nowotworowej. Polifenole te działają także antyarytmicznie, antyzakrzepowo i przeciwzapalnie (oleaceina). Warto także zwrócić uwagę na to, że pomagają w zapaleniu oraz owrzodzeniu żołądka, kamicy żółciowej i w zaparciach.

Obecny w polifenolowej oliwie oleocanthal zmniejsza ryzyko chorób takich jak Alzheimer, Parkinson, czy stwardnienia rozsianego. Według najnowszych badań jest on też skuteczny w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.

Szczególnie ważna jest także wysoka zawartość witaminy E w tej oliwie. W jednej łyżce oliwy znajdziemy 20% dziennego zapotrzebowania naszych organizmów na tę witaminę. Regularne jej dostarczanie jest ważne z wielu powodów. Przede wszystkim witamina E, zwana też witaminą młodości, pomaga zachować zdrową skórę i włosy. Jej niedobór w organizmie objawia się między innymi słabą kondycją włosów i ich wypadaniem oraz zmniejszeniem elastyczności skóry, problemami z kośćmi czy płodnością. Nie mniej istotna rola dotyczy utrzymywaniu odporności na infekcje. Witamina E jest także bardzo dobrym antyutleniaczem, który chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Oliwa Eliama Gold sprzedawana jest w małej 250 ml buteleczce w dodatkowym czarnym etui. Zabezpieczenie takie ma za zadanie jak najlepiej chronić oliwę przed światłem. Ze względu na swoją cenną zawartość należy ją traktować raczej jako naturalny suplement, którego regularne spożywanie uzupełni poziom wielu bardzo potrzebnych substancji. Należy tylko pamiętać, że jej korzystne działanie pojawia się przy regularnym, codziennym spożywaniu  20 g (dwie łyżki) oliwy. Na pewno nie polecamy jej do gotowania czy smażenia ze względu na ryzyko utraty cennych jej właściwości. Aby je zachować należy tę oliwę stosować na zimno. Uwaga ta dotyczy w zasadzie wszystkich oliw wysokofenolowych.

Oliwy Eliama

Eliama Premium

Tak jak napisaliśmy we wstępie, tę oliwę charakteryzuje wyjątkowo niska kwasowość plasująca się na poziomie 0,15%. Jej znakomite walory smakowe i zdrowotne zostały docenione w prestiżowym konkursie Olive Oil Competition w Londynie. Oliwa ta dwukrotnie zdobyła złoty medal w tym konkursie w 2017 i w 2018 roku. Przypominamy także, że w tym roku Eliama Premium została doceniona także w Polsce. Na łódzkich Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food także zdobyła złoty medal w kategorii produkt naturalny zagraniczny.

Oliwa ta jest łagodniejsza w smaku, niż oliwa Gold. Wyróżnia ją mocno owocowy posmak (ale nie trawiasty) przechodzący w pikantny. Nie ma za to tak wyczuwalnej w sobie goryczy, która jest charakterystyczna dla oliwy Gold. Jej smak jest idealnie zrównoważony pomiędzy łagodną owocową i jednocześnie pikantną nutą. Czyni to z tej oliwy świetny dodatek do przygotowywania codziennych potraw.

Eliama Premium także jest tłoczona na zimno z ręcznie zbieranych oliwek. W przypadku tej oliwy owoce są selekcjonowane tak aby żadna z nich nie przekroczyła wagi 1,5 grama. Tu także producent dba o to by świeżo zebrane oliwki trafiały do certyfikowanych pojemników nadających się dla produktów spożywczych. Między zbiorem a tłoczeniem nie może minąć więcej niż 6 godzin. Po wytłoczeniu oliwa, trafia do cystern ze stali nierdzewnej, gdzie jest przechowywana w temperaturze 12-15 stopni. Dodatkowym zabezpieczeniem jest azot, który ma przeciwdziałać utlenianiu atmosferycznemu. Do konsumenta zaś oliwa trafia w półlitrowej szklanej butelce, będącej jednym z optymalnych sposobów przechowywania oliwy w domowych warunkach.

Obie opisywane wyżej oliwy dostępne są w sklepie kreta24.pl.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.61
Liczba ocen: 9
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.61 na 5 (0) liczba ocen 9
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Georgia Georgiou
2018-11-12 20:14:45

Polecam !!! Naprawde Wspaniala i Zdrowa !!!!

1
 gość}
gość bat
2018-11-13 08:30:19

Eliama

Poznalam ta oliwa na Targach Grecka Panorama w ubieglym roku w Warszawie u samego producenta,

Nie bede pisac wiecej niz to , ze jest genialna jezeli chodzi o wlasnosci zdrowotne i jest do tego pyszna.

Wydaje mi sie w niedlugim czasie sie okaze ze jest to najlepsza oliwa na SWIECIE!!!

W tym roku tez wybiore sie Grecka Panorame wlasnie po ta oliwe, po co mam placic za przesylke.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155823403327551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kreteńskie winobranie

Kreteńskie winobranie

Przełom sierpnia i września to tradycyjny okres, kiedy na Krecie rozpoczynany jest zbiór winogron przeznaczonych do wyrobu wina. Jedną z istotniejszych decyzji wpływających na jakość przyszłego trunku jest ustalenie najkorzystniejszego momentu zbioru.

Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji

Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji

Grecka dieta kojarzona jest ze zdrowym sposobem odżywiania się opartym przede wszystkim na dużej ilości warzyw i owoców. Zdrowotne korzyści z jej stosowania były przedmiotem wielu badań naukowych, które potwierdzają bardzo korzystny wpływ spożywanych w ramach tej diety składników na ogólny stan zdrowia. Mogłoby się wydawać zatem, że Grecy w takim razie są bardzo zdrowym narodem. Nic bardziej mylnego, gdyż wielu spośród nich zasadniczo zmieniło swoje zwyczaje i zachowania żywieniowe.

Oliwki w soli z Paleochory

Oliwki w soli z Paleochory

Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam czarne podsuszane oliwki z soli, które odkryliśmy w Paleochorze w czasie naszych ostatnich wakacji. Ich niesamowity słony i zarazem bardzo wyrazisty smak sprawia, że są znakomitym dodatkiem do różnych dań, ale także fantastycznie smakują w postaci samodzielnej przekąski. Niestety nie wiemy czy uda Wam się dostać je gdzieś w Polsce ponieważ jest to stosunkowo rzadki produkt.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Piekna wyspa szkoda by bylo stracic cos tak pieknego
Christian Arnidis - Moja Grecja  Szczerze to bym się zdziwił gdyby na Santorini nie bylo trzęsień ziemi . Wyspa leży na tzw łuku wulkanicznym jaki się może wytworzyć kilkadziesiąt lub kilkaset kilometrów za linią subdukcji czyli obszarem gdzie jedna płyta tektoniczna się wciska pod drugą . To działa tak że najsilniejsze wstrząsy są w obszarze subdukcji , słabsze na łuku wulkanicznym . Kilkadziesiąt lub kilkaset metrów za . (...)
gość PiotrWie  My na szczęście na razie jedziemy na Gran Canarię, na Cyklady dopiero 10 kwietnia, mam nadzieję że do tego czasu się uspokoi bo mamy w planach między innymi Amorgos.
 kiedyś ten świat musi się skończyć …
 Wartość 7700, to jakaś gruba kaczka dziennikarska. Uniwersytet Ateński raportuje niecałe 1200 zdarzeń od 26.01.2025, EuroMediterranean Seismological Centre z kolei prezentuje dane o 1375 zdarzeniach. W tym 137 powyżej 4 magnitudo i 4 powyżej 5 magnitudo. Nie zmienia to faktu, że skala zjawiska jest gigantyczna i wielu specjalistów ostrzega, że może to być wstęp do zjawiska o większej skali. Oby się tym razem mylili.
 Oby się Kolumbo nie obudził, wtedy to już będzie pozamiatane
 Trzeba mieć nadzieję, że na tym się zakończy
 Mamy nadzieję że wszystko się skończy dobrze trzęsienia są odczuwane na Krecie
gość dodekanezowiec  Balos/Gramvousa wywarły na mnie największe wrażenie, Falassarna niedoceniana, Elafonissi przeceniana. Ale tak poza tym Kreta nie ma za wiele pięknych plaż.  Cypr, Majorka, Sardynia - tam przy hotelach są od razu piękne plaże.    
gość dodekanezowiec  „Widocznymi i bardziej wymiernymi wyznacznikami tych zmian jest stale powiększająca się baza noclegowa nie tylko w postaci niezliczonych hoteli na północy wyspy i coraz szerszej ofercie południowego wybrzeża” Ale Grecję cenię za to, że nie ma takiego przegięcia jak w Hiszpanii (50-piętrowy hotel w Benidorm mówi wszystko), ani takiego niedorozwoju (uzasadnione słowo, należy im się) jak we włoskiej Kalabrii. (...)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera