Oliwy Eliama

Klienci sklepu kreta24.pl wiedzą, że mogą znaleźć tu doskonałej jakości kreteńskie i greckie oliwy oraz wiele innych ekologicznych produktów. O bardzo wysokiej jakości asortymencie tego sklepu pisaliśmy już wielokrotnie. Tym razem chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę na bardzo wysokiej jakości oliwy Eliama produkowane przez Elli’s farm w Agia Barbara na Krecie.

Zanim przejdziemy do bardziej szczegółowych danych warto od razu zaznaczyć, że zarówno oliwa Eliama Gold jak i Eliama Premium są oliwami o wybitnie niskiej kwasowości wynoszącej odpowiednio 0,16% oraz 0,15%. Przypomnijmy, że wedle europejskich norm górna granica kwasowość oliwy typu extra virgin sięga aż do poziomu 0,8%. Warto wiedzieć również, że w przypadku tego wskaźnika mniej znaczy lepiej. Czyli im niższa jest kwasowość tym lepsza jest oliwa.

Oliwy Eliama

W gajach Elli’s Farm drzewa oliwne odmiany Koroneiki uprawiane są z poszanowaniem równowagi ekologicznej, bez stosowania chemicznych nawozów czy herbicydów. Producent zbiera oliwki w listopadzie, gdy nie są one jeszcze dojrzałe. Dzięki temu zachowują one wiele wartościowych składników. Ilość otrzymanej oliwy jest mniejsza niż wtedy, gdy tłoczy się ją z owoców dojrzałych ale jej jakość jest o wiele wyższa. To co jest także ważne w przechowywaniu oliwy to pakowanie jej w butelki wykonane z ciemnego szkła, które w całości są dodatkowo napylone białą farbą. Stanowi to bardzo dobrą ochronę oliwy przed działaniem promieni światła, które są jedną z przyczyn utraty jej cennych wartości.

Przyjrzyjmy się teraz bliżej właściwościom jednej i drugiej oliwy.

Eliama Gold

Oliwa Eliama Gold to oliwa zaliczana do oliw polifenolowych. O tego typu oliwach, które są nowością na naszym rynku, pisaliśmy już w kwietniu 2018 roku w tym artykule: Oliwy polifenolowe.

Przypomnimy tylko, że oliwy polifenolowe są uznawane w Unii Europejskiej za produkty przynoszące zdrowotne korzyści i wyróżniane oznaczeniem Health Claim. Zgodnie z unijną dyrektywą nr 432/2012, aby oliwa uzyskała takie oznaczenie, jej producent musi spełnić szereg wymogów. Jednym z nich jest wykonanie certyfikowanych analiz chemicznych oliwy potwierdzających zawartość odpowiedniej ilości substancji mających działanie prozdrowotne. W szczególności dotyczy to hydroksytyrozolu i jego pochodnych (np. kompleksu oleuropeiny i tyrozolu). Wedle dyrektywy 432/2012 tylko produkty zawierające więcej niż 5 mg tych substancji w 20 g oliwy mogą używać oznaczenia Health Claim. Komisja Europejska wymaga od producentów takich oliw aby oni informowali klientów o tym, że korzystne działanie polifenoli występuje jednak w przypadku regularnego spożywania 20 g takiej oliwy dziennie.

Po tej krótkiej dygresji wróćmy do oliwy Eliama Gold.

Jest ona tłoczona na zimno ze starannie wyselekcjonowanych, ręcznie zbieranych oliwek, których waga pojedynczego owocu nie może przekroczyć 1 grama. Zebrane oliwki trafiają do specjalnych pojemników posiadających certyfikat przydatności dla produktów spożywczych. W przypadku pozyskiwania oliwy bardzo istotny jest także czas dzielący zbieranie owoców od procesu tłoczenia. W tym przypadku jest on bardzo krótki, nigdy nie przekracza 4 godzin.

Po wytłoczeniu oliwa jest przechowywana w wielkich cysternach ze stali nierdzewnej. Aby przeciwdziałać procesom utleniania i zachowaniu jej wybitnych wartości pojemniki te są zabezpieczone azotem. Temperatura przechowywania waha się w granicach 12-15 stopni C.

To co jest szczególnie ważne w przypadku Eliama Gold to bardzo bogata zawartość oleocanthalu, oleoceiny i tokoferolu. Obecność polifenoli jest wyraźnie wyczuwalna w jej smaku. To właśnie ten dość gorzki i jednocześnie mocno pieprzny smak przechodzący powoli w pikantny charakteryzuje oliwy o dużej zawartości polifenoli.

Przyjrzyjmy się jak wygląda zawartość poszczególnych polifenoli w tej oliwie:

  • Oleocanthal: 296 mg/kg,
  • Oleaceina: 225 mg/kg,
  • Tokoferol alfa (witamina E): 244 mg/kg
  • Łączna suma polifenoli to 1047 mg/kg,  tokoferolu: 252 mg/kg.

Aby mieć jakiś punkt odniesienia warto porównać te wartości ze średnimi, przeciętnymi wartościami występującymi w wysokofenolowych oliwach extra virgin. Średnia zawartość oleocanthalu wynosi 135 mg/kg, a oleaceiny 105 mg/kg. Zatem gdy porównamy te wartości wyraźnie widać, że Eliama Gold zawiera ich ponad dwukrotnie więcej niż przyjęte średnie. Całkowita zawartość poszczególnych substancji jest udokumentowana w załączonej analizie chemicznej: Fenole i Tokoferole.

Medyczne badania naukowe potwierdzają, że wysoka zawartość oleokantalu, oleaceiny i tokoferoli znajdujących się w oliwie ma bardzo korzystny wpływ na wiele aspektów zdrowotnych. Przede wszystkim wpływają korzystnie na profil lipidowy, obniżają zawartość trójglicerydów we krwi, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i VLDL. Frakcja LDL jest potocznie nazywana “złym cholesterolem”. Jej nadmiar prowadzi do odkładania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i rozwoju miażdżycy. Taka oliwa zatem zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Zmniejszając agregację płytek krwi oraz regulując ciśnienie krwi przeciwdziała powstawaniu zakrzepów.

Oliwy Eliama

Kolejnym bardzo ważnym działaniem jest ochrona przed skutkami stresu oksydacyjnego. Poprzez zapobieganie tworzenia się wolnych rodników przeciwdziała procesom starzenia i oraz zmniejsza ryzyko mutacji DNA, które może prowadzić do rozwoju choroby nowotworowej. Polifenole te działają także antyarytmicznie, antyzakrzepowo i przeciwzapalnie (oleaceina). Warto także zwrócić uwagę na to, że pomagają w zapaleniu oraz owrzodzeniu żołądka, kamicy żółciowej i w zaparciach.

Obecny w polifenolowej oliwie oleocanthal zmniejsza ryzyko chorób takich jak Alzheimer, Parkinson, czy stwardnienia rozsianego. Według najnowszych badań jest on też skuteczny w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.

Szczególnie ważna jest także wysoka zawartość witaminy E w tej oliwie. W jednej łyżce oliwy znajdziemy 20% dziennego zapotrzebowania naszych organizmów na tę witaminę. Regularne jej dostarczanie jest ważne z wielu powodów. Przede wszystkim witamina E, zwana też witaminą młodości, pomaga zachować zdrową skórę i włosy. Jej niedobór w organizmie objawia się między innymi słabą kondycją włosów i ich wypadaniem oraz zmniejszeniem elastyczności skóry, problemami z kośćmi czy płodnością. Nie mniej istotna rola dotyczy utrzymywaniu odporności na infekcje. Witamina E jest także bardzo dobrym antyutleniaczem, który chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Oliwa Eliama Gold sprzedawana jest w małej 250 ml buteleczce w dodatkowym czarnym etui. Zabezpieczenie takie ma za zadanie jak najlepiej chronić oliwę przed światłem. Ze względu na swoją cenną zawartość należy ją traktować raczej jako naturalny suplement, którego regularne spożywanie uzupełni poziom wielu bardzo potrzebnych substancji. Należy tylko pamiętać, że jej korzystne działanie pojawia się przy regularnym, codziennym spożywaniu  20 g (dwie łyżki) oliwy. Na pewno nie polecamy jej do gotowania czy smażenia ze względu na ryzyko utraty cennych jej właściwości. Aby je zachować należy tę oliwę stosować na zimno. Uwaga ta dotyczy w zasadzie wszystkich oliw wysokofenolowych.

Oliwy Eliama

Eliama Premium

Tak jak napisaliśmy we wstępie, tę oliwę charakteryzuje wyjątkowo niska kwasowość plasująca się na poziomie 0,15%. Jej znakomite walory smakowe i zdrowotne zostały docenione w prestiżowym konkursie Olive Oil Competition w Londynie. Oliwa ta dwukrotnie zdobyła złoty medal w tym konkursie w 2017 i w 2018 roku. Przypominamy także, że w tym roku Eliama Premium została doceniona także w Polsce. Na łódzkich Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food także zdobyła złoty medal w kategorii produkt naturalny zagraniczny.

Oliwa ta jest łagodniejsza w smaku, niż oliwa Gold. Wyróżnia ją mocno owocowy posmak (ale nie trawiasty) przechodzący w pikantny. Nie ma za to tak wyczuwalnej w sobie goryczy, która jest charakterystyczna dla oliwy Gold. Jej smak jest idealnie zrównoważony pomiędzy łagodną owocową i jednocześnie pikantną nutą. Czyni to z tej oliwy świetny dodatek do przygotowywania codziennych potraw.

Eliama Premium także jest tłoczona na zimno z ręcznie zbieranych oliwek. W przypadku tej oliwy owoce są selekcjonowane tak aby żadna z nich nie przekroczyła wagi 1,5 grama. Tu także producent dba o to by świeżo zebrane oliwki trafiały do certyfikowanych pojemników nadających się dla produktów spożywczych. Między zbiorem a tłoczeniem nie może minąć więcej niż 6 godzin. Po wytłoczeniu oliwa, trafia do cystern ze stali nierdzewnej, gdzie jest przechowywana w temperaturze 12-15 stopni. Dodatkowym zabezpieczeniem jest azot, który ma przeciwdziałać utlenianiu atmosferycznemu. Do konsumenta zaś oliwa trafia w półlitrowej szklanej butelce, będącej jednym z optymalnych sposobów przechowywania oliwy w domowych warunkach.

Obie opisywane wyżej oliwy dostępne są w sklepie kreta24.pl.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.56
Liczba ocen: 8
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.56 na 5 (0) liczba ocen 8
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Georgia Georgiou
Georgia Georgiou
2018-11-12 20:14:45

Polecam !!! Naprawde Wspaniala i Zdrowa !!!!

1
 gość}
gość bat
2018-11-13 08:30:19

Eliama

Poznalam ta oliwa na Targach Grecka Panorama w ubieglym roku w Warszawie u samego producenta,

Nie bede pisac wiecej niz to , ze jest genialna jezeli chodzi o wlasnosci zdrowotne i jest do tego pyszna.

Wydaje mi sie w niedlugim czasie sie okaze ze jest to najlepsza oliwa na SWIECIE!!!

W tym roku tez wybiore sie Grecka Panorame wlasnie po ta oliwe, po co mam placic za przesylke.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155823403327551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Nie dziwi nas już to, że wiele roślin rosnących na Krecie ma właściwości lecznicze. Na łamach naszej strony pisaliśmy już wiele razy o niezwykłych właściwościach malotiry, dictamusa, czystka czy też oregano. Tym razem przeczytaliśmy, że naukowcy wzięli pod lupę kolejną kreteńską endemiczną roślinę. Stamnagathi to odmiana cykorii porastająca dziko rejony płaskowyżu Omalos oraz Gór Białych. Obecnie jest też uprawiana przez niektóre gospodarstwa ogrodnicze.

Suszone zioła z Krety

Suszone zioła z Krety

Jeśli pierwszy raz jedziecie na Kretę to lepiej przygotujcie się na eksplozję prawdziwych smaków i zapachów. Kreteńskie warzywa i owoce są świeże i pełne smaku, zaś dziko rosnące zioła, których zapach daje się wyczuć w powietrzu, podkreślają smak prostych dań swoim intensywnym aromatem.

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek należy do grupy roślin, które czasem bywają również zwane skalnymi różami. Zazwyczaj to niewielkie zimozielone krzewy, które w okresie kwitnienia są intensywnie pokryte kwiatami. Obszar występowania tych roślin to południowa część Europy, charakteryzująca się umiarkowanym klimatem - głównie obszar basenu morza Śródziemnego oraz Czarnego. Wiele spośród 120 gatunków tych roślin spotykanych jest również na obszarze obu Ameryk.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Dana Gołowacz: Zaamer jest nieoceniony
gość PiotrWie : Na lotnisku w Chanii są przeprowadzane ankiety z pewną ilością pasażerów i te dane są na ich podstawie. Raz byliśmy proszeni o wzięcie udziału - na kilkadziesiąt startów i lądowań.
Patrycja Kazimieruk Strycharska: Byłam jest cudownie jak większość twierdzę że jeden raz to za mało ale warto chodź nie próżnowałam w zwiedzaniu
Michał Stankiewicz: Skąd te dane? Nas nikt nie pytał o wykształcenie czy o cokolwiek.
Tomasz Lipowski: Od Balos po Vai w 6 lat i wciąż mnie zaskakuje
Lukasz Beata SK: 5 miesięcy , zjeździliśmy własnym domem na 4 kółkach . Kreta jest cudowna
Dana Gołowacz: Od Chanii po Kissamos, Balos I Falasarne po Paleochore i Sougie
Jola Ostraszewska: W zeszlym roku 3x, w sumie 28 dni. Małe apartamenty w kilku miejscach wyspy. Raz tez nocka w samochodzie
Aleksandra PM: Byłam z dziećmi tydzień w czerwcu. Ponieważ to był nasz 2 wspólny pobyt na wyspie, ale mój 5, to Elounda z widokiem (i rejsem) na Spinalongę. Auto na 2 dni. Biuro podróży, hotel ze śniadaniami i kolacjami.
Gosia | crete.pl : Raczej nie, bo Aptera leży przy bocznych drogach.
gość ewawien: Jak dojechac komunikacja miejska? Busem?
gość PiotrWie: Większość hippiesów z Dytiko też się wyprowadziła - nie każdy lubi być oglądany jak małpa w klatce. Gdzie - nie napiszę, zebu znowu nie musieli szukać nowego miejsca na Krecie. Jak ktoś jest bardzo ciekawy - niech sam poszuka.
Maciej Gie: Lentas https://maps.app.goo.gl/4GUkeCY84NawBX6L6
Maria Dziekan: Jeszcze taka ciekawostka: kiedy z Matali pogoniono hippisów, przenieśli się właśnie w okolice Lentas. Raz widzieliśmy gościa w wieku emerytalnym, który nam pasował do tej historii, ale mógł to być po prostu miejscowy luzaczek :)
gość PiotrWie : Bez przesady, oba razy przyjechaliśmy bez rezerwacji i było po kilka opcji do wyboru .
Maria Dziekan: Bardzo lubimy Lentas. Zawsze tam zaglądamy, chociaż trzeba zboczyć ze szlaku. Mamy swoją ulubioną knajpkę, gdzie Maria z mężem codziennie coś ciekawego gotują. Plaża jest malutka, kameralna, jak cała miejscowość. Są tam pensjonaty i malutkie hoteliki, jednak chyba ciężko o miejsca.
gość PiotrWie: To jedno z naszych ulubionych miejsc na Krecie - bez hoteli z tłumem turystów, byliśmy tam w 2014r przez kilkanaście dni, zwiedzając zachodnią część gór Asterousia i w 2017 - zatrzymaliśmy się tam na kilka dni gdy szliśmy z Tris Ekklisies do Matali - wzdłuż morza za górami Asterousia śpiąc głównie na plażach - bo miejscowości są tam oddalone o 2 - 3 dni drogi. Dla nas to jest prawdziwa Kreta.
Barbara Arciszewska: Pięknie, jeszcze tam niedotarłam
Basia Skye: Lentas jest super!
KSI Media - Strony WWW i oprogramowanie dla Biur Podróży: 
Mariola Dudzinska: Τέλεια
Kasia Chrobry: Zaliczona.
gość PiotrWie : W przebiegu górskiej wersji E4 jest mitato Levadi, pomiędzy Askifou a Katsiveli. Warto wiedzieć o tym miejscu bo jest to jedyne miejsce w Górach Białych gdzie jest stale źródło wody - pozostałe źródła wysychają najczęściej w maju, w cysternach też woda potrafi się skończyć późną wiosną. W 2018 spaliśmy w Mitato Levadi w drodze z Askifou przez Katsiveli na Pachnes i dalej do Anopoli.
gość PiotrWie: Jest też mitato w przebiegu górskiej wersji E4 - pomiędzy przełęczą Seli i Katsiveli, jest to jedyne miejsce ze stałym źródłem wody w Górach Białych, spaliśmy tam w 2018 idąc z Askifou przez Katsiveli na Pachnes i dalej do Anopoli.
Mariusz Fryc: Fakt, najgorsze jakie odwiedziłem. Straszna ciasnota i bajzel wszędzie. Niedostosowane do masy turystów.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera