Oliwy Eliama

Klienci sklepu kreta24.pl wiedzą, że mogą znaleźć tu doskonałej jakości kreteńskie i greckie oliwy oraz wiele innych ekologicznych produktów. O bardzo wysokiej jakości asortymencie tego sklepu pisaliśmy już wielokrotnie. Tym razem chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę na bardzo wysokiej jakości oliwy Eliama produkowane przez Elli’s farm w Agia Barbara na Krecie.

Zanim przejdziemy do bardziej szczegółowych danych warto od razu zaznaczyć, że zarówno oliwa Eliama Gold jak i Eliama Premium są oliwami o wybitnie niskiej kwasowości wynoszącej odpowiednio 0,16% oraz 0,15%. Przypomnijmy, że wedle europejskich norm górna granica kwasowość oliwy typu extra virgin sięga aż do poziomu 0,8%. Warto wiedzieć również, że w przypadku tego wskaźnika mniej znaczy lepiej. Czyli im niższa jest kwasowość tym lepsza jest oliwa.

Oliwy Eliama

W gajach Elli’s Farm drzewa oliwne odmiany Koroneiki uprawiane są z poszanowaniem równowagi ekologicznej, bez stosowania chemicznych nawozów czy herbicydów. Producent zbiera oliwki w listopadzie, gdy nie są one jeszcze dojrzałe. Dzięki temu zachowują one wiele wartościowych składników. Ilość otrzymanej oliwy jest mniejsza niż wtedy, gdy tłoczy się ją z owoców dojrzałych ale jej jakość jest o wiele wyższa. To co jest także ważne w przechowywaniu oliwy to pakowanie jej w butelki wykonane z ciemnego szkła, które w całości są dodatkowo napylone białą farbą. Stanowi to bardzo dobrą ochronę oliwy przed działaniem promieni światła, które są jedną z przyczyn utraty jej cennych wartości.

Przyjrzyjmy się teraz bliżej właściwościom jednej i drugiej oliwy.

Eliama Gold

Oliwa Eliama Gold to oliwa zaliczana do oliw polifenolowych. O tego typu oliwach, które są nowością na naszym rynku, pisaliśmy już w kwietniu 2018 roku w tym artykule: Oliwy polifenolowe.

Przypomnimy tylko, że oliwy polifenolowe są uznawane w Unii Europejskiej za produkty przynoszące zdrowotne korzyści i wyróżniane oznaczeniem Health Claim. Zgodnie z unijną dyrektywą nr 432/2012, aby oliwa uzyskała takie oznaczenie, jej producent musi spełnić szereg wymogów. Jednym z nich jest wykonanie certyfikowanych analiz chemicznych oliwy potwierdzających zawartość odpowiedniej ilości substancji mających działanie prozdrowotne. W szczególności dotyczy to hydroksytyrozolu i jego pochodnych (np. kompleksu oleuropeiny i tyrozolu). Wedle dyrektywy 432/2012 tylko produkty zawierające więcej niż 5 mg tych substancji w 20 g oliwy mogą używać oznaczenia Health Claim. Komisja Europejska wymaga od producentów takich oliw aby oni informowali klientów o tym, że korzystne działanie polifenoli występuje jednak w przypadku regularnego spożywania 20 g takiej oliwy dziennie.

Po tej krótkiej dygresji wróćmy do oliwy Eliama Gold.

Jest ona tłoczona na zimno ze starannie wyselekcjonowanych, ręcznie zbieranych oliwek, których waga pojedynczego owocu nie może przekroczyć 1 grama. Zebrane oliwki trafiają do specjalnych pojemników posiadających certyfikat przydatności dla produktów spożywczych. W przypadku pozyskiwania oliwy bardzo istotny jest także czas dzielący zbieranie owoców od procesu tłoczenia. W tym przypadku jest on bardzo krótki, nigdy nie przekracza 4 godzin.

Po wytłoczeniu oliwa jest przechowywana w wielkich cysternach ze stali nierdzewnej. Aby przeciwdziałać procesom utleniania i zachowaniu jej wybitnych wartości pojemniki te są zabezpieczone azotem. Temperatura przechowywania waha się w granicach 12-15 stopni C.

To co jest szczególnie ważne w przypadku Eliama Gold to bardzo bogata zawartość oleocanthalu, oleoceiny i tokoferolu. Obecność polifenoli jest wyraźnie wyczuwalna w jej smaku. To właśnie ten dość gorzki i jednocześnie mocno pieprzny smak przechodzący powoli w pikantny charakteryzuje oliwy o dużej zawartości polifenoli.

Przyjrzyjmy się jak wygląda zawartość poszczególnych polifenoli w tej oliwie:

  • Oleocanthal: 296 mg/kg,
  • Oleaceina: 225 mg/kg,
  • Tokoferol alfa (witamina E): 244 mg/kg
  • Łączna suma polifenoli to 1047 mg/kg,  tokoferolu: 252 mg/kg.

Aby mieć jakiś punkt odniesienia warto porównać te wartości ze średnimi, przeciętnymi wartościami występującymi w wysokofenolowych oliwach extra virgin. Średnia zawartość oleocanthalu wynosi 135 mg/kg, a oleaceiny 105 mg/kg. Zatem gdy porównamy te wartości wyraźnie widać, że Eliama Gold zawiera ich ponad dwukrotnie więcej niż przyjęte średnie. Całkowita zawartość poszczególnych substancji jest udokumentowana w załączonej analizie chemicznej: Fenole i Tokoferole.

Medyczne badania naukowe potwierdzają, że wysoka zawartość oleokantalu, oleaceiny i tokoferoli znajdujących się w oliwie ma bardzo korzystny wpływ na wiele aspektów zdrowotnych. Przede wszystkim wpływają korzystnie na profil lipidowy, obniżają zawartość trójglicerydów we krwi, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i VLDL. Frakcja LDL jest potocznie nazywana “złym cholesterolem”. Jej nadmiar prowadzi do odkładania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i rozwoju miażdżycy. Taka oliwa zatem zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Zmniejszając agregację płytek krwi oraz regulując ciśnienie krwi przeciwdziała powstawaniu zakrzepów.

Oliwy Eliama

Kolejnym bardzo ważnym działaniem jest ochrona przed skutkami stresu oksydacyjnego. Poprzez zapobieganie tworzenia się wolnych rodników przeciwdziała procesom starzenia i oraz zmniejsza ryzyko mutacji DNA, które może prowadzić do rozwoju choroby nowotworowej. Polifenole te działają także antyarytmicznie, antyzakrzepowo i przeciwzapalnie (oleaceina). Warto także zwrócić uwagę na to, że pomagają w zapaleniu oraz owrzodzeniu żołądka, kamicy żółciowej i w zaparciach.

Obecny w polifenolowej oliwie oleocanthal zmniejsza ryzyko chorób takich jak Alzheimer, Parkinson, czy stwardnienia rozsianego. Według najnowszych badań jest on też skuteczny w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.

Szczególnie ważna jest także wysoka zawartość witaminy E w tej oliwie. W jednej łyżce oliwy znajdziemy 20% dziennego zapotrzebowania naszych organizmów na tę witaminę. Regularne jej dostarczanie jest ważne z wielu powodów. Przede wszystkim witamina E, zwana też witaminą młodości, pomaga zachować zdrową skórę i włosy. Jej niedobór w organizmie objawia się między innymi słabą kondycją włosów i ich wypadaniem oraz zmniejszeniem elastyczności skóry, problemami z kośćmi czy płodnością. Nie mniej istotna rola dotyczy utrzymywaniu odporności na infekcje. Witamina E jest także bardzo dobrym antyutleniaczem, który chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Oliwa Eliama Gold sprzedawana jest w małej 250 ml buteleczce w dodatkowym czarnym etui. Zabezpieczenie takie ma za zadanie jak najlepiej chronić oliwę przed światłem. Ze względu na swoją cenną zawartość należy ją traktować raczej jako naturalny suplement, którego regularne spożywanie uzupełni poziom wielu bardzo potrzebnych substancji. Należy tylko pamiętać, że jej korzystne działanie pojawia się przy regularnym, codziennym spożywaniu  20 g (dwie łyżki) oliwy. Na pewno nie polecamy jej do gotowania czy smażenia ze względu na ryzyko utraty cennych jej właściwości. Aby je zachować należy tę oliwę stosować na zimno. Uwaga ta dotyczy w zasadzie wszystkich oliw wysokofenolowych.

Oliwy Eliama

Eliama Premium

Tak jak napisaliśmy we wstępie, tę oliwę charakteryzuje wyjątkowo niska kwasowość plasująca się na poziomie 0,15%. Jej znakomite walory smakowe i zdrowotne zostały docenione w prestiżowym konkursie Olive Oil Competition w Londynie. Oliwa ta dwukrotnie zdobyła złoty medal w tym konkursie w 2017 i w 2018 roku. Przypominamy także, że w tym roku Eliama Premium została doceniona także w Polsce. Na łódzkich Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food także zdobyła złoty medal w kategorii produkt naturalny zagraniczny.

Oliwa ta jest łagodniejsza w smaku, niż oliwa Gold. Wyróżnia ją mocno owocowy posmak (ale nie trawiasty) przechodzący w pikantny. Nie ma za to tak wyczuwalnej w sobie goryczy, która jest charakterystyczna dla oliwy Gold. Jej smak jest idealnie zrównoważony pomiędzy łagodną owocową i jednocześnie pikantną nutą. Czyni to z tej oliwy świetny dodatek do przygotowywania codziennych potraw.

Eliama Premium także jest tłoczona na zimno z ręcznie zbieranych oliwek. W przypadku tej oliwy owoce są selekcjonowane tak aby żadna z nich nie przekroczyła wagi 1,5 grama. Tu także producent dba o to by świeżo zebrane oliwki trafiały do certyfikowanych pojemników nadających się dla produktów spożywczych. Między zbiorem a tłoczeniem nie może minąć więcej niż 6 godzin. Po wytłoczeniu oliwa, trafia do cystern ze stali nierdzewnej, gdzie jest przechowywana w temperaturze 12-15 stopni. Dodatkowym zabezpieczeniem jest azot, który ma przeciwdziałać utlenianiu atmosferycznemu. Do konsumenta zaś oliwa trafia w półlitrowej szklanej butelce, będącej jednym z optymalnych sposobów przechowywania oliwy w domowych warunkach.

Obie opisywane wyżej oliwy dostępne są w sklepie kreta24.pl.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.61
Liczba ocen: 9
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.61 na 5 (0) liczba ocen 9
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Georgia Georgiou
Georgia Georgiou
2018-11-12 20:14:45

Polecam !!! Naprawde Wspaniala i Zdrowa !!!!

1
 gość}
gość bat
2018-11-13 08:30:19

Eliama

Poznalam ta oliwa na Targach Grecka Panorama w ubieglym roku w Warszawie u samego producenta,

Nie bede pisac wiecej niz to , ze jest genialna jezeli chodzi o wlasnosci zdrowotne i jest do tego pyszna.

Wydaje mi sie w niedlugim czasie sie okaze ze jest to najlepsza oliwa na SWIECIE!!!

W tym roku tez wybiore sie Grecka Panorame wlasnie po ta oliwe, po co mam placic za przesylke.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155823403327551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Xinochondros

Xinochondros

Xinochondros (Ξινόχοντρος) to jeden z najbardziej tradycyjnych spożywczych produktów Krety, który był wytwarzany już w czasach starożytnych.

Suszone zioła z Krety

Suszone zioła z Krety

Jeśli pierwszy raz jedziecie na Kretę to lepiej przygotujcie się na eksplozję prawdziwych smaków i zapachów. Kreteńskie warzywa i owoce są świeże i pełne smaku, zaś dziko rosnące zioła, których zapach daje się wyczuć w powietrzu, podkreślają smak prostych dań swoim intensywnym aromatem.

Ograniczenia w zbiorze ziół na Krecie

Ograniczenia w zbiorze ziół na Krecie

Obowiązujące regulacje prawne wprowadzają ograniczenia maksymalnej wagi suszonych roślin zebranych przez pojedynczą osobę. Dyrektywa (D.A.D. ΒΛ45ΟΡ1Θ-ΥΡ9) wydana przez Urząd Leśnictwa i ważna do 2018 roku określa tę wartość jako 500 gr suszu na użytek indywidualny. Takie ograniczenia mają przede wszystkim przeciwdziałać nadmiernej eksploatacji naturalnej roślinności, która już obecnie w wielu miejscach jest zdecydowanie zbyt mocno przetrzebiona.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
gość PiotrWie: Od kiedy plaża Marmara jest tak tragicznie zastawiona łóżkami i parasolami? Przy okazji polecam inny szlak w pobliżu - Agios Ioanis - Agios Pavlos Beach
gość PiotrWie : Tylko że wtedy trzeba będzie przełożyć pierwszy wyjazd w roku z połowy marca na połowę lutego - niestety wtedy dzień jest dość krótki.
Dokładnie tak właśnie spędzam kwietniowy urlop na Krecie i jest cudnie
https://youtu.be/nkUFqIvmrEE?si=fiJ2H8A7GvPCG44Y ❤️
gość PiotrWie: Od kilkunastu lat unikamy czerwca, lipca i sierpnia, ale jak zrobi się to popularne to chyba przestawimy się na kwiecień i październik 
gość dodekanezowiec: W Grecji (a mam tu na myśli swoje ulubione wyspy czyli Kos, Kreta, Rodos) jednak bym preferował sezon (15 czerwca - 15 września). (...)
Kto by się spodziewał, że zmiana klimatu na coś się przyda?
Gosia | crete.pl : Bardzo się cieszymy :) Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D
Czerwiec to wg mnie najlepszy czas na wakacje np. w Grecji czy Chorwacji. Ze względu na bombelki, staramy się wyjeżdżać w ostatnim tygodniu czerwca. Choć byłem na Krecie w 2021r. w drugim tygodniu lipca to pogoda była idealna, a spotkałem naszych rodaków, którzy będąc w czerwcu mieli wówczas straszne upały.
Upały to też ale ogromna ilość turystów sprawiają, że w sezonie to nie jest wypoczynek tylko walka: o miejsce na plaży, o dobre miejsce podczas zwiedzania aby zrobić zdjęcie. To podwójnie męczące.
Też byliśmy, mega miejsce!
gość Marcin: Od mojego pierwszego pobytu w Grecji w 2010r robię musake z tego przepisu, parokrotnie na Rodos i Korfu , dopiero dzisiaj na Krecie i właśnie zjadłem musake z lokalu w chani i jestem zawiedziony smakiem , robię lepszą ;) 
Patryk Czerniak
Byliśmy, super
5,06 kierunek kreta.
O mój ulubiony hotel na zdjęciu
Jot Kaa :)
Czy można je grillować ?
Takich było sporo pod koniec marca w Turcji a w końcu Rodos niedaleko
Będziemy musieli uważać
Dziękujemy za ciekawy artykuł .
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera