Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Składniki

    (proporcje mniej więcej na około 12 naleśników)
  • 500-550 g rozmrożonych lub świeżych liści szpinaku
  • 200-300 g oryginalnej greckiej fety
  • 2 średnie cebule
  • 2 pęczki koperku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • duża ilość curry

Στο xέρι, czyli greckie danie do ręki

Chociaż część osób unika ulicznego jedzenia to my jednak ze swojej strony zachęcamy Was do korzystania z tego typu "fast foodów" w Grecji. Szczególne Wasze zainteresowanie powinny budzić te miejsca, do których zaglądają miejscowi Grecy. I nie przejmujcie się tym jak to miejsce wygląda, cerata na stolikach oraz zbieranina krzeseł nie do pary, mogą być zapowiedzią smakowitego (aczkolwiek nie zawsze taniego) jedzenia. Warto szukać nie tylko miejsc oferujących popularne pita gyrosy, które choć na ogół smaczne, nie są jedyną alternatywą. Miejsca oferujące dania opierające się na odłamach lokalnej kuchni mogą okazać się naprawdę ciekawymi odkryciami. Warto zaglądać do lokalnych piekarni, gdzie bez problemu kupicie różnego rodzaju pitakia z rozmaitymi farszami. Właśnie tym sposobem w naleśnikarni w  Kerkyra na Korfu odkryliśmy naleśniki faszerowane szpinakiem oraz serem feta. Podpatrzyliśmy składniki i sposób przygotowania i tym sposobem te naleśniki od wielu lat regularnie pojawiają się na naszym stole.

1. Przepis na to danie jest dosyć łatwy. W pierwszej kolejności musicie usmażyć odpowiednią ilość naleśników. Każdy ma zazwyczaj swój własny przepis na udane ciasto do naleśników i jeśli takowy posiadacie to skorzystajcie z niego. Mamy jednak małą uwagę, jeśli dodajecie do naleśników cukier, to tym razem zrezygnujcie z niego. Naleśniki muszą być wytrawne, do ciasta dodajcie odrobinę soli, tym sposobem będą one znacznie bardziej pasować do nadzienia.

2. Wykonanie farszu rozpoczynamy od przygotowania cebuli. Smażymy ją oczywiście na oliwie do momentu aż zmięknie, ważne aby nie skrócić tego procesu, gdyż zbyt surowa (twarda) cebula zbyt wyraźnie będzie odcinać się od szpinaku.

3. Do farszu możemy wykorzystać świeże lub mrożone liście szpinaku (oczywiście musi on być wcześniej rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody), które dodajemy do wcześniej przygotowanej cebuli. Całość smażymy do momentu aż szpinak zagrzeje się i zmięknie. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tym sposobem bazę nadzienia naleśników mamy już gotową.

4. Możemy przystąpić do nadziewania naleśników. Wcześniej jednak ścieramy jeszcze ser feta korzystając z największych oczek tarki. Można wykorzystać dowolną metodę składania naleśników, jednak my zachowaliśmy podpatrzony oryginalny sposób, w jaki składał je Grek. Zaczynamy od złożenia naleśnika na pół, a następnie w środkowej części takiej połówki układamy niewielką ilość szpinakowego farszu (powinna być ona wielkości mniej więcej 1/3 złożonego naleśnika). Rozłożony farsz posypujemy serem feta, a następnie całość obficie posypujemy przyprawą curry, którego naprawdę nie można żałować. Może się to wydawać dziwne, że indyjskie curry ma zastosowanie w greckim street foodzie i my też byliśmy tym faktem zdziwieni, ale wierzcie nam curry naprawdę podkręca smakowo to danie. Grek który przygotowywał nam te naleśniki nie szczędził tej przyprawy i wyszło pysznie, więc tego się trzymajmy również my.




5. Faszerowanie naleśnika kończymy zamykając jego kopertę. W tym celu, boczne części pozostałego obszaru nakładamy na farsz, a następnie dociskamy je. Finalnie powinniście otrzymać rożki, takie jak na zdjęciu powyżej. Jeśli opis nie jest zbyt jasny to przyjrzyjcie się powyższym zdjęciom, myślę że powiedzą one znacznie więcej niż tekst.

6. Na koniec gotowe naleśniki należy położyć ponownie na patelnię, smażąc je kilka minut aż do utworzenia się na naleśnikach delikatnej złocistej skórki. Jeśli korzystacie z patelni posiadającej nieprzywierające powłoki to zalecamy odgrzewać naleśniki na prawie suchej patelni, której powierzchnia ewentualnie została przetarta papierem nasączonym oliwą lub olejem. Z własnego doświadczenia możemy jeszcze podpowiedzieć, że najlepiej naleśnik najpierw podsmażać od strony z szwem.

Naleśniki po nałożeniu farszu można przechowywać kilka dni w lodówce. Później wystarczy je tylko odgrzać na patelni.



Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Ninka
2014-06-29 15:14:05

wyglada bajecznie

Musze spróbować, ale wyglada bajecznie. Ja uwielbiam grecką kuchnię. Pracowałam w Grecji i gotowałam z Greczynkami.

Na Kretę lecę w ostatni dzień sierpnia.

Dzięki za strone o Krecie.

Pozdrawiam serdecznie

 Janina Korejwo
Janina Korejwo
2021-02-28 19:53:15

Wspaniałe, a jeszcze bardzo lubiłam pierożki z dziką borta i szpanakopita, pozdrawiam.

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2021-02-28 20:22:42

To kwintesencja kreteńskiej kuchni. Są pyszne, też je uwielbiamy. Także pozdrawiamy.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157781651302551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades to jedno z najpopularniejszych meze kuchni greckiej. Występuje ono zarówno w wersji wegetariańskiej oraz z mięsem. Do ich przygotowania potrzebne są młode liście winogron. I to właśnie w liściach tkwi klucz do sukcesu. Muszą one być młode i bardzo delikatne. Te najlepsze i najdelikatniejsze są zbierane w okolicach maja. Jeśli jednak nie macie możliwości zebrania świeżych liści, można zastosować gotowe liście z zalewy. Efekt będzie jednak lepszy gdy użyjecie świeżych liści.

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych sosów greckich, który znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Choć na ogół podawany jest do gyrosa w plackach pita, to równie znakomicie sprawdzi się z grillowanymi i smażonymi warzywami czy też jako dodatek do mięs.

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Greckie kulki serowe smażone w głębokim oleju pewnie część z Was zna z wakacyjnych wojaży. Grecy serwują je razem z cytryną, która podkreśla smak rozpływających się serów. Bogata kompozycja smaku to zasługa trzech serów, z jakich są przyrządzone. Lekko pikantna słona feta, słodka i miękka Gouda oraz dojrzały cheddar uzupełniają się nawzajem, ale ich smak można wzbogacić jeszcze przez dodanie ziół, np. mięty. Ta smaczna przekąska to niestety niezła bomba kaloryczna, więc jeśli ktoś liczy kalorie to Tirokroketes nie będzie dobrym wyborem.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Kamil Pawelec: Pracowalem w Loutro przez 3 sezony. Ucieczka od swiata gwarantowana, po sezonie robi sie nudno ale mimo wszystko wrocil bym tam z mila checia na dluzej ❤️
gość dodekanezowiec: W ogóle pod wieloma względami te Włochy to jakieś przereklamowane, piszę to jako Italofil zresztą:) 
gość PiotrWie: To chyba ostatnia miejscowość na Krecie do której nie da się dojechać asfaltem. Przed kilku laty wyasfaltowali nawet drgę do Tris Ekklisies. Mam nadzieję że nikt nie wpadnie na pomysł wyasfaltowania drogi przez Livanianę ( prawie) do Loutro. Choć przypomniałem sobie -jeszcze nie wyasfaltowali drogi z Kapetaniany do Agios Joanis - i mam nadzieję że tak zostanie.
Basia Dąbrowska: Cisza, spokój i przepiekne widoki... Tęsknić...
Małgorzata Lipiec: Bajka. Wygląda na odcięte od świata. I chyba to jest najlepsze
gość dodekanezowiec: Zresztą Lampedusa to jedno z niewielu miejsc we Włoszech które urokiem i klimatem może konkurować z wyspami greckimi... Ale zważywszy na inny "klimat" tego miejsca to ja już wolę np. Chrissi...  
Oc Morin: Floriane Brd est ce que tu te rappelles ????
Mariusz Bart: U mnie, mimo przeolbrzymiej miłości do Krety, wygrywają pomidory na Sycylii ;)
gość Andy: O rany!jak tam pusto i smutno! i jeszcze ta muzyka pogrzebowa.....To było takie cudne miejsce....
Janina Korejwo: Wspaniałe, a jeszcze bardzo lubiłam pierożki z dziką borta i szpanakopita, pozdrawiam.
Małgorzata Kobyłka: Cudne miasteczko.
Wojciech Halota: Rethymno jest piękne. Niestety mnóstwo restauracyjnych "wciągaczy" - koniecznie musisz u nas zjeść. Irytujące. Uwaga na restaurację La Piazza Pizzeria. Oszustwo przez wielkie O. Choć jedzenie dobre.
Małgorzata Baranowska-Mika: Pięknie tam
Sylwia Chechelska: Piękne miejsce a kawa nad morzem smakuje wyśmiecie
Magdalena Majchrzak: Super miejsce
Grzegorz Zawistowski: Bylem pięknie
Ewelina Kaniecka: Ania Pińczykowska chyba kiedyś tam byłyśmy
Odd Tom Rodlie: Beklager jeg mente jo selvfølgelig raki
Odd Tom Rodlie: Jeg savner en real skål med faki med nicos
Katarzyna Biel: Cudowne miejsce
Åse Klevjer Rodlie: Savner Nicos☺
Jola Czarnocka: Tęskno mi...
Marianne Stonor Nielsen: Skønne fotos
gość PiotrWie: Ciekawe skąd jest zasilane źródło które jest na ulicy w Zaros
Krystyna Rembisz: Bardzo smaczna woda
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera