Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Prosty sos pomidorowy po grecku

Składniki

  • 1/2 kg pomidorów (lub puszka całych pomidorów bez skórki)
  • 1 mała cebula
  • 1/4 filiżanki oliwy
  • 2 kawałki cynamonu
  • sól, pieprz

Każda kuchnia świata ma swój własny sposób na sos pomidorowy, najważniejsza jednak różnica w zasadzie tkwi w przyprawach, którymi poszczególne narody doprawiają ten najprostszy i najlepszy z sosów. Rozmaitość różnych przypraw, które są popularne w danym rejonie świata na co dzień ląduje właśnie także w pomidorowym sosie. My sami uwielbiamy pomidory w każdej absolutnie postaci, więc na co dzień wykonany z nich sos króluje u nas pod różnymi postaciami.

Grecka kuchnia jest kuchnią raczej prostą, a sami Grecy doprawiają swoje dania najczęściej świeżymi ziołami. Nie znajdziemy tu takiego bogactwa smaków, jakie panuje na przykład w kuchni indyjskiej, gdzie listę składników większości dań otwiera kilkanaście rozmaitych przypraw korzennych dodawanych w odpowiedniej kolejności. Grecy stawiają przede wszystkim na świeżość i jakość składników. Samych przypraw stosują raczej mało zaś jedną z najczęściej stosowanych jest cynamon, który znajdziemy nie tylko w popularnej mussace, kleftiko, stifado czy słodkiej baklawie. Cynamonową nutę odnajdziemy też właśnie w sosie z pomidorów. Sos ten w wydaniu Greków jest bardzo prosty do przygotowania, jego lista składników jest krótka, zaś dość długi czas gotowania nawiązuje raczej do nieśpiesznego trybu życia.

1. Pomidory należy obrać ze skóry i pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę tylko obieramy i nie kroimy jej w kostkę.

2. W rondlu o grubym dnie umieszczamy pokrojone pomidory, dodajemy całą cebulę, oliwę, cynamon, sól i pieprz.

3. Całość dusimy na wolnym ogniu przez godzinę mieszając od czasu do czasu. Gdy sos jest już gotowy usuwamy z niego kawałki cynamonu oraz cebulę.

Prosty sos pomidorowy po grecku

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Spaghetti z sosem pomidorowym i mastyksem

Spaghetti z sosem pomidorowym i mastyksem

Pomidorowy sos do spaghetti poprzez dodanie mastyksu nabiera innego smaku. Nie jest to oczywiście tradycyjna potrawa grecka, dodatek modnego ostatnio mastyksu sprawia, że danie to zaliczane jest do kanonu współczesnej kuchni greckiej. Oczywiście aby je przyrządzić niezbędne jest posiadanie kilku kryształków tej żywicy, gdyż bez tego dodatku będzie to zwykły sos pomidorowy.

Pomidorowa z xinochondros

Pomidorowa z xinochondros

Niedawno pisaliśmy o xinochondros czyli specyficznym kreteńskim produkcie wytwarzanym z ziaren pszenicy oraz kwaśnego mleka. Dziś zaprezentujemy pierwszy sposób wykorzystania xinochondros w bardzo prostej i jednocześnie zaskakująco smacznej zupie pomidorowej. Jej chlebowy i lekko kwaskowy posmak sprawia, że jest ona zupełnie inna od naszych zup.

Fakes - zupa z soczewicy

Fakes - zupa z soczewicy

Fakes to popularna grecka zupa przygotowywana na bazie soczewicy. Jest ona dość zawiesista i sycąca toteż szczególnie chętnie jest podawana w czasie postu poprzedzającego greckie święta. W naszym klimacie na pewno sprawdzi się w trakcie zimowych i jesiennych miesięcy.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Super miejsce
gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek
 Byliśmy we wtorek. Na szczęście się udało przed zmianą pogody. Pierwszy raz przylecieliśmy na Kretę właśnie po to, żeby przejść ten wąwóz. To było we wrześniu 2015r. Też po intensywnych opadach był zamknięty. Przeszliśmy w ostatni dzień przed powrotem do Polski. Ale niestety różnie to może być
gość PiotrWie  Na Schinoussie w sobotę po południu i w nocy podał deszcz, rano w niedzielę stół na tarasie był żółto-brązowy zamiast biały 
gość dodekanezowiec  Żeby nie było "tylko narzekania" wczoraj widziałem ofertę biura podróży lot na Santorini z pobytem w hotelu *** śnaidanie tydzień 25.5.-1.6. (z powrotem rano na wybory :) - 1.000 zł od osoby - taki lat - cena podobna do promu Kreta - Santorini :)  I to nie jakieś szemrane biuro a jedno z TOP3 czy TOP5 

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera