Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Prosty sos pomidorowy po grecku

Składniki

  • 1/2 kg pomidorów (lub puszka całych pomidorów bez skórki)
  • 1 mała cebula
  • 1/4 filiżanki oliwy
  • 2 kawałki cynamonu
  • sól, pieprz

Każda kuchnia świata ma swój własny sposób na sos pomidorowy, najważniejsza jednak różnica w zasadzie tkwi w przyprawach, którymi poszczególne narody doprawiają ten najprostszy i najlepszy z sosów. Rozmaitość różnych przypraw, które są popularne w danym rejonie świata na co dzień ląduje właśnie także w pomidorowym sosie. My sami uwielbiamy pomidory w każdej absolutnie postaci, więc na co dzień wykonany z nich sos króluje u nas pod różnymi postaciami.

Grecka kuchnia jest kuchnią raczej prostą, a sami Grecy doprawiają swoje dania najczęściej świeżymi ziołami. Nie znajdziemy tu takiego bogactwa smaków, jakie panuje na przykład w kuchni indyjskiej, gdzie listę składników większości dań otwiera kilkanaście rozmaitych przypraw korzennych dodawanych w odpowiedniej kolejności. Grecy stawiają przede wszystkim na świeżość i jakość składników. Samych przypraw stosują raczej mało zaś jedną z najczęściej stosowanych jest cynamon, który znajdziemy nie tylko w popularnej mussace, kleftiko, stifado czy słodkiej baklawie. Cynamonową nutę odnajdziemy też właśnie w sosie z pomidorów. Sos ten w wydaniu Greków jest bardzo prosty do przygotowania, jego lista składników jest krótka, zaś dość długi czas gotowania nawiązuje raczej do nieśpiesznego trybu życia.

1. Pomidory należy obrać ze skóry i pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę tylko obieramy i nie kroimy jej w kostkę.

2. W rondlu o grubym dnie umieszczamy pokrojone pomidory, dodajemy całą cebulę, oliwę, cynamon, sól i pieprz.

3. Całość dusimy na wolnym ogniu przez godzinę mieszając od czasu do czasu. Gdy sos jest już gotowy usuwamy z niego kawałki cynamonu oraz cebulę.

Prosty sos pomidorowy po grecku

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pomidorowa z xinochondros

Pomidorowa z xinochondros

Niedawno pisaliśmy o xinochondros czyli specyficznym kreteńskim produkcie wytwarzanym z ziaren pszenicy oraz kwaśnego mleka. Dziś zaprezentujemy pierwszy sposób wykorzystania xinochondros w bardzo prostej i jednocześnie zaskakująco smacznej zupie pomidorowej. Jej chlebowy i lekko kwaskowy posmak sprawia, że jest ona zupełnie inna od naszych zup.

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasoláda to grecka zupa fasolowa uznawana za jedną z najpopularniejszych zup tego kraju. Fantastycznie sprawdza się w zimowe dni, gdyż jest gęsta, rozgrzewająca i sycąca. Mimo tego że nie jest gotowana na mięsie, a jej głównymi składnikami są wyłącznie warzywa to zupa ta jest pyszna, pełna smaku i aromatu. W naszym domu na stałe weszła do kanonu ulubionych zup.

Zupa jarzynowa z xinochondros

Zupa jarzynowa z xinochondros

Prezentowana zupa jarzynowa z dodatkiem xinochodros jest smaczna ale zupełnie inna w smaku niż tradycyjne polskie zupy warzywne. Jest także prosta i szybka w przygotowaniu. A oprócz xinochondros nie wymaga w zasadzie innych kreteńskich specjałów.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 kiedyś ten świat musi się skończyć …
 Wartość 7700, to jakaś gruba kaczka dziennikarska. Uniwersytet Ateński raportuje niecałe 1200 zdarzeń od 26.01.2025, EuroMediterranean Seismological Centre z kolei prezentuje dane o 1375 zdarzeniach. W tym 137 powyżej 4 magnitudo i 4 powyżej 5 magnitudo. Nie zmienia to faktu, że skala zjawiska jest gigantyczna i wielu specjalistów ostrzega, że może to być wstęp do zjawiska o większej skali. Oby się tym razem mylili.
 Oby się Kolumbo nie obudził, wtedy to już będzie pozamiatane
 Trzeba mieć nadzieję, że na tym się zakończy
 Mamy nadzieję że wszystko się skończy dobrze trzęsienia są odczuwane na Krecie
gość dodekanezowiec  Balos/Gramvousa wywarły na mnie największe wrażenie, Falassarna niedoceniana, Elafonissi przeceniana. Ale tak poza tym Kreta nie ma za wiele pięknych plaż.  Cypr, Majorka, Sardynia - tam przy hotelach są od razu piękne plaże.    
gość dodekanezowiec  „Widocznymi i bardziej wymiernymi wyznacznikami tych zmian jest stale powiększająca się baza noclegowa nie tylko w postaci niezliczonych hoteli na północy wyspy i coraz szerszej ofercie południowego wybrzeża” Ale Grecję cenię za to, że nie ma takiego przegięcia jak w Hiszpanii (50-piętrowy hotel w Benidorm mówi wszystko), ani takiego niedorozwoju (uzasadnione słowo, należy im się) jak we włoskiej Kalabrii. (...)
 https://maps.app.goo.gl/w6rUjAgRzUGDYza4A
 To miejsce jest do oglądania a nie do ,,plażowania,,.Byłam więc wiem jak wygląda to miejsce.
 Bardzo dobra decyzja.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera