Okra czyli bamie to na Krecie bardzo popularne warzywo. Niestety w Polsce jest ono rzadko dostępne. Jeśli jednak gdzieś gdzieś ją znajdziecie to przy wybieraniu okry przede wszystkim nie kierujcie się zasadą “im większe tym lepsze”. W przypadku okry jest zupełnie odwrotnie. Duże i wyrośnięte egzemplarze są łykowate, twarde i niesmaczne. Naszym zdaniem nie powinno się wybierać dłuższych strąków niż 6-7 cm. A najlepsze do przyrządzania i zarazem najsmaczniejsze będą naprawdę małe sztuki o długości do 5 cm.
To będzie nasz kolejny przepis na przyrządzenie tego warzywa. Wydaje nam się, że okra zapiekana w piekarniku w większej ilości oliwy jest dużo lepsza niż ta gotowana. Dobrze smakuje zarówno przyrządzona na świeżo jak i odgrzewana następnego dnia.
1. W pierwszej kolejności odcinamy twarde końce okry (czyli te śmieszne czapeczki) i spryskujemy porządnie octem winnym. Następnie zalewamy osoloną wodą i odstawiamy na 0,5 - 1 godzinę. W taki sposób pozbywamy się lepkiego soku, który zmieniłby konsystencję dania. Po tym czasie okrę odsączamy i porządnie opłukujemy pod bieżącą wodą.
2. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy. Do zeszklenia smażymy na niej drobno posiekaną cebulę, do której następnie dodajemy pomidory. Jeśli korzystamy z pomidorów w puszce to warto je przedtem nieco rozdrobnić. Natomiast gdy do potrawy dodajemy świeże pomidory, to najpierw obieramy je ze skóry, a następnie siekamy w kostkę. W tej opcji warto też dodać do sosu 2 łyżki przecieru pomidorowego oraz około pół filiżanki wody.
3. Sos przyprawiamy solą, pieprzem oraz niewielką ilością cukru. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.
4. W czasie gdy gotuje się sos, w osobnym garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy na 5 minut okrę. Następnie odcedzamy strączki i przekładamy na dno żaroodpornego naczynia.
5. Na okrę wlewamy przygotowany sos pomidorowy, posypujemy posiekaną natką pietruszki i obkładamy plasterkami pomidora. Całość polewamy pozostałą oliwą.
6. Potrawę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Podczas pieczenia nie należy jej mieszać, aby okra nie straciła kształtu.
Tak przygotowaną okrę można podać z pokruszoną fetą. Danie podajemy z dobrym pieczywem, retsiną lub winem :)
Boureki to bardzo klasyczna kreteńska zapiekana potrawa składająca się przede wszystkim z dwóch składników: ziemniaków i cukinii. W kreteńskich tawernach można spotkać ją w dwóch wersjach: w cieście oraz bez ciasta.
Cukinia w kuchni greckiej jest wszechobecna. Kolokithopita to w Polsce mniej znany sposób na zastosowanie tego popularnego warzywa. Kolokithopita w smaku jest bardzo subtelna i delikatna, więc połączenie jej np. z sosem tzatziki spowoduje, że czosnek zawarty w sosie zdominuje jej walory smakowe.
Nie będziemy Was oszukiwać. Imam Bayildi nie jest dietetycznym daniem i takim być nie powinno. Duża ilość oliwy jest tu potrzebna do wytworzenia pysznego sosu, w którym bakłażan będzie niemalże pływać. Takiego też smakowitego “pływającego” Imama jedliśmy między innymi w Matali na Krecie i właśnie on był pierwowzorem dla naszego przepisu.
Komentarze
komentarz z
Świeża okra w Polsce?
komentarz z
Świeża :)
komentarz z
Gdzie ?
komentarz z
W Lidlu była.5 zł za 100g
komentarz z
Ja widzialam w Lidlu we Wroclawiu z 2 tyg temu tylko nigdy tego nie jadlam wiec sie nie skusilam na zakup ale jak jeszcze bedzie to w razie co mam przepis z linku
komentarz z
Na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie! Jeszcze nigdy jej nie zapiekałam, a jedynie gotowałam. Muszę spróbować w ten sposób! P.S. Można je dostać w PL w dobrych zieleniakach, u mnie są dostępne prawie cały rok, ale cena zabójcza od 45 w sezonie do ponad 60 zł za kg poza sezonem.
komentarz z
Gotowanie okry to chyba najbardziej popularny sposób. Wersja zapiekana jest teoretycznie podobna do gotowanej bo składniki są przecież te same. Nam jednak wersja z piekarnika wydała się o wiele smaczniejsza, delikatniejsza.
komentarz z
To było przepyszne, Moja CRETE - Kreta
komentarz z
A mnie to nie smakuje ... Ale w Ludlu też widziałam ;)
komentarz z
Podobno bamies się albo lubi albo nie :) bo jest nieco specyficzne.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155146265057551