Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Okra zapiekana w oliwie

Okra zapiekana w oliwie

Składniki

  • około 0,3-0,35 kg okry
  • 1 niewielka cebula
  • 4 świeże pomidory lub 1 puszka całych bez skórki
  • 1 świeży pomidor pokrojony na plastry
  • niewielki pęczek natki pietruszki
  • 2/3 filiżanki oliwy
  • sól, pieprz, cukier
  • opcjonalnie 2 łyżki domowego przecieru pomidorowego

Μπάμιες λαδερές

Okra czyli bamie to na Krecie bardzo popularne warzywo. Niestety w Polsce jest ono rzadko dostępne. Jeśli jednak gdzieś gdzieś ją znajdziecie to przy wybieraniu okry przede wszystkim nie kierujcie się zasadą “im większe tym lepsze”. W przypadku okry jest zupełnie odwrotnie. Duże i wyrośnięte egzemplarze są łykowate, twarde i niesmaczne. Naszym zdaniem nie powinno się wybierać dłuższych strąków niż 6-7 cm. A najlepsze do przyrządzania i zarazem najsmaczniejsze będą naprawdę małe sztuki o długości do 5 cm.

To będzie nasz kolejny przepis na przyrządzenie tego warzywa. Wydaje nam się, że okra zapiekana w piekarniku w większej ilości oliwy jest dużo lepsza niż ta gotowana. Dobrze smakuje zarówno przyrządzona na świeżo jak i odgrzewana następnego dnia.

1. W pierwszej kolejności odcinamy twarde końce okry (czyli te śmieszne czapeczki) i spryskujemy porządnie octem winnym. Następnie zalewamy osoloną wodą i odstawiamy na 0,5 - 1 godzinę. W taki sposób pozbywamy się lepkiego soku, który zmieniłby konsystencję dania. Po tym czasie okrę odsączamy i porządnie opłukujemy pod bieżącą wodą.

2. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy. Do zeszklenia smażymy na niej drobno posiekaną cebulę, do której następnie dodajemy pomidory. Jeśli korzystamy z pomidorów w puszce to warto je przedtem nieco rozdrobnić. Natomiast gdy do potrawy dodajemy świeże pomidory, to najpierw obieramy je ze skóry, a następnie siekamy w kostkę. W tej opcji warto też dodać do sosu 2 łyżki przecieru pomidorowego oraz około pół filiżanki wody.

3. Sos przyprawiamy solą, pieprzem oraz niewielką ilością cukru. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.

4. W czasie gdy gotuje się sos, w osobnym garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy na 5 minut okrę. Następnie odcedzamy strączki i przekładamy na dno żaroodpornego naczynia.

5. Na okrę wlewamy przygotowany sos pomidorowy, posypujemy posiekaną natką pietruszki i obkładamy plasterkami pomidora. Całość polewamy pozostałą oliwą.

6. Potrawę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Podczas pieczenia nie należy jej mieszać, aby okra nie straciła kształtu.

Tak przygotowaną okrę można podać z pokruszoną fetą. Danie podajemy z dobrym pieczywem, retsiną lub winem :)


Okra zapiekana w oliwie

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Andrzej Lewandowski
Andrzej Lewandowski
2018-01-31 20:02:06

Świeża okra w Polsce?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-01-31 21:01:34

Świeża :)

 Andrzej Lewandowski
Andrzej Lewandowski
2018-01-31 21:16:49

Gdzie ?

 Anna Pielecka
Anna Pielecka
2018-02-01 12:12:41

W Lidlu była.5 zł za 100g

2
 Izabela Bijak
Izabela Bijak
2018-01-31 20:58:07

Ja widzialam w Lidlu we Wroclawiu z 2 tyg temu tylko nigdy tego nie jadlam wiec sie nie skusilam na zakup ale jak jeszcze bedzie to w razie co mam przepis z linku

1
 Anna Mielin
Anna Mielin
2018-01-31 21:38:02

Na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie! Jeszcze nigdy jej nie zapiekałam, a jedynie gotowałam. Muszę spróbować w ten sposób! P.S. Można je dostać w PL w dobrych zieleniakach, u mnie są dostępne prawie cały rok, ale cena zabójcza od 45 w sezonie do ponad 60 zł za kg poza sezonem.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-01-31 21:43:40

Gotowanie okry to chyba najbardziej popularny sposób. Wersja zapiekana jest teoretycznie podobna do gotowanej bo składniki są przecież te same. Nam jednak wersja z piekarnika wydała się o wiele smaczniejsza, delikatniejsza.

1
 Grażyna Nurzyńska Wereda
Grażyna Nurzyńska Wereda
2018-02-01 09:39:29

To było przepyszne, Moja CRETE - Kreta

1
 Natalia Karolina Winiarska
Natalia Karolina Winiarska
2018-02-01 15:17:10

A mnie to nie smakuje ... Ale w Ludlu też widziałam ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-02-01 18:52:52

Podobno bamies się albo lubi albo nie :) bo jest nieco specyficzne.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155146265057551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Omlet ze szparagami i fetą

Omlet ze szparagami i fetą

Omlety w Grecji są przygotowywane z dodatkiem różnego rodzaju warzyw. My jednak chcielibyśmy zaproponować Wam nieco autorski przepis nawiązujący do greckich omletów, w którym główne dodatki to szparagi, cebula dymka oraz feta.

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów.

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia w kuchni greckiej występuje bardzo często. Można ją odnaleźć jako składnik w pitach (kolokithopita), kotlecikach (kolokithokeftedes), w zapiekance warzywnej briam, w postaci smażonej w cieście (kolokithakia tiganita) lub po prostu ugotowanej bądź też zgrillowanej. Kolejnym smacznym sposobem na to warzywo jest przyrządzenie go w postaci faszerowanej. My wybraliśmy farsz bez mięsa, oparty głównie na fecie i orzechach włoskich.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Maja Szewczyk: Czy były robione jakieś testy po wylądowaniu? Mam zaplanowany wylot na 23 września i nie wiem co robić, rezygnować?
Dorota Ziółkowska: Byłam pierwszy raz na Krecie od 19 lipca do 26 lipca / było fajnie , nie było tłoku wręcz mało turystów, ale właśnie bardzo dużo Polaków i Francuzow
Karolina Spruś: Byłam w lipcu i polecam
Radek Radziszewski: Byliśmy od 3 lipca do 13 lipca. Ciepło tanio pusto. Na Krecie byłem chyba po raz 10 i w tym roku najlepiej było
gość kkckasia: witam, wybieram się na Kretę na początku września i już zaczynam się stresować. najbardziej w zasadzie podróżą.. (...)
Marcin Greszkiewicz: tylko kolo 5tys wlochow? w Falasarnie to prawie tylko wlosi i polacy byli
Adam Wyspiański : Jacek Gola - Czy wystarczył jeden kod QR dla całej rodziny??? Ja mam wylot z Wrocławia jak Wy 14.08. Lecę z żoną i z dwójką dzieci. (...)
Rita Zalińska: Jesteśmy teraz w Sougii. Zauważalne jest, że spora większość turystów to Grecy, czyli turystyka wewnętrzna. Spokojnie można przyjeżdżać, jest bezpiecznie i spokojnie.
Kinga Dąbrowska-Mielczarek: moja ukochana Kreta
Roy Feuillade: My favourite airport
Anna Baranek: Ciekawe jak Chania
Monika Szulejewska: Brawo My!
Robert Mch: Jak ja uwielbiam to ciasne, oldschoolowe, pachnące starością lotnisko
gość dodekanezowiec: Weź pod uwagę że turystów z Polski przyjeżdża dużo więcej niż z Albanii czy Serbii. Prawdopodobieństwo "strzału" koronawirusem zatem też wzrasta. Jak się człek nie obróci... Co do pytających o przyszły rok - warto wziąć pod uwagę sezonowość COVID-a. Skoro w tym roku najlepiej było w czerwcu i lipcu, też jest to jakaś wskazówka, kiedy jechać.  (...)
gość dodekanezowiec: W Grecji maks. 30 osób... Bo 2 rzędy do przodu, 2 do tyłu - tyle mogą na kwarantannę. Czasem (TUI, najlepsze lasty) ma wybór miejsca w samolocie, za dopłatą, siedzenie w ostatnim rzędzie ogranicza ryzyko :)
Gosia | crete.pl : Weź pod uwagę że turystów z Polski przyjeżdża dużo więcej niż z Albanii czy Serbii. Prawdopodobieństwo "strzału" koronawirusem zatem też wzrasta.
Paweł Langner: Polecamy KRETĘ ponieważ ludzie tam żyjący są bardzo mili, gościnni i nie nachalni jak np w Turcji więc warto tam latać!!! Nie wspomnę o widokch i wspaniałych zatokach jakimi są Elafonisi i Balos
Pan Marek Dortmund: Wszyscy co się wahają z przyjazdem zapraszam
Pan Marek Dortmund: Wszystko jest dyzenfekowane az do przesady w sklepach bez maski nie wejdziesz.
Pan Marek Dortmund: My na krecie u nas w hotelu przestrzegane są zasady higieny anty kowidowej .posiłki nakładane są przez personel .troszkę dłużej się czeka ale niszkodzi widoki rekompensujom wszystko
gość dodekanezowiec: Jeśli zatem Czarnogóra ma 600 tys. ludzi i 3.300 przypadków, to Polska by musiala miec 200.000 przypadkow żeby porównywac. Podobnie z Macedonią. 11 tys. przypadkow na 2 mln ludzi - czyli Polska tez musialaby miec  200.000 przypadkow żeby porównywac. 
Ania Błaszczyk Kowalczyk: My na Rodos .jest cudnie. Ale sercem na Krecie
gość dodekanezowiec : Sorki wielkie ale 600 zachorowań w Polsce to tal jak 150 w krajach typu Czechy. Polska ma mało zachorowań. Bądź 60 w kraju 4 milionowym by odpowiadało. 
Artur Iwański: My w połowie września jak się nic nie zmieni ☀️☀️☀️
Gosia | crete.pl : Proponuję abyś prześledził przy ilu nowych chorych Grecja zamknęła furtkę dla Albanii, Czarnogóry czy Macedonii. A teraz spójrz ile zachorowań dziennie jest w Polsce. Przy takich wartościach jakie są obecnie u nas trzeba się cieszyć że jeszcze pozwalają lądować samolotom z Polski....a nie marzyć o ściąganiu Polaków do siebie.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera