Rizogalo (Ρυζόγαλο)

Rizogalo

Składniki

  • 50g ryżu Arborio
  • 600 ml mleka
  • 30g cukru
  • ⅓ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z pomarańczy lub cytryny

Rizogalo to grecki deser przygotowany na bazie ryżu oraz mleka. Od tych dwóch składników wzięła się nazwa tego dania: ρυζι - ryzi - ryż; γάλα - gála - mleko. Dodatkiem, który wzbogaci smak może być skórka pomarańczowa lub cytrynowa, którą dodajemy w trakcie gotowania. Rizogalo doskonale sprawdzi się nie tylko w formie deseru, ale będzie też dobrą przekąską w ciągu dnia lub dodatkiem do śniadania.

Do przygotowania tego dania najbardziej będzie nadawać się krótki okrągły ryż. Grecy używają do rizogalo odmianę ryżu nazywaną γλασέ (glase). Jest ona podobna do odmiany arborio, którą także można użyć do rizogalo.

Istnieją dwa sposoby gotowania ryżu. Część Greków najpierw gotuje ryż w niewielkiej ilości wody, a następnie zalewa mlekiem i gotuje ponownie. Druga część (na ogół starsze Greczynki) gotuje ryż od razu w dużej ilości mleka. Najlepiej chyba wypróbować obie szkoły, jednak wybierając pierwszy sposób trzeba pamiętać aby użyć tylko połowy mleka z poniższych proporcji . Ponadto niektórzy dodają do rizogalo jajka, jednak nie jest to niezbędny składnik.

W części greckich receptur stosowana jest mąka kukurydziana do zagęszczenia, ale nie jest to niezbędne, ponieważ skrobia uwalniająca się podczas gotowania ryżu także nada kremową konsystencję. Przygotowanie rizogalo jest dość czasochłonne i wymaga stałej uwagi, bowiem bardzo ważne jest aby ryż z mlekiem gotować w niskiej temperaturze jednocześnie pilnując by mleko nie zaczęło się gotować, a ryż nie przywarł do dna naczynia.

1. Przygotowanie rizogalo zaczynamy od opłukania ryżu w zimnej wodzie.

2. Następnie w garnku o grubym dnie podgrzewamy ryż i mleko ustawiając średni ogień. Należy stale mieszać, aby ryż nie przywarł. Nie można także dopuścić do zagotowania mleka, więc jeśli osiągnie ono punkt krytyczny tuż przed zagotowaniem się, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez 30-40 minut mieszając od czasu do czasu. Na tym etapie można dodać otartą skórkę z pomarańczy bądź cytryny.

3. Po tym czasie dodajemy cukier oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy aż cukier rozpuści się. Jeśli rizogalo nie jest wystarczająco gęste to można je zagęścić przez dodanie łyżeczki mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Po dodaniu mąki trzeba rizogalo podgotować jeszcze kilka chwil aż zgęstnieje.

4. Rizogalo przekładamy do miseczek i posypujemy obficie cynamonem. Podajemy na ciepło, w temperaturze pokojowej lub prosto z lodówki.

Rizogalo

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Anna Mielin
Anna Mielin
2019-02-12 19:42:06

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156019663992551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Kourabiedes

Kourabiedes

Kourabiedes to greckie maślane ciasteczka tradycyjnie pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz większych rodzinnych uroczystości. Jak głosi legenda ich charakterystyczny półksiężycowy kształt zaczęto stosować podczas tureckiej okupacji jako nawiązanie do flagi tureckiej. Po odzyskaniu niepodległości przez Grecję ciastka te zaczęły być formowane także w inne kształty, najczęściej okrągłe i płaskie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Czy ktoś jutro jedzie przez lub z Rethymno samochodem i ma 2 wolne miejsca?
Wygląda na to że jutro jest otwarte ☺️
My też jutro się wybieramy i czekamy na info
Dzień dobry, czy jutro 24.09 wąwóz będzie otwarty? Z góry dziękuję :)
Gosia | crete.pl : Kurs ten jest w najnowszym rozkładzie jazdy KTELa, ale to trzeba śledzić na bieżąco. Gdyby zdarzyło się tak że z jakiegoś powodu zamkną Samarię to połączenie KTEL też zawieszą.
gość Kk: Czy po 26 09. nadal będzie możliwy przejazd  z Sougia do Omalos o 18:15 autobusem KTEL?
Gosia | crete.pl : Dzień dobry, bardzo żałuję ale nie mam takiej możliwości pośredniczenia w wynajęciu domu. Ale jeśli szuka Pan czegoś w prawdziwym kreteńskim stylu to takie miejsca są już chyba tylko w górach. W okolicach morza na ogół są apartamenty "turystyczne". (...)
Też widziałam, teraz początek września.... piękny
Też mieliśmy przyjemność spotkać :)
Też widzieliśmy go z całą rodziną i mamy nagranie ❤️
Kasia Hopa zobacz
Byłam, widziałam
Lepiej dla niego żeby tak ludziom nie ufal ,niestety
gość Wojtek: Witam, Pani Małgorzato, czy może Pani pomóc w wynajęciu domu, apartamentu w spokojnym, prawdziwie "Kreteńskim" miejscu, chętnie ze śniadaniami,  będziemy z żoną 3-10.2021, mamy już wynajęte auto.
Gosia | crete.pl : Nawet z odprawami wychodziło to korzystnie czasowo szczególnie w porównaniu do promów. Czas przeszły bo to news z 2016 roku.....
gość asia: Wszystko ok, niby krótsza podróż, ale czy ktoś doliczył czas na odprawę biletową, kontrolę bezpieczeństwa itp? 
Gosia | crete.pl : Podobno jest możliwość kupienia biletów okresowych ale nie znamy szczegółów. Z rozkładu jazdy autobusów miejskich wynika do Ammoudary dojedziesz linią 06.
Przeżyłam takie lądowanie i takowyż start . Wrażenie niesamowite!
Widok ze startu na pożegnanie Krety
10tego to zobaczę :)
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera