Cukinia w kuchni greckiej jest wszechobecna. Przyrządzenie jej w postaci zapiekanej w cieście filo to po prostu kolejny sposób na zastosowanie tego popularnego warzywa. Kolokithopita to w Polsce mało znana grecka "pita". Znacznie bardziej rozpoznawalnym daniem jest szpinakowa spankopita. Mimo że jest nieco pracochłonna to warto jednak pokusić się o przygotowanie kolokithopity, bo połączenie cukinii, fety, natki i mięty jest nad wyraz smaczne. Można ją podawać z jogurtem greckim, tzatzikami albo bez żadnych dodatków. Wtedy można poczuć jej subtelny i nieco odświeżający smak.
1. Przygotowanie tej potrawy zaczynamy od starcia nieobranej cukinii pozbawionej gniazda nasiennego na tarce o dużych oczkach. Cukinię należy następnie posolić i po 10 minutach dokładnie odcisnąć z wody.
Oliwę podgrzewamy na patelni i wrzucamy drobno pokrojoną dymkę, którą podsmażamy przez około 5 minut do miękkości, po czym wsypujemy ryż. Mieszamy i smażymy przez 1 minutę tak by ryż pokrył się oliwą, po czym wlewamy na patelnię wywar z warzyw. Całość gotujemy na małym ogniu przez 15 minut tak, aby ryż wchłonął wywar. Jak ryż będzie jeszcze lekko twardawy, zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy odsączoną z wody cukinię, Po wymieszaniu składników odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
2. Do ostudzonej cukinii z ryżem dodajemy resztę składników: natkę, miętę, wymieszane jajka oraz pokruszoną fetę. Całość doprawiamy dość konkretnie solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.
3. Czas teraz na przygotowanie głębokiej formy, w której będziemy piec kolokithopitę. Wnętrze naczynia trzeba pokryć cienką warstwą stopionego masła lub oliwą. Następnie nałożyć jeden płat filo na dno oraz boki naczynia a potem posmarować go niewielką ilością stopionego masła lub oliwą. Przydatny będzie do tego gęsty silikonowy pędzel. W ten sposób nakładamy jeszcze 1-2 płaty filo każdy smarując roztopionym masłem lub oliwą.
4. Na tak przygotowanym cieście rozkładamy równo masę z cukinią a wystające brzegi ciasta filo zawijamy do wnętrza formy. Całość przykrywamy pozostałymi płatami filo. Należy pamiętać aby każdy z nich smarować tłuszczem. Górne warstwy ciasta można pokroić nożem na mniejsze kwadraty. Ułatwi to późniejsze pokrojenie zapiekanki. Jeśli jednak tego nie zrobicie to też nie będzie źle.
5. Kolokithopitę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 35 minut, aż ciasto będzie rumiane. Podajemy ją na gorąco.
Placki warzywne to specjalność greckiej kuchni. Mnogość warzyw dostępnych o każdej porze roku prowokuje wręcz do pomysłowego ich wykorzystania. Tomatokeftedes, czyli placki z pomidorów, to właśnie przepis, który tę teorię udowadnia. Danie to jest popularne na Cykladach oraz w tradycyjnej kuchni Syros, Andros, Tinos, czy Santorini. Najbardziej charakterystyczny smak tomatokeftedes osiągają właśnie mieszkańcy tej ostatniej wyspy ze względu na specyficzny smak rosnących tam niewielkich pomidorów.
Cukinia w kuchni greckiej występuje bardzo często. Można ją odnaleźć jako składnik w pitach (kolokithopita), kotlecikach (kolokithokeftedes), w zapiekance warzywnej briam, w postaci smażonej w cieście (kolokithakia tiganita) lub po prostu ugotowanej bądź też zgrillowanej. Kolejnym smacznym sposobem na to warzywo jest przyrządzenie go w postaci faszerowanej. My wybraliśmy farsz bez mięsa, oparty głównie na fecie i orzechach włoskich.
Fasolakia to absolutnie genialny grecki sposób na przygotowanie zielonej fasolki szparagowej. Powoli duszona wraz z pomidorami i cebulą, później posypana świeżą natką pietruszki stanowi kolejne fantastyczne wegetariańskie danie zaczerpnięte z kuchni greckiej, jakie często gości na naszym stole w sezonie letnim.
Komentarze
komentarz z
Może być jeszcze pita z serem owczym,ze szpinakiem albo serem i szpinakiem☺.Każda pyszna
komentarz z
I wiele innych :) Grecy potrafią w filo przyrządzić chyba wszystko :)
komentarz z
Wiem.Miałam to szczęście ,dzieciństwo spędziłam wśród nich. ☺
komentarz z
Właśnie bardzo mi to smakowało a nie wiedziałam jak się nazywa. Teraz wiem ale szansa,że zapamiętam jest mała
komentarz z
od wielu lat robię wariacje na ten temat. Ciasto filo zastępuję gotowym ciastem francuskim, farsz w zależności od sezonu: tarta cukinia, mrożona mieszanka warzyw na patelnię, .... Do tego ryż kleisty (jak na rosotto). Wszędzie robi furorę.
komentarz z
Agnieszka Załuska ryż??? To faktycznie wariacja Agnieszko
komentarz z
Ania Janusz feta oczywiście ale robiłam próby z pleśniowym niebieskim (na zdadupiu nie zawsze wszystko masz w lodówce ) i też było super
komentarz z
Ania Janusz Grecy te zapiekanki robią często z resztek, taki przegląd tygodnia
komentarz z
Agnieszka Załuska oooo z pleśniowym może być faktycznie ciekawie
komentarz z
Ania Janusz zapomnialabym, w tym zamieszczonym przepisie oczywiście jest ryż. On i jajka sklejaja farsz
komentarz z
to ja może jednak coś innego jadłam bo ja tam ryżu nie wyczuwałam
komentarz z
Ania Janusz tego ryżu się nie czuje w smaku
komentarz z
Agnieszka Załuska A no chyba że tak
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153926709497551,10156441724082551,943048341202764