Pomidorowa z xinochondros

Pomidorowa z xinochondros

Składniki

  • 3-4 dojrzałe pomidory
  • pół filiżanki oliwy
  • 1 filiżanka xinochondros
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 szklanki wody

Ξινόχοντρος σούπα με ντομάτα

Niedawno pisaliśmy o xinochondros czyli specyficznym kreteńskim produkcie wytwarzanym z ziaren pszenicy oraz kwaśnego mleka. Przygotowany i porządnie wysuszony w słońcu może być przechowywany przez wiele miesięcy bez straty jakości. Jest on przede wszystkim znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju zup, sosów, gulaszy itp dań.

Dziś zaprezentujemy pierwszy sposób wykorzystania xinochondros w tradycyjnej, bardzo prostej i jednocześnie zaskakująco smacznej kreteńskiej zupie pomidorowej. Na wstępie warto podkreślić, że jest to mało praco- i czasochłonne danie. Co więcej jednocześnie lista składników też jest naprawdę krótka i prosta. Oprócz startych pomidorów i xinochondros do przyrządzenia tej zupy będzie potrzebna tylko woda, oliwa oraz trochę soli i pieprzu.

Xinochondros odgrywa w tym daniu jedną z głównych ról, więc bez tego składnika nie da się przygotować tej zupy. Jeśli więc zaintrygował Was ten przepis to nie pozostaje nic innego jak kupić paczuszkę xinochonrdos podczas wakacji na Krecie. Dostępne są one w sporej części dużych sklepów spożywczych. Tak zaopatrzeni będziecie mogli po powrocie do Polski przy najbliższej okazji przyrządzić własną kreteńską pomidorówkę. Do czego szczerze zachęcamy bo jej chlebowy i lekko kwaskowy posmak sprawia, że jest zupełnie inna od naszych zup.

1. Wodę wlewamy do garnka i wstawiamy do zagotowania. W tym czasie pomidory ścieramy na tarce odrzucając skórę.

2. Do wrzątku wrzucamy starte pomidory, xinochondros, oliwę oraz przyprawy do smaku.

3. Następnie zmniejszamy ogień i mieszamy od czasu do czasu gotując razem około 50-60 minut. Po tym czasie xinochondros rozdzieli się i zmięknie, a zupa jest gotowa.


Pomidorowa z xinochondros

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155725506377551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasoláda to grecka zupa fasolowa uznawana za jedną z najpopularniejszych zup tego kraju. Fantastycznie sprawdza się w zimowe dni, gdyż jest gęsta, rozgrzewająca i sycąca. Mimo tego że nie jest gotowana na mięsie, a jej głównymi składnikami są wyłącznie warzywa to zupa ta jest pyszna, pełna smaku i aromatu. W naszym domu na stałe weszła do kanonu ulubionych zup.

Spaghetti z sosem pomidorowym i mastyksem

Spaghetti z sosem pomidorowym i mastyksem

Pomidorowy sos do spaghetti poprzez dodanie mastyksu nabiera innego smaku. Nie jest to oczywiście tradycyjna potrawa grecka, dodatek modnego ostatnio mastyksu sprawia, że danie to zaliczane jest do kanonu współczesnej kuchni greckiej. Oczywiście aby je przyrządzić niezbędne jest posiadanie kilku kryształków tej żywicy, gdyż bez tego dodatku będzie to zwykły sos pomidorowy.

Zupa jarzynowa z xinochondros

Zupa jarzynowa z xinochondros

Prezentowana zupa jarzynowa z dodatkiem xinochodros jest smaczna ale zupełnie inna w smaku niż tradycyjne polskie zupy warzywne. Jest także prosta i szybka w przygotowaniu. A oprócz xinochondros nie wymaga w zasadzie innych kreteńskich specjałów.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Decyzje zapadały zapewne w Atenach ?
 Niech podwyższają dalej ceny i opłaty wprowadzają nowe jak np. od biletów na promy na Santorini… Turysta nie jest idiotą i też potrafi liczyć .
 W tym roku na jednej z plaż Naksos wołali 80 euro za komplet leżaków z parasolem. Jest jednak pewna granica, przynajmniej dla mnie
Christian Arnidis - Moja Grecja  Ale to samo mówili właściciele sklepów czy restauracji . Turysta nie wydaje .
Christian Arnidis - Moja Grecja  Ciekawe dlaczego . Przecież tam zamożny turysta lata
 Dlaczego mnie to nie dziwi.. w turystyce już dawno zapomniano czym jest i z czym się wiąże krzywa popytu..
 Tak samo jak alerty pogodowe u nas, wstrzymujące tatrzańskich przewodników a potem idealna pogoda, 10% skuteczności prognozy.
gość PiotrWie  Jak czekaliście prawie cały dzień na prom w Aghia Roumeli będąc przygotowani do chodzenia to trzeba było iść E4 do Chora Sfakion albo przynajmniej do Loutro - ładny szlak, jak na nadmorską wersję E4 względnie nietrudny.
 Ciekawe kiedy wpadną na pomysł noszenia kasków, kiedy poprawią kładki, które są wielką prowizorką. Za każdą grupą powinien iść przewodnik zamykający grupę, który byłby kumaty w udzielaniu podstawowej pomocy medycznej. To jest obiekt zamknięty, biorą za to kasę, więc powinni podejść do tematu odpowiedzialnie. Ale Grekom często brak wyobraźni i chęci. Siga siga.
Christian Arnidis - Moja Grecja  Po katastrofie kolejowej w Tembi , zawieszono kursy pociągów na ponad miesiąc a Przez stronę kolei można było kupować bilety na niekursujace pociągi

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera