Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

O tym że dieta śródziemnomorska jest zdrowa pisano już wielokrotnie. Naukowcy systematycznie prowadzą różne badania nad wpływem tej diety na ludzkie organizmy. W ostatnich tygodniach opublikowano wyniki badań, których przedmiotem był wpływ diety śródziemnomorskiej na poziom cukru we krwi.

Wyniki sugerują, że dieta śródziemnomorska poprawia metabolizm glukozy w przypadku pacjentów z cukrzycą typu 2. W porównaniu z grupą kontrolną u badanych stwierdzono obniżenie stężenia glukozy na czczo, obniżenie wskaźnika masy ciała (BMI) i stężenia cholesterolu. Jednocześnie zaobserwowano spadek ciśnienia krwi.

Co takiego jedzą więc Grecy, że ich dieta działa w tak korzystny sposób? Wiadomo, że najbardziej efektywne jest połączenie tych składników, które wchodzą ze sobą w interakcje tworząc nowe związki pozytywnie oddziałujące na organizmy. Poniżej znajdziecie listę produktów stanowiących bazę diety śródziemnomorskiej:

  1. Oliwa z oliwek to podstawa diety śródziemnomorskiej. W Grecji stosowana wszędzie i do wszystkiego. O jej prozdrowotnych właściwościach wiadomo już powszechnie. Grecka oliwa należy do najlepszych a potwierdzeniem tego jest wiele nagród i wyróżnień zdobywanych na różnego rodzaju konkursach.
  2. Suszone oregano - jedno z najpopularniejszych ziół, a jednocześnie jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów, warto więc włączyć go do codziennej diety i stosować do przyprawiania potraw.

    Suszone oregano

  3. Jogurt grecki - bogate źródło wapnia i białka, zawierające korzystne szczepy bakterii, wspomaga pracę systemu odpornościowego i reguluje trawienie. Kupując jogurt koniecznie trzeba spojrzeć na listę składników nie ma on prawa zawierać żelatyny, czy też innych zagęszczaczy.
  4. Czosnek to same korzyści, bowiem nie tylko chroni serce i ma właściwości przeciwnowotworowe, ale też znakomicie podkreśla smak potraw.
  5. Częstym dodatkiem do greckich dań jest sok z cytryny, który jest wyjątkowo bogaty w przeciwutleniacze i flawonoidy redukujące wolne rodniki. Z tego względu warto przejąć ten zwyczaj do własnej kuchni.

    Sok z cytryny to częsty dodatek greckich dań

  6. Oliwki występują w znacznej część posiłków i przekąsek. Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i przeciwutleniacze.
  7. Sardynki i sardele - te małe rybki są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią serce, utrzymują odpowiedni poziom cukru we krwi oraz chronią stawy. Mimo że ten składnik kuchni greckiej nie jest niskotłuszczowy, to należy mieć na uwadze, że jest to bogate źródło wapnia i witaminy D. Są zdrowe pod każdą postacią zarówno marynowane, smażone, suszone czy też pieczone.
  8. Warzywa strączkowe są częstym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Przyrządzane są w zupach, duszone albo zapiekane. Można powiedzieć że to samo zdrowie, gdyż są one źródłem białka roślinnego, stanowią dobry substytut mięsa bogaty w żelazo oraz witaminy z grupy B, zawierają też cynk, potas, przeciwutleniacze i błonnik. Wielokrotnie udowodniano ich korzystne właściwości: ochronę przed chorobami układu krążenia, trzymanie w ryzach poziomu cukru we krwi a także wspomaganie odchudzania.
  9. Orzechy włoskie są bardzo kaloryczne ale jednocześnie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych.
  10. Figi (także suszone) obecne w diecie od starożytności, są doskonałym źródłem błonnika, minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz regulują pracę układu krwionośnego i pokarmowego.

    Ser feta

  11. Feta, ten najpopularniejszy w Grecji ser, jest bogatym źródło wapnia i fosforu, który zastępuje w diecie śródziemnomorskiej rzadziej jadane mięso.
  12. Pomidory - to bogate źródło witamin, minerałów oraz silnych antyoksydantów. Najsilniejszym z nich jest likopen, który zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Zaletą pomidorów jest to, że nawet w formie przetworzonej, czyli w postaci przecieru, sosu, czy keczupu są bogate w bezcenne dla zdrowia substancje.
Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.58
Liczba ocen: 6
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.58 na 5 (0) liczba ocen 6
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Oliwy Eliama

Oliwy Eliama

Klienci sklepu kreta24.pl wiedzą, że mogą znaleźć tu doskonałej jakości kreteńskie i greckie oliwy oraz wiele innych ekologicznych produktów. O bardzo wysokiej jakości asortymencie tego sklepu pisaliśmy już wielokrotnie. Tym razem chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę na bardzo wysokiej jakości oliwy Eliama produkowane przez Elli’s farm w Agia Barbara na Krecie.

Herbata dictamus

Herbata dictamus

Roślina Origanum dictamnus to kolejny sztandarowy produkt Krety znany także pod nazwami: Dittany, Δίκταμο, hop majoram, Dittany of Crete czy też Cretan dittany. Jest to wieloletnia płożąca roślina występująca w naturalnym środowisku tylko na Krecie. Na przestrzeni wieków wielu zbieraczy zginęło lub odniosło rany podczas prób pozyskania rośliny, ponieważ występuje ona na dość trudno dostępnych terenach. Jej 20-30 cm krzaczki najłatwiej spotkać na wapiennych zboczach górskich, w wąwozach oraz na klifach.

Xinochondros

Xinochondros

Xinochondros (Ξινόχοντρος) to jeden z najbardziej tradycyjnych spożywczych produktów Krety, który był wytwarzany już w czasach starożytnych.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Jutro na morzu Egejskim ma być bardzo silny wiatr. My mieliśmy przepływać z Amorgos na Koufonissię ale odwołano prom - ma być 8 w skali Beauforta, mamy nadzieję na prom w sobotę. Ciekawe jakie wiatry zapowiadają na Krecie. 
 W wąwozie od dawna są ostrzeżenia i myślę, że ta zmiana regulaminu nie była aż tak potrzebna. To się może zawsze zdarzyć. Zwłaszcza, że ostatnio było trzęsienie ziemi. Bardziej mnie ciekawi dlaczego nikt nie zwraca uwagi na wejściu na obuwie. Sama byłam świadkiem jak dwie panie, Polki zresztą, przeszły szlak w klapeczkach. Wycieczka zorganizowana to była. Udało im się. (...)
gość rask  Chyba chodzi o milion pasażerów a nie milion przylotów?
 Liczę na kolejne, już trzecie przejście już niebawem
gość PiotrWie  My jesteśmy na Cykladach ( aktualnie na Amorgos) i jest na zmianę - jeden dzień upału że tylko da się przeżyć w wodzie i na plaży, drugi ciepły z lekkimi chmurkami a trzeci z wiatrem który łeb urywa.
 Jednak nie w całej Grecji taka pogoda, od 3 dni jesteśmy pod Olimpem na Rivierze i jest coraz chłodniej, ciepło ale nie upalnie. W nocy padało.
 W takim razie Malia teraz odbija sobie majówkowe chmury - i jak na Malię raportowaną wówczas ("chłód", długie rękawy i wiatr) -> z końcówki stawki - wysuwa się na czoło (temperaturowego) peletonu
 I zaraz będzie wysyp komentarzy: „świetnie, kocham ciepełko” :/
 A w majówkę 16 st .
 Παρά πολύ ζέστη και έχει σκόνη πολύ

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera