O tym że dieta śródziemnomorska jest zdrowa pisano już wielokrotnie. Naukowcy systematycznie prowadzą różne badania nad wpływem tej diety na ludzkie organizmy. W ostatnich tygodniach opublikowano wyniki badań, których przedmiotem był wpływ diety śródziemnomorskiej na poziom cukru we krwi.
Wyniki sugerują, że dieta śródziemnomorska poprawia metabolizm glukozy w przypadku pacjentów z cukrzycą typu 2. W porównaniu z grupą kontrolną u badanych stwierdzono obniżenie stężenia glukozy na czczo, obniżenie wskaźnika masy ciała (BMI) i stężenia cholesterolu. Jednocześnie zaobserwowano spadek ciśnienia krwi.
Co takiego jedzą więc Grecy, że ich dieta działa w tak korzystny sposób? Wiadomo, że najbardziej efektywne jest połączenie tych składników, które wchodzą ze sobą w interakcje tworząc nowe związki pozytywnie oddziałujące na organizmy. Poniżej znajdziecie listę produktów stanowiących bazę diety śródziemnomorskiej:
Klienci sklepu kreta24.pl wiedzą, że mogą znaleźć tu doskonałej jakości kreteńskie i greckie oliwy oraz wiele innych ekologicznych produktów. O bardzo wysokiej jakości asortymencie tego sklepu pisaliśmy już wielokrotnie. Tym razem chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę na bardzo wysokiej jakości oliwy Eliama produkowane przez Elli’s farm w Agia Barbara na Krecie.
Roślina Origanum dictamnus to kolejny sztandarowy produkt Krety znany także pod nazwami: Dittany, Δίκταμο, hop majoram, Dittany of Crete czy też Cretan dittany. Jest to wieloletnia płożąca roślina występująca w naturalnym środowisku tylko na Krecie. Na przestrzeni wieków wielu zbieraczy zginęło lub odniosło rany podczas prób pozyskania rośliny, ponieważ występuje ona na dość trudno dostępnych terenach. Jej 20-30 cm krzaczki najłatwiej spotkać na wapiennych zboczach górskich, w wąwozach oraz na klifach.
Xinochondros (Ξινόχοντρος) to jeden z najbardziej tradycyjnych spożywczych produktów Krety, który był wytwarzany już w czasach starożytnych.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz