Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

O tym że dieta śródziemnomorska jest zdrowa pisano już wielokrotnie. Naukowcy systematycznie prowadzą różne badania nad wpływem tej diety na ludzkie organizmy. W ostatnich tygodniach opublikowano wyniki badań, których przedmiotem był wpływ diety śródziemnomorskiej na poziom cukru we krwi.

Wyniki sugerują, że dieta śródziemnomorska poprawia metabolizm glukozy w przypadku pacjentów z cukrzycą typu 2. W porównaniu z grupą kontrolną u badanych stwierdzono obniżenie stężenia glukozy na czczo, obniżenie wskaźnika masy ciała (BMI) i stężenia cholesterolu. Jednocześnie zaobserwowano spadek ciśnienia krwi.

Co takiego jedzą więc Grecy, że ich dieta działa w tak korzystny sposób? Wiadomo, że najbardziej efektywne jest połączenie tych składników, które wchodzą ze sobą w interakcje tworząc nowe związki pozytywnie oddziałujące na organizmy. Poniżej znajdziecie listę produktów stanowiących bazę diety śródziemnomorskiej:

  1. Oliwa z oliwek to podstawa diety śródziemnomorskiej. W Grecji stosowana wszędzie i do wszystkiego. O jej prozdrowotnych właściwościach wiadomo już powszechnie. Grecka oliwa należy do najlepszych a potwierdzeniem tego jest wiele nagród i wyróżnień zdobywanych na różnego rodzaju konkursach.
  2. Suszone oregano - jedno z najpopularniejszych ziół, a jednocześnie jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów, warto więc włączyć go do codziennej diety i stosować do przyprawiania potraw.

    Suszone oregano

  3. Jogurt grecki - bogate źródło wapnia i białka, zawierające korzystne szczepy bakterii, wspomaga pracę systemu odpornościowego i reguluje trawienie. Kupując jogurt koniecznie trzeba spojrzeć na listę składników nie ma on prawa zawierać żelatyny, czy też innych zagęszczaczy.
  4. Czosnek to same korzyści, bowiem nie tylko chroni serce i ma właściwości przeciwnowotworowe, ale też znakomicie podkreśla smak potraw.
  5. Częstym dodatkiem do greckich dań jest sok z cytryny, który jest wyjątkowo bogaty w przeciwutleniacze i flawonoidy redukujące wolne rodniki. Z tego względu warto przejąć ten zwyczaj do własnej kuchni.

    Sok z cytryny to częsty dodatek greckich dań

  6. Oliwki występują w znacznej część posiłków i przekąsek. Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i przeciwutleniacze.
  7. Sardynki i sardele - te małe rybki są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią serce, utrzymują odpowiedni poziom cukru we krwi oraz chronią stawy. Mimo że ten składnik kuchni greckiej nie jest niskotłuszczowy, to należy mieć na uwadze, że jest to bogate źródło wapnia i witaminy D. Są zdrowe pod każdą postacią zarówno marynowane, smażone, suszone czy też pieczone.
  8. Warzywa strączkowe są częstym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Przyrządzane są w zupach, duszone albo zapiekane. Można powiedzieć że to samo zdrowie, gdyż są one źródłem białka roślinnego, stanowią dobry substytut mięsa bogaty w żelazo oraz witaminy z grupy B, zawierają też cynk, potas, przeciwutleniacze i błonnik. Wielokrotnie udowodniano ich korzystne właściwości: ochronę przed chorobami układu krążenia, trzymanie w ryzach poziomu cukru we krwi a także wspomaganie odchudzania.
  9. Orzechy włoskie są bardzo kaloryczne ale jednocześnie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych.
  10. Figi (także suszone) obecne w diecie od starożytności, są doskonałym źródłem błonnika, minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz regulują pracę układu krwionośnego i pokarmowego.

    Ser feta

  11. Feta, ten najpopularniejszy w Grecji ser, jest bogatym źródło wapnia i fosforu, który zastępuje w diecie śródziemnomorskiej rzadziej jadane mięso.
  12. Pomidory - to bogate źródło witamin, minerałów oraz silnych antyoksydantów. Najsilniejszym z nich jest likopen, który zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Zaletą pomidorów jest to, że nawet w formie przetworzonej, czyli w postaci przecieru, sosu, czy keczupu są bogate w bezcenne dla zdrowia substancje.
Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.58
Liczba ocen: 6
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.58 na 5 (0) liczba ocen 6
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Malotira, górska herbata

Malotira, górska herbata

Przeglądając stragany z lokalnymi produktami na Krecie z pewnością znajdziecie na nich Malotirę, czyli tzw. herbatę górską (Moutain Tea). Ta popularna roślina znana pod łacińską nazwą sideritis syriaca rośnie dziko na górskich obszarach Krety w masywie Lefka Ori, dzięki czemu jest pozbawiona zanieczyszczeń. Malotira jest jednym z bardzo wielu gatunków gojnika, który występuje popularnie w basenie Morza Śródziemnego, na Bałkanach, czy krajach Bliskiego Wschodu. Sideritis syriaca jest odmianą występującą wyłącznie na Krecie, zaś specyficzny zapach tej suszonej rośliny i smak naparu nieodparcie kojarzy się nam z tą wyspą.

Grecka oliwa kontra reszta świata

Grecka oliwa kontra reszta świata

Grecja to po Hiszpanii i Włoszech trzeci największy producent oliwy na świecie posiadający kilkunasto-procentowy udział w globalnym rynku. Widząc liczne oliwne gaje na Krecie pewnie nie zdziwi Was, że niespełna 1/3 całkowitej produkcji greckiej oliwy pochodzi właśnie z tej wyspy. Podobnie wysoki, bo blisko 27% udział posiadają jedynie gaje oliwne położone na Peloponezie.

Feta (Φέτα)

Feta (Φέτα)

Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Piekna wyspa szkoda by bylo stracic cos tak pieknego
Christian Arnidis - Moja Grecja  Szczerze to bym się zdziwił gdyby na Santorini nie bylo trzęsień ziemi . Wyspa leży na tzw łuku wulkanicznym jaki się może wytworzyć kilkadziesiąt lub kilkaset kilometrów za linią subdukcji czyli obszarem gdzie jedna płyta tektoniczna się wciska pod drugą . To działa tak że najsilniejsze wstrząsy są w obszarze subdukcji , słabsze na łuku wulkanicznym . Kilkadziesiąt lub kilkaset metrów za . (...)
gość PiotrWie  My na szczęście na razie jedziemy na Gran Canarię, na Cyklady dopiero 10 kwietnia, mam nadzieję że do tego czasu się uspokoi bo mamy w planach między innymi Amorgos.
 kiedyś ten świat musi się skończyć …
 Wartość 7700, to jakaś gruba kaczka dziennikarska. Uniwersytet Ateński raportuje niecałe 1200 zdarzeń od 26.01.2025, EuroMediterranean Seismological Centre z kolei prezentuje dane o 1375 zdarzeniach. W tym 137 powyżej 4 magnitudo i 4 powyżej 5 magnitudo. Nie zmienia to faktu, że skala zjawiska jest gigantyczna i wielu specjalistów ostrzega, że może to być wstęp do zjawiska o większej skali. Oby się tym razem mylili.
 Oby się Kolumbo nie obudził, wtedy to już będzie pozamiatane
 Trzeba mieć nadzieję, że na tym się zakończy
 Mamy nadzieję że wszystko się skończy dobrze trzęsienia są odczuwane na Krecie
gość dodekanezowiec  Balos/Gramvousa wywarły na mnie największe wrażenie, Falassarna niedoceniana, Elafonissi przeceniana. Ale tak poza tym Kreta nie ma za wiele pięknych plaż.  Cypr, Majorka, Sardynia - tam przy hotelach są od razu piękne plaże.    
gość dodekanezowiec  „Widocznymi i bardziej wymiernymi wyznacznikami tych zmian jest stale powiększająca się baza noclegowa nie tylko w postaci niezliczonych hoteli na północy wyspy i coraz szerszej ofercie południowego wybrzeża” Ale Grecję cenię za to, że nie ma takiego przegięcia jak w Hiszpanii (50-piętrowy hotel w Benidorm mówi wszystko), ani takiego niedorozwoju (uzasadnione słowo, należy im się) jak we włoskiej Kalabrii. (...)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera