Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

O tym że dieta śródziemnomorska jest zdrowa pisano już wielokrotnie. Naukowcy systematycznie prowadzą różne badania nad wpływem tej diety na ludzkie organizmy. W ostatnich tygodniach opublikowano wyniki badań, których przedmiotem był wpływ diety śródziemnomorskiej na poziom cukru we krwi.

Wyniki sugerują, że dieta śródziemnomorska poprawia metabolizm glukozy w przypadku pacjentów z cukrzycą typu 2. W porównaniu z grupą kontrolną u badanych stwierdzono obniżenie stężenia glukozy na czczo, obniżenie wskaźnika masy ciała (BMI) i stężenia cholesterolu. Jednocześnie zaobserwowano spadek ciśnienia krwi.

Co takiego jedzą więc Grecy, że ich dieta działa w tak korzystny sposób? Wiadomo, że najbardziej efektywne jest połączenie tych składników, które wchodzą ze sobą w interakcje tworząc nowe związki pozytywnie oddziałujące na organizmy. Poniżej znajdziecie listę produktów stanowiących bazę diety śródziemnomorskiej:

  1. Oliwa z oliwek to podstawa diety śródziemnomorskiej. W Grecji stosowana wszędzie i do wszystkiego. O jej prozdrowotnych właściwościach wiadomo już powszechnie. Grecka oliwa należy do najlepszych a potwierdzeniem tego jest wiele nagród i wyróżnień zdobywanych na różnego rodzaju konkursach.
  2. Suszone oregano - jedno z najpopularniejszych ziół, a jednocześnie jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów, warto więc włączyć go do codziennej diety i stosować do przyprawiania potraw.

    Suszone oregano

  3. Jogurt grecki - bogate źródło wapnia i białka, zawierające korzystne szczepy bakterii, wspomaga pracę systemu odpornościowego i reguluje trawienie. Kupując jogurt koniecznie trzeba spojrzeć na listę składników nie ma on prawa zawierać żelatyny, czy też innych zagęszczaczy.
  4. Czosnek to same korzyści, bowiem nie tylko chroni serce i ma właściwości przeciwnowotworowe, ale też znakomicie podkreśla smak potraw.
  5. Częstym dodatkiem do greckich dań jest sok z cytryny, który jest wyjątkowo bogaty w przeciwutleniacze i flawonoidy redukujące wolne rodniki. Z tego względu warto przejąć ten zwyczaj do własnej kuchni.

    Sok z cytryny to częsty dodatek greckich dań

  6. Oliwki występują w znacznej część posiłków i przekąsek. Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i przeciwutleniacze.
  7. Sardynki i sardele - te małe rybki są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią serce, utrzymują odpowiedni poziom cukru we krwi oraz chronią stawy. Mimo że ten składnik kuchni greckiej nie jest niskotłuszczowy, to należy mieć na uwadze, że jest to bogate źródło wapnia i witaminy D. Są zdrowe pod każdą postacią zarówno marynowane, smażone, suszone czy też pieczone.
  8. Warzywa strączkowe są częstym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Przyrządzane są w zupach, duszone albo zapiekane. Można powiedzieć że to samo zdrowie, gdyż są one źródłem białka roślinnego, stanowią dobry substytut mięsa bogaty w żelazo oraz witaminy z grupy B, zawierają też cynk, potas, przeciwutleniacze i błonnik. Wielokrotnie udowodniano ich korzystne właściwości: ochronę przed chorobami układu krążenia, trzymanie w ryzach poziomu cukru we krwi a także wspomaganie odchudzania.
  9. Orzechy włoskie są bardzo kaloryczne ale jednocześnie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych.
  10. Figi (także suszone) obecne w diecie od starożytności, są doskonałym źródłem błonnika, minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz regulują pracę układu krwionośnego i pokarmowego.

    Ser feta

  11. Feta, ten najpopularniejszy w Grecji ser, jest bogatym źródło wapnia i fosforu, który zastępuje w diecie śródziemnomorskiej rzadziej jadane mięso.
  12. Pomidory - to bogate źródło witamin, minerałów oraz silnych antyoksydantów. Najsilniejszym z nich jest likopen, który zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Zaletą pomidorów jest to, że nawet w formie przetworzonej, czyli w postaci przecieru, sosu, czy keczupu są bogate w bezcenne dla zdrowia substancje.
Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Feta, czyli jak ugryźć ten ser

Feta, czyli jak ugryźć ten ser

Feta to miękki ser o około 40% zawartości tłuszczu. Jest jednocześnie kruchy i dobrze się topi. Dzięki przechowywaniu w solance długo zachowuje świeżość.Warunki w jakich dojrzewa feta wpływają na jej smak. Może być ona ostra, łagodna, czy bardziej słona. Grecy mają na ogół swoje ulubione rodzaje i właśnie takie kupują.

Eliama Gold - kreteńskie złoto

Eliama Gold - kreteńskie złoto

Jedną z największych nowości, które w ostatnich dwóch latach pojawiły się na polskim rynku, są oliwy polifenolowe pochodzące z Krety i Grecji. W ubiegłym roku pisaliśmy o nich dwukrotnie, jednak nadal są to produkty mało znane i rozpoznawalne w Polsce. Dla nas temat ten stał się bardzo interesujący, więc postanowiliśmy przyjrzeć mu się jeszcze bliżej. Publikujemy zatem kolejne informacje na temat oliw polifenolowych, koncentrując się w tym artykule przede wszystkim na doskonałej oliwie Eliama Gold wyprodukowanej przez firmę Elli’s Farm na Krecie.

Historia i zalety Frappe

Historia i zalety Frappe

Po frappe (φραπές) szczególnie chętnie sięgamy w upalne dni, o które na południu Europy nie trudno. Wiele osób we Frappe ceni sobie możliwość połączenia zamiłowania do kawy z orzeźwiającym działaniem zimnej wody oraz lodu. Mrożona kawa to również doskonały sposób na pobudzenie organizmu, gdyż typowa szklanka tego napoju zawiera od 65 do około 100mg kofeiny.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Zgubić się w wąwozie Kourtaliko to sztuka. Trzeba przekroczyć wybetonowane obrzeże ścieżki i pójść poza wyznaczona trasą  Ale ludzie mają różne dziwne pomysły - wczoraj widzieliśmy dwie osoby uparcie próbujące zejść ze stromego klifu ścieżką zamkniętą płotem i wyraźnie oznakowaną zakaz wstępu, niebezpieczeństwo wypadku.
Love seeing them in flight, supreem fliers!
Bliskie spotkania :)
Byłam w ostatni wtorek i zastanawiałam się, co to za piękne, drapieżne ptaki latają nad Lassithi! Możliwe, że właśnie wtedy zostały wypuszczone?
gość PiotrWie: Dziś byliśmy na plaży Sarakiniko. Tragedii nie było - tylko dwa autobusy i 23 samochody osobowe. Ponieważ teren jest dość rozległy to się rozeszli i nie przeszkadzało. Ale nie wyobrażam sobie co tu się dzieje w lipcu i sierpniu.
Och nie miałam wielką nadzieję że do tego nie dojdzie.
Super jak ja byłam to był szlak zamkniety
Super miejsce. Kto wybiera się na Kretę, to powinien mieć w planach ten wąwóz. Polecam
jeszcze tylko 2.5 miesiąca :)
Podobne plany w Komiža na Wyspie Vis w Chorwacji. Żal.
Koszmar. Plakias to takie piękne miejsce, a klif niesamowity.
W 2020 było cudownie, pusto, czysto i cicho. Zalety pandemi....
Poza fajną laską nic ciekawego
Byłem pierwszy raz na Balos w 2012 roku, w szczycie sezonu i pamiętam, że zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Ludzi było wtedy mniej, dało się zaparkować na szczycie bez problemu. Kolejny raz w zeszłym roku. Również w sezonie. Miałem wrażenie, że droga zrobiła się jakaś węższa i bardziej niebezpieczna. Samochodów multum, było naprawdę ciężko się dostać na szczyt. (...)
Piękna i niezwykla
gość CreteYourLife: Prace już trwają. Usypali drogę i kopary rozjeżdżają klif. 
Smrodek, wiatr taki, że w oczy sypie piachem, mnóstwo ludzi, jako plaża skała posypana piachem. Za to Gramvousa Super
gość PiotrWie: Tu jest sporo szlaków pieszych, prowadzących z Chorio od odludnych plaż. Oczywiście nie jest to wyspa na 3  tygodnie, w czwartek przenosimy się na Milos Po powrocie napiszę więcej.  
Gosia | crete.pl : Kimolos wydaje się być wyspą na krótki wypad. Jest dość mała. Po urlopie napiszesz coś więcej na jej temat?
gość PiotrWie: My byśmy na Balos na początku czerwca 2009 i już wtedy stwierdziliśmy że jest za dużo ludzi. Nie potrafię sobie wyobrazić co się dzieje w lipcu i sierpniu - nigdy nie byliśmy w tym okresie pomimo 17 pobytów na Krecie. Obecnie jesteśmy na Kimolos, turystów można policzyć na palcach jednej ręki. Plaże mamy tylko dla siebie. (...)
Przepiękne miejsce. Miałam przyjemność być, gdy było mało osób.
Zmarnowany dzień wakacji
Balos
Cudowne miejsce
Jadzia Piszczek
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera