Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

O tym że dieta śródziemnomorska jest zdrowa pisano już wielokrotnie. Naukowcy systematycznie prowadzą różne badania nad wpływem tej diety na ludzkie organizmy. W ostatnich tygodniach opublikowano wyniki badań, których przedmiotem był wpływ diety śródziemnomorskiej na poziom cukru we krwi.

Wyniki sugerują, że dieta śródziemnomorska poprawia metabolizm glukozy w przypadku pacjentów z cukrzycą typu 2. W porównaniu z grupą kontrolną u badanych stwierdzono obniżenie stężenia glukozy na czczo, obniżenie wskaźnika masy ciała (BMI) i stężenia cholesterolu. Jednocześnie zaobserwowano spadek ciśnienia krwi.

Co takiego jedzą więc Grecy, że ich dieta działa w tak korzystny sposób? Wiadomo, że najbardziej efektywne jest połączenie tych składników, które wchodzą ze sobą w interakcje tworząc nowe związki pozytywnie oddziałujące na organizmy. Poniżej znajdziecie listę produktów stanowiących bazę diety śródziemnomorskiej:

  1. Oliwa z oliwek to podstawa diety śródziemnomorskiej. W Grecji stosowana wszędzie i do wszystkiego. O jej prozdrowotnych właściwościach wiadomo już powszechnie. Grecka oliwa należy do najlepszych a potwierdzeniem tego jest wiele nagród i wyróżnień zdobywanych na różnego rodzaju konkursach.
  2. Suszone oregano - jedno z najpopularniejszych ziół, a jednocześnie jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów, warto więc włączyć go do codziennej diety i stosować do przyprawiania potraw.

    Suszone oregano

  3. Jogurt grecki - bogate źródło wapnia i białka, zawierające korzystne szczepy bakterii, wspomaga pracę systemu odpornościowego i reguluje trawienie. Kupując jogurt koniecznie trzeba spojrzeć na listę składników nie ma on prawa zawierać żelatyny, czy też innych zagęszczaczy.
  4. Czosnek to same korzyści, bowiem nie tylko chroni serce i ma właściwości przeciwnowotworowe, ale też znakomicie podkreśla smak potraw.
  5. Częstym dodatkiem do greckich dań jest sok z cytryny, który jest wyjątkowo bogaty w przeciwutleniacze i flawonoidy redukujące wolne rodniki. Z tego względu warto przejąć ten zwyczaj do własnej kuchni.

    Sok z cytryny to częsty dodatek greckich dań

  6. Oliwki występują w znacznej część posiłków i przekąsek. Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i przeciwutleniacze.
  7. Sardynki i sardele - te małe rybki są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią serce, utrzymują odpowiedni poziom cukru we krwi oraz chronią stawy. Mimo że ten składnik kuchni greckiej nie jest niskotłuszczowy, to należy mieć na uwadze, że jest to bogate źródło wapnia i witaminy D. Są zdrowe pod każdą postacią zarówno marynowane, smażone, suszone czy też pieczone.
  8. Warzywa strączkowe są częstym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Przyrządzane są w zupach, duszone albo zapiekane. Można powiedzieć że to samo zdrowie, gdyż są one źródłem białka roślinnego, stanowią dobry substytut mięsa bogaty w żelazo oraz witaminy z grupy B, zawierają też cynk, potas, przeciwutleniacze i błonnik. Wielokrotnie udowodniano ich korzystne właściwości: ochronę przed chorobami układu krążenia, trzymanie w ryzach poziomu cukru we krwi a także wspomaganie odchudzania.
  9. Orzechy włoskie są bardzo kaloryczne ale jednocześnie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych.
  10. Figi (także suszone) obecne w diecie od starożytności, są doskonałym źródłem błonnika, minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz regulują pracę układu krwionośnego i pokarmowego.

    Ser feta

  11. Feta, ten najpopularniejszy w Grecji ser, jest bogatym źródło wapnia i fosforu, który zastępuje w diecie śródziemnomorskiej rzadziej jadane mięso.
  12. Pomidory - to bogate źródło witamin, minerałów oraz silnych antyoksydantów. Najsilniejszym z nich jest likopen, który zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Zaletą pomidorów jest to, że nawet w formie przetworzonej, czyli w postaci przecieru, sosu, czy keczupu są bogate w bezcenne dla zdrowia substancje.
Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.58
Liczba ocen: 6
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.58 na 5 (0) liczba ocen 6
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Wpływ metody przetwarzania oliwek na zawartość przeciwutleniaczy

Wpływ metody przetwarzania oliwek na zawartość przeciwutleniaczy

W internecie znajdziecie dużo artykułów na temat jakości oliwy oraz jej zdrowotnych właściwości. Jest to temat który został bardzo dobrze opracowany przez wielu badaczy. Ostatnio jednak greccy i amerykańscy naukowcy postanowili poświęcić więcej uwagi samym oliwkom, czyli owocom drzewa Olea europea. Wyniki ich badań pokazują, że w zależności od stosowanego sposobu przetwarzania oliwki zachowują różny poziom cennych przeciwutleniaczy.

Dieta śródziemnomorska - sposób na dobre życie po 70-tce

Dieta śródziemnomorska - sposób na dobre życie po 70-tce

O zdrowotnych właściwościach stosowania diety śródziemnomorskiej pisaliśmy na łamach naszej strony już wielokrotnie. Jak dotąd różnego rodzaju opracowania naukowe wskazywały głównie na powiązania diety śródziemnomorskiej z mniejszym zachorowaniem na konkretne schorzenia. Jednak wyniki badań, które ostatnio opublikował Annals of Internal Medicine pokazują również dobroczynny wpływ tej diety na lepszą jakość zdrowia także po 70. roku życia.

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Nie dziwi nas już to, że wiele roślin rosnących na Krecie ma właściwości lecznicze. Na łamach naszej strony pisaliśmy już wiele razy o niezwykłych właściwościach malotiry, dictamusa, czystka czy też oregano. Tym razem przeczytaliśmy, że naukowcy wzięli pod lupę kolejną kreteńską endemiczną roślinę. Stamnagathi to odmiana cykorii porastająca dziko rejony płaskowyżu Omalos oraz Gór Białych. Obecnie jest też uprawiana przez niektóre gospodarstwa ogrodnicze.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
gość PiotrWie: Od kiedy plaża Marmara jest tak tragicznie zastawiona łóżkami i parasolami? Przy okazji polecam inny szlak w pobliżu - Agios Ioanis - Agios Pavlos Beach
gość PiotrWie : Tylko że wtedy trzeba będzie przełożyć pierwszy wyjazd w roku z połowy marca na połowę lutego - niestety wtedy dzień jest dość krótki.
Dokładnie tak właśnie spędzam kwietniowy urlop na Krecie i jest cudnie
https://youtu.be/nkUFqIvmrEE?si=fiJ2H8A7GvPCG44Y ❤️
gość PiotrWie: Od kilkunastu lat unikamy czerwca, lipca i sierpnia, ale jak zrobi się to popularne to chyba przestawimy się na kwiecień i październik 
gość dodekanezowiec: W Grecji (a mam tu na myśli swoje ulubione wyspy czyli Kos, Kreta, Rodos) jednak bym preferował sezon (15 czerwca - 15 września). (...)
Kto by się spodziewał, że zmiana klimatu na coś się przyda?
Gosia | crete.pl : Bardzo się cieszymy :) Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D
Czerwiec to wg mnie najlepszy czas na wakacje np. w Grecji czy Chorwacji. Ze względu na bombelki, staramy się wyjeżdżać w ostatnim tygodniu czerwca. Choć byłem na Krecie w 2021r. w drugim tygodniu lipca to pogoda była idealna, a spotkałem naszych rodaków, którzy będąc w czerwcu mieli wówczas straszne upały.
Upały to też ale ogromna ilość turystów sprawiają, że w sezonie to nie jest wypoczynek tylko walka: o miejsce na plaży, o dobre miejsce podczas zwiedzania aby zrobić zdjęcie. To podwójnie męczące.
Też byliśmy, mega miejsce!
gość Marcin: Od mojego pierwszego pobytu w Grecji w 2010r robię musake z tego przepisu, parokrotnie na Rodos i Korfu , dopiero dzisiaj na Krecie i właśnie zjadłem musake z lokalu w chani i jestem zawiedziony smakiem , robię lepszą ;) 
Patryk Czerniak
Byliśmy, super
5,06 kierunek kreta.
O mój ulubiony hotel na zdjęciu
Jot Kaa :)
Czy można je grillować ?
Takich było sporo pod koniec marca w Turcji a w końcu Rodos niedaleko
Będziemy musieli uważać
Dziękujemy za ciekawy artykuł .
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera