Marmolada z mandarynek

Marmolada z mandarynek

Składniki:

  • 14 mandarynek – 1800g
  • Sok z połówki cytryny
  • 1 kg cukru
  • Około filiżanki wody
  • Opcjonalnie mastyks/wanilia

Marmolada z mandarynek to dla nas kwintesencja słońca i wakacji. To jedna z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych marmolad cytrusowych. Skondensowany smak cytrusów doprawiony solidną porcją cukru sprawia, że zwykła kanapka z taką marmoladą staje się wyjątkowa i na chwilę przypomina południowe smaki. Taką marmoladę można wykorzystać nie tylko jako dodatek do kanapek, ale także jako nadzienie do ciasteczek, albo nieco egzotyczny dodatek do serów.

Oczywiście sklepy są pełne dżemów z cytrusów, tyle że są one zazwyczaj doprawione solidną porcją zagęstników i innych e-smaków. A więc może by tak spróbować zrobić taki przysmak samemu? Marmolada z mandarynek jest prosta do wykonania, choć nieco czasochłonna. Dobrze jest poszukać do tego celu ekologicznych owoców. Jeśli nie uda się takich zdobyć trzeba bardzo porządnie wyszorować te, które kupimy. Możemy też podpowiedzieć, że do przygotowania takiej marmolady najlepiej nadają się owoce bez pestek. W przeciwnym razie czeka nas długotrwałe ich usuwanie. Niemniej jednak na koniec w nagrodę zawsze otrzymujemy obłędny smak marmolady.

Podana w przepisie ilość cukru jest orientacyjna, bo wiele zależy od smaku surowych mandarynek. Te mniej kwaśne będą wymagały nieco mniejszej ilości cukru.

Jeśli chcielibyście uzyskać nieco podkręcony smak to możecie podczas gotowania dodać trochę utartego mastyksu albo zwykłej wanilii.

1. Mandarynki należy porządnie wyszorować i ugotować w całości do miękkości. Po ugotowaniu widelec musi gładko wchodzić w owoce.

2. Jeśli uznamy że mandarynki są ugotowane to trzeba je wyłowić, wydłubać ogonki i nieco przestudzić.

3. Następnie przekładamy je do rozdrabniacza i miksujemy. Ważne jest aby zachować częściowo fakturę owoców i nie rozdrabniać ich na gładką pastę. Jeśli nasze mandarynki mają pestki to na tym etapie warto usunąć tyle ile się da.



4. Rozdrobione owoce przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać cukier, wodę i gotować na wolnym ogniu aż marmolada zagęści się. Na ogół trwa to kilka godzin, ale w tym czasie należy owoce często mieszać aby nie zaczął przypalać się cukier. To także dobry moment na wyłowienie ewentualnych pozostałych pestek.

5. Pod koniec gotowania trzeba dodać sok z cytryny, porządnie wymieszać i jeszcze chwilę pogotować. Na tym etapie można dodać mastyks albo wanilię.

6. Marmoladę następnie przekładamy do wysterylizowanych słoiczków i wekujemy.

Marmolada z mandarynek

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157932351867551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie

W Grecji można kupić gotowe takie przetwory, czasem można ich skosztować w tawernie. Jednak warto spróbować swoich sił i przygotować własne słoiczki z takimi pysznościami. Jednym z bardziej znanych i popularnych przepisów jest ten, w którym bazę stanowią wiśnie.

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa z semoliny to tradycyjny grecki deser popularny szczególnie w okresie postu. Jest on bardzo słodki, tuczący i dość ciężki, więc nie należy przesadzać z wielkością porcji. Taka chałwa nie wymaga pieczenia, a po przygotowaniu należy ją przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Uwielbiam oliwki i oliwę z nich
Kreta z Sołtysową: Wczoraj w Falasarna
Bardzo ładnie
Patrząc okiem turysty nie podoba mi się ten plan.To miejsce historyczne i w takim klimacie powinno zostać. Napewno są powody dla których prąd jest tam potrzebny .Nie wyobrażam sobie jednak ,,podświetlonej,,Spinalongi tak jak Akropol w Atenach.
Ładnie to wygląda
Włączajcie ogrzewanie?
Det ved vi godt
To że nie otworzą w ciągu 2 lat było oczywiste, ale to że odkopano archeolo dopiero przedłuży remont Agory. Poczekamy
A nie mówiłam
Opiszę Wam jak to wygląda w mojej wiosce(zachodnia część Krety). Groby rodzinne są wykupione na własność(nie płacimy rocznego,,czynszu"). Kości w skrzyneczkach pozostają w grobie. Na Krecie pochówek jest inny niż w pozostałej części Grecji, groby są obudowane, mają cementowe ściany, na dnie jest ziemia. Trumna w grobie nie jest przykrywana wiekiem, bo nie jest zasypywana ziemią, tylko zakryta betonowymi płytami.
Pięknie tam
Χρόνια πολλά Ελλάδα
Czyli zmiany klimatu to nie jakaś fikcja, tylko smutna rzeczywistość
Fajnie jest korzystać tak długo z pogody. Sezon się wydłuża. No ale podstawą do życia czyli woda znika w coraz szybszym tempie. Co nas czeka za 10-20 lat?
Ale kraść nie ładnie. Nieraz jedyne utrzymanie ludzi, którzy ją produkują
Przywiozłem jak zawsze. Najlepsza
Z moich rozmów z producentami wynika (a współpracuje z ponad 30 z Grecji) najbardziej podrożeje ( i podrożała ) oliwa kulinarna od dużych masowych producentów. Mniejsi , mający swoje własne plantacje i produkujący wyłącznie oliwę "single estate" klasy premium pod swoją marką nie zwiększają drastycznie cen. (...)
Tak, ceny poszybowały w górę. To są ceny, które obecnie dostaje rolnik za oliwę z zeszłorocznych zbiorów, bo na nowe zbiory jeszcze trochę poczekamy. Pamiętajcie, że rolnik jest najniższym szczeblem w tej drabinie zanim oliwa trafia w wasze ręce.
Zo lekker
gość maniek: Właśnie dziś rano wróciłem... Pierwszy raz w życiu zdarzyło mi się że 2 godziny na odprawę w normalnym trybie może nie wystarczyć. Totalny chaos i jeden wielki tłum  zamiast jakiś uporządkowanych kolejek. Dziunie siedzące za szybami niezainteresowane niczym poza sobą i plotkowaniem między saobą.  4 bramki na 2 wyloty do Poznania ok. (...)
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera