Marmolada z mandarynek

Marmolada z mandarynek

Składniki:

  • 14 mandarynek – 1800g
  • Sok z połówki cytryny
  • 1 kg cukru
  • Około filiżanki wody
  • Opcjonalnie mastyks/wanilia

Marmolada z mandarynek to dla nas kwintesencja słońca i wakacji. To jedna z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych marmolad cytrusowych. Skondensowany smak cytrusów doprawiony solidną porcją cukru sprawia, że zwykła kanapka z taką marmoladą staje się wyjątkowa i na chwilę przypomina południowe smaki. Taką marmoladę można wykorzystać nie tylko jako dodatek do kanapek, ale także jako nadzienie do ciasteczek, albo nieco egzotyczny dodatek do serów.

Oczywiście sklepy są pełne dżemów z cytrusów, tyle że są one zazwyczaj doprawione solidną porcją zagęstników i innych e-smaków. A więc może by tak spróbować zrobić taki przysmak samemu? Marmolada z mandarynek jest prosta do wykonania, choć nieco czasochłonna. Dobrze jest poszukać do tego celu ekologicznych owoców. Jeśli nie uda się takich zdobyć trzeba bardzo porządnie wyszorować te, które kupimy. Możemy też podpowiedzieć, że do przygotowania takiej marmolady najlepiej nadają się owoce bez pestek. W przeciwnym razie czeka nas długotrwałe ich usuwanie. Niemniej jednak na koniec w nagrodę zawsze otrzymujemy obłędny smak marmolady.

Podana w przepisie ilość cukru jest orientacyjna, bo wiele zależy od smaku surowych mandarynek. Te mniej kwaśne będą wymagały nieco mniejszej ilości cukru.

Jeśli chcielibyście uzyskać nieco podkręcony smak to możecie podczas gotowania dodać trochę utartego mastyksu albo zwykłej wanilii.

1. Mandarynki należy porządnie wyszorować i ugotować w całości do miękkości. Po ugotowaniu widelec musi gładko wchodzić w owoce.

2. Jeśli uznamy że mandarynki są ugotowane to trzeba je wyłowić, wydłubać ogonki i nieco przestudzić.

3. Następnie przekładamy je do rozdrabniacza i miksujemy. Ważne jest aby zachować częściowo fakturę owoców i nie rozdrabniać ich na gładką pastę. Jeśli nasze mandarynki mają pestki to na tym etapie warto usunąć tyle ile się da.



4. Rozdrobione owoce przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać cukier, wodę i gotować na wolnym ogniu aż marmolada zagęści się. Na ogół trwa to kilka godzin, ale w tym czasie należy owoce często mieszać aby nie zaczął przypalać się cukier. To także dobry moment na wyłowienie ewentualnych pozostałych pestek.

5. Pod koniec gotowania trzeba dodać sok z cytryny, porządnie wymieszać i jeszcze chwilę pogotować. Na tym etapie można dodać mastyks albo wanilię.

6. Marmoladę następnie przekładamy do wysterylizowanych słoiczków i wekujemy.

Marmolada z mandarynek

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157932351867551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Ciasteczka mastyksowe

Ciasteczka mastyksowe

Spory zapas mastyksu, jaki posiadamy w swoich zapasach kuchennych, skłonił nas ostatnio do upieczenia ciastek z wykorzystaniem tej charakterystycznej żywicy. Inspirowaliśmy się przepisem z książki Vefa kitchen autorstwa Vefa Alexiadou. Mastiha nadaje ciastkom specyficzny nieco żywiczny zapach oraz lekko gorzkawy smak. Lubimy jego smak, więc ciastka bardzo nam przypadły do gustu. Jest to dobry dodatek do porannej kawy. W zupełności wystarczy zjeść jedno takie ciasto :D

Kourabiedes

Kourabiedes

Kourabiedes to greckie maślane ciasteczka tradycyjnie pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz większych rodzinnych uroczystości. Jak głosi legenda ich charakterystyczny półksiężycowy kształt zaczęto stosować podczas tureckiej okupacji jako nawiązanie do flagi tureckiej. Po odzyskaniu niepodległości przez Grecję ciastka te zaczęły być formowane także w inne kształty, najczęściej okrągłe i płaskie.

Rizogalo (Ρυζόγαλο)

Rizogalo (Ρυζόγαλο)

Rizogalo to kremowy grecki pudding przygotowany na bazie ryżu oraz mleka. Od tych dwóch składników wzięła się nazwa tego dania: ρυζι - ryzi - ryż; γάλα - gála - mleko. Dodatkiem, który wzbogaci smak może być skórka pomarańczowa lub cytrynowa, którą dodajemy w trakcie gotowania. Rizogalo doskonale sprawdzi się w formie deseru, przekąski w ciągu dnia lub jako dodatek do śniadania.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Nikt nie uświadamia turystom skali trudności i wymaganego czasu, aby dotrzeć do zatoki. Panie w sandałkach. Dzieci. Money. Money. Money. Zapełnić autobus. Mam nadzieję, że w końcu ktoś rozsądny zapanuje nad tym procederem
Gosia | crete.pl  Zamiast zabierania tablic częściej zabierać będą prawo jazdy. Wprowadzili system coraz wyższych kar za popełnianie tych samych wykroczeń oraz możliwość wytoczenia sprawy karnej. Sama wysokość mandatów też robi wrażenie.... 1000, 2000 czy 4000 euro... Mają to połączyć z automatycznym wysyłaniem mandatów na podstawie wykroczenia zarejestrowanego przez urządzenie. (...)
gość PiotrWie  Ale tylko zwiększyli wysokość mandatów czy zmienili coś jeszcze w przepisach - oprócz praktycznego zakazu kamperów - według nowych przepisów można zatrzymać się tylko na kampingach których jest mało i głównie w lipcu-sierpniu lub na terenie prywatnym ale tylko jeden kamper. Jak to będą egzekwować - się okaże.
 Super miejsce
gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera